Marco ja Janek Bjurströmillä on läheiset välit. ”Meissä on enemmän samaa kuin eroavaisuuksia. Esimerkiksi fakkiintuminen määrättyihin tapoihin toimia”, veljekset kuvailevat. Kuva: Susanna Kekkonen

Veljekset Marco ja Janek Bjurström ovat tukeneet toisiaan kaikessa: töissä, parisuhteissa ja äidin alkoholiongelmassa. – Kiikkustuolissa olemme varmasti edelleen läsnä toisillemme.

Kaksi partasuuta nauraa. Äänet tulevat ulos lyhyinä hekotuksina ja sulautuvat toisiinsa täysin. Alkavat ja loppuvat samaan aikaan, samalta taajuudelta.

Toinen nauruista syntyy reilusti korkeammalla. Se kuuluu Marco Bjurströmille, 48, joka katsoo veljeään Janekia, 44, vinosti ja hymyilee.

– Bjurströmin mafiaveljekset täällä vain hengaavat keskellä rakennustyömaata, Marco heittää.

Alkaa uusi nauru.

Ympäristölle on hyvä selitys. Helsingin Albertinkadulla sijaitsee ravintola Pompierin karu etupiha, jossa ympäröivien talojen ulkoremontit ovat kesken. Janek ja Marco ovat osakkaina tässä 50-luvun tyyliin sisustetussa ravintolassa, samoin toisessa paikassa, Pompier Espassa.

– Tämä on yksi kovimpia päiviä, Janek sanoo ja viittaa kiireeseen.

Lounasaikana ravintola on täyteen ammuttu. Pyöreistä puupöydistä kohti buffet-pöytää suuntaa trendikkäitä nuoria aikuisia, vanhempia pappoja ja toimistotyöntekijöitä. Marco ja Janek vaihtavat mielellään pari sanaa mahdollisimman monen kanssa.

– Tuntuu, että tulevaisuus on mahdollisuuksia täynnä, Janek sanoo.

– Olo on toiveikas, komppaa Marco.

– Vuosi sitten tammikuussa aikaa oli vaikka kuinka. Olin juuri saanut potkut Sanomilta Nelosen uutisankkurin työstä. Mutta ne olivat onnenpotkut, hän jatkaa.

Viime vuosi oli Marcolle rankka, ja siksi tämä tuntuu uudelta alulta. Alkamassa on myös uusi radio-ohjelma.

– Olen tekemisissä oikeiden ihmisten kanssa, hän sanoo.

Yksi niistä on oma veli. Toistensa tukemiseen veljekset ovat tottuneet. Kun he olivat pieniä, oli aika, jolloin Marco huolehti pikku-Janekista paljonkin.

Viisivuotias taaperon vahtina

Marco oli nelivuotias, kun Janek syntyi.

– Se oli jännittävää, hän kertoo.

– En muista, että olisin koskaan ollut mustasukkainen vauvasta, kuten vanhemmilla sisaruksilla on tapana.

Suvun tukikohta on Helsinki, äiti vain kävi syntymässä Turussa. Sekä isä Björn-Mårten että äiti Tarja olivat suomenruotsalaisia. He opiskelivat molemmat Svenska Handelshögskolanissa kaupallista alaa, Tarja diplomikirjeenvaihtajaksi, Björn-Mårten diplomiekonomiksi.

Tarja matkusti paljon Ranskassa ja Saksassa. Reissuilta löytyi innostus ruokaan.

– Se oli äidin intohimo. Meillä syötiin avokadoja jo 1970-luvulla, Janek sanoo.

– Ihmettelin pienenä kavereiden luona kylässä, miksi siellä syödään ruokaa, joka ei maistu millekään, jatkaa Marco.

1970-luvulla, kun Marco oli viisi ja Janek yksi, perhe asui Etelä-Haagassa kerrostalokolmiossa. Elämä tuntui ihan onnelliselta, vaikka Marco muistaakin, että äiti ja isä saattoivat joskus mennä naapurissa olevaan ravintolaan Mustaan hevoseen.

– Me jäimme kotiin. Oli lankapuhelin, jonka edessä oli lappu. Siinä luki puhelinnumero, johon minun piti soittaa, jos tuli jotain. Ystävät ovat joskus järkyttyneet, kun tästä on kertonut. Mutta ei meille koskaan tapahtunut mitään, Marco kertoo.

– Se kasvatti vastuuntuntoa. Ymmärsin jo lapsena, että sain auttaa. Se ei tuntunut pahalta, Marco sanoo, mutta lisää, ettei halua olla mikään sankari.

– Isoveljet huolehtivat aina nuoremmistaan.

Janek muistaa noilta ajoilta vain hyviä asioita. Oli junamatka Tampereelle. Marco ja Janek matkustivat kaksin: äiti oli pakannut veljekset Helsingin Rautatieasemalta kyytiin. Eväinä oli kaksi karkkipussia. Janek sai pienemmän.

– Aivan sama, miten paljon olisin saanut, olisin syönyt kaiken ensimmäisten kymmenen kilometrin aikana. Aina kun olen saanut jotain, olen vetänyt sen heti ja Marco on jemmannut omansa, Janek kertoo.

– Sitten tämä riiviö rupesi leikkimään piilosta ja katoilemaan penkkien alle! Marco huudahtaa.

Isoveli etsi ja löysi.

Veljesten tiet erosivat

Veljesten vanhemmat erosivat, kun Marco oli kuusi ja Janek kaksivuotias.

Jo aiemmin äidin ongelmat olivat vaikuttaneet poikien elämään. Kun avioero tuli, tilanne paheni. Tarja Bjurströmillä oli alkoholiongelma.

– Äiti ei koskaan saanut elämäänsä omiin käsiinsä, Marco myöntää.

– En siedä sitä, miten hän heittäytyi uhriksi. Hänen kykenemättömyytensä takia kannan itse nykyään niin paljon vastuuta. Kyllä se silloin ärsytti, suretti ja suututti. Se että toinen ihminen ei tarttunut asioihin, teki meistä sellaisia, että me tartuimme. Äidin taitamattomuuden takia myös kannan niin paljon vastuuta nykyään.

1980-luvulla, kun Marco oli lukion ensimmäisellä luokalla, veljesten tiet erosivat. Marco muutti isoäitinsä luo, ja Janek jäi äidin kanssa Espooseen. Isoäiti lelli vanhinta lapsenlastaan.

– Elämä oli silloin niin täynnä kaikkea, tanssia, kavereita ja koulua, joka oli mulle aina helppoa. Keskityin harrastuksiin ja kavereihin. Ne tuntuivat turvallisilta, ja niissä koki onnistumista. Niinä vuosina perhe ei ollut mulle tärkeä, Marco sanoo.

– Mutta oli huono omatunto, että olin jäänyt helppoihin olosuhteisiin mummin kanssa. Samaan aikaan broidi oli siellä äidin kanssa, hän jatkaa.

– Olin huolissani Janekista ja äidistä. Pakenin, vaikkei se siltä silloin tuntunut.

– Äiti ei ollut helpoimmasta päästä. Hän ei saanut elämästä koskaan kunnolla kiinni. Kun yrittää olla lapsena siinä sanomassa, että tajuatko, toimisit nyt näin. Eikä toinen toimi. Tulee halu nostaa kädet pystyyn. Että voi helvetti, Marco sanoo.

Janek katsoo veljeään ja jatkaa:

– Äidin ongelmat liittyivät miehiinkin. Valikoitui pari aika veemäistä tyyppiä putkeen, sellaisia luusereita. Äidin piti kantaa vastuu ja käydä töissä. Sellaisen, joka joutuu kokemaan alkoholismia tai väkivaltaa, sen pitäisi osata lähteä. Mutsi haali surkimuksia ympärillensä.

– Se alkoholi ja hänen miesystäviensä lilluminen. Kuin taivaanrannan maalaamista ilman että ottaa pensselin käteen ja alkaa todella maalata, sanoo Marcokin.

Äidin avomiehet olivat 12-vuotiaalle Janekille kova paikka. Poika kapinoi maistellen alkoholia ja tupakkaa.

– Sellaisessa ympäristössä kenenkään lapsi ei saisi kasvaa. Mutta en muista, että olisi ollut turvaton olo. Oli vain huoli äidistä.

Kun Janek oli 15 ja Marco lähes parikymppinen, veljekset muuttivat takaisin isänsä luo.

– Se oli hyvää aikaa, kun asuttiin taas saman katon alla, Janek sanoo.

– Siitä alkoi mun ja Marcon uusi vaihe.

Ankara isä, luovuttanut äiti

Mutta välit isään eivät olleet vaivattomat. Marco ja Janek ovat pohtineet, ovatko he iän myötä alkaneet muistuttaa omia vanhempiaan. Joiltakin osin veljekset eivät halua niin käyvän.

– Isän huonot puolet ovat vähän niitä meidänkin huonoja puolia, Marco sanoo.

– Jos murustin pienenä auton takapenkille, se oli hirveän iso juttu. Isä oli ankara ihmeellisissä jutuissa. Joskus koin olevani vaivaksi hänelle.

Isä oli hyvin kontrolloiva, kertoo Marco.

– Ei se, jolle on helpointa alkaa jutella.

Vaikka oli myös paljon hyvää. Isä, lempinimeltään Nalle, oli seuramies ja ennen kaikkea luotettava. Äiti taas kannusti aina poikiaan tekemään mitä halusivat.

– Äiti luovutti niin aikaisessa vaiheessa eikä sitten enää edes yrittänyt, Marco sanoo.

– Mutta oli hirveän ylpeä meistä, eikö vain, Janek?

Hetken on hiljaista.

Vaativat luonteet

Äiti saattaisi olla ylpeä myös nyt, nähdessään poikiensa yhteisen ravintolabisneksen. Siinä isoveli myöntää olevansa pikkuveljen asemassa. Langat ovat Janekin käsissä, vaikka ei se estä Marcoa ohjailemasta.

– Olen ollut vähän ärsyttävä pienestä lähtien. Hyvin itsetietoinen, joka asiaan löytyi vastaus, Marco puolustautuu.

Pedantti myös, sanoo Janek.

– Jos sovitaan jotakin, Marco pitää siitä kiinni, vaikka se olisi hölmöäkin. Itse kiinnipitämisestä tulee niin tärkeä juttu. Meissä on enemmän samaa kuin eroavaisuuksia. Esimerkiksi fakkiintuminen määrättyihin tapoihin toimia.

Molemmilla aamut alkavat aina samalla tavalla. Janek herää kello 6.20, juo kahvin, katsoo uutiset, käy suihkussa ja lähtee töihin kello 7.20. Marco juo aina ensin litran vettä, sitten peseytyy ja syö aamiaiseksi mehua, ruisleipää juustolla ja luomuomenan.

Kummatkin ovat vaativia. Esimiehinä he pitävät kunniatehtävänään sitä, että saavat hoitaa esimerkiksi palkat maksuun ajallaan.

– Vaadimme myös alaisilta, että ollaan asian mittaisia. Töihin ei tulla harrastamaan, Marco sanoo.

– Vaativuudella olemme myös menestyneet, Janek sanoo.

Toiseen saa nojata

Veljen tuki on ollut tärkeää myös aikuisiällä. Kun Janek erosi edellisestä vaimostaan vuonna 2001, hän kertoi ensiksi siitä Marcolle.

– Se oli yhdessäoloa ja toisen kuuntelemista. Yritin olla isoveljenä sortumatta saarnaamaan asiasta, mistä en tiedä, kun en itse ole naimisissa, Marco kertoo.

Avoliitossa hän tosin on ollut jo vuosia ja on edelleen.

– Me olemme suvusta, jossa on aika monta kertaa erottu, Marco sanoo.

Mutta veljekset eivät eroa toisistaan.

Kun äiti kuoli vuonna 2007 rintasyöpään, Marco ja Janek siivosivat tämän asunnon kaksin.

Kun Janek oli nuorena vaihto-oppilaana Oregonissa, Marco lohdutti ikävöivää pikkuveljeään puhelimessa ja kävi tapaamassakin Amerikassa.

Kun Marco lapsena lähti jazztanssitunnille, eikä pieni Janek voinut jäädä kotiin yksin ilman hoitajaa, Marco nappasi veljen mukaan.

Äiti oli muualla.

– Siellä se lakua syöden hihitteli ja katsoi, että tollon näköistä touhua, Marco muistelee.

Tanssista tuli Marcolle ammatti. Hän ohjasi musikaaleja ja nousi koko kansan julkkikseksi 1990-luvulla Bumtsibum-viihdeohjelmassa.

Perheeltä ei irronnut menestyksestä erityistä palvontaa. Ei isältä, joka asuu nykyään Brysselissä, ei äidiltä, ei veljeltä.

– Olen kyllä aina arvostanut Marcon tekemisiä, Janek huomauttaa.

– Yhtäkkiä kaupassa ihmiset katsoivat, että mitä maitoa ostan vai ostanko olutta. Hyvänen aika sentään, Marco selittää.

Janek pyöräyttää silmiään, häntä huvittaa.

– Samaan aikaan elin yhdessä miehen kanssa enkä halunnut sitä repostella. Janek ja muu perhe ovat suojanneet ja pitäneet huolta, etten joudu vastaamaan typeriin kysymyksiin, Marco sanoo.

Hän pyyhkäisee vaivihkaa silmäkulmaansa.

– Kun lapseni tajusivat, että Marco ja Peter asuvatkin yhdessä eivätkä ole vain parhaita kavereita, ei ruvettu mitään värittämään, Janek sanoo.

– Ei tehrä tästä sen suurempaa numeroo, tiivistää Marco.

Veljen kanssa voi olla oma itsensä, nyt ja tulevaisuudessa.

– Meillä on tuki ja turva toisistamme. Se on maailman hienointa. Kiikkustuolissa olemme varmasti edelleen läsnä toisillemme, Janek sanoo ja Marco katsoo häntä.

– Janek ei ole mulle vain yksi asia. Hän on koko maailma.

Lue myös:

Marco Bjurström: "Olen tuhlannut hävyttömiä määriä"

Marco Bjurström tuttu juttu -leikissä veljensä kanssa – mihin Marco törsäisi lottovoiton?

Mitä luet kesällä, Marco Bjurström?

Janek Bjurström

Syntyi 18.11.1970 Helsingissä, asuu Helsingin Vuosaaressa.

Naimisissa Laura Apukan kanssa. Lapset Eelis, 18, ja Aurora, 15, edellisestä avioliitosta. Kahden lapsen isäpuoli.

Keittiömestari. Valmistui ravintolakoulu Perhosta vuonna 1995. Osakkaana Pompierissa ja Pompier Espassa.

Harrastaa töitä, perheen parissa rentoutumista, lukemista ja joskus matkustamista.

Marco Bjurström

Syntyi 31.5.1966 Helsingissä, asuu Helsingin Viiskulmassa.

Avoliitossa koreografi-näyttelijä Peter Pihlströmin kanssa.

Koreografi, yritysvalmentaja ja mediatyöläinen. Opiskellut Kauppakorkeakoulussa ja Teatterikorkeakoulussa. Ohjannut musikaaleja.

Ravintolaosakkaana sekä osakkaana ja opettajana StepUp Schoolissa.

Harrastaa True Blood-, Glee- ja Downton Abbey -tv-sarjojen katsomista ja matkustamista.

Chronin tautia sairastava Santra Lacy opettelee päästämään irti katkeruudesta.

– Yritin kovasti miettiä, että miltä minusta nyt tuntuu. Ei minusta tuntunut oikein miltään, espoolainen Santra Lacy, 35, muistelee kymmenen vuoden takaista heräämistään.

Hän oli juuri saanut väliaikaisen avanteen pitkään jatkuneen suolistosairauden, Crohnin taudin vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin avanteesta tehtiin pysyvä. Se oli helpotus, mutta myös operaatio, jota moni pelkää.

– Turha valehdella: eihän tämä ole tila, jota kukaan haluaa, mutta ei tämä ole hirveääkään. Kun se nyt on tässä, se on tuonut minulle taas elämäni takaisin.

Elämä neljän seinän sisällä

Santra oli sairastanut Crohnia jo 12-vuotiaasta eli puolet elämästään. Välillä tauti elää hiljaiseloa eli on remissiossa, välillä iskee akuutti. Silloin sattuu ja elämä kiertyy sairauden ympärille.

Santran kohdalla tauti oli akuutissa 18 vuotta. Vatsakivut olivat kovat, sillä suoli kuroutui tulehduksesta johtuvasta arpikudoksesta umpeen. Siihen saattoi tulla tukos milloin vain, ja sitten mentiin täysillä sairaalaan, ettei suoli puhkea.

– Elämäni alkoi siirtyä neljän seinän sisälle, kun en yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään tai halunnut lähteä enää minnekään.

”Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään.”

Yhdessä sumassa tulivat sitten ne elämän suurimmat koetinkivet: avioero, muutto toiseen kaupunkiin, opiskelujen lopettaminen ja masennus.  

Vaikeita vuosia oli kolme, sitten Santra päätti, ettei elämä voi jatkua sellaisena kuin aiemmin. Hän hankki koiran ja lähti ihmisten ilmoille, kun vointi sen salli nyt paremmin. Hän myös uskaltautui laittamaan treffi-ilmoituksen nettiin. Siihen vastasi kiva mies.

Santra pystyi myös lähtemään osa-aikatöihin. Vaikka työ voi rasittaa, se on myös mielelle hyväksi.

Terapiasta ja pitkään jatkuneesta itsetutkiskelusta huolimatta Santra myöntää, että sairauden hyväksyminen on vieläkin vaikeaa.

– Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään. Olen oppinut aika hyvin.

Lue Santran koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Donald Trump haukkui Hillary Clintonia häijyksi naiseksi. Senhän täytyy olla kohteliaisuus!

Presidenttiehdokkaat Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisena kolmannessa vaaliväittelyssä torstaina aamuyöstä. Laajasti on arvioitu, että Clinton vei homman kotiin. Sosiaalisessa mediassa huomiota ovat herättäneet varsinkin ehdokkaiden erilaiset aborttikannat ja se, kun Trump kutsui Clintonia ”häijyksi naiseksi”.

Trumpin silmissä Clinton lienee häijy muun muassa siksi, että hän puolustaa kylmän rauhallisesti ja sinnikkäästi naisten oikeuksia.

Päätimme siis, että häijyyshän on mahtava kohteliaisuus! Me Naisten toimitus listasi 12 merkittävää kotimaista ja ulkomaalaista elävää ja edesmennyttä naista, jotka ovat tai olivat varsin häijyjä muijia – mitä parhaimmalla tavalla:

1. Elisabeth Rehn

Entinen kansanedustaja, maailman ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri ja ihmisoikeustaistelija haukkui syyskuussa Helsingin Sanomien haastattelussa poliitikot siitä, että he ovat unohtaneet ihmisoikeudet ja tasa-arvon edistämisen. Elisabeth Rehnin, 81, mielestä ihmisiä hädän keskelle palauttava nyky-Suomi näyttää nationalistiselta, pahansisuiselta ja tunteettomalta, eivätkä suomalaiset ymmärrä, kuinka kammottavaa sota on.

Eikä Rehn suostu vaikenemaan.

– Se, joka pysyy hiljaa, tekee yhtä paljon pahaa kuin se, joka räyhää, hän sanoo.

”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo
”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo

2. Helena Ranta

Professori ja oikeushammaslääkäri Helena Ranta, 70, on työskennellyt uhrientunnistuksen kanssa muun muassa Bosnia-Hertsegovinassa ja Kosovossa 1990-luvulla, Estonian onnettomuuden jälkeen, Kamerunissa, Perussa ja Irakissa 2000-luvun alussa sekä Kaakkois-Aasiassa vuoden 2004 tsunamin jälkeen. Hän myös todisti Haagissa vuonna 2003 Slobodan Miloševićin oikeudenkäynnissä.

– En pidä itseäni kunnianhimoisena, mutta vaadin itseltäni paljon. Ja olen erittäin jääräpäinen. Jos otan jonkin tehtävän vastaan, pyrin viemään sen vaikka kuinka katkeraan loppuun asti. Sehän tekee minut varmasti monen mielestä pikkuisen vaikeaksi, Ranta sanoi Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield
”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield

3. Tarja Halonen

Suomen ensimmäinen naispresidentti, ministerikonkari ja juristi Tarja Halonen, 72, olisi takuulla Donald Trumpin mielestä häijy muija, sillä hän on taistellut läpi uransa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta. Hänen mukaansa tasa-arvo on myös viisasta talouspolitiikkaa.

– Sellainen yhteiskunta, jossa sukupuolten välinen tasa-arvo on viety pidemmälle, on taloudellisesti kestävämpi. Sanon aina: ”It is right and just, but also smart”, presidentti sanoi Demokraatille vuonna 2013.

”Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa, häntä olisi pidetty jämäkkänä.”

Halosella on myös vaikean tyypin maine. Hänen ulkoministeri- ja presidenttiaikojensa lehdistöpäällikkö Maria Romantschuk selitti Halosen ulkoministeriaikojen mainetta MTV:lle muutama vuosi sitten.

– Häntä pidettiin hankalana, eikä hän aina helppo ollutkaan. Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa ja edellyttänyt asioiden edistymistä, häntä olisi pidetty jämäkkänä. Halosen oli oltava tiukka, jotta hän pystyi lunastamaan paikkansa ja näyttämään, että hän pärjää.

Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

4. Margot Wallström

Ruotsin ulkoministeri, 62, on julistanut ajavansa feminististä ulkopolitiikkaa. Viime vuonna Ruotsi ajautui diplomaattiseen kiistaan Saudi-Arabian kanssa, kun Margot Wallström ilmoitti irtisanovansa sotilaallisen yhteistyön maan kanssa. Hän vaati muun muassa naisten aseman parantamista.

Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters
Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters

5. Pirkko Saisio

Pitkän uran tehnyt kirjailija Pirkko Saisio, 67, puhuu asiasta kuin asiasta ilahduttavan suoraan.

– Ihailen häntä varauksettomasti, ja nuorten naisten parissa häntä ja Honksua (Saision kumppani Pirjo Honkasalo) pidetään laajalti esikuvina. Erityisen virkistävää on, että Saisio on kuvia kumartelematon joka suuntaan, hän voi tarvittaessa olla poliittisesti epäkorrekti myös homo- ja lesboväkeä kohtaan, ihmisoikeusjärjestö Setan pääsihteeri Aija Salo luonnehti Imagelle pari vuotta sitten.

Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

6. Angela Merkel

Saksan liittokansleri Angela Merkel, 62, on julistanut, että rajat pysyvät auki, ja pysynyt lujana, vaikka äärioikeistolaiset ovat hyökänneet rajusti häntä vastaan. Merkel ei kadu sallivaa pakolaispolitiikkaa.

– Me pystymme tähän, kuului hänen kuuluisa lauseensa vuosi sitten.

Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters
Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters

7. Madonna

Laulajakonkari Madonna, 58, on ollut feministi-ikoni jo vuosikymmenten ajan.

– Elämme edelleen todella seksistisessä yhteiskunnassa, vaikka vaikuttaa siltä, että naiset ovat harpanneet monessa asiassa eteenpäin. Nainen lokeroidaan edelleen. Voit olla seksikäs, muttet voi olla fiksu. Voit olla fiksu, muttet voi olla seksikäs. Voit olla seksikäs, muttet voi olla 50-vuotias, hän sanoi Refinery29-sivuston haastattelussa viime vuonna.

Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters
Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters

8. Sari Baldauf 

Moni ulkomainen media Wall Street Journalista Financial Timesiin on nimennyt entisen Nokian varatoimitusjohtajan yhdeksi maailman merkittävimmistä naisjohtajista. Nykyään Sari Baldauf, 61, on muun muassa energiayhtiö Fortumin hallituksen puheenjohtaja.

– Suvaitsemattomuuden ja monikulttuurisuuden ymmärtämättömyyden edessä meillä on aika tie tallattavana. Minua ei kuitenkaan hävetä suomalaisten puolesta. Ennemminkin sanoisin, että usein ottaa päähän, hän sanoi Ylioppilaslehdelle kymmenen vuotta sitten.

Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela
Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela

9. Madeleine Albright

Madeleine Albright, 79, nimitettiin Yhdysvaltain ulkoministeriksi vuonna 1996. Hän oli ensimmäinen nainen tuossa vaikutusvaltaisessa virassa.

”Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan.”

– Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan, kuuluu hänen legendaarinen lausahduksensa.

Nyt Madeleine Albright on toistanut lauseensa. Jotkut ovat tulkinneet sen tarkoittavan, että naisten pitäisi äänestää Hillary Clintonia, koska he ovat naisia. Albright on korjannut, että hänen neljäkymmentä vuotta käyttämänsä hokema viittaa varsinkin siihen, että vanhempien naisten pitäisi auttaa nuorempia naisia etenemään työelämässä.

Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters
Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters

10. Minna Canth

Kirjailija, näytelmäkirjailija, kauppias, toimittaja, naisasianainen. Minna Canth (1844–1877) puolusti heikkoja, kuten naisia ja köyhiä, sekä realistisissa teoksissaan että arjessaan. Hän on myös ainoa suomalainen nainen, jolla on oma liputuspäivä: tasa-arvon päivä 19. maaliskuuta. Mutta tämäkin edistysaskel tapahtui vasta vuonna 2003.

Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto
Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto

11. Armi Ratia

Marimekon perustajalla ja pitkäaikaisella toimitusjohtajalla (1912–1979) oli vankkumaton visio, ja Armi Ratia taisteli herkeämättä unelmiensa puolesta. Yritys oli hänelle elämäntapa ja vaatteiden omaperäisyys kunnia-asia.

– Täytyy olla erilainen kuin muut, Armin kerrotaan tokaisseen usein.

Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko
Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko

12. Hertta Kuusinen

Poliitikko Hertta Kuusinen (1904–1974) oli Suomen toinen naisministeri. Jo parikymppisenä hän näki toisenlaisen tulevaisuuden kuin naisilla ympärillään.

Hertta Kuusinen oli monessa asiassa edelläkävijä: hän halusi jo tuolloin yhdistää työn ja perheen. Nainen ei ollut pelkästään ruuanlaittaja ja perheen arjen ylläpitäjä. Näkemys oli hyvin radikaali, sillä naisilla ei ollut muuta elämisen mallia. Vain harvat yläluokan naiset olivat koulutettuja ja saattoivat menestyä yhteiskunnassa, Punainen kolmio -tv-sarjan (2015) ja Hertta-kirjan (2015) Kuusisesta tehnyt Heidi Köngäs kertoo Kotiliedelle.

Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto
Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto

Ketä vahvaa naista sinä arvostat? Kommentoi alla tai Twitterissä tai Instagramissa hashtageilla #häijymuija ja #menaiset!

Vain elämää -jaksossa Mikko Kuustonen kertoo, että hän vaipuu helposti synkkiin ajatuksiin.

Mikko Kuustonen, 56, on viime vuosina nähty hauskoissa rooleissa, kuten Hyvät ja huonot uutiset -tv-ohjelman panelistina. Vain elämää -jaksossaan Mikko myöntää, että huumori on ollut hänelle usein pakokeino.

– Traaginen klovni on erittäin tuttu omanakin tragediana. On lukuisia klovneja, joille on käynyt huonosti. Huumorista – niin upea ja tärkeä asia kuin se onkin – tulee välillä myös pakokeino, Mikko kertoo.

”Vaivun helposti alakulon kierteeseen.”

Vuonna 2008 Mikko sai palkinnon, joka tuntui hänestä lähes tragikoomiselta.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen. Mun on helppo rohkaista muita tai olla seurassa, keskustella ja voimaantua niissä hetkissä, mutta se voima meinaa kadota aina välillä.

2779919

Mikko kertoo synkistä vaiheistaan myös Me Naisten uusimmassa numerossa. Mikon mukaan alkoholinkäyttö oli yksi asia, joka johti hänet masennukseen. Nyt hän on ollut ilman alkoholia 12 vuotta.

– Sain apua Kalliolan avomyllyhoidosta, ja lopulta lähdin ”umpimyllyyn”, laitoshoitoon, joka oli superhyvä juttu. Tajusin hyvin nopeasti, että sairauteni luonne oli sama kuin muillakin enkä ollutkaan poikkeuksellinen juoppo. 

Raitistumispäätös ei Mikon mukaan ollut kaikkien mieleen. 

– Kaikki eivät olleet iloisia raitistumisestani. Sain sellaistakin palautetta, että rupesit sitten paremmaksi ihmiseksi, hän sanoo.

– Monien ystävieni mielestä juomiseni oli kohtuullista, eikä se mitään humalassa kaatuilua koskaan ollutkaan. Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdystilaan.

Mikon haastattelun kokonaan voit lukea Me Naisten uusimmasta numerosta 42/2016.

Vain elämää Nelosella perjantaisin kello 20.00. Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Jutta Gustafsberg, 43, on opetellut ensimmäistä kertaa aikuisiällä elämään yksin. – Juuri nyt nautin siitä, hän sanoo.

Jutta Gustafsberg, 43, on ensimmäistä kertaa aikuiselämässään yksin. Hänen viisivuotinen suhteensa kihlattu Ari Kokkosen kanssa päättyi alkuvuodesta. 

– Aiemmin hyppäsin aina hirveällä vauhdilla suhteesta seuraavaan. En välttämättä ole loppuelämääni yksin, mutta juuri nyt nautin siitä.

Jutasta on ollut voimauttavaa huomata pärjäävänsä itsekseen.

– Minun ei tarvitse ripustautua toiseen ihmiseen enkä tarvitse palvontaa tai huomiota. Sehän tässä niin siistiä onkin: en varsinaisesti tarvitse ketään.

Lue myös! Meedioistunnosta lohtua hakenut Jutta Gustafsberg: ”On satavarmaa, että osa tuomitsee minut hurumummoksi”

Ero, oikea ratkaisu

Ensimmäisestä avioliitostaan Jutta jäi leskeksi vain 30-vuotiaana.

– Sen puolison kuolema opetti, ettei mitään voi pitää itsestäänselvänä tai suunnitella ikuiseksi. Minähän lähdin kauppareissulle ja palatessani kotiin olinkin yhtäkkiä leski.

Oivallus on näkynyt sekä Jutan myöhemmissä parisuhteissa että ajattelussa ihmissuhteista ja elämästä.

– Suhteen ei tarvitse kestää koko elämää. Keskityn elämään juuri sitä hetkeä, kun kaikki on hyvin. Kun tulee tunne, että juttu on loppuun käsitelty, hyväksyn sen, että on aika kääntää uusi sivu, Jutta sanoo.

– Uskon erojeni olleen oikeita ratkaisuja, eihän minulla muuten voisi olla näin hyvä olo nyt itsekseni.

Seuraavalle suhteelle menneisyyttä suurempi haaste on Jutan nykyinen elämäntilanne: määrätietoisella, menestyvällä naisella on oma tahto ja vahva käsitys siitä, millaista elämää hän haluaa viettää.

– Minulla on tiivis perhe- ja ystäväpiiri ja monta tärkeää miestä. Onnenonkijat haistan jo kaukaa, eikä minuun voi tehdä vaikutusta laittamalla viestiä, että oletpa kuuman näköinen.

Juttaa ei liioin hurmata vallalla ja rahalla, sillä hänen oma pakkansa on jo kunnossa.

– Paljon tärkeämpää on löytää henkinen yhteys, vaikka en mitään turbaanimietiskelijää etsikään.

Lue Jutan koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!