”En shoppaile halpaketjuissa. Haluan panostaa laatuun, ajattomuuteen ja kestävyyteen”, Tiina Alahuhta-Kasko sanoo. Kuva: Juha Salminen

Toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko on saanut bisnesmaailmassa osakseen enimmäkseen kannustusta. – Aitoa asennetta arvostetaan. Yleensä se, että olet nuori ja nainen, koetaan kiinnostavaksi.

Tiina Alahuhta-Kasko, 33, on Marimekon tuleva toimitusjohtaja ja toinen naispuolinen pörssiyhtiön toimitusjohtaja koko Suomessa. Hän aloittaa työssään huhtikuussa.

Pari johtamiseen liittyvää myyttiä saavat Tiinan kuohahtamaan. Esimerkiksi se, että johtajan pitäisi olla etäinen, norsunluuntornissaan.

– Etäinen johtaja on jo etääntynyt liiketoiminnasta, josta hänellä pitäisi olla kokonaisvaltainen käsitys.

Johtajan pitää osata aidosti kuunnella ja arvostaa työntekijöitä. Etäisyys ei edistä myönteistä työkulttuuria.

– Lähestyttävä pomo luo ilmapiirin, joka sallii myös epäonnistumisen. Jos epäonnistumisia ei tule, se tarkoittaa vain, ettei yritetty tarpeeksi rohkeasti. Epäonnistumiset ovat kehityksen siemeniä.

– Johtajan pitää myös osata nauraa itselleen. Kaikenlainen huumorihan on luovuutta. Se antaa energiaa ja purkaa jännitteitä, mikä on tiukkojen aikataulujen keskellä suorastaan välttämättömyys! Vaikka toki globaalissa liiketoiminnassa sille pitää olla oikea paikka ja aika, Tiina sanoo.

Brändi tutuksi 3-vuotiaana

Ensikosketuksen Marimekon brändiin Tiina otti perheensä kesäpaikassa Alahärmässä kolmevuotiaana. Iloiseen takkiin pukeutunut isoäiti puki Tiinallekin samanlaisen. Sitten he kävelivät käsi kädessä naapurin kanalaan.

Vuonna 2002 Tiina käveli sisään Marimekon ovista kesätyöpaikkaansa. Silloinen toimitusjohtaja Kirsti Paakkanen kiinnostui kiihkeästi pulputtavasta kauppatieteiden opiskelijasta ja lykkäsi heti vastuullisia tehtäviä. Kirstistä tuli Tiinan oppiäiti.

Askel askeleelta tie johti tähän, huipulle. Ja kyllä, Tiina on miljardiyritys Koneen entisen pomon Matti Alahuhdan tytär. Sen, joka toimitusjohtajakautenaan kaksinkertaisti teknologiayhtiön markkinaosuuden.

Kansainvälisyys on tänä vuonna Marimekon juttu: parin sadan neliön liike aukesi juuri Dubaihin. Uuden luovan johtajan Anna Teurnellin ensimmäiset työt tulevat näkymään myös siellä.

Tekemistä riittää.

– Mutta jokaiseen päivään jätän kolon, johon en sovi mitään. Käyn jutustelemassa epämuodollisesti tiimiläisteni kanssa. Se on todella tärkeää.

Tiimiläiset tarkoittavat Tiinalle kaikkia marimekkolaisia. Käytävillä vastaantulevat työntekijät eivät näe estettä kapsahtaa kaulaan.

Innostuneet antavat parastaan

Miten kansainvälistä miljoonayritystä johdetaan? Tiinan mukaan näin:

– Ihminen antaa parastaan ollessaan oma itsensä. Innostun helposti enkä osaa sitä peitellä. Pahinta olisi, jos minut pantaisiin töissä johonkin huoneeseen istumaan ja työskentelemään vain yksin. Suurin inspiraationlähteeni ovat toiset ihmiset.

Tiina haluaa parantaa esimiestaitojaan jatkuvasti.

– Olen nopea tyyppi ja nopea myös puhumaan. Minulle on tärkeää saada kaikki mukaan, joten haluan kehittää viestimistäni yksinkertaisemmaksi ja selkeämmäksi.

Oho, se on nainen ja pomo!

Suomessa on 119 pörssiyhtiöitä. Tällä hetkellä, ennen Tiinan pestin alkua, vain yhtä niistä johtaa nainen, Suominen-yrityksen Nina Kopola. Miksi naisia on niin vähän huippupaikoilla?

– Siihen on varmasti monenlaisia syitä. Toivon, että voin roolissani olla yksi tienraivaaja tässä. On hienoa, jos pystyn esimerkilläni inspiroimaan naisia, joita kiinnostaa tämäntyyppinen ura, Tiina sanoo.

Ei ole tavatonta, että nuori nainen päättävässä asemassa kohtaa ennakkoluuloja. Tiina toteaa, ettei näin ole käynyt hänelle.

– Rehellisesti täytyy sanoa, että se, mitä kansainvälisessä bisnesmaailmassa arvostetaan, on aikaansaava, aito asenne. Oli kyseessä sitten mies tai nainen.

Vaikka on hänkin joutunut esimerkiksi joskus Kiinassa odottamaan puheenvuoroa kauemmin kuin miehet.

– Mutta yleensä se, että olet nuori ja nainen, koetaan kiinnostavaksi.

Ja niin, se isä. Matti on Suomen kuuluisimpia yritysjohtajia. Onko Tiina seurannut hänen jalanjälkiään?

– Seuraan omia jalanjälkiäni. Minulle isä on lähtökohtaisesti isä, vaikka toki johtamisesta keskustelemmekin. Meitä yhdistää kiinnostus ihmisten kehittämiseen. Olen oppinut isältäni paljon esimerkiksi siitä, miten saada ihmiset innostumaan.

Lue lisää Tiina Alahuhta-Kaskon ajatuksia johtamisesta ja kuinka hän rentoutuu vapaa-ajalla Me Naisten numerosta 13/2015.

Lue lisää:

Juha johtaa pörssiyhtiötä useammin kuin nainen

Tämä on huippumalli Maryam Razavin uusi aluevaltaus

Sinkkuelämää-lavastaja sisusti kotinsa hittisarjan tavaroilla

Marimekko ja Louis Vuitton ovat suosituimmat kierrätysbrändit

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.