– Elämme tietoisesti täysillä tässä ja nyt, sanoo tv-kuuluttaja Maria Matthes suhteestaan Ylen toimitusjohtajaan Mikael Jungneriin. Sairauden varjo antaa elämänasenteelle syvän pohjan.

Artikkeli on ilmestynyt Me Naisissa vuonna 2007 ( Linkki tiedostoon ).

Kaksi vuotta sitten Yle sai uuden toimitusjohtajan, Mikael Jungnerin, 42. Samaan aikaan hän astui julkisuuteen kertomalla avoimesti tuoreesta diagnoosistaan: Jungner oli juuri saanut varmistuksen, että hän on sairastunut eturauhassyöpään.

Myöhemmin syöpäjärjestöjen tilaisuudessa hän kertoi yksityiskohtaisemmin sairautensa vakavuudesta.

– Miten traagista ja miten rohkeaa, ajatteli silloin Ylen tv-kuuluttaja Maria Matthes, 33,ylimmän esimiehensä esiintulosta.

Omassa elämässään kuolemaa monelta eri kantilta katsoneena Maria pystyi kuvittelemaan pienen lapsen isän ja koko perheen sen hetkisen tunnelman.

Viime syksynä Maria tuli Ylen 80-vuotisjuhliin hieman myöhässä. Kun Maria oli jo lähtemässä takaisin kotiin, hänelle siihen asti etäinen Mikael Jungner pysäytti hänet ja aloitti keskustelun. Työkaverit sanoivat jälkeenpäin tunteja kestäneen keskustelun olleen niin intensiivistä, että pariskunta näytti ajautuneen toiseen todellisuuteen.

– Ja se keskustelu jatkuu yhä, Maria sanoo ja katsoo kohti tvruudusta tutuilla ruskeilla silmillään.

Se mitä ruutu ei kykene välittämään, on Marian eloisuus, spontaanisuus ja huumorintaju. Ominaisuuksia, joiden hän arvelee olevan peräisin isältään, viihteen grand old manilta, Ylen entiseltä ohjelmajohtajalta Aarre Elolta.

Maria kuvailee ensikohtaamista epätavalliseksi siksi, että keskellä juhlahumua Mikael ja hän jakoivat lähes yksinomaan kokemuksiaan sairastumisesta ja kuolemasta.

Marian veli isän aiemmasta liitosta oli juuri tuolloin sairaalassa vakavassa tilassa, Mikael puolestaan kertoi omasta kamppailustaan.

Lisäksi Marian perhe on menettänyt monta läheistään.

– Perheessämme niistä asioista on puhuttu avoimesti, ja olemme jakaneet niihin liittyvää tuskaa. Veljeni, joka sitten menehtyi viime syksynä, oli minulle läheinen, olemme kasvaneet uusperheessä. Koska olemme tajunneet, miten helposti kaikki loppuu, olemme hitsautuneet hyvin tiiviiksi yhteisöksi, Maria sanoo vanhemmistaan ja kahdesta sisarestaan.

Nopeita ratkaisuja

Pariskunnan ensikohtaaminen oli niin merkittävä, että se johti nopeasti käytännön ratkaisuihin.

– Kävimme kumpikin tahoillamme läpi isoja asioita, ehkä siksi olimme herkkiä ja avoimia. Me kaksi levotonta peluria olimme täysin suojattomia. Sen takia ajauduimme niin nopeasti niin lähelle toisiamme. Tuli tunne, ettei tiedä, mihin toinen loppuu ja mistä toinen alkaa.

Molemmat olivat perheellisiä ja tahoillaan naimisissa. Suhteen tultua julkisuuteen Ylen katsojapalveluun tulvi alatyylisiä yhteydenottoja.

– Olin ollut kymmenen vuotta tv-kuuluttajana, mutta nyt olinkin sitä vain uuden suhteeni kautta ja sen ansiosta. Yleisö suhtautui aggressiivisesti kahden liiton rikkoutumiseen.

Sain kuulla olevani huono nainen ja huono äiti. Samalla annettiin ymmärtää, että minä heikennän Ylen toimitusjohtajan uskottavuutta. En ole kovin vahva, enkä edes halua luopua herkkyydestäni. Se oli raskasta aikaa, ja vain varmuus omista tunteista ja elämänkokemukseni auttoivat jaksamaan.

Maria kertoo kuitenkin asetelman vuoksi vakavasti harkitsevansa myös työpaikan vaihtoa, vaikka sanookin Ylen merkitsevän hänelle melkein toista kotia.

– Se maailma on minulle tuttu jo lapsuudestani isän ja äidinkin työstä. Äitini työskenteli kuvaussihteerinä ennen kuin kouluttautui lentoemännäksi. Itse ajauduin Yleen lastenohjelmiin kesätöihin aloitettuani viestinnän opinnot.

Ne jäivät sitten kesken, kun minulta kysyttiin, kiinnostaisiko kuuluttaminen. Koekuvauksen jälkeen sain paikan ja sille tielle jäin.

Eroa tehtiin vuosikausia

Marialla on takanaan kymmenen vuoden liitto, joka päättyi virallisesti eroon vuodenvaihteessa.

Suhteesta on kaksi lasta, 5-vuotias Joanna ja 6-vuotias Rebecca, jotka asuvat nyt vuoroviikoin vanhempiensa luona.

– Olin tehnyt eroa jo vuosia. Ensimmäisen kerran eropaperit vietiin eteenpäin jo neljä vuotta sitten, kun tunsin, että suhteemme oli loppuun kaluttu. Lasten parhaaksi, kuten kuvittelin, prosessia ei kuitenkaan saatettu loppuun asti. En ollut saanut lapsiani helposti ja tunsin, että omasta onnellisuudestani välittämättä minun pitää jaksaa. Ajattelin, että ehkä rakkaus, suuret tunteet olisivat oman elämäni osalta jo ohitse.

Mutta sellaisesta ihminen ei voi itse päättää. Marian mukaan hänen avioeroonsa ei liittynyt suurta dramatiikkaa.

– Kun kohtasimme tanskalaissyntyisen ex-mieheni kanssa, olin 22-vuotias ja hän minua kymmenen vuotta vanhempi. Hän oli ihmisenä paljon minua valmiimpi, itse jatkoin kasvuani ja kehittymistäni.

Kymmenessä vuodessa muutuin paljon, ja olen nyt ihan toinen ihminen. Lopulta tajusin, että rakkautta, joka ei näy eikä tunnu, ei ole olemassa. Eropäätös oli kuitenkin päätöksistä kaikista vaikein. Välillä ikävä omien lasten perään on melkein fyysistä kipua.

– Perheen rikkoutuminen on epäonnistuminen, jota kukaan ei toivo kohdalleen. Voi miten onnekkaita ovat ne, jotka löytävät oikean rakkauden heti, kertaheitolla.

Maria antaa täydet pisteet entiselle puolisolleen siitä, miten yhteistä vanhemmuutta nyt hoidetaan.

Äskettäin he juhlivat nuorimman tyttären syntymäpäiviä yhdessä Tampereella Särkänniemessä ja kylpylässä yöpyen. Samaan aikaan Mikael vietti edellisen perheensä kanssa päivää Muumimaassa.

– Vanhemmuutta voi vaalia yhdessä kaikesta huolimatta. Olemme hyvin vahvasti tajunneet, että se on elinikäinen yhdistävä side, jonka on toimittava lasten edun vuoksi.

Vain tämä hetki on tärkeä

Maria tietää, että uusi suhde vaatii paljon. Se on kaukana tilanteesta, jossa ihmiset voivat aloittaa parisuhteensa rakentamisen puhtaalta pöydältä.

– Tietenkin olen törmännyt jo monta kertaa ympäristön mielipiteeseen: tuostahan nyt ei mitään tule. Mutta kun on tajunnut elämän haurauden, on turha miettiä, mikä kestää ja mikä ei. Tärkeää on vain tämä hetki ja rakkaat ihmiset tässä hetkessä. Kukaan ei voi elää tulevaisuudessa, elämän hallinta on pelkkä illuusio. Jos joku olisi näyttänyt minulle kymmenen vuotta sitten mitä edessäni on, en olisi uskaltanut elää. Ja jos alkaa pelätä tulevaisuutta, on jo menettänyt sen, Maria sanoo nyt.

Kun Marian isä viime syksynä näki tyttäressään tapahtuneen muutoksen, hän vaati saada tietää, mikä on tämän säteilyn syy. Maria on aina ollut isän tyttö, ja isälleen Maria nytkin kertoi ensimmäisenä uudesta suhteestaan.

– Jos joku rakastaa lastamme noin paljon, voinko olla sitä hyväksymättä, molemmat vanhemmat kommentoivat. Oman aikansa julkkiksena isä tietää itsekin, minkälaista julkinen pyöritys saattaa pahimmillaan olla.

Matalan profiilin yrityksestä huolimatta hänen oma toinen liittonsa päätyi aikoinaan lehtien kansiin otsikolla ” Salaa naimisiin”.

Marian äiti puolestaan sanoi ääneen kysymyksen, jota ei voi olla pohtimatta: kuinka tytär uskaltaa sitoutua mieheen, jonka elämää sairaus varjostaa?

– Voisinko kävellä pois elämäni rakkauden luota? Kysymys ei ole valinnoista, on vain yksi tie. Tämä elämäntilanne karsii pois kaiken paskan ja näyttää vain olennaisen. Valta, asema, materia, raha – kaikki asioita, joilla joskus on ehkä ollut jotain merkitystä, muttei ole enää, Maria pohtii..

Välillä pelot iskevät

Pelko ei saa hallita elämää, siitä Maria on tehnyt tietoisen päätöksen.

– Ei ole merkitystä, koska kuolemme, vaan kuinka käytämme elämämme. Elämme tietoisesti vahvasti tässä ja nyt. Miksi haaskaisimme aikaa muodollisuuksiin ja muiden asettamiin sääntöihin tai edes muiden esittämiin mielipiteisiin? Ensi kertaa olen sataprosenttisesti läsnä omassa elämässäni.

– Silti yön synkkinä hetkinä pelot ja demonit tulevat päälle. On aina yhtä pelottavaa odottaa testituloksia. Mutta ehkä juuri siksi, että pelko ja rakkaus ovat niin toisiinsa lomittuneet, yhteiset kuukautemme ovat olleet upeita. Koemme niin, että olemme pelastaneet toinen toisemme. Joku tuli ja laittoi elämääni valot päälle. Kauneinta, mitä itse olen kuullut, on: ”Kai sä ymmärrät että olit se enkeli, joka herätti mut elämään ja toit värit maailman, josta ne olivat kadonneet.”

– Rakkaudesta puhuminen kuulostaa aina naiivilta. Mutta mikä muu saa ihmisen vahvimmat tunteet esille? Ei vielä avioon Maria ja Mikael muuttivat äskettäin yhteiseen kotiinsa Helsingin keskustaan. Lomallaan he rauhoittuvat Marian lapsuusmaisemissa, rakkaassa kesäpaikassa.

– Paikka on ollut perheellämme jo 50-luvulta lähtien. Siihen sitoutuu paljon tunnetta; läsnä ovat nekin, joita ei enää ole. Siellä ovat kaikki muistot hauskasta lapsuudestani, jolloin puuhattiin paljon yhdessä ja jolloin aikuisetkin heittäytyivät leikkimään. Siellä kävi paljon vieraita, sen ajan julkkiksia, isän tuttuja, jotka olivat minulle itsestäänselvyyksiä.

Avioliitto ei ole ajankohtainen.

– Ei Mikael ole vielä kosinut. Mutta kun tietää löytäneensä elämänsä ihmisen, ei avioliitto sinänsä muuta mitään, Maria kertoo.

Maria ylistää elämänkumppaniaan charmikkaaksi ja älykkääksi mieheksi, jonka elämänkokemus ja arvomaailma ovat kohdallaan.

– Hänen kykynsä rakastaa on tehnyt minusta nöyrän. Hän on rohkein ihminen, jonka tunnen.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?