Janne Antin tietää, miten rankkoja ennakkoluuloja ihmisillä on hiv-positiivista kohtaan. Tartunnan vuoksi hän on jäänyt ilman töitä ja suuri osa vanhasta ystäväpiiristä on kaikonnut. –Olin niin masentunut ja katkera, etten tiennyt, selviänkö, Janne sanoo.

Milloin minä kuolen?

Se ajatus pyörii Janne Antinin mielessä, kun hän seisoo amsterdamilaisella hiv-klinikalla juhannusaattona 2006. Hollannissa on ollut tarkoitus viettää lomaa, mutta myös käydä testissä. Kotikaupungissaan Rovaniemellä Janne ei ole halunnut sitä tehdä, sillä siellä asia olisi levinnyt heti jokaisen korviin.

Kun lääkäri kertoo tuloksen, Janne ei hätkähdä. Hän on osannut odottaa sitä. Lääkärin tapaamisen jälkeen Janne soittaa ystävälleen.

– Istu alas, nyt on vakavaa asiaa. Sain juuri tietää, että olen hiv-positiivinen, hän sanoo.

Ystävä purskahtaa itkuun.

Hivistä tulee useimmille mieleen menneiden vuosikymmenten kauhukuvat, jolloin kunnollisia lääkkeitä ei ollut. Silloin hi-virus eteni nopeasti aids-vaiheeseen, romutti immuniteettisuojan ja johti kuolemaan.

Vaikka sairautta ei vieläkään pystytä parantamaan, pitää nykyinen lääkitys viruksen kurissa. Janne ei edes pystyisi tartuttamaan ketään, sillä lääkkeiden ansiosta hänen viruskantansa on nollissa. Janne tuntee olonsa terveeksi, eikä hän ole joutunut kärsimään lääkkeiden sivuvaikutuksista. Suomessa ja suurimmassa osassa Eurooppaa hiv-potilas saa joka kuukausi 400 euron arvoiset lääkkeet ilmaiseksi.

Nykyteknologian avulla voidaan selvittää, milloin ihminen on saanut hiv-tartunnan. Jannen tartunta tapahtui vuoden 2005 syyskuussa Ghanassa.

 

Sana sanaa vastaan

Janne oli tutustunut netissä ghanalaiseen mieheen, jonka kanssa kemiat kohtasivat välittömästi. He pitivät tiiviisti yhteyttä viikoittain. Puolen vuoden tutustumisen jälkeen Jannesta tuntui, että hän on valmis tapaamiseen. Hän varasi kuukauden matkan Afrikkaan.

Paikan päällä nettisuhteesta tuli romanssi. Janne tapasi miehen perheenkin, ja kaikki tuntui olevan paremmin kuin hyvin. Matkan loppupuolella, erään baari-illan jälkeen Janne heräsi aamulla outoon oloon ja kipuihin. Mies myönsi myöhemmin, että oli hyväksikäyttänyt Jannea sinä yönä. Ehkäisy oli miehen mukaan pettänyt.

– En usko, että hän käytti ehkäisyä. Raiskaus se oli, Janne kuvailee.

Ihastunut Janne ei tuolloin osannut ajatella hiv-tartunnan riskiä ja kyseenalaistaa miehen motiiveja. Siksi hän matkan päätteeksi lähti miehen kanssa Suomeen. Pariskunta muutti yhdessä Rovaniemelle.

Siellä mies alkoi kärsiä oudoista oireista: hikoilusta ja kuumeilusta. Janne vaati miestä lääkäriin ja hiv-testeihin, jotka hän perui aina viime tipassa. Oleskeluluvan saatuaan mies alkoi olla jatkuvasti poissa kotoa ja valehdella räikeästi tekemisistään.

"Olin ollut miehelle vain lentolippu Eurooppaan."

Lopulta Janne sai tarpeekseen epärehellisyydestä ja heitti miehen ulos asunnostaan. Myöhemmin hän sai tietää, että Jannen ollessa töissä mies oli myynyt seksiä toisille miehille hänen kotonaan. Lisäksi mies oli tiennyt hiv-positiivisuudestaan. Se varmistettiin, kun poliisi löysi miehen ja hänet pakkotestattiin.

– Tajusin, että olin vain ollut miehen lentolippu Eurooppaan ja saanut kaupan päälle hiv-tartunnan häneltä sinä yönä Ghanassa. Olin niin katkera ja vihainen. Olin päättänyt, että mies saa maksaa siitä, mitä teki minulle.

Jannella ei kuitenkaan ollut riittävästi näyttöä tapahtumista. Oli vain Jannen sana miehen sanaa vastaan. Asiaa ei viety oikeuteen, eikä Janne ole nähnyt miestä yli kymmeneen vuoteen.

 

Tuhat kadonnutta tuttavaa

Hiv-tartunnastaan Janne kertoi vain äidilleen ja läheisimmille ystävilleen. Muuten sosiaalisen miehen elämä jatkui normaalisti: hän teki töitä kampaamoalan yksityisyrittäjänä ja matkaoppaana.

Vuonna 2011 Jannea pyydettiin suosittuun Matkaoppaat-sarjaan, joka teki hänestä nopeasti tunnetun kasvon. Juonto- ja pr-töitäkin oli niin paljon, että niistä joutui kieltäytymään kiireen takia.

– Elin vauhdikasta ja pinnallista elämää. Ramppasin kissanristiäisissä kyllästymiseen asti, Janne kertoo.

"Pahin pettymykseni on ollut, että läheinen ystävä uhkasi tehdä niin julmasti."

Kaikki muuttui, kun Janne ja hänen pitkäaikainen ystävänsä riitaantuivat. Ystävä uhkasi kertoa Jannen hiv-positiivisuudesta julkisuuteen.

– On ollut kaikista pahin pettymykseni, että läheinen ystävä uhkasi tehdä niin julmasti.

Janne kertoi sairaudestaan lopulta itse. Kesällä 2013 Janne makasi Rodoksen rantahiekalla lämpimässä auringossa ja päätti, että Suomeen palatessaan hän kertoo hiv-positiivisuudestaan julkisuuteen.

Vastaanotto olikin ensin kannustava. Moni kehui Jannea rohkeaksi ja taputteli selkään. Parin viikon päästä puhelin kuitenkin lakkasi soimasta. Kutsuja tapahtumiin ja juhliin ei enää tullutkaan.

– Aloin miettiä, kannattiko näin arasta aiheesta kertoa julkisesti Suomen kaltaisessa pienessä maassa. Olin sama Janne kuin ennenkin, mutta silti kaikki tuntui muuttuneen, Janne kertoo.

Lopulta yksinäisyydentunne kärjistyi niin, että Janne poisti Facebookistaan tuhat yhteystietoa. Heistä vain viisi on ottanut yhteyttä jälkeenpäin.

– Siinä karsiutuivat jyvät akanoista. Pystyin heittämään 995 ihmistä elämästäni pois, eivätkä he jääneet kaipaamaan. Se oli sokki. Huomasin, ketkä ovat oikeita ystäviäni.

 

Väkisin leimautunut

Yksinäisyys on avoimuuden suurin taakka. Välit isän kanssa katkesivat jo aiemmin: Janne ei ole ollut hänen kanssaan tekemisissä 20 vuoteen. Sisko suhtautui kylmästi Jannen sairastumiseen. Osa ystävistä lopetti yhteydenpidon ja tuttavapiiri katosi kokonaan. Jäljelle jäivät vain äiti ja muutama läheinen ystävä. Janne masentui ja puhui tunteistaan terapiassa.

– Terapiastakin oli apua, mutta äiti on todellinen tukipilarini, voin puhua hänelle mistä vain. Meillä ei ole salaisuuksia.

Jannen mukaan hivistä kertominen vei häneltä yrityksen edustustehtävät. Hän sanoo, että yhtiön mielestä Janne olisi aiheuttanut heille huonoa julkisuutta ja hämmentänyt asiakkaita.

Janne oli raivoissaan, mutta päätti kääntyä hiv-yhdistysten puoleen. Hän tarjoutui vapaaehtoistöihin ja haki yhdistyksen työpaikkoja. Hänet kutsuttiin työhaastatteluun vain kuulemaan, että hän ei sovi työhön, koska heidän jäsenensä leimautuisivat, jos heidät nähtäisiin Jannen kanssa julkisesti.

– Tajusin, etten kelpaa enää samalla lailla kuin ennen. En olisi koskaan uskonut, millaista syrjintää joutuisin kokemaan, Janne sanoo.

– En halunnut leimautua hiv-Janneksi, mutta se leima tuli. Olin niin masentunut, että mietin, selviänkö tästä ollenkaan.

Kaiken kokemansa vuoksi Janne toivoo, että ihmiset ottaisivat asioista enemmän selvää. Hän haluaisikin lähteä kouluihin kampanjoimaan ja kertomaan nuorille hivistä. Moni luulee vielä nykyäänkin, että hiv tarttuu suutelemalla tai vessanpöntön reunasta. Todellisuudessa viruksen voi saada vain suojaamattomassa sukupuoliyhdynnässä, neulojen ja ruiskujen välityksellä tai suorassa verikontaktissa.

– Ihmisten ennakkoluulot turhauttavat, ja sosiaalisen elämän katoaminen vaivaa minua enemmän kuin mikään muu. Toisaalta ymmärrän, että ihmiset toimivat sen tiedon varassa, joka heillä on.

Pettymys Suomen hiv-yhdistysten toimintaan ja työnantajiin on herättänyt ajatuksen oman yhdistyksen perustamisesta.

– Olen taistellut hiv-tartunnan kanssa yksin pitkään. Se on tehnyt minusta vahvemman ihmisen.

 

 

Muuttunut mies

Yle Kioskin videolla mies seisoo silmät kiinni keskellä vilkasta Esplanadin puistoa. Kyltti vieressä kertoo ”Olen hiv-positiivinen. Uskallatko koskea?”. Ohikulkijat katsovat varovasti. Useat koskettavat, osa tulee halaamaan. Janne ei voi enää pidätellä kyyneleitään.

– Se oli liikuttavaa ja palautti uskoni ihmisiin, Janne sanoo.

Video oli Jannen idea, ja osa hänen toimintaansa hiv-tietoisuuden edistämisessä. Kuluneen vuoden aikana Janne on pystynyt päästämään irti katkeruudesta, joka söi hänen voimiaan pitkään. Aktiivisuus oman asian puolesta saa myös tulevaisuuden näyttämään valoisammalta.

Uudelle kumppaniehdokkaalle Janne on kertonut tartunnastaan heti. Sitä vaatii lakikin: hiv-tartunnasta on kerrottava toiselle osapuolelle ennen seksin harrastamista. Vakavia parisuhteita Jannella on ollut yksi tartunnan jälkeen. Hiv on muuttanut hänen kriteerejään: Janne katsoo nyt kumppanissaan ennen kaikkea henkisiä arvoja.

Janne ei ole varma, onko hän antanut anteeksi miehelle, joka hänet tartutti.

– Kyllä minä pelkään kuolemaa. Se on enemmän läsnä kuin aikaisemmin. En ole niin vahva ihminen miltä näytän.

Sairaus on muuttanut Jannen elämän myös pienissä, tärkeissä asioissa. Enää Janne ei ota äkkilähtöä ulkomaille muutaman tunnin varoitusajalla. Lääkkeet olisi aina otettava samaan aikaan päivästä. Eikä hän voisi minne tahansa matkustaakaan, sillä hiv-lääkityksen kanssa ei ole asiaa esimerkiksi islaminuskoisiin arabimaihin, kuten Jannen rakastamaan Dubaihin. Sairaus rajoittaa myös työskentelemistä matkaoppaana.

"Haluan vain ihmisen, jota rakastaa ja joka rakastaisi minua takaisin."

Ahdasmielisestä Suomesta hän haluaisi muuttaa pois – ellei löydy syytä jäädä.

– Elämästäni puuttuu kaksi isoa asiaa. Ne ovat parisuhde ja vakituinen työ. Tiedän, että hiv on vaikuttanut siihen, ettei minulla nyt ole kumpaakaan, Janne sanoo.

– Haluan samoja asioita kuin kaikki muutkin: olla onnellinen. Haluan vain ihmisen, jota rakastaa ja joka rakastaisi minua takaisin.

Anita Högström, äiti: ”Tuntuu pahalta, että omaa poikaa syrjitään”

"Jannen ja minun suhde on erityinen, ja pidämme yhteyttä päivittäin. Janne kertoi hiv-positiivisuudestaan minulle pian sen jälkeen, kun hän sai itsekin tietää. Totta kai olin surullinen. Otin asioista selvää netistä ja televisiosta. Ymmärsin, ettei se ole niin vaarallinen asia, kun on lääkitys kunnossa. Hiv ei tartu tavallisessa kanssakäymisessä.

Jannen ei olisi kannattanut kertoa sairaudestaan julkisesti. Varoitin häntä siitä. Toivoisin, että koko perheemme voisi olla tekemisissä keskenään. Nyt tilanne on hankala, sillä Jannen ja muiden perheenjäsenten välit ovat katkenneet, ja olen heidän välissään.

Tuntuu pahalta, että Jannea syrjitään niin paljon. Hänellä on ollut elämässään huono tuuri. Toivoisin, että Janne löytäisi kivan kumppanin ja paikan, jossa hän viihtyy. Kun Jannella on vaikeaa, kannustan häntä eteenpäin. Sanon, että kyllä sinä pärjäät."

Ayda Akineri-Meskanen, ystävä: ”Janne on aina ollut avulias ja hyväsydäminen”

"Olen tuntenut Jannen yli 20 vuotta. Hän on mahtava persoona ja upea heittäytyjä. Pidämme hauskaa ja puhumme vakavia tippa linssissä.

Kun Janne kertoi minulle hiv-tartunnastaan, olin surullinen hänen puolestaan. Samalla olin otettu, että hän luotti minuun tarpeeksi kertoakseen. Janne on ollut paljon tekemisissä koko perheeni kanssa, ja suhtaudumme häneen samalla lailla kuin ennenkin.

Janne on aina ollut avulias ja hyväsydäminen. Olen järkyttynyt siitä, miten ihmiset ovat häneen suhtautuneet. En tajua, että vieläkin on olemassa niin ennakkoluuloisia työnantajia ja ihmisiä. Toivoisin, että ihmiset päivittäisivät tietonsa hivistä ja voisivat sanahelinän sijaan näyttää hyväksyntänsä teoilla.

11-vuotias tyttäreni sanoi, että me ei kyllä hylätä Jannea sairauden takia. Jos lapsikin sen ymmärtää, mikseivät aikuiset?"

Lue lisää:

Matkaopas-Janne: nämä ovat suomalaisten pahimmat lomamokat

Mies, joka sai koko Ruotsin itkemään

Janne Antin
  • Syntynyt vuonna 1970 Pietarsaaressa.
  • Asuu yksin Helsingissä.
  • Toiminut kampaamoalan yksityisyrittäjänä Rovaniemellä, Helsingissä ja Turkin Alanyassa sekä matkaoppaana lukuisissa maissa.
  • Muistetaan tv-sarjoista Matkaoppaat, Koti maailmalla Turkki ja Sinkkulaiva.

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.