”Tunnistimme toistemme samankaltaisuuden. Meidän taustoissamme ja temperamentissamme on paljon yhtäläistä”, Manuela ja Kasimir kertovat.

Manuela Boscon ja Kasimir Baltzarin perheessä taistellaan päivittäin niin miehen ja naisen rooleista, Bambi-elokuvasta kuin elämän ytimestäkin. Ennen esikoistyttären syntymää pari erosikin. – Yhteenpaluu merkitsee meille syvää sitoutumista toisiimme.

Ensimmäinen viesti oli ihan sivistynyt ja asiallinen, Manuela Bosco, 33, muistaa.

– Mutta et tainnut ehtiä vastata siihen, kun lähetin jo toisen, jatkaa Kasimir Baltzar, 33.

– Ja se ei ollut enää sivistynyt, vaan ihan hullu.

– Ja siksi kai siihen vastasin, kun en ollut sellaista hulluutta ennen suomalaisissa tunnistanut.

Viesti meni suunnilleen näin: ”Olen nyt katsellut noita sinun kuviasi. Tiedäthän, että samankaltaiset vetävät puoleensa ja heijastavat toisiaan. Sinun ei kannata tulla Suomeen, jollet halua maailman ihanimpia lapsia mustalaisprinssin kanssa.”

”Onhan tämä meidän tarinan alku ihan spuukijuttu.”

Kasimir haluaa käyttää itsestään termiä mustalainen.

– Onhan tämä meidän tarinan alku ihan spuukijuttu, Manuela ja Kasimir nauravat yhteen ääneen.

Kahdeksan vuotta sitten Manuela Bosco opiskeli näyttelijäksi Rooman teatterikorkeakoulussa. Italialaisen isänsä kuoleman jälkeen hän halusi palata perheensä juurille, valmistua näyttelijän ammattiin ja sijoittaa näin perintörahansa mieluummin henkiseen kuin aineelliseen pääomaan.

Samaan aikaan Kasimir Baltzar opiskeli kolmannen yrittämän jälkeen Helsingin Teatterikorkeakoulussa ja opetteli näyttämöllä voittamaan häpeää ja pelkojaan. Niihin aikoihin pelkkä oman nimen ääneen sanominen vieraassa joukossa saattoi aiheuttaa paniikkireaktion. Sitten hän alkoi suunnitella opiskelijavaihtoa. Ranska ja Italia kiinnostivat.

Manuelaa hän ei tuntenut, mutta tiesi hänen opiskeluistaan ja lähetti tälle siksi viestin Facebookissa.

Mutta ei Manuela viestin perusteella Suomeen rynnännyt. Hän muutti Lontooseen silloisen poikaystävänsä perässä, kävi koekuvauksissa, kiersi museoita ja tunsi suurempaa yksinäisyyttä kuin koskaan. Isänsä kuoleman jälkeisessä itsensä etsimisen kriisissä hän käveli päälle vielä Compostela de Santiagon pyhiinvaellusreitin. Sitten tuli ero ja aika palata kotiin.

Meni vielä muutama vuosi ennen kuin Manuela ja Kasimir tapasivat Kasimirin Taideteollisessa korkeakoulussa ohjaaman lyhytelokuvan ansiosta. Varsinainen seurustelu alkoi kolme vuotta sitten.

– Tunnistimme toistemme samankaltaisuuden. Meidän taustoissamme, temperamentissamme ja savolais-mustalais-sisilialaisessa kulttuurissamme on paljon yhtäläistä.

Se tuntui kivitykseltä

Manuela ja Kasimir uskovat, että heidän on helppo ymmärtää toisiaan, koska molemmat ovat kasvaneet kahden kulttuurin välissä ja tunteneet erilaisuuden ja ulkopuolisuuden tunteita.

– Toisaalta olen mikkeliläinen metsäläinen, toisaalta viihdyn italialaisen sukuni maisemissa Formiassa. Mutta Italiassa olen liian rauhallinen ja vähäeleinen, suomalaisten keskellä taas huomiota herättävän suurieleinen, Manuela sanoo.

Nuorena hän muistaa usein tunteneensa häpeää isänsä italialaisesta dominoivasta käytöksestä ja temperamentista.

– Eräällä tavalla itä ja länsi kohtaavat meidän kummankin lapsuuden perheissä: lännen rationaalinen filosofinen ajattelu ja idän pyhyys ja mystiikka, Kasimir miettii taustaansa.

”Mustalaisena sain päivittäin rasistista kohtelua.”

Mutta siihen liittyi muutakin.

– Olin muiden silmissä milloin mustalaiskerjäläinen, milloin porvari. Meillä oli asuntona kunnanlääkärin kartanomainen rakennus, oli hienot autot ja kesäpaikat. Toisaalta olin taustani vuoksi kiusattu ja yksinäinen lapsi melkein koko kouluaikani. Muistan, kuinka usein koulun 150 oppilasta innostuivat heittämään minua lumipalloilla. Makasin maassa, ja se tuntui kivitykseltä.

Eivät kiusaajat pelkkiä lapsia olleet.

– Mustalaisena sain päivittäin rasistista kohtelua. Mutta se ei ollut samalla tavalla puheenaihe kuin maahanmuuttajiin liittyvä rasistinen kohtelu tänä päivänä.

Vahvojen isien lapset

Kasimir uskoo, että eri rooleissa oleminen ja kokemusten tuoma herkkyys ovat työntäneet sekä häntä että Manuelaa taiteilijan uralle.

– Tuon kaiken voi ajatella myös lahjana. Kun ihminen jätetään pois porukasta, saa hän ulkopuolisena tarkkailla yhteisöä toisella tavalla kuin tulisi porukassa tehneeksi. Parhaimmillaan se voi tuottaa yhdistelmän näyttämisen halua ja tarvetta rakentaa parempaa maailmaa, joka vie pitkälle.

Omien kokeustensa lisäksi Kasimirilla on esimerkkinä oma isänsä Veijo Baltzar.

– Se, millaisen yhteiskunnallisen nousun isäni on tehnyt Kaisaniemen puistossa nukkujasta kirjailijaksi ja kulttuurineuvokseksi, on satutarina.

Manuela jatkaa, että kumpikin heistä on kasvanut vahvan isän lapsena, ja molemmilla on ollut tekemistä ennen kuin he ovat löytäneet oman identiteettinsä.

– Kun isä kuoli, maailmani murtui ja kaikki meni uusiksi. Sen seurauksena ajauduin muistamaan näkymättömän maailman totuudellisuuden.

Kirjassaan Ylitys hän kertoo etsinnästään, isän kuolemaa edeltäneestä syömishäiriöstään ja itsemurhayrityksestään.

– Tuska ajaa etsimään totuutta ja ydintä. Jos ajattelen nyt sitä Manuelaa, joka olin noina vaikeina aikoina, olen niin fyysisesti kuin henkisestikin ihan toinen ihminen. En voisi koskaan kuvitella missään stressi- tai muussa elämäntilanteessani joutuvani samanlaiseen murtumispisteeseen. Tietoisuuteni taso oli silloin ihan toinen kuin nyt.

Manuelan mielestä se ei ole hihhulointia.

– Uskoni näkymättömään perustuu syvään tunteeseen suuremman läsnäolosta. Meditatiivisessa tilassa tunnen sen yhteyden. Ytimeltämme me kaikki olemme osa sitä samaa voimaa, tietoa ja rakkautta. Se ei sulje pois sitä, ettenkö usko tieteeseen. Hyvänen aika, olenhan minä tiedemiesisäni tytär.

– Tiedeuskovaisuus voi sekin olla fanaattista – se, että ainoastaan tiedemiehet voisivat kertoa, millainen maailma oikeasti on. Voi olla niin, mutta voi olla toisellakin tavalla, Kasimir jatkaa.

Seinät raikuvat

Nyt Manuela ja Kasimir asuvat lastensa Saharan, 2, ja Otavan, 2,5 kuukautta, kanssa yhteisessä kodissaan Helsingin Katajanokalla. Samalla kadulla, jolla Kasimir asui nuoruusvuosinaan elämänsä pisimmän yhtenäisen jakson, kuusi vuotta. Levottomien vuosien jälkeen kumpikin tuntee tulleensa kotiin.

– Laskin juuri, että olen elämäni aikana asunut 57 eri osoitteessa eri puolilla maata, Kasimir sanoo.

– Ja minäkin yli kolmessakymmenessä, vaikka lapsuuskotini eivät vaihtuneetkaan niin kuin Kassella.

Sattumalta uuden kodin lähellä on italialainen kahvila ja Saharan päiväkodissa italialainen hoitaja niin, että Manuela pääsee pitkästä aikaa juttelemaan italiaksi. On myös hyvät naapurit, samassa talossa parikin taiteilijapariskuntaa, joiden kanssa on helppoa seurustella spontaanisti.

– Meillä molemmilla oli vahva juurikaipuu, ja nyt elämässä on yhteisöllisyyttä, jota osaamme arvostaa.

Yhteinen koti on harkitusti huolettomaksi sisustettu. Espresso juodaan Manuelan keräilemistä vanhoista kahvikupeista intialaisen kierrätyspöydän äärellä. Lempeän persikanvärinen sohva löytyi vuosien etsinnän jälkeen kirpputorilta ja valtava, äänet vaimentava iranilaismatto Tori.fistä. Seinällä on isältä peritty ikoni. Kodin esineet ovat enimmäkseen Manuelan ja tunnelma seesteinen.

– Ainoa esine, jonka minä toin mukanani, on tuo vanha Helsingin kartta. Se on minulle tärkeä siksi, että fillarilähettinä opin tuntemaan keskustan jokaisen talon. Nyt on hauskaa, että nykyisessä työssäni kiinteistönvälittäjänä myyn samojen korttelien asuntoja, Kasimir kertoo.

”Meidän tekee mieli nirhata toinen toisemme kaksi kertaa päivässä.”

Vaikka Kasimirin muut tavarat ovatkin nyt varastossa, heillä on Manuelan kanssa samanlainen sisustusmaku.

– Ja sisustaminen onkin sitten se ainoa asia, josta meillä ei saada riitaa aikaiseksi. Emme ole maailman helpoimpia ihmisiä. Suhteemme on tulinen viha-rakkaussuhde, ja meillä molemmilla on hirveä temperamentti. Meidän tekee mieli nirhata toinen toisemme kaksi kertaa päivässä.

Viimeksi on keskusteltu seinät raikuen Bambi-elokuvasta. Saako sitä näyttää kaksivuotiaalle? Kasimirin mielestä ei.

– Itse sain siitä trauman omassa lapsuudessani, surin niin raskaasti sitä, että Bambin äiti kuolee.

Mutta enimmäkseen taistelut koskevat arjen ja kodin hoitoa ja ajankäyttöä.

– Mustalaiskulttuurin malli miehen ja naisen arkirooleista istuu minussa syvällä. On vaatinut paljon opettelemista, että toimin niin kuin pohjoismainen mies toimii kodin ja lasten hoidossa, Kasimir myöntää.

Kasimirin vanhemmat, romani ja kirjailija Veijo Baltzar ja kunnanlääkärinä työskennellyt kantasuomalainen äiti erosivat, kun Kasimir oli 11-vuotias. Avioero oli perhearvoja korostavassa romanikulttuurissa iso asia. Lisäksi pienelle pojalle oli suuri muutos joutua eroon äidistä ja sisaruksista. Isän ja pojan taloudessa työnjako oli selvä – Veijo teki pitkiä työpäiviä, ja Kasimirin tehtävänä oli pitää koti puhtaana. Puhtautta ei romaniperheissä laiminlyödä.

– Lapsena hoidin kodin ja tein ruokaa. Kun perustimme perheen, ajattelin varmaankin, että Manuelassa olisi enemmän sellaista kliseistä italialaisuutta, että nainen hoitaa enimmäkseen kotiasiat.

– Kasimirin siivous- ja kokkauspalvelu ei välttämättä toimi, mutta pyykit ja astiat hän hoitaa koneeseen.

– Ja haluan olla lasteni kanssa mahdollisimman paljon, kertoo Kasimir, joka oli mukana myös lastensa synnytyksissä.

– Kasse kuljettaa lapsia ja käy Saharan kanssa neljä kertaa viikossa uimassa. Minun intohimoni on ruuanlaitto, mutta väsymysrajat tulevat joskus vastaan. Kyllä lapsiperheessä on hakemista siinä, että kumpikin vanhempi voi hyvin.

Kaikista eniten perheessä kiistellään ajankäytöstä.

– Niin sosiaalisia ja perhekeskeisiä kuin olemmekin – Kassehan viihtyy, kun hänellä on vähintään kahdeksan ihmistä ympärillään – meistä kumpikin kaipaa myös omaa tilaa ja hiljaisuutta. Ja itsensä toteuttamista.

– Ja kumpikin meistä tietysti kuvittelee koko ajan tekevänsä suuria kompromisseja toisen hyväksi, Kasimir sanoo.

– Ja sitten sinä menet ja otat sen oman tilasi kotisohvalla, Manuela jatkaa.

Manuelan mielestä Kasimir oli suhteen alkuvaiheessa varsinainen mafioso ja macho.

– Nyt hän on paljon pehmentynyt.

– Välillä mietin, olenko jo ihan liiankin kesy, Kasimir ihmettelee.

Eroon itsekkyydestä

Suurimmat särmänsä Manuela ja Kasimir joutuivat hiomaan esikoislapsensa odotuksen aikana. He asuivat hetken erilläänkin, kunnes palasivat yhteen pian Saharan syntymän jälkeen.

– Meille kummallekin teki hyvää ottaa etäisyyttä ja jalostaa itsessämme vielä joitakin asioita. Olimme molemmat saaneet elää ja toteuttaa itseämme tälle itsensä toteuttamisen sukupolvelle tyypillisesti: ehdottomasti, omaa napaamme tuijottaen.

Avioerolapsille ja toisaalta perhekeskeisessä kulttuureissa kasvaneille Manuelalle ja Kasimirille odotusajan välirikko oli kova juttu.

”Olemme oppineet ottamaan huomioon olosuhteet ja nöyrtymään. Sitä arki meille yhä opettaa.”

– Ero ei ollut helppo paikka, mutta nyt kun sitä ajattelee, näkee sen siunauksellisen puolen. Se opetti meitä ottamaan vastuuta ja kasvamaan eroon itsekkyydestämme, Manuela ja Kasimir sanovat.

– Rakkaus mahdollisti yhteenpaluun. Lapsi teki tehtävänsä, olimme valmiita kumpikin ottamaan vastuuta ja valmiita tähän uuteen elämänvaiheeseen, joka merkitsee meille syvää sitoutumista.

– Olemme oppineet ottamaan huomioon olosuhteet ja nöyrtymään. Sitä tämä arki yhä hiljaa ja sitkeästi meille opettaa.

– Meistä on tullut paljon joustavampia. Kun perheessä on lapsi, ei siitä niin vain lähdetä ovet paukkuen, vaan pitää löytää muu tapa selvittää tunnekuohut.

Manuela ja Kasimir korostavat, että vaikka heidän suhteensa onkin räiskyvä ja he haastavat toisiaan jatkuvasti, heillä on riidellessäkin aina kunnioitus toista kohtaan sekä raja, jonka yli ei koskaan mennä.

– Se on jonkinlaista pyhää aluetta, ihmisyyden ja toisen arvon tunnistamista, jota ei ikinä loukata.

Ennen Manuelaa Kasimirilla meni vuosia, ettei hän korottanut ääntään lainkaan.

– Eräällä tavalla Manuela on sohinut minua enemmän kuin kukaan muu. Mutta se ei ole välttämättä ole huono asia. Äänen korottaminen on vapauttavaa, mutta se vaatii suurta keskinäistä luottamusta.

Takaisin teatteriin

Nyt Manuela toteuttaa itseään niin kuvataiteilijana kuin näyttelijänäkin. Taustalla vaikuttaa olympiatason aitajuoksijaura, jonka ansiosta hän suhtautuu luovaankin työhön vahvasti tekemisen ja harjoittelun kautta. Työn alla on parikin leffaroolia, ja Manuela kirjoittaa myös vegaanikeittokirjaa – lasten ehdoilla.

”Ajatuksena on jalostaa teatteriksi minun ja Manuelan väliset keskustelut.”

Kasimir valmistui teatterikoulusta sekä näyttelijäksi että ohjaajaksi, mutta on jo pari vuotta toiminut kiinteistönvälittäjänä.

– Tein monta vuotta matkaa rikkinäisen sieluni kanssa teatterin lavalla – kuulostaapa pateettiselta. Toivon, ettei se ollut pelkästään minun matkani, vaan että tarjosin katsojille heijastuspintaa. Sitten tuntui, että tyhjenin. Se tapahtui minun ja Manuelan eron aikana, ja sen seurauksena halusin tehdä työtä, jossa ei tarvitsi olla niin tunteilla mukana.

Nyt hän on kuitenkin siirtymässä takaisin teatterin pariin palvelemaan muita ihmisiä, siihen hänellä on mielestään velvollisuus jo saamansa koulutuksen vuoksi.

Manuela ja Kasimir ovat hankkineet Ullanlinnasta työhuoneen nimeltä BoBa, jossa Manuela maalaa, mutta jonne he suunnittelevat myös teatteria.

– Tila on pieni, noin Teatteri Jurkan näyttämön kokoinen, mutta vuoden päästä on tarkoitus, että esitän siellä monologia 15 hengen yleisölle. Ja myöhemmin teemme töitä yhdessä Manuelan kanssa. Ajatuksena on jalostaa teatteriksi minun ja Manuelan väliset keskustelut, Kasimir innostuu.

Sitten hän huomaa, että on aika hakea Sahara läheisestä päiväkodista. Kohta ulkovaatteistaan kuoriutuu villin näköinen pieni tyttö, joka ensi töikseen kävelee pikkuveljensä luokse, ottaa tätä tiukasti poskista kiinni ja kuiskaa: vauva!

– Hellästi Sahara, toppuuttelee Manuela.

Siinä ne ovat, ne maailman ihanimmat lapset mustalaisprinssin kanssa. Manuela vaikuttaa onnelliselta, kun hän toteaa:

– Tämmöistä tämä elämä nyt on, kaunista kaaosta!

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.