Pääministeri Mari Kiviniemi vältteli pitkään sitoutumista ja odotti sitä oikeaa. Mutta kun Juha osui kohdalle, se oli menoa. – Äitipuolen roolikin tuntui heti ihan luontevalta.

Ensin ovesta kurkistaa siviilipukuinen poliisi, joka varmistaa reitin. Sitten saapuu pääministerin personal shopper mukanaan kasa pukupusseja. Ja vasta sitten pihaan lipuu valtioneuvoston musta virka-auto kyydissään pääministeri Mari Kiviniemi, 42.

Äidin tyttö

”Minun on saatava lämmin ruoka kerran päivässä, muuten en jaksa. Valtioneuvostossa tätä on ollut vaikea ymmärtää. Ilmeisesti aiemmat pääministerit eivät ole syöneet. Olen saanut oikein teroittaa, että päivääni on mahduttava lounastauko.

Pääministerillä on paljon valtaa, mutta omasta ajankäytöstäni en voi päättää. En kuitenkaan halua suurennella taakkaani, sillä samanlaista kiirettä on muillakin työssäkäyvillä vanhemmilla. 

Pääministerin virka-asuntoon Kesärantaan muutto helpotti arjen pyörittämistä. Minun ei tarvitse huolehtia perheen ruokahuollosta tai taloustöistä niin paljon kuin aikaisemmin, koska virka-asunnossa on henkilökuntaa.

Helppo murkku

Olen tyypillinen 70-luvun lapsi: Lapsuuteni oli säännösteltyä. Barbeja oli tasan yksi, limsaa sai kerran viikossa saunan yhteydessä ja jäätelöpaketin jaoimme sisarusteni kanssa viivoittimen avulla. Opin jo nuorena, mistä ruoka tulee ja että rahan eteen on tehtävä töitä.

Murrosikäni oli helppo. Kokeilin alkoholia ja tupakkaa siinä missä muutkin, mutta vanhempieni ei tarvinnut olla minusta huolissaan.

17-vuotiaana vietin vuoden vaihto-oppilaana Saksassa. Se on ensimmäinen elämäni käännekohdista. Tuon vuoden aikana minulle alkoi selvitä, mitä en ainakaan haluaisi isona tehdä. Olin kiinnostunut taloudesta, mutta tajusin ettei minusta olisi rahan perässä juoksijaksi, vaan talous kiehtoi pikemminkin yhteiskunnan näkökulmasta. Lukion jälkeen hain Helsingin yliopistoon opiskelemaan kansantaloustiedettä.

Se oikea

Pohjalaisuus näkyy minussa selkeytenä ja suoruutena. Tarkoitan mitä sanon. Olen myös vähän vanhana syntynyt. Mieheni on minua 13 vuotta vanhempi, mutta se ei ole näkynyt muussa kuin siinä, että tavatessamme hänellä oli kaksi lasta edellisestä liitostaan.

En ole ikinä ollut niitä tyttöjä, jotka hyppäävät seurustelusuhteesta toiseen. Pikemminkin välttelin sitoutumista ja halusin odottaa sitä oikeaa. Kun hän sitten osui kohdalle, se oli menoa. Tapasimme loppusyksystä ja vuodenvaihteen jälkeen muutimme jo yhteen. Äitipuolen roolikin tuntui heti ihan luontevalta; olinhan hoitanut pienempiä sisaruksiani. Ja koska Juhan pojilla oli omakin äiti, en yrittänytkään häntä korvata.

Äidiksi tulo on toinen elämäni tärkeistä käännekohdista. Hanna on nyt 13, Antti 10. Yritän olla mahdollisimman paljon läsnä ja muka tiukkakin kasvattaja, mutta kyllä isä taitaa tällä hetkellä olla lapsille se ylin auktoriteetti.

Voittoja ja tappioita

Keskustalaisuus on kodin peruja. Toimin jo nuorena aktiivisesti mukana Nuoren Keskustan Liitossa, mutta en osannut kuvitella itseäni poliitikkona. Ajatteli olevani liian hillitty.

En ole ikinä haaveillut pääministeriydestä tai vallasta vallan vuoksi. Valta on mukavaa vain siksi, että sen avulla voi vaikuttaa. 

Vaaleihin lähden tietenkin voittamaan, mutta jos en jatka pääministerinä enää ensi kaudella, ei se ole maailmanloppu. Olen saanut ennenkin turpiini. Tappiot ja voitot kuuluvat politiikkaan.

Olen saanut kotoa perusluottamuksen omiin kykyihini. En ole mikään mahdoton stressaaja, mutta ei tämän tason tehtävässä voi aina pysyä coolina. Olen oppinut, että stressiä on helpompi sietää, kun valmistautuu hyvin. Olen jo tottunut kritiikkiin ja siihenkin, että välillä se kohdistuu epäolennaisuuksiin kuten vaatteisiin tai roikkuviin silmäluomiin.”

Mari Kiviniemi

  • 42-vuotias, syntynyt Seinä­joella ja kasvanut Jalasjärvellä.
  • Pääministeri ja Suomen Keskustan puheenjohtaja.
  • Nousi eduskuntaan Vaasan vaalipiiristä 1995.
  • Valmistunut valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta. Pääaine oli kansantaloustiede.
  • Perhe: Aviomies, mainostoimistoyrittäjä Juha Louhivuori, 55, ja lapset Hanna, 13 ja Antti, 10. Perheeseen kuuluvat myös Juhan aikuiset pojat.
  • Perhe asuu pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa. Oma koti on Helsingin Töölössä.
  • Lenkkeilee ja soittaa pianoa.

Laulaja kertoi vetäytyvänsä keikkatauolle lonkkaoperaation vuoksi.

Kaija Koo saapui Arman Alizadin uuteen Arman Live -ohjelmaan kävelykeppinsä kanssa.

– Onneksi on mahdollisuus mennä leikkaukseen ja ensi kesänä keppiä ei tarvita, Kaija Koo sanoi Nelosen ohjelmassa tiistai-iltana.

Kaija Koo paljasti, että hän on menossa lonkkaleikkaukseen lokakuussa.

– Mun on pakko sanoa tää, koska olen kauan poissa.

Lue myös! Kaija Koo: ”Olisipa joku nuorempana sanonut, että kyllä sinä selviydyt”

Hänen mukaansa lonkkaleikkauksen jälkeinen sairausloma voi kestää pitkään, jopa neljä kuukautta. Sen jälkeen hän aikoo tehdä ”jotain isoa”.

”Olen sairauslomalla aika pitkään, varmaan neljä kuukautta.”

Kaija Koo esiintyi kesällä keppinsä kanssa Kotkan Meripäivillä. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Kaija Koo esiintyi kesällä keppinsä kanssa Kotkan Meripäivillä. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Tämän kesän keikat laulaja veti kepin kanssa.

– Ainoastaan viimeisen keikan jouduin peruuttamaan kipujen takia.

Lokakuun 6. päivä Kaija Koo julkaisee uuden kappaleen, jossa on mukana myös Cheek. Hänen uusi albuminsa ilmestyy marraskuussa.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

Susanna Ingerttilä asuu nyt kahden nuoremman poikansa kanssa.

Media-alan yrittäjä Susanna Ingerttilä erosi hiljattain it-alalla työskentelevästä miehestään. He menivät naimisiin vuonna 2011. Iltapäivälehdet uutisoivat viime viikolla Susannan jättäneen yksin erohakemuksen.

– Eroon ei liity dramatiikkaa. Muutin pois yhteisestä kodistamme jo pari kuukautta sitten, hän sanoi Suomen Urheiluliiton Keiju Junior Juoksukoulun esittelytilaisuudessa tiistaina.

Susanna vaikutti energiseltä ja hyvinvoivalta avioeroprosessista huolimatta.

– Kaikki on ihan hyvin ja olemme ihan hyvissä väleissä. En näe, että minun pitäisi asiaa sen enempää kenellekään selitellä, hän summasi.

”Kaikki on ihan hyvin ja olemme ihan hyvissä väleissä.”

Avioero on Susannalle toinen. Hän erosi ex-puolisostaan Jani Sievisestä keväällä 2007. Susannalla ja Janilla on kaksi yhteistä lasta, vuonna 1997 syntynyt Aleksanteri ja 2001 syntynyt Aaron.

Iloa koiraharrastuksesta

Koiraharrastuksestaan tunnettu Susanna asuu nyt kahdestaan kuopuksensa Aaronin ja Daisy-koiransa kanssa. Iloa arkeen tuovat myös neljä viiden viikon ikäistä jackrussellinterrierinpentua.

– Kolme tyttöä ja yksi poika. Tytöille on jo löydetty kodit ja poikaakin tullaan tällä viikolla katsomaan, hän kertoi.

Susanna vetää säännöllisesti ratsastustunteja ja päätoimittaa Egorazzi-nettilehteä. 

– Olen tällainen jokapaikanhöylä, hän hymähti.

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisen mukaan huipulla saa olla itsekäs ja vähän outo.

Ylimielinen. Julkisuudenkipeä. Keskittyisi muiden mollaamisen sijaan treenaamiseen, niin voisi jopa pärjätä.

Muun muassa näin sosiaalisessa mediassa on arvosteltu hiihtäjä Aino-Kaisa Saarista, 37.

”Oikku-Aikku” kertoo elämäkerrallisessa Tahto-kirjassaan hankalista väleistään niin kaksossiskonsa kuin hiihtomaajoukkueen jäsentenkin kanssa. Harvassa ovat ne, jotka eivät saa kuulla kunniaansa, kun moninkertainen maailmanmestari kertaa menneisyyden tapahtumia Pekka Holopaisen kirjoittamassa teoksessa.

Lue myös: Aino-Kaisa Saarinen uutuuskirjassa pahasta välirikosta siskonsa kanssa: ”Kaksossisko osaa olla kylmä kuin mannerjää”

– Olen joka tapauksessa aina halunnut paljon enemmän urheilumenestystä kuin kaikkien kaveruutta, ja päässyt tavoitteeseeni. Hiihto on paras ystäväni, Aino-Kaisa myöntää kirjassa.

Perinteisesti urheilumaailmassa kaikki, mikä tapahtuu pukukopissa, myös jää pukukoppiin. Aino-Kaisa on kuitenkin päättänyt tuoda julkisuuteen asiat, joista niin monesti vaietaan ja kertoa oman näkökulmansa tapahtumista. Oliko viisasta pahoittaa tuttujen mieli vanhoja kaivelemalla – siitä voi olla monta mieltä.

”Hiihto on paras ystäväni.”

Urheilijaminä ja siviiliminä

Kenellekään tuskin tulee yllätyksenä, että huippu-urheilijat todella ovat itsekeskeisiä, hankaliakin ihmisiä. Myös Aino-Kaisa tuo sen esiin.

– Huipulla saa olla vähän outo. Sillä ikävä fakta on, että minun kokemukseni mukaan näissä ympyröissä ainakin yksilöurheilulajissa voi pärjätä vain ihminen, joka pahimmillaan on sietämättömän itsekäs omien etujensa tavoittelija. Mukavia ja harmittomia maailma suosii harvemmin, Aikku perustelee kirjassa.

Hiihtäjä kuitenkin huomauttaa, että nyt käytävässä keskustelussa hänen huippu-urheilijaminänsä hankaluus korostuu. Aino-Kaisan siiviiliminää pääsee todistamaan harvempi.

”Mukavia ja harmittomia maailma suosii harvemmin.”

– Toivottavasti kukaan ei tämän luettuaan kuvittele, että olen jatkuvasti sellainen itsekäs tiuskija kuin arvokisastarttien alla tai ennen kauden tärkeimpiä harjoituksia. Silloin en tulisi kenenkään kanssa toimeen, kaikkein vähiten itseni.

– 99 prosenttia elämästäni olen erittäin monien suuresti arvostamieni ihmisten antaman todistuksen mukaan kohtelias, avulias, hyväkäytöksinen ja lämmin ihminen.

Jäljelle jäävä yksi prosentti kuitenkin näkyy eniten julkisuudessa.

– Sillä prosentilla tulokset on tehty, Aino-Kaisa toteaa kirjassa.

Lauri Tähkä esittelee parratonta leukaansa Instagramissa.

Muusikko Lauri Tähkä ehti kasvatella muhkeaa partaa pitkän aikaa, mutta tuore Instagram-päivitys kertoo, että mies on joutunut luopumaan metsuriseksuaalityylistään.

Syynä on vedonlyönti, jonka Lauri hävisi noustessaan Suomen virallisen listan ykköseksi. Hän julkaisi myös kuvan todisteeksi.

– Kiitos kuuluu ehdottomasti sinulle, hän kirjoittaa kuvatekstissä faneilleen.

– Olette parasta.

Fanit ovat menestyksestä iloisia, mutta lyhentynyt parta jakaa mielipiteet.

– Kyllä minä nyt niin mieleni pahoitin. Toivottavasti tapaamme partasi pian uudelleen, kommenteissa muun muassa kirjoitetaan.

Kummasta tyylistä tykkäät enemmän?