Merja ja Sarina tapaavat säännöllisesti, mutta kokonainen kesä yhdessä on luksusta. "Voi tehdä spontaaneja asioita, jotka välimatka yleensä estää." Kuva Liisa Valonen

Ura vei Hyvät herrat -sarjasta tutun Sarina Röhrin Espanjaan asti ja Merja Larivaaran suomalaiskatsomoiden kestosuosikiksi. Ystävyys on kestänyt jo kolme vuosikymmentä, sillä naiset jakavat niin surut kuin menestyksenkin.

 Merja Larivaara, 49, ja Sarina Röhr, 53, ovat kilpailleet keskenään vain kerran elämässään: teatterikoulun kuntotestissä 1500 metrin juoksumatkalla.

– Liimauduin Merjan takapuoleen ja päätin, että tästähän en tipu. Lopulta Merja tuli minuutin edellä maaliin. Se oli aika kova paikka! Sarina muistelee hymyillen.

Ystävyys on kestänyt jo kolme vuosikymmentä. Naiset aloittivat Teatterikorkeakoulun vuonna 1984, jossa heidät lähetettiin yhdessä kuntokouluun. Lenkkipolulla kaksikosta tuli nopeasti läheisiä.

– Mukavia muistoja, jotka ovat jatkuneet. Ajat vain ovat muuttuneet: silloin juoksimme, nyt istumme terassilla, Merja nauraa.

Valmistumisen jälkeen Merjasta tuli nopeasti television ja teatterin kiintotähti, kun taas Sarinan elämä on ollut parikymmentä vuotta Espanjassa. Onnekkaan sattuman takia molemmat viettävät nyt kesän Turussa. Sarina oli juuri buukattu Linnateatterin lännenkomediaan Vetämättömiin, kun hän sai kuulla, että Merja esittää naispääosan saman teatterin Miniässä.

– Ulkomailla minulla ei ole ystävää, joka Merjan lailla tietäisi minusta kaiken pienimpiä juttuja myöten. Olemme toisillemme ystäviä hädässä, mutta jaamme myös ilot, Sarina kertoo.

Siksi ystävyyskin on säilynyt vuosien yli:

20-vuotiaana

Merja: "Teatterikorkeakoulun alussa kaikki oli minulle uutta. Olin viettänyt elämäni Oulussa, eikä minulla ollut Helsingissä asuntoa, sukulaisia eikä tuttuja. Olin hieman varautunut ja arka.

Sarinan nähdessäni ihastelin heti, kuinka upea kaunotar hän oli, tumma ja ruskettunut.Ja ne ihanat vaaleanpunaiset verkkarit! Olimme intohimoisia urheilijoita: arkisin lyhyempiä ja viikonloppuisin parituntisia lenkkejä, joiden aikana juttelimme. Tärkein meitä yhdistävä tekijä oli toista kunnioittava asenne, se on kantanut aina tähän päivään.

Olen tyytyväinen, että aloin jo parikymppisenä luoda uralleni kivijalkaa ja haastaa itseäni. Myöhemmin olen voinut hyödyntää osaamistani ilman suurempia ponnisteluja, koska perustyö on tehty hyvin."

Sarina: "Näyttelin barcelonalaisessa katuteatterissa, kun yhteisen ystävän kautta tapasin mieheni, italialaisohjaaja Piero Steinerin. Muistan, kuinka Piero lohkaisi: 'Tyttöparat, ettekö tulisi luokseni asumaan?' Ystäväni kanssa hihittelimme, että tullaanhan me! Siitä suhteemme alkoi. Vaikka sitten pääsin Teatterikorkeakouluun ja työskentelin Suomessa, yhteys Pieroon säilyi.

En muista Merjaa varovaisena tai arkana. Hän oli jo opiskeluaikoina vahva, omanlaisensa nainen, jonka mielipiteitä on ihana kuunnella. Meitä yhdisti kiihkeys ja voimakastahtoisuus, meidän oli luontevaa olla yhdessä. Merja ymmärtää minua heti, sillä hänellä on samanlainen temperamentti." 

30-40-vuotiaana

Merja: "Olin nuori ja kokematon, kun 28-vuotiaana sain Jussi-palkinnon elokuvasta Kaivo. Saavutus nostetaan yhä esille, ja onhan se hieno tunnustus. Mutta en ole koskaan osannut enkä halunnut listata roolejani ja kehuskella niillä.

Eniten elämääni muutti Kari-Pekan (Toivonen) tapaaminen, kun olin 29. Sanoimme töissä käsipäivää, ja siitä kaikki lähti. Kaikkien ystävien kanssa ei voi tehdä töitä, mutta Kari-Pekka ja minä olemme saumaton, sopuisa työpari. Se on ollut valtava rikkaus.

Kolmen- ja neljänkympin korvilla olin pitkiä aikoja poissa teatterista hoitamassa lapsia. Silloin musiikki nousi tärkeämmäksi. Se on aina ollut minulle henkireikä ja aikuisena myös taloudellinen apu: olen pystynyt hoitamaan lapsia kotona lapsia ja tekemään samalla laulu- ja haitarikeikkaa."

Sarina: "Kolmekymppisenä näyttelin enimmäkseen Espanjassa, välillä myös Suomessa. Olin vasta muuttanut etelään, kun esitin tietäjänoidan roolin Barcelonan olympialaisissa. Iän myötä riemu näyttelijän työstä on vain kasvanut. Jos yksinomaan menestys painaa, on väärillä vesillä.

Sain pian kaksi lasta, ja se sitoi minut entistä tiukemmin Espanjaan. Asettelin arvoni uudella tavalla. En ole äiti, joka lähtisi neljäksi kuukaudeksi töihin ulkomaille ja jättäisi lapset hoitoon.

Kun esikoiseni Alma oli vain viikon ikäinen, asuimme Pieron kanssa vielä Helsingissä. Merja tuli katsomaan lasta. Juuri silloin saimme tietää, että meille olisi tarjolla asunto Pikku-Huopalahdesta. Merja totesi, että lähtekää heti katsomaan, minä jään tänne hoitamaan Almaa. Sellaista tekee vain tosiystävä."


Viidenkympin kynnyksellä Merja tuntee olevansa työssään paremmassa vedossa kuin koskaan. Ikä on tuonut molemmille naisille rentoutta ja armeliaisuutta. Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 27/2013.

Merja Larivaara

Näyttelijä ja muusikko on syntynyt 4.7.1964 Haukiputaalla.

Asuu Porvoossa miehensä, ohjaaja Kari-Pekka Toivosen kanssa. Pariskunnalla on neljä lasta.

Merja on kiinnitettynä Helsingin kaupunginteatteriin. Näyttelijä muistetaan muun muassa tv-sarjoista Seitsemän ja Sydänjää sekä elokuvasta Vares – kaidan tien kulkijat.

Sarina Röhr

Syntynyt 11.1.1960 Helsingissä.

Näytteli baarimikkoa Hyvät herrat -televisiosarjassa. Tehnyt sen jälkeen pääasiassa rooleja Espanjassa.

Tekee näyttelijän töitä ja ohjaa pilatesta Barcelonassa.

Naimisissa italialaisen näyttelijä-ohjaaja Piero Steinerin kanssa. Pariskunnalla on kaksi lasta.

Kaavilainen Tiina Hallalahti jätti maanantaina Facebookin ilmoituksen, jossa kertoo tarjoavansa mummolle kodin. – Kyse ei ole työpaikasta, hän painottaa.

Annetaan koti boheemille tänttähäärä mummolle maalta. Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (poislukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä, lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia, katsoa silloin tällöin taaperoa, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia. Perheemme on hetkittäin äänekäs, taiteellinen, raitis, boheemi, tunteita näyttävä, eläimiä ja luontoa rakastava. Hommiin ei kuulu siivous (ellei mummo rakasta sitä yli kaiken). Mummon etuja on myös neulominen, lauleskelu ja ennen kaikkea lapsi- ja eläinrakkaus. Perheeseen kuuluu lauma koiria, hevonen, poni ja possu – sekä teinejä (tapakasvatettuja.) Perhe lupautuu sitoutua mummoon hautaan asti. Saa jakaa.

Tällainen ilmoitus on levinnyt Facebookissa maanantai-illasta lähtien. Ilmoitusta on jaettu alle vuorokaudessa yli 6000 kertaa. Ilmoituksen on kirjoittanut kaavilainen Tiina Hallalahti. Tiina kertoo idean lähteneen perheen tarpeista, sillä heillä ei ole tukiverkostoa lähellä.

– Anoppini asuu 800 kilometrin päässä ja äidilläni on elämässä paljon muuta. Olemme mieheni kanssa molemmat yrittäjiä. Minä teen töitä kotoa, ja mies on viikot pääosin muualla töissä. Meillä on täällä melkoinen huvikumpi: lapsia on viisi ja sitten eläimiä. Mutta tässä on kyse myös siitä, että haluamme tarjota kodin ja ylläpidon jollekin mummolle. Kyse olisi molemmat voittaa -tilanteesta, Tiina kertoo puhelimitse.

Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.
Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.

Moni ymmärtänyt ilmoituksen väärin

Tiina on saanut maanantain jälkeen monia yhteydenottoja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi kiinnostunut olisi halunnut muuttaa miehensä kanssa. Jotkut taas ovat haaveilleet, että järjestely voisi sopia heille sitten joskus, kun ovat jääneet eläkkeelle. Kiinnostuneissa on ollut myös parikymppisiä nuoria ja sellaisia, joilla on itselläänkin monia lapsia ja lapsenlapsia.

– Emme valitettavasti hae nyt ukkia, vaan ainoastaan mummoa. Toivomme myös, että elämänkokemusta olisi kertynyt rutkasti. Uskon, että sopivin on sellainen, jolla ei ole omaa perhettä tai lapsenlapsia, Tiina sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ymmärtäneet ilmoituksen väärin. Kyse ei ole työpaikkailmoituksesta – eikä mummon tarvitse olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

”Tämän pitää ehdottomasti tuntua mummosta kodilta.”

– On kyselty työsuhde-eduista ja lomista. Mutta emme etsi työntekijää, vaan perheenjäsentä. Täytyy natsata molemminpuoleisesti. Olisi kiva, jos mummo voisi esimerkiksi joskus auttaa nuorimman, 8-kuukautisen lapsen kanssa, ottaa hänet vaikka syliin ja pitää hetken seuraa. Muiden lasten kanssa voisi joskus vaikka leipoa piirakkaa tai käydä katsomassa sorsia sillä välin, kun minä käyn kaupassa tai kävelyllä. 

Tiina painottaa, että mummolla on oikeus olla kuin kotonaan ja tehdä mitä lystää.

– Jos hän haluaa laittaa kukkapenkin uusiksi, niin ei siihen tarvitse lupaa kysyä. Tämän pitää tuntua hänestä kodilta.

Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.
Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.

Sopivuuden voi testata käytännössä

Tiina tietää, että sopivaa ihmistä voi olla vaikea löytyä. Tärkeintä on se, että mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

– Olemme sellainen hössöperhe. Luonto ja eläimet ovat meille tärkeitä. Koirat saavat nukkua sängyllä ja lepäillä sohvalla. Ja hevonen ja possu saattavat tulla kuistille moikkaamaan. Emme siis etsi mummoa, joka alkaa ensitöikseen nyppiä vaatteista karvoja.

Menon ja meiningin lisäksi mummon pitää myös kestää alituista puheensuorinaa, sillä Tiinan mukaan perheessä puhutaan paljon.

– Kun karjalainen ja lappalainen avaavat suunsa, niin myös volumet saattavat nousta. Siitä on apua, jos mummo osaa juttujen tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.”

1920-luvulla rakennetussa talossa riittää vilskettä päivittäin, sillä perheen lapset ovat siellä usein kavereidensa kanssa. Mummolle on kuitenkin varattu riittävästi omaa tilaa.

– Porukkaa tulee ja menee. Meidän on mahdollista järjestää niin, että mummolla olisi oma sisäänkäynti. Ja todellakaan ei tarvitse olla koko ajan tässä vilskeessä, vaan aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.

”Mekin sitoudumme mummoon.”

Tiinan mukaan paras tapa selvittää sopivuus molemminpuolin, on testata asia käytännössä.

– Tänne voi tulla kokeilemaan vaikka viikoksi, kestääkö omat hermot ja tykkääkö meistä ja elämäntavastamme. Me tietenkin myös sitoudumme mummoon. Jos mummoa tarvitsee kuskata lääkäriin, tai hänelle tulee jotain remppoja ja ramppoja, niin ne hoidetaan yhdessä, Tiina lupaa.

Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.
Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.

Saara Aalto kertoo olleensa jopa hieman mustasukkainen Meri-kihlattunsa fanituksesta.

Saara Aallon kilpailusta Britannian X Factorissa on iloa myös laulajan kihlatulle Meri Sopaselle, joka pääsi viikonloppuna tapaamaan yhtä eniten ihailemaansa naista – ohjelman tuomaria Nicole Scherzingeriä.

Meri jakoi Nicolen kanssa ottamansa yhteiskuvan Instagramissa.

– Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen koko ajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle, Meri aloittaa kuvan yhteyteen kirjoittamansa tekstin.

– Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana, ja kaikki mun tyypit tietää, miten iso juttu tämä mulle on, Meri hehkuttaa.

”Tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut.”

Merin mukaan Nicolen tapaaminen kruunasi huikean sunnuntai-illan, jonka tuloslähetyksessä Saara pääsi suoraan jatkoon laulukilpailussa.

 

Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen kokoajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle. Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi 😉), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana ja kaikki mun tyypit tietää miten iso juttu tämä mulle on 🙈😅❤️ Kohtaaminen oli upea myös siksi, että Nicole muisti mut! (Saara kun on kertonut tästä hänelle 😁) Hän oli super mukava mulle, halasi ja antoi poskisuudelmat, nappas mun puhelimen ja siinä sit napattiin pari selfietä ja kiitin sitä erityisesti siitä että antaa tukea Saaralle😍 Tämä kruunas kyllä eilisen muuten HUIKEAN illan, kun meidän Saara meni kirkkaasti jatkoon!❤️ Kaikki on mahdollista. HUHU! Tämä viikonloppu jää ikuisesti mun mieleen. @saaraaalto 💖 @nicolescherzy 💖 #nicolescherzinger #nicolescherzy #dreamcometrue

Kuva, jonka Meri (@merisopanen) julkaisi

Saara puolestaan kirjoittaa Instagram-kuvansa yhteydessä, että yksi sunnuntain parhaista hetkistä oli, kun Meri-kihlattu tapasi ”elämänsä rakkauden”.

– Tavatessamme hänellä oli Nicolen kuva lukitusnäytöllään. (Niin paljon hän rakastaa naista, ja minä olin hieman mustasukkainen), Saara kirjoittaa ja kertoo, että nyt kihlatun näytölle on vaihtunut yhteiskuva kolmikosta.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti