Maria Jungner yllättyi siitä, miten arki astui parisuhteeseen alkuhuuman jälkeen.

Viime vuosi oli Maria ja Mikael Jungnerin liitolle rankkaa aikaa. Stressi laukaisi Marialle tutun tavan reagoida: kun hän voi huonosti, se näkyy suhteessa ruokaan. Artikkeli on ilmestynyt Me Naisissa vuonna 2009.

Maria Jungner, 36, heilauttaa polkkatukkaansa tyytyväisenä uuteen kampaukseensa.

Ihan pelkästä vaihtelunhalusta ei hiusmallin muuttumisessa ole kysymys. Viimesyksyisen sairastelun jälkeen Marian oli melkein pakko luopua pitkistä hiuksista, niin huonoon kuntoon ne menivät.

– Nyt voin hyvin, mutta aina kun voin huonosti, se näkyy suhteessani ruokaan. Viime aikojen stressi johti siihen, että ruoka ei yksinkertaisesti enää maistunut. Kärsin vatsavaivoista ja olin jatkuvasti väsynyt. Alimmillaan painoin 46 kiloa, Maria kertoo.

Viime vuodet ovat sisältäneet isoja elämänmuutoksia. Marian ja Mikael Jungnerin perheessä – johon kuuluvat myös Marian tyttäret Rebecca, 8, ja Joanna, 7, sekä Mikaelin Karoliina, 5 – on erottu, menty naimisiin ja opeteltu elämään yhteistä uusperheen arkea. Samaan aikaan demarivaikuttajat saivat puhuttua Marian ehdolle Espoon kaupunginvaltuustoon.

Omaksi hämmästyksekseen hän myös tuli valituksi.

– Vaikka pidän yhteiskunnallista vaikuttamista tärkeänä, mietin ehdolle asettumista pitkään. Jo ajatus herätti syyllisyydentunteita. Ajattelin, että työ vähentäisi ennestään rajallista aikaa lasteni kanssa. Olisiko siinä mitään järkeä? En osaa tehdä asioita vasemmalla kädellä. Kun johonkin ryhdyn, teen töitä tosissani, työtunteja laskematta.

Maria oli syyllistänyt itseään ilmankin. Vaikka hän mielestään osasi hoitaa eronsa paremmin kuin silloisen avioliittonsa, hän tunsi jatkuvaa ikävää ja huonoa oloa lastensa puolesta.

– Lopulta hain apua terapiasta. Oman rikkinäisyyden myöntäminen ei ollut helppoa varsinkaan tässä ajassa, jossa pärjääminen on itseisarvo.

Tv-kuuluttaja Maria Jungnerin ja Yleisradion toimitusjohtajan Mikael Jungnerin salamarakastuminen on saanut paljon huomiota siitä lähtien, kun he kolme vuotta sitten tapasivat Ylen 80-vuotisjuhlissa, tekivät nopeasti ratkaisuja ja aloittivat yhteisen elämän.

Oman lisänsä suhteeseen on tuonut Mikaelin sairastama eturauhassyöpä.

– Viime vuosi oli suhteellemme rankkaa aikaa. Juuri kun kuvittelin, että asiat rauhoittuvat, ne vyöryivätkin päälle. Olin liian heikossa kunnossa jaksaakseni sitä kaikkea. Piti olla äiti, vaimo, uusperheen äiti, työntekijä, tuore valtuutettu. Lisäksi lähipiirissäni oli muitakin vaikeuksia. Se oli liikaa julkisen eron ja suhteen jälkeen.

Maria yllättyi, miten arki astui parisuhteeseen alun huuman jälkeen pitkälti ulkopuolisten paineiden vuoksi.

– Tavallaan satu loppui ja tilalle tuli arki. Puolentoista vuoden avioliiton jälkeen olemme tulleet taitekohtaan. Meillä on jo hyvin valmis elämä. On lapset, koti ja työ. Pakostakin tulee toisinaan mieleen, mitäs sitten? Minulle tämä on ollut kriisin paikka, mutta hyvässä mielessä. Uskon, että kriiseissä ihminen kasvaa ja kehittyy. Kipu tuntuu kuuluvan kasvuun.

Äskettäin Maria kannusti naimisiin menevää ystäväänsä.

– Ei saa luovuttaa, vaikka ensimmäisen vuoden jälkeen ei tuntuisikaan yhtä romanttiselta kuin aluksi. Kaikkien naimisiin menevien pitäisi tehdä periaatepäätös, ettei ensimmäisen vuoden jälkeen erota, vaikka mitä tapahtuisi. Sama koskee lapsen syntymän jälkeistä vuotta. Kun kriisin, taitekohdan ylitse pääsee, rakastuu uudelleen!

Suhteessa tuntosarvet ojossa

Maria sanoo mittaavansa herkästi parisuhteen lämpötilaa ja kulkevansa tuntosarvet ojossa.

– Yritän kouluttaa itseäni toisen ymmärtämisessä. Olemme aina olleet puhuva pariskunta. Hämmentävää onkin, kun toinen työpaineissaan haluaa keskittyä ja vetäytyä. Ja parisuhteessa tulee aina aika, jolloin alkaa kuulla toista väärin. Vaikka toinen sanoisi mitä, sen kääntää mielessään toisinpäin.

Marian mielestä haastavinta yhteiselämässä on ollut miehen julkinen työ.

– Minulla ei ole kovin hyvä paineensietokyky, ainakaan silloin, kun toista hutkitaan. On rankkaa seurata rinnalla, kun rakas ihminen joutuu koville. Olen oppinut, ettei selittely auta, mutta samalla taistelutahto on noussut. Onneksi on koti ja perhe – jokaisella ihmisellä täytyy olla jokin pakopaikka, jossa ei tarvitse olla puolustusasemissa.

Uusperheen arki tuo suhteeseen omat haasteensa. Siitä Marialla on kokemusta jo edellisestä liitostaan.

– Uusperheen ongelma on, että siinä ”vetää kaikista ovista”. Uusiovanhemmalla on velvollisuudet, mutta ei oikeuksia. Kaikilta aikuisilta vaaditaan paljon kypsyyttä, jotta arki rullaisi. Niissä paineissa testataan myös, toimiiko uusi suhde.

– Jos se ei ole kunnossa, pohja pettää helposti. Mutta vaikka suhde olisi kuinka vahva, ei se kestä, jos sitä koko ajan potkitaan ja ajaudutaan kriisistä toiseen.

Maria kiittää ex-miestään siitä, että he ovat pystyneet sopimaan tyttöihin liittyvistä asioista kivuttomasti. Vähitellen hän on rakentanut toimivan suhteen myös Mikaelin tyttäreen.

– Suhde puolison lapseen on oma juttunsa. Se rakkaus ei syty pakottamalla. En rakasta puolisoni lasta samalla tavalla kuin omiani, mutta en myöskään yhtään vähempää. Meillä on nyt hyvä ja läheinen suhde.

Haaveissa yhteinen lapsi

Maria on pitänyt tärkeänä sitä, ettei hän uusperheen aikuisen roolissaan tyrkytä itseään lapselle.

– Kun tyttö sitten eräänä päivänä sairaana tukeutui minuun ja hakeutui kainalooni, tajusin ensimmäisen kerran, että nyt on kynnys ylitetty ja luottamus saavutettu. Äidin asemaa ei silti kukaan voi uhata, ja oma äiti on tietysti lapselle se rakkain. Mutta saan rakastaa näitä lapsia ja viettää aikaa yhdessä perheenä. Lainassahan lapset ovat meillä kaikilla.

Mariasta on palkitsevaa nähdä, että lapset tuntevat turvallisuutta uuden aikuisen seurassa.

– Avioerolapsi kaipaa turvaa vielä tavallistakin enemmän.

Kun lapset ovat Marian ja Mikaelin luona, perhe viettää paljon aikaa kotona.

– Emme halua jakaa sitä yhteistä aikaa minkään muun menon kanssa. Virallisten tapaamisten lisäksi otamme lapset luoksemme aina, kun meille se mahdollisuus tarjotaan.

Yhteinen arki on Marian mielestä tiivistänyt parisuhdetta.

– Meillä on ihana perhe ja hauskat, ihanat lapset, ja olemme löytäneet yhteisen tavan toimia ja rakastaa toisiamme.

Myös toive yhteisestä lapsesta on voimakas.

– Olen sanonut, että haaveenani on neljä lasta, joista kolme on jo koossa. Mutta meillä on omat haasteemme yhteisen lapsen hankkimisessa. Esikoiseni odotutti itseään muutaman vuoden, joten tiedän mitä on odottaa lasta – sanan varsinaisessa merkityksessä.

Hajalle ja taas ehjäksi

Rebeccan syntyminen olikin mullistava käännekohta Marian elämässä. Vasta äidiksi tulo havahdutti hänet pitämään huolta itsestään ja omista tarpeistaan.

– Olen oppinut arvostamaan itseäni vasta aikuisena naisena. Äitiys ja nyt Mikaelin tuki ja rakkaus ovat opettaneet, että kelpaan sellaisena kuin olen. Mikaelin kanssa olen saanut hajota ja koota itseni uudelleen.

Kun Maria viime syksynä laihtui ja reagoi stressiin syömishäiriöisesti, hän reagoi tutulla tavalla. Myös nuoruudessaan hän kärsi vastaavasta ongelmasta.

– Reagoin käytökselläni lapsuuteni kipupisteisiin. Oli surua, läheisten menetyksiä ja kodin vauhdikasta taiteilijaelämää. Joskus tuntuu, ettei ole niin kipeää asiaa, etten olisi sitä itse kokenut. Selviytyminen on ollut pitkä prosessi. Välillä tunnen yhä olevani rikkinäinen. On opittava olemaan itselleen hieman armollisempi ja hyväksyttävä oma epätäydellisyytensä.

Nyt kahden tyttären äitinä häntä huolestuttavat ulkonäköpaineet ja naismalli, jota ympärillä tyrkytetään.

– Puhutaan paljon siitä, että aikuisilta vaaditaan yhä enemmän ja enemmän, mutta niin vaaditaan lapsiltakin. On minusta aika hurjaa jos jo kymmenvuotiaat laihduttavat ja minäkuva muodostuu vain ulkoisten asioiden varaan. Eivätkä pelkästään tytöt kärsi syömishäiriöistä, se on nykyään myös poikien ongelma. Itseäni auttoi, kun opin ymmärtämään, että minuus tulee sisältä päin.

Maria pyrkii kasvattamaan omien tyttäriensä itsetuntoa vahvistamalla sitä, että he ovat ihania sellaisinaan, eivät tekojensa perusteella.

– Liian usein lasta tulee kehuneeksi vain suorittamisesta, kympin numeroista ja läksyjen tekemisestä. Tuntuu siltä, että elämän suorittaminen aloitetaan jo varhaislapsuudessa. Kovat arvot ja menestymisen pakko purkautuvat sitten lasten ja nuorten pahoinvointina.

Maria kiittelee oman aikansa koulujärjestelmää, jossa terveydenhoitaja oli aina oppilaiden tavoitettavissa.

– Hoitajalle saattoi puhua ongelmista. Hän kuunteli ja pystyi sillä tavalla helpottamaan lapsen ahdistusta.

Maria on miettinyt vertaisavun tärkeyttä.

– Aikuisille vertaistuki on tärkeää, miksei myös lapsille. Itse saatoin lapsuudessani puhua kaverille, jonka tiesin kokeneen samanlaisia asioita kuin minä. Hänen kanssaan saatoin jutella ilman häpeää. Kokemusten jakaminen helpotti. Nyt mietin, olisiko mahdollista jonkinlainen isosisarusjärjestelmä. Aikuiset loisivat väylät, mutta olisivat enemmän taustalla.

Valtuutettuna hän haluaa erityisesti edistää lasten ja nuorten asioita. Paikka nuorisolautakunnassa tarjoaa siihen myös mahdollisuuden.

– Nuorten pahoinvoinnista ja ongelmiin varhaisesta puuttumisesta puhutaan, mutta kun rahoja jaetaan, juuri nuoret jäävät ilman. Keskiluokka on väliinputoaja, jonka ongelmat jäävät helposti huomaamatta. Kulissit voivat näyttää hyviltä, mutta niiden taakse voi piiloutua paljon pahoinvointia.

Kohti omia pelkoja

Maria ymmärtää nyt, että hän oli nuorena suorittaja, täydellisyyden tavoittelija ja ylikorostuneesti vastuunkantaja.

– Esikoisena pidin aina huolta pikkusisaruksista. Samalla olin äärettömän epävarma. Haaveilin oopperalaulajan urasta, mutta en kuvitellutkaan, että uskaltaisin esiintyä. Nyt olen päätynyt esille televisioon. Tavallaan olen mennyt sitä kohti, mikä on eniten pelottanut.

Luottamustehtävä kaupunginvaltuutettunakin tuntui ensin pelottavalta.

– Minulla ei ollut siihen tehtävään alun perin edes kauheasti kunnianhimoa. Nyt kun puoli vuotta on takana, olen innoissani ja tunnen vastuuta niistä, jotka ovat minua äänestäneet. Poliitikon työ ei merkitse minulle oman egon korostamista tai uran tekemistä. Haluan oikeasti vaikuttaa ja välittää.

Maria pohtii jo mahdollisuutta asettua ehdolle eduskuntavaaleihin.

– Minua pyydettiin eurovaaliehdokkaaksi, mutta kun lapset ovat näin pieniä, en halunnut ottaa vastaan niin isoa haastetta. Eduskuntavaaleihin on muutama vuosi aikaa, ja siihen mennessä poliittista kokemustakin ehtii karttua.

Mikael on ollut vaimolleen vahva tuki politiikassa.

– Uusissa asioissa on auttanut, että on naimisissa miehen kanssa, jolla on vankka kokemus politiikasta ja poliitikoista. Apua otan mielelläni vastaan, mutta asioista päätän itse. Meillä tuleekin välillä kotona kiivaita poliittisia väittelyitä, Maria kertoo.

Maria ei kadu sitä, että he aloittivat yhteisen elämänsä niin pian ensi tapaamisen jälkeen.

– Emme pelanneet mitään pelejä tavatessamme, meillä ei ollut rooleja eikä muureja. Ne töyssyt, jotka parisuhteeseen tulevat, tulevat joka tapauksessa. Niiltä ei välty, vaikka hidastaisikin etenemistahtia. Yksi suurimpia aikuisiän oppejani on, että et ehkä voi vaikuttaa asioihin jotka tapahtuvat, mutta kylläkin siihen, miten niihin suhtaudut.

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.

Saara Aalto kertoo olleensa jopa hieman mustasukkainen Meri-kihlattunsa fanituksesta.

Saara Aallon kilpailusta Britannian X Factorissa on iloa myös laulajan kihlatulle Meri Sopaselle, joka pääsi viikonloppuna tapaamaan yhtä eniten ihailemaansa naista – ohjelman tuomaria Nicole Scherzingeriä.

Meri jakoi Nicolen kanssa ottamansa yhteiskuvan Instagramissa.

– Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen koko ajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle, Meri aloittaa kuvan yhteyteen kirjoittamansa tekstin.

– Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana, ja kaikki mun tyypit tietää, miten iso juttu tämä mulle on, Meri hehkuttaa.

”Tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut.”

Merin mukaan Nicolen tapaaminen kruunasi huikean sunnuntai-illan, jonka tuloslähetyksessä Saara pääsi suoraan jatkoon laulukilpailussa.

 

Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen kokoajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle. Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi 😉), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana ja kaikki mun tyypit tietää miten iso juttu tämä mulle on 🙈😅❤️ Kohtaaminen oli upea myös siksi, että Nicole muisti mut! (Saara kun on kertonut tästä hänelle 😁) Hän oli super mukava mulle, halasi ja antoi poskisuudelmat, nappas mun puhelimen ja siinä sit napattiin pari selfietä ja kiitin sitä erityisesti siitä että antaa tukea Saaralle😍 Tämä kruunas kyllä eilisen muuten HUIKEAN illan, kun meidän Saara meni kirkkaasti jatkoon!❤️ Kaikki on mahdollista. HUHU! Tämä viikonloppu jää ikuisesti mun mieleen. @saaraaalto 💖 @nicolescherzy 💖 #nicolescherzinger #nicolescherzy #dreamcometrue

Kuva, jonka Meri (@merisopanen) julkaisi

Saara puolestaan kirjoittaa Instagram-kuvansa yhteydessä, että yksi sunnuntain parhaista hetkistä oli, kun Meri-kihlattu tapasi ”elämänsä rakkauden”.

– Tavatessamme hänellä oli Nicolen kuva lukitusnäytöllään. (Niin paljon hän rakastaa naista, ja minä olin hieman mustasukkainen), Saara kirjoittaa ja kertoo, että nyt kihlatun näytölle on vaihtunut yhteiskuva kolmikosta.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.