Meri-Tuuli Lindström sai esikoispojan syksyllä 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Pekka Elomaa
Meri-Tuuli Lindström sai esikoispojan syksyllä 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Pekka Elomaa

Meri-Tuuli Lindströmin pieni poika toipuu parhaillaan avosydänleikkauksesta.

Tv-juontajana ja keittokirjojen tekijänä tunnettu Meri-Tuuli Lindström (nykyään Väntsi) ja hänen puolisonsa saivat lokakuun lopussa poikalapsen, jolla havaittiin jo raskauden aikana sydänvika.

– Loppuraskauden aikana ei tiedetty, jääkö hän heti leikattavaksi vai pääseekö ensin kotiin, Meri-Tuuli kertoo.

Sydänvika huomattiin rakenneultraäänessä kesällä.

– Tieto tuli järkytyksenä, koska kaikilla lähipiirissämme oli mennyt lasten saanti ilman, että oli tullut mutkia matkaan, Meri-Tuuli sanoo.

”Koska emme tunteneet sydänvikoja, pelkäsimme tietenkin ensin, että lapsemme ei selviä.”

– Siinä huumassa ei muistanut, että asiat eivät aina mene suunnitellusti. Koska emme tunteneet sydänvikoja, pelkäsimme tietenkin ensin, että lapsemme ei selviä.

Meri-Tuuli kiittelee sitä, että kaikki tutkittiin hyvin tarkkaan ja vanhemmat saivat valita, kuinka paljon tietoa haluavat kuulla.

– Huippukardiologit ja saamamme tieto auttoivat ymmärtämään, miten yleisiä sydänviat ovat ja miten niitä korjataan. Kaikki kerrottiin tosi rehellisesti, mikä oli järkyttävää, mutta tosi hienoa.

”Vielä yksi viikko ennen kuin pääsemme palaamaan kotiin – tarkkailemme edistymistä ja teemme vielä joitakin juttuja,” Meri-Tuuli kirjoitti Instagramissa pojan ollessa kuukauden ikäinen.

Ennuste on erittäin hyvä

Sydänvikoja tunnetaan kymmeniä erilaisia, mutta nopeasti selvisi, että Meri-Tuulin pojalla on Fallot'n tetralogia, jonka lyhenne on TOF. Kyseinen sydänvika on hyvin tunnettu, ja TOF-lapsia on leikattu 1960-luvulta asti. TOF-lapsen mahdollisuudet selvitä aikuisikään ovat erittäin hyvät.

” Jonkin aikaa tuntui siltä, että millään ei ole mitään merkitystä. Menetin hetkeksi kyvyn tehdä töitä.”

– Ennen syntymää emme voineet tehdä mitään auttaaksemme häntä, mutta vatsassani hän oli turvassa. Kardiologi neuvoi, että parasta lapsen kannalta on, että pidämme itsestämme huolta, koska tarvitsemme paljon voimia, kun hän syntyy. Se oli hyvä neuvo.

Vaikka ennuste oli alusta alkaen hyvä, vanhemmille ei voitu luvata, että kaikki menee hyvin.

– Jonkin aikaa tuntui siltä, että millään ei ole mitään merkitystä. Menetin hetkeksi kyvyn tehdä töitä, ja työni tuntui maailman epätärkeimmältä asialta, Meri-Tuuli kuvailee.

Lääkäri onneksi huomasi vanhempien hätäännyksen ja tapasi heitä usein raskauden aikana.

Leikkauksen jälkeen takapakki

Kun poika syntyi, hänet vietiin varmuuden vuoksi suoraan teho-osastolle.

– Näimme hänet hyvin nopeasti, ja sitten hänet laitettiin kaappiin ja vietiin toiseen rakennukseen. Viereeni hän pääsi kahden päivän ikäisenä, Meri-Tuuli kertoo.

Perhe pääsi muutamiksi viikoiksi kotiin ennen leikkausta. Etukäteen oli tiedossa, että sydänvika leikataan ehkä jo heti synnytyksen jälkeen, mutta viimeistään, kun lapsi on yhdeksän kuukautta. Avosydänleikkaus tehtiin tammikuun puolivälissä, ja sen jälkeen perhe kävi tiuhaan kontrolleissa sairaalassa.

”Elämä jakoi pojallemme kortit, joihin kuului temppuileva sydän. Hän otti tällä viikolla valtavan askeleen ja kävi läpi leikkauksen, jossa hänen pikku sydämensä paikattiin,” Meri-Tuuli kertoi Instagramissa tammikuussa.

– Viikko leikkauksen jälkeen tuli pieni takapakki, kun lapsen sydänpussiin kertyi nestettä. Palasimme vielä sairaalaan tyhjennystoimenpiteeseen.

Kotona ei ollut näkynyt mitään oireita, mutta lääkäri huomasi nestekertymän kontrollikäynnillä.

Laitesukellus kielletty

– Nyt jatketaan normaalia vauvaelämää, Meri-Tuuli sanoo onnellisena.

Lasta täytyy käsitellä erityisen varovasti, jotta leikkauksessa avattu rintalasta saa luutua rauhassa. Muuten ei ole enää syytä huoleen.

– Olen tosi onnellinen, että meillä kaikki meni näin hyvin.

Sydänvika vaikuttaa lapsen tulevaisuuteen vain muutamalla tavalla. Poika ei voi laitesukeltaa, mennä armeijaan tai ryhtyä ammattiurheilijaksi.

”Olen tosi onnellinen, että meidän kohdalla kaikki meni näin hyvin.”

– Nuoruusikä tulee olemaan sillä lailla erilainen kuin kavereilla, että pitää seurata, miten sydän jaksaa erilaisia harrastuksia. Esimerkiksi jalkapallo voi olla liian rankkaa, mutta sen näkee sitten, Meri-Tuuli kertoo.

– On niin paljon muita asioita, joista voi haaveilla.

Ei googleen ennen synnytystä

Meri-Tuuli ja hänen puolisonsa olivat raskauden aikana tarkkoja siitä, millaiseen tietoon he luottavat.

– Tutustuimme vain siihen tietoon, minkä saimme lääkäristä ja Sydänlasten kautta. Emme googlanneet emmekä menneet keskustelupalstoille, Meri-Tuuli kertoo.

Sittemmin Meri-Tuuli on seurannut yhdysvaltalaisen sydänlasten vanhempien keskustelupalstaa.

– Amerikassa sydänlapsen vanhempi joutuu valitsemaan itse synnytyssairaalan ja kirurgin. Asioista joutuu itse ottamaan selvää ja on tutkivasta lääkäristä kiinni, kuinka paljon tietoa saa. Meillä Suomessa on aina seuraava askel valmiiksi mietittynä ja seuraava lääkäriaika annettuna. Pystyy luottamaan siihen, että saa lapselleen parasta mahdollista hoitoa tulotasosta riippumatta.

Meri-Tuuli kehuu Lastenklinikan henkilökuntaa taitavaksi ja omistautuneeksi. Hänestä on ollut hieno seurata heidän työtään.

– Toivon, että se on sellainen asia, josta ei koskaan Suomessa nipistetä.

 

Koolest little patient ever! 👶💖 #heartsurgery #warrior #K4 #lastenklinikka #tof

A post shared by Meri-Tuuli Lindström (@merdulainen) on

TOF-hashtag viittaa Fallot'n tetralogiaan, joka pienellä potilaalla on.

Hanna Kinnusta on haukuttu netissä lihavaksi ja rumaksi, mutta hän on päättänyt rakastaa itseään. – Katkeroitumisen sijaan olen valinnut, etten anna epävarmuuden tunteelle valtaa.

Entinen Salattujen Elämien näyttelijä, nykyinen Radio Aallon juontaja Hanna Kinnunen (o.s. Karjalainen), 37, joutui Salkkari-aikoinaan nettikriitikoiden ruodittavaksi ulkonäkönsä takia. Tänään ilmestyvässä Valtavan ihana – kokemuksia naisen kehosta ja kiloista -kirjassaan Hanna paljastaa, että häntä arvosteltiin tv-näkyvyyden myötä muun muassa syöttöporsaaksi.

Kun negatiivista palautetta alkoi tulla, Hanna hätkähti. Hetken hän jopa uskoi arvostelijoita.

– Kun minua haukuttiin netissä rumaksi ja lihavaksi, ajattelin ensin, että haukkujat ovat oikeassa. Se vahvisti ajatustani siitä, että olen arvoton, Hanna kertoo.

Nyt Hanna ja Valtavan ihana -kirjan toinen tekijä, artistipromoottori Aino-Kuutamo Uusitorppa haluavat lopettaa, tai ainakin vaimentaa, tuollaiset puheet alkuunsa.

– Nykyään ajattelen, että jokaisen keho kuuluu ihmiselle itselleen eikä kenelläkään ole oikeutta arvottaa tai arvostella sitä. Toisen ulkonäön arvostelu on pelkästään huonoa käytöstä, Hanna näpäyttää.

”Toisen ulkonäön arvostelu on pelkästään huonoa käytöstä.”

– Jokaisella naisella on ollut hetki tai hetkiä elämässään, jolloin hän on miettinyt kriittisesti suhdetta omaan kehoonsa. Meidän pitäisi vapautua sellaisesta ajattelusta. Elämä ja aikamme on liian arvokasta käytettäväksi itsensä ja muiden haukkumiseen.

Läskikin voi olla terve

Hanna elää parhaillaan ruuhkavuosiarkea 7- ja 5-vuotiaiden lastensa kanssa. Hän on huomannut, että paras apu jaksamiseen on liikunta. Hanna käy kuntosalilla kolme kertaa viikossa.

Hanna on kuitenkin huomannut, että monet arvostelijat eivät ajattele urheilullisuuden ja pyöreyden liittyvän yhteen. Kun pyöreä ihminen esiintyy julkisesti itseään arvostaen, moni närkästyy ja alkaa luennoida lihavuuden terveysvaaroista.

”Ihminen voi olla ylipainoisena hyväkuntoinen ja liikkua paljonkin.”

– On ihan bullshittiä ajatella, ettei lihava ihminen voisi olla hyväkuntoinen. Ylipaino itsessään ei ole sairaus. Siitä tulee sellainen vasta, jos keho lakkaa sen vuoksi toimimasta. Ihminen voi olla ylipainoisena hyväkuntoinen ja liikkua paljonkin. Arvostelu kertoo enemmän ihmisten stereotypioista kuin arvostelun kohteena olevasta ihmisestä.

Hanna uskoo, että ulkonäköpaineista ja itsekritiikistä vapautuminen ovat lopulta oma valinta.

– Kun minua on arvosteltu netissä tai kiusattu koulussa, olisin voinut jäädä märehtimään epäreiluuden tunteessa. Katkeroitumisen sijaan olen valinnut, etten anna epävarmuuden tunteelle valtaa.

"Negatiivisesta ajattelutavasta irtipäästäminen on valinta", Hanna sanoo.
"Negatiivisesta ajattelutavasta irtipäästäminen on valinta", Hanna sanoo.

Naiset samalle puolelle

Sama ajattelutapa pätee myös toisten ihmisten arvosteluun. Hanna toivoo, että haukkumisen sijaan erityisesti naiset pitäisivät enemmän toistensa puolta.

– Naiset sysäävät helposti vastuun ulkonäkökritiikistä miehille, vaikka oikeasti kilpailemme toistemme kanssa. Jos me tukisimme ja kannustaisimme toisiamme äänekkäämmin, tulisimme kaikki onnellisemmiksi. Se ei liity pelkkiin kiloihin, vaan myös naisen euroon, lasikattoihin, ihan kaikkeen.

Hannaa itseään oikeaan suuntaan ovat ohjanneet paitsi iän mukanaan tuoma itsetunto, myös äitiys.

– Omille lapsilleni haluan opettaa, että he arvostavat sekä itseään että muita ennen kaikkea yksilöinä.

Vierailija

Lihavaksi ja rumaksi mollattu ex-salkkaritähti Hanna Kinnunen: Naiset, tukekaa toisianne haukkumisen sijaan

En tiedä miksi minua ärsyttää lihavista ihmisistä puhuttaessa se ettei lihava sanaa juurikaan käytetä..On pyöreitä ,pullukoita , pehmoisia ja kaikkea semmoista mutta lihava sana on useinkin korvattu jollain muulla..Minä olen lihava ihminen ja sillä siisti. Hoikka on hoikka ja lihava on lihava. Eihän se nyt mikään kirosana ole se lihava, mutta sanoppas tuttavallesi jonka näet pitkästä aikaa että oletpas sinä lihonut...On muuten entinen tuttava sen jälkeen..
Lue kommentti
Vierailija

Lihavaksi ja rumaksi mollattu ex-salkkaritähti Hanna Kinnunen: Naiset, tukekaa toisianne haukkumisen sijaan

Vierailija kirjoitti: En tiedä miksi minua ärsyttää lihavista ihmisistä puhuttaessa se ettei lihava sanaa juurikaan käytetä..On pyöreitä ,pullukoita , pehmoisia ja kaikkea semmoista mutta lihava sana on useinkin korvattu jollain muulla..Minä olen lihava ihminen ja sillä siisti. Hoikka on hoikka ja lihava on lihava. Eihän se nyt mikään kirosana ole se lihava, mutta sanoppas tuttavallesi jonka näet pitkästä aikaa että oletpas sinä lihonut...On muuten entinen tuttava sen jälkeen.. Miksi pitää...
Lue kommentti

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin”, Rita kuitenkin uskoo. 

Temptation Island -ohjelmasta alun perin tuttu ja Gladiaattorit-sarjassa syksyllä nähtävä pariskunta Aki Manninen, 41, ja Rita Niemi-Manninen, 38, ovat viime aikoina kertoneet useaan otteeseen lapsihaaveistaan.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille vaikeuksistaan lapsen saamisen kanssa.

– Kyllä meille tulevaisuudessa mahtuisi juoksemaan sellainen vaaleahiuksinen pieni tyttö, mutta saa nähdä kuinka käy. Vielä emme ole menneet mihinkään hoitoihin, Aki kertoi.

Nyt Rita kertoo lapsihaaveestaan Facebook-sivullaan. Hän myös kertoo miettineensä, alkaako ikä jo painaa liikaa vaakakupissa.

– Ollaan Akin kanssa oltu valmiita vauvalle jo tovin. Putin [pariskunnan koira] on onneksi ihanasti täyttänyt vauvan mentävää rakoa elämässämme. Välillä mietin, että aika on ajanut ohi, kun urheilin ne ”otollisimmat” vuodet tulla äidiksi. Silloin en edes ajatellut lapsien hankintaa, Rita kirjoittaa.

Rita kertoo kuitenkin ajattelevansa, että elämässä kaikella on tarkoituksensa. Voimaa hän saa siitä faktasta, ettei äidiksi tuleminen 38-vuotiaana suinkaan ole mahdotonta.

– Moni ikäiseni ja vielä paljon vanhempi on saanut kokea äitiyden ilon. Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin, hän kertoo.

Kirjoituksensa lopuksi hän lähettää halauksia kaikille niille, jotka toivovat lasta.

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin.”

– Ja teille, joita elämä on siunannut lapsella: olette onnekkaita, Rita muistuttaa.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille, että harkitsevat ohjelmaa lapsettomuudesta. 

– Olemme harkinneet jopa tv-ohjelmaa, jossa avaisimme lapsettomuushoitoja ja niihin liittyviä tabuja. Toivomme, että voisimme tarjota vertaistukea tuhansille muille samassa tilanteessa oleville. En ole tämän asian suhteen itsekriittinen. Kun on elämässä menettänyt tarpeeksi, ei osaa pelätä tulevaa. Uskon, että kaikella on tarkoituksensa, Aki kertoi.

Rita julkaisi viikko sitten Instagram-tilillään hymyilevän kuvan puolisonsa kanssa. ”Jos nauru pidentää ikää, me eletään ainakin 100-vuotiaiksi!” hän kirjoittaa.

Toni on viime aikoina antanut puolisolleen Jannikalle kaiken tukensa. Tilanteessa on auttanut se, että Tonilla itselläkin on kokemusta masennuksen voittamisesta.

Apulanta-yhtyeen laulajan Toni Wirtasen vaimo, laulaja Jannika B kertoi heinäkuussa käyvänsä uupumuksen ja väsymyksen takia läpi raskasta elämänvaihetta. Vain elämää -risteilylle keskiviikkona osallistunut Toni kertoi Me Naisille, että pahin on nyt takana.

– Jannika voi hyvin tällä hetkellä, kuten koko perhe, hän sanoi.

Toni on antanut haastavassa tilanteessa vaimolleen kaiken tukensa. Hänellä on itselläkin kokemusta masennuksen voittamisesta.

– Olemme nyt molemmat syvänveden sukelluksen kandidaatteja. Olen ammentanut omista kokemuksistani auttaessani häntä. Olen itse elävä esimerkki siitä, että masennuksen voi voittaa.

”Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy.”

Toni kertoo Jannikan saaneen valtavasti positiivista palautetta sosiaalisessa mediassa puhuttuaan ongelmistaan avoimesti. Ihmiset ovat kertoneet esimerkin voimalla omia kokemuksiaan aiheesta.

– Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy. Ei sinne kenenkään tarvitse jäädä. Ammattiauttajalta saa kuitenkin varmasti parempia neuvoja kuin satunnaiselta rockmuusikolta, hän virnistää.

Salakavala sairaus

Kaksivuotiaan Martta-tytön isä pohtii, ettei puolison huomioiminen aina ole helppoa lapsiperheen pyörityksessä. 

– Tyttö on niin pieni ja vie kaiken huomion, joten sokeuduin sille, miten Jannikalla menee. 

Soimaan itseäni siitä, etten nähnyt riittävän tarkasti häntä, ennen kuin tilanne oli jo pitkällä, hän toteaa.

Toni peräänkuuluttaa sitä, ettei parisuhteessa toista saa pitää itsestäänselvyytenä.

”Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa.”

– Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa. Yhtäkkiä Jannika ei ollut enää oma, iloinen ja energinen itsensä, hän kuvailee.

Tällä hetkellä Jannika voi Tonin mukaan hyvin ja perhearki rullaa mukavasti.

– Arkemme on pitkälti Martan kanssa oloa. Olen tehnyt 13 levyä ja vasta yhden lapsen, joten en ole valmis vielä luopumaan vauvakuplasta.  Martta kietoi minut pikkusormensa ympärille heti synnyttyään. Sen sodan hävisin heti, Toni naurahtaa.

Anna Perhon uutuuskirjassa Antisäätäjä (Otava) pohditaan erilaisia kiireen ja stressin ongelmia sekä sitä, miten oman elämän tahdista saisi tehtyä vähän rauhallisemman.

Kännykkä piippaa jatkuvasti uusista viesteistä, tietokoneen näytölle ponnahtelee sähköposteja, puhelimet soivat ympärillä – monen olo on työpaikalla levoton, ja syystä! Keskittyminen vaikeutuu ja mieli käy ylikierroksilla, kun ympärillä tapahtuu jatkuvasti jotain, jolle pitäisi antaa huomiota.

Onko maailma tullut hulluksi, vai ehkä ongelma on loppujen lopuksi vähän meissä itsessämme?

Anna Perho uusi teos Antisäätäjä käsittelee muun muassa kiireen ja sähläämisen lieveilmiöitä. Moni porskuttaa sata lasissa, mutta kaipaa silti (tai siitä johtuen) rauhallisempaa fiilistä. Perhon mukaan se on myös mahdollista saavuttaa – ihan itse.

Lue myös: Tunnistatko itsesi? Perfektionisteja on kahta lajia – terapeutti antaa vinkit hölläämiseen

Yksi teoksen aiheista on reaktiivisen ajattelun, eli jatkuvasti kaikkeen ympärillä olevaan reagoimisen ongelma.

– Tutkimusten mukaan tarkistamme puhelimeen tulleet viestit keskimäärin joka kuudes tai seitsemäs minuutti. Keskimäärin tarkoittaa, että moni tsekkaa viestejä vielä tiuhemmin. Ei siis ihme, että mieli on kuin maailmanpyörä ilman nopeusrajoitinta, Perho kuvailee kirjassaan.

”Tarkistamme puhelimeen tulleet viestit keskimäärin joka kuudes tai seitsemäs minuutti.”

Reaktiivinen ajattelu ”vie meitä kuin pässiä narussa” ja voi johtaa Perhon mukaan niin kutsuttuun SVAMP-oireyhtymään.

– SVAMP on akronyymi, johon tiivistyy viisi reaktiivisen käyttäytymisen avaintoimintoa. Ruotsin kielessä sana svamp tarkoittaa sientä, mikä on hyvä vertauskuva tälle käyttäytymiselle. Jos kasvustoa ei aktiivisesti torju, se lahottaa kantajansa puhki.

Ehkä sinäkin kärsit SVAMP-oireyhtymästä? Näistä oireista sen voi tunnistaa:

  • Stressi. Olo on usein ärsyyntynyt, väsynyt ja ahdistunut. Nukkumisestakaan ei tule oikein mitään, ja ilonaiheet tuntuvat olevan harvassa.
  • Vaeltava mieli. Ajatukset säntäilevät päättömästi sinne tänne ja keskittyminen on vaikeaa. Keskittyminen myös herpaantuu jokaisesta piippauksesta, kutsusta ja kehotuksesta.
  • Aina online. Puhelimen sulkeminen tuntuu mahdottomuudelta, ja keho tuntuu käyvän ylimääräisillä kierroksilla. Rentoutuminen on vaikeaa, mutta havahdut myös usein siihen, että olet ollut pitkään aivan muissa ulottuvuuksissa.
  • Multitaskaus. Kaikkea pitää tehdä samaan aikaan, eikä sen takia mikään oikein tahdo valmistua. Ärsyttää, kun kaikki on aina kesken. Lounas tulee syötyä tietokoneen äärellä, etkä pysty esimerkiksi keskustelemaan ilman, että vilkuilisit välillä kännykkää.
  • Paineet. Tuntuu siltä, että on koko ajan kohtuuttomien paineiden alla. Jatkuva kiire ja suorittaminen ovat olennainen osa myös vapaa-aikaa.

Kuulostaako tutulta? SVAMP-oireyhtymästä on Perhon mukaan onneksi mahdollista päästä eroon.

Rauhoittuminen on huomattavasti tuottavampaa kuin raivokas, päämäärätön touhuaminen.

Hän toteaa teoksessaan yksiselitteisesti, että totaalinen pysähtyminen ja rauhoittuminen on huomattavasti tuottavampaa kuin raivokas, päämäärätön touhuaminen.

Perho listaa neljä neuvoa, jotka auttavat pääsemään yli SVAMP-oireyhtymästä:

  1. Opettele käyttämään sähköpostia järkevämmin.
  2. Lopeta multitaskaaminen. Useamman asian yhtäaikainen mukatekeminen verottaa työtehoasi 40 prosentilla, lisää stressioireita ja ärtymystä sekä hajottaa keskittymisen. Aivosi eivät kykene keskittymään kahteen asiaan kerralla, piste.
  3. Suunnittele päiväsi etukäteen ja tauota työpäiviä mindfulness- tai muun rauhoittumishetken avulla.
  4. Keskity lopputulokseen, älä näennäiseen helppouteen. Jos voit hoitaa asian x yhdellä puhelinsoitolla, tee se 40 sähköpostin lähettämisen sijaan.

Lue lisää Anna Perhon uutuuskirjasta Antisäätäjä (Otava), joka ilmestyi 11. elokuuta.