”Protestina isälleni olen elänyt elämäni luottaen ihmisiin”, Merete Mazzarella sanoo.

Yllättävä rakkaus mullisti Merete Mazzarellan, 70, elämän viisi vuotta sitten. Se herätti pahennusta hänen lähipiirissään. 

Oppi 1: Suomalaiset ovat tosikkoja

”Äitini oli tanskalainen, isäni suomalainen. Ymmärsin jo pienenä, että on olemassa erilaisia kulttuureja. Suomi oli aina vakavampi. Sodan jälkeen oltiin säästeliäitä ja elämä oli askeettista. Tanskassa taas oli aina valtavasti hyvää ruokaa. Tanskalainen kulttuuri oli iloisempi: asioita ei koskaan otettu vakavasti.

Muistan, kun olimme Kööpenhaminassa Vietnamin sodan aikaan, ja siellä oli sodanvastainen mielenosoitus. Sitä vastaan tuli toisesta suunnasta toinen, vielä suurempi mielenosoitus, jonka osanottajat huusivat: ’Drick mycket Carlsberg!’ Tyypillistä.

Kahdessa kulttuurissa kasvaminen oli rikkaus. Opin myös olemaan kriittinen molempia kohtaan. Tanskalainen kulttuuri on iloinen, mutta myös hyvin itsekeskeinen ja materialistinen. Ja suomalaiset ovat tosikkoja.”

Oppi 2: Nuoret eivät ole kiinnostuneita vanhemmistaan

”Meidän sukupolvemme piti itsestäänselvänä, että asiat muuttuvat koko ajan paremmiksi.

Tunsimme olevamme tärkeitä yhteiskunnalle. Suomea uudelleenrakennettiin, ja Arvo Ylppö huolehti terveydestämme.

Opiskeluvuosina minusta oli tylsää, että vanhempi sukupolvi jaksoi vieläkin puhua sodasta – vaikka oli jo 1960-luku! Tuntui, että siitä oli valtavan kauan aikaa. Meillä oli heille vähän ymmärrystä.

Luulen, että kaikilla on tarve kertoa menneisyydestään. Kun nuoremmilla sukupolvilla on samaan aikaan kädet täynnä oman elämänsä kanssa, syntyy konflikti. Menneet asiat eivät kiinnosta.

Lapsenlapset ovat kiinnostuneempia tarinoistani kuin oma poikani. Tässä lapsenlapsilla ja isovanhemmilla on parempi kontakti kuin lapsilla ja heidän vanhemmillaan.

Poikani käänsi tyttärelleen valmistujaislahjaksi kirjani Juhlista kotiin (1992), jossa kerron äidistäni. Lapsenlapseni on nyt alkanut oma-aloitteisesti opiskella ruotsia. Veikkaan syyksi sitä, että hän voisi lukea muitakin kirjojani. Tämä on hienoin asia, jonka se kirja sai aikaan.”

Oppi 3: Haluan luottaa ihmisiin

”Äitini ajatteli aina, että asiat kyllä järjestyvät. Isäni taas ajatteli, että aina menee vain huonompaan suuntaan.

"Luotan aina kaikkiin, kunnes toisin todistetaan."

Pessimismiä pahempi oli kuitenkin isäni suhde muihin ihmisiin. Hän ajatteli, ettei koskaan pidä luottaa keneenkään. Ehkä ajattelu johtui hänen kokemuksistaan diplomaattina – että maailmalla pitää olla tarkkana siitä, keihin luottaa. Lapselle tämä oli kuitenkin vaarallinen oppi.

Protestina isälleni olen elänyt elämäni ajatellen päinvastoin. Luotan aina kaikkiin, kunnes toisin todistetaan. Minua se on palvellut hyvin. Ehkä minulla on vain ollut valtava tuuri ihmisten kanssa.”

Oppi 4: Miehen pitää osata kirjoittaa

”Seurustelu oli nuoruudessani täysin erilaista kuin nyt. Nykynuorten ikäpolvi ei voi ymmärtää sen ajan seksuaalimoraalia.

1960-luvulla ajateltiin niin, että naisen tulisi olla neitsyt naimisiin mennessään – vaikka juuri kukaan ei enää ollut. Tällainen kaksinaismoraali oli aika tuhoisaa.

Nuorena minulla oli poikaystävä, joka oli kaikkea, mistä isäni oli minua varoittanut. Hän joi paljon, ei onnistunut opinnoissaan – oli sellainen bad boy. Vanhempani olivat sinä kesänä Bulgariassa, ja kun minä matkustin sinne ja jouduin jättämään tämän pojan Suomeen, kirjoitin hänelle pitkiä kirjeitä.

Vastausta ei kuulunut. Kahden kuukauden kuluttua tuli pieni kirje, jota tämä poikaraukka oli selvästi yrittänyt kirjoittaa monta viikkoa. Silloin ymmärsin, että en voisi rakastua ihmiseen, joka kirjoittaa näin huonosti. Päätin, että tulevaisuudessa keskityn miehiin, jotka osaavat kirjoittaa edes kirjeen.”

Oppi 5: Olen mielelläni kummallinen vanha täti

”Ensimmäinen virkani oli pohjoismaisen kirjallisuuden lehtori Helsingin yliopistossa. Olin aloittaessani 28-vuotias. Nuoren naisopettajan asema oli ihan okei – vaikka olikin itsestäänselvää, että kahvitauon lopuksi minä tiskasin myös miesopettajien kahvikupit.

Opetan yliopistolla satunnaisesti edelleen. Opiskelijat ovat kuin lapsenlapsiani.

Pidän kummallisen vanhan tädin roolista. Minulla ei ole mitään vastuuta opiskelijoiden kasvusta. Saan tehdä luennoilla mitä haluan.

On tärkeää, että opiskelijat kokevat opettajan jonkinlaiseksi roolimalliksi. Itsekin katsoin aikanaan opettajiani ja mietin, haluaisinko sellaisen elämän kuin kuvittelen tuolla ihmisellä olevan. Haluan opiskelijoiden näkevän, että vaikka olen täyttänyt 70 vuotta, olen silti elävä ihminen. On edelleen asioita, jotka ovat minulle tärkeitä, ja joita haluan heille välittää.”

Oppi 6: Kirjoituksilla on seurauksensa

”En osaa sanoa varmasti, olenko ylittänyt rajoja kirjoittaessani muiden elämästä. Ehkä pisimmälle menin kirjoittaessani ex-miniästäni kirjassani Illalla pelataan Afrikantähteä (2008). En olisi kirjoittanut hänestä ja huonoista väleistämme niin suoraan, jos hän asuisi Suomessa, enkä tietenkään, jos hän olisi yhä ollut yhdessä poikani kanssa.

Hän asuu Chicagossa, joten ajattelin, että ei kirjasta voi koitua hänelle suurta probleemaa. En kuitenkaan arvannut, että lehdestä soitettaisiin hänelle. He soittivat, kertoivat mitä olin kirjoittanut ja kysyivät, mitä hän siitä ajattelee.

Jouduin kirjoittamaan hänelle sähköpostin, jossa sanoin, että olin hyvin pahoillani tästä. En ollut tarkoittanut hänen joutuvan kuulemaan kirjasta.

Hän vastasi mielestäni hyvin tyylikkäästi. Sanoi vain, että hän ei ole kirjaa lukenut, joten hänellä ei ole siitä mitään sanottavaa.

Kun kirjoittaa oikeista ihmisistä, täytyy ymmärtää, että sillä on seurauksia. Hänen kuvansa minusta on varmasti muuttunut vielä huonommaksi. Ja on tapaus vaikuttanut lapsenlapsiinikin: ex-miniäni ei pidä siitä, että he tulevat Suomeen tapaamaan minua.

Yksi lapsenlapsistani on kirjoittanut kouluaineen tästä. Otsikko oli Dilemma elämässäni.”

Oppi 7: Kanna vastuu valinnoistasi

”Kun olin 65-vuotias, rakastuin nykyiseen mieheeni. Olin naimisissa toisen miehen kanssa. Se oli niin monella tapaa hullu asia, siinä iässä. Olin aina ennen ollut hyvin varovainen ihminen.

Suhdettamme paheksuttiin. Kun kaksi vapaata, yksinäistä vanhaa ihmistä löytää toisensa, sille aplodeerataan. Mutta kun suhde alkaa näin, se on ongelmallista.

"Usein ei voi valita oikein tai väärin tekemisen välillä."

Yllätyin kyllä itsekin tunteistani. En ollutkaan ihminen, joka olin luullut olevani. Claes Andersson on sanonut, että rakastuminen on kevyt psykoosi. Ymmärrän, mitä hän tarkoittaa. Siinä tilassa voi olla aika edesvastuuton.

Elämä on opettanut, että usein ei voi valita oikein tai väärin tekemisen välillä. Usein valinnat ovat yhtä aikaa molempia.

Kun on tehnyt jonkin vaikean valinnan, mielellään ajattelee, että nyt olen tehnyt oikein. Mutta on tärkeää ymmärtää, että valinta voi yhtä aikaa olla myös väärin. On kannettava vastuu ja katsottava, voiko minimoida tuhoja.”

 

 

 

”En ole niin itsevarma kuin ihmiset luulevat. Se on vain rooli”, Merete sanoo.

 

 

Oppi 8: Kysy aina

”Olin juuri illallisilla, joilla neljä toisilleen tuttua ystävääni puhui koko illan keskenään. Joukossa oli myös viides ystäväni, joka ei kuitenkaan tuntenut näitä neljää muuta. Hän yritti koko illan päästä mukaan keskusteluun, tuloksetta. Eräässä kohdassa hän mainitsi sivulauseessa kääntäneensä kirjan serbokroatiasta. Tähän erikoiseen tietoon ei reagoitu mitenkään, ja keskustelu jatkui tästä viidennestä ihmisestä välittämättä.

Seuraavana päivänä molempien ystäväpariskuntien rouvat soittivat minulle kysyäkseen, miten tämä ystäväni osaa serbokroatiaa. Vastasin molemmille, että sinun olisi pitänyt kysyä häneltä!

Jos jokin asia kiinnostaa, aina pitää kysyä. Aikuinen ihminen osaa kyllä väistää, olla vastaamatta, jos ei halua. Ihmiset pelkäävät liikaa kysyä asioita suoraan. Pelkäävät jotain kiusallista tilannetta.

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän pelkään nolaavani itseni. Kaikki ovat aivan yhtä huolissaan siitä, mitä muut heistä ajattelevat. En enää viitsi kiinnittää niin suurta huomiota omiin virheisiini tai muiden ajatuksiin minusta.”

Oppi 9: Vaikeasta kokemuksesta saa sentään hyvän tarinan

”Kirjat, kirjoittaminen ja lukeminen ovat olleet minulle mittaamattoman tärkeitä.

Kirjoittaminen on minulle myös tapa käsitellä vaikeita asioita. Sillä voin antaa omalle kokemukselle muodon, kääntää sen tarinaksi. Ajatus on auttanut minua vaikeissa elämäntilanteissa. On helpottavaa ajatella, että ainakin tästä saa hyvän tarinan!

Luulen, että ihmiselämän keskeisin tunne on ambivalenssi: että haluaa kahta asiaa yhtä aikaa. Sen kuvaamiseen kirjallisuus sopii hyvin.

En ole niin itsevarma kuin ihmiset luulevat. Kirjoittaessani pystyn olemaan varmempi kuin tosielämässä. Se on rooli.”

Oppi 10: Kuoleman ei tarvitse olla kauhea

”Äitini kuoli syöpään 25 vuotta sitten. Se on ollut yksi suurimmista asioista elämässäni. Hän oli aina ollut niin terve ja vahva. Syöpä oli lyhyt ja dramaattinen.

Äitini kuolema oli kuitenkin monella tavalla hyvä. Hän suhtautui siihen itse niin hienosti.

Opin, että kuoleman ei välttämättä tarvitse olla kauheaa. Vaikka Luoja tietää, miten osaan reagoida, kun aika tulee.

On tärkeää pystyä puhumaan sairaudesta ja kuolemasta. Valmistautua itse ja valmistaa läheisiään. Luulen, että se, miten koemme läheistemme kuolemat, vaikuttaa paljon siihen, miten pystymme kohtaamaan oman kuolemamme.”

Lue lisää:

Kirjailija Laura Honkasalo erostaan: "Nykyään ei tajuta, että suruaika saattaa olla tosi pitkä"

Millennium-trilogiaa jatkava kirjailija David Lagercrantz: ”Larssonin lesken viha saa minut surulliseksi”

Merete Mazzarella
  • Kirjailija ja kirjallisuudentutkija.
  • Syntynyt 4.2.1945. Asuu Helsingissä ja Tammisaaressa.
  • Yksi poika. Avomies.
  • Julkaissut lähes 30 teosta: romaaneja, esseitä, tutkimuksia, novelleja.
  • Väitteli tohtoriksi 1981. Helsingin yliopiston pohjoismaisen kirjallisuuden emeritaprofessori.

Helen taisi juuri pongahtaa häijyjen muijien ykköseksi.

– Aion olla kaikista häijyistä naisista häijyin, Helen Mirren, 71, lausui maanantaina.

Sanoillaan hän viittasi presidenttiehdokas Donald Trumpin lausuntoon kilpakumppanistaan Hillary Clintonista kaksikon kolmannessa vaaliväittelyssä.

Brittinäyttelijä pääsi ääneen Elle-lehden vuosittaisessa Women in Hollywood -tapahtumassa, joka pidettiin Los Angelesissa maanantaina. Helen Mirren palkittiin tilaisuudessa legendaarisen asemansa ja elämäntyönsä vuoksi.

Kiitospuheensa yhteydessä näyttelijä jakoi parhaat elämänohjeensa, joista voivat ottaa oppia kaikki muutkin naiset tiellään häijyiksi muijiksi.

Lue myös: Häijyt muijat kunniaan! 12 naista, joita voi vain ihailla

– Käyn nopeasti läpi muutaman vinkin, joiden avulla selvitä elämästä, koska varmasti tiedätte, että olen melko vanha, joten olen nähnyt aika paljon elämää. Voitte jakaa vapaasti eteenpäin viittä parasta vinkkiäni, Helen Mirren sanoi puheessaan, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Elle-lehden sivuilla.

”1. Älä ikinä juo alkoholia, paitsi jos juhlit jotain, jos olet järkyttynyt jostakin tai jos on päivä, joka loppuu y-kirjaimeen (huom. englanniksi kaikkien viikonpäivien nimet päättyvät y:hyn). Jos otat, älä koskaan aja.”

”2. Rakkaudessa ei ole sääntöjä – en usko – mutta älä kiirehdi naimisiin, oikeasti. Menin mieheni kanssa naimisiin myöhemmin elämässäni, ja se on toiminut oikein hyvin.”

”Älä kiirehdi naimisiin, oikeasti.”

”3. Anna kumppanillesi vapaus ja tue häntä tavoitteidensa saavuttamisessa. Se on todella tärkeää ja koskee molempia suuntia, sekä miehiä että naisia.”

”4. Blackjack-pöydässä splittaa aina ässät, kasit ja ysit.”

”5. Ole yhteydessä ystäviisi päivittäin, enkä tarkoita Facebookia. On parempi, että on kolme hyvää ystävää kuin kolmesataa sosiaalisessa mediassa. Ystäviä, joille voit oikeasti puhua.”

Koska Helen Mirren ei piittaa omistakaan säännöistään, hän ei pysynyt lupaamassaan viidessä elämänohjeessa. Kuudes ohje oli kieltämättä häijy.

– Ja lopuksi, viis veisaa kenestäkään, joka tuomitsee sen, miltä näytät, etenkin jos hän on joku anonyymi, tuntematon, netissä vaaniva hyypiö tai on turvonnut, pienipäinen, dinosauruskätinen presidenttikandidaatti.

Jääkiekkoilijarakkaansa Mikael Granlundin kanssa Minneapolisissa asuva Emmi Kainulainen kaipaa Suomesta ystäviä ja perhettä.

Kolme viikkoa sitten Suomeen saapunut Emmi Kainulainen iloitsee uudesta urasta Yhdysvalloissa. Kainulainen työskentelee mallina ja seurustelee Minnesota Wild -seurassa pelaavan Mikael Granlundin kanssa. Pariskunta asuu yhdessä Minneapolisissa.

– Odottelen parhaillaan työviisumia, sillä sain mallisopimuksen Ford-toimistolle Chicagoon. Toivottavasti pääsen tekemään samantyyppisiä kuvauksia kuin Suomessa, eli sporttia ja alusvaatteita, ehkä katalogejakin, Kainulainen kertoi tiistai-iltana suunnittelija Lalli Savolaisen muotinäytöksessä Helsingissä.

Fordin kansainvälinen mallitoimisto on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista.

Kainulainen valmistui keväällä Metropolia-ammattikorkeakoulusta sisustusarkkitehdiksi. Hän aikoo tehdä töitä myös oman Chaîne-brändinsä eteen. Brändiin kuuluu muun muassa lifestylea, muotia ja taidetta.

– Lähden liikkeelle muodista, ja etenen toivottavasti pikkuhiljaa sisustukseen sekä taiteeseen.

Pariskunta asuu jo viidettä vuotta Minneapoliksessa, jonne he ovat sopeutuneet hyvin.

– Varsinkin pari ensimmäistä vuotta seilasin edestakaisin opintojen vuoksi, ja nyt matkalaukkuelämä on taas tullut tutuksi. Alkaa olla jo koti-ikävä! Suomesta kaipaan eniten ystäviä ja perhettä.

Kaavilainen Tiina Hallalahti jätti maanantaina Facebookin ilmoituksen, jossa kertoo tarjoavansa mummolle kodin. – Kyse ei ole työpaikasta, hän painottaa.

Annetaan koti boheemille tänttähäärä mummolle maalta. Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (poislukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä, lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia, katsoa silloin tällöin taaperoa, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia. Perheemme on hetkittäin äänekäs, taiteellinen, raitis, boheemi, tunteita näyttävä, eläimiä ja luontoa rakastava. Hommiin ei kuulu siivous (ellei mummo rakasta sitä yli kaiken). Mummon etuja on myös neulominen, lauleskelu ja ennen kaikkea lapsi- ja eläinrakkaus. Perheeseen kuuluu lauma koiria, hevonen, poni ja possu – sekä teinejä (tapakasvatettuja.) Perhe lupautuu sitoutua mummoon hautaan asti. Saa jakaa.

Tällainen ilmoitus on levinnyt Facebookissa maanantai-illasta lähtien. Ilmoitusta on jaettu alle vuorokaudessa yli 6000 kertaa. Ilmoituksen on kirjoittanut kaavilainen Tiina Hallalahti. Tiina kertoo idean lähteneen perheen tarpeista, sillä heillä ei ole tukiverkostoa lähellä.

– Anoppini asuu 800 kilometrin päässä ja äidilläni on elämässä paljon muuta. Olemme mieheni kanssa molemmat yrittäjiä. Minä teen töitä kotoa, ja mies on viikot pääosin muualla töissä. Meillä on täällä melkoinen huvikumpi: lapsia on viisi ja sitten eläimiä. Mutta tässä on kyse myös siitä, että haluamme tarjota kodin ja ylläpidon jollekin mummolle. Kyse olisi molemmat voittaa -tilanteesta, Tiina kertoo puhelimitse.

Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.
Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.

Moni ymmärtänyt ilmoituksen väärin

Tiina on saanut maanantain jälkeen monia yhteydenottoja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi kiinnostunut olisi halunnut muuttaa miehensä kanssa. Jotkut taas ovat haaveilleet, että järjestely voisi sopia heille sitten joskus, kun ovat jääneet eläkkeelle. Kiinnostuneissa on ollut myös parikymppisiä nuoria ja sellaisia, joilla on itselläänkin monia lapsia ja lapsenlapsia.

– Emme valitettavasti hae nyt ukkia, vaan ainoastaan mummoa. Toivomme myös, että elämänkokemusta olisi kertynyt rutkasti. Uskon, että sopivin on sellainen, jolla ei ole omaa perhettä tai lapsenlapsia, Tiina sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ymmärtäneet ilmoituksen väärin. Kyse ei ole työpaikkailmoituksesta – eikä mummon tarvitse olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

”Tämän pitää ehdottomasti tuntua mummosta kodilta.”

– On kyselty työsuhde-eduista ja lomista. Mutta emme etsi työntekijää, vaan perheenjäsentä. Täytyy natsata molemminpuoleisesti. Olisi kiva, jos mummo voisi esimerkiksi joskus auttaa nuorimman, 8-kuukautisen lapsen kanssa, ottaa hänet vaikka syliin ja pitää hetken seuraa. Muiden lasten kanssa voisi joskus vaikka leipoa piirakkaa tai käydä katsomassa sorsia sillä välin, kun minä käyn kaupassa tai kävelyllä. 

Tiina painottaa, että mummolla on oikeus olla kuin kotonaan ja tehdä mitä lystää.

– Jos hän haluaa laittaa kukkapenkin uusiksi, niin ei siihen tarvitse lupaa kysyä. Tämän pitää tuntua hänestä kodilta.

Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.
Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.

Sopivuuden voi testata käytännössä

Tiina tietää, että sopivaa ihmistä voi olla vaikea löytyä. Tärkeintä on se, että mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

– Olemme sellainen hössöperhe. Luonto ja eläimet ovat meille tärkeitä. Koirat saavat nukkua sängyllä ja lepäillä sohvalla. Ja hevonen ja possu saattavat tulla kuistille moikkaamaan. Emme siis etsi mummoa, joka alkaa ensitöikseen nyppiä vaatteista karvoja.

Menon ja meiningin lisäksi mummon pitää myös kestää alituista puheensuorinaa, sillä Tiinan mukaan perheessä puhutaan paljon.

– Kun karjalainen ja lappalainen avaavat suunsa, niin myös volumet saattavat nousta. Siitä on apua, jos mummo osaa juttujen tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.”

1920-luvulla rakennetussa talossa riittää vilskettä päivittäin, sillä perheen lapset ovat siellä usein kavereidensa kanssa. Mummolle on kuitenkin varattu riittävästi omaa tilaa.

– Porukkaa tulee ja menee. Meidän on mahdollista järjestää niin, että mummolla olisi oma sisäänkäynti. Ja todellakaan ei tarvitse olla koko ajan tässä vilskeessä, vaan aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.

”Mekin sitoudumme mummoon.”

Tiinan mukaan paras tapa selvittää sopivuus molemminpuolin, on testata asia käytännössä.

– Tänne voi tulla kokeilemaan vaikka viikoksi, kestääkö omat hermot ja tykkääkö meistä ja elämäntavastamme. Me tietenkin myös sitoudumme mummoon. Jos mummoa tarvitsee kuskata lääkäriin, tai hänelle tulee jotain remppoja ja ramppoja, niin ne hoidetaan yhdessä, Tiina lupaa.

Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.
Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.