Maija Lukkari-Nyman ihmettelee, miksi nuoret naiset eivät kannusta toisiaan menestymään. Kuvat: Piia Arnould

Maija Lukkari-Nyman on ehtinyt olla tiukka lakinainen, kotiäiti ja yrittäjä. Vaikka urat vaihtuvat, perhe pysyy. – Tunnen saavuttaneeni paljon, kun olen saanut niin ihanan miehen ja lapset.

Sisustussuunnittelija Maija Lukkari-Nymanin, 44, uuden kodin etelähelsinkiläisessä jugendtalossa voisi esitellä missä tahansa sisustuslehdessä. Korkeita huoneita korostavat tarkkaan mietityt huonekalut, ja valo tulvii suurista ikkunoista eteiseen asti. Kattoon ulottuva kirjahylly on täynnä Maijan ja hänen puolisonsa, uutisankkuri Peter Nymanin, 49, suosikkiteoksia.

Muutama yksityiskohta kuitenkin ontuu. Vessan ovesta puuttuu lukko, ja remonttimiehet ovat juuri poraamassa liesituuletinta paikoilleen.

– Ensimmäisessä kodissani kävi klassisesti niin, että laitoin viimeisen kynnyksen paikalleen juuri, kun muutin pois, Maija virnistää.

Nyt keskeneräisyys on ymmärrettävää: koti on Nymaneille uusi. Sen pinnat uusittiin kahdeksan kuukautta kestäneessä remontissa, mutta huonekalut ovat samat tutut. Koska Maija koluaa työkseen sisustusliikkeitä, kodin mööpelit eivät hevillä vaihdu.

– Muille on helpompi sisustaa.

Sisustaminen on aina ollut Maijan intohimo, ja nuorena hän haaveili arkkitehdin ammatista. Toisin kävi.

Oikeustieteen maisteri Maija nousi julkisuuteen vuonna 2011 Diili-ohjelmassa Hjallis Harkimon neuvonantajana. Sitä ennen hän oli ollut kotiäiti, rakennuttajayrityksen toimitusjohtaja sekä lakimies lastensuojelun ja päihderikosten parissa.

Vuosi sitten Maija päätti seurata unelmaansa ja tekee nyt töitä asumiseen liittyvän lainsäädännön asiantuntijana, kiinteistönvälittäjänä ja sisustussuunnittelijana.

– Yrittäjyys oli iso päätös. Päätin kuitenkin, että nyt tai ei koskaan. Vaikken päässyt arkkitehdiksi, olen nyt niin lähellä haaveammattiani kuin mahdollista.

Yrittäminen on sopinut hyvin multitaskaamiseen tottuneelle Maijalle.

– Pidän joustavuudesta ja siitä, että hallitsen omaa aikaani. Peter sanoo lempeästi, että olen hyvä organisoimaan. Hän voisi käyttää muitakin määreitä, koska olen välillä kova päsmäröimään, Maija nauraa.

– Päässäni on koko ajan menossa Tetris-peli, jossa suunnittelen päivän kulkua. Pieni paine ja stressi eivät minua haittaa.

Maijan hyvän olon eväät:

Perhe

”Perhe on minulle kaikki kaikessa, se tarkoittaa rakkautta, ystävyyttä ja turvaa. Jos yksi perheenjäsenistä lyö varpaansa, minuunkin sattuu. Tunnen saavuttaneeni paljon, kun olen saanut niin ihanan miehen ja lapset.

Kun esikoisemme syntyi, jäin kuudeksi vuodeksi kotiin. En koskaan ajatellut olevani uhri, nautin joka hetkestä. Vaikka kotiäitiys oli välillä stressaavaa, hektistä ja täyttä työtä, harvoin oli kiire mihinkään.

Peter on ollut läsnäoleva isä. Se teki kotiin jäämisestäni helpompaa. Ilman toista auttamassa olisin voinut väsyä.

Olisin voinut haluta vaikka kuinka monta lasta. Neljänkympin lähetessä touhussa tulivat kuitenkin realiteetit vastaan. Vaikka rakastan äidinrooliani, yritän pitää huolen, etten ole koko ajan äiti. Olen myös vaimo, ystävä ja yrittäjä.

”Alusta saakka olemme olleet Peterin kanssa paljon yhdessä. Emme tarvitse irtiottoja toisistamme.”

Mielestäni lapset kannattaa hankkia vasta, kun on löytänyt oikean miehen. Niin minä päädyin tekemään. Lapsiarkea auttaa kiva kumppani. Tapasimme Peterin kanssa 14 vuotta sitten. Asuimme eri kaupungeissa – minä Nilsiässä ja Peter Helsingissä. Ramppasimme väliä lentäen ja autolla. Nuori rakkaus kesti reissaamisen.

Alusta saakka olemme olleet Peterin kanssa paljon yhdessä. Vaikka puuhailemme omiakin juttuja, emme tarvitse irtiottoja toisistamme.

Peterin ensimmäinen puoliso menehtyi syöpään vuosi ennen tapaamistamme. Olemme aina keskustelleet asiasta avoimesti ja käyneet yhdessä myös haudalla.

Lesken kanssa yhteen meneminen tuntuu ajatuksena vaikealta: minähän en olisi mieheni kanssa yhdessä, jos hänen edellisensä ei olisi menehtynyt. En kuitenkaan ole milloinkaan osannut olla asiasta muuta kuin surullinen.

Mielestäni on luonnollista, että edesmennyttä suree ja ikävöi. Siihen on jokaisella täysi oikeus, enkä koskaan voisi pitää kaipausta huonona asiana tai olla millään tavalla kateellinen. En koskaan haluaisi, että Peter tai hänen läheisensä unohtavat rakastaan.”

 

Maija ja Peter. Kuva: Peter Nyman

 

Estetiikka

”Kauniit asiat ympärilläni tuovat minulle iloa. Nuorena tykkäsin siivoamisesta, nautin järjestyksestä. Edelleenkin haluan, että ympäristöni on seesteinen. Veikkaan, että olemme maailman ainoa perhe, jossa legopalikat on lajiteltu laatikoihinsa värin ja koon mukaan.

Stressiä puran roikkumalla Pinterestissä ja puuhastelemalla. Rakastan teknistä piirtämistä ja sisustusten suunnittelua. Se rentouttaa minut täysin. Nautin myös legoilla rakentelemisesta lasten kanssa. Varaan siihen kunnolla aikaa, koska en halua puuhailla hutaisten.

Lapsena minulla todettiin vaikea lukihäiriö. Se ei kuitenkaan rajoittanut oppimistani. Olen aina ollut hyvä koulussa, enkä osannut ajatella, että lukihäiriöni estäisi hakemasta oikeustieteelliseen.

Jouduin kuitenkin etsimään itselleni toimivan oppimistavan. Muistan ja hahmotan asiat muotoina. Metsässä en eksy, koska kantojen ja kivien paikat tallentuvat päähäni tarkalleen. Sen sijaan kirjoittaminen vaatii keskittymistä. Siinä teen edelleen virheitä, joille lapsemmekin nauravat.

Pidän lukihäiriötäni ominaisuutena, en vammana. Hahmottamistavastani on valtavasti hyötyä nykyisessä työssäni. Näen heti, miten erilaiset kalusteet mahtuvat huoneeseen.”

Juoksulenkit

”Käyn aamulenkillä viisi kertaa viikossa tyttökaverini kanssa. Emme juokse vierekkäin, vaan höpöttelemme puhelimessa. Itsensä on helpompi saada lenkkipolulle, kun mukana on sosiaalinen ulottuvuus.

Aamuvirkkuna herään aina viideltä ilman kelloa. Se on hieno piirre: olen saanut tehtyä jo paljon, kun Peter ja lapset vasta kömpivät sängystä.

Moni ihastelee virkkuuttani, mutta ei se ole pelkkää juhlaa. Kirjaimellisesti. Minusta ei saa kello neljään asti bailaajaa. En myöskään kykene treenaamaan illalla.

Moni on kysynyt, miksen treenaa maratonille. En halua suorittaa urheilua. Ikä on opettanut armollisuutta. Olen ymmärtänyt, ettei minun tarvitse olla kone.

Juoksen, koska saan siitä hyvän olon. Samalla se on terveyteni kannalta välttämätöntä. Minulla todettiin 27-vuotiaana Menieren tauti. Se on sisäkorvan sairaus, joka aiheuttaa huimauskohtauksia ja saattaa johtaa kuuroutumiseen.

”Terveyteni takia minun on kuunneltava tarkasti itseäni.”

Ensimmäinen kohtaukseni oli hurja. Pystyin vain istumaan nojaten, toinen puoli kasvoistani puutui tunnottomaksi, ja korvasta lähti kuulo joksikin aikaa. Kun sain diagnoosin, mietin kauhulla, miten tässä käy. Olin juuri kuullut tyypistä, jonka sairaus oli pakottanut nuorena sairauseläkkeelle.

Minulla kävi kuitenkin hyvin. Oikean hoitomuodon ansiosta en ole oireillut 11 vuoteen. Yritän estää oireita vähäsuolaisella ruokavaliolla, joka estää nesteen kertymistä sisäkorvaan. Myös urheilu poistaa kehosta suoloja.

Huimauskohtaukset liittyvät myös stressiin. Terveyteni takia minun on kuunneltava tarkasti itseäni. Lepopäiviä ei saa unohtaa.”

Herkkuruoka

”Urheilu on tärkeä stressinpoistaja, mutta joskus saman asian ajavat hyvä ruoka ja lasi viiniä. En jaksa hifistellä ruuan kanssa, vaikka haluankin syödä terveellisesti. Mielestäni sokeri, voi ja kerma kuuluvat lautaselle.

Olemme Peterin kanssa innokkaita mutta erilaisia ruuanlaittajia. Hän tekee mahtavaa arkisapuskaa, minä kokkaan pitkän kaavan mukaan. Hiljattain tein kavereilleni vietnamilaisia kevätrullia. Niiden väkertämisessä meni koko päivä.

Ajattelen helposti, miksi lähteä ravintolaan, kun kotonakin tekee niin hyvää ruokaa. Järjestämme usein illanistujaisia kavereillemme. Tykkään välittömistä kekkereistä, joissa tarjoillaan helppoa sormiruokaa ja edullista kuohuvaa.”

 

”Ulkonäöllä ei tee mitään, jos on muuten nihkeä tyyppi”, Maija sanoo.

 

Mökkeily

”Vaikka koko perheemme on sosiaalinen, välillä on ihanaa olla vain keskenään. Silloin suuntaamme mökille. Luonnon helmassa arki katkeaa, rakastamme mökkeilyä. Kun lapset eivät vielä käyneet koulua, olisimme voineet vaikka muuttaa sinne.

”Mökillä aloitamme aamut Peterin tekemällä smoothiella.”

Meillä on vanha torppa uusilla mukavuuksilla. Siellä kaiken ei tarvitse olla vimpan päälle. Yritän tehdä mahdollisimman paljon itse, mutta välillä joudun huikkaamaan Peterin Tex Willerinsä takaa nostamaan jotain ikkunaa maalausprojektiani varten. Omat voimani ja pituus eivät riitä ihan kaikkeen.

Mökillä aloitamme aamut Peterin tekemällä smoothiella. Päivät kuluvat puusaunaa lämmittäessä ja pihalla touhutessa. Käymme soutamassa, pelaamme sulkapalloa ja lenkkeilemme.

Ennen hoidin innoissani puutarhaa, mutta nykyään olen maltillisempi. Pihassa kasvaa perennoja, omenapuita ja marjapensaita. Joskus virittelen salaattipenkkiä. Raavas työ on terapeuttista ja pidän sienestämisestä. Yleensä lähden metsään lasten kanssa. 194-senttinen Peter väittää olevansa liian pitkä kykkimään maassa, joten hänestä ei ole seuraksi.”

Kauneudenhoito

”Tykkään laittaa itseäni – välillä enemmän, välillä vähemmän. Tutkin ja kokeilen uusia kauneusjuttuja innokkaasti. Testaan eteläafrikkalaisten plastiikkakirurgien menetelmää, jossa ihoa yritetään nuorentaa Enviro-tuotteiden, A-vitamiinin ja antioksidanttien avulla. Kävin sen takia ihoanalyysissä ja nyt mikroneulaan ihoani iltaisin. Olen myös käynyt LPG-hoidossa, jonka pitäisi vilkastuttaa kehon toimintaa ja polttaa rasvaa.

”Mietin, pitääkö minun näyttää aina hyvältä. Päätin, ettei tarvitse.”

Kun aloimme seurustella Peterin kanssa ja meitä kuvattiin yhdessä lehtien palstoille, mietin, pitääkö minun näyttää aina hyvältä. Päätin, ettei tarvitse. Raikkaus ja persoonallisuus ovat kaunista, eikä kaikkien tarvitse olla samasta muotista. Äitinä en halua ylikorostaa kauneuden merkitystä – ulkonäöllä ei tee mitään, jos on muuten nihkeä tyyppi.

Olen aina ollut vähän poikatyttö. Ehkä koska olen neljän veljen sisko. En halua rajata ihmisiä sukupuolen mukaan. Jokainen tehköön, mikä tuntuu itsestä parhaalta.

Mielestäni miehet ja naiset ansaitsevat työstään saman palkan, mutta kiintiöissä näen ongelman. Naiseus ja mieheys ovat samanarvoisia piirteitä. Ketään ei pitäisi lokeroida yhden piirteen mukaan.

Joskus ihmettelen surulla, miksi nuoret naiset eivät kannusta toisiaan menestymään. Itselläni on ollut läpi elämän mielettömän kannustavia tyttökavereita, joiden tuki on ollut lähes sokeaa. Se on upea voimavara. Toisten tukeminen on tie siihen, että itsekin menestyy.”

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.