Räntää ja jumiutuneita jalkoja, mutta myös onnen hetkiä tähtitaivaan alla. Maratoonari Leena Puotiniemi yhdistää työn, perheen ja juoksemisen tiellä kohti Lontoota. Juttu on julkaistu Me Naisissa viime syksynä.

Kuvat Milka Alanen

Maratoonari Leena Puotiniemi, 35, pukee puoli yhdeksältä aamulla ylleen vartalonmyötäiset ohuet housut, kevyen takin ja juoksutossut. Sitten hän nostaa nelivuotiaan Linnean juoksurattaisiin. Päiväkerholle on pari kilometriä hölkkää. Matkan aikana Leena ja Linnea ihmettelevät vaikka kuun liikkeitä ja opettelevat automerkkejä.

Linnea jää kerhoon kolmeksi tunniksi ja Leena suuntaa varsinaiselle lenkilleen. Hän on menossa Lontooseen – ensi vuoden olympialaisiin – ja nyt on jälleen edessä noin 30 kilometrin harjoitus. Reitti on tuttu, se kaartaa kotikulmilta Helsingin Lauttasaaresta lähialueille pitkin merenrantoja. Leena taivaltaa vuoroin hiekkatiellä ja asfaltilla, välillä puiden katveessa tai taloja katsellen.

Taivaalta voi vihmoa vettä tai ryöpyttää räntää, mutta Leena juoksee joka päivä, joka viikko. Maraton on äärimmäisen rankka ja yksinäisten puurtajien laji. Mutta Leena ei voi olla pitkään ilman ruumiillista rasitusta.

– Juoksemisesta vain tulee fyysisesti ja psyykkisesti niin hyvä olo. Aina maratonien jälkeenkin, kun olen levännyt pari päivää, alkaa jo tuntua, että on pakko päästä taas juoksemaan.

Mutta ei Leenakaan sentään robotti ole. Joskus tulee niitäkin päiviä, ettei lenkille lähtö oikein huvittaisi.

– Silloin kyse on yleensä kehosta, esimerkiksi jalat ovat jumissa. Usein pääni ei ole sitä mieltä. Se tahtoo juosta.

Aikataulutettua elämää

Leena ja Tuomas Puotiniemen avarassa ja valoisassa kodissa kaikki on tiptop. Puiset purjeveneet koristavat keittiön ja olohuoneen ikkunoiden välejä. Viidennen kerroksen asunnosta näkyy meri.

Päiväkerhon jälkeen Linnea valitsee ylleen prinsessa-asun. Leena on huuhtonut lenkin hiet suihkussa ja vaihtanut päälleen verkkarit ja t-paidan. Koko perheen yhteistä aikaa on arkipäivinä vähän, joten he alkavat odottaa myös isää kotiin.

Sitä ennen on vielä äidin ja tyttären yhteinen hetki ja pikkuprinsessan mielestä leikin aika. Muumien metkaletka -pelin pelaaminen sopii Leenallekin. Nyt elämää tahdittaa kolme osasta: perhe, juoksu ja työ ruotsinopettajana. Tässä järjestyksessä tai toisin päin.

– Kotihommista saa vastapainoa urheilulle. Juostessa taas monet asiat loksahtavat ajatuksissa kohdalleen. Mietin lenkillä koulun tuntisuunnitelmia ja keksin opetukseen jippoja, tehonainen kertoo.

Nyt Leena ei opeta niin montaa tuntia kuin normaalisti, jotta pystyy juoksemaan niin paljon kuin haluaa. Linneaakaan ei tarvitse viedä päiväkotiin.

– Elämä on hyvin aikataulutettua. Koko ajan valmistaudun harjoitukseen tai palaudun siitä. Jos olisimme Tuomaksen kanssa molemmat töissä kahdeksasta neljään, olisimme kaikki ihan riekaleina. Yhtälö toimii myös, koska Tuomas ei koskaan valita mistään.

Leena ja Tuomas ovat pitäneet yhtä yksitoista vuotta, joista kymmenen he ovat olleet aviossa. Tuomas äkkäsi urheilullisen naisen jumppaamasta Helsingin Kaivopuistossa ja uskaltautui juttusille.

– Hän pysähtyi omien sanojensa mukaan ammatillisessa mielessä, mutta en tiedä houkuttiko enemmän sata naista nurmikolla, Leena muistelee nauraen.

He lähtivät fillaroimaan samaan suuntaan, ja Uspenskin katedraalin liikennevaloissa Tuomas sanoi: "Meillä taitaa olla sama matka." Sillä yhteisellä tiellä kaksikko on edelleen.

Tuomas on aina tukenut ja ymmärtänyt Leenan juoksemista. Jos Leenan jalat ovat kipeät, aviomies on se, jolle huono mieli purkautuu.

– Kyllä Tuomas on joutunut kestämään aikamoista kiukuttelua.

Pariskunta puhuu paljon urheilusta, mutta Tuomas auttaa Leenaa muutenkin, esimerkiksi hieromalla. Tuomas on ammatiltaan fysioterapeutti.

– Emme halua kylpyläviikonloppuja, vaan pyrimme vain olemaan yhdessä. Illan yhteinen ruuanlaittohetki on meille tärkeä. Syömme iltaisin usein kahdestaan rauhassa, Leena sanoo.

– Myös mökkimme Saimaan rannalla on meille tärkeä paikka. Ostimme sen itsellemme lahjaksi yksivuotishääpäivänä. Kun siellä saa saunan jälkeen katsella mahtavaa tähtitaivasta, sellaisen hetken ansiosta jaksaa taas pitkään.

Hikeä ja kyyneleitä

Vaikka Leena juoksi suuren yleisön tietoisuuteen oikeastaan vasta viime toukokuussa Tukholman maratonilla, ei hän ole putkahtanut huipulle tyhjästä.

– Tähän on mahtunut hikeä ja kyyneleitä ja valtava määrä treenikilometrejä.

Monien mielestä Leena olisi pitänyt valita jo viime kesän MM-kisoihin, koska Tukholmassa hän alitti kisajärjestäjien aikarajan. Suomen Urheiluliiton asettama raja oli kuitenkin kovempi, eikä Leena päässyt Daeguun.

– Kohussa koin itse olevani täysin ulkopuolinen. Hädin tuskin tiesin, missä MM-kisat ovat.

Berliinin maratonilla syyskuussa hän  ylitti räkä poskella maaliviivan ja alitti Lontoon vuoden 2012 kisojen aikarajan. Halu olympialaisiin oli syttynyt vasta vähän aiemmin, elokuussa Helsinki City Maratonilla.

– Siihen asti olin ajatellut, että olympialaisiin pääsy on täyttä utopiaa, vaikka moni muu oli siitä puhunut.

Yli kolmekymmentä maratonia juossut Leena on urheillut aina. Nuorena hänen lajinsa oli hiihto ja sukunimensä Ahonen. Hän pääsi mitaleillekin, mutta päätti 17-vuotiaana kuitenkin lopettaa kilpailemisen. Opintojen ja hiihdon yhdistämien tuntui ahdistavalta. 

– Olin kunnianhimoinen koululainen ja hiihdon maailma tuntui silloin raa'alta. Halusin käydä koulua tosi kunnolla, mutta hiihdossa ei nähty ihmistä kokonaisuutena. Ahdistuin siitä maailmasta. Valmennuksen pitäisi tukea urheilijaa vaikeina hetkinä.

Äidiltään ja isältään Leena sai tukea. Opettajavanhemmat kuskasivat tytärtä Helsingin Paloheinään harjoittelemaan ja kannustivat hiihtokisoissa.

– Urheilussa ei yksin pärjää. Kisaviikonloppuna isä saattoi herätä jo viiden kuuden aikaan tarkistelemaan lämpö­tiloja ja panemaan suksia kuntoon.

Kotiäidin intohimo

Leenalle tuli aivan uusi juoksuvaihde, kun hän sai Linnean neljä vuotta sitten ja oli vuoden pois työelämästä. Himoa juoksemiseen ei sammuttanut edes se, että yöllä piti herätä syöttämään vauvaa.

– Juoksu on minulle valtava intohimo. Aloitin lenkkeilyn jo viikko synnytyksestä. Sain siten itselleni oman hetkeni ja hengähdystauon.

Kun Leena lähti juoksemaan aikaisin aamulla, aviomies jäi vielä vauvan kanssa nukkumaan.

– Käänsin kylkeä. Minun kehoni ei toimi heti aamusta. Minun pitää herätä ja syödä rauhassa, Tuomas kertoo.

Alussa Leena ei miettinyt olympialaisia.

– Minua kiinnosti, miten voin kehittää itseäni. Nälkä kasvoi syödessä.

Nyt Leena on jo käynyt Vierumäen leirillä kuulemassa tulevan olympiajoukkueen asioista: majoituksesta,  matkustamisesta ja mediahässäkästä. 75 prosenttia olympialaisiin osallistujista pääsee kisoihin vain kerran elämässään.

– Todennäköisesti Lontoossa ovat minun ainoat olympialaiseni. Iästäni on kohistu, mutta maratoonariksi en ole ollenkaan vanha. Berliinissäkin yksi mitalisteista oli 39-vuotias.

Niin tavalliselta kuin se kuulostaakin, Leenan tavoitteena Lontoossa on "hyvä juoksu".

– Keskeytys tai vamma olisi pettymys.

Leena muistuttaa itselleen, että myös taivalluksesta olympialaisiin pitää nauttia. Jokainen harjoitus on tärkeä.

– Saan niistä kicksit.

Kisassa hän herkistyy aina, kun näkee reitin varrella pikku-Linnean heiluttamassa Suomen lippua.

– On tärkeää, että Tuomas ja Linnea ovat katsomassa kisaa. Ja vaikka olen kilpaurheilija, ne tärkeimmät hetket ovat kisan jälkeen, kun saan Linnean syliin.

Urheilu on Leenalle parhaimmillaan flow-kokemus – kun juoksu kulkee ja sääkin on mahtava.

– Nautin kilpailemisesta. Minulle urheileminen on taidetta. Kun se jonakin päivänä loppuu, niin kyllä sitä aikamoiseen tyhjiöön putoaa. Jotain pitää keksiä tilalle.

Leenan torstai

7.20 Herätys ja aamutoimet, aamupalaksi puuroa.
8.45 Tytär kerhoon juoksurattailla.
9 Rattaat kotivarastoon ja treeni: 25–30 kilometriä juoksua, lihaskuntoa. Pikavenyttely suihkutellessa ja ehostaessa, lounaaksi tavallista kotiruokaa.
12.30 Koulussa opettamassa.
14 Vesijuoksua 45 minuuttia, töitä työhuoneessa.
16 Koulussa opettamassa.
18 Kotona siivousta, ruuanlaittoa, touhuja tyttären kanssa.
20 Tuntien suunnittelua, venyttelyä, toisinaan hierontaa, sauna, iltapalaksi runsas salaatti, tummaa leipää, paljon maitoa/rahkaa.
00.40 Nukkumaan.

Leenan luvut

6 lenkkarit vuodessa.
170 juoksukilometriä viikossa.
6 litraa kaurapuuroa kuukaudessa.
Lukematon määrä suukkoja viikossa puolisolle.
Vähintään 3 iltasatua tai muistipeliä lapsen kanssa päivässä.
Vähintään 30 minuuttia lehtien lukua päivässä.
15 minuuttia peilin edessä päivässä.

Lihaa, kanaa vai kalaa? Voiko tämän vaikeampaa kysymystä esittää kasvissyöjälle – edes teoriassa?

Anssi Kela on ollut kasvissyöjänä noin 20 vuotta. Nyt hän kertoo Facebook-sivuillaan hankalasta kysymyksestä, johon joutui miettimään vastausta pitkään.

– Minulta kysyttiin hiljattain kysymys, joka päällisin puolin vaikutti helpolta, mutta johon vastaaminen oli lopulta yllättävän vaikean prosessin takana: jos minun pitäisi nyt syödä yksi annos liharuokaa, niin mitä lihaa söisin?

Vastaus löytyi perinpohjaisten kysymysten avulla. Kela kirjoittaa kysyneensä itseltään, missä tilanteissa hän on kokenut menettävänsä jotain vegetaristina ja milloin hänellä on tullut mieleen, että ei haluaisi olla kasvissyöjä?

– Olenko ollut pettynyt jossain hienossa ravintolassa, kun pöytäseurani lautasella on lojunut kallista lihaa, ja minulle on tarjoiltu jotain selvästi vähäisempää? Vai olenko tuntenut kateutta silloin, kun kaverini on mäystänyt mehevää hampurilaista, ja oman sämpyläni välissä on ollut kuiva juurespihvi, Kela sanoo miettineensä. 

”Jos pitäisi syödä yksi annos lihaa, niin tahtoisin paistaa nuotiolla makkaraa.”

– Tällaisen pohdinnan tuloksena lopullinen vastaus kirkastui minulle: jos pitäisi syödä yksi annos lihaa, niin tahtoisin paistaa nuotiolla makkaraa.

Facebook-postauksen alla fanit kysyvät jo, että millaiseen makkaraan Kela päätyisi, jos pitäisi syödä lihaa. Mutta Kela myöntää, ettei tunne makkaroita niin hyvin, että osaisi valita jonkun tietyn makkaran.

Perheen koira ja dokumentti saivat luopumaan lihasta

Nettisivuillaan Anssi Kela on kirjoittanut aiemmin, että hän suuntasi kasvislinjoille joko 1997 tai 1998. Sitä ennen hän oli kuitenkin ”intohimoinen lihansyöjä”.

– Kun tilasin Pizza Fantasian, niin neljä täytettäni olivat salami, kinkku, pekoni ja jauheliha. Minulla ei ollut kokemusta kasvisruoasta, arvelin sen olevan mautonta.

”Katsoessani koiraa silmiin aloin ihmetellä, että miksi toisia eläimiä syödään ja toisia taas paijataan.”

– Vegetarismi oli kuitenkin kiinnostanut jo jonkin aikaa. Olin salaa ajatellut, että joskus voisi ihan huvikseen kokeilla miltä tuntuisi olla syömättä lihaa. Kimmoke tähän suuntaan taisi syntyä siitä, kun perheeseen hankittiin koira: sen silmiin katsellessa aloin ihmetellä, että miksi toisia eläimiä syödään ja toisia taas paijataan.

Viimeisenä niittinä Kelan mukaan toimi dokumentti, jossa seurattiin lihan matkaa laitumella pihviksi. Se ei ollut kaunista katsottavaa, kirjoitti Kela vuonna 2009. Sen jälkeen hän alkoi kokeilla kasvissyöntiä ja koki sen sopivan elämäntyyliinsä.

Kerro oma vastauksesi, kasvissyöjä!

Mihin liharuokaan tarttuisit, jos pitäisi valita yksi?

Kerro vastauksesi ja osallistu keskusteluun alla olevassa kommentointikentässä. Kirjoita kommenttisi pinkkiä nappia painamalla.

Olet mitä syöt

Kasvissyöjä Anssi Kela vaikean valinnan edessä: Minkä liharuuan söisit, jos olisi pakko?

Aihealueeseen liittyen juuri noussut kohu suomalaisen lihantuottaja HKScanin eläintenkohtelusta on noussut skandaali --> http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201708222200343599_ul.shtml En tiedä miksi ihmiset tukevat raskaalla työllä hankituilla €:llaan tällaista? Jos ei olisi kysyntää, ei olisi myöskään tarjontaa ja eläimet sekä terveytesi säästyisivät. Jos ihmiset eivät olisi laiskoja tutkimaan julkaistuja tutkimuksia liittyen terveelliseen ravintoon liittyen joita maailman huippuyliopistot...
Lue kommentti
Eläimille elämisen arvoinen elämä

Kasvissyöjä Anssi Kela vaikean valinnan edessä: Minkä liharuuan söisit, jos olisi pakko?

”Katsoessani koiraa silmiin aloin ihmetellä, että miksi toisia eläimiä syödään ja toisia taas paijataan.” Hienoa Anssi että olet avannut silmäsi epäkohdalle, kuitenkin herää kysymys että jos motiivisi on eläinten hyvinvointi, niin minkä takia syöt maitotuotteita? Jos ihmiset avaisivat silmänsä,he ymmärtäisivät että lehmiä raiskataan ja heidän lapsensa otetaan heiltä pois, monet voisivat miettiä kumpi on pahempi? Kohtelemme jo ihmisinä toinen toisiamme yhä huonommin nykypäivänä, eläimiä vielä...
Lue kommentti

Koomikko aiheutti pienen somekohun jakamalla meemin Magic Johnsonin ja Samuel L. Jacksonin harmittomasta kuvasta. Ironia ei auennut kaikille.

”Sam ja minä chillasimme penkillä eilen Forte dei Marmissa, Italiassa. Fanit jonottivat ottaakseen kuvia kanssamme.”

Näin entinen huippukoripalloilija Earvin ”Magic” Johnson twiittasi, kun hän vieraili elokuun puolessa välissä Italian Toscanassa. Samalla hän julkaisi shoppailureissunsa päätteeksi kuvan, jossa hän istui rennosti puupenkillä näyttelijä Samuel L. Jacksonin kanssa. Prada- ja Louis Vuitton logot vilkkuivat miesten ostoskasseissa, ja molemmilla oli kuvassa leveähkö hymy.

Johnsonin julkaisema Twitter-kuva alkoi pian elämää omaa elämäänsä, koska italialaiset eivät tunnistaneet julkkiskaksikkoa, kertoo Independent-lehti.

Jotkut italialaiset nimittäin luulivat, että kyseessä on kaksi maahanmuuttajaa – joilla on äärettömän paljon rahaa shoppailuun. Ja kaiken kustantaa tietenkin Italian valtio.

Koomikko Luca Bottura käytti yhtä kuvaa meeminä ja jakoi sen Facebookissa. Hän kirjoitti kuvan yhteyteen muun muassa: ”Valtion varoja Forte dei Marmissa… he tekevät ostoksia Pradan liikkeessä päivittäisellä 35 eurollaan.”

Bottura myös pyysi seuraajiaan jakamaan kuvan, jos he ovat raivostuneita. Telegraphin mukaan Bottura väittää nettimeeminsä tarkoituksen olleen ironinen – mutta moni ymmärsi Botturan sanoman väärin ja lähti levittämään kuvaa ”shoppailevista maahanmuuttajista”.

Facebook-kommentoijat ilmaisivat Botturan kuvan yhteyteen muun muassa ”häpeää” ja ”inhoa”, jota he kokivat –  ja luulivat kuvassa olevan kaksi maahanmuuttajaa, jotka istuskelevat penkillä ökyostoksiensa kanssa.

Kuvaa on jaettu tuhansia kertoja, Bottura kertoi myöhemmin Facebookissa ja analysoi samalla kuvan aiheuttamia reaktioita:

– 40 prosenttia ihmisistä ymmärsi provosointini, 30 prosenttia oli raivoissaan ja 20 prosenttia oli sitä mieltä, että se oli rasistinen meemi ja että en tunnistanut Samuel Jacksonia ja Earvin 'Magic' Johnsonia (en paljasta loppua kymmentä prosenttia).

Monet ovat pitäneet Maria Veitolan Instagram-päivitystä esimiestyön rankkuudesta tärkeänä. Jotkut ovat kuitenkin ihan toista mieltä. 

Radio Helsingin sisältöjohtajana työskentelevä Maria Veitola, 44, kertoi eilen Instagramissaan haastavasta työviikostaan esimiehenä. Maria kertoi, että hänen voimansa ovat viime aikoina huvenneet oman kunnianhimon ja muiden ihmisten takia.

– Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä, jotka sanovat: ”en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin”. Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni – tavallaan – selvittää sotkut ja tilanteet, Maria kirjoitti eilen.

Instagram-päivityksessään Maria kertoi kärsineensä jopa fyysisistä oireista. Hän kuvaili olleensa paniikkihäiriön reunalla.

Lue lisää täältä: Maria Veitola puhuu esimiestyönsä raskaudesta: ”On kamalaa menettää elämänhallinta siksi, että muut ei hallitse elämäänsä”

(Juttu jatkuu päivityksen jälkeen.)

 

Esimiestyössä -tai siis mit vit- esiNAIStyössä parasta ja pahinta: ihmiset. Oon ite tehnyt himmeen duunin siinä että tunnistan omat rajani esim. jaksamisen suhteen ja huolehdin niistä. Tää asia on muuten suoraan yhteydessä luotettavuuteen. Mutta: Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, bossladynä altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että "en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin" tai sekoilevat muuten vaan. Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni -tavallaan- selvittää sotkut ja tilanteet. No, viime viikko olikin sitten ihan hirveä edellämainituista syistä. Sata palloa ilmassa ja yritin jongleerata parhaani mukaan ja tehdä viisaita päätöksiä. Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että "älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan". Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. Sit tähän liittyy vielä oma kunnianhimo: en tyydy keskinkertaisuuteen. Pääsisin itse helpommalla jos tyytyisin. Mutta kun en halua. Haluan tehdä työni mahd hyvin. Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä. Onneks oli mökkiviikonlippu buukattu veljen perheen kanssa. Tarinan opetus: menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua. Ja Radio Helsingin sisältöjohtajana ilmoitan, että meidän syysohjelmisto starttaa viikon päästä maanantaina. Mukana mm. uusi, ihana aamushow. #bosslady #radiohelsinki 📻❤️

A post shared by Maria Veitola (@mariaveitola) on

Päivitys on herättänyt paljon keskustelua. Monet ovat kirjoittaneet päivityksen alle, että Maria on rohkea, koska uskaltaa puhua vaikeista asioista niin suoraan.

– Tämän kaiken saa ja pitää sanoa ääneen. Miksi hyssytellä ja esittää supernaista, jos tuntuu, että kaikki kaatuu päälle. Tunteista kertominen auttaa niin itseä kuin muita, eräs kommentoija kirjoittaa.

Jotkut ovat kuitenkin suhtautuneet Marian kirjoituksen aivan toisella tavalla.

Kohtuutonta syyttelyä...

Instagram-tili @lindiis kirjoittaa, että Maria syyllistyy kaksinaismoralismiin. Hänen mielestään on erikoista, että Maria vaatii toisia jaksamaan tappiin saakka. Hänen mielestään on myös kohtuutonta syyttää muita siitä, että esimiehenä joutuu puurtamaan.

– Siksi toivon vähän armollisuutta myös sinulta julkisuuden henkilönä – jos on armollinen itselleen, on oltava sitä myös ulkoisille olosuhteille ja muiden, inhimillisten ihmisten heikkouksille. Saa olla kunnianhimoinen, mutta oikeesti bossladyä on se, ettei syyttele julkisesti omasta olostaan muita.

”Olisit voinut vain keskittyä omiin tunteisiisi ja kertoa, että oli rankka viikko.”

Instagram-tili @ruutiainen puolestaan toteaa, että Marian kirjoitus saattaa vaikuttaa hänen alaisistaan hyvin loukkaavalta.

– Esimiehenä olet myös yksi iso (ehkä isoin?) tekijä siinä uupuvatko alaisesi. Sitä paitsi, vaikka kuinka vika olisi niissä alaisissa, niin ei oo kovin jees pomona alkaa julkisessa Instassa niitä asioita puimaan, hän kirjoittaa.

– Työpaikan sisäiset asiat kuuluu jäädä työpaikalle. Olisit täällä voinut myös vain keskittyä omiin tunteisiisi ja kertoa että oli rankka viikko, mutta päätit jakaa koko maailmalle, että syy oli alaisissasi.

...vai sittenkin voimaannuttava keskustelunavaus?

Maria vastasi kommentoijilleen useammalla pitkällä viestillä. Hänen mukaansa päivityksen tarkoituksena oli ainoastaan osoittaa, miten rankkaa esimiestyö voi olla.

– Ihmiset ovat inhimillisiä otuksia kaikkine piirteinensä ja virheinensä, niin alaiseni kuin minäkin. Se tekee elämästä ihanaa ja joskus myös haastavaa. Uskon yhdessä tekemiseen ja avoimuuteen, en erakkouteen, vaikka se voisikin olla monella tavalla helpompaa, Maria kirjoittaa vastauksena @lindiis-nimimerkille.

Maria toteaa vastauksissaan, ettei esimerkiksi ”freelancereiden elämänhallinta ja motivaatio ole hänen vastuullaan”. Hänen mukaansa tilanteessa ei myöskään ole kyse siitä, että alaiset olisivat uupuneita. Sen tarkemmin hän ei kuitenkaan kerro, millainen tilanne työyhteisössä on meneillään.

”Oletko tosiaan sitä mieltä, että hyvä ihminen pitää kaiken sisällään ja jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan?”

– En valitettavasti voi vastata uteliaisuudennälkääsi ja kertoa detaljeja eikä sillä oikeastaan ole väliä. Mutta varmasti osaat kuvitella tilanteen jossa usea ihminen – syystä tai toisesta – jättää tekemättä sovitut asiat ja ne kaatuvat muiden päälle. Onko se reilua? Saako siitä puhua? Oletko tosiaan sitä mieltä, että hyvä esimies tai -nainen, ihminen pitää kaiken sisällään ja jatkaa niin kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan? Maria kysyy.

Lopuksi Maria vielä toteaa, että hänelle on tärkeää puhua myös niistä asioista, joista joidenkin mielestä ei julkisesti saisi puhua.

– Mulle on tärkeää puhua asioista joista perinteisesti ”ei saa puhua”, koska ne täytyy vaieta tai piilottaa, koska näin on ollut tapana tehdä. Mun inboxit ja dm [yksityisviestilaatikko] on täynnä viestejä esimiehiltä ja -naisilta, joille postaukseni oli juuri siitä syystä voimaannuttava ja tärkeä, hän kirjoittaa.

Hei esimies! Onko sinun työsi ollut rankkaa? Kerro kokemuksistasi alla olevalla lomakkeella. Vastauksia voidaan käyttää osana Me Naisten juttua.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Vierailija

Maria Veitola sai tiukkaa kritiikkiä avauduttuaan esimiestyön rankkuudesta – näin hän vastaa saamiinsa kommentteihin

rasittava tyyppi kaikenkaikkiaan. Jaksaa hakea julkisuutta ja aina valittaa jotain. esimiehellä esimiehen työt, työntekijällä omansa. En voisi itse omia väsymyksiäni kirjoitella yleisesti julkisuuteen.. olisi pian entinen työ.... Asioita voi käsitellä muutenkin kuin nettipalstoilla.. joo paniikki häiriö.. jos oikeasti oli niin meneppä lääkäriin hakemaan apua mieluummin kuin kohdennat sen tänne nettiin..
Lue kommentti
Jannika B. Kuva: Jonna Öhrnberg / Sanoma-arkisto

Laulaja kertoo Instagramissa hävenneensä reisiään ja korviaan. Nyt hän kannustaa kaikkia hyväksymään itsensä sellaisena kuin on.

Laulaja Jannika B, 32, on viime aikoina puhunut suorasanaisesti omista epävarmuuksistaan ja kamppailustaan mielenterveytensä kanssa. Hänen avoin suhtautuminensa vaikeina pidettyihin aiheisiin jatkuu.

Tänään hän julkaisi Instagramissaan näyttävän kuvan, jossa kertoo suhtautumisesta kehoonsa.

– Nuorempana – ja välillä edelleenkin – huomaan häpeäväni ja piilottelevani ”tynnyrireisiäni” ja ”dumbokorviani”. Tästä syystä annoin eilisissä kuvauksissa juuri näiden kahden (tai itse asiassa neljän) asian näkyä, Jannika kirjoittaa.

 

Eilen oli ihanat kesäpäiväkuvaukset. 🌸🌞 Nuorempana -ja välillä edelleenkin- huomaan häpeäväni ja piilottelevani "tynnyrireisiäni" ja "dumbokorviani". Tästä syystä annoin eilisissä kuvauksissa juuri näiden kahden (tai itseasiassa neljän) asian näkyä. 💪 Kaikilla meillä on epävarmuuksia kehojemme kanssa. Kaikilla. Harvemmin nämä epävarmuudet kuitenkaan näkyvät ulospäin. Vielä harvemmin niiden poistamiseksi voi tehdä mitään näkyviä kikkoja. Minä uskon, että ainoa tie kauniseen kehoon on korvien välinen jumppa ja negatiivisten ajatusten leikkaaminen. Huomenna 23.8.2017 järjestetään kaikenlaisten kehojen riemukulkue ja puistojuhla Helsingin Esplanadin puistossa klo 16.30 alkaen. Suomen ensimmäinen kehopositiivisuuden juhla, Body Pride on Vaakakapinan #lupanäkyä -teeman huipentuma. Kaikki ovat tervetulleita mukaan juuri sellaisena, kuin haluaa tulla nähdyksi! ❤️ #lupanäkyä @yleisradio @vaakakapina

A post shared by Jannika B 💎 (@jannikabofficial) on

Jannikan mukaan kukaan meistä ei säästy ulkonäköön kohdistuvilta epävarmuuksilta. Hänen mielestään kauneutta kannattaisi tavoitella erityisesti sisältä päin.

– Kaikilla meillä on epävarmuuksia kehojemme kanssa. Harvemmin nämä epävarmuudet kuitenkaan näkyvät ulospäin. Vielä harvemmin niiden poistamiseksi voi tehdä mitään näkyviä kikkoja. Minä uskon, että ainoa tie kauniiseen kehoon on korvien välinen jumppa ja negatiivisten ajatusten leikkaaminen.

Kuva on julkaistu huomenna järjestettävän Body Pride -tapahtuman kunniaksi. 

”Maailman söpöimmät korvat”

Jannika on aiemminkin puhunut ulkonäköönsä liittyvistä epävarmuuksista. Helmikuussa hän kertoi, että häntä kiusattiin koulussa korviensa ja ihonsa pigmenttihäiriön takia. Sen takia hänet on aiemmin nähty julkisuudessa vain harvoin hiukset kiinni.

– Syy tähän on korvani ja kaulassa oleva vitiligo. Koulussa minua kiusattiin näistä kahdesta asiasta, Jannika kertoi.

Emma Gaalan aikaan Jannika kuitenkin huomasi, että hänen tyttärensä Martta on perinyt monet asiat äidiltään.

”Muistakaa rakastaa joka ikistä kohtaa itsessänne ja, että sanoilla ja esimerkillä voi vaikuttaa ihmiseen läpi elämän.”

– Eilen tajusin, että kaunis tyttäreni on perinyt minun korvani ja ne ovat maailman söpöimmät korvat ja toivon, ettei hän koskaan halua piilotella niitä, Jannika totesi.

Samalla hän kertoi, että aikoo tulevaisuudessa pitää ylpeästi hiuksiaan enemmän kiinni.

– Muistakaa rakastaa joka ikistä kohtaa itsessänne ja, että sanoilla ja esimerkillä voi vaikuttaa ihmiseen läpi elämän – niin hyvässä kuin pahassa. Olkaa armollisia toisillenne ja etenkin itsellenne, hän kertoi.