Suorittajaäiti Katri Rauanjoki kirjoitti kirjan masennuksesta. Kahdeksan vuotta sairastumisensa jälkeen hän voi hyvin, muttei halua luopua mielialalääkityksestään. – Lääke on kuin Burana päänsärkyyn.

Silmät rävähtivät auki aamuviideltä. Hiki valui, olo oli tuskainen, eikä uni enää tullut. Päässä pyörivät sekavat ajatukset:

”Mitä olen unohtanut?”

”Mä en selviä elämästä.”

”Mitä mulle tapahtuu?”

Niin kirjailija-opettaja Katri Rauanjoki, 43, muistaa masennuksensa alkaneen.

Ei masennus tietenkään alkanut vasta silloin, vaan unettomuus oli vain ensimmäinen oire. Kun valvomista oli jatkunut pari viikkoa, Katri meni työpaikkapsykologille. 35-vuotias kolmen lapsen äiti kuvitteli olevansa vähän stressaantunut.

”Masennus oli iso yllätys, sillä olin aina ollut luonteeltani iloinen.”

Diagnoosiksi tuli keskivaikea masennus.

– Masennus oli todella iso yllätys, sillä olin aina ollut luonteeltani iloinen ja kävin töissä ihan normaalisti.

Katri sai kuukauden sairauslomaa, masennuslääkereseptin ja ohjeen mennä terapiaan.

Kahdeksan vuotta myöhemmin masennuksesta syntyi faktan ja fiktion rajoilla kulkeva romaani Jonain keväänä herään. Siinä perheellinen opettaja Kerttu, ihan samanlainen kuin Katri itse, käy läpi mustuneita ajatuksiaan ja suunnittelee itsemurhaansa Unikko-kantiseen vihkoon.

Katri halusi kirjoittaa kokemuksistaan kirjan, koska hänestä masennus on edelleen tabu. Siitä ei puhuta ja se luetaan helposti omaksi viaksi.

– On vieläkin eri asia ilmoittaa töihin, että olen kuukauden pois, koska minulla on murtunut käsi kuin että minulla on murtunut mieli, Katri vertaa.

Tavallinen arki kuormitti

Sairauslomallaan Katri nukkui 15 tuntia päivässä, katseli ulos ikkunasta, neuloi huivia tai luki naistenlehtiä. Se oli helpotus, mutta myös hirveän hävettävää. Kun on sairauslomalla, ei kelpaa töihin. Ei ole enää hyvä.

”Masennus ei ala napista painamalla. Se hiipii eikä sitä hoksaa.”

Katri häpesi myös sitä, ettei ollut huomannut masennustaan itse. Kyllä kympin suorittajatytön olisi pitänyt se tajuta.

– Olin hyvin ankara itselleni, perfektionisti, enkä kuunnellut itseäni ollenkaan. Mutta masennus ei ala napista painamalla. Se hiipii eikä sitä hoksaa, Katri miettii.

Myös ulkopuolisten oli vaikea huomata mitään, sillä mustimmat ajatukset iskivät Katriin iltaisin. Päivisin hän ilmestyi lukioluokan eteen ja opetti äidinkieltä ja kirjallisuutta täydellä tarmolla.

Laukaisevaa tekijääkään ei oikein ollut. Kirjassa Kerttu joutuu seksuaalisen häirinnän kohteeksi, mikä sysää hänet masennukseen. Katri kuormittui tavallisesta arjesta.

– Elämäntilanteeni oli rasittava kokonaisuutena: Olin ollut kotona kaksi vuotta, olimme muuttaneet Hollannista takaisin Ouluun ja nuorin lapseni oli kaksivuotias. Hän meni tarhaan, ja vanhemmat uusiin kouluihin. Minä palasin töihin, ja aviomieheni oli reissutöissä. Kaikki jäi minun käsiini.

Vähäisen energian, jota Katrilla oli, hän suuntasi töihinsä. Siellä hän oli mielestään korvaamaton.

Kotona Katri oli kiukkuinen ja ärtynyt. Jos kaksivuotias ei saanut kumisaappaitaan jalkaan, äiti saattoi räjähtää. ”Ainako mun täytyy tehdä täällä kaikki!”. Normaalia pinnaa ei enää ollut, vaan tilalle oli tullut marttyyrimainen huutaja.

– Jos ajatellaan, että ihmisellä on viimeiset voimat, joilla kiskaistaisiin vaikkapa kaksivuotias pois autotieltä, niin minä elin niillä voimilla joka arkipäivä. Arki oli selviytymistä, ja kaipa perhekin ajatteli, että minulla oli vain huono päivä. He eivät hoksanneet, että huonoja päiviä oli hirveän paljon peräkkäin.

– Jälkeenpäin olen ajatellut, että huh huh, lapsiraukat, Katri naurahtaa.

Kuin diabetes

Selittämätön ahdistus liittyi usein vuorokaudenaikoihin. Kun pimeä laskeutui, laski myös mieliala. Katri ei pystynyt lukemaan kirjaa eikä katsomaan elokuvaa, sillä hänen ajatuksensa eivät pysyneet kasassa. Muisti katosi.

– Masennus on näköalattomuutta; ensi viikko tuntuu kaukaiselta. Pinna kiristyy ja lyhenee. Käpertyy itseensä ja kuivuu, ja tuntuu, ettei ole ulospääsyä. Tulee myös pelkoja, että entä jos en paranekaan vaan jään tällaiseksi, hän kuvailee.

Keskivaikeasta masennuksesta Katrin pelastivat pillerit ja terapia. Hän tarvitsi molempia ja pitää masennusta sekä mielen että kehon sairautena.

Fyysisen avun toi mielialalääkitys, joka ohjasi aivokemian kohdilleen. Kun kehossa on riittävästi serotoniinia, mieliala ei pääse notkahtamaan.

”Pelkäsin lääkkeitä etukäteen ihan kamalasti.”

– Mielialalääke on masennukseen kuin Burana päänsärkyyn. Se ottaa pahimman ahdistuksen pois. Joku toinen saa serotoniinin omasta kehostaan, minä en. Siksi syön sitä purkista, Katri sanoo.

– Pelkäsin lääkkeitä etukäteen ihan kamalasti. Pelkäsin, muutunko keskitien lällykäksi ja syövätkö ne persoonallisuuteni. Minulle ei käynyt niin.

Katrin ajatusmalli on edelleen kuin kroonisesti sairaalla: jos mielialalääkkeitä ei ota, akuutti vaihe voi iskeä päälle, vaikka olo olisikin juuri nyt hyvä. Siksi Katri ei uskalla luopua lääkkeistään vielä kahdeksankaan vuoden jälkeen, vaikka annos onkin alkuajoista puolittunut.

– Minusta siinä ei ole mitään kummallista. Eihän kukaan kysy diabeetikoltakaan, että koska sä aiot lopettaa insuliinin. Minä tarvitsen omat lääkkeeni yhtä lailla. Minulla ei ole sivuvaikutuksia, ja se voi olla yksi syy, miksen näe syytä päästä niistä eroon.

– Luulen, että joudun syömään lääkkeitä jollakin tasolla lopun elämäni. On pienempi paha syödä niitä pitkäkin aika kuin masentua uudestaan.

Lääkehoitoa tukevan avun Katri sai terapiasta. Pitkästä psykoterapiasta ja kognitiivisesta terapiajaksosta hän oppi, miten välttää tilanteet, jotka voisivat viettää taas alaspäin.

– Jos lääke antaa serotoniinin, terapia antaa keinot välttää hetkiä, jolloin serotoniini laskisi, Katri rinnastaa.

– Nyt, kun tunnen itseni rasittuneeksi, yritän laskea kuormitustani. Jos joudun konflikteihin, yritän myös purkaa ne, jotta ne eivät jäisi pyörimään päähäni. Ylipäätään tunnistan tilanteet, joista mieli saattaisi alkaa vajota. Osaan vältellä niitä.

 


”Masentunut on kuin rusina, joka on käpertynyt itseensä”, Katri vertaa.
”Masentunut on kuin rusina, joka on käpertynyt itseensä”, Katri vertaa.

Miten perhe kestää?

Romaanissa Kerttu romahtaa niin, että hän pohtii, mikä on paras päivä tappaa itsensä. Voiko sen tehdä silloin, kun lapsilla ei ole joulujuhlia ja miehellä on sopivasti kolmen päivän vapaa?

Äidin itsemurhasuunnitelmat ovat kiukuttavankin itsekästä luettavaa. Katri korostaa, että Kerttu on ajatuksissaan pidemmällä kuin hän koskaan oli. Juuri omat pojat pitivät Katrin maan pinnalla.

– Tosin väitän, että jokainen, joka on ollut masentunut enemmän kuin lievästi, on ajanut moottoritietä ajatellen kaiken loppumista. Joskus tuntuu, että olisi helpompaa olla olematta.

Vanhemman masennus on taakka myös koko perheelle. Häntä pitää kannatella, ja hänen osuutensa arjen pyörittämisestä siirtyy toiselle, jolla on paitsi kaksinkertainen vastuu, myös huoli rakkaasta.

Kirjassa perheenisä yrittää tukea äitiä eleettömästi, tytär reagoi voimakkaammin. Kukin ottaa oman tapansa oikeassakin elämässä.

Katri epäilee, että hänkin oli perheelleen melko raskas. Miehelle jäivät kotityöt, arkiralli ja suurin osa läsnäolosta lapsille.

”Välillä oli pakko sanoa, että äiti ei nyt jaksa.”

Omat pojat pääsivät kirjan lapsia helpommalla, koska he olivat niin pieniä, että heidän tarmonsa kohdistui leikkeihin eikä äidin sairastamiseen. Pojille kerrottiin, että äiti on lomalla väsymyksen takia. Sen suurempia selityksiä ei tarvittu.

– Välillä oli pakko sanoa, että äiti ei nyt jaksa. Lapsilla ei ollut kuitenkaan hätää, sillä arki pyöri. Masennuksestani ei tullut heille kriisiä ehkä siksikään, että tajusin itsekin, että haluan laittaa energiani heihin enkä enää vain työhöni.

Katrin paraneminen kesti vajaat kaksi vuotta. Sairauslomalla hän oli vain kuukauden, koska tunsi, että nuorten parissa työskentely uudella asenteella antoi energiaa enemmän kuin vei sitä. Oli tervehdyttävämpää palata töihin kuin jäädä kotiin.

Kun Katri oli toipunut, pian tuli avioero. Se ei tuntunut niin pahalta pudotukselta kuin voisi kuvitella.

– Olin jo terapiassa oppinut, miten vahva voin olla.

Vastuu paranemisesta

Mutta kenen vastuulla paranemisen pitäisi olla: masentuneen, joka ei ehkä kykene hakemaan apua, vai yhteiskunnan, joka hyötyy, jos työkyvytön saadaan takaisin töihin?

Katrin mielestä vastuuta on nyt sysätty liikaa sairastuneelle.

– Pitää pystyä hakemaan apua, löytää terapeutti itse ja selvittää vielä samalla, millainen terapia itselle sopisi. Siihen ei kaikilla riitä voimia, jos on pohjalla.

Hoitoon pääsy on paljon kiinni siitäkin, mitä kautta apua hakee ja osaako sitä vaatia.

– Olen etuoikeutettu. Sain apua työterveyden kautta, löysin hyvän terapeutin helposti ja minulla oli varaa maksaa terapia. Se on kallis harrastus.

Myös henkinen vastuu omasta hyvinvoinnista on masentuneella. On jokaisen itsensä etu, että pääsee pohjalta. Katri huomauttaa, ettei kukaan halua jäädä syviin vesiin.

– Jos oikeasti sairastaa masennusta, ei halua velloa siinä tahallaan. Kaikki yrittävät sieltä pois.

– On helppo sanoa, että hyvä nainen, sulla on terveitä lapsia, perhe ja koti, vedä itsesi kuosiin. Mutta masentunut on rusina, joka on käpertynyt itseensä. Ei sellaista ihmistä ole helppo kiskoa ylös.

”Parasta oli, kun joku oli kanssani ihan normaalisti.”

Oman tuttavapiirinsä ja työnantajansa tukea Katri kiittelee. Häntä ei vähätelty, eikä kukaan kyseenalaistanut hänen vointiaan. ”Lähdetäänpäs shoppailemaan, kyllä sä siellä piristyt” -ehdotuksia ei Katri kuullut. Sellainen olisi ollut kaikkein ärsyttävintä.

– Parasta oli, kun joku oli kanssani ihan normaalisti muttei vaatinut minulta liikaa. Työkaveri saattoi lähteä kanssani vaikka lenkille ja juoda sen jälkeen teetä.

– Jos jotain hyvää tästä kokemuksesta on ollut, se näytti, miten paljon ihania ihmisiä minulla on ympärilläni. He eivät vaatineet minua muuttumaan. Se antoi hirveästi energiaa.

Pelko takaraivossa

Katri pelkää edelleen, että jonakin aamuna hän herää samaan hikeen kuin kahdeksan vuotta sitten.

– Se on tuolla takaraivossa. On tervettä pelätä asiaa, joka on minulle tosi vaarallinen. En kuitenkaan kulje koko ajan peläten, vaan olen ennemmin tietoinen riskistä. Masennus on helposti paheneva kierre, jos sinne joutuu.

Tervehtymisensä jälkeen hän on tunnistanut muutaman kerran tilanteen, josta matka kohti aallonpohjaa voisi taas alkaa. Terapiasta saamansa itsetuntemuksen ansiosta niin ei ole käynyt.

”Me nykynaiset pistämme itsemme tekemään järjettömän määrän kaikkea.”

Myös perfektionistisuorittaja on rauhoittunut. Katrin ei tarvitse kyetä kaikkeen – puolimaratoniin, täydelliseen piparitaloon ja kotitekoiseen saippuaan – vaikka muut Facebookissa sellaista esittäisivätkin.

– Me nykynaiset pistämme itsemme tekemään ihan järjettömän määrän kaikkea. Se on kivaa joskus, mutta suorittamisesta ei pidä tehdä itselle vankilaa.

– Masennuksen jälkeen asenteeni on muuttunut. Aiemmin elämänvalintani teki joku ihmeellinen yliminä, joka vain ruoski minua eteenpäin. Nyt valinnat teen minä. Itsehän oman elämäni elän.

Katri Rauanjoki
  • Syntyi 30.1.1973 Oulussa.
  • Perheeseen kuuluvat 9-, 14-, 17-vuotiaat pojat, avomies ja kissa.
  • Kirjailija, päiväammatiltaan lukion äidinkielen opettaja.
  • Harrastaa lukemista, elokuvia, puutarhanhoitoa ja flamenco-burleskia.
  • Katrin toinen romaani Jonain keväänä herään (Atena) ilmestyi juuri. Se kuvaa, miten äidin masennus näkyy koko perheessä.

Kaavilainen Tiina Hallalahti jätti maanantaina Facebookin ilmoituksen, jossa kertoo tarjoavansa mummolle kodin. – Kyse ei ole työpaikasta, hän painottaa.

Annetaan koti boheemille tänttähäärä mummolle maalta. Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (poislukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä, lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia, katsoa silloin tällöin taaperoa, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia. Perheemme on hetkittäin äänekäs, taiteellinen, raitis, boheemi, tunteita näyttävä, eläimiä ja luontoa rakastava. Hommiin ei kuulu siivous (ellei mummo rakasta sitä yli kaiken). Mummon etuja on myös neulominen, lauleskelu ja ennen kaikkea lapsi- ja eläinrakkaus. Perheeseen kuuluu lauma koiria, hevonen, poni ja possu – sekä teinejä (tapakasvatettuja.) Perhe lupautuu sitoutua mummoon hautaan asti. Saa jakaa.

Tällainen ilmoitus on levinnyt Facebookissa maanantai-illasta lähtien. Ilmoitusta on jaettu alle vuorokaudessa yli 6000 kertaa. Ilmoituksen on kirjoittanut kaavilainen Tiina Hallalahti. Tiina kertoo idean lähteneen perheen tarpeista, sillä heillä ei ole tukiverkostoa lähellä.

– Anoppini asuu 800 kilometrin päässä ja äidilläni on elämässä paljon muuta. Olemme mieheni kanssa molemmat yrittäjiä. Minä teen töitä kotoa, ja mies on viikot pääosin muualla töissä. Meillä on täällä melkoinen huvikumpi: lapsia on viisi ja sitten eläimiä. Mutta tässä on kyse myös siitä, että haluamme tarjota kodin ja ylläpidon jollekin mummolle. Kyse olisi molemmat voittaa -tilanteesta, Tiina kertoo puhelimitse.

Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.
Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.

Moni ymmärtänyt ilmoituksen väärin

Tiina on saanut maanantain jälkeen monia yhteydenottoja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi kiinnostunut olisi halunnut muuttaa miehensä kanssa. Jotkut taas ovat haaveilleet, että järjestely voisi sopia heille sitten joskus, kun ovat jääneet eläkkeelle. Kiinnostuneissa on ollut myös parikymppisiä nuoria ja sellaisia, joilla on itselläänkin monia lapsia ja lapsenlapsia.

– Emme valitettavasti hae nyt ukkia, vaan ainoastaan mummoa. Toivomme myös, että elämänkokemusta olisi kertynyt rutkasti. Uskon, että sopivin on sellainen, jolla ei ole omaa perhettä tai lapsenlapsia, Tiina sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ymmärtäneet ilmoituksen väärin. Kyse ei ole työpaikkailmoituksesta – eikä mummon tarvitse olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

”Tämän pitää ehdottomasti tuntua mummosta kodilta.”

– On kyselty työsuhde-eduista ja lomista. Mutta emme etsi työntekijää, vaan perheenjäsentä. Täytyy natsata molemminpuoleisesti. Olisi kiva, jos mummo voisi esimerkiksi joskus auttaa nuorimman, 8-kuukautisen lapsen kanssa, ottaa hänet vaikka syliin ja pitää hetken seuraa. Muiden lasten kanssa voisi joskus vaikka leipoa piirakkaa tai käydä katsomassa sorsia sillä välin, kun minä käyn kaupassa tai kävelyllä. 

Tiina painottaa, että mummolla on oikeus olla kuin kotonaan ja tehdä mitä lystää.

– Jos hän haluaa laittaa kukkapenkin uusiksi, niin ei siihen tarvitse lupaa kysyä. Tämän pitää tuntua hänestä kodilta.

Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.
Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.

Sopivuuden voi testata käytännössä

Tiina tietää, että sopivaa ihmistä voi olla vaikea löytyä. Tärkeintä on se, että mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

– Olemme sellainen hössöperhe. Luonto ja eläimet ovat meille tärkeitä. Koirat saavat nukkua sängyllä ja lepäillä sohvalla. Ja hevonen ja possu saattavat tulla kuistille moikkaamaan. Emme siis etsi mummoa, joka alkaa ensitöikseen nyppiä vaatteista karvoja.

Menon ja meiningin lisäksi mummon pitää myös kestää alituista puheensuorinaa, sillä Tiinan mukaan perheessä puhutaan paljon.

– Kun karjalainen ja lappalainen avaavat suunsa, niin myös volumet saattavat nousta. Siitä on apua, jos mummo osaa juttujen tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.”

1920-luvulla rakennetussa talossa riittää vilskettä päivittäin, sillä perheen lapset ovat siellä usein kavereidensa kanssa. Mummolle on kuitenkin varattu riittävästi omaa tilaa.

– Porukkaa tulee ja menee. Meidän on mahdollista järjestää niin, että mummolla olisi oma sisäänkäynti. Ja todellakaan ei tarvitse olla koko ajan tässä vilskeessä, vaan aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.

”Mekin sitoudumme mummoon.”

Tiinan mukaan paras tapa selvittää sopivuus molemminpuolin, on testata asia käytännössä.

– Tänne voi tulla kokeilemaan vaikka viikoksi, kestääkö omat hermot ja tykkääkö meistä ja elämäntavastamme. Me tietenkin myös sitoudumme mummoon. Jos mummoa tarvitsee kuskata lääkäriin, tai hänelle tulee jotain remppoja ja ramppoja, niin ne hoidetaan yhdessä, Tiina lupaa.

Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.
Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.

Saara Aalto kertoo olleensa jopa hieman mustasukkainen Meri-kihlattunsa fanituksesta.

Saara Aallon kilpailusta Britannian X Factorissa on iloa myös laulajan kihlatulle Meri Sopaselle, joka pääsi viikonloppuna tapaamaan yhtä eniten ihailemaansa naista – ohjelman tuomaria Nicole Scherzingeriä.

Meri jakoi Nicolen kanssa ottamansa yhteiskuvan Instagramissa.

– Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen koko ajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle, Meri aloittaa kuvan yhteyteen kirjoittamansa tekstin.

– Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana, ja kaikki mun tyypit tietää, miten iso juttu tämä mulle on, Meri hehkuttaa.

”Tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut.”

Merin mukaan Nicolen tapaaminen kruunasi huikean sunnuntai-illan, jonka tuloslähetyksessä Saara pääsi suoraan jatkoon laulukilpailussa.

 

Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen kokoajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle. Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi 😉), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana ja kaikki mun tyypit tietää miten iso juttu tämä mulle on 🙈😅❤️ Kohtaaminen oli upea myös siksi, että Nicole muisti mut! (Saara kun on kertonut tästä hänelle 😁) Hän oli super mukava mulle, halasi ja antoi poskisuudelmat, nappas mun puhelimen ja siinä sit napattiin pari selfietä ja kiitin sitä erityisesti siitä että antaa tukea Saaralle😍 Tämä kruunas kyllä eilisen muuten HUIKEAN illan, kun meidän Saara meni kirkkaasti jatkoon!❤️ Kaikki on mahdollista. HUHU! Tämä viikonloppu jää ikuisesti mun mieleen. @saaraaalto 💖 @nicolescherzy 💖 #nicolescherzinger #nicolescherzy #dreamcometrue

Kuva, jonka Meri (@merisopanen) julkaisi

Saara puolestaan kirjoittaa Instagram-kuvansa yhteydessä, että yksi sunnuntain parhaista hetkistä oli, kun Meri-kihlattu tapasi ”elämänsä rakkauden”.

– Tavatessamme hänellä oli Nicolen kuva lukitusnäytöllään. (Niin paljon hän rakastaa naista, ja minä olin hieman mustasukkainen), Saara kirjoittaa ja kertoo, että nyt kihlatun näytölle on vaihtunut yhteiskuva kolmikosta.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti