Fitnesskilpailija Marianne Kiukkonen, 29, ja meikkitaiteilija Tahiti Norres, 28, ovat teettäneet itselleen parannetun ulkonäön. 

Artikkeli Me Naisissa vuonna 1997 ( Linkki tiedostoon ).

Mitä olet muuttanut ulkonäössäsi?

Marianne: Synnytyksessä revenneet vatsalihakseni ommeltiin yhteen vuosi sitten. Lihaksissa oli nyrkin mentävä aukko! Se kuvaa hyvin synnytyksen kovuutta. Repeämä todettiin, kun treenasin ja ihmettelin, miksei vatsani litisty. Vastaanotolle tosin menin teettämään huuleni muhkeammiksi restylanruiskeella. Seuraavaksi leikattiin rinnat. Ne lopsahtivat kisoihin treenatessa ja laihtuessani.

Tahiti: Minulle on tehty uudet rinnat ja ultra pulse -laserhionta tasoittamaan silmäkulmien ryppyjä, joita sain liiasta auringonotosta. Huulissani on goretex-lanka suurentamassa niitä. Turvotus saatiin aikaan restylan-ruiskeilla, joita olen ottanut muuallekin kasvoihin pehmentämään juonteita. Vaikutus häviää 3–6 kuukaudessa, mutta on uusittavissa.

Marianne: Se on vähän sama kuin kävisi kampaajalla värjäyttämässä juurikasvua. Valokuvissa muhkeutetut huulet ovat tosi hyvän näköiset, kuvista olen huomannut, että monelle se on tehty. Onko kaikki muu aitoa?

Marianne: Kulmani sekä silmä- ja huulirajaukseni ovat pigmentoidut. Ne ovat jo osin lähteneet pois ja pitäisi pian uusia. Vedän jumppaa ammatikseni, joten en voi olla siellä meikattu, haluan silti olla freesi ja huoliteltu. Kynteni ovat rakennekynnet ja pakarassani on tatuointi. Koska olen esillä ja joudun hymyilemään, oikaisutin hampaani hionnalla ja laminaattikuorilla. Operaatio oli kallis ja pitkä, mutta olen tyytyväinen. Hiukseni olivat jo lapsena vaaleat, nyt värjätyt.

Tahiti: En edes kunnolla muista, minkä värinen tukkani on, aloitin värjäämisen 12-vuotiaana. Kai se alunperin on ollut tylsä maantienväri. Rakennekynnet minulla tietysti myös on.

Miten luonnehtisit peilikuvaasi ennen muutoksia?

Tahiti: Olen ollut pienestä pitäen perfektionisti. Itsekritiikkini on erittäin korkea. Näen aina peiliin katsoessani, että tuokin kohta voisi olla paremmin.

Marianne: Ulkonäkö ei ole ollut minulle mikään tärkeä asia. Käytin vain punaista huulipunaa ja ripsiväriä, kunnes Tahiti astui elämääni! Ensi kertaa minua meikatessaan, hän huusi kauhusta, kun laitoin ripsivärillä kulmakarvat. Valokuvia ennen leikkausta ei oikein voi verrata nykyisiin, olin silloin niin kokematon. Hyvien kuvaajien kanssa olen oppinut poseeraamaan ja tuomaan vartaloni esiin.

Mihin et ollut tyytyväinen?

Marianne: Vatsaani! En tosin tiennyt, että se oli rikki.

Tahiti: En pitänyt vartaloani sopusuhtaisena: alaosa oli paksumpi. Kun sain uudet rinnat, kroppa näytti heti paljon sopusuhtaisemmalta. Alun perin menin vastaanotolle puhumaan rasvaimusta, mutta sitä ei ole vieläkään tehty. Olen jo unohtamassa sen kokonaan. Itsetunto on nyt parempi.

Itsetunto on nyt parempi

Milloin ajattelit ensimmäisen kerran, että voisit korjata kirurgisesti ulkonäköäsi?

Marianne: Kun luin lehdistä juttuja niistä. Kynnys oli silti järkyttävän korkea. Nyt ihmiset ovat kyselleet minulta, että ai sinne vain mennään? Niin! Sinne vain mennään, ihan kuin mihin tahansa lääkärinvastaanotolle.

Tahiti: Halusin jo 15-vuotiaana rasvaimuun. 10 vuotta sitten kävin kerran Amerikassa juttelemassakin siitä, mutta jäin harkitsemaan. Pienestä pitäen uskoin, että joskus vielä menen plastiikkakirurgille. Olen siinä kai edelläkävijä.

Epäröitkö yhtään. Jos, niin miksi?

Marianne: Tottakai. Julkisuudessa on kerrottu kauhukuvia: komplikaatioita tulee ja joku on kuollutkin. Kaikissa leikkauksissahan on kuitenkin mahdollisuus komplikaatioihin. Riskit ovat olemassa. Epäröinti poistui, kun kuulin ammatti-ihmisiltä leikkauksesta. Tajusin, että enhän ole ensimmäinen ihminen, jolle tämä tehdään.

Tahiti: Niin! Onhan näitä leikkauksia tehty monelle muullekin!

Oletko valmis vielä korjauttamaan jotain kohtaa itsessäsi?

Marianne: Uraani ajatellen kasvot ovat minulle tärkeät. Jos olen mukana fitnesskilpailuissa vielä kymmenen vuoden kuluttua, kasvojenkohotus voisi olla paikallaan. Vaikea tietää. Se riippuu paljon elämäntilanteesta. Jos olen löytänyt miehen ja olen vaikka raskaana, tuskin mitään face liftejä edes ajattelen.

Tahiti: Model lift voisi olla leikkaus, jonka teen seuraavaksi. Se kiristää ihoa ohimoilta ja nostaa samalla silmäkulmia, arvet jäävät piiloon hiusrajaan. Kaikki mallit nykyään haluavat sen.

Mistä tiedät, milloin on oikea aika korjauttaa jotakin?

Marianne: Silloin, kun se tuntuu oikealta ja jos joku piirre ulkonäössä häiritsee. Ajatellaan vaikka nenääni. Se on perunanenä, mutta ei haittaa minua, koska näen sen kuitenkin olevan kuvissa nätti. Jos se vaivaisi, minusta olisi ihan kohtuullista leikkauttaa se.

Tahiti: Ei leikkaukseen saa mennä esimerkiksi siksi, että luulee saavansa jonkun miehen, jos rinnat tai huulet ovat isot. Sinne pitää mennä pelkästään oman itsensä vuoksi.

Mitä hyvää näet operoinnista koituneen elämällesi?

Marianne: Kun poseeraan kilpailuissa, ainakaan en jää rinnan mitalla jälkeen! Itsetuntoni kasvoi ja tunnen itseni naisellisemmaksi. Vyötäröni tuli esiin rintoja nostamalla: ongelmakohtani, vatsa, näyttää nyt paremmalta.

Tahiti: Tottakai se vaikuttaa itsetuntoon. Nyt voin olla bikineissä ja tiedän, että näytän paremmalta kuin ennen. Siteeraan siskoani, joka totesi: miksi ei voisi parannella luontoa.

Silikonit ja ekorinnat

Mitä rintoihisi on laitettu?

Marianne: Soijaöljyä, sanon niitä ekorinnoiksi! Julkisuudessa aina puhutaan vain silikoneista. Muitakin vaihtoehtoja on, kuten soijaöljy ja suolaliuos. Silikoniproteesejakin on monenlaisia, nykyään sellaisiakin, että vaikka veitsellä pistäisi, ne eivät lähde valumaan.

Tahiti: Minulla on juuri sellaiset silikonit. Ne ovat pisaran malliset ja ne laitettiin lihaksen alle.

Miten päätökseesi vaikutti silikonin ympärillä käyty keskustelu ja tutkimukset?

Tahiti: Plastiikkakirurgin mielestä ne olivat minulle sopivat. Ja minusta tuntuu, että sataprosenttisesti ei pystytä näyttämään, että silikoni olisi vaarallista. Monista muistakin aineista on vaaraa ihmisen terveydelle: esimerkiksi tupakoinnista. Silikonin joutuu vaihtamaan 7–14 vuoden välein. Kun se ajankohta tulee, voin valita toisinkin. Rintani leikattiin puoli vuotta sitten. Kapselointia ei tullut.

Marianne: Rintani leikattiin elokuussa. Siellä niitä oli rivissä ja kokeilin, mikä tuntuu hyvältä. Valitsin soijaöljyn. Luotan kuntooni, palautumiskykyyni ja vaistooni: tunnen kroppani.

Miltä tuntui valita rinnat?

Tahiti: Se oli jännää: katsot niitä ja sitten kokeilet! Jotkut olivat aivan hirveän isoja, oikein wow, wow. Olihan se aika hauskaa!

Marianne: Huomasin, että suhtautumiseni rintoihin on muuttunut. Oikeastaan se tapahtui jo lasta imettäessäni. Sitä teki, vaikka ympärillä oli vieraita.

Tahiti: Nyt rintojaan pitää vähän kuin esineinä. Jos joku kyselee niistä kovasti, saatan ihan hyvin sanoa, että haluatko nähdä tai koittaa. Sekä miehiä että naisia kiinnostaa, miltä ne tuntuvat.

Miltä rintasi tuntuvat nyt?

Tahiti: Ihan kiinteiltä, eivät ne ole mitenkään kovat. Olen jo tottunut niihin täysin. Kun nukun vatsallani, tunnen että rinnan alla on jotain, pari palloa.

Marianne: Minä en usein edes muista, että rinnoissani on jotain.

Miten kuppikokosi muuttui?

Tahiti: Silikonia laitettiin kolme desilitraa. Nyt käytän C-kuppeja, aikaisemmin liivin mallista riippuenkoko oli A tai B.

Marianne: Se muuttui A:sta C:hen, treenauskin tosin vaikuttaa siihen. Soijaöljyä laitettiin kaksi desiä. Nyt, kun ne ovat ylempänä, ne näyttävät vähän isommilta.

Tahiti: Vähän? Nehän ovat nyt tosi muhkeat!

Millaista oli mennä liiviostoksille ensi kerran uudessa koossa?

Tahiti: Aika hurjaa! Kun kysyttiin kuppikokoa, en osannut vastata. Kun menin ostamaan ensimmäisiä rintsikoita, rinnat olivat niin turvoksissa, että minulla oli lainassa D-kupin liivit. Oikein pelästyin, että tuliko näistä nyt liiankin isot. Sitten turvotus häipyi.

Marianne: Oli naisellinen olo. Liivit näyttävät päällä ihan toisenlaisilta, kun pitsit eivät jää rutulle.

Mitä vaatevarastollesi tapahtui, kun vartalo muuttui?

Tahiti: Nyt pitäisi käyttää tiukkoja vaatteita, muuten näyttää raskaana olevalta tai lihavalta. Uikkareita laitoin pois ja joitain asuja. Good bye, entinen elämä! Yläosani on kokoa 42. Alaosat ostan koosta 36 tai 38.

Marianne: Melkein kaikki entiset vaatteeni sopivat, jopa yhdet rintaliivit. Muutos ei ollut niin suuri. Selkäni on aika leveä: kun jännitän sitä, rinnanympärykseni on 110 senttiä, ilman sitä 106.

Oletko yhä tyytyväinen?

Marianne: Enemmän kuin tyytyväinen! En olisi uskonut, että nämä ovat näin nätit.

Tahiti: Kun tällaisia rintoja ihaili muilla, aina mietti, miltä ne itsellä näyttäisivät. Ne näyttävät vieläkin paremmilta kuin mitä luuli.

Marianne: Olen varma, että kun laittaa rinnat, se auttaa muutenkin tsemppaamaan. Ei upeista rinnoista ole iloa, jos takapuoli roikkuu!

Sairaalasta tv-studioon

Kuinka paljon leikkaukset sattuvat? Miten kauan kipua oli?

Tahiti: En pystynyt edes nousemaan sängystä, minulla oli paha olo ja oksetti. Pitkään aikaan en voinut esimerkiksi avata ovia. Jos olin ottanut särkylääkkeen, kipua ei tuntunut, mutta sitten kun se ei enää tehonnut: auuhh!

Marianne: Rinnat olivat arat, mutta lauantaina jo esiinnyin, vaikka minut oli leikattu keskiviikkona. Treenasin, mutta vain alakropan treenejä. Osasin varoa, en riuhtonut enkä repinyt. Minulta on leikattu laserilla äänihuulet ja se oli paljon kipeämpi toimenpide. Kovin kipu, mitä olen tuntenut, oli ehdottomasti synnytyksessä.

Tahiti: Kauneuden eteen pitää kärsiä! Esimerkiksi huulia laitettaessa minulle annetaan aina rauhoittavaa ja huulet puudutetaan. Sama toimenpide tehdään Mariannelle ilman mitään. Jos minulle tehtäisiin niin, varmaan pyörtyisin.

Marianne: Tuon lauseen, kauneuden eteen pitää kärsiä, olen kuullut monta kertaa, kun Tahiti nyppii kulmiani. Se on minusta paljon hirveämpää kuin joku ruiskeen laittaminen huuliin!

Pelottiko sinua ennen leikkausta?

Tahiti: Pelotti, olin hiestä märkänä, mutta minä nyt pelkään kaikkea: lääkäreitä, piikkejä ja sairaaloita.

Marianne: Minua ei jännittänyt ollenkaan, se oli kuin lomaa. Pääsin kotoa vähäksi aikaa pois, ja minulle tuotiin valmiit ruoat huoneeseen. Se oli ihanaa! Kauanko pidit sairaslomaa?

Tahiti: Lepäilin kotona viisi päivää. Viikko voisi olla sopiva aika.

Marianne: Kolme tuntia! Menin suoraan sairaalasta tv-haastatteluun, joka oli sovittu etukäteen. Minulla oli veripussit ja letkut selkään teipattuna ja bleiseri peitti ne. Leikkauksen jälkeen rintojen alle työnnetään letkut ja niitä pitkin veri pääsee valumaan pois onkaloista, jotta sisäistä verenvuotoa ei tule. Muutoin voisi seurata komplikaatioita. Sairaalassa pitäisi yöpyä, mutta en halunnut perua haastattelua. Lääkäri lupasi, mutta vain sillä ehdolla, että saattajaksi tulee sairaanhoitaja. Haastattelu meni hyvin, olin ollut oikein iloinen ja puhunut ihan järkeviä, mutta itse en muista siitä mitään!

Oot sie tehny gutseninat?

Mitä miessuhteillesi on tapahtunut muutosten jälkeen?

Tahiti: Eivät ole valitelleet!

Marianne: Minähän olen nyt sinkku, kukaan mies ei ole edes kosketellut rintojani leikkauksen jälkeen. Vipinää ei ole enempää kuin ennenkään.

Tahiti: Miehet kyllä katsovat, jos päällä on jotain tiukkaa.

Marianne: Mutta ei se merkitse sitä, että otettaisiin vakavasti. Päinvastoin.

Tahiti: Jos joku luulee, että saa miehiä laittamalla rinnat, turha luulo.

Marianne: Parempi laittaa vaikka tennissukat. Pääsee halvemmalla!

Onko rintojen suurentaminen vaikuttanut seksielämääsi?

Tahiti: Tuskin siinä kohtaa nyt ajattelee mitenkään sitä, miltä näytän, kun menee sänkyyn?

Marianne: Ehkä sitä voisi olla vähän rohkeampi.

Tahiti: No ehkä vähän rohkeampi, mutta olen minä aina ollut rohkea. En voi silti mitenkään sanoa, että seksi olisi parempaa nyt. Vaatteet päällä tunnen oloni kyllä aikaisempaa naisellisemmaksi ja seksikkäämmäksi.

Miten vanhempasi suhtautuivat siihen, että heiltä saamasi geenit eivät riittäneet sinulle?

Tahiti: Kun olin teettänyt huulet, kotona sanottiin, että olisit ennemmin laittanut rinnat kuin tuollaiset lerppahuulet. Kun sitten teetin rinnat, ne hyväksyttiin.

Marianne: Aluksi en aikonut puhua vanhemmilleni ollenkaan. Mutta kun menin sinne maalle leikkauksen jälkeen, isä heti huomasi ja huikkasi, että Mari, oot sie tehny itelles gutseninat? Huulien muhkeuttamisesta en ole sanonut kotona vieläkään.

Marianne, kun valitsit fitnessin lajiksesi, otitko jo silloin huomioon ulkonäkövaatimukset?

Marianne: Tiesin, että paljon on tyttöjä paranneltu, mutta oletin silti rintojeni olevan ihan riittävät. Mutta sitä tuli kriittiseksi. Ensimmäisen kilpailun jälkeen mietin, että enhän minä ollut mitään. Lavalla kukaan ei kysele, mitä sinulle on tehty, siellä vain arvostellaan.

Tahiti: Kyllä minä Mariannessa huomaan eron entiseen: hampaat, kulmat, hiukset. Mutta kyllä ihminen saakin muuttua, pysyä ajan hengessä. Ei saa jämähtää!

Tunnistatko, kenellä on silikonirinnat tai -huulet? Miten?

Tahiti: Minä näen sen heti. Jos itselle on tehty, sen huomaa toisesta.

Marianne: Jos edessäni seisoisi rivistö naisia bikinit päällä, pystyisin heti sanomaan, että tuossa, tuossa ja tuossa rinnat on tehty ja tuossa huulia paranneltu. Kun lihoin, mies lähti Ketä varten haluat olla kaunis?

Tahiti: Itseäni varten.

Marianne: Samoin minä. Mutta en ensisijaisesti halua olla kaunis. Tahiti on kaunis, mutta minulle pitäisi olla paljon powerimpi sana: vaikka sitten se uhkea.

Entä jos olisit ruma?

Marianne: Minä olen ollut ruma: lihoin lasta odottaessani 90-kiloiseksi, tukka roikkui enkä edes viitsinyt katsoa peiliin. Kun lihoin, mies lähti. Tiedän, että samanlaisia tapauksia on paljon. Siksi haluaisinkin nyt olla muille äideille kannustavana esimerkkinä.

Tahiti: Mikä on ruma? Jos itsetunto on alhaalla, tuntee itsensä rumaksi, vaikka toisten mielestä voi olla kaunis.

Miten paljon on mennyt rahaa?

Tahiti: Parempi, ettei lasketa!

Marianne: Minä jouduin ainakin ottamaan lainan. Hampaani maksoivat jo pelkästään liki 20 000 markkaa eli melkein saman verran kuin rinnat, 23 000 markkaa. Kynnet 500 markkaa per kerta. Jos ne laittaisi koko ajan, paljonko siitä tulisikaan vuodessa? Huulet maksavat 3 000–5 000 markkaa, riippuen siitä kuinka paljon niitä muhkeutetaan. Kyllä se maksaa! En tupakoi, ei ole autoa ja olen luopunut pitkälti ravintolailloistakin, mieluummin säästän rahaa näihin.

Miksi kerrot leikkauksistasi?

Tahiti: On ihan turha mennä valehtelemaan, että kaiken takana on vain hyvät toppaukset. Haloo, hei: kaikkihan sen näkevät. Mieluummin myönnän kuin teen niin, että kiellän ja annan ihmisten nauraa minulle.

Marianne: Teen kuitenkin puolijulkista työtä. Minusta olisi väärin, jos väittäisin, etten ole tehnyt mitään ja antaisin käsityksen, että kovalla treenillä saa veltostuneet rinnat kasvamaan. Haluan olla itseni ikäisille esimerkkinä siitä, ettei tarvitse olla nelikymppinen, ennen kuin voi tehdä itselleen jotain.

Mitä haluat kehittää itsessäsi?

Tahiti: Henkistä puolta tietysti. Haluaisin ehkä vielä opiskella lisää.

Marianne: Minä haluaisin päästä johonkin elokuvaan ja oppia näyttelemistä. Haluaisin Bond-tytöksi!

Chronin tautia sairastava Santra Lacy opettelee päästämään irti katkeruudesta.

– Yritin kovasti miettiä, että miltä minusta nyt tuntuu. Ei minusta tuntunut oikein miltään, espoolainen Santra Lacy, 35, muistelee kymmenen vuoden takaista heräämistään.

Hän oli juuri saanut väliaikaisen avanteen pitkään jatkuneen suolistosairauden, Crohnin taudin vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin avanteesta tehtiin pysyvä. Se oli helpotus, mutta myös operaatio, jota moni pelkää.

– Turha valehdella: eihän tämä ole tila, jota kukaan haluaa, mutta ei tämä ole hirveääkään. Kun se nyt on tässä, se on tuonut minulle taas elämäni takaisin.

Elämä neljän seinän sisällä

Santra oli sairastanut Crohnia jo 12-vuotiaasta eli puolet elämästään. Välillä tauti elää hiljaiseloa eli on remissiossa, välillä iskee akuutti. Silloin sattuu ja elämä kiertyy sairauden ympärille.

Santran kohdalla tauti oli akuutissa 18 vuotta. Vatsakivut olivat kovat, sillä suoli kuroutui tulehduksesta johtuvasta arpikudoksesta umpeen. Siihen saattoi tulla tukos milloin vain, ja sitten mentiin täysillä sairaalaan, ettei suoli puhkea.

– Elämäni alkoi siirtyä neljän seinän sisälle, kun en yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään tai halunnut lähteä enää minnekään.

”Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään.”

Yhdessä sumassa tulivat sitten ne elämän suurimmat koetinkivet: avioero, muutto toiseen kaupunkiin, opiskelujen lopettaminen ja masennus.  

Vaikeita vuosia oli kolme, sitten Santra päätti, ettei elämä voi jatkua sellaisena kuin aiemmin. Hän hankki koiran ja lähti ihmisten ilmoille, kun vointi sen salli nyt paremmin. Hän myös uskaltautui laittamaan treffi-ilmoituksen nettiin. Siihen vastasi kiva mies.

Santra pystyi myös lähtemään osa-aikatöihin. Vaikka työ voi rasittaa, se on myös mielelle hyväksi.

Terapiasta ja pitkään jatkuneesta itsetutkiskelusta huolimatta Santra myöntää, että sairauden hyväksyminen on vieläkin vaikeaa.

– Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään. Olen oppinut aika hyvin.

Lue Santran koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Donald Trump haukkui Hillary Clintonia häijyksi naiseksi. Senhän täytyy olla kohteliaisuus!

Presidenttiehdokkaat Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisena kolmannessa vaaliväittelyssä torstaina aamuyöstä. Laajasti on arvioitu, että Clinton vei homman kotiin. Sosiaalisessa mediassa huomiota ovat herättäneet varsinkin ehdokkaiden erilaiset aborttikannat ja se, kun Trump kutsui Clintonia ”häijyksi naiseksi”.

Trumpin silmissä Clinton lienee häijy muun muassa siksi, että hän puolustaa kylmän rauhallisesti ja sinnikkäästi naisten oikeuksia.

Päätimme siis, että häijyyshän on mahtava kohteliaisuus! Me Naisten toimitus listasi 12 merkittävää kotimaista ja ulkomaalaista elävää ja edesmennyttä naista, jotka ovat tai olivat varsin häijyjä muijia – mitä parhaimmalla tavalla:

1. Elisabeth Rehn

Entinen kansanedustaja, maailman ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri ja ihmisoikeustaistelija haukkui syyskuussa Helsingin Sanomien haastattelussa poliitikot siitä, että he ovat unohtaneet ihmisoikeudet ja tasa-arvon edistämisen. Elisabeth Rehnin, 81, mielestä ihmisiä hädän keskelle palauttava nyky-Suomi näyttää nationalistiselta, pahansisuiselta ja tunteettomalta, eivätkä suomalaiset ymmärrä, kuinka kammottavaa sota on.

Eikä Rehn suostu vaikenemaan.

– Se, joka pysyy hiljaa, tekee yhtä paljon pahaa kuin se, joka räyhää, hän sanoo.

”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo
”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo

2. Helena Ranta

Professori ja oikeushammaslääkäri Helena Ranta, 70, on työskennellyt uhrientunnistuksen kanssa muun muassa Bosnia-Hertsegovinassa ja Kosovossa 1990-luvulla, Estonian onnettomuuden jälkeen, Kamerunissa, Perussa ja Irakissa 2000-luvun alussa sekä Kaakkois-Aasiassa vuoden 2004 tsunamin jälkeen. Hän myös todisti Haagissa vuonna 2003 Slobodan Miloševićin oikeudenkäynnissä.

– En pidä itseäni kunnianhimoisena, mutta vaadin itseltäni paljon. Ja olen erittäin jääräpäinen. Jos otan jonkin tehtävän vastaan, pyrin viemään sen vaikka kuinka katkeraan loppuun asti. Sehän tekee minut varmasti monen mielestä pikkuisen vaikeaksi, Ranta sanoi Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield
”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield

3. Tarja Halonen

Suomen ensimmäinen naispresidentti, ministerikonkari ja juristi Tarja Halonen, 72, olisi takuulla Donald Trumpin mielestä häijy muija, sillä hän on taistellut läpi uransa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta. Hänen mukaansa tasa-arvo on myös viisasta talouspolitiikkaa.

– Sellainen yhteiskunta, jossa sukupuolten välinen tasa-arvo on viety pidemmälle, on taloudellisesti kestävämpi. Sanon aina: ”It is right and just, but also smart”, presidentti sanoi Demokraatille vuonna 2013.

”Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa, häntä olisi pidetty jämäkkänä.”

Halosella on myös vaikean tyypin maine. Hänen ulkoministeri- ja presidenttiaikojensa lehdistöpäällikkö Maria Romantschuk selitti Halosen ulkoministeriaikojen mainetta MTV:lle muutama vuosi sitten.

– Häntä pidettiin hankalana, eikä hän aina helppo ollutkaan. Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa ja edellyttänyt asioiden edistymistä, häntä olisi pidetty jämäkkänä. Halosen oli oltava tiukka, jotta hän pystyi lunastamaan paikkansa ja näyttämään, että hän pärjää.

Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

4. Margot Wallström

Ruotsin ulkoministeri, 62, on julistanut ajavansa feminististä ulkopolitiikkaa. Viime vuonna Ruotsi ajautui diplomaattiseen kiistaan Saudi-Arabian kanssa, kun Margot Wallström ilmoitti irtisanovansa sotilaallisen yhteistyön maan kanssa. Hän vaati muun muassa naisten aseman parantamista.

Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters
Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters

5. Pirkko Saisio

Pitkän uran tehnyt kirjailija Pirkko Saisio, 67, puhuu asiasta kuin asiasta ilahduttavan suoraan.

– Ihailen häntä varauksettomasti, ja nuorten naisten parissa häntä ja Honksua (Saision kumppani Pirjo Honkasalo) pidetään laajalti esikuvina. Erityisen virkistävää on, että Saisio on kuvia kumartelematon joka suuntaan, hän voi tarvittaessa olla poliittisesti epäkorrekti myös homo- ja lesboväkeä kohtaan, ihmisoikeusjärjestö Setan pääsihteeri Aija Salo luonnehti Imagelle pari vuotta sitten.

Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

6. Angela Merkel

Saksan liittokansleri Angela Merkel, 62, on julistanut, että rajat pysyvät auki, ja pysynyt lujana, vaikka äärioikeistolaiset ovat hyökänneet rajusti häntä vastaan. Merkel ei kadu sallivaa pakolaispolitiikkaa.

– Me pystymme tähän, kuului hänen kuuluisa lauseensa vuosi sitten.

Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters
Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters

7. Madonna

Laulajakonkari Madonna, 58, on ollut feministi-ikoni jo vuosikymmenten ajan.

– Elämme edelleen todella seksistisessä yhteiskunnassa, vaikka vaikuttaa siltä, että naiset ovat harpanneet monessa asiassa eteenpäin. Nainen lokeroidaan edelleen. Voit olla seksikäs, muttet voi olla fiksu. Voit olla fiksu, muttet voi olla seksikäs. Voit olla seksikäs, muttet voi olla 50-vuotias, hän sanoi Refinery29-sivuston haastattelussa viime vuonna.

Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters
Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters

8. Sari Baldauf 

Moni ulkomainen media Wall Street Journalista Financial Timesiin on nimennyt entisen Nokian varatoimitusjohtajan yhdeksi maailman merkittävimmistä naisjohtajista. Nykyään Sari Baldauf, 61, on muun muassa energiayhtiö Fortumin hallituksen puheenjohtaja.

– Suvaitsemattomuuden ja monikulttuurisuuden ymmärtämättömyyden edessä meillä on aika tie tallattavana. Minua ei kuitenkaan hävetä suomalaisten puolesta. Ennemminkin sanoisin, että usein ottaa päähän, hän sanoi Ylioppilaslehdelle kymmenen vuotta sitten.

Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela
Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela

9. Madeleine Albright

Madeleine Albright, 79, nimitettiin Yhdysvaltain ulkoministeriksi vuonna 1996. Hän oli ensimmäinen nainen tuossa vaikutusvaltaisessa virassa.

”Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan.”

– Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan, kuuluu hänen legendaarinen lausahduksensa.

Nyt Madeleine Albright on toistanut lauseensa. Jotkut ovat tulkinneet sen tarkoittavan, että naisten pitäisi äänestää Hillary Clintonia, koska he ovat naisia. Albright on korjannut, että hänen neljäkymmentä vuotta käyttämänsä hokema viittaa varsinkin siihen, että vanhempien naisten pitäisi auttaa nuorempia naisia etenemään työelämässä.

Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters
Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters

10. Minna Canth

Kirjailija, näytelmäkirjailija, kauppias, toimittaja, naisasianainen. Minna Canth (1844–1877) puolusti heikkoja, kuten naisia ja köyhiä, sekä realistisissa teoksissaan että arjessaan. Hän on myös ainoa suomalainen nainen, jolla on oma liputuspäivä: tasa-arvon päivä 19. maaliskuuta. Mutta tämäkin edistysaskel tapahtui vasta vuonna 2003.

Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto
Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto

11. Armi Ratia

Marimekon perustajalla ja pitkäaikaisella toimitusjohtajalla (1912–1979) oli vankkumaton visio, ja Armi Ratia taisteli herkeämättä unelmiensa puolesta. Yritys oli hänelle elämäntapa ja vaatteiden omaperäisyys kunnia-asia.

– Täytyy olla erilainen kuin muut, Armin kerrotaan tokaisseen usein.

Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko
Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko

12. Hertta Kuusinen

Poliitikko Hertta Kuusinen (1904–1974) oli Suomen toinen naisministeri. Jo parikymppisenä hän näki toisenlaisen tulevaisuuden kuin naisilla ympärillään.

Hertta Kuusinen oli monessa asiassa edelläkävijä: hän halusi jo tuolloin yhdistää työn ja perheen. Nainen ei ollut pelkästään ruuanlaittaja ja perheen arjen ylläpitäjä. Näkemys oli hyvin radikaali, sillä naisilla ei ollut muuta elämisen mallia. Vain harvat yläluokan naiset olivat koulutettuja ja saattoivat menestyä yhteiskunnassa, Punainen kolmio -tv-sarjan (2015) ja Hertta-kirjan (2015) Kuusisesta tehnyt Heidi Köngäs kertoo Kotiliedelle.

Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto
Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto

Ketä vahvaa naista sinä arvostat? Kommentoi alla tai Twitterissä tai Instagramissa hashtageilla #häijymuija ja #menaiset!

Vain elämää -jaksossa Mikko Kuustonen kertoo, että hän vaipuu helposti synkkiin ajatuksiin.

Mikko Kuustonen, 56, on viime vuosina nähty hauskoissa rooleissa, kuten Hyvät ja huonot uutiset -tv-ohjelman panelistina. Vain elämää -jaksossaan Mikko myöntää, että huumori on ollut hänelle usein pakokeino.

– Traaginen klovni on erittäin tuttu omanakin tragediana. On lukuisia klovneja, joille on käynyt huonosti. Huumorista – niin upea ja tärkeä asia kuin se onkin – tulee välillä myös pakokeino, Mikko kertoo.

”Vaivun helposti alakulon kierteeseen.”

Vuonna 2008 Mikko sai palkinnon, joka tuntui hänestä lähes tragikoomiselta.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen. Mun on helppo rohkaista muita tai olla seurassa, keskustella ja voimaantua niissä hetkissä, mutta se voima meinaa kadota aina välillä.

2779919

Mikko kertoo synkistä vaiheistaan myös Me Naisten uusimmassa numerossa. Mikon mukaan alkoholinkäyttö oli yksi asia, joka johti hänet masennukseen. Nyt hän on ollut ilman alkoholia 12 vuotta.

– Sain apua Kalliolan avomyllyhoidosta, ja lopulta lähdin ”umpimyllyyn”, laitoshoitoon, joka oli superhyvä juttu. Tajusin hyvin nopeasti, että sairauteni luonne oli sama kuin muillakin enkä ollutkaan poikkeuksellinen juoppo. 

Raitistumispäätös ei Mikon mukaan ollut kaikkien mieleen. 

– Kaikki eivät olleet iloisia raitistumisestani. Sain sellaistakin palautetta, että rupesit sitten paremmaksi ihmiseksi, hän sanoo.

– Monien ystävieni mielestä juomiseni oli kohtuullista, eikä se mitään humalassa kaatuilua koskaan ollutkaan. Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdystilaan.

Mikon haastattelun kokonaan voit lukea Me Naisten uusimmasta numerosta 42/2016.

Vain elämää Nelosella perjantaisin kello 20.00. Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Jutta Gustafsberg, 43, on opetellut ensimmäistä kertaa aikuisiällä elämään yksin. – Juuri nyt nautin siitä, hän sanoo.

Jutta Gustafsberg, 43, on ensimmäistä kertaa aikuiselämässään yksin. Hänen viisivuotinen suhteensa kihlattu Ari Kokkosen kanssa päättyi alkuvuodesta. 

– Aiemmin hyppäsin aina hirveällä vauhdilla suhteesta seuraavaan. En välttämättä ole loppuelämääni yksin, mutta juuri nyt nautin siitä.

Jutasta on ollut voimauttavaa huomata pärjäävänsä itsekseen.

– Minun ei tarvitse ripustautua toiseen ihmiseen enkä tarvitse palvontaa tai huomiota. Sehän tässä niin siistiä onkin: en varsinaisesti tarvitse ketään.

Lue myös! Meedioistunnosta lohtua hakenut Jutta Gustafsberg: ”On satavarmaa, että osa tuomitsee minut hurumummoksi”

Ero, oikea ratkaisu

Ensimmäisestä avioliitostaan Jutta jäi leskeksi vain 30-vuotiaana.

– Sen puolison kuolema opetti, ettei mitään voi pitää itsestäänselvänä tai suunnitella ikuiseksi. Minähän lähdin kauppareissulle ja palatessani kotiin olinkin yhtäkkiä leski.

Oivallus on näkynyt sekä Jutan myöhemmissä parisuhteissa että ajattelussa ihmissuhteista ja elämästä.

– Suhteen ei tarvitse kestää koko elämää. Keskityn elämään juuri sitä hetkeä, kun kaikki on hyvin. Kun tulee tunne, että juttu on loppuun käsitelty, hyväksyn sen, että on aika kääntää uusi sivu, Jutta sanoo.

– Uskon erojeni olleen oikeita ratkaisuja, eihän minulla muuten voisi olla näin hyvä olo nyt itsekseni.

Seuraavalle suhteelle menneisyyttä suurempi haaste on Jutan nykyinen elämäntilanne: määrätietoisella, menestyvällä naisella on oma tahto ja vahva käsitys siitä, millaista elämää hän haluaa viettää.

– Minulla on tiivis perhe- ja ystäväpiiri ja monta tärkeää miestä. Onnenonkijat haistan jo kaukaa, eikä minuun voi tehdä vaikutusta laittamalla viestiä, että oletpa kuuman näköinen.

Juttaa ei liioin hurmata vallalla ja rahalla, sillä hänen oma pakkansa on jo kunnossa.

– Paljon tärkeämpää on löytää henkinen yhteys, vaikka en mitään turbaanimietiskelijää etsikään.

Lue Jutan koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!