Hillary Clinton ja Huma Abedin (toinen oik.) tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 1996. Kuva: Reuters
Hillary Clinton ja Huma Abedin (toinen oik.) tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 1996. Kuva: Reuters

Huma Abedin on yksi Hillary Clintonin pitkäaikaisimmista avustajista. Abedinin miehen seksiviestittelyskandaali kuitenkin varjostaa presidentinvaalikampanjaa.

Yhdysvaltain presidentinvaaleihin on enää kahdeksan päivää, ja Hillary Clintonin sähköpostit ovat joutuneet uudelleen liittovaltion poliisin FBI:n tutkinnan kohteeksi.

Tällä kertaa silmätikuksi on joutunut Clintonin lähin avustaja Huma Abedin, 41. Nainen erosi puolisostaan, poliitikko Anthony Weinerista, 52, aiemmin tänä vuonna, kun mies oli jälleen kerran lähetellyt seksiviestejä muille naisille.

FBI tutki tapausta, jossa Weinerin väitetään lähettäneen seksuaalissävytteisiä viestejä 15-vuotiaalle tytölle. Samalla tutkijat löysivät lisää sähköposteja, jotka Hillary Clinton oli lähettänyt yksityiseltä palvelimelta ja jotka mahdollisesti ovat poliittisesti merkittäviä, kertoo The New York Times. Vielä ei tiedetä, kuinka kauan viestien tutkiminen kestää tai tulevatko ne julkisuuteen ennen vaalipäivää. Edellinen sähköpostitutkinta päättyi heinäkuussa, eikä Clintonin silloin todettu syyllistyneen laittomaan toimintaan.

Washinton Postin mukaan Weinerin ja Abedinin yhteiseltä tietokoneelta löytyi yli tuhat uutta sähköpostia. Abedin on kommentoinut, ettei tiedä, miten viestit päätyivät laitteelle – ja ettei hän ole käyttänyt kyseistä tietokonetta säännöllisesti.

Abedinille kolmas seksiviestittelykerta oli liikaa.

Clintonin salainen ase

Kohun keskiöön joutunut Huma Abedin aloitti työt Clintonin palveluksessa jo 20 vuotta sitten, kun hän saapui Valkoiseen taloon suorittamaan yliopisto-opintoihinsa kuuluvaa harjoittelujaksoa.

Hän on kertonut haaveilleensa alun perin toimittajan työstä ja että pääsisi työskentelemään lehdistösuhteiden parissa. Sen sijaan hänestä tuli Yhdysvaltain silloisen ensimmäisen naisen alainen. Loppu on historiaa, sillä Huma Abedin on ollut Clintonin taustalla tämän kaikissa poliittisissa edesottamuksissa.

Clintonin senaattorikaudella Abedinin tehtävänä oli olla niin sanottu ”body person” eli henkilö, joka kulki koko ajan Clintonin mukana ja huolehti siitä, että matkustaminen ja lukuisat tilaisuudet sujuivat mahdollisimman hyvin. Tehtävä vaatii muun muassa sitä, että on aina kolme askelta edellä muita ja hallitsee multitaskaamisen erinomaisesti. Sen Abedin tekikin ja pysytteli itse taustalla. Observerin jutussa vuonna 2007 Abedinia kutsuttiin Clintonin ”salaiseksi aseeksi”, josta kukaan ei tiennyt juuri mitään. 

Työkaveri, ystävä ja melkein tytär

Kovin paljon ei tiedetä vieläkään. Michiganissa syntyneen Abedinin äiti on Pakistanista ja jo edesmennyt isä Intiasta. Abedinin lapsuusvuodet kuluivat Saudi-Arabiassa, mistä hän palasi Yhdysvaltoihin opiskelemaan.

Kun Abedin nai Anthony Weinerin vuonna 2010, parin vihki Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton. Vaimo Hillary kuvaili Abedinia juhlapuheessaan melkein kuin toiseksi tyttärekseen.

Suojattisuhteen ja työn lisäksi naisia yhdistää ystävyys. Vuosi Abedinin ja Weinerin häiden jälkeen yhdistäviä tekijöitä paljastui lisää: Abedinin mies julkaisi julkisella Twitter-tilillään vahingossa kuvan erektiostaan. Abedin odotti silloin parin yhteistä lasta.

Vuonna 2013 julkisuuteen tuli tieto, että Weiner oli lähetellyt seksiviestejä 22-vuotiaalle naiselle. Pari piti yhdessä tiedotustilaisuuden.

– Vaati paljon työtä ja paljon terapiaa päästä tilanteeseen, jossa voin antaa Anthonylle anteeksi. Se ei ollut missään tapauksessa helppo ratkaisu, mutta tein päätöksen, että tässä liitossa kannattaa pysyä, Huma Abedin kertoi.

”Vaati paljon työtä ja paljon terapiaa päästä tilanteeseen, jossa voin antaa Anthonylle anteeksi.”

Kaikki myös muistavat Bill Clintonin seksiskandaalin, joka ravisteli Yhdysvaltoja 1990-luvun loppupuolella. Hillary jäi miehensä vierelle.

Abedinille kolmas seksiviestittelykerta oli liikaa. Hän ilmoitti elokuun lopulla eroavansa miehestään, koska tämä ei onnistunut luopumaan tavoistaan. Samana aamuna New York Post -lehden kannessa oli julkaistu kuva, jonka Weiner oli jälleen kerran lähettänyt jollekin naiselle. Kuvassa alushousujen läpi erottuu Weinerin erektio, ja vieressä nukkuu hänen poikansa. Pari on tällä hetkellä asumuserossa.

Aiemmin Abedin on kertonut voineensa paeta kotipuolen ongelmiaan töihin, mutta nyt hän ei ole sielläkään rauhassa yksityiselämältään.

Uuden sähköpostikohun myötä myös Clintonin johtoasema republikaaniehdokas Donald Trumpiin on kaventunut huomattavasti – ja marraskuun 8. päivän äänestyksestä arvellaan tulevan tiukka.

Lähteet jutussa mainittujen lisäksi: CNN, Helsingin Sanomat, Vanity Fair

Kysely

Kumman vaalivoittoon uskot?

Donald Trumpin
Donald Trumpin
58.2%
Hillary Clintonin
Hillary Clintonin
41.7%
Ääniä yhteensä: 194

Maria Veitola kertoo Instagramissa uuvuttavasta työviikostaan, joka vaati lopulta veronsa ja ajoi lepäämään.

Maria Veitola, 44, kertoo Instagramissaan haastavasta työviikostaan esimiehenä. Veitolan mukaan voimat hupenivat oman kunnianhimon ja muiden ihmisten takia. Veitola työskentelee tällä hetkellä muun muassa Radio Helsingin sisältöjohtajana.

– Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että ”en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin”. Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni – tavallaan – selvittää sotkut ja tilanteet, Veitola kirjoittaa.

 

Esimiestyössä -tai siis mit vit- esiNAIStyössä parasta ja pahinta: ihmiset. Oon ite tehnyt himmeen duunin siinä että tunnistan omat rajani esim. jaksamisen suhteen ja huolehdin niistä. Tää asia on muuten suoraan yhteydessä luotettavuuteen. Mutta: Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että "en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin". Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni -tavallaan- selvittää sotkut ja tilanteet. No, viime viikko olikin sitten ihan hirveä edellämainituista syistä. Sata palloa ilmassa ja yritin jongleerata parhaani mukaan ja tehdä viisaita päätöksiä. Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että "älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan". Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. Sit tähän liittyy vielä oma kunnianhimo: en tyydy keskinkertaisuuteen. Pääsisin itse helpommalla jos tyytyisin. Mutta kun en halua. Haluan tehdä työni mahd hyvin. Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä. Onneks oli mökkiviikonlippu buukattu veljen perheen kanssa. Tarinan opetus: menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua. Ja Radio Helsingin sisältöjohtajana ilmoitan, että meidän syysohjelmisto starttaa viikon päästä maanantaina. Mukana mm. uusi, ihana aamushow. #bosslady #radiohelsinki 📻❤️

Henkilön Maria Veitola (@mariaveitola) jakama julkaisu

Instagram-päivityksen mukaan Veitola sai viime viikon lopulla jopa fyysisiä oireita.

”Kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa.”

– Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että ”älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan”.  Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. 

– Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä, Veitola kirjoittaa.

Instagram-kuvassa Veitola todella näyttää makaavan keskellä metsää. Hän myös neuvoo muita työstään ahdistuneita tekemään samoin.

– Menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua.

Veitola on aikaisemmin kertonut, että viime vuosi oli hänelle yksi rankimmista. Hänen isänsä kuoli, ja kodista paljastui paha sisäilmaongelma. Nämä asiat vaikuttivat myös hänen parisuhteeseensa.

Sosiaalisen median mukaan Ohtosesta tuli avioitumisen jälkeen Ohtonheimo.

Luontokuvaaja ja toimittaja Kimmo Ohtonen avioitui Laura-vaimonsa kanssa viime lauantaina. Pariskunta vaihtoi ilmeisesti samalla sukunimensä Ohtonheimoksi. Molemmat löytyvät nyt nimittäin Facebookista sillä nimellä. Toimittaja kertoi avioliitostaan myös Instagramissa.

– Kannan sydäntäsi. Kannan sitä sydämessäni. Eilen sanoimme "tahdon" kauniin perheemme ja ystäviemme edessä. Kiitos teille kaikille, rakastamme teitä paljon, Ohtonheimo hempeilee sunnuntaina Facebookissa julkaisemansa kuvan yhteydessä.

Kimmo Ohtoheimo on suomalainen luontokuvaaja ja -toimittaja. Hän tuli tunnetuksi uituaan Saimaalla 140 kilometrin matkan saimaannorpan hyväksi. Tempauksestaan Ohtonen palkittiin Kultaisella Venlalla vuoden TV-tekona 2013.

 

They said Yes! 😍#ohtonheimot

Henkilön Riikka Kantinkoski (@weekdaycarnival) jakama julkaisu

 

Linda Liukkaan tärkein kohderyhmä on pienten lasten isät.

Linda Liukas on palkittu lastenkirjailija ja koodauslähettiläs. Liukkaan tietotekniikka-aiheiset Hello Ruby -lastenkirjat ovat olleet jättimenestys maailmalla: ensin hän keräsi kirjoilleen 380 000 euron arvoisen joukkorahoituspotin ja voitti sitten kiinalaisen 130 000 euron arvoisen muotoilupalkinnon.

Liukkaan uusin, keskiviikkona julkaistu kirja vie lapset tutkimusmatkalle internetiin. Kirjasarjan oikeudet on myyty 22 kielialueelle.

Vaikka Liukkaan teokset ovat lastenkirjoja, kirjailija on kertonut tärkeimmäksi kohderyhmäkseen pienten lasten isät. Hänen mukaansa isien roolimallilla on tärkeä vaikutus pienten tyttöjen päätöksiin.

– Ollessani pieni muut isät sanoivat tietokoiden olevan kalliita aikuisten juttuja. Oma isäni sen sijaan opetti, ettei ole asiaa, mitä ei voisi tietokoneella korjata. Opettelimme yhdessä juttuja ja välillä mokailtiin, Liukas muistelee.

”Sanonkin pienille tytöille, että he voivat olla vaikka ballerina-koodaajia.”

Liukkaan mukaan koululla on paljon vaikutusta lapsen asenteisiin, mutta vanhemmilla vielä suurempi. Liukas haaveileekin omistavansa kymmenen vuoden päästä koulun, jossa teknologiaa kehitetään yhdessä lasten kanssa.

– Lapsia pitää kannustaa löytämään oma juttunsa, ja heitä pitää altistaa uusille asioille. Ei suljeta liian aikaisin mahdollisuuksia lapselta. Sanonkin pienille tytöille, että he voivat olla vaikka ballerina-koodaajia.

Ruby pienten poikien esikuvana

Teknologia-alalla vallitsee vieläkin merkittävä naispula. Liukas kannustaa naisia innostumaan alasta, sillä teknologiaan tarvitaan naisten näkökulmia.

– Ohjelmoija on se henkilö, joka käyttää tietokonetta ratkaistakseen maailman ongelmia, ja tarvitsemme naisten näkemystä. Tietokoneella voi ilmaista itseään ja muuttaa maailmaa paremmin kuin millään muulla, Liukas sanoo.

Kun Liukkaan ohjelmointityöpaja Rails Girls alkoi menestä, hän kohtasi vanhempia miehiä, jotka yrittivät neuvoa joka käänteessä.

– Kun sulkee korvansa setämiesten kritiikiltä, ei törmäile lasikattoihin.

Liukas kertoo ylpeimmäksi hetkekseen sen, kun pienet pojat ovat tulleet kertomaan hänelle, että kirjojen naiskoodaaja Ruby on heidän esikuvansa.

– Se on feminismiä parhaimmillaan, kun nainenkin voi olla teknologia-alan esikuva.

 

Madonna juhli viikolla syntymäpäiviään ja julkaisi sen kunniaksi kuvan koko perheestään.

Popin kuningatar Madonna, 59, jakoi perjantaina ensimmäistä kertaa koskaan yhteiskuvan kaikkien lastensa kanssa. Kuvassa Madonnan kanssa poseeraavat pojat Rocco, 17, ja David, 11, sekä tyttäret Lourdes, 20, Mercy James, 11, ja 4-vuotiaat kaksoset Estere ja Stella.

Kuva on julkaistu Madonnan syntymäpäivän kunniaksi. Hän täytti 59 vuotta 16. elokuuta. Syntymäpäiviään hän juhli Italiassa.

 

Birthday 🎉🎂🎈🇮🇹♥️

A post shared by Madonna (@madonna) on

Lourdes ja Rocco ovat Madonnan biologisia lapsia. Lourdesin isä on Madonnan entinen henkilökohtainen valmentaja Carlos Leon. Roccon isä on elokuvaohjaaja Guy Ritchie, jonka kanssa Madonna erosi vuonna 2008. David, Mercy James, Estere ja Stella ovat adoptoitu Malawista.

Madonna adoptoi Esteren ja Stellan Malawista viime helmikuussa. Alkuvuodesta prosessi tuotti ongelmia. Tyttöjen isä väitti, ettei adoptio mennyt hänelle kerrottujen suunnitelmien mukaan.

– Minulle kerrottiin alussa, että Esther ja Stella menevät asumaan rikkaan naisen luo ulkomaille, ja että hän antaa heille kunnon koulutuksen ja palauttaa heidät sitten minulle, asumaan kanssani ja auttamaan perhettäni, tyttöjen biologinen isä Adam Mwalen kertoi.

Lue lisää täältä: Madonna julkaisi iloisen videon adoptiokaksosistaan – tyttöjen isä väittää, että häntä on huijattu

Myös Madonnan aiemmat adoptiot kuohuttivat. Vuonna 2006 laulaja adoptoi Malawista Davidin ja vuonna 2009 Mercy Jamesin. Erityisesti Mercyn adoptio synnytti kritiikkiä.

Tytön äiti kuoli synnytyksessä, ja sukulaiset sijoittivat lapsen orpokotiin. Jälkikäteen isovanhemmat kuitenkin kertoivat suunnitelleensa, että olisivat ottaneet lapsen hoitaakseen, kun tämä on 6-vuotias. He syyttivät Madonnaa lapsen varastamisesta ja repimisestä juuriltaan. Alun perin he olivat hyväksyneet adoption.

Juttua muokattu 20.8. 12.35: Lourdesin isä on Madonnan entinen henkilökohtainen valmentaja Carlos Leon. Ei Guy Ritchie, kuten aiemmin jutussa kerrottiin.