The Sounds -yhtyeen keulakuva Maja Ivarsson aikoo maailman parhaaksi esiintyjäksi. Harmina ovat vain kuvaajat, jotka napsivat otoksia hameen alta.

Kuva Jaakko Martikainen

The Soundsin laulaja Maja Ivarssonin, 31, reteästä olemuksesta huokuu, että asennetta löytyy vaikka muille jakaa.

Itsetietoisuus ja heittäytymiskyky ovat paitsi Majan, myös koko bändin tunnusmerkki. The Sounds on vahva live-yhtye ja ottaa esiintymislavat haltuun klubeista isoihin areenoihin. Se on ollut bändin tavoite alusta asti. Taktiikka on toiminut, sillä yhtye on pysynyt pinnalla yli vuosikymmenen. Se on  huippusuosittu myös Suomessa ja on ollut täällä monilla festareilla ja pienkiertueilla.

– Menestyksemme ei perustu onneen vaan kovaan työhön, Maja huomauttaa.

The Soundsilla on faneja ympäri maailmaa, ja lukuisat julkkikset Quentin Tarantinosta Britney Spearsiin kulkevat bändin fanipaidoissa. Silti suomalaiset ovat erityisasemassa.

– Los Angeles on ollut pitkään kotimme maailmalla, mutta Suomi on noussut nyt kärkeen. Olemme alusta asti saaneet täällä mahtavan vastaanoton. Biisejä kirjoittaessamme saatamme kuvitella, että seisomme suomalaisten kesäfestareiden lavalla ja että yleisö laulaa kappaletta mukanamme, Maja hehkuttaa.

Vilkkuvat alushousut

Kun Maja ilmaantuu esiintymislavalle, hänellä on poikkeuksetta päällään korkokengät ja minimekko. Se ei silti estä häntä pomppimasta ja riehumasta lavalla räävittömästi. Laulajasta onkin napattu lukuisia otoksia, joissa alushousut vilkkuvat.
Majaa hameen alle keskittyvät kuvat ärsyttävät, koska ne tuntuvat hänestä epäkunnioittavilta.

– En koskaan kadu sitä, mitä teen lavalla. Silti minua pännii, että kuvaajat ovat kiinnostuneita vain alapäästäni. Jos olisin mies, haarovälini ei saisi ollenkaan niin paljon huomiota.

Maja myöntää, että hän on itsekin vastuussa provosoivista poseerauksistaan. Hänen esikuviaan ovat suuret esiintyjät, kuten Freddie Mercury ja Mick Jagger. Heissä Maja ihailee kykyä pidellä yleisöä hyppysissään ja saada se tekemään mitä vain. Maja ei kainostelekaan ilmoittaessaan, että hänen tavoitteensa on tulla maailman parhaaksi esiintyjäksi.

– Haluan olla naisversio Freddie Mercurystä ja tehdä korkokengissä saman kuin hän. Vaatii pokkaa olla lavalla vastuussa 35 000 ihmisestä. Jos se tarkoittaa, että minun pitää olla välillä vähän vulgaari ja ylitsepursuava, se on vain hyvä juttu.

Maja tietää olevansa esikuva. Se onkin tärkein syy, miksi hän ei suostu sensuroimaan itseään lavalla.

– Minun pitää olla vahva, koska monet tytöt yleisössä ihailevat minua. Jos olen itsevarma enkä häpeile kehoani, he voivat ottaa asenteestani positiivisia vaikutteita.

Maja kerää bändin keulakuvana ja ainoana naisena suurimman huomion, minkä voisi kuvitella aiheuttavan muissa jäsenissä kateutta. Yhtyeen kitaristi Felix Rodriguez on kuitenkin toista mieltä.

– Keulakuvan kuuluukin erottua ja näkyä, erityisesti lavalla. Kun taas olemme studiossa, minä olen enemmän vastuussa. Olemme kaikki tyytyväisiä asemiimme, sillä jos välillämme olisi kilpailua, bändi olisi varmaan jo hajonnut, Felix pohtii.

Itsevarmuus sytyttää

Kun Maja oli nuori, hän haaveili kuvataiteilijan ammatista. Edelleen piirtäminen on pysynyt rakkaana harrastuksena. Maja kaivaa kännykästään kuvan lyijykynällä tekemästään bambipiirroksesta. Parissakymmenessä minuutissa syntynyt kuva on taitavasti tehty.

Nuorempana Maja pelasi jalkapalloa, ampui ilmakiväärillä ja potkunyrkkeili. Hän kuvailee näyttäneensä murrosikään asti aivan pojalta. Edelleenkin Majasta on outoa huomata, että miehet kuolaavat hänen peräänsä.

– En ole koskaan ollut kovin tyttömäinen, joten tuntuu omituiselta ajatella, että olen joidenkin silmissä tosi hyvännäköinen. Nautin meikeistä, vaatteista ja korkokengistä, mutten juurikaan mieti, mitä muut ajattelevat ulkonäöstäni. Vaikka on minullakin hyvät ja huonot päiväni, kuten kaikilla naisilla.

Maja on biseksuaali ja seurustellut sekä naisten että miesten kanssa. Muutaman kuukauden ajan kumppanin paikan on täyttänyt poikaystävä. Tämä iski hänet itsevarmuudellaan.

– Ihastuin poikaystävääni, koska hänellä oli munaa pyytää minua treffeille. Kaikki muut sanoivat, ettei hänellä ole mitään mahdollisuuksia, mutta hän ei välittänyt. Hän tiesi, että voisin torjua hänet, mutta hän uskoi itseensä ja otti riskin. Nyt meillä menee oikein hyvin.

Maja Ivarsson

  • Laulaja-lauluntekijä syntyi 2.10. 1979 Ruotsin Skånessa. Seurustelee.
  • Rokkiyhtye The Sounds perustettiin 1998. Bändi on julkaissut aiemmin kolme levyä. Lyönyt läpi Euroopassa ja Amerikassa.
  • Neljäs levy Something to die for ilmestyi 29.3. ”Edellinen albumimme oli hitaampi ja rauhallisempi, tässä on synkempi ja talvisempi fiilis.”

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.