Manuela Bosco, 31, on aina lähtenyt herkästi ihmis­suhteen tai työn perässä maailmalle. – Olen varmasti tehnyt äkki­pikaisia ja lapsellisia ratkaisuja mutta olen pyrkinyt olemaan rehellinen itselleni, esikoistaan odottava näyttelijä sanoo.

Haarukointi taukoaa hetkeksi, kun näyttelijä Manuela Bosco, 31, ponnahtaa ylös tuolistaan, ojentautuu suoraksi ja keinuttelee hartioitaan puolelta toiselle.

Yli puolivälin edennyt raskaus alkaa jo tuntua odottajan selässä niin, että pitkät istuskelut on välillä katkaistava venyttelyyn. Tunne kuitenkin voittaa alkuajan pahoinvoinnin: ensimmäiset kolme kuukautta Manuela oksensi päivittäin.

– Se on nyt vaihtunut jatkuvaan näläntunteeseen, hän naurahtaa palatessaan pöytään.

– Siis oikeasti, voisin vain syödä koko ajan, hän jatkaa rouskuttelua.

Manuelan esikoisen odotus paljastui marraskuussa, kun pyöristynyt vatsanseutu työntyi näkyviin vartalonmyötäisissä esiintymisasuissa Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Siinä Manuela taivutteli finaaliin ja hopea­sijalle saakka tanssiparinsa, koreografi Matti Puron rinnalla.

Kolme kuukautta kestäneen kisan ja tiiviin treenaamisen Manuela jaksoi hyvin, mutta ohjelman päätyttyä marraskuussa tuli tarve höllentää tahtia.

– Olin aika väsynyt, tarvitsin lepoa ja rauhoittumista. Ohjelma oli huikea kokemus, mutta samalla vaativa projekti. Se oli jatkuvaa oman epätäydellisyyden sietämistä, rajojen haastamista ja paineiden kestämistä, Manuela kertaa tuntojaan kisan varrelta.

Hän tiesi kyllä, kuinka pidetty tanssiohjelma oli, mutta kisan tuoma julkisuus yllätti silti. Yhtäkkiä seurattiin Manuelan lääkärikäyntejä ja vaadittiin vauvan isää esille.

– En omista televisiota ja enkä tiennyt, kuinka paljon huomiota ohjelmasta seuraisi. Se on tuntunut hiukan hämmentävältä.

Ei Manuela silti mikään takarivin tuikkija tahdo olla. Tunnettuus kuuluu nykyiseen työhön näyttelijänä ja luennoitsijana sekä entiseen ammattiin huippu-urheilijana.

Viime vuonna julkaistussa Ylitys-nimisessä esikoiskirjassaankin Manuela kertoi arkailematta elämästään kasvukipuineen kaikkineen.

– Olen kertonut kokemuksistani, joista saattaisi olla apua muille, mutta samalla olen halunnut säilyttää jonkin omimman turva-alueeni. En ole koskaan puhunut suhteistani julkisuudessa enkä aio tehdä sitä nytkään.

Lisää huomiota on kuitenkin luvassa alkuvuodesta, kun tv-sarja Nymfit alkaa MTV3-kanavalla. Siinä Antiikin Kreikan naistyypit on siirretty tähän päivään. Manuela on veden nymfi, jolla on taito parantaa ihmisiä.

Suomalaisvoimin syntynyt fantasiadraama on myyty 50 maahan. Vielä tuoreelle näyttelijälle se on loistava kansainvälinen käyntikortti.

– Ystäväni Italiassa ovat jo nähneet sarjaa ja lähettäneet terveisiä, miten hassulta tuntuu seurata minua dubattuna.

Naistyyppejä Manuela käsittelee kesällä aloittamassaan kirjassaankin.

– Haaveilen saavani jotain valmista vuoden päähän.

Kulkija asettuu Helsinkiin

Manuelan kodissa ei ole televisiota, mutta pieni alttari sieltä löytyy. Sen päällä valvoo Äiti Marian kuva sekä kokoelma erityisiä kiviä, joista Manuela saa tukea ja voimaa. Niiden energioita hän käyttää niin negatiivisuuden poistamiseen, lempeyden luomiseen kuin sydämen avaamiseenkin. Iltaisin yksi niistä päätyy viereen, kun hän menee nukkumaan.

– Kuljen usein takin taskut täynnä kiviä, Manuela nauraa ja kaivaa repustaan kämmenen kokoisen vaalean, kuultavan mötikän: enkelikivi seuraa Manuelan matkassa aina ja kaikkialle.

Kivet ovat niitä harvoja tavaroita, jotka ovat kulkeneet Manuelan muuttokuormassa osoitteesta toiseen. Samoin muutama astia sekä koko liuta kirjoja, joista vanhimmat Manuela on hankkinut kymmenen, viisitoista vuotta sitten.

– Tiedän, ettei kirjojen roudaaminen ole ihan viisainta hommaa, varsinkin jos sattuu muuttamaan maasta toiseen. Minulle ne kuitenkin ovat rakkaampia kuin kalusteet tai vaatteet. Annan herkästi pois sellaista, mitä en käytä. Kotonani ei saa olla liikaa mitään turhaa.

Alun perin savolais-sisilialainen Manuela palasi reissuiltaan Suomeen kolme ja puoli vuotta sitten ja asettui Helsinkiin. Pääkaupungissakin hän on muuttanut jo neljästi: Lauttasaaresta Ruoholahteen, sitten Punavuoreen ja lopulta Käpylään. Sen kylämäisessä yhteisössä Manuela viihtyy loistavasti. Pikkukaupungin tyttöä viehättää, kun naapurit tunnetaan etunimeltä, ja he vaihtavat joulukortteja.

– Olen aina ollut liikkuvainen ja muuttanut helposti maata tai kaupunkia työn, opiskelun tai ihmissuhteen perässä. Nyt tunnen olevani kotona. Myös perheen perustaminen on vahvistanut käsitystäni oman pesän tärkeydestä ja kodin pysyvyydestä, Manuela miettii.

Kahden kulttuurin keskellä

1980-luvun Mikkeli oli pieni savolaiskaupunki, kun Manuela Bosco syntyi siellä urheiluperheensä esikoisena.

Lapsuudenmaisemat olivat äidin, Anni Kirvesniemi-Boscon kotiseutua ja vaihtuivat Italian Formiaan, isä Carmelo Boscon juurille, kun Manuela oli kolmevuotias.

Suomeen palattiin, kun Manuela ja pikku­sisko Carla lähestyivät kouluikää. Manuela kävi peruskoulun Mikkelissä ja Voionmaan urheilulukion Jyväskylässä.

Italiassa rampattiin lomilla, sukuloimassa sekä juoksuvalmennuksessa. Teini­vuosina juoksu-ura vei kisamatkoille ympäri maailmaa.

Carmelo oli työlleen omistautunut tutkija, joka valmensi tyttäriään näiden yleisurheilu-uralla. Hän menehtyi aivosyöpään vuonna 2003.

Seurasi vuosia, joina Manuela etsi suuntaa elämälleen. Lopulta hän päätyi Italiaan aloittaessaan opiskelun Rooman Accademia Europea D’Arte Drammatica -teatterikoulussa vuonna 2006.

– Roomassa sain katkaistua napanuoran kaikkeen tuttuun, Suomeen, urheiluun ja perheeseenikin. Isäni kuolemasta oli muutama vuosi, ja tuntui oikealta palata Italiaan mutta kaupunkiin, jossa en ollut koskaan asunut. Sain aloittaa puhtaalta pöydältä. Noiden kolmen vuoden aikana minä vasta oikeasti aikuistuin ja kasvoin tytöstä naiseksi.

Manuela on oikeastaan asunut puolet elämästään Suomessa ja puolet Italiassa.

– Nuorempana arjen jakaantuminen kahden maan välillä aiheutti rauhattomuutta. Oli raastavaa tuntea jatkuvasti ikävää toisaalle. Pitkään tuntui, että pitäisi valita, kumpaan maahan päädyn ja kumpaa kulttuuria edustan. Vasta muutama vuosi sitten oivalsin, ettei minun tarvitse valita, vaan molempien maiden perimä kulkee minussa aina.

Jokainen suhde on siunaus

Monikulttuurisuus näkyy Manuelassa sen mukaan, missä maassa hän on. Italiassa hän ilmaisee itseään fyysisemmin, on puheliaampi ja suurpiirteisempi.

– Suomessa minusta usein tulee hiljaisempi ja rauhallisempi. Monesti Italiasta palatessa olen päättänyt, että tällä kertaa en ala pienentää itseäni, mutta ajan mittaan yleinen ilmapiiri vaikuttaa niin. Italiassa ollaan enemmän super­latiiveja kuin täällä, Manuela tiivistää.

On hän niitä superlatiiveja vihannutkin. Aikoinaan jo silloin, kun ne korostuivat temperamenttisen isän käytöksessä keskellä hienotunteisia suomalaisia.

– Isäni saattoi kiivastuessaan huutaa kaikkien kuullen. Italiassa se ei vaikuttanut dramaattiselta, mutta Suomessa nolostuin monesti hänen puolestaan. Aikuistuessa olen tunnistanut itsessäni monia samoja vihaamiani piirteitä.

– Olen voimakas persoona ja hermostun helposti. Suuttuessani hyökkään
aggressiivisesti, huudan ja pystyn todella satuttamaan läheisiäni.

Manuela kiittelee, että vanhat ystävät tietävät hänen kiihkeytensä ja ymmärtävät sitä. Vastapainoksi he tuntevat myös rakastavan ja sydämellisen naisen.

– Olen huono feikkaamaan enkä osaa peitellä tunteitani. Siksi en voisi elää minkäänlaista kulissielämää.

Ihmissuhteissaan Manuela sanoo olevansa haastava kumppani, joka ei suostu tinkimään periaatteestaan, että suhteen on edettävä luonnostaan ja pakottamatta.

– Olen käynyt kouluni siitä, millaista on sietää toisen ehtoja tai millaista on olla epätoivoisen riippuvainen toisesta. Ajattelen kuitenkin, että jokainen ihmissuhde on ollut siunaus ja opettaa jotain. Olen varmasti tehnyt niissä äkkipikaisia ja lapsellisia ratkaisuja, mutta aina olen pyrkinyt olemaan rehellinen itselleni. Tunteilleen on oltava uskollinen silloinkin, kun ne tuntuvat raaoilta.

Ehdottomuudessaan Manuela kuulostaa jyrkältäkin mutta heltyy, kun puhe kääntyy tulevaan elämänmuutokseen. Elämään tulee nyt uusi suhde, uusi ihminen, joka vastedes sanelee tahdin.

– Olen ollut huono sietämään pakkoja, mutta lapsen kanssa tilanne on täysin toinen. Siitä tulee suhde, jossa teen kaikki valinnat hänen ehdoillaan. Lapsi tulee koulimaan minua paljon enemmän kuin minä häntä, Manuela virnistää.

Elämänmuutos on kuitenkin toivottu.

– Olen pitkään halunnut tulla äidiksi, ja mieluusti näen ympärilläni suurperheen.

Hänelle perhe on varsin joustava käsite. Siihen kuuluvat myös lähimmät ystävänsä. Manuelalla on tiiviit välit myös hiihtäjäenonsa Harri Kirvesniemen perheeseen ja serkkuihinsa. Yllätysjäsenkin perheeseen on saatu, kun Manuela sai tietää isänsä puolelta velipuolesta, joka asuu nykyään Ruotsissa.

– Hänenkin kanssaan olemme hyvin läheisiä.

Kontrollinainen mysteerin äärellä

Innoissaan ja vähän kauhuissaan. Vastuusta peloissaan ja täynnä rakkautta. Luottavainen ja silti tietämätön siitä, mitä tuleman pitää. Kaikkea sitä Manuela käy läpi valmistautuessaan äitiyteensä.

– Olen aina ollut kontrollihaluinen, mutta nyt on hyväksyttävä, että olen elämän suurimman mysteerin äärellä.

Tukiverkosta ei ainakaan ole pulaa, eikä hyvistä roolimalleista. Manuela
kuvailee sukunsa naisia aikaansaaviksi ja itsenäisiksi. Äiti pyöritti arkea usein yksin isän matkustaessa työssään.

– Äitini teki aina kaiken lastensa hyvinvointia ajatellen. En voisi kuvitella, että joku olisi enemmän läsnä. Arjestamme ei olisi tullut mitään ilman häntä.

Silti Manuela oli vahvasti myös isin tyttö. Tämä oli auktoriteeteista suurin.

– Äiti sai sitten kärsiä tulisuudestani ja negatiivisista puolistani. Oli aikoja, jolloin olin todella vaikea häntä kohtaan. Olen varmasti aivan liian vähän osannut kiittää häntä. Luotan häneen enemmän kuin keneenkään muuhun maailmassa.

Lapsuudenkodissa oli paljon sellaista, mitä Manuela toivoo onnistuvansa siirtämään omaan perheeseensä. Kasvatuksessa korostuivat ennakkoluulottomuus, suvaitsevaisuus sekä tasa-arvo.

– Koulutuksen merkitystä painotettiin, mutta samalla vanhemmat olivat hirmu liberaaleja. Kotona vallitsi reilu meininki, Manuela kuvailee.

– Eikä tunteiden näyttämisessä säästelty. Sen toivottavasti osaan välittää omallekin lapselleni.

Suunta löytyi vaeltamalla

Manuelan puheessa vilahtavat usein tunteet ja johdatus ja vähän enkelitkin, joita hän alkoi kuulla ja kuunnella urheilu-uran päätyttyä ja isänsä kuoleman jälkeen. Vaikea elämänjakso johti elämänhalun katoamiseen ja siihen, että Manuela rukoili jumalalta apua. Siitä
kokemuksesta syntyi Ylitys-kirjakin.

Nyt Manuela sanoo jättäneensä pimeän kauden kauan sitten.

– Uusi elämänvoima alkoi siitä, kun uskalsin ajatella, että urheilu on ohi, ja lähdin teatterikouluun.

Manuela oli harrastanut teatteria jo lapsesta, ja perheessä oli toisteltu usein, millainen taiteilijaluonne tytär oli.

– Piti vain uskaltaa myöntää, että taiteiden maailma oli omin juttuni, se mitä minun kuului tehdä. Päätös tuntui vapauttavalta. Siitä lähtien olen saanut rauhaa ja levollisuutta elämääni.

Joskus johdatus voi tulla pieninä merkkeinä, joskus vastausten löytäminen vaatii suurempaa työstämistä. Niin kuin muutama vuosi sitten, kun oleilu Lontoossa päättyi sydänsuruihin.

– Sydämeni oli täysin rikki enkä tiennyt, mitä minun kuuluisi tehdä. Jostain sitten putkahti idea pyhiinvaellusmatkasta Santiago de Compostelaan.

Manuela matkusti Ranskaan ja lähti 800 kilometrin vaellukselle Pyreneitten yli, Espanjan halki ja lopulta Santiago de Compostelaan.

Kuukauden ajan hän käveli, 20–40 kilometriä päivässä, aamuviidestä iltapäiväkolmeen, söi ja nukkui muiden vaeltajien kanssa.

– Siellä kaikki olivat jonkinlaisessa elämänsä risteyskohdassa. Kun vain
käveli, söi ja nukkui, yksitoikkoisuus karsi kaiken turhan mielestä.

Manuelalle valkeni, että hän palaisi Suomeen ja keskittyisi näyttelijäntyöhön.

Nykyään häntä vähän harmittaa, miten väärin hänen opiskelemansa enkeli­terapia ja -korttien lukeminen on joskus ymmärretty. Ihan kuin ne tekisivät kaikki valinnat Manuelan puolesta ja veisivät häntä kuin pässiä narusta.

– Ei se niin mene. Valinnan vapaus ja vastuu ovat minun, minä tätä laivaa
ohjaan. Joskus vain tulee hetkiä, etten tiedä, mitä haluan, ja silloin tarvitsen johdatusta ja neuvoja. Kun sitten uskallan tehdä sitä, mikä innostaa, elämästä tulee paljon helpompaa.

– Ja tuleehan niitä synkkiä syklejä edelleen. Silloin päätökset tuntuvat vaikeilta. Minulla on silti vahva olo ja tiedän, ettei mikään voi enää murtaa
minua täysin. Olen löytänyt uskon hyvään.

Manuela Bosco

■ 11.6.1982 Mikke­lissä syntynyt näyttelijä, kirjailija ja luennoitsija, joka kilpaili aitajuoksussa EM- ja MM-tasolla. Asuu Helsingissä ja odottaa esikoistaan.
■ Omistaa henkiseen hyvinvointiin keskittyvän yrityksen Lumien.
■ Julkaisi esikoiskirjansa Ylitys vuonna 2013.
■ Valmistui näyttelijäksi 2009. Näyttelee yhtä pääosaa ensi vuonna alkavassa tv-sarjassa Nymfit.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.