Räntää ja jumiutuneita jalkoja, mutta myös onnen hetkiä tähtitaivaan alla. Maratoonari Leena Puotiniemi yhdistää työn, perheen ja juoksemisen tiellä kohti Lontoota. Juttu on julkaistu Me Naisissa viime syksynä.

Kuvat Milka Alanen

Maratoonari Leena Puotiniemi, 35, pukee puoli yhdeksältä aamulla ylleen vartalonmyötäiset ohuet housut, kevyen takin ja juoksutossut. Sitten hän nostaa nelivuotiaan Linnean juoksurattaisiin. Päiväkerholle on pari kilometriä hölkkää. Matkan aikana Leena ja Linnea ihmettelevät vaikka kuun liikkeitä ja opettelevat automerkkejä.

Linnea jää kerhoon kolmeksi tunniksi ja Leena suuntaa varsinaiselle lenkilleen. Hän on menossa Lontooseen – ensi vuoden olympialaisiin – ja nyt on jälleen edessä noin 30 kilometrin harjoitus. Reitti on tuttu, se kaartaa kotikulmilta Helsingin Lauttasaaresta lähialueille pitkin merenrantoja. Leena taivaltaa vuoroin hiekkatiellä ja asfaltilla, välillä puiden katveessa tai taloja katsellen.

Taivaalta voi vihmoa vettä tai ryöpyttää räntää, mutta Leena juoksee joka päivä, joka viikko. Maraton on äärimmäisen rankka ja yksinäisten puurtajien laji. Mutta Leena ei voi olla pitkään ilman ruumiillista rasitusta.

– Juoksemisesta vain tulee fyysisesti ja psyykkisesti niin hyvä olo. Aina maratonien jälkeenkin, kun olen levännyt pari päivää, alkaa jo tuntua, että on pakko päästä taas juoksemaan.

Mutta ei Leenakaan sentään robotti ole. Joskus tulee niitäkin päiviä, ettei lenkille lähtö oikein huvittaisi.

– Silloin kyse on yleensä kehosta, esimerkiksi jalat ovat jumissa. Usein pääni ei ole sitä mieltä. Se tahtoo juosta.

Aikataulutettua elämää

Leena ja Tuomas Puotiniemen avarassa ja valoisassa kodissa kaikki on tiptop. Puiset purjeveneet koristavat keittiön ja olohuoneen ikkunoiden välejä. Viidennen kerroksen asunnosta näkyy meri.

Päiväkerhon jälkeen Linnea valitsee ylleen prinsessa-asun. Leena on huuhtonut lenkin hiet suihkussa ja vaihtanut päälleen verkkarit ja t-paidan. Koko perheen yhteistä aikaa on arkipäivinä vähän, joten he alkavat odottaa myös isää kotiin.

Sitä ennen on vielä äidin ja tyttären yhteinen hetki ja pikkuprinsessan mielestä leikin aika. Muumien metkaletka -pelin pelaaminen sopii Leenallekin. Nyt elämää tahdittaa kolme osasta: perhe, juoksu ja työ ruotsinopettajana. Tässä järjestyksessä tai toisin päin.

– Kotihommista saa vastapainoa urheilulle. Juostessa taas monet asiat loksahtavat ajatuksissa kohdalleen. Mietin lenkillä koulun tuntisuunnitelmia ja keksin opetukseen jippoja, tehonainen kertoo.

Nyt Leena ei opeta niin montaa tuntia kuin normaalisti, jotta pystyy juoksemaan niin paljon kuin haluaa. Linneaakaan ei tarvitse viedä päiväkotiin.

– Elämä on hyvin aikataulutettua. Koko ajan valmistaudun harjoitukseen tai palaudun siitä. Jos olisimme Tuomaksen kanssa molemmat töissä kahdeksasta neljään, olisimme kaikki ihan riekaleina. Yhtälö toimii myös, koska Tuomas ei koskaan valita mistään.

Leena ja Tuomas ovat pitäneet yhtä yksitoista vuotta, joista kymmenen he ovat olleet aviossa. Tuomas äkkäsi urheilullisen naisen jumppaamasta Helsingin Kaivopuistossa ja uskaltautui juttusille.

– Hän pysähtyi omien sanojensa mukaan ammatillisessa mielessä, mutta en tiedä houkuttiko enemmän sata naista nurmikolla, Leena muistelee nauraen.

He lähtivät fillaroimaan samaan suuntaan, ja Uspenskin katedraalin liikennevaloissa Tuomas sanoi: "Meillä taitaa olla sama matka." Sillä yhteisellä tiellä kaksikko on edelleen.

Tuomas on aina tukenut ja ymmärtänyt Leenan juoksemista. Jos Leenan jalat ovat kipeät, aviomies on se, jolle huono mieli purkautuu.

– Kyllä Tuomas on joutunut kestämään aikamoista kiukuttelua.

Pariskunta puhuu paljon urheilusta, mutta Tuomas auttaa Leenaa muutenkin, esimerkiksi hieromalla. Tuomas on ammatiltaan fysioterapeutti.

– Emme halua kylpyläviikonloppuja, vaan pyrimme vain olemaan yhdessä. Illan yhteinen ruuanlaittohetki on meille tärkeä. Syömme iltaisin usein kahdestaan rauhassa, Leena sanoo.

– Myös mökkimme Saimaan rannalla on meille tärkeä paikka. Ostimme sen itsellemme lahjaksi yksivuotishääpäivänä. Kun siellä saa saunan jälkeen katsella mahtavaa tähtitaivasta, sellaisen hetken ansiosta jaksaa taas pitkään.

Hikeä ja kyyneleitä

Vaikka Leena juoksi suuren yleisön tietoisuuteen oikeastaan vasta viime toukokuussa Tukholman maratonilla, ei hän ole putkahtanut huipulle tyhjästä.

– Tähän on mahtunut hikeä ja kyyneleitä ja valtava määrä treenikilometrejä.

Monien mielestä Leena olisi pitänyt valita jo viime kesän MM-kisoihin, koska Tukholmassa hän alitti kisajärjestäjien aikarajan. Suomen Urheiluliiton asettama raja oli kuitenkin kovempi, eikä Leena päässyt Daeguun.

– Kohussa koin itse olevani täysin ulkopuolinen. Hädin tuskin tiesin, missä MM-kisat ovat.

Berliinin maratonilla syyskuussa hän  ylitti räkä poskella maaliviivan ja alitti Lontoon vuoden 2012 kisojen aikarajan. Halu olympialaisiin oli syttynyt vasta vähän aiemmin, elokuussa Helsinki City Maratonilla.

– Siihen asti olin ajatellut, että olympialaisiin pääsy on täyttä utopiaa, vaikka moni muu oli siitä puhunut.

Yli kolmekymmentä maratonia juossut Leena on urheillut aina. Nuorena hänen lajinsa oli hiihto ja sukunimensä Ahonen. Hän pääsi mitaleillekin, mutta päätti 17-vuotiaana kuitenkin lopettaa kilpailemisen. Opintojen ja hiihdon yhdistämien tuntui ahdistavalta. 

– Olin kunnianhimoinen koululainen ja hiihdon maailma tuntui silloin raa'alta. Halusin käydä koulua tosi kunnolla, mutta hiihdossa ei nähty ihmistä kokonaisuutena. Ahdistuin siitä maailmasta. Valmennuksen pitäisi tukea urheilijaa vaikeina hetkinä.

Äidiltään ja isältään Leena sai tukea. Opettajavanhemmat kuskasivat tytärtä Helsingin Paloheinään harjoittelemaan ja kannustivat hiihtokisoissa.

– Urheilussa ei yksin pärjää. Kisaviikonloppuna isä saattoi herätä jo viiden kuuden aikaan tarkistelemaan lämpö­tiloja ja panemaan suksia kuntoon.

Kotiäidin intohimo

Leenalle tuli aivan uusi juoksuvaihde, kun hän sai Linnean neljä vuotta sitten ja oli vuoden pois työelämästä. Himoa juoksemiseen ei sammuttanut edes se, että yöllä piti herätä syöttämään vauvaa.

– Juoksu on minulle valtava intohimo. Aloitin lenkkeilyn jo viikko synnytyksestä. Sain siten itselleni oman hetkeni ja hengähdystauon.

Kun Leena lähti juoksemaan aikaisin aamulla, aviomies jäi vielä vauvan kanssa nukkumaan.

– Käänsin kylkeä. Minun kehoni ei toimi heti aamusta. Minun pitää herätä ja syödä rauhassa, Tuomas kertoo.

Alussa Leena ei miettinyt olympialaisia.

– Minua kiinnosti, miten voin kehittää itseäni. Nälkä kasvoi syödessä.

Nyt Leena on jo käynyt Vierumäen leirillä kuulemassa tulevan olympiajoukkueen asioista: majoituksesta,  matkustamisesta ja mediahässäkästä. 75 prosenttia olympialaisiin osallistujista pääsee kisoihin vain kerran elämässään.

– Todennäköisesti Lontoossa ovat minun ainoat olympialaiseni. Iästäni on kohistu, mutta maratoonariksi en ole ollenkaan vanha. Berliinissäkin yksi mitalisteista oli 39-vuotias.

Niin tavalliselta kuin se kuulostaakin, Leenan tavoitteena Lontoossa on "hyvä juoksu".

– Keskeytys tai vamma olisi pettymys.

Leena muistuttaa itselleen, että myös taivalluksesta olympialaisiin pitää nauttia. Jokainen harjoitus on tärkeä.

– Saan niistä kicksit.

Kisassa hän herkistyy aina, kun näkee reitin varrella pikku-Linnean heiluttamassa Suomen lippua.

– On tärkeää, että Tuomas ja Linnea ovat katsomassa kisaa. Ja vaikka olen kilpaurheilija, ne tärkeimmät hetket ovat kisan jälkeen, kun saan Linnean syliin.

Urheilu on Leenalle parhaimmillaan flow-kokemus – kun juoksu kulkee ja sääkin on mahtava.

– Nautin kilpailemisesta. Minulle urheileminen on taidetta. Kun se jonakin päivänä loppuu, niin kyllä sitä aikamoiseen tyhjiöön putoaa. Jotain pitää keksiä tilalle.

Leenan torstai

7.20 Herätys ja aamutoimet, aamupalaksi puuroa.
8.45 Tytär kerhoon juoksurattailla.
9 Rattaat kotivarastoon ja treeni: 25–30 kilometriä juoksua, lihaskuntoa. Pikavenyttely suihkutellessa ja ehostaessa, lounaaksi tavallista kotiruokaa.
12.30 Koulussa opettamassa.
14 Vesijuoksua 45 minuuttia, töitä työhuoneessa.
16 Koulussa opettamassa.
18 Kotona siivousta, ruuanlaittoa, touhuja tyttären kanssa.
20 Tuntien suunnittelua, venyttelyä, toisinaan hierontaa, sauna, iltapalaksi runsas salaatti, tummaa leipää, paljon maitoa/rahkaa.
00.40 Nukkumaan.

Leenan luvut

6 lenkkarit vuodessa.
170 juoksukilometriä viikossa.
6 litraa kaurapuuroa kuukaudessa.
Lukematon määrä suukkoja viikossa puolisolle.
Vähintään 3 iltasatua tai muistipeliä lapsen kanssa päivässä.
Vähintään 30 minuuttia lehtien lukua päivässä.
15 minuuttia peilin edessä päivässä.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.