Huumorisiskot Mari ja Elina kertoivat vuoden 2009 haastattelussa ystävyydessään.

Kuva Karoliina Paatos

Kun ystävykset, näyttelijät Mari Perankoski, 38, ja Elina Knihtilä, 37, lähtevät yhdessä mökkeilemään, työnjako on selvä: Mari hoitaa naisten työt ja Elina pitää huolen miesten hommista.

– Ellu kulkee hollannikkaissa ja ihonvärisissä alusvaatteissa hakkaamassa halkoja, minä keittelen perunoita ja tiskaan, kertoo Mari.

Elinan ja Marin tiivis ystävyys alkoi melkein kaksikymmentä vuotta sitten Q-teatterissa. Nuoret naiset punnersivat yhdessä kulisseissa ja hihittivät 70- luvun pornolehdestä löytämälleen kuvalle. Naurusta ei ollut tulla loppua, ja illan esityksen jälkeen tytöt saivat tietenkin kuulla ohjaajalta kunniansa. Ketkä täällä räkättävät, kun pitäisi keskittyä taiteen tekemiseen!

Sielunkumppanuus löytyi viimeistään ensi-iltabileiden jälkeisenä päivänä, kun Elina ja Mari nauttivat brunssia helsinkiläisessä ravintola Kappelissa. Edellinen ilta oli venynyt, ja muut juhlijat ovat jo hyytyneet matkalla. Parikymppisten naisten brunssi jatkui ja jatkui, sillä krapulanauru kupli esiin ja teki kaikesta kepeää ja ihanaa.
 
Huumorintaju ja bilekestävyys. Siinä kaksi asiaa, jotka ovat aina yhdistäneet Elinaa ja Maria. Ystävykset ovat vuosien varrella jakaneet kimppakämpän, Teatterikorkeakoulun opiskeluvuodet, tv- ja teatterityöt, äitiyden, monet lomamatkat ja arkiset hetket. Tosin viime aikoina työt ovat pitäneet palkitut näyttelijät niin kiireisinä, ettei edes yhteiselle kävelylenkille ole tahtonut löytyä aikaa. Ryhmäteatterin huippusuositun Kaaos -näytelmän lisäesitykset on juuri saatu pulkkaan, ja seuraavan kerran ystävykset nähdään yhdessä valkokankaalla elokuussa, kun Mika Kaurismäen Haarautuvan rakkauden talo saa ensi-iltansa.

– Olemme tunteneet toisemme koko aikuisikämme ja luotamme toisiimme aina. Välillä kohtelemme toisiamme kuin perheenjäsentä: työpaikalla puhkuu omaa turhautumistaan toiselle, jos lätty alkaa ärsyttää. Eihän sellaista tekisi kenellekään muulle, Elina kuvailee naisten ystävyyttä.

– Ja silti tietää, ettei siitä seuraa mitään katastrofaalista. Kuten perheenjäsenet, voimme myös vähätellä toisiamme. Sitä ei kukaan muu tietenkään saa tehdä, Mari jatkaa.

– Lietsomme välillä toisemme hulluuden partaalle, naiset nauravat.

– Onneksi Elina on nykyisin oppinut pitämään puoliansa ja avaamaan suunsa. Kun tapasimme, hän oli ihan liian kiltti ja yritti viimeiseen asti vältellä konflikteja, Mari kertoo.

Ja saman tien hän saa kuulla olevansa mahdoton ja pelottava väittelykaveri, koska pyörittää puhetaidoillaan kiistakumppanin hetkessä nurkkaan.

Lähden maalta kaupunkiin

On oikeastaan silkkaa sattumaa, että Marista tuli näyttelijä. Varkaudessa kasvanut, eläintensuojelusta ja kehitysyhteistyöstä kiinnostunut tyttö suunnitteli pyrkivänsä opiskelemaan Helsingin yliopiston valtiotieteelliseen. Pikkukaupungin meininki ahdisti ristiriitaista punkkarityttöä, jolla oli paljon poissaoloja koulusta, mutta ällän paperit taskussaan.

– Paku odotti pihassa heti, kun kirjoitukset olivat ohi. Oli selvää, että piti päästä Helsinkiin pääkallonpaikalle, Mari muistelee.

Pääkaupungissa oli aluksi yksinäistä, mutta Mari alkoi pyöriä näyttelijäpiireissä teatterista kiinnostuneen tuttunsa kanssa. Kun Katja Krohnin esikoisohjaukseen etsittiin kokematonta esiintyjää, Mari lähti mukaan – tosin ihan vain uusien kavereiden ja seuran toivossa.

– En ollut yhtään kiinnostunut teatterista, vaan kaikesta siihen liittyvästä oheistoiminnasta. Oli makeeta päästä huppari päällä huutamaan taiteesta ravintolaan, Mari nauraa.

– Teatterissa olin käynyt kerran elämässäni, kun koululuokkamme vietiin vuonna 1978 katsomaan Tulitikkuja lainaamassa.

Maalaistalon tyttö Elina sen sijaan oli seitsenvuotiaasta lähtien tiennyt ryhtyvänsä näyttelijäksi. Ala-asteella hän pisti luokkakaverinsa esittämään kirjoittamiaan näytelmiä, abivuonna hän kulki yhdessä ystävänsä Pirjo Longan kanssa junalla Kouvolan ja Helsingin väliä Ylioppilasteatterin harjoituksissa.

– Oli siistiä muuttaa kaupunkiin kirjoitusten jälkeen. Se oli myös ainoa mahdollisuus, jos aikoi alalle, kertoo Elina.

Hikeä ja hurmosta

Elina liittyi Helsingissä heti Antti Raivion perustamaan uuteen Q-teatteriin. Siellä naisten tiet lopulta kohtasivat. Vuoden kauemmin näytellyt Elina tuntui Marista kokeneelta konkarilta.

– Elina oli minun mielestäni jo suuri tähti. Olin nähnyt hänen heilauttavan itsensä vaalea tukka hulmuten taksiin. Liittyessäni teatteriin ihmettelin, kun harjoituksissa kaikki tytöt itkivät. Varsinkin Ellu kyynelehti vuolaasti. Ajattelin, etten tule ikinä oppimaan tuota, ja mietin paniikissa suolenpätkiä ja verta, Mari muistelee.

Elina taas muistaa Marin pitkänä tyttönä, joka oli pelkkiä raajoja ja joka puhui savolaisella korostuksella.

– Illuusio epävarmasta tytöstä korjaantui kyllä nopeasti. Mari osoittautui suorasukaiseksi ja oikeudenmukaiseksi ihmiseksi. Hän puuttuu asioihin saman tien, jos kokee vääryyttä tapahtuneen.

Q-teatterissa elettiin 90-luvun alussa Skavabölen poikien legendaarisia aikoja. Antti Raivio oli koonnut ympärilleen intohimoisen nuoren näyttelijäjoukon, joka vähällä kokemuksella hurmasi yleisön ilta illan jälkeen. Mari muistaa, että Elina jaksoi aina olla ystävällinen, vaikka näytelmän tekeminen iltaisin ja öisin työpäivän päätteeksi oli kaikille rankkaa.

Elina ja Marikin tekivät päivisin duunia. Lavan ulkopuolella he törmäsivät usein Lauttasaaressa lähikaupassa, jossa toinen työnteli hoitolapsen vaunuja ja toinen talutti käsikynkässään vanhusta. Iltaisin kokoonnuttiin teatterille, ja tytöt asuivat hetken samassa suuressa töölöläisyhteisössä, jonka ”eteinen oli täynnä haisevia teatterilenkkareita”.

– Tuon ikäiset kaipaavat yhteisöllisyyttä, piiskaamista, itsensä ylittämistä ja sitä, että saa rankkaa palautetta, mutta myös kokee onnistumisen riemua, Mari sanoo.

– Ennen kohtauksiamme teimme loputtomasti jalkakyykkyjä ja vatsalihaksia, että saimme kunnon tunnetilan päälle niitä noin neljää repliikkiä varten, Mari nauraa.

– Ja jos esitys meni huonosti, Antti laittoi väliajalla musiikin täysille, ettei yleisö kuullut, kun hän huusi meille.

– Mutta Antti osasi käyttää meitä kokemattomia taitavasti ohjauksissaan. Hän loi illuusion siitä, että olimme hirveän hyviä, vaikka meidän keinomme olivat tasan yksi ja kaksi, Elina jatkaa.
Molemmat ovat yhtä mieltä siitä, että pohja kaikelle tekemiselle syntyi jo Q-teatterissa.

– Ei pidä odottaa, että joku koko ajan vaatii sinulta, vaan me vaadimme itse itseltämme tietyn tekemisen tason, Mari tiivistää.

Ei mitään naishuumoria

Elina ja Mari ovat aina tehneet eivätkä meinanneet. Kun he aikoinaan joutuivat toteamaan, ettei naisnäyttelijöille ole komedioissa rooleja kuin tarjoilijoina tai rakastajattarina, päättivät he itse kirjoittaa itselleen sketsisarjoja. Syntyi suomalaista televisioviihdettä kummasti piristäneet, palkitut sarjat Sikanautaa, Ranuan kummit ja Majakka.

Niistä monen katsojan mieliin on jäänyt ainakin lajitovereiltaan kadonnut chippendale-tanssija, jota naiset jahtaavat pitkin metsiä. Naishumoristeiksi Maria ja Elinaa ei kuitenkaan kannata kutsua.

– Naishuumori tarkoittaa minulle jotakin todella vastenmielistä – sellaista, että puhutaan nyt näistä meille tärkeistä asioista: kuukautisista ja lapsista ja perheestä, Mari tiivistää.

– Siihen termiin liitetään arvolatausta, joka tekee siitä vähäpätöisempää kuin muusta komediasta. Huumorintaju ei ole sukupuolisidonnainen asia. Minä ainakin toivoisin, että meidän pläjäyksemme naurattaisivat niin miestä kuin naista, Elina sanoo.

Molemmat tosin myöntävät, että joskus sukupuolesta on ollut hyötyäkin.

– Miehiä saa esineellistää. Jos jokin miesporukka tekisi 2000-luvulla Benny Hill -huumoria, se olisi vastenmielistä. Mutta jos me jahtaamme nuoria hunkseja, niin se on vain yleisöstä hauskaa eikä kukaan suutu siitä.

Samaa tekemisen meininkiä ystävät ovat toteuttaneet myös teatterissa. Valittamaan ei ole jääty, eikä odottamaan, eikä ainakaan ole ryhdytty marttyyreiksi.

– Kyllä me varmaan olimme joskus aika röyhkeitäkin, kun ensin ehdotimme Q-teatterissa jotakin näytelmää ja sitten itseämme sen pääosiin, Mari nauraa.

Halonhakkuuta ja vesileikkejä

Mari ja Elina tykkäävät myös lomailla kimpassa. Yhdessä on koluttu niin sukulaisten nurkat ja mökit kuin vuokrakämpät ja kylpylät. Välimeren lomakohteissa on matkusteltu moneen kertaan, kävivätpä ystävät kerran rapakon tuolla puolen Los Angelesissakin. Ja haahuilivat he sitten missä tahansa maailman kolkassa, yleensä suunta käy kohti uimahallia. Jopa naisten omalla Tukholman-reissulla rouvat löysivät uimahallin keskeltä tukholmalaista lähiötä.

– Yksi toive minulla aina on lomiin liittyen: kunpa Marin saisi nippusiteillä kiinni lepolasseen, että voisi rauhassa maata ja lukea naistenlehteä ilman, että tulee frisbeestä naamaan, Elina huokaa.

– Ja sinä olisit kyllä ihan täydellistä lomaseuraa, jos jaksaisit enemmän harrastaa ulkoilua, pelejä ja leikkejä, Mari heittää takaisin.

Marin Joelilla, 10, ja Elinan Ilmarilla, 12, on ikäeroa vain vähän, joten pojat ovat tunteneet toisensa pienestä pitäen.

– Koska heillä ei ole sisaruksia, he ovat vähän kuin veljiä. Pojat kävivät saman päiväkodin ja ovat nykyisin samassa koulussa. Usein siitä on ollut hyötyä, jos on ollut ongelmia kuljetusten suhteen, Elina kertoo.

Näyttelijöiden ongelmallisista työajoista he eivät kuitenkaan valita. Mari on päättänyt, ettei ole teatterissa iltaisin, joten hän ehtii olla kotona keskivertoäitiä enemmän. Myös Elina on usein kotona, kun Ilmari tulee iltapäivällä koulusta.

– Mitään pullantuoksuisia äitejä me emme kyllä kumpikaan ole, Elina sanoo.

– Tai voimme olla, mutta lisäksi äiti saattaa kompastua ja tiputtaa vahingossa verkkarinsa nilkkoihin. Meidän lastemme huumorintajua on varmasti koeteltu enemmän, koska heillä on tällaiset äidit, Mari jatkaa.

Kun kevään työsuma pian helpottaa, ystävät tapaavat Marin uudella terassilla ja grillaavat. Ruokalistalla saattaa olla viime kesän kestosuosikki Paholaisen taatelit: taateleita, joiden sisään on laitettu tabascoa ja ympärille pekoni.

Siinä yhdistyvät kaikki maut: makea ja tulinen, suolainen ja rasvainen, Elina hehkuttaa.

Taateleita tai jotain muuta, niin yksi asia on varma: ruokaa pitää olla runsaasti.

– Olemme kovia nautiskelemaan. Meidän pitää saada paljon kaikkea. Kun juhlin, juhlin kunnolla; kun liikun, niin sitäkin pitää saada liikaa; kun syön, syön todella paljon, Mari paljastaa.

– Ja Ellu on muuten ainoa ihminen maailmassa, joka syö yhtä paljon kuin minä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.