Huumorin tähdet eivät pelkää laittaa itseään likoon, vitsailla omasta ulkonäöstään tai kiroilla. Ihan sama, vaikka kuulijakuntana olisi kuningatar.

”Yksikään nainen ei voi olla hauska”, töräytti kirjailija-toimittaja Christopher Hitchens Vanity Fair -lehden kohuesseessään vuonna 2007. Hänen mukaansa ihmisen huumorintajun määrittää haaroväli, eikä ilman siellä roikkuvaa oikeanlaista varustusta suusta voi pullahtaa hyvää vitsiä. Naiset kertovat vain naisille sopivia juttuja, kun taas miesten jutut naurattavat kaikkia.

Syy löytyy Hitchensin mukaan biologiasta. ”Naisten ei tarvitse viehättää miehiä sillä tavalla. He viehättävät miehiä muutenkin, jos ymmärrätte yskän”, kolumnisti kirjoitti. Myös muusikko Jerry Lewis on väittänyt vastaavaa – monien muiden joukossa.

Huumorialan naiset ovat ottaneet sydämenasiakseen taistella näitä ennakkoluuloja vastaan. Aseena on terävä asenne, joka ei pyytele anteeksi. ”Me emme välitä vittujakaan heidän mielipiteistään”, tiivistää näyttelijä Tina Fey koomikkonaisten tunnot kirjassaan Bossypants.

Omaelämäkerrallinen teos kertoo Feyn huumorimaailman huipulle johtaneesta matkasta, johon mahtuu painiskelua itsetunto-ongelmien kanssa. Kirjassa Fey neuvoo kanssasisariaan olemaan oman elämänsä rouvia ja neitejä ja antamaan piut paut haukuille.

Revittelyn stara

Monen naispuolisen koomikon salaisuus piilee välinpitämättömässä ja ronskissa tyylissä. Käheästä äänestään tunnetun Joan Riversin sanoin: komedia on ”vihaisten, valkoisten miesten peli. Vaikka olet Chris Rock tai Joan Rivers, olet vihainen, valkoinen mies”, tähden kerrotaan sanoneen.

Rivers oli räävittömän huumorin tähti. Jo 60-luvulla hän sai jatkuvasti kuulla olevansa ”liian kova, liian villi ja puhuvansa asioista, joista naisten ei pitäisi puhua”.

Hän ei pelännyt kiroilla edes Britannian kuningatar Elisabeth II:n edessä. Hän parjasi muiden ulkonäköä eikä kammoksunut heittää huulta omasta plastiikkakirurgin veitsen alla käyneestä naamastaan. ”Ei ole olemassa yhtään naiskoomikkoa, joka olisi ollut lapsena kaunis. Minulle paras ehkäisykeino on jättää valot päälle sängyssä”, Riversin kerrotaan töräyttäneen.

Mikään aihe ei ollut hänelle tabu. ”Minun ongelmani on se, että vitsailen liian usein. Eilen vitsailin hautaustoimistossa. Sillä tavalla selviydyn elämästä. Elämä on NIIN vaikeaa – kaikki ovat joutuneet selviytymään jostakin! Mutta jos nauraa vaikeuksilleen, ne pienenevät”, Rivers kertoi vuonna 2013 Associated Pressille vain pari päivää isosiskonsa kuoleman jälkeen.

Rivers menehtyi viime syksynä kunnioitettavassa 81 vuoden iässä, mutta häntä pidetään edelleen yhtenä kaikkien aikojen paheksutuimmista koomikoista.

Räppäävä yhdeksänkymppinen

Siinä missä Joan Rivers tuli tunnetuksi säädyttömyydestään, peräti 24 Emmy-ehdokkuutta saanut Betty White, 93, on yksi viihdemaailman hyväsydämisimmistä tyypeistä.

Vuonna 1939 uransa aloittanut White on omistautunut eläimille ja puolustanut julkisesti muun muassa homojen oikeuksia. ”Minulle ei ole väliä, kuka makaa kenen kanssa. Minulle riittää, että ihminen on mukava. Kaikki muu on jokaisen oma asia”, White sanoi viime vuonna talk show -isäntä Larry Kingin haastattelussa.

Oman rakastettunsa tähti menetti yli kolmekymmentä vuotta sitten. Hän ei kuitenkaan kaipaa elämäänsä enää uusia miehiä. ”Kun on saanut parhaan, kuka kaipaa muita?” White sanoi Daily Mailille vuonna 2011.

Uransa alussa White joutui monta kertaa torjutuksi, koska elokuvastudiot pitivät häntä epäkuvauksellisena. Nainen ei kuitenkaan suostunut lannistumaan. Hän aloitti uransa radiosta ja kipusi sieltä pikkuhiljaa televisioruutuihin.

White juontaa yhä omaa tv-sarjaansa Betty White’s Smartest Animals in America ja räppää silloin tällöin ihmisten iloksi.

Tähti on päässyt Guinnesin ennätystenkirjaan maailman pisimmän televisiouran tahkonneena naisena. Hän on myös ensimmäinen nainen, joka on tuottanut komediasarjan. ”Näytä kelle tahansa Bettyn kuvaa ja jokainen nousee seisomaan osoittaakseen kunnioitusta”, Whiten kanssa Tyttökullat-tv-sarjassa näytellyt Estelle Getty kuvaili kollegaansa People-lehdelle jo vuonna 1999.

Komedian kääntöpuoli

Nuoren sukupolven monilahjakkuuksista yksi päihittää lähes kaikki muut saavutusten määrässä. Lena Dunham, 29, on ennen kolmenkympin rajapyykkiä kirjoittanut menestyskirjan ja luonut oman televisiosarjan.

New Yorkissa syntynyt Dunham aloitti uransa tekemällä lyhytelokuvia ja postaamalla niitä videopalvelu YouTubeen. Suuri osa pätkistä käsitteli seksuaalisuutta. Seksi on tärkeä osa myös Dunhamin luomaa Girls-sarjaa, joka kuvaa länsimaisten nuorten aikuisten juurettomuutta. Tähden itsensä esittämä päähenkilö Hannah on antisankari, joka hyppii pätkätyöstä toiseen ja deittailee vääriä miehiä.

Hannahissa on paljon Dunhamia itseään. Kirjassaan Not that Kind of a Girl tähti kertoo joutuneensa nuorena seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Dunham on kärsinyt lapsesta asti pakko-oireisesta häiriöstä ja käynyt 9-vuotiaasta saakka terapiassa.

Huumorinaisen tie on vienyt hänet koko maailman suurennuslasin alle, ja moni on nähnyt linssin läpi vain ”läskiä” ja ”rumuutta”. Koska Dunham ei ole pelännyt piilotella kroppaansa kameralta, kriitikot ovat ottaneet oikeudekseen polkea hänet lyttyyn. ”Mutta siitä tulee koko ajan helpompaa ja helpompaa. Pelkoni kävivät toteen: ihmiset kutsuivat minua läskiksi ja inhottavaksi. Ja jäin henkiin. Ja nyt jatkan elämää”, Dunham kommentoi viime vuonna The Guardianille.

Joukkovoimaa

Välinpitämättömyys muiden mielipiteitä kohtaan yhdistää myös näitä kahta näyttelijää: naisten tekemää huumoria kirjassaan puolustanutta Tina Feyta, 45, ja hänen kollegaansa Amy Poehleria, 43. Poehler kertoo vapautuneensa tehtyään päätöksen, ettei nojaa menestystään ulkonäköön. ”Se ei vaikuttanut pelkästään työhöni, vaikka turhamaisuus on hankala asia koomikolle. Sen jälkeen en enää välittänyt, ajattelevatko ihmiset minun olevan kaunis vai ei”, Poehler kertoi radiohaastattelussa viime vuoden lopulla.

Käsikirjoittajina, tuottajina ja ohjaajina kunnostautuneet ystävykset tutustuivat toisiinsa yli 20 vuotta sitten. Kummankin ura lähti nousukiitoon Saturday Night Live -komediasarjasta, johon Poehler otettiin mukaan Feyn pyynnöstä. Tämän jälkeen naiset ovat tehneet yhteistyötä useissa komediaohjelmissa ja elokuvissa. He ovat myös juontaneet yhdessä Golden Globe -palkintogaalan peräti kolme kertaa. ”Kun olemme toistemme lähellä, tykkäämme halailla toisiamme, kuin olisimme kohdussa”, kaksikko kuvaili suhdettaan Entertainment Weekly -lehdelle viime vuoden lopulla.

Kumpainenkin on menestynyt myös omilla tahoillaan. Poehlerin suurin saavutus on huippusuosittu Parks and Recreation -televisiosarja. Fey on puolestaan vastuussa tv-sarjasta 30 Rock. Kumpikin on kirjoittanut oman menestyskirjan ja esiintynyt lukuisissa suosituissa komediasarjoissa. Fey on myös käsikirjoittanut ja näytellyt kulttielokuva Mean Girlsissa.

Molemmilla naisilla on kaksi lasta: Poehlerilla kaksi poikaa, Feyllä kaksi tytärtä. Kaksikko on vitsaillut, että tulevaisuudessa heidän jälkikasvunsa menee keskenään naimisiin. ”Olemme sitoutuneet pukemaan persikanväriset asut heidän häihinsä”, Fey irvaili lehtijutussa.

Vääriä juttuja

Vuonna 2010 Jenna Marbles latasi YouTubeen videon, jolla hän neuvoi, kuinka itsestään voi huijata hyvännäköisen. Videolla Marbles mättää naamaansa roiman annoksen meikkiä, vääntelee hassuja ilmeitä ja selostaa samalla tekemisiään ironiseen sävyyn. ”Rumuudelle ei ole parannuskeinoa, mutta itsestään voi tehdä optisen harhan”, Marbles veistelee videollaan.

Klipistä tuli hitti ja Marblesta videopalvelun yksi suosituimmista naispuolisista videobloggaajista. Hänen YouTube -kanavallaan on yli 15 miljoonaa tilaajaa. Mutta samalla kommenttilootat ovat täyttyneet vihapuheesta.

Naisten huumorilla näyttää olevan hyvin tarkat rajat, mutta rohkeimmat nykyhauskuuttajat työntävät niitä kauemmas ja ottavat huumorin kohteeksi jopa oman etnisen taustansa.

Juutalaistaustaista stand up -koomikkoa Sarah Silvermania, 44, on moneen otteeseen väitetty rasistiksi, koska hän ei pelkää tarttua stereotypioihin. ”Rakastan palestiinalaisten ja juutalaisten välistä vihanpitoa. Se on suloista. Totta puhuakseni, mitä eroa heillä on? He ovat ruskeita. Heillä on ominaistuoksu. On kuin bataatti vihaisi jamssia”, Silverman on laukonut The Guardianin haastattelussa.

Yhtä lailla juutalaistaustainen Lena Dunham sai keväällä aikaan rasismikohun, kun hän leikillään rinnasti The New Yorker -lehden kolumnissaan juutalaisen poikaystävänsä koiraan, ja tuli leimatuksi antisemitistiksi.

Koomikon vastine kohuun oli yksinkertainen twiitti: ”Syntymäpäivälahjana rakkaalle poikaystävälleni yritän olla aiheuttamatta skandaaleja ja olla raivostuttamatta ketään tällä viikolla.”

Rajojen rikkomisella on kuitenkin joskus hintansa: mielenterveyshäiriötä on pidetty Yhdysvalloissa eräänlaisena koomikkojen ammattitautina. Esimerkiksi Sarah Silverman on kertonut kamppailleensa koko elämänsä masennuksen kanssa.

Naisten voittokulku

Siinä missä television ja elokuvien hauskimmat naiset ovat pitkälti lähtöisin Yhdysvalloista, kirjallisuuden hassuimmat leidit tulevat Isosta-Britanniasta.

Helen Fielding, 57, muistetaan iki-ihanasta Bridget Jonesista. 90-luvun hittikirjoissa kolmekymppinen sinkkunainen yrittää selvittää rakkauden ja elämän mysteerejä. Lopputuloksena on sekoitus noloja tilanteita ja romantiikkaa.

Yhtä lailla kansainvälistä menestystä niittänyt Caitlin Moran, 40, tunnetaan etenkin vuonna 2011 julkaistusta kirjastaan Naisena olemisen taito. Hän on paitsi brittien tuntema kolumnisti ja tv-kasvo, myös hersyvä koomikko, yhteiskunnallinen vaikuttaja ja reipas feministi.

Kouluja Moran ei ole käynyt sitten esiteini-iän, mutta kirjailijan saavutukset puhuvat puolestaan. Moran ei kainostele puhuessaan naisten asemasta yhteiskunnassa – unohtamatta pilkettä silmäkulmassa.

– Jos haluan sanoa jotakin vakavaa, myyn sen eteenpäin vitsillä. Mieti vaikka koomikko Chris Rockia, joka stand upillaan kertoo enemmän rodusta, seksistä ja rahasta ja yhteiskunnasta kuin muut mitenkään uskaltavat, Moran kuvaili Me Naisille huhtikuussa.

Moranin mielestä yksi maailman huutavista vääryyksistä on se, että naisten pitää peitellä ja nolostella omaa vartaloaan. Tämä näkyy myös huumorimaailmassa. Siinä missä miehet heittelevät runkkausvitsejä, naisille menkat ovat edelleen tabu.

Tilanne on tosin Moranin mukaan muuttumassa. ”Maailman kaikki hauskimmat ihmiset ovat naisia”, hän sanoi The Guardianille maaliskuussa. ”Seuraavat 20 vuotta tulevat olemaan miehille vitun syvältä.”

Lue myös:

Pirjo Heikkilä pyrki teatterikouluihin 10 kertaa

Pirkka-Pekka Petelius kiistää paheksuneensa nuoria koomikoita

Arttu Wiskarikin pääsi jatkoon Bad Romance -esityksellään. Mitä siitä voi oppia?

Lokakuu on selvästi suomalaisten Bad Romance -kuukausi.

Muistatko vielä Arttu Wiskarin Lady Gaga -esityksen? Wiskari esitti jättihitin Bad Romance alkukuusta MTV-kanavan Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Lauantaina tositoimiin joutuu Saara Aalto, joka valitsi saman kappaleen Britannian X Factor -kilpailun kauhuteemaan.

Jakso jaksolta Saara on osoittanut vahvuutensa sekä laulajana että show-naisena. Viime viikon diivateemassa Saara veti äärimmäisen spektaakkelin, kun hän esitti Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press
Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press

Ei ole epäilystäkään, etteikö Saara esittäisi täydellistä Lady Gaga -show’ta. Mutta kun katsoo Arttu Wiskarin Bad Romance -vedon, voi siitä ottaa avuksi kaksi täsmäoppia – kelle tahansa ja mihin tahansa tiukkaan paikkaan.

1. Välillä kannattaa heittää täysin överiksi

Tämän kauden Tähdet, tähdet -ohjelma käynnistyi todellisella kimalleshow’lla. Moni televisionkatselija yllättyi, kun Artti Wiskari kertoi esittävänsä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romancen.

Ilta-Sanomille Wiskari kertoi, että hän ei pystynyt edes etukäteen treenaamaan kappaletta keuhkoputkentulehduksensa vuoksi. Mies teki kappaleesta omankuuloisensa ja pääsi jatkoon.

– Tämä on täysin vastakohta sille, mitä mä itse teen. On hyvä aloittaa siitä, että heittää niin överiksi kuin pystyy, Arttu Wiskari sanoi esityksensä jälkeen.

Lue myös! Saara Aalto voittoon! Avuksi 5 oppia edellisiltä X Factor -voittajilta

Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen
Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen

2. Mikään ei ole noloa!

Kesken suoran Tähdet, tähdet -lähetyksen Arttu Wiskarille tapahtui lavalla jotain äärimmäisen kiusallista: hänen housunsa ratkesivat. Mutta Arttu ei häkeltynyt. Hän jatkoi Bad Romance -esitystään, vaikka punaiset kalsarit näkyivät.

Onkohan Saara Aallon esiintymisasussa yhtä paljon kimalletta kuin Arttu Wiskarin hopeapuvussa?

Saara Aalto esittää Bad Romance -kappaleen lauantaina 29. lokakuuta Britannian X Factor -livelähetyksessä, joka alkaa kello 22 Suomen aikaa itv-kanavalla.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.