Manuela Boscolla pitää kiirettä: hän avasi keskiviikkona ensimmäisen taidenäyttelynsä ja perjantaina ensi-iltaan tulee Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla hänen tähdittämänsä elokuva Night Goes Long. ”Pystyin vielä peittämään raskauteni leffakuvausten aikana”, hän kertoo. Kuva: Jonna Öhrnberg

Taiteilija ja entinen huippu-urheilija Manuela Bosco odottaa toista lastaan. – Olen voinut hyvin alun pahoinvoinnin jälkeen, hän sanoo.

Taiteilija, näyttelijä ja entinen huipputason aitajuoksija Manuela Bosco, 33, odottaa toista lastaan. Pienokaisen laskettu aika on loppuvuodesta.

– Olen voinut hyvin alkuraskauden pahoinvoinnin jälkeen. Väsymys iskee kylläkin joka päivä aika tarkkaan neljältä iltapäivällä, mutta muuten olo on mainio. Lapsi on erittäin toivottu, Manuela kertoo.

– Jännityksellä odotan, millainen ihminen sieltä tulee. Tiedämme jo vauvan sukupuolen, mutta en halua paljastaa sitä ennakkoon.

Manuela säteili hyvää tuulta keskiviikko-iltana helsinkiläisgalleria Ruplassa, jossa avattiin hänen ensimmäinen taidenäyttelynsä. Tähdet leikkivät öisin – aamulla kaikki on toisin -nimisessä näyttelyssä on esillä 17 värikylläistä akryylityötä.

Avajaisia saapui juhlimaan myös Manuelan puoliso, näyttelijä Kasimir Baltzar. Heidän esikoistyttärensä Sahara on puolitoistavuotias.

Näyttelijä Kasimir Baltzar on opiskellut viime ajat Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitoksella ohjaajaksi. ”Sivuaineopintoni alkavat olla valmiit. Olen täynnä intoa ja energiaa. Viritteillä on monia työjuttuja, joita parhaillaan ideoin.” Kuva: Jonna Öhrnberg

Kasimir kertoi Saharan odottavan jo innoissaan tulokasta.

– Hän osoittaa kaikkia vauvoja ja huutaa, että ”vauva”. Hänellä on myös oma vauvanukke, jonka kanssa leikkii ahkerasti. On mukavaa, että lapsilla on suhteellisen pieni ikäero. Tavoitteena olikin, että heistä on seuraa toisilleen. Olen itse myös todella innoissani perheenlisäyksestä, Kasimir fiilistelee.

Tukiverkko isona apuna

Manuela kiittää tukiverkkoaan – äitiään, anoppiaan ja Kasimiria – että hänellä oli rauha keskittyä näyttelyn taulujen maalaamiseen. Työt syntyivät heinä-elokuussa Manuelan kotiseudulla Mikkelissä Saimaan rannalla.

– Sain keskittyä taiteen tekemiseen kaikessa rauhassa, kun perhe auttoi lastenhoidossa. Ilman apua en olisi millään onnistunut. Akryylitöitä ei voi jättää kesken, sillä maali kuivuu nopeasti, hän sanoo.

Taulujen teemoina ovat syntymä ja kuolema ja se, miten ne limittyvät toisiinsa.

– En puhu vain ihmisen syntymästä ja kuolemasta, vaan kaikki hetket ovat viimeisiä hetkiä. Vastavoimat ja rajallisuuden tunteminen voivat parhaimmillaan herättää meidät elämään rohkeammin ja hengittämään syvemmin, Manuela toteaa.

Näyttely on esillä 11. lokakuuta asti. Manuela ja Rupla-galleria lahjoittavat 20 prosenttia sen tuotosta Suomen Pakolaisavun ja Docventuresin Startup Refugees -hankkeen kesken.

– Vaikka minusta tuntuu, että vilskettä riittää välillä elämässä liikaakin ja olen ajoittain todella väsynyt, niin minulla on kaikki hyvin. Lapsiperheen kiireet ovat väliaikaisia ja koitan nauttia pienistä hetkistä. Kaikki on niin suhteellista. Minä en ole kuorma-auton peräkontissa ilman happea ja ruokaa. Jos voin tehdä taiteellani hyvää teen sen mielelläni, hän sanoo.

Lue myös:

Ystävykset Manuela Bosco ja Pamela Tola: "Meissä on samaa herkkyyttä, sisua ja soturia"

Jäätelöä aamupalaksi? Tämä resepti pelastaa Manuela Boscon kiireaamut

Manuela Bosco: ”Tämä mauste on lempparini niin ruuissa kuin hajuvesissäkin”

Manuela Bosco juhli rakkaansa kanssa Urheilugaalassa: ”Pääsemme rentoutumaan pitkästä aikaa”

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.