Marian poliittisen uran alussa riitti epäilijöitä. ”Olen asennoitunut työhön kuten elämäänkin: muut eivät voi määrittää, kuka olen ja mitä elämälläni teen.”

Viime ajat ovat paljastaneet Maria Guzeninalle suuria yllätyksiä. Kun isä 30 vuoden välirikon jälkeen halusi palata tyttärensä elämään, Maria sai tietää myös pikkusiskonsa olemassaolosta. – Tuntuu ihmeelliseltä, millaisia yllätyksiä elämä tuo, Maria sanoo nyt.

Lattiat on vuorattu ruskealla suojapaperilla, ja huoneissa tuoksuu tuore maali. Espoossa, kansanedustaja Maria Guzeninan, 46, ja toimittaja Kari Mokon, 49, uudessa kodissa remontti on vielä kiivaassa vauhdissa, vaikka muuttopäivä on ihan kohta.

Kari on paiskinut työmaalla 12-tuntisia päiviä ammattilaisrempparyhmän rinnalla, ja silloin, kun Maria ei ole istunut eduskunnan budjettiväännöissä, hän on niska vinossa maalannut ullakkokerroksen lautakattoa.

Yläkerrasta tulee Marian pojan, 16-vuotiaan Alexin valtakunta. Myös Karin kahdelle kouluikäiselle lapselle on rakennettu omat huoneet.

Maria ravistelee maalipölyä hiuksistaan ja kuulostaa väsyneen onnelliselta.

– Vaikka asuntolainaa on hoidettavaksi monelle vuodelle, niin on tämä ihanin koti, mitä minulla on koskaan ollut.

Muuttolaatikoiden lisäksi Maria roudaa uuteen kotiin peräkontillisen kirjeitä, valokuvia ja erilaisia dokumentteja. Ne hän sai hiljattain haltuunsa isoäitinsä jäämistöstä. Maria on ehtinyt perata niistä vasta osan, mutta löytänyt jo suvun vaiettuja salaisuuksia: tuoreimpana tiedon, että Marian isä olikin adoptoitu. Isän eläessä siitä ei koskaan puhuttu.

Marian ja isän välit katkesivat, kun Marian vanhemmat erosivat hänen ollessaan 12-vuotias. Yhteys syntyi uudelleen vasta 30 vuotta myöhemmin, kun syöpään sairastunut isä uskalsi vihdoin tavata.

Samalla Marian elämään asteli yllätyksistä tunteikkain: hän sai tietää siskostaan, nyt 12-vuotiaasta Katarinasta.

– Olen näin aikuisiällä saanut valtavan määrän ihmisiä elämääni. Tutustuin uudelleen isääni ja isoäitiini, sain Karin ja hänen lapsensa perheeseeni, ja lopulta vielä siskonkin. Tuntuu ihmeelliseltä, millaisia yllätyksiä elämällä on annettavanaan, Maria sanoo.

Sisko kuin peilikuva

Ensitapaaminen siskon kanssa tapahtui nelisen vuotta sitten. Silloin Maria lopetteli esiintymistään yhdessä poliittisista tilaisuuksistaan Espoossa. Tavallisesti hän olisi jäänyt juttelemaan vieraiden kanssa, mutta sillä kerralla hän pahoitteli; nyt oli lähdettävä.

Kauempana odotteli Marian isä nuoren tytön kanssa. Isä oli valinnut hetken, koska halusi näyttää, mitä Maria teki työkseen. Hän oli ylpeä menestyneestä tyttärestään.

"Kun katsoin pientä tyttöä, se oli kuin olisin katsonut peiliin."

Maria ei ollut nähnyt nuorta tyttöä aiemmin, mutta tunnisti tämän heti. Tunnereaktio iski kuin aaltona päästä varpaisiin.

– Kun katsoin pientä tyttöä hämmentyneenä, ajattelin, että se oli kuin olisin katsonut peiliin.

Maria käveli salin poikki irrottamatta hetkeksikään katsettaan nuoresta Katarinasta. Oma sisko, samaa verta, samaa perimää. Nuorempi kuin Marian poika.

– Minussa heräsi heti vahva tietoisuus, että ensimmäiset kohtaamiset pitäisi hoitaa herkkyydellä. Halusin, että siskoni olisi sinut tilanteessa, joka oli vieras meille kaikille.

Maria halasi sisartaan pitkään ja kyykistyi hänen eteensä, jotta heidän olisi helpompi jutella. Kiireisen kauppakeskuksen häly katosi ympäriltä.

– Aivan kuin olisimme tunteneet toisemme. Ja kuitenkin olimme ventovieraita, Maria kertoo.

– Kohtaamiseemme liittyi paljon iloa. Tuntui ihanalta huomata, miten valoisa­luonteinen ja kirkaskatseinen tyttö Katarina on. Vaikka meillä oli sama isä, kokemuksemme hänestä oli niin erilainen. Kaikki, mikä oli liittynyt minun elämäni alkutaipaleeseen, oli täysin vierasta hänelle. Onneksi siskon lapsuus ei ollut rikkinäinen kuten omani.

Jolloin en elä tolloillen

Marian lapsuutta sävyttivät monet synkät muistot. Ilkka-isä kärsi alkoholiongelmasta ja käyttäytyi väkivaltaisesti Marian äitiä kohtaan.

Silti oli hetkiä, jolloin Maria kaipasi isää. Teini-ikäisenä hän yritti kerran kurottaa tätä kohti.

Helsingissä, saksalaisen koulun edustalla oli puhelinkoppi ja siellä puhelinluettelo, josta Maria löysi isänsä numeron. Mies vastasi, Maria kertoi olevansa keskustassa ja pyysi tapaamista, edes hetkeksi.

Isä ilmoitti, ettei ehtisi.

– Hylkäämiskokemus satutti suunnattomasti. Olin vihainen ja pettynyt. Minua itketti, mutta teinin vimmallani purin hammasta, nielin kyyneliäni ja vannoin, etten itkisi tämän takia. Häpesin, ettei isä halunnut kohdata minua.

Myöhemmin äiti neuvoi, ettei Marian kannattaisi enää tavoitella isäänsä.

– Äiti sanoi, että se taitaisi olla turhaa. Satuttaisin itseäni lisää, Maria kertoo.

– Silloin suljin sen osan elämästäni ja päätin, että se siitä sitten.

Kaikki tämä tulvahti mieleen, kun Maria kohtasi isänsä 30 vuotta myöhemmin. Hän kertoi vuosien takaisista tuntemuksistaan. Isä itki ja pyysi anteeksi.

– Yhtäkkiä huomasin, etten ollut enää vihainen, Maria muistaa.

– Kokemus oli tärkeä isälleni, sillä hän oli kantanut syyllisyyttä menneestä.

Maria sanoo kaivanneensa isää. Ei välttämättä juuri isäänsä Ilkkaa vaan sitä, että olisi saanut syntyä isälle, joka olisi pitänyt polvellaan, kertonut rakastavansa, antanut eväät vahvaan itsetuntoon.

– Olen ihaillen seurannut naisia, joilla on ollut lämmin isäsuhde. Heistä huokuu tietynlainen rauhallinen itsevarmuus, joka minulta nuoruudessani puuttui. Minua ajoi vimma elää ja löytää rakkaus. Sanotaan, että isän rakkauden puute muokkaa naisia, ja kyllä siinä vissi perä on, Maria miettii.

– Vuosiin mahtui monia tapahtumia, joista olisin halunnut kertoa isälleni. Jotenkin silti tiedostin, ettei hän ollut paha ihminen. Hän ei vain osannut toimia oikein. Annoin hänelle anteeksi jo silloin, mutta isä taisi vasta myöhemmin käsittää, miten paljon hän menetti, kun yhteytemme katkesi.

Luottamus isään rakentui pikkuhiljaa. Maria ja isä eivät yrittäneet haudata menneitä, mutta pääsivät niistä yli.

Kuvaillessaan isänsä elämäntyyliä Maria tapailee riimejä Eppu Normaalin laulusta Kun olet poissa. ”Miksi en saavuttaa, saavuttaa en saa / Sitä hetkeä jolloin en elä tolloillen?”

– Isä joutui kulkemaan todella pitkän tien kasvaakseen ihmisenä. Jotkut eivät koskaan saavuta sitä hetkeä, mutta isä oppi lopulta olemaan tolloilematta, Maria pohtii.

– Oli lohdullista nähdä, että menneisyys oli päästänyt irti hänestä. Isä sai lopulta vakaan perhe-elämän – siitä kiitos Katarinan äidille, joka oli rohkaissut isää lähestymään minua.

Vaietut vaiheet

Isän mukana Maria löysi myös hetkeksi isoäitinsä, jonka oli nähnyt vain muutaman kerran pikkutyttönä. Mummi menehtyi keväällä 98-vuotiaana. Maria uskoo, että isoäidin arkistot selittävät myös isän rikkonaista elämäntapaa ja kyvyttömyyttä elää pitkäjänteisesti.

– Suvullamme on ollut varsin repaleinen menneisyys.

Maria syntyi Helsingissä tammikuussa 1969 ja sai isänsä sukunimen Stieren. Saksalainen sukunimi oli periytynyt Hans Olof Stiereniltä, jota Maria oli näihin päiviin asti pitänyt ukkinaan, isänsä isänä. Stieren oli palvellut Mannerheimin pääesikunnan alaisessa vakoiluyksikössä, jossa hän oli värvännyt vakoojia sotavangeista ja Karjalasta. Ukki-Stierenille oli myönnetty ansioistaan kaksi kunniamerkkiäkin, jotka Maria löysi.

Kirjeistä paljastui myös, että Marian isää oli kasvattanut toinenkin mies, eräs Salonen, jonka Maria oletti tulleen isäpuoleksi kenties Stierenin kuoleman jälkeen. Totuus yllätti: Salonen olikin hänen isänsä biologinen isä. Ratsumestarina jatkosodassa palvellut Salonen oli sodan jälkeen pidätetty epäiltynä osallisuudesta suureen asekätkentäjupakkaan. Samaan aikaan Marian isä adoptoitiin Salosen appivanhemmille. Marian isästä tuli Stieren, isovanhempiensa lapsi.

– Päällimmäinen tunne on ollut hämmästys. Mietin, miksi näistä vaiheista ei koskaan puhuttu ja paljonko isänikään tiesi historiastaan.

Mariaa kiehtoo, miten läheisesti suvun vaiheet linkittyvät Suomen historian merkittäviin tapahtumiin. Selvittelyissä puoliso on ollut suuri apu. Historiaa opiskellut Kari Mokko kirjoitti gradunsakin juuri saman aikakauden Suomesta.

Maria ja Kari ovat pohtineet, miksi esimerkiksi adoptiosta ja suvun miesten osuudesta sodassa vaiettiin niin tiukasti.

– Voisiko olla, että aiemmat sukupolvet ovat halunneet suojella nuorempia, Maria miettii.

Ehkä myös käsitys häpeällisyydestä on ollut toinen 1940-luvun ihmisille. Erot ja kirjavat perhemuodot ovat meille arkipäivää, mutta menneille sukupolville ne ovat olleet raskas taakka kantaa.

– Nyt, kun isäni ja isovanhemmat ovat kuolleet, minulla ei ole enää ketään, keneltä kysyä, Maria harmittelee.

 


Eronneet yhdessä

Sukeltaessaan juurilleen Maria on törmännyt punaisiin ja valkoisiin, oikeistolaisiin, vakoojiin, Neuvostoliiton naisiin, puolalaistaustaisiin aristokraatteihin. Oman taustan kulttuurisekamelska on ollut kaikkea, mitä Maria ei ole osannut kuvitella.

– En silti koe, että sukupaljastukset mitenkään hetkauttaisivat identiteettiäni, Maria sanoo.

– Verenperintö ei määrittele meitä täysin. Ennemmin olen ympäristöni kasvatti.

"Tuntuu lohdulliselta nähdä, että ilman isääkin kasvaneista voi tulla kunnon ihmisiä."

Isättömyyden kokemus yhdistää Mariaa, hänen nuorta sisartaan sekä heidän isäänsä. Se on tapahtunut kaikille eri syistä ja erilaisissa elämäntilanteissa.

– Tuntuu lohdulliselta nähdä, että ilman isääkin kasvaneista voi tulla ihan kunnon ihmisiä, Maria naurahtaa.

– Onnellisuuden määrittelee oma asenne eikä se, rakastaako toinen minua. Kolhuihin ja riipiviinkään loukkauksiin ei voi jäädä makaamaan. Täytyy aina pyrkiä eteenpäin.

Myös Marian poika on kasvanut ilman saman katon alla asuvaa isää. Maria ja muusikko Mark Richardson erosivat, kun poika oli kaksivuotias. Maria kokee, että oma isättömyyden kokemus on vaikuttanut hänen vanhemmuuteensa.

– Eromme aikoihin jankkasin, että olemme hyvät vanhemmat ja että meitä on kaksi. Halusin, että Alex on aina meidän molempien poika, vaikka me vanhemmat emme enää ole rakastavaisia.

Alex sukkuloi molempien vanhempiensa välillä sujuvasti, vaikka kodit ovat eri maissa.

– Yhteytemme on pysynyt mutkattomana kaikki nämä vuodet.

Moi sisko!

Mutkaton on myös Marian ja nuoren siskopuolen suhde. Naiset juttelevat muodista, musiikista ja koulusta. He tapaavat silloin tällöin ja viestittelevät useasti. Tekstarit alkavat aina sanoilla ”Moi sisko!” ja päättyvät allekirjoitukseen ”Sisko”. Jouluna sisarukset kävivät yhdessä isänsä ja isoisänsä haudoilla.

Koska Maria on Katarinan äidin ikäinen, hän tuntee olevansa tytölle täti.

– Jos olivat erikoiset sukulaisuussuhteet isäni lapsuudessa, sama jatkuu edelleen, Maria veistelee.

– Tärkeintä on, että välillemme syntyi hyvä yhteys niin luontevasti. Psykologiassa väitetään, että ihmiset mieltyvät samannäköisiin – ehkä meidän on siksi niin helppo tulla juttuun.

Maria on löytänyt kuvia biologisesta isoisästään Salosesta. Yhdennäköisyys vaarin ja pojantyttärien välillä on ilmeinen.

– Ajatella, että isämme suvun vaietuin ja salatuin henkilö näkyy nyt niin ilmeisenä meidän piirteissämme.

Perheen uudessa kodissa Maria jo suunnittelee, minne hän Karin kanssa levittää suvun asiakirjat ja valokuvat. Ne järjestellään ensin aikajanalle, sitten aloitetaan saksan- ja venäjänkielisten dokumenttien käännöstyö. Maria pohtii, josko materiaalia olisi kirjaksi asti. Ainakin se on kirjoitettava auki Katarinaa ja Alexia varten.

– Toivon, että pikkusiskoni on helpompi kasvaa, kun tunnemme taustamme paremmin. Haluan tehdä selvitystyön nyt, jotta hänen ei tarvitse tehdä sitä aikuisena, Maria sanoo.

Maria Guzenina
  • Sdp:n kansanedustaja syntyi 12.1.1969 Helsingissä ja sai isänsä puolelta sukunimen Stieren. Myöhemmin Maria otti käyttöön venäläisen äitinsä tyttönimen Guzenina.
  • Avoliitossa toimittaja Kari Mokon kanssa. 16-vuotiaan Alexin äiti.
  • Nousi julkisuuteen Radio Cityn toimittajana, sittemmin Music Televisionin juontajana ja Yleisradion toimittajana.
  • Poliitikkona kymmenen vuotta. Aloittaa 2016 Espoon valtuuston puheenjohtajana. Työskentelee myös Euroopan neuvostossa.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.