Kuvat Nina Kaverinen

Matti Kaske Cirigliano ei empinyt, kun äiti kehotti häntä hakemaan treffiohjelmaan, jossa amerikan­suomalaisille miehille etsitään Suomesta tyttöystävää. Mutta pureeko jenkkikarisma täkäläisiin naisiin?

Varsinainen unelmien poikamies! Amerikkalainen Matti Kaske Cirigliano, 27, saapuu terassille etuajassa ja näyttää siltä kuin hänet olisi napattu suoraan tavaratalon kuvastosta: hillitty vaaleansininen neule, kauluspaita, siistit ja istuvat farkut, valkoinen hymy. Ja kun Matti pääsee vauhtiin, hän paljastuu myös sanavalmiiksi ja karismaattiseksi kaveriksi.

Karismaa tarvitaan, sillä Matti on yksi kolmesta suomensukuisesta amerikkalaismiehestä, joka etsii itselleen suomalaista tyttö­ystävää syksyllä nähtävässä Love Connection -treffiohjelmassa. Päätämme testata, miten New Yorkin kyljessä varttuneen Matin charmi puree suomineitoihin ja lähdemme baarikierrokselle Helsingin keskustaan.

Kesäinen maanantai-ilta on lämmin, mutta ihmisiä on liikkeellä niukanlaisesti. Keskustan Mikon­kadun terasseilla tuopeistaan hörppii vain hajanaisia seurueita, nekin kovin miesvoittoisia.

Illasta taitaa tulla haastava. Matti ei kuitenkaan hämmenny. Hän saapui Suomeen kuvauksiin juhannuksen korvilla, ja silloin Helsinki oli vielä autiompi.

– Täällä oli niin kuollutta kaikkialla. Helsinki näytti zombikylältä, hän  nauraa.

Terassilla poikamiehemme saakin istua aivan rauhassa.

Äiti ilmoitti mukaan

Vuosi sitten elokuussa Matti sai äidiltään Judylta sähköpostin: Suomessa aletaan kuvata tv-ohjelmaa, jossa suomensukuiset amerikkalaispoikamiehet etsivät tyttöystäviä. Matin pitäisi hakea mukaan! Vaikka viesti oli puoliksi vitsi, Matti tiesi, että se oli äidin salainen toive.

– Hän tulisi ikionnelliseksi, jos menisin naimisiin suomalaisnaisen kanssa.

Äidin yllätykseksi poika tarttui tarjoukseen. Deittiohjelma kuulosti seikkailulta, ja seikkailuistahan hän piti. Matti lähetti saman tien hakemuksen ja sai pian vastauksen: hänet haluttiin tv-ohjelmaan.

Vaikka elämänkumppanin etsiminen telkkariohjelmassa saattaa kuulostaa absurdilta, Matille se on mahdollisuus muiden joukossa.

– Uskon, että tälläkin tavalla voi löytää sen oikean. Tietysti minulla  on vähän aikaa tutustua tyttöihin, ja on mahdoton ennustaa, miten kemiamme kohtaavat. Ystävyyssuhdekin olisi hieno asia, mutta haen romanttista rakkautta.

Toinen syy vaimonhakureissulle on kieli­taito. Matti ymmärtää suurin piirtein suomea mutta ei oikein rohkene puhua sitä.

– Jos rakastun suomalaiseen naiseen, opettelisin myös kielen kunnolla, hän sanoo.

Matti kiinnostui taustastaan toden teolla viitisen vuotta sitten. Hän kahlasi äitinsä kanssa läpi kaikki löytämänsä, isoisovanhemmilta jääneet paperit ja passit.

– Etenkin isoisoäitini Anna-Leena oli todella mielenkiintoinen henkilö, niin voimakastahtoinen ja itsenäinen nainen. 1920-luvulla hän karkasi järjestetystä avioliitostaan ja pakeni laivalla Jenkkeihin, Matti kertoo.

Keskellä valtamerta Anna-Leena tapasi ensimmäisen miehensä Mikon, ja Matin isoeno sai alkunsa. Mikko palasi kuitenkin bisnestensä perässä Suomeen ja katosi jäljettömiin. Myöhemmin Anna-Leena nai Hjalmarin, ja liitosta syntyi Matin mummo.

Matin Judy-äitikin syntyi Yhdysvalloissa, mutta hän vaalii ylpeänä suomalaisuuttaan ja puuhaa aktiivisesti Amerikassa asuvien suomalaisten yhdistyksessä. Matti opetteli lapsena Suomen historiaa ja söi ruisleipää, korvapuusteja ja lohta. Hän kävi suomalaiskirkossa, luki Mauri Kunnaksen kirjoja ja oppi rakastamaan talvea ja hiihtämistä. Harva se kesä Matin perhe vieraili sukulaistensa luona Suomessa.

– Isäni oli paljon työmatkoilla, ja imin eniten vaikutteita äidiltäni ja isovanhemmiltani. Jo pienenä minua pidettiin luokkani hiljaisimpana, työteliäimpänä ja vakavimpana lapsena.

Paineita pariutumisesta

Suomalaiselta Matti ei kuitenkaan näytä, ainakaan Ninan, 19, ja Julian, 18, mielestä. On the Rocksin terassille on saapunut pari nuorta naista, ja tönin Mattia juttelemaan heidän kanssaan. Small talk sujuu, ja Matti ja mimmit tulevat hyvin juttuun.

– Onpa sulava ja sosiaalinen mies. Charmi on kunnossa. Huomaa, ettei ole kotoisin Suomesta, naiset kehuvat.

Matti on heidän mielestään myös siistimmin pukeutunut kuin keskiverto suomalainen mies. Toinen naisista uskaltautuu arvuuttelemaan hänen ikäänsä.

– Yhdeksäntoista? Nineteen?

– No ei aivan, mutta olen aina ollut nuorennäköinen, Matti paikkaa kohteliaasti.

Sinkku ja 26-vuotias. Matti myöntää, että hän on alkanut tuntea paineita pariutumisesta – etenkin, kun hän näkee ystäviensä menevän naimisiin ja saavan lapsia. Hän ei ole koskaan seurustellut paria kuukautta pidempään.

– Mutta jos ei tunne olevansa valmis suhteeseen, tai elämässä on ollut muita tärkeämpiä asioita, ei mielestäni pidäkään kiirehtiä.

Muilla asioilla Matti tarkoittaa työtään. Hän on koulutukseltaan lääketieteellinen kuvittaja, eli piirtää lääketieteellisiin oppikirjoihin ja julkaisuihin kuvia muun muassa lihaksista ja bakteereista. Yksi syy sinkkuuteen on varmasti se, että hän on aina uppoutunut kouluunsa ja töihinsä. Matilla on myös pitkä lista asioita, joita hän kumppaniltaan vaatii.

– Etsin huumorintajuista naista, joka on kiinnostunut samoista asioista kuin minäkin, mutta tuo suhteeseen jotain uutta ja erilaista. Tärkeintä on, että luonteet ja tavoitteet osuvat hyvin yhteen.

Jos Matti löytää rakkauden Suomesta, naisen pitäisi olla valmis matkustamaan valtameren taakse. Matti aloittaa syksyllä tohtorinopinnot, jotka sitovat hänet Jenkkeihin ainakin kahdeksi, ehkä jopa kymmeneksi vuodeksi.

– Ymmärrän, että se voi aiheuttaa ongelmia.  Mutta tämä työ on sitä, mitä todella haluan. Voisin kuvitella muuttavani Suomeenkin, mutta en lähitulevaisuudessa.

Tuttu nuotti mummotunnelissa

Matin etsimää naista ei taida tältä terassilta löytyä. Arvaan kyllä, missä baarissa piisaisi ottajia, mutta vaarana on, että poikamiehemme syödään siellä elävältä. Matti näyttääkin vähän kauhistuneelta, kun kerron baarikujasta, jonka naisasiakkaiden tiedetään olevan nuorempien miesten perään. Uteliaisuus vie kuitenkin voiton – siispä ”mummotunneliin”!

Mutta täälläkään ei maanantai-ilta ole lähtenyt lentoon. Paikalla olevat naiset nojailevat joko tuoppeihinsa tai seuralaisiinsa. Matti voi siis ottaa lunkisti. Äkkiä hän kuitenkin kuulee erään naisen puheessa tutun nuotin.

– Oh my gosh! I love you! Minäkin olen suomensukuinen, ja kolmen pojan äiti. Olen sanonut heille, että haluan suomalaisia miniöitä.

Pääsisivätköhän poikani mukaan ohjemaan? nainen innostuu. Suomalaisvaimon metsästys on siis useammankin äidin ja pojan yhteinen harrastus.

Juttutuokion jälkeen on taas aika vaihtaa paikkaa. Päätämme kokeilla onneamme ravintola Milliklubilla, jonka amerikkalainen bloggari Rooshkin nimesi taannoin planeetan parhaaksi pokailupaikaksi.

Tavallisesti Matti käy baareissa hyvin harvakseltaan. Kuppilat eivät ole hänestä otollisimpia paikkoja luoda kestäviä ihmissuhteita. Baareissa voi tietysti tavata nopeasti kenet vain, mutta niissä joutuu myös aloittamaan aivan alusta.

– Jos tapaan ihmisen vaikkapa kuntosalilla, on jo paljon toden­näköisempää, että meillä on jotain yhteistä, Matti perustelee.
Teoria ei joudu testiin, sillä Milli­klubilla ei ole ristinsielua. Minne nuoret naiset ovat kadonneet?

– Porukka tulee vasta parin tunnin päästä, menkää Mbarin terassille, siellä ne ihmiset ovat tähän aikaan, baarimikko opastaa.

Masentava yhtälö

Totta se on! Lasipalatsinaukiolle on ahtautunut terassintäydeltä pari-kolmekymppistä kansaa, ja kaiuttimista pauhaa indie- ja elektropoppi. Istumme rempseän oululaisseurueen viereen, ja neitoset pälättävät hetken Matin kanssa. Pian jutut kuitenkin hiipuvat, ja naisten kiinnostus lopahtaa. 

– Hellanen, yksi toteaa kaverilleen, kun olemme lähdössä.
Ai mikä?

Se on oulua, ja tarkoittaa hellyttävää, meille selvennetään.

– Hassu tukka, toinen hekottaa.

Luulee varmaan, ettei poikamiehemme ymmärrä suomea.

– Ai hassu tukka? Kiitos vinkistä, Matti naurahtaa.

Voisi kuvitella, että hän on tottunut koviin vaatimuksiin. Mieli­kuvan mukaan asema ja lompakon paksuus määrittelevät Jenkkilässä miehen kiinnostavuuden. Mattia ajatus vain huvittaa.

– Voihan siinä olla jotain perää, mutta luulen, että mielikuva on tv-ohjelmien ja elokuvien muovaama.

Joskus Mattia kuitenkin mietityttää, mitä jos unelmien prinsessa ei koskaan kävelekään vastaan. Aika harva kuitenkin herättää kiinnostuksen, ja vielä harvemmin kohtaaminen syvenee seurusteluksi.

– Matemaattisesti se on aika masentava ajatus. Mutta jos pariutumista alkaa liikaa murehtia, ei se ainakaan onnistu. Täytyy vain toivoa, että jostain tulee se oikea vastaan. Ehkä televisio-ohjelmasta.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 31/2013.

Lue myös:

Tv-arvio Love Connection -sarjasta

Matti Kaske Cirigliano

■ 27-vuotias Matti on kotoisin Cresskillin kaupunginosasta New Jerseysta. Matin äidin puolen isoisovanhemmat ovat kotoisin Suomesta.

■ Tekee työkseen lääketieteellisiä kuvituksia, aloittaa pian tohtoriopinnot amerikkalaisessa yliopistossa.

■ Harrastaa kitaransoittoa. Pitää myös patikoimisesta, melomisesta, 
sukeltamisesta ja lumilautailusta. Toivoo löytävänsä naisen, jonka kanssa voisi jakaa harrastuksensa.

■ On yksi Love Connection -treffisarjan kolmesta suomensukuisesta amerikkalaispoikamiehestä, joka etsii itselleen suomalaista tyttöystävää. Sarja alkaa 21.10.2013 TV2:lla.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.