Yksinhuoltaja ja uranainen Maria Guzenina nauttii niin työaddiktiostaan kuin äitiydestään. Vaikka hän haluaa selviytyä arkiaskareista omin neuvoin, miehelle löytyy tilaa henkisenä kumppanina. Artikkeli on ilmestynyt Me Naisissa vuonna 2002.

Artikkeli Me Naisissa vuonna 2002 ( Linkki tiedostoon ).

Sunnuntai on Maria Guzeninan ja Alexpojan kodissa lettupäivä.
Silloin touhutaan pihalla posket punaisiksi, käydään yhdessä teatterissa tai leikitään sirkustirehtööriä – ja mutustellaan lopuksi lättyjä. Sunnuntai on niitä päiviä, jolloin Maria ei herää aamuneljältä töihin, kirjoita kolumneja, istu studiolla uutuuslevyn kimpussa.

Sunnuntaina Alex saa heräillä äidin seurassa. Oikeastaan Marialla on nyt elämässään kaksi miestä. Ensinnä tulee esikoispoika Alex Bonham Richardson, parivuotias ja pitkänhuiskea vesseli, jonka puheenpulputus täyttää huoneen hetkessä.

Peesissä tassuttelee uutisankkurin mukaan nimetty Arvi, kahdeksankuinen basenjiherra. Tämä parivaljakko pitää huolen siitä, ettei huushollissa aika käy pitkäksi.

Toimittajan arkityöt alkavat aamulähetyksellä Radio Ainossa ja aamupäivän aikana Maria hoitaa kaikki vakiotyönsä.

Pikkumiesten aamuaskareissa jelppivät kotiapulainen sekä toisinaan Marian oma äiti, mutta radiosta päästyään Maria hoitaa itse työt myös kotona.

– Aikataulu on tosi kuluttava, mutta minä jollain tavalla nautin siitä väsymyksen tunteesta, kun olen repinyt itsestäni viimeisetkin mehut. Joskus voin olla niin uupunut, että sattuu.

Illalla kun poika jo nukkuu, istahdan rättipoikkiväsyneenä keittiön pöydän ääreen ja tissuttelen yhden siiderin. Silloin on hyvällä tavalla tyhjä olo. Väsymyksestäkin voi nauttia, kun on antanut kaikkensa rakkaiden asioiden eteen.

Marialla on kaunis ja toimiva koti, jossa lapsella on kaikkea mitä tarvita voi ja vähän enemmänkin.

Autonsa ratissa hän on arkailematon ja ronskiotteinen kuski.
– Minulle itsenäisyys on tärkeää, se että pyöritän tätä taloutta yksin ja pärjäämme silti hyvin.

Kaiken mitä meillä on, olen ansainnut omalla työlläni. Olen pystynyt näyttämään, että selviydyn kaikesta itse, olipa se sitten ruoanlaittoa tai huonekalujen kasaamista.
Mihin miehiä sitten enää tarvitaan?

– Sähkötöihin ja siittämään niitä lapsia! Maria nauraa.

– No mutta tosissaan, totta kai henkisessä mielessä kumppaneiksi. Enkä minä ole millään muotoa feministi tai miestenvihaaja, vaikka itselleni riippumattomuus onkin tärkeää. Minulla on paljon myös miespuolisia ystäviä.

Yksinhuoltajaperheessä Marian poika ei kuitenkaan vartu ilman miehen mallia. Alexin isä, muusikko Mark Richardson, asuu Lontoossa, mutta välimatka ei ole este yhteydenpidolle.

Isä on paljon läsnä Alexin elämässä ja heillä on varsin lämpimät välit. Mark vierailee Suomessa myös uuden tyttöystävänsä kanssa.

– Olemme onnistuneet luomaan keskuuteemme hyvin rauhallisen ja luontevan suhteen. Alex luottaa isänsä uuteen ystävättäreen, eikä tilanne ole sen kummempi kuin että pojallani olisi laaja suku. Ei lapsi ala ajatella, että uusi kumppani olisi tehnyt jotain pahaa, vienyt äidiltä miehen, elleivät aikuiset olisi tyrkyttäneet hänelle sellaisia ajatuksia.

Poikani ei ole millänsäkään siitä, etteivät hänen vanhempansa asu saman katon alla, Maria kuvailee.

Myös Markin ja Marian välinen ystävyys on syventynyt, kun mielessä jyllänneet ilkeydet on huudettu ulos ja jännitteiden tilalle on tullut pyyteetön toveruus.

– Meillä on tasapainoiset välit ja jaamme vanhemmuuden sovussa.

Keskustelemme ratkaisuista yhdessä, mutta Mark kunnioittaa kasvatusperiaatteitani ja luottaa päätöksiini.

Lastaan kasvattaessa Maria seuraa intuitiotaan ja on soveltanut erilaisista kasvatusfilosofioista omansa näköiset periaatteet. Yksi tärkeimmistä on kohdella lasta tasavertaisena perheenjäsenenä eikä vain komenneltavana tomppelina.

– Meillä lapsen kiukunpurkauksiin ei koskaan vastata kiukulla. Häntä ei oitis rangaista sellaisista teoista, jotka aikuisten silmissä näyttävät vääriltä. Puhumalla päästään parhaaseen tulokseen, Maria summaa.

Kun Alex on lelusta kisaillessaan huitaissut Arvi-koiraa, hänelle ei ole alettu rääkyä moitteita tai annettu luunappia opetukseksi.
– Selitin, että Arvia sattuu samoin kuin Alexia itseään kaatuessaan.

Alex mietti asiaa hetken ja meni sitten pyytämään Arvilta anteeksi halausten kera. Kun hän on itse saanut hoksata, miksi joku asia on kielletty, hän myös muistaa sen paremmin, Maria selittää.

Hän ei kuitenkaan tahdo esiintyä kasvatusvalistajana, äitiys on jatkuvaa oppimista Marialle itselleenkin.

Alex liioin ei ole mikään ihmelapsi. Arjen ilot syntyvät tavallisista pikkuasioista, kuten siitä, ettei oviin ja tuolinselkiin enää ilmesty uusia piirustuksia.

Rakkaudesta musiikkiin

Viimeistään äidiksi tultuaan Maria on herännyt kantamaan huolta nuorten hyvinvoinnista. Elämänkokemus kiireisissä suurkaupungeissa on saanut ikävöimään entisaikojen kyläyhteisöjä, joissa naapurit olivat toistensa apuna, kyselivät kuulumisia ja katsoivat muksujen perään, olivat nämä sitten omia tai läheisten.

Marian mielestä välittämisen ei tarvitse tarkoittaa tiukkaa kaitsemista, huolenpito hoituu muutamalla sanallakin.
– Aikuisten kiire ja paha olo ovat yleistyneet ja se heijastuu lapsiin.

Nykyään on tavallista, että sairaalle lapselle mieluummin palkataan vieras hoitaja, kuin että vanhemmat jäisivät kotiin hoitamaan pienokaistaan itse. Varttuminen tällaisessa aikuisten maailmassa voi olla lapselle ahdistava kokemus. Nuorten sukupolvi tuntuukin olevan kadoksissa ja lapset jäävät helposti oman onnensa nojaan, Maria pohtii.

– Nuorilla on helvettinsä kotona ja koulussa. Pelkkä puhuminen ja se että joku pysähtyisi kuuntelemaan, olisi monelle helpotus.
Nuori saa häirikön leiman melskaavalla käytöksellään, vaikka uhittelu tosiasiassa olisikin pelkkää roolia.

Maria tietää oman kokemuksen kautta mistä puhuu. Hän kertoo olleensa syrjäytynyt ja epävarma nuori, joka oli lukossa itsensä ja tulevaisuutensa suhteen.

– Monet kerrat mietin, onko minulla paikkaa tässä maailmassa.
En juuri tykännyt itsestäni. Olin vetäytynyt ja tyytymätön elämääni.

Tuskin tämän päivän nuorten ongelmat ovat paljoa niistä ajoista muuttuneet, pelkojen aiheet korkeintaan lisääntyneet.
Nuoren Marian purkautumisväylä oli päiväkirjat, joihin hän kirjoitti säännöllisesti. Viestit kertoivat ahdistuksesta. Päivittäinen taaperrus oli masentavaa.

– Aamun ensimmäinen ajatus oli, että taasko tätä samaa paskaa.

Koko ajan samaa, yksitoikkoista sontaa, Maria saattoi kirjoittaa.
Hänelle musiikki oli henkireikä, jonka kautta hän löysi ensimmäiset aikuistumiseen liittyvät onnentunteensa.

Läheiset aikuiset tuputtivat tytölle konservatiivisia ammatteja ja Maria suunnitteli hakeutuvansa opiskelemaan lakia.

Sattumien kautta hänelle aukesi pesti helsinkiläisessä Radio Cityssä ja palaset loksahtivat kohdilleen.

– Monet elämäni suuret päätökset olen tehnyt rakkaudesta musiikkiin.

Se sai minut suuntamaan hyvin erilaiselle uralle kuin mitä minulta oli odotettu. Elämäni olisi kovin toisenlaista, jos olisin valinnut sen perinteisemmän tien.

Marian silmät syttyvät, kun hän puhuu musiikin puhdistavasta voimasta ja sen tavasta ymmärtää kuulijaansa. Siksi valmisteilla olevan hyväntekeväisyystempauksenkin toteuttaminen kytkettiin musiikin tekemiseen.

– Joo, minulle tämä on vähän tällainen saarnaamisen aihe. Ryhdyn melkoiseksi julistajaksi, kun musiikin merkityksestä puhutaan.

Julkkikset lasten puolesta

Maria on viime kuukaudet puuhannut projektia, joka kulkee lempinimellä Hullut mielenterveyden puolesta. Hulluilla tässä tarkoitetaan reipashenkisiä julkkiksia, jotka ovat levyttäneet kappaleen lasten ja nuorten hyväksi.

Laululahjansa hankkeen hyväksi antavat muun muassa Tommy Tabermann, Simo Frangén, Jari Sarasvuo, Jörn Donner, Jaana Pelkonen, Anna-Leena Härkönen, Tuomas Enbuske, Vallu Walpio, Joonas Hytönen, Arvi Lind sekä Henkka Hyppönen ja säätyttö Mette Mannonen, jotka esittävät levyllä dueton.

Marian mukaan levyn järjestelytyöt ovat olleet mieluisaa puuhaa, vain yhtä pyydettyä lukuun ottamatta kaikki ovat lähteneet innolla mukaan. Auttamisenhalua on, kunhan vain löytyy tarmokkaita liikkeelle potkijoita.

– Tempaus on myös tarkoitettu herätyspiikiksi heille, joilla on mahdollisuus auttaa. Sellaisessa asemassa oleville auttamisen soisi olevan automaattinen velvollisuus.

Lahjoitukset tai tällainen fyysinen panos ei loppujen lopuksi vaadi paljoa, auttaminen on tosi helppoa.

Osallistukoon kukin tavallaan, joko rahalla tai edes puhumalla välittämisen puolesta.

Maria sivaltaa samalla niitä asennevikaisia, jotka kyseenalaistavat julkkisauttajien tarkoitusperiä ja syyttävät näitä suosiopisteiden metsästämisestä.

Pelastakaa Lapset ry:n tukemiseksi tehtävälle levylle tuottaja Maki Kolehmainen sekä hänen levy-yhtiönsä Helsinkirecordsin taustatiimi ovat säveltäneet kaikki kappaleet ja sanoitukset ovat muun muassa Jari Sarasvuon, Simo Frangénin, Tommy Tabermannin sekä Anna-Leena Härkösen käsialaa.

Huhti-toukokuussa julkaistavan albumin varat käytetään 80-vuotiaan Pelastakaa Lapset ry:n Tiukula-talo-projektiin.

Tiukula sijoittuu pääkaupunkiseudulle ja alkaa valmistuttuaan toimia monipuolisena lasten oikeuksien toimintakeskuksena,jossa on mahdollista saada sekä oikeudellista neuvontaa että erityislapsiryhmien palvelua ja osallistua lasten kulttuuritoimintaan.

Laulavien julkkujen levytuotoilla Tiukulaan pystytetään toimiva moniraitastudio, joka samalla toimii nuorten laulu- ja musiikkihuoneena.

Kunnollisen studion rahoittamiseksi albumia pitää myydä kultalevyn verran eli vähintään 15 000 kappaletta. Jatkossa studio myös poikii lisätuloja, kun sitä voidaan vuokrata ulkopuolisille.

Henkeen ja vereen

Musiikkiin liittyvien töidensä vuoksi Maria palasi viime vuonna Lontoosta Suomeen. Hänen oli tarkoitus viipyä Radio Ainon aamuissa vain kesätyön verran, mutta pesti venyi ja muita töitä tarjottiinoheen. Nyt koti on pysyvästi Espoossa.

Marialle Suomeen palaaminen ei ollut luovuttamista, vaikka hän yhtä lailla olisi voinut saada osan maitojunalla palaajana.

Pohjolan perukoilta katsottuna usein jo pelkästään osoite ulkomailla riittää syyksi pysyä julkisuudessa, mutta Mariaa ei huolettanut miten hänen statuksensa kävisi. Tärkeintä oli tarjota Alexille hyvä ja turvallinen kasvuympäristö Lontoon levottoman ilmapiirin sijaan.

Ja hyvin paluu onnistui. Radio Ainon ohjelmien lisäksi Maria teki ison työn Suomen euroviisuosuudessa, kirjoittaa kolumnistina ja keikkailee juontajana. Lisäksi hänellä on töitä julkisuudesta sivussa, kuten osakkuus muotiliike Gutsissa.

Ulkopuolisen silmin Maria näyttää viettävän projektielämää. Juontajan työt ovat keikkakohtaisia hommia, hän on muuttanut kotejaan melko usein ja kolme avioliittoakin ovat olleet vähän pätkäluonteisia.

– Itse en koe samoin. Juontokeikat voivat olla julkisuudessa näkyviä tapahtumia, mutta ne ovat minulle vain ekstraa. Kyllä rinnalla on koko ajan kulkeneet vakituiset työt ja jo ennen

Suomeen muuttoa tiesin, että toimeentuloni oli turvattu.
Olisi ollut tyhmää jättäytyä tyhjän päälle. Jos olisin tehnyt niin, enpä olisi paljoa elämässä tähän mennessä oppinut.

Maria tekee useaa työtä, koska tykkää jokaisesta liikaa heittäytyäkseen vain yhteen lajiin. Musiikin lisäksi kirjoittaminen on hänelle intohimo ja henkireikä. Varsinaiselta ammatiltaan hän sanoo olevansa radiotoimittaja, se kun on ”sellainen henkeen ja vereen -juttu”.

Vähän kuin lastenohjelmien tekijöille on tärkeää saada lapset nauramaan, samoin Maria tuntee onnistuneensa saatuaan kuulijan hyvälle tuulelle.

– Olen työaddikti, tunnustetaan pois. Mutta elän myös hyvin kurinalaista elämää, työt hoidan töinä enkä tapaa jäädä tilaisuuksiin juhlimaan. En saa kicksejä siitä, että pyörisin julkkisten täyttämissä pirskeissä ja seurapiireissä. Tärkein työ odottaa minua kotona.

Artikkeli Me Naisissa vuonna 2002 ( Linkki tiedostoon ).

Saara Aalto kertoo olleensa jopa hieman mustasukkainen Meri-kihlattunsa fanituksesta.

Saara Aallon kilpailusta Britannian X Factorissa on iloa myös laulajan kihlatulle Meri Sopaselle, joka pääsi viikonloppuna tapaamaan yhtä eniten ihailemaansa naista – ohjelman tuomaria Nicole Scherzingeriä.

Meri jakoi Nicolen kanssa ottamansa yhteiskuvan Instagramissa.

– Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen koko ajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle, Meri aloittaa kuvan yhteyteen kirjoittamansa tekstin.

– Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana, ja kaikki mun tyypit tietää, miten iso juttu tämä mulle on, Meri hehkuttaa.

”Tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut.”

Merin mukaan Nicolen tapaaminen kruunasi huikean sunnuntai-illan, jonka tuloslähetyksessä Saara pääsi suoraan jatkoon laulukilpailussa.

 

Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen kokoajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle. Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi 😉), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana ja kaikki mun tyypit tietää miten iso juttu tämä mulle on 🙈😅❤️ Kohtaaminen oli upea myös siksi, että Nicole muisti mut! (Saara kun on kertonut tästä hänelle 😁) Hän oli super mukava mulle, halasi ja antoi poskisuudelmat, nappas mun puhelimen ja siinä sit napattiin pari selfietä ja kiitin sitä erityisesti siitä että antaa tukea Saaralle😍 Tämä kruunas kyllä eilisen muuten HUIKEAN illan, kun meidän Saara meni kirkkaasti jatkoon!❤️ Kaikki on mahdollista. HUHU! Tämä viikonloppu jää ikuisesti mun mieleen. @saaraaalto 💖 @nicolescherzy 💖 #nicolescherzinger #nicolescherzy #dreamcometrue

Kuva, jonka Meri (@merisopanen) julkaisi

Saara puolestaan kirjoittaa Instagram-kuvansa yhteydessä, että yksi sunnuntain parhaista hetkistä oli, kun Meri-kihlattu tapasi ”elämänsä rakkauden”.

– Tavatessamme hänellä oli Nicolen kuva lukitusnäytöllään. (Niin paljon hän rakastaa naista, ja minä olin hieman mustasukkainen), Saara kirjoittaa ja kertoo, että nyt kihlatun näytölle on vaihtunut yhteiskuva kolmikosta.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?