Lotta Lehtikari on myöhemmin oppinut ymmärtämään äitinsä käytöstä.

Näyttelijä Lotta Lehtikarin lapsuutta varjosti äidin psyykkinen sairaus.

Näyttelijä Lotta Lehtikarilla, 35, on jo kova kiire kaksi ja puolivuotiaan poikansa luokse. Lapsi on viettänyt pitkän päivän hoidossa, mutta onneksi Lotalla on vapaapäivä Teatteri Takomosta, ja äiti ja poika saavat viettää illan yhdessä. Lotta asuu lapsensa kanssa kaksin erottuaan tämän isästä reilu vuosi sitten. Pojastaan he huolehtivat kuitenkin yhdessä.

Se, millainen äiti itse on, on Lotalle erityisen merkityksellistä siksi, että hänen omasta elämästään äidin rakkaus puuttui kokonaan. Lapsuutta varjosti äidin psyykkinen sairaus, jonka jäljiltä Lotta yhä kokoaa itseään.

– Lapsena äiti edusti minulle jotakin, mikä on pahaa. En pitänyt hänestä, eikä hän mielestäni sopinut äidiksi, Lotta sanoo.

Sairaus sai nimen

Vasta paljon myöhemmin äidin käytös sai selityksen ja se nimettiin bipolaariseksi mielialahäiriöksi, maanis-depressiivisyydeksi, kuten sairautta silloin kutsuttiin. Perheessä asiasta ei puhuttu, eikä äiti itse myöntänyt ongelmiaan. Siitäkään huolimatta, että hän vietti sairaalassa useita jaksoja.

– Tilanteet painettiin villaisella. Puheissa sivuttiin joskus korkeintaan masennusta tai heikkohermoisuutta  – sitä oli kuulemma suvussa. Myöhemmin on käynyt ilmi, että äitini kohtaloita on lähellä muitakin. On ihmeellistä, miten pitkälle asiat saattavat mennä, ennen kuin lähipiirikään ymmärtää, että jotakin on vialla.

Lotta kasvoi pikkukaupungissa, jossa menestyvä hammaslääkäri-äiti ja yrittäjä-isä edustivat kaupungin arvostettuja merkkihenkilöitä. Kenelläkään ulkopuolisella ei ollut käsitystä, millaista perhe-elämää seinien sisällä vietettiin.

– Kun tapasin äidin hautajaisissa muutama vuosi sitten hänen tuttaviaan, tajusin, että tunsimme täysin eri ihmisen. Sain tietää, että äiti oli hyvä ja lojaali ystävä. Mutta minä olin tuntenut arvaamattoman, epäoikeudenmukaisen, mielivaltaisen ja väkivaltaisenkin naisen.

Merkit ilmassa

Lotta siskoineen oppi lukemaan merkkejä ja pelkäämään äidin unettomuutta, joka aina edelsi sairauden pahimpia jaksoja. Sitä seurasi kaksi täysin vastakkaista vaihetta.

– Äiti oli tosi pelottava ja kodin tunnelma ahdistava. Depressiivisyydessään hän usein sulkeutui makuuhuoneeseen ja vietti päivät yöpuvussa. Maaninen vaihe alkoi yleensä keväisin ja johti toisinaan psykoosiin ja sairaalaan. Oli järkytys nähdä, kuinka tuttu ihminen katosi ja muuttui muuksi.

Lotta muistaa omien tunteidensa laajan skaalan, mutta itseään hän ei äidin käytöksestä syyllistänyt.

– Itsetuntoni oli hyvä, tiesin olevani oikeassa ja äidin käyttäytyvän väärin. Lapsen elämässä hyvä ja paha korostuvat, ja niinpä isä edusti minulle hyvää ja äiti yksiselitteisesti pahaa.

Lottaa leiman lyöminen helpotti. Hänen ei tarvinnut juosta äidin rakkauden perässä, vaan hän sulki sen pois elämästään.

– Ehkä se on pitänyt minut eheänä.

Pelätty puhelinsoitto

Kun Lotta oli 16-vuotias, vanhemmat erosivat ja Lotta asui lukiovuodet isänsä kanssa. Eron jälkeen vastuu äidistä jäi yhä enemmän tyttärien harteille.

– Taakka äidin jaksamisesta tuntui rankalta vaiheessa, jossa itse yritin itsenäistyä ja alkaa elää omaa elämääni. Veriside on kuitenkin niin vahva, etten voinut katkaista kokonaan välejäni.

Lotta oppi vahtimaan puhelinta. Usein se soikin, ja tytär joutui lähtemään toiselle paikkakunnalle äitinsä avuksi. Jo lapsena hän oli joutunut useita kertoja tilanteisiin, joissa käytännössä pelasti äitinsä hengen.

– Se oli äärimmäisen pelottavaa. Kaksisuuntainen mielialahäiriö on tappava tauti. Itsemurhariski on suuri, noin puolet potilaista menehtyy.

Eräänä iltana viisi vuotta sitten puhelin soi ja Lotta sai pelkäämänsä viestin.

– Äiti oli menehtynyt. Ja minä olin tavallaan myös huojentunut, että enää sitä puhelinsoittoa ei tarvinnut pelätä.

Ymmärrys ja sääli

Sairauden nimeämisen jälkeen Lotta on oppinut jopa ymmärtämään äitinsä käytöstä ja säälimään häntä syvästi onnettomana ihmisenä.

– Vapauttavinta on ollut ymmärtää, etten ole voinut eikä minun ole tarvinnutkaan rakastaa äitiäni. Silti äiti on elämäni merkityksellisin ihminen, jonka löydän kaikkien isojen valintojeni taustalta.

KOMMENTOI: Mitä tunteita artikkeli herätti?

Eron takia Anna ja Sebastian lopettivat myös suositun bloginsa.

Suosittua Anna ja Sebastian -blogia pitäneet Anna ja Sebastian ovat eronneet. He kertoivat erosta blogissaan.

– Kiitokset, että ootte pysyneet blogiretkellä mukana viimeiset neljä vuotta. Blogi sulkeutuu nyt, sillä kaikki rakkaustarinat ei oo tarkotettu kestämään. Ollaan muutettu erilleen, ja elämä jatkuu toivottavasti ystävinä, kaksikko kirjoittaa.

Pari tuli suurelle yleisölle tunnetuksi vuonna 2013, jolloin heidän kirjoituksensa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Rakkaudentäyteinen pariskuntablogi herätti sekä kauhistelua että ihailua. Blogista harvinaisen teki aluksi se, että Anna ja Sebu kirjoittivat sitä yhdessä.

Erosta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi.

 

Helen taisi juuri pongahtaa häijyjen muijien ykköseksi.

– Aion olla kaikista häijyistä naisista häijyin, Helen Mirren, 71, lausui maanantaina.

Sanoillaan hän viittasi presidenttiehdokas Donald Trumpin lausuntoon kilpakumppanistaan Hillary Clintonista kaksikon kolmannessa vaaliväittelyssä.

Brittinäyttelijä pääsi ääneen Elle-lehden vuosittaisessa Women in Hollywood -tapahtumassa, joka pidettiin Los Angelesissa maanantaina. Helen Mirren palkittiin tilaisuudessa legendaarisen asemansa ja elämäntyönsä vuoksi.

Kiitospuheensa yhteydessä näyttelijä jakoi parhaat elämänohjeensa, joista voivat ottaa oppia kaikki muutkin naiset tiellään häijyiksi muijiksi.

Lue myös: Häijyt muijat kunniaan! 12 naista, joita voi vain ihailla

– Käyn nopeasti läpi muutaman vinkin, joiden avulla selvitä elämästä, koska varmasti tiedätte, että olen melko vanha, joten olen nähnyt aika paljon elämää. Voitte jakaa vapaasti eteenpäin viittä parasta vinkkiäni, Helen Mirren sanoi puheessaan, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Elle-lehden sivuilla.

”1. Älä ikinä juo alkoholia, paitsi jos juhlit jotain, jos olet järkyttynyt jostakin tai jos on päivä, joka loppuu y-kirjaimeen (huom. englanniksi kaikkien viikonpäivien nimet päättyvät y:hyn). Jos otat, älä koskaan aja.”

”2. Rakkaudessa ei ole sääntöjä – en usko – mutta älä kiirehdi naimisiin, oikeasti. Menin mieheni kanssa naimisiin myöhemmin elämässäni, ja se on toiminut oikein hyvin.”

”Älä kiirehdi naimisiin, oikeasti.”

”3. Anna kumppanillesi vapaus ja tue häntä tavoitteidensa saavuttamisessa. Se on todella tärkeää ja koskee molempia suuntia, sekä miehiä että naisia.”

”4. Blackjack-pöydässä splittaa aina ässät, kasit ja ysit.”

”5. Ole yhteydessä ystäviisi päivittäin, enkä tarkoita Facebookia. On parempi, että on kolme hyvää ystävää kuin kolmesataa sosiaalisessa mediassa. Ystäviä, joille voit oikeasti puhua.”

Koska Helen Mirren ei piittaa omistakaan säännöistään, hän ei pysynyt lupaamassaan viidessä elämänohjeessa. Kuudes ohje oli kieltämättä häijy.

– Ja lopuksi, viis veisaa kenestäkään, joka tuomitsee sen, miltä näytät, etenkin jos hän on joku anonyymi, tuntematon, netissä vaaniva hyypiö tai on turvonnut, pienipäinen, dinosauruskätinen presidenttikandidaatti.

Jääkiekkoilijarakkaansa Mikael Granlundin kanssa Minneapolisissa asuva Emmi Kainulainen kaipaa Suomesta ystäviä ja perhettä.

Kolme viikkoa sitten Suomeen saapunut Emmi Kainulainen iloitsee uudesta urasta Yhdysvalloissa. Kainulainen työskentelee mallina ja seurustelee Minnesota Wild -seurassa pelaavan Mikael Granlundin kanssa. Pariskunta asuu yhdessä Minneapolisissa.

– Odottelen parhaillaan työviisumia, sillä sain mallisopimuksen Ford-toimistolle Chicagoon. Toivottavasti pääsen tekemään samantyyppisiä kuvauksia kuin Suomessa, eli sporttia ja alusvaatteita, ehkä katalogejakin, Kainulainen kertoi tiistai-iltana suunnittelija Lalli Savolaisen muotinäytöksessä Helsingissä.

Fordin kansainvälinen mallitoimisto on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista.

Kainulainen valmistui keväällä Metropolia-ammattikorkeakoulusta sisustusarkkitehdiksi. Hän aikoo tehdä töitä myös oman Chaîne-brändinsä eteen. Brändiin kuuluu muun muassa lifestylea, muotia ja taidetta.

– Lähden liikkeelle muodista, ja etenen toivottavasti pikkuhiljaa sisustukseen sekä taiteeseen.

Pariskunta asuu jo viidettä vuotta Minneapoliksessa, jonne he ovat sopeutuneet hyvin.

– Varsinkin pari ensimmäistä vuotta seilasin edestakaisin opintojen vuoksi, ja nyt matkalaukkuelämä on taas tullut tutuksi. Alkaa olla jo koti-ikävä! Suomesta kaipaan eniten ystäviä ja perhettä.

Kaavilainen Tiina Hallalahti jätti maanantaina Facebookin ilmoituksen, jossa kertoo tarjoavansa mummolle kodin. – Kyse ei ole työpaikasta, hän painottaa.

Annetaan koti boheemille tänttähäärä mummolle maalta. Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (poislukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä, lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia, katsoa silloin tällöin taaperoa, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia. Perheemme on hetkittäin äänekäs, taiteellinen, raitis, boheemi, tunteita näyttävä, eläimiä ja luontoa rakastava. Hommiin ei kuulu siivous (ellei mummo rakasta sitä yli kaiken). Mummon etuja on myös neulominen, lauleskelu ja ennen kaikkea lapsi- ja eläinrakkaus. Perheeseen kuuluu lauma koiria, hevonen, poni ja possu – sekä teinejä (tapakasvatettuja.) Perhe lupautuu sitoutua mummoon hautaan asti. Saa jakaa.

Tällainen ilmoitus on levinnyt Facebookissa maanantai-illasta lähtien. Ilmoitusta on jaettu alle vuorokaudessa yli 6000 kertaa. Ilmoituksen on kirjoittanut kaavilainen Tiina Hallalahti. Tiina kertoo idean lähteneen perheen tarpeista, sillä heillä ei ole tukiverkostoa lähellä.

– Anoppini asuu 800 kilometrin päässä ja äidilläni on elämässä paljon muuta. Olemme mieheni kanssa molemmat yrittäjiä. Minä teen töitä kotoa, ja mies on viikot pääosin muualla töissä. Meillä on täällä melkoinen huvikumpi: lapsia on viisi ja sitten eläimiä. Mutta tässä on kyse myös siitä, että haluamme tarjota kodin ja ylläpidon jollekin mummolle. Kyse olisi molemmat voittaa -tilanteesta, Tiina kertoo puhelimitse.

Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.
Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.

Moni ymmärtänyt ilmoituksen väärin

Tiina on saanut maanantain jälkeen monia yhteydenottoja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi kiinnostunut olisi halunnut muuttaa miehensä kanssa. Jotkut taas ovat haaveilleet, että järjestely voisi sopia heille sitten joskus, kun ovat jääneet eläkkeelle. Kiinnostuneissa on ollut myös parikymppisiä nuoria ja sellaisia, joilla on itselläänkin monia lapsia ja lapsenlapsia.

– Emme valitettavasti hae nyt ukkia, vaan ainoastaan mummoa. Toivomme myös, että elämänkokemusta olisi kertynyt rutkasti. Uskon, että sopivin on sellainen, jolla ei ole omaa perhettä tai lapsenlapsia, Tiina sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ymmärtäneet ilmoituksen väärin. Kyse ei ole työpaikkailmoituksesta – eikä mummon tarvitse olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

”Tämän pitää ehdottomasti tuntua mummosta kodilta.”

– On kyselty työsuhde-eduista ja lomista. Mutta emme etsi työntekijää, vaan perheenjäsentä. Täytyy natsata molemminpuoleisesti. Olisi kiva, jos mummo voisi esimerkiksi joskus auttaa nuorimman, 8-kuukautisen lapsen kanssa, ottaa hänet vaikka syliin ja pitää hetken seuraa. Muiden lasten kanssa voisi joskus vaikka leipoa piirakkaa tai käydä katsomassa sorsia sillä välin, kun minä käyn kaupassa tai kävelyllä. 

Tiina painottaa, että mummolla on oikeus olla kuin kotonaan ja tehdä mitä lystää.

– Jos hän haluaa laittaa kukkapenkin uusiksi, niin ei siihen tarvitse lupaa kysyä. Tämän pitää tuntua hänestä kodilta.

Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.
Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.

Sopivuuden voi testata käytännössä

Tiina tietää, että sopivaa ihmistä voi olla vaikea löytyä. Tärkeintä on se, että mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

– Olemme sellainen hössöperhe. Luonto ja eläimet ovat meille tärkeitä. Koirat saavat nukkua sängyllä ja lepäillä sohvalla. Ja hevonen ja possu saattavat tulla kuistille moikkaamaan. Emme siis etsi mummoa, joka alkaa ensitöikseen nyppiä vaatteista karvoja.

Menon ja meiningin lisäksi mummon pitää myös kestää alituista puheensuorinaa, sillä Tiinan mukaan perheessä puhutaan paljon.

– Kun karjalainen ja lappalainen avaavat suunsa, niin myös volumet saattavat nousta. Siitä on apua, jos mummo osaa juttujen tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.”

1920-luvulla rakennetussa talossa riittää vilskettä päivittäin, sillä perheen lapset ovat siellä usein kavereidensa kanssa. Mummolle on kuitenkin varattu riittävästi omaa tilaa.

– Porukkaa tulee ja menee. Meidän on mahdollista järjestää niin, että mummolla olisi oma sisäänkäynti. Ja todellakaan ei tarvitse olla koko ajan tässä vilskeessä, vaan aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.

”Mekin sitoudumme mummoon.”

Tiinan mukaan paras tapa selvittää sopivuus molemminpuolin, on testata asia käytännössä.

– Tänne voi tulla kokeilemaan vaikka viikoksi, kestääkö omat hermot ja tykkääkö meistä ja elämäntavastamme. Me tietenkin myös sitoudumme mummoon. Jos mummoa tarvitsee kuskata lääkäriin, tai hänelle tulee jotain remppoja ja ramppoja, niin ne hoidetaan yhdessä, Tiina lupaa.

Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.
Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.