Kuva Andreas Janett

Lapsettomuushoidot, eropaperit, puolison sydänkohtaus. Tv-kuuluttaja Maria Jungnerilla on takanaan rankka vuosi. – Ennen ajattelin, että minua ja Mikaelia ei voi mikään erottaa. Mutta minkä tahansa ihmissuhteen voi mikä tahansa rikkoa, jos siitä ei pidetä huolta.

Maria Jungner ajaa läpi öisen, elokuisen Helsingin ja tuntee itsensä yksinäisemmäksi kuin koskaan. Hän on juuri jättänyt sairaalaan sydänkohtauksesta toipuvan miehensä, ja mielessä jyskyttää: tämä ei voi päättyä hyvin... mitä teen.... ei enää yksiäkään hautajaisia... meidänhän piti suunnitella syntymäpäiviäni... Mikael on vasta 47... tämä on täysin epätodellista... miten tästä kerrotaan lapsille? Kotiin päästyään hän valvoo, kulkee ympyrää, katsoo tyhjin silmin tv-chattia, hakee turvaa Luna-koirasta ja lopulta nukahtaa.

Dramaattisesta yöstä on nyt kuukausi, ja Maria kertaa tapahtunutta yhä hämmentyneenä. Oikeastaan suru ja menettämisen pelko ovatkin vyöryneet päälle vasta nyt, sillä Maria on niitä naisia, jotka tosipaikan tullen toimivat ja pitävät itsensä lisäksi muitakin pystyssä.

– Ilta oli ihan tavallinen. Kävelytimme koiraa yhdessä ja ryhdyimme ruuanlaittoon. Minä tein yläkerrassa salaattia, ja Mikael grillasi pihalla. Jossain vaiheessa hän valitti närästystä ja haki närästyslääkettä.

Kun Maria pian sen jälkeen näki miehensä harmaat, hikiset kasvot, oli selvää, ettei kyseessä ollut mikään pikku korvennus. Leuan ja käden puutuminen vahvisti käsitystä entisestään.

– Soitin heti ambulanssin. Sairaalahenkilökunta kiitti minua jälkeenpäin ripeästä toiminnasta. Sitä haluan korostaa itsekin: sydänasioissa kannattaa mieluummin ylireagoida kuin alireagoida, kyse voi olla minuuteista.

Kohtaus arvioitiin välitöntä hoitoa vaativaksi sydäninfarktiksi, ja Mikael operoitiin Meilahden sairaalassa saman tien. Tähystyksellä tehdyssä pallolaajennuksessa tukkoon mennyt suoni avattiin ja vahvistettiin verkotuksella.

Viikon sairaalajakson jälkeen Mikael pääsi kotiin, melkein entisellään.

– Kebabit ja hampurilaiset kuuluvat nyt menneisyyteen, siitä mies pitää itse tarkan huolen. Ja nykyään hän kulkee nitrosuihke taskussaan, Maria sanoo.

Ero – ja sen peruminen

Kun pariskunta aloitti yhteisen elämänsä kuusi vuotta sitten, Mikael oli juuri sairastunut eturauhassyöpään ja kävi läpi siihen liittyviä hoitoja. Sen jälkeen syöpä on kerran jo uusinutkin.

Miehensä uuden sairastumisen myötä Maria on joutunut jälleen käymään läpi vahvoja tunteita ja joutunut tosissaan arvioimaan itseään, parisuhdettaan ja asennettaan elämään ylipäätään.

Takana on monella tavalla vaikea vuosi, joka kärjistyi helmikuussa siihen, että Maria ja Mikael jättivät pikaistuksissaan eropaperit. Yhtä impulsiivisesti he, vielä saman päivän aikana, peruivat eronsa.Vahinko oli kuitenkin tapahtunut: asiasta tuli hetkessä julkinen niin, että tapahtunutta piti työstää myös läheisten, erityisesti lasten kanssa. Nyt koko juttu harmittaa.

– Eropapereiden jättäminen oli typerää ja lapsellista. Veimme paperit yhdessä ajatellen, että tämähän on vasta harkinta-aika. Jo samana iltana koko juttu alkoi tuntua tyhmältä ja väärältä. Mitä me oikein olemme tekemässä, kyselimme ääneen toisiltamme.

Maria luonnehtii heitä molempia temperamenttisiksi ja intohimoisiksi ihmisiksi, joiden tapa reagoida asioihin ei ole ihan normikaavan mukaista.

– Mikael kutsuu minua tuliperseeksi. Minä kutsun meitä vain idiooteiksi.

Mutta sitä Maria ei yritäkään kieltää, etteikö taustalla olisi todellisia ongelmia, joita he ovat joutuneet työstämään ja työstävät yhä.

– Parisuhde on niin herkkä asia, että mikä tahansa voi erottaa, jos sen päästää erottamaan.

Yhteisen lapsen kaipuu

Maria kuvailee itseään muutosvastarinnan kuningattareksi, joka haluaa elämäänsä pysyvyyttä enemmän kuin mitään muuta. Viime aikoina elämässä on kuitenkin ollut paljon perusturvallisuutta horjuttavia asioita.

– On raskasta tajuta, ettei ole mitään pysyvyyttä minkään suhteen. Pari viime vuotta ovat olleet yhtä muutosta, joka on koskenut monia elämän perusasioita: työtä, terveyttä, perhettä. On ollut ex-puolisoita, potkuja, vaaleja. Lopulta olimme tilanteessa, jossa liian moni huono asia kaatui niskaan samaan aikaan.

Maria kertoo tuttavapariskunnasta, joka pohti pitkän suhteensa salaisuutta.

– He sanoivat ronskisti, että liitto on kestänyt, koska heitä ei ole yleensä vituttanut samaan aikaan. Parastahan olisi, että kun toinen tarvitsee tukea, toisella olisi voimia sitä antaa. Ja päinvastoin, Maria miettii.

Erityisen ankarasti parisuhdetta on koetellut yhteisen lapsen kaipuu ja lopulta, raskaiden hoitojen jälkeen, toivosta luopuminen.

– Rakastan lapsia ja olen aina nähnyt itseni ison perheen äitinä. Neljä tai viisi lasta ei olisi yhtään liioiteltua, niin ajattelin vielä edellisessä liitossani. Sitten tuli ero, ja sain käteeni uudet kortit, joilla piti pelata.

Mikaelin sairastaman syövän vuoksi Maria tiesi kyllä alusta asti, että yhteisen lapsen todennäköisyys on pieni.

– Myöhemmin kävi ilmi, että vikaa löytyy minustakin. Siitä minulla oli kyllä jo viitteitä ensimmäistä lasta odottaessani. Esikoiseni syntyi vasta kahden vuoden yrityksen jälkeen.

Maria aloitti hedelmöityshoidot, jotka päättyivät tuloksetta viime vuonna.

– Raskainta hoidoissa oli se hiljaisesti viriävä toivo, joka muuttui toivottomuudeksi.

Maria puhuu lapsenkaipuustaan hiukan arastellen, sillä hän on jo kahden tyttären äiti, ja perheeseen kuuluu lisäksi Mikaelin tytär edellisestä liitosta.

– Suren kovasti sitä, että meillä ei ole yhteistä lasta, mutta samalla tunnen, ettei minulla ole oikeutta surra niin kuin niillä, jotka ovat lapsettomia.

Lapsihaaveesta luopumiseen liittyvät syyllisyyden, huonommuuden, pettymyksen ja alakulon tunteet ajoivat pariskuntaa erilleen. Samaan aikaan käsiteltävänä oli isoja muutoksia, jotka piti hyväksyä ja joihin piti asennoitua uudella tavalla.

– Siinä missä Mikael vetäytyi ja erakoitui, minä olisin halunnut käydä läpi asioita yhdessä.

Lopulta Marialle tuli tunne, että he pelaavat eri joukkueissa.

– Tunsin jääneeni yksin avioliitossani. Ajattelin, että ehkä rakkaus ei sittenkään riitä, ehkä emme vain osaa olla toistemme kanssa. Olen aina ajatellut rehvakkaasti, että mikään ei voi erottaa minua ja Mikaelia. Mutta minkä tahansa ihmissuhteen voi mikä tahansa rikkoa, jos siitä ei pidetä huolta.

Tukoksia suonessa ja suhteessa

Marian mielestä hänen elämänsä on ollut yhtä kliseiden jatkumoa, ja jälleen kerran hän elää todeksi yhtä sellaista: vasta kun on vaarassa menettää läheisensä, ymmärtää tämän arvon.

Vaikka Mikaelin sydänkohtauksesta on kulunut vasta vähän aikaa, Maria
näkee sen jo nyt käännekohtana, joka on muuttanut monta asiaa.

– Sairaus on lähentänyt meitä. Jos meillä ennen oli kysymysmerkkejä sen suhteen, missä meidän kummankin pitäisi olla, enää niitä ei ole. Nauroimme Mikaelin kanssa, että samalla kun tukos poistettiin hänen suonestaan, moni
tukos poistui myös meidän suhteestamme.

Kyllä Maria on ilman näin äärimmäisiäkin opetuksia tajunnut, että kaikkein tärkeintä elämässä ovat rakkaat ihmiset.

– Kysymys onkin siitä, onko varma, keitä ne rakkaat ihmiset ovat?

Maria on mielestään hyvä kestämään kriistilanteita, mutta näkee nyt selvemmin, että parisuhteessa on tehtävä töitä myös seesteisempinä hetkinä. Itseään hän aikoo koulia pois minäkeskeisestä ajattelusta ja siihen liittyvistä vaatimuksista. Sen sijaan, että Maria vaatisi ymmärrystä itseään kohtaan, hän pyrkii ymmärtämään toista.

– Jo pelkästään se, millä tavalla puhut toiselle, on oleellista. Miksi juuri sille kaikkein rakkaimmalle ihmiselle on muka lupa puhua rumasti ja epäkunnioittavasti.

Muutenkin Maria aikoo pitää huolta siitä, että jatkossa asioista ylipäätään puhutaan ja että kommunikointi on suoraviivaisempaa.

– Itse käytän liian usein kiertoilmauksia. Läheiselle on aika vaikeaa, jos hänen jatkuvasti pitää tulkita toisen haluja ja tunnelmia. Ja jos asiat ovat oikein solmussa, pelkkä viaton kysymys "miten sinun päiväsi on sujunut?" kuulostaa toisen korvissa syytökseltä "sinä senkin laiska paska, et tuotakaan asiaa ole saanut aikaiseksi".

Ikävän pelko

Marian elämässä on ollut paljon menetyksiä ja sairastumisia. Suru on koetellut jo Marian lapsuuden uusperhettä, kun Marian isä, Aarre Elo, menetti tapaturmaisesti entisen vaimonsa ja myöhemmin tyttärensä.

– Olin kahdeksanvuotias, kun sisarpuoleni menehtyi. Muistan yhä hautajaiset, surun ja raskaan tunnelman. Miten pieni tyttö voi hyväksyä sellaista?

Kun he tapasivat Mikaelin kanssa, Marian velipuoli teki kuolemaa, ja Mikael itse kamppaili syövän kanssa. Maria ei kuitenkaan kysy, miksi minulle käy näin, vaan pikemminkin: miksi ei minullekin?

– Jostakin näkökulmasta voi näyttää siltä, että kaikki tapahtunut on ollut kohtuutonta. Mutta miten kohtuus määritellään? Ehkä minun kohdallani ei vähempi riitä. En halua ainakaan katkeroitua, ja siinä pidän esimerkkinä isääni. Hän ei ole katkeroitunut, vaikka on haudannut koko ensimmäisen perheensä. En minäkään halua olla elämälle vihainen.

Sydänkohtauksen myötä kuolema tuli taas lähelle, mutta Marian ja Mikaelin kesken elämän rajallisuus on jo käsitelty.

– Kuolema on meidän suhteessamme aika läpikäyty juttu. Tunnen tuskaa ajatuksestakin, että joutuisin elämään tässä maailmassa ilman Mikaelia. En pelkää kuolemaa, pelkään ikävää. Mutta niinhän me joudumme päästämään irti
lopulta koko elämästä.

Vähän parempia ajatuksia

Maria sanoo olevansa nykyään aika nöyrää tyttöä.

– Varsinkin nuorempana olen hirveällä uholla melskannut omista oikeuksistani, siitä, mikä minulle on oikein, mitä minun pitäisi saada ja mikä minulle kuuluu. Nykyään ymmärrän paremmin kuin ennen, etten voi vaatia, voin vain ottaa vastaan ja löytää asioista valoisat puolet.

Maria opettelee näkemään entistä paremmin niitä asioita, jotka hänen elämässään ovat hyvin, huonojen ja puuttuvien sijaan.

– Olen saanut valtavan paljon hyvää. Mikael sairastui jo toistamiseen vakavasti, mutta hän selvisi. Hyvää on sekin, että minulla on ihanat lapset, jotka ovat
minulle tosi tärkeitä. Ja liitto, jossa on tutut kuviot ja tuttu kolo toisen kainalossa. Eikä mitään, mitä ei voisi antaa anteeksi.

Yhteisen lapsen kaipuuseenkin Maria opettelee suhtautumaan toisin.

– Rakkautta ja huolenpitoa voi kohdistaa muihinkin kuin biologisiin lapsiin. Olen ollut lasten asialla kunnallispoliitikkonakin. Olemme Mikaelin kanssa myös vakavasti miettineet sijaisvanhemmuutta. Se voisi olla meille vaihtoehto.

Marian ja Mikaelin rakkaustarina on ollut värikäs ja täynnä käänteitä. Maria miettii, että jos siitä tehtäisiin tv-käsikirjoitus, se olisi täysin epäuskottava.

– Olen tehnyt paljon tyhmyyksiä. Jos olisin tiennyt, minkälaista kompurointia elämäni on, en ehkä olisi halunnut opetella kävelemään ollenkaan. Mutta en kuitenkaan usko katumiseen.

Sitten Maria huomaa taas kliseen.

– Olen ryhtynyt kirjoittamaan päiväkirjaa ihan siksi, että muistaisin ne arjen pienet ohikiitävät, mutta merkitykselliset asiat, jotka unohtuvat helposti tai joita ei edes huomaa. Ja parisuhteessa yritän muistaa: voimme aina olla toisillemme vähän parempia!

Chronin tautia sairastava Santra Lacy opettelee päästämään irti katkeruudesta.

– Yritin kovasti miettiä, että miltä minusta nyt tuntuu. Ei minusta tuntunut oikein miltään, espoolainen Santra Lacy, 35, muistelee kymmenen vuoden takaista heräämistään.

Hän oli juuri saanut väliaikaisen avanteen pitkään jatkuneen suolistosairauden, Crohnin taudin vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin avanteesta tehtiin pysyvä. Se oli helpotus, mutta myös operaatio, jota moni pelkää.

– Turha valehdella: eihän tämä ole tila, jota kukaan haluaa, mutta ei tämä ole hirveääkään. Kun se nyt on tässä, se on tuonut minulle taas elämäni takaisin.

Elämä neljän seinän sisällä

Santra oli sairastanut Crohnia jo 12-vuotiaasta eli puolet elämästään. Välillä tauti elää hiljaiseloa eli on remissiossa, välillä iskee akuutti. Silloin sattuu ja elämä kiertyy sairauden ympärille.

Santran kohdalla tauti oli akuutissa 18 vuotta. Vatsakivut olivat kovat, sillä suoli kuroutui tulehduksesta johtuvasta arpikudoksesta umpeen. Siihen saattoi tulla tukos milloin vain, ja sitten mentiin täysillä sairaalaan, ettei suoli puhkea.

– Elämäni alkoi siirtyä neljän seinän sisälle, kun en yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään tai halunnut lähteä enää minnekään.

”Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään.”

Yhdessä sumassa tulivat sitten ne elämän suurimmat koetinkivet: avioero, muutto toiseen kaupunkiin, opiskelujen lopettaminen ja masennus.  

Vaikeita vuosia oli kolme, sitten Santra päätti, ettei elämä voi jatkua sellaisena kuin aiemmin. Hän hankki koiran ja lähti ihmisten ilmoille, kun vointi sen salli nyt paremmin. Hän myös uskaltautui laittamaan treffi-ilmoituksen nettiin. Siihen vastasi kiva mies.

Santra pystyi myös lähtemään osa-aikatöihin. Vaikka työ voi rasittaa, se on myös mielelle hyväksi.

Terapiasta ja pitkään jatkuneesta itsetutkiskelusta huolimatta Santra myöntää, että sairauden hyväksyminen on vieläkin vaikeaa.

– Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään. Olen oppinut aika hyvin.

Lue Santran koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Donald Trump haukkui Hillary Clintonia häijyksi naiseksi. Senhän täytyy olla kohteliaisuus!

Presidenttiehdokkaat Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisena kolmannessa vaaliväittelyssä torstaina aamuyöstä. Laajasti on arvioitu, että Clinton vei homman kotiin. Sosiaalisessa mediassa huomiota ovat herättäneet varsinkin ehdokkaiden erilaiset aborttikannat ja se, kun Trump kutsui Clintonia ”häijyksi naiseksi”.

Trumpin silmissä Clinton lienee häijy muun muassa siksi, että hän puolustaa kylmän rauhallisesti ja sinnikkäästi naisten oikeuksia.

Päätimme siis, että häijyyshän on mahtava kohteliaisuus! Me Naisten toimitus listasi 12 merkittävää kotimaista ja ulkomaalaista elävää ja edesmennyttä naista, jotka ovat tai olivat varsin häijyjä muijia – mitä parhaimmalla tavalla:

1. Elisabeth Rehn

Entinen kansanedustaja, maailman ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri ja ihmisoikeustaistelija haukkui syyskuussa Helsingin Sanomien haastattelussa poliitikot siitä, että he ovat unohtaneet ihmisoikeudet ja tasa-arvon edistämisen. Elisabeth Rehnin, 81, mielestä ihmisiä hädän keskelle palauttava nyky-Suomi näyttää nationalistiselta, pahansisuiselta ja tunteettomalta, eivätkä suomalaiset ymmärrä, kuinka kammottavaa sota on.

Eikä Rehn suostu vaikenemaan.

– Se, joka pysyy hiljaa, tekee yhtä paljon pahaa kuin se, joka räyhää, hän sanoo.

”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo
”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo

2. Helena Ranta

Professori ja oikeushammaslääkäri Helena Ranta, 70, on työskennellyt uhrientunnistuksen kanssa muun muassa Bosnia-Hertsegovinassa ja Kosovossa 1990-luvulla, Estonian onnettomuuden jälkeen, Kamerunissa, Perussa ja Irakissa 2000-luvun alussa sekä Kaakkois-Aasiassa vuoden 2004 tsunamin jälkeen. Hän myös todisti Haagissa vuonna 2003 Slobodan Miloševićin oikeudenkäynnissä.

– En pidä itseäni kunnianhimoisena, mutta vaadin itseltäni paljon. Ja olen erittäin jääräpäinen. Jos otan jonkin tehtävän vastaan, pyrin viemään sen vaikka kuinka katkeraan loppuun asti. Sehän tekee minut varmasti monen mielestä pikkuisen vaikeaksi, Ranta sanoi Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield
”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield

3. Tarja Halonen

Suomen ensimmäinen naispresidentti, ministerikonkari ja juristi Tarja Halonen, 72, olisi takuulla Donald Trumpin mielestä häijy muija, sillä hän on taistellut läpi uransa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta. Hänen mukaansa tasa-arvo on myös viisasta talouspolitiikkaa.

– Sellainen yhteiskunta, jossa sukupuolten välinen tasa-arvo on viety pidemmälle, on taloudellisesti kestävämpi. Sanon aina: ”It is right and just, but also smart”, presidentti sanoi Demokraatille vuonna 2013.

”Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa, häntä olisi pidetty jämäkkänä.”

Halosella on myös vaikean tyypin maine. Hänen ulkoministeri- ja presidenttiaikojensa lehdistöpäällikkö Maria Romantschuk selitti Halosen ulkoministeriaikojen mainetta MTV:lle muutama vuosi sitten.

– Häntä pidettiin hankalana, eikä hän aina helppo ollutkaan. Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa ja edellyttänyt asioiden edistymistä, häntä olisi pidetty jämäkkänä. Halosen oli oltava tiukka, jotta hän pystyi lunastamaan paikkansa ja näyttämään, että hän pärjää.

Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

4. Margot Wallström

Ruotsin ulkoministeri, 62, on julistanut ajavansa feminististä ulkopolitiikkaa. Viime vuonna Ruotsi ajautui diplomaattiseen kiistaan Saudi-Arabian kanssa, kun Margot Wallström ilmoitti irtisanovansa sotilaallisen yhteistyön maan kanssa. Hän vaati muun muassa naisten aseman parantamista.

Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters
Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters

5. Pirkko Saisio

Pitkän uran tehnyt kirjailija Pirkko Saisio, 67, puhuu asiasta kuin asiasta ilahduttavan suoraan.

– Ihailen häntä varauksettomasti, ja nuorten naisten parissa häntä ja Honksua (Saision kumppani Pirjo Honkasalo) pidetään laajalti esikuvina. Erityisen virkistävää on, että Saisio on kuvia kumartelematon joka suuntaan, hän voi tarvittaessa olla poliittisesti epäkorrekti myös homo- ja lesboväkeä kohtaan, ihmisoikeusjärjestö Setan pääsihteeri Aija Salo luonnehti Imagelle pari vuotta sitten.

Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

6. Angela Merkel

Saksan liittokansleri Angela Merkel, 62, on julistanut, että rajat pysyvät auki, ja pysynyt lujana, vaikka äärioikeistolaiset ovat hyökänneet rajusti häntä vastaan. Merkel ei kadu sallivaa pakolaispolitiikkaa.

– Me pystymme tähän, kuului hänen kuuluisa lauseensa vuosi sitten.

Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters
Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters

7. Madonna

Laulajakonkari Madonna, 58, on ollut feministi-ikoni jo vuosikymmenten ajan.

– Elämme edelleen todella seksistisessä yhteiskunnassa, vaikka vaikuttaa siltä, että naiset ovat harpanneet monessa asiassa eteenpäin. Nainen lokeroidaan edelleen. Voit olla seksikäs, muttet voi olla fiksu. Voit olla fiksu, muttet voi olla seksikäs. Voit olla seksikäs, muttet voi olla 50-vuotias, hän sanoi Refinery29-sivuston haastattelussa viime vuonna.

Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters
Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters

8. Sari Baldauf 

Moni ulkomainen media Wall Street Journalista Financial Timesiin on nimennyt entisen Nokian varatoimitusjohtajan yhdeksi maailman merkittävimmistä naisjohtajista. Nykyään Sari Baldauf, 61, on muun muassa energiayhtiö Fortumin hallituksen puheenjohtaja.

– Suvaitsemattomuuden ja monikulttuurisuuden ymmärtämättömyyden edessä meillä on aika tie tallattavana. Minua ei kuitenkaan hävetä suomalaisten puolesta. Ennemminkin sanoisin, että usein ottaa päähän, hän sanoi Ylioppilaslehdelle kymmenen vuotta sitten.

Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela
Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela

9. Madeleine Albright

Madeleine Albright, 79, nimitettiin Yhdysvaltain ulkoministeriksi vuonna 1996. Hän oli ensimmäinen nainen tuossa vaikutusvaltaisessa virassa.

”Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan.”

– Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan, kuuluu hänen legendaarinen lausahduksensa.

Nyt Madeleine Albright on toistanut lauseensa. Jotkut ovat tulkinneet sen tarkoittavan, että naisten pitäisi äänestää Hillary Clintonia, koska he ovat naisia. Albright on korjannut, että hänen neljäkymmentä vuotta käyttämänsä hokema viittaa varsinkin siihen, että vanhempien naisten pitäisi auttaa nuorempia naisia etenemään työelämässä.

Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters
Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters

10. Minna Canth

Kirjailija, näytelmäkirjailija, kauppias, toimittaja, naisasianainen. Minna Canth (1844–1877) puolusti heikkoja, kuten naisia ja köyhiä, sekä realistisissa teoksissaan että arjessaan. Hän on myös ainoa suomalainen nainen, jolla on oma liputuspäivä: tasa-arvon päivä 19. maaliskuuta. Mutta tämäkin edistysaskel tapahtui vasta vuonna 2003.

Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto
Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto

11. Armi Ratia

Marimekon perustajalla ja pitkäaikaisella toimitusjohtajalla (1912–1979) oli vankkumaton visio, ja Armi Ratia taisteli herkeämättä unelmiensa puolesta. Yritys oli hänelle elämäntapa ja vaatteiden omaperäisyys kunnia-asia.

– Täytyy olla erilainen kuin muut, Armin kerrotaan tokaisseen usein.

Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko
Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko

12. Hertta Kuusinen

Poliitikko Hertta Kuusinen (1904–1974) oli Suomen toinen naisministeri. Jo parikymppisenä hän näki toisenlaisen tulevaisuuden kuin naisilla ympärillään.

Hertta Kuusinen oli monessa asiassa edelläkävijä: hän halusi jo tuolloin yhdistää työn ja perheen. Nainen ei ollut pelkästään ruuanlaittaja ja perheen arjen ylläpitäjä. Näkemys oli hyvin radikaali, sillä naisilla ei ollut muuta elämisen mallia. Vain harvat yläluokan naiset olivat koulutettuja ja saattoivat menestyä yhteiskunnassa, Punainen kolmio -tv-sarjan (2015) ja Hertta-kirjan (2015) Kuusisesta tehnyt Heidi Köngäs kertoo Kotiliedelle.

Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto
Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto

Ketä vahvaa naista sinä arvostat? Kommentoi alla tai Twitterissä tai Instagramissa hashtageilla #häijymuija ja #menaiset!

Vain elämää -jaksossa Mikko Kuustonen kertoo, että hän vaipuu helposti synkkiin ajatuksiin.

Mikko Kuustonen, 56, on viime vuosina nähty hauskoissa rooleissa, kuten Hyvät ja huonot uutiset -tv-ohjelman panelistina. Vain elämää -jaksossaan Mikko myöntää, että huumori on ollut hänelle usein pakokeino.

– Traaginen klovni on erittäin tuttu omanakin tragediana. On lukuisia klovneja, joille on käynyt huonosti. Huumorista – niin upea ja tärkeä asia kuin se onkin – tulee välillä myös pakokeino, Mikko kertoo.

”Vaivun helposti alakulon kierteeseen.”

Vuonna 2008 Mikko sai palkinnon, joka tuntui hänestä lähes tragikoomiselta.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen. Mun on helppo rohkaista muita tai olla seurassa, keskustella ja voimaantua niissä hetkissä, mutta se voima meinaa kadota aina välillä.

2779919

Mikko kertoo synkistä vaiheistaan myös Me Naisten uusimmassa numerossa. Mikon mukaan alkoholinkäyttö oli yksi asia, joka johti hänet masennukseen. Nyt hän on ollut ilman alkoholia 12 vuotta.

– Sain apua Kalliolan avomyllyhoidosta, ja lopulta lähdin ”umpimyllyyn”, laitoshoitoon, joka oli superhyvä juttu. Tajusin hyvin nopeasti, että sairauteni luonne oli sama kuin muillakin enkä ollutkaan poikkeuksellinen juoppo. 

Raitistumispäätös ei Mikon mukaan ollut kaikkien mieleen. 

– Kaikki eivät olleet iloisia raitistumisestani. Sain sellaistakin palautetta, että rupesit sitten paremmaksi ihmiseksi, hän sanoo.

– Monien ystävieni mielestä juomiseni oli kohtuullista, eikä se mitään humalassa kaatuilua koskaan ollutkaan. Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdystilaan.

Mikon haastattelun kokonaan voit lukea Me Naisten uusimmasta numerosta 42/2016.

Vain elämää Nelosella perjantaisin kello 20.00. Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Jutta Gustafsberg, 43, on opetellut ensimmäistä kertaa aikuisiällä elämään yksin. – Juuri nyt nautin siitä, hän sanoo.

Jutta Gustafsberg, 43, on ensimmäistä kertaa aikuiselämässään yksin. Hänen viisivuotinen suhteensa kihlattu Ari Kokkosen kanssa päättyi alkuvuodesta. 

– Aiemmin hyppäsin aina hirveällä vauhdilla suhteesta seuraavaan. En välttämättä ole loppuelämääni yksin, mutta juuri nyt nautin siitä.

Jutasta on ollut voimauttavaa huomata pärjäävänsä itsekseen.

– Minun ei tarvitse ripustautua toiseen ihmiseen enkä tarvitse palvontaa tai huomiota. Sehän tässä niin siistiä onkin: en varsinaisesti tarvitse ketään.

Lue myös! Meedioistunnosta lohtua hakenut Jutta Gustafsberg: ”On satavarmaa, että osa tuomitsee minut hurumummoksi”

Ero, oikea ratkaisu

Ensimmäisestä avioliitostaan Jutta jäi leskeksi vain 30-vuotiaana.

– Sen puolison kuolema opetti, ettei mitään voi pitää itsestäänselvänä tai suunnitella ikuiseksi. Minähän lähdin kauppareissulle ja palatessani kotiin olinkin yhtäkkiä leski.

Oivallus on näkynyt sekä Jutan myöhemmissä parisuhteissa että ajattelussa ihmissuhteista ja elämästä.

– Suhteen ei tarvitse kestää koko elämää. Keskityn elämään juuri sitä hetkeä, kun kaikki on hyvin. Kun tulee tunne, että juttu on loppuun käsitelty, hyväksyn sen, että on aika kääntää uusi sivu, Jutta sanoo.

– Uskon erojeni olleen oikeita ratkaisuja, eihän minulla muuten voisi olla näin hyvä olo nyt itsekseni.

Seuraavalle suhteelle menneisyyttä suurempi haaste on Jutan nykyinen elämäntilanne: määrätietoisella, menestyvällä naisella on oma tahto ja vahva käsitys siitä, millaista elämää hän haluaa viettää.

– Minulla on tiivis perhe- ja ystäväpiiri ja monta tärkeää miestä. Onnenonkijat haistan jo kaukaa, eikä minuun voi tehdä vaikutusta laittamalla viestiä, että oletpa kuuman näköinen.

Juttaa ei liioin hurmata vallalla ja rahalla, sillä hänen oma pakkansa on jo kunnossa.

– Paljon tärkeämpää on löytää henkinen yhteys, vaikka en mitään turbaanimietiskelijää etsikään.

Lue Jutan koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!