”En ole ikinä suostunut siihen, että painoni määrittelee minua. Menen bikineissä rannalle, jos haluan, ja luon uraa, jonka haluan. Jos olisin suostunut olemaan mahdollisimman näkymätön, olisin heittänyt elämääni hirveästi hukkaan”, Jenny sanoo.

Sokerikoukku, syömishäiriö ja ADHD. Ikilaihduttaja Jenny Lehtinen on päättänyt voida hyvin. Siksi hän purkaa nyt mielensä solmuja ja auttaa muitakin saamaan elämänsä hallintaan.

Jenny Lehtinen, 38, on se Marja Hintikka Livessä suutaan soittava pinkkipää, joka laukoo armeliaita totuuksia lapsiperheen arjesta. Hän on tunnustanut kiroilevansa lastensa kuullen ja opastanut uloslähtörumban kanssa tuskailevia vanhempia houkuttelemaan lapset pihalle suklaalla.

Nyt Jenny on saanut valtavan määrän seuraajia Facebook-ryhmäänsä, jossa käydään kilojen kimppuun ja opetellaan syömään oikein. Yli 10 000 suomalaista tuntee kaipaavansa tukea elämäntaparemontissa ja on liittynyt Jennyn Läskimyytinmurtajiin.

Projektissa Jenny heittää kilonsa peliin ja antaa kasvot naisten ikuiselle itsensähyväksymiskamppailulle. Tavoitteena on laihtua 20 kiloa puolessa vuodessa. Samalla ajatuksena on muuttaa lihavuuteen liittyviä asenteita ja laihdutuksen tapaa: mitään ei pidä tehdä henkisen hyvinvoinnin kustannuksella.

– 95 prosenttia laihdutuksista epäonnistuu pitkällä aikavälillä. Minäkin olen kroonisesti ylipainoinen ikilaihduttaja ja osaisin pudottaa 20 kiloa nopeasti, mutta ne tulisivat yhtä nopeasti takaisin. Nyt tarkoituksena on, että kilot eivät enää palaa.

Ennen kuin voi laihtua pysyvästi, Jennyn pitää purkaa solmunsa ja hallita elämäänsä.

Se on vyyhti, joka kilot on Jennylle tuonutkin.

Syömishäiriö 12-vuotiaana

Jenny oli tavallisen espoolaisperheen lapsi. Hän harrasti rytmistä kilpavoimistelua, tykkäsi tanssia – ja erityisesti hän tykkäsi makeasta.

Kotona syötiin normaalisti, ja ruoka-ajat olivat säännölliset. Ei tuputusta, ei kieltoja.

Kun Jenny oli 12-vuotias, voimisteluvalmentaja sanoi taikasanat: ”Sun pitäisi pudottaa vähän painoa.”

Se on Jennyn ensimmäinen mielikuva syömishäiriöstä. Hän tajusi, että ruoalla voi hallita kehoaan: joko voi olla syömättä ja muuttua kelpaavaksi tai sitten rangaista kehoa ”omasta tyhmyydestä”.

”Kokeilin bulimiaa, mutta olin sen verran suoraselkäinen, että minusta oksentaminen oli huijausta.”

Vähän aikaa Jenny jaksoi olla syömättä, mutta makeanhimo oli niin suuri, että syömättömyys kääntyikin ahmimiseen.

– Kokeilin bulimiaa, mutta olin sen verran suoraselkäinen, että minusta oksentaminen oli huijausta. Päätin, että kärsin nahoissani sen, mitä syön, Jenny naurahtaa.

– Se oli varmasti myös itsesuojelumekanismi. Kun tajusin, miten paljon oksentaminen helpottaa oloa ahmimisen jälkeen, ymmärsin, että jos lähden tälle tielle, joudun tosi syvälle.

Vanhemmat erosivat, kun Jenny oli 14. Jenniin iskivät murrosikä, erilaisuuden tunne ja vaikeudet minäkuvassa.

Ahdistusta hän nollasi ”lastilla”, kuten naapurin tyttö Jennyn kaupasta hakemaa herkkukassia nimitti. Se sisälsi makeaa ja suolaista: suklaata, karkkia, kokista, keksejä, sipsejä, jäätelöä.

”Ahmiessa pää tyhjenee. Silloin on omassa kuplassa.”

– Se oli hyvin seremoniallista. Vähän kuin vetäisi kalsarikännit kotona.

– Ahmiessa pää tyhjenee. Silloin on omassa kuplassa. Se on pakonomaista ja sairasta käytöstä ja hyvin surullinen tapa yrittää selvitä elämän vaikeuksista.

Lastin syömisen jälkeen olo oli kamala niin henkisesti kuin fyysisesti. Mahaan sattui, ja joskus Jenny makasi lattialla miettimässä, voikohan vatsakipuihin kuolla.

Päässä tuntui yhtä pahalta. Jenny oli maailman epäonnistunein ihminen.

– Ensimmäisetkään rivit suklaasta eivät koskaan ole olleet nautinto. Nämä kilot eivät ole tulleet ilolla vaan syömishäiriöiden kanssa rimpuillen.

Terapia ei auttanut

Surkuttelun ja katumuksen jälkeen tuli aina uusi lasti. Syntyi kierre, jossa paino ja ahdistus kasvoivat rinnakkain. Jenny sai masennusdiagnoosin.

Parinkympin korvilla hän havahtui syömishäiriöönsä niin, että hakeutui terapiaan muun muassa Lapinlahden syömishäiriöpoliklinikalle.

Keskusteluissa puitiin elämän kipukohtia.

– Terapiasta oli ehkä vähän apua, mutta kun kaikki lapsuuden solmut oli avattu, paranemisen olisi pitänyt alkaa. Minulla ei alkanut, koska palapeliäni ei ollut selvitetty kokonaan. Syömisongelmat eivät enää hallinneet minua, mutta eivät ne kadonneetkaan.

Pian sen jälkeen Jenny rakastui, tuli nopeasti raskaaksi ja alkoi rakentaa taloa. Poikia syntyi viiden vuoden sisällä kolme.

Raskausajat Jenny nautti normaalista syömisestä ilman häpeän tai ahdistuksen tunteita. Aina välillä teinivuosia pienempi lasti eksyi ostoskärryyn.

Vasta reilut parikymmentä vuotta syömishäiriön alkamisesta palat loksahtivat paikoilleen. Jennyllä diagnosoitiin ADHD. Lapsuuden ylikierrokset, erilaisuuden tunne ja selittämätön ahdistus johtuivatkin siitä. Myös teinivuosien masennus taisi olla oire samasta.

”Sokerinsyönti oli tapani rauhoittaa itseäni.”

Jenny näki myös selvän yhteyden makeanhimon, syömishäiriön ja ADHD:n välillä. Juuri siksi pelkkä syömishäiriöterapiakaan ei auttanut.

– ADHD linkittyy syömiseeni ja syömishäiriööni hyvin vahvasti. Muistan jo lapsuudesta, että sokerinsyönti oli tapani rauhoittaa itseäni. Sokeri laskee kierroksia, joilla käyt. Jotkut puhuvat sokerihumalasta, mutta jos syö hiilareita valtavasti, alkaa haukottaa. Sokeri oli itselääkintääni.

Diagnoosi, taivaan lahja

Jennylle diagnoosi oli taivaan lahja. Se selitti monta muutakin asiaa: miksi käytös poukkoili, liikkeet elämässä olivat salamannopeita ja miksi muiden on joskus vaikea olla hänen seurassaan.

– On minulle tullut vähän yllätyksenä, että minä olen se outo tyyppi eikä muut, Jenny nauraa.

– Olen iholle käyvä, äänekäs, keskeyttävä ja vähän aggressiivinen. Ymmärrän, miksi kaikki eivät jaksa minua.

”En olekaan tyhmä ja huono, vaan kaikkeen on syy.”

Vaikka diagnoosin saaminen oli ihanaa, se ei poistanut jokapäiväisiä vaikeuksia. Tieto helpotti kuitenkin niiden ymmärtämistä.

– En olekaan tyhmä ja huono ihminen, joka ei pärjää tavallisissa arjen asioissa, vaan kaikkeen on syy.

Kotona ADHD-Jenny saattaa näyttää tältä: hän istuu syömässä, pomppaa laittamaan pyykkiä narulle, muistaa keskeneräisen sähköpostin, nakuttaa sitä, palaa pöytään, unohtaa, mitä oli tekemässä ja löytää loput pyykit seuraavana päivänä koneesta. Valmista on vaikea saada.

Kun Jenny siirtyi neljä vuotta sitten tuottajaksi, kokonaisuuksien hallinta vaati ylivoimaisia ponnisteluja. Työterveyslääkäri alkoi epäillä ADHD:ta Jennyn kuvaillessa vaikeuksiaan arjessa ja töissä.

Myös toisten kuuntelu on joskus tuskaa, vaikka kuinka keskittyisi. Haastattelussakin hän kysyy muutamaan kertaan monologinsa jälkeen, että mitä sä muuten kysyit.

– Se hävettää. Voin tuijottaa suuta, joka puhuu, mutta olen pudonnut jutusta aikaa sitten. Olenkin tullut mestariksi siinä, miten yritän rivien välistä vaivihkaa udella uudelleen asiat, jotka olen missannut.

Hän on myös kokeillut lääkkeitä. Ensimmäinen kerta oli niin mullistava, että tuli itku: tältäkö normaalista ihmisestä tuntuu.

– Jos minustakin tuntuisi aina siltä, voisin tehdä mitä vain! Vaikka kirjoittaa sähköpostin yhdeltä istumalta, mikä on muille pikkujuttu, mutta sillä energialla, joka minulla on, voisin kirjoittaa vaikka tuhat.

”ADHD:ni vuoksi olen hauska ihminen ja parempi toimittaja.”

Lääkkeistä Jenny saa kuitenkin lihaskramppeja ja niin surkean ”krapulan”, että vaikutuksen rauettua hän poukkoilee entistä pahemmin. Siksi hän turvautuu lääkkeisiin vain, kun joutuu jännittävään uuteen tilanteeseen tai keskittymään hälinässä.

– Vaikka ADHD:n vuoksi arjessani on paljon vaikeuksia, en pidä sitä vain haittana. Sen vuoksi olen hauska ihminen, kun suustani pääsee mitä vain, ja parempi toimittaja, kun minulla ei ole sisäisiä rajoituksia.

 

 

Nykyongelmana stressi

Kun Jenny alkoi suunnitella painonpudotustaan, yllätys oli, että ravintovalmentaja ei halunnutkaan heti tietää, mitä Jenny syö, vaan millaista elämä on.

Yhtä stressiä. Siitä paljastui nykyinen ongelman ydin, joka estää laihtumisen.

Elämää helpottavat rutiinit tuntuvat erityisen vaikeilta, kun oma vilkas pää pitää päivät levottomina. Päälle tulee arki kolmen pojan äitinä. Myös yhdellä pojista on ADHD.

– Vaikka ymmärränkin häntä ja pysyn perässä, hän saattaa yhtäkkiä pompata sohvalta ja alkaa samaan aikaan huutaa, hakata mahaansa ja juosta paikallaan. Melu on melkoinen.

”On vaike vaatia lapsilta vaikkapa istumista ruokapöydässä, kun poukkoilen itse.”

Kotona onkin usein hälinää ja kärttyisäkin ilmapiiri. Se ylläpitää stressin tuntua.

– Minun on vaikea opettaa lapsilleni elämänhallintakeinoja, joita minulla ei ole. On vaikea vaatia lapsilta vaikkapa istumista ruokapöydässä, kun poukkoilen itse.

– Vaikka olen tajunnut, että kärttyisyys johtuu yleensä niin yksinkertaisesta asiasta kuin että jollakin on nälkä, myös ruoka-ajoista on vaikea pitää kiinni.

Vaikeaa arjesta tekee myös se, että Jenny pyörittää perhettä yksin. Pitkä liitto päättyi puolitoista vuotta sitten eroon, kun kävi perinteisesti: puolisot kadottivat toisensa ja näkivät vain isän ja äidin.

Jennykin mietti pitkään, millainen elämä riittää. Onko kaikki hyvin, jos ei tunnu pahalta ja lapsilla on asiat kunnossa?

– Olen ADHD:n ansiosta oppinut aika hyvin sietämään asioita. Ei minua haittaa, jos ahdistaa. Mullahan on aina vähän paska olo.

Jenny on lastensa yksinhuoltaja. Siihen ei liity riitoja, oli vain helpompaa ottaa koko vastuu kuin lähetellä lappuja kodista toiseen ja pyydellä nimikirjoituksia.

Välit ex-mieheen ovat niin luottamukselliset, että lapset olisivat voineet päätyä myös hänelle.

– Väitän, että tällä ratkaisulla olemme selvinneet vähemmillä riidoilla kuin monet yhteishuoltajat, jotka säätävät elämiään yhteen.

Hyvä elämä

Laihdutusprojektit kaatuvat usein juuri siksi, että tavoitteet ovat epärealistiset. Parisuhde ei paranekaan eikä työ muutu yhtään kivemmaksi. Ongelmia ei pääse karkuun, vaikka puolittaisi itsensä.

Juuri tähän moni pettyy.

Kahden kuukauden laihdutuksen aikana Jenny on tehnyt tähän asti suurimman oivalluksensa kääntämällä asiat päälaelleen: elämänhallinnasta, jonka piti olla vain laihdutusmetodi, on tullut hänen päätavoitteensa. Katoavat kilot ovat bonusta päälle.

”Vaikka hyväksyn itseni, ei ole etuni pysyä lihavana.”

Peilissä Jenny näkee nyt naisen, joka kaikesta huolimatta hyväksyy itsensä.

– Se, että hyväksyy itsensä, ei tarkoita, etteivätkö asiat voisi olla paremmin. Eihän juoksijakaan, joka pystyy juoksemaan vitosen, jätä lenkkejä siihen, vaikka olisi ihan tyytyväinen, vaan kyllähän lenkit kasvavat vähitellen.

– Vaikka hyväksyn itseni, ei ole etuni pysyä lihavana.

Elämään Jenny sen sijaan ei ole tyytyväinen. Hän haluaa alkaa tehdä valintoja, jotka tekevät hänet onnelliseksi.

Mielessä pyörii, pitääkö hän riittävästi kiinni asioista, joista nauttii.

Jenny korostaa, että oivalluksensa jälkeen hänelle ei tule enää voittajaoloa, vaikka häntä onniteltaisiinkin syksyn ensimmäisessä Marja Hintikka -jaksossa kilotavoitteen saavuttamisesta. Niin ei edes käy, sen Jenny tietää jo nyt.

Onnistumisen mittari on muualla. Jenny voittaa, jos hän oppii rakentamaan arjen rutiinit, laskemaan stressitasoaan ja pääsemään syyllisyydentunteesta, kun syö. Se tarkoittaisi tasapainoa entisen ja nykyisen minän välillä.

– Minulla on vieläkin ajatuksia rangaista itseäni. Mutta jospa löytyisi armollinen minä, joka jonakin aamuna taputtaisi minua olkapäälle, että hyvin menee.

Jenny Lehtinen
  • Syntyi 28.4.1978 Espoossa, asuu Klaukkalassa kolmen poikansa kanssa. Ukko on 13-, Akseli 10- ja Morris 8-vuotias.
  • Toimittaja ja tuottaja Ylellä. Juontaa Yle Puheella, tämänhetkinen projekti Jenny ja Läski-myytinmurtajat.
  • Tuttu myös Marja Hintikka Liven vakiokommentaattorina.
  • Harrastaa astangajoogaa, show-, street- ja nykytanssia, kuntosalia ja käsitöitä.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.

Viime kesänä Hanna-Riikka Siitosen keuhkot ja ­sydän pettivät. Se laittoi kaiken uusiksi. – Kuolemanpelko hiipi minuun vasta jälkikäteen, 16 vuotta syöpää ­sairastanut näyttelijä sanoo.

On kesäinen perjantai­aamu, kun näyttelijä Hanna-Riikka Siitonen, 45, herää mökiltään. Hän kävelee jääkaapille ja ottaa lasin mehua.

Yhtäkkiä Hanna-Riikan henki salpautuu. Hän ei pysty hengittämään.

Hanna-Riikka hoipertelee ulko-ovea kohti, saa sen auki ja kaatuu alastomana kuistille piikikkään kynnysmaton päälle. Siinä hengitys kulkee juuri ja juuri, kunhan ei liikauta sormeakaan.

Hanna-Riikan aamuvirkku isä, muusikko Matti ”Fredi” Siitonen on lähistöllä ulkoilemassa ja näkee, että jokin on vialla. Hänelle tytär saa sanottua vain yhden sanan: ambulanssi.

Pian isä ja Hanna-Riikan aviomies, näyttelijä Janne Virtanen kuskaavat häntä kohti sairaalaa. Auton ikkuna on auki, koska virtaava ilma auttaa hengittämään. Äiti, ylipormestari Eva-Riitta Siitonen on jäänyt mökille Hanna-Riikan ja Jannen 10-vuotiaan Vieno-tyttären kanssa. Tyttö vielä nukkuu.

Siitosten mökki sijaitsee saaressa, mutta sieltä kulkee pieni tie mantereelle. Viereisestä kylästä on hälytetty apuun vapaaehtoinen pelastusryhmä. He ajavat autokyytiä vastaan ja antavat Hanna-Riikalle ensiapua happimaskin avulla ambulanssin saapumiseen asti.

”Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä.”

Ambulanssissa Hanna-Riikka haluaisi vain nukkua. Häntä ihmetyttää, että sairaanhoitajat kyselevät häneltä niitä näitä Uusi päivä -ohjelmasta, jossa Hanna-Riikka näyttelee. Vasta jälkikäteen hän tajuaa, että he haluavat pitää hänet hereillä.

– Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä. Kuolemanpelko hiipi minuun kuitenkin vasta jälkikäteen. Mieleni pyrki kai suojelemaan minua pahimmalta kaikkein akuuteimpien tapahtumien keskellä, Hanna-Riikka sanoo.

Sairaalassa selviää hengitysvaikeuksien syy: Hanna-Riikalla on molemmissa keuhkoissaan veritulppa. Ne johtuvat todennäköisesti kilpirauhassyövästä, jota hän on sairastanut 16 vuotta. Syöpä hoitoineen lisää veritulppariskiä.

Myös Hanna-Riikan sydän on vaurioitunut, sillä se on saanut liian vähän happea. Virallinen diagnoosi on keuhkoembolia ja akuutti sydänsairaus. Hanna-Riikka joutuu täydelliseen vuodelepoon, jotta veritulpat saadaan hoidettua ja sydäntä pystytään tarkkailemaan koko ajan.

Hanna-Riikka viettää eri sairaaloissa yhteensä kuukauden. Hänet ehditään jo kotiuttaa, mutta hengenahdistuskohtaus toistuu. Kun kohtaus tapahtuu kolmannen kerran, Hanna-Riikka romahtaa.

– Olen aina luullut olevani vahva, mutta olenkin pelkuri. En ole koskaan pelännyt yhtä paljon kuin nyt. Syöpädiagnoosin ohella tämä on elämäni pahin trauma.

Turvaa hoitajilta

Jälkikäteen ajatellen oireita kyllä oli.

Hanna-Riikka juonsi Tangomarkkinat, muttei jaksanut juhlia muun porukan mukana samalla tavalla kuin aiemmin. Ystävä, laulaja Nina Tapio ihmetteli puhelimessa Hanna-Riikan hengästymistä. Hänhän makasi aurinkotuolissa.

Sairaala-aikana Hanna-Riikka piti itsensä rauhallisena ajattelemalla uutta, tulevaa keittiötään, jota putkiremonttimiehet parhaillaan rakensivat. Oli tilanteita, joissa hengittäminen onnistui vain, jos Hanna-Riikka keskittyi samaan aikaan puristelemaan mandariinia. Vaikeina hetkinä turvaa toi myös sairaanhoitaja, joka piti kädestä.

Miestään ja tytärtään Hanna-Riikka ei halunnut sairaalasänkynsä viereen päivystämään. Koko perheen oli ollut tarkoitus lähteä ystäväporukalla viikon mittaiselle veneretkelle, ja Vieno oli odottanut matkaa kovasti. Janne olisi halunnut jäädä, mutta Hanna-Riikka kehotti häntä ja Vienoa lähtemään.

– Joskus on jopa helpompi hakea turvaa tuntemattomista kuin omista läheisistään. Perhe kantaa mukanaan kaikenlaista jo valmiiksi. Eivät he muutenkaan voi käydä tätä tilannetta läpi puolestani, vaan minun pitää löytää siihen keinot itse.

Akuuteimpina pelon hetkinä Hanna-Riikka kertoo aistineensa vierellään kuolleet isovanhempansa.

– Mielessäni kysyin isovanhemmiltani: kuolenko minä nyt? He vastasivat, että et. Se toi lohtua. En tiedä kuvittelinko kaiken vai en, mutta tuo kokemus auttoi minua selviämään. Siksi totuudella ei lopulta ole väliä.

10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala
10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala

Uusia pelkoja

Puhuessa hengitys käy välillä raskaaksi. Jo muutaman portaan kävely väsyttää, mutta se on kuulemma hyvä. Sydäntä pitääkin treenata taas pikku hiljaa vahvemmaksi.

Hanna-Riikan keuhkoveritulpat on nyt hoidettu pois liuottamalla ja uusien syntymistä ehkäistään verenohennuslääkkeillä. Vaikka sydän otti osumaa, se jaksoi. Nyt Hanna-Riikka yrittää hoitaa sydäntään ja yleiskuntoaan rauhallisella liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla, vaikkei se häntä aina huvittaisi. Henkinen käsittely on vielä kesken.

Hanna-Riikalla todettiin kilpirauhassyöpä 29-vuotiaana. Hän käy syöpäkontrolleissa kolmen kuukauden välein ja joutuu syömään lääkkeitä loppuelämänsä. Leikkauksia on takana viisi.

Siihen kaikkeen Hanna-Riikka oli jo tottunut.

– Kesän jälkeen kaikki elämässäni meni uusiksi. Välillä tuntuu ihan mahdottomalta ajatukselta, että tässä pitäisi pikku hiljaa alkaa taas elää normaalielämää. Elämä pakottaa minut kovalla kädellä kohtaamaan pelkoni.

Yksi peloista oli yksinolo. Aiemmin itsenäiseen elämäntyyliin tottunut Hanna-Riikka onkin yhtäkkiä normaalia riippuvaisempi toisista. Kun Hanna-Riikka pääsi pois sairaalahoidosta, hän ajatteli muuttavansa telttaan Meilahden sairaalan pihalle, että apu olisi aina lähellä.

– Alkuun en uskaltanut olla hetkeäkään yksin. Jannenkin kanssa olemme tottuneet viipottamaan eri kaupungeissa, mutta aloin varmistella häneltä joka päivä, että tulethan yöksi kotiin. Jos Janne ei päässyt, tuli joku muu. Tarvitsin turvakseni tiedon siitä, että lähelläni oli koko ajan aikuinen ja auto.

Jopa aiemmin tuttu ja turvallinen teatteriympäristö alkoi pelottaa. Kun Hanna-Riikka meni tyttärensä kanssa teatteriin, väkijoukko ja melu tuntuivat yhtäkkiä uhkaavilta. Hän selvisi reissusta puristamalla tiukasti Vienon kättä.

”Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.”

Pelko näkyi myös pinnan lyhentymisenä ja avuttomuutena. Hanna-Riikka saattoi täysin varoittamatta mennä tolaltaan jo siitä, ettei saanut hillopurkkia auki.

– Traumaattinen tilanne voi kuulemma saada taantumaan takaisin lapsen tasolle. Trauma on ikään kuin uudelleensyntymä, jonka jälkeen kaikki pitää opetella alusta. Minulle on käynyt juuri niin. Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.

Kesän tapahtumat ovat saaneet Hanna-Riikan kyseenalaistamaan suhteensa jopa kannustukseen, jota hän muilta saa.

– Olen tottunut saamaan kehuja siitä, että syövästäni huolimatta hoidan hienosti raskaan työn ja perheen. Nyt mietin, olenko sittenkin tullut riippuvaiseksi noista kehuista. Ajattelenko niiden takia, että olen muka muita vähän vahvempi?

Reippaustauti

Hanna-Riikka on sairastellut pienestä asti. Ennen 12-vuotissyntymäpäiväänsä hänet oli nukutettu 11 kertaa. Se, kasvatuksen ohella, muokkasi Hanna-Riikasta kaiken jaksavaa selviytyjää.

– Kun minulle lapsena tuli flunssa, äitini antoi minulle luvan levätä, kunhan ensin pakkasin koulurepun, söin aamiaisen ja puin päälleni. Varmaan hän ajatteli, ettei pikkujuttujen takia voi jättää koulupäiviä väliin, koska jouduin tekemään niin jo pidempien sairaalajaksojen takia. Siksi ehkä ajattelen, ettei pienestä pidä valittaa, hän pohtii.

– Peittelen viimeiseen asti sitä, etten pärjääkään. Avuttomuus tuntuu minusta nololta ja saa minut tolaltani. Siksi tämänhetkinen tilanteeni tuntuu entistäkin raskaammalta.

Hanna-Riikka kutsuu tsemppitaipumustaan reippaustaudiksi. Hän ei välttämättä itsekään ymmärrä, milloin pitää jaksaa ja milloin voisi jo hiljentää tahtia.

– Jatkuvan sairastelun takia minulta on vähitellen hävinnyt kyky hahmottaa omat rajani. En aina tajua, mikä on normaalia ja mikä ei. Joskus tunnistan vasta toisten ihmisten kummastelusta, että toimin oudosti.

– Ystävänikin ovat kysyneet minulta, olenko oikeasti näin reipas. Niin, olenko, vai esitänkö vain? En tiedä.

Syyskuussa Hanna-Riikka palasi töihin Uusi päivä -ohjelman kuvauksiin. Koko ensimmäinen viikko kuvattiin haastavia ulkokohtauksia, mutta Hanna-Riikka tsemppasi. Vasta viikon jälkeen hän tajusi, ettei tämä ollutkaan tässä.

– Hetkellinen tsemppaus ei riittänytkään, vaan tätähän tämä arki nyt on. Mutta minun on vain pakko jaksaa. Muita vaihtoehtoja ei ole.

Puolisokin väsyy

Hanna-Riikan syöpähoidot ja tuore trauma ovat tuoneet oman taakkansa myös hänen ja Jannen suhteeseen.

– Tilanteeni vaatii paljon parisuhteelta ja tekee siihen koloja. Puhun sairaudestani enemmän ystävien ja jopa ventovieraiden kanssa kuin oman mieheni. Hän kun on se minun arkeni. Hänen kanssaan tulee juteltua helpommin kauppalistasta kuin päivitettyä niitä isompia juttuja.

Hanna-Riikan mukaan Janne on vanhan sukupolven mies, joka näyttää rakkautensa ennemmin konkreettisilla teoilla kuin puhumalla. Se aiheuttaa toisinaan kitkaa parin välille.

– Ei Jannekaan aina jaksa. Hän kiukuttelee ja ärsyyntyy minun kiukutteluuni. Mutta sairauteni vuoksi hän on se, joka joutuu nielemään ärtymyksensä ja pyytämään anteeksi. Se ei ole ihan reilua. Juuri nyt en silti voi ottaa kantaakseni Jannen tunteita, niiden vuoro tulee myöhemmin.

Hanna-Riikkaa saattaa ärsyttää jo se, että Janne varmistelee moneen kertaan, onko energiapatukat pakattu matkaan.

– Voisihan hän itsekin napata ne patukat laukkuun eikä tehdä asiasta numeroa. Mutta ymmärrän, etteivät läheiseni toimi hassusti pahuuttaan. Se kaikki lähtee järjettömän isosta yhteisestä huolesta, minun hyvinvoinnistani.

Parisuhdetta Jannen kanssa on lujittanut Hanna-Riikan mukaan se, että he tapasivat kypsinä aikuisina, 30- ja 35-vuotiaina. Kahden aikuisen välille syntyikin alusta asti tasavertainen ja turvallinen kumppanuus.

Hanna-Riikka huomauttaa, että pitkäaikainen sairaus voi vääristää myös sitä, miten muut kohtelevat sairastavan puolisoa.

– Sairauteni takia minä olen se, jolta aina kysytään vointia. Kukaan ei kysy Jannelta, miten hän jaksaa. Muiden olisi todella tärkeää huomioida paitsi sairastuneen, myös hänen puolisonsa vointi.

Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."
Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."

Tyttären tukijoukot

Äitiys on aina ollut Hanna-Riikan suurin unelma. Vienon syntymää edelsi kolme vaikeaa vuotta, kun lasta ei kuulunut. Hanna-Riikka sairasti syöpää jo ennen Vienoa, mikä muokkasi äitiyttä alusta asti.

Läheisten apu ja ottaminen osaksi lastenhoitoarkea on ollut perheelle itsestään selvää. Vieno asui koko tämänkin kevään ja kesän isovanhempiensa kanssa Helsingissä, koska Hanna-Riikka ja Janne muuttivat töiden perässä Tampereelle. Syynä järjestelyyn oli myös Töölön-kodissa tehty putkiremontti. Perhe muutti tammikuussa ja pääsi palaamaan kotiin syyskuussa.

– Vienolla on ympärillään vahva lähipiiri, joka on valmis tukemaan häntä aina. Olen kasvattanut hänet turvautumaan minun lisäkseni muihinkin läheisiin.

Vienolle äidin sairaus on tuttu ja arkinen asia. Hän ei Hanna-Riikan mukaan pelkää sairaaloita, vaan luottaa siihen, että äiti hoidetaan siellä kuntoon. Äidin pakollisista lepohetkistäkin on tehty yhteinen juttu. Vieno saa katsella telkkaria ja syödä eväitä samalla, kun Hanna-Riikka lepää.

– En voi silti koskaan täysin tietää, miltä tilanteeni tyttärestäni oikeasti tuntuu. Ehkä se ei lopulta edes ole pelkästään minun asiani. Olenkin rohkaissut Vienoa puhumaan sairauteeni liittyvistä tunteista muiden läheisten kanssa.

Vieno on myös se suurin syy, miksi Hanna-Riikka ylipäätään jaksaa. Tyttärelle ei vatvota vaikeuksista, vaan hänen kanssaan on pakkokin keskittyä ihan tavallisiin juttuihin.

”Vieno on se normaali asia arjessani.”

– Vieno on se normaali asia arjessani. Hän pitää minut elämässä kiinni. Vaikka muuten hapuilen, hän saa minut jaksamaan. Olen hänestä kiitollinen joka ikinen päivä.

Myös omat vanhemmat ovat olleet Hanna-Riikalle korvaamaton tuki. Hän kutsuu itseään, Jannea ja vanhempiaan neljän koplaksi.

– Isäni saa minut rauhoitettua jo pelkällä olemuksellaan. Äitini puolestaan hoitaa kaikki käytännön asiat kaupassakäynnistä kokkaamiseen niin, ettei minun tarvitse huolehtia niistä yksin.

Positiivisuuspakko

Syövästään Hanna-Riikka on vuosien aikana tottunut puhumaan julkisuudessa. Hän tietää, että joitakin avoimuus saattaa ärsyttää.

– Minulle on helpompaa, että kaikki tietävät tilanteeni. Olisi raskaampaa olla puhumatta tästä kaikesta.

Osin Hanna-Riikka myös ymmärtää syöpäkeskusteluun liittyvän kritiikin. Jotkut ovat kyseenalaistaneet, miksi sairastuneet keskittyvät vain positiivisuuteen eivätkä kerro esimerkiksi peloistaan, kivuistaan ja univaikeuksistaan.

– Positiivisuuden buustaus on meille syöpäpotilaille hyvin tyypillistä. Vaikeuksissa vellominen ei nimittäin auta, vaan se kaataisi veneen. Myönteisiin asioihin keskittyminen on usein se ainut keino jaksaa.

Elämä parantumattoman sairauden kanssa on toisaalta myös opettanut Hanna-Riikkaa ottamaan asioita rennosti. Jos tilille ilmaantuu vaikkapa ylimääräistä rahaa, Hanna-Riikka panee tuulemaan.

– En kanna huolta huomisesta, vaan ajattelen, että tänään on bileet, kaikki sileeks. Ostan heti haluamani laukun ja mieluummin samppanjaa kuin kuohuviiniä. Rento rahankäyttö on hauskaa, vaikka myönnän, että perheelle se voi joskus tuntua turvattomalta.

Myös töissä Hanna-Riikka on se, joka sanoo ne asiat, mitä muut eivät uskalla.

– Ei silti ole realistista elää koko ajan hetkessä. Kukaan ei pysty keskittymään sataprosenttisesti vain läsnäoloon. Mutta kokemuksen siitä voi silloin tällöin saada. Voi vaikka keittää ex-tempore kahvit tai varata haaveilemansa matkan.

Absurdeja tilanteita

Näyttelijäntyön ja syöpähoitojen yhdistäminen vie Hanna-Riikan välillä keskelle absurdeja tilanteita. Hänen Uusi päivä -roolihahmonsa Lisbeth ”Lissu” Kanerva pukeutuu näyttävästi, ja toisinaan Hanna-Riikka onkin mennyt syöpäklinikalle hoitoihin suoraan kuvauksista täydessä tällingissä.

– Muut, tuntemattomat potilaat katsovat silloin perääni pitkään. Hoitojen jälkeen saatan palata takaisin kuvauksiin heilumaan jossain ihme avaruusasussa. Tajuan itsekin, miten absurdia tämä elämä joskus on. Mutta näillä mennään.

Samaan aikaan Hanna-Riikka tuntee suurta kiitollisuutta, että saa tehdä intohimotyötään.

”Työ pitää elämässä kiinni.”

– Näytteleminen vie mukanaan ja antaa voimaa jaksaa. Toki se myös kuluttaa. Veikkaan, että villeimmät bileillat ovat osaltani ohi, sillä työn jälkeen pystyn vain lepäämään. Silti työ pitää elämässä kiinni.

Hanna-Riikka tietää olevansa muutenkin monin tavoin onnekas. Tällä hetkellä asiat ovat kohdillaan: työn lisäksi on lapsi, mies ja koti.

– Minulla monet asiat ovat ihan järjettömän hyvin. Ehkä elämäni on jing ja sairauteni jang, jotta tasapaino pysyy yllä, hän pohtii.

– Tiedän, etten tästä nuorene tai parane. Niille en voi mitään, mutta asenteelleni voin. On minusta itsestäni kiinni, miten elän.

Myös musta huumori oikeilla hetkillä auttaa jaksamaan.

– Käyn rauhallisessa yin-joogassa. Tunnin lopuksi ohjaaja aina sanoo, että otetaan vielä viisi viimeistä hengitystä. Silloin mietin, että jos nyt ei kuitenkaan.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 41/2016.

Hanna-­Riikka Siitonen
  • Helsingissä 13.11.1970 syntynyt laulaja ja näyttelijä.
  • Asuu Helsingin Töölössä puolisonsa, ohjaaja-näyttelijä Janne Virtasen ja Vieno-tyttären, 10, kanssa.
  • Tuttu 1990-luvun Taikapeili-duosta. Esiintynyt lukuisissa teatterimusikaaleissa.
  • ­Musiikkituottaja ja näyttelijä Yle TV2:n Uusi päivä -sarjassa.

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.