Lotta ja Krsitian jouluisessa Chicagossa. Kuva: Lotan ja Kristianin kotialbumi
Lotta ja Krsitian jouluisessa Chicagossa. Kuva: Lotan ja Kristianin kotialbumi

Lotta Hintsa viettää joulua Yhdysvalloissa kahdestaan avopuolisonsa, NHL-jääkiekkoilija Kristian Näkyvän kanssa. Perhettä on ikävä.

Vuoden 2013 Miss Suomi Lotta Hintsa, 27, on kovanluokan jouluihminen. Hän aloittaa joululaulujen luukuttamisen jo marraskuussa, eikä joulukrääsän ilmestyminen kauppoihin lokakuun puolella haittaa häntä ensinkään. 

Tänä vuonna Lotta on saanut fiilistellä joulua oikein olan takaa. Hän muutti kihlattunsa, NHL-pelaaja Kristian Näkyvän kanssa marraskuun puolessa välissä Yhdysvaltoihin. Amerikkalaiset ottavat kaiken irti joulusta jo hyvissä ajoin.

– Täällä on ihana joulutunnelma! Tosin välillä jenkit menevät jo yli. Naapureidemme parvekkeet ovat aivan täynnä koristeita, Lotta kertoo Yhdysvalloista.

Perhejoulu Skypen avulla

Suurin muutos tässä joulussa Lotalle on se, että hän viettää sen ilman perhettään. Yleensä hän on viettänyt joulun suvun kesken.

– Perheeni on aina ollut iso osa joulujani, joten tässä on sopeutumista. Perhettä tulee kova ikävä, Lotta sanoo.

Tänä jouluna Lotta ottaa siis yhteyden Inarissa joulua viettävään perheeseensä Skypen kautta.

Lotan isällä, Sveitsissä asuvalla formulalääkäri Aki Hintsalla todettiin viime kesänä vatsasyöpä. Lotta ei ole kommentoinut isänsä sairautta, eikä nytkään halua siitä puhua.

– Sen verran sanon, että olemme hänenkin kanssaan yhteyksissä Skypen kautta, Lotta kertoo.

Monta merkitystä

Vaikka kuusen hankkiminen, joulukoristeiden virittäminen ja harkitut lahjat ovat osa Lotan joulua, hänelle juhlalla on myös syvällisempi merkitys.

– Minulle jouluun liittyy vahvasti uskonnollinen perspektiivi, koska se on Vapahtajan syntymäjuhla. Se on iloinen juhla, jota on ihana viettää perheen ja rakkaiden kanssa. Rakkauden juhla, Lotta kertoo.

Lotan molemmat vanhemmat ovat vakaumuksellisia kristittyjä. Myös hänen oma uskonsa on voimakas. Perheen jouluihin on aina kuulunut evankeliumin lukeminen ja kirkossa käyminen.

– Joulukirkossa on aina oma, taianomainen tunnelmansa. Ja sen avulla tulee varmistettua, ettei joulun sanoma mene ohi, Lotta sanoo.

– En vielä tiedä, menemmekö täällä Kristianin kanssa kirkkoon. Mieluusti menemme, jos löytyy joku hyvä paikka.

Kohtuutta ja saunakaipuuta

Lotta aikoo viettää joulun kahdestaan Kristianin kanssa pariskunnan uudessa kodissa. Muuten suunnitelmat ovat vielä pyhien vieton suhteen auki.

– Olemme kahden vaiheilla hommaammeko kuusen. Riisipuuroa ja laatikoita yritämme tehdä. Kristianilla on tänä vuonna legendaarisen pitkä joululoma – neljä päivää. Se kuluu ihan vaan yhdessä oleillen.

Lahjojen kanssa pariskunta on päättänyt edetä kohtuulinjalla. Tavaroiden sijaan pariskunta on kehitellyt toisilleen erilaisia aktiivilahjoja.

– Täällä joulu on todella kaupallinen juhla. En halua tuomita sitä, koska itsekin tykkään panostaa lahjoihin. Mutta välillä homma menee överiyden puolelle. Hyvää mieltä voi tuottaa muutenkin kuin tavaroilla.

Perheensä lisäksi Lotalla on yksi asia, jota hän haikailee Suomi-joulussa ylitse kaiken:

– Saunaa kaipaan tosi paljon! Se on aina ollut minulle tapa aloittaa joulu ja viettää aikaa yhdessä.

Lauran kertoo pahimmassa sairauden vaiheessa ajatelleensa, että vain fyysinen kipu saa henkisen tuskan helpottamaan. 

Vyöhyketerapeuttina ja hierojana työskentelevä Laura Tuomarila, 46, kertoi aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä kirjassaan sairastuneensa syömishäiriöön 20 vuotta sitten. Lauran mukaan ensimmäiset vuodet hän sairasti anoreksiaa, myöhemmin sairaus oli jotain anoreksian ja bulimian väliltä.

– Noina vuosina kadotin sen vähäisenkin yhteyden itseeni, mikä minulla oli ennen sairauttani ollut. Syömishäiriö kaappasi identiteettini, ja minusta tuli yhtä kuin sairauteni. Se kuka minä olin, oli täysin hukassa, Laura kirjoittaa Kaunis minä – kun laihuudesta tulee pakkomielle -kirjassaan.

Nyt hän puhuu samasta aiheesta Ilta-Sanomien haastattelussa. Laura kertoo IS:lle yrittäneensä nuoruudessaan näyttää aina ulospäin vahvalta.

– Painoin omia tunteitani jonnekin taustalle ja olin erilaisissa porukoissa. Ahdistuin ja aloin hoitaa ahdistustani syömättömyydellä, hän kertoo.

”Psyykkinen kipu oli niin mieletöntä. Siihen oli hajoamassa siihen pahaan oloon.”

Laura kertoo, että syömishäiriöoireilu oli alkanut jo hänen lapsuudessaan. Syömisten kontrolloiminen oli hänelle keino kontrolloida elämän karikoita.

Sairaus tuotti hänelle suunnatonta henkistä kipua. Yksi keino säännellä mielen kipua Lauralle oli se, että hän alkoi viillellä.

– Psyykkinen kipu oli niin mieletöntä. Siihen oli hajoamassa siihen pahaan oloon. Ainoa keino minulla siihen, että sain ahdistuksen poistettua, oli se, että otin jonkun teräaseen ja vetäisin pienen viillon. Se fyysinen kipu vei sen psyykkisen kivun pois, hän kertoo IS:lle.

Aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä kirjassaan Laura kertoi, että hänen perheensä oli tärkeä tuki toipumisprosessissa. Myös hänen miehensä Samuli Edelmann on auttanut häntä prosessissa. 

– Kukaan ei laittanut aikataulua sille, milloin pitäisi olla valmis. Sain tervehtyä juuri siinä tahdissa, mikä oli minulle sopivaa, hän kertoi. 

Pariskunnalla on kaksi yhteistä lasta: Venla, 16, ja Ilmari,12.

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

– Alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, Jari Sillanpää kertoo Ilta-Sanomissa.

Laulaja Jari Sillanpää, 52, kertoo Ilta-Sanomissa, miten alkoholin vähentäminen on vaikuttanut hänen hyvinvointiinsa. Jarin mukaan hänen painonsa on noussut tasaisesti viime kesästä lähtien.

– Aloin juoda viime kesänä limuja ja syödä irtokarkkeja. Limut tulivat alkoholin tilalla, Jari kertoo IS:ssa.

Jarin mukaan hän vähensi alkoholinjuontia ”radikaalisti” kolme vuotta sitten.

– Join ihan liikaa ja sain migreenioireita saunan ja alkoholin yhdistelmästä. Mutta alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, hän kertoo lehden haastattelussa.

Jari sanoo haluavansa lopettaa limsojen juonnin, jotta pysyisi hyvässä kunnossa. Hän ei kuitenkaan mieti ulkonäköään enää yhtä paljon kuin nuorempana.

Vuonna 2014 Jari kertoi Me Naisten haastattelussa, että hänen painonsa on jojoillut vuosia.

– Olen kurinalaiseen elämään aivan liian laiska ja mukavuudenhaluinen. Iän myötä minusta on tullut myös armollisempi itseäni kohtaan. ­Painoni on uran varrella vaihdellut 80 kilosta yli sataan kiloon, joten yleisöni on tottunut näkemään minut kaikenkokoisena, Jari kertoi syksyllä 2014.

 

Vierailija

IS: Alkoholin vähentäminen ajoi Jari Sillanpään limsa- ja irtokarkkikoukkuun

Lopetin alkoholin juonnin (en ollut suurkuluttaja, lasi viiniä silloin tällöin) puolitoista vuotta sitten kokonaan kun aloin urheilla vakavammin. Puoli vuotta myöhemmin tajusin olevani sokerikoukussa. Saatoin syödä jopa puolikiloa karkkia/suklaata päivässä, joka päivä. Noin vuosi sitten päätin lopettaa sokerin syönnin (karkit ja vastaavat, ei hedelmiä). Alkoholiin en ole sortunut kertaakaan mutta sokeriin monta kertaa. Nyt taas kolme viikkoa ilman mutta vaikeaa se on edelleen. Sokeri on...
Lue kommentti
Anni Hautala lomaili kesällä avomiehensä stand up -koomikko Niko Kivelän ja molempien poikien kanssa Kreikassa ja mökillä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Radiojuontaja Anni Hautala aloittaa joka maanantai terveellisen elämän, mutta päätös pitää korkeintaan keskiviikkoon asti.

Juontaja Anni Hautala, 35, julkaisee marraskuussa keittokirjan. Projekti alkoi, kun kustantaja otti suosikkijuontajaan yhteyttä.

– Minulla on helppo suhde ruokaan. Rakastan sitä, että en itsekään tiedä, mitä ruokaa laitan ja kaivelen kaapeista kaikkia tekotarpeita, Anni kertoi torstaina Otavan syyskauden avajaisissa.

Kesällä Anni vieraili kirjaa varten Champagnesen ja Cognacin kylissä, jossa tutustui juomien valmistusprosesseihin. Kirjassa on muutama drinkkiohje. Ruuan suhteen Anni kuvailee olevansa nautiskelija.

”Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.”

– En ole koskaan ollut millään dieetillä. Minulla on siihen liian huono itsekuri. Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.

Keho ei totu aikaisiin aamuherätyksiin

Radio Suomipopin Aamulypsyä juontava Anni herää joka aamu ennen viittä. Aikaisin herääminen ja väsymys lisäävät makeannälkää.

– Keho ei oikein totu siihen heräämiseen. Aloitan joka maanantai terveellisemmän elämän ja suunnittelen karkkilakkoa, mutta se loppuu viimeistään keskiviikkona. Toimituksessa on usein karkkeja ja herkkuja, joihin sorrun.

”Loppukevät oli ihan hullua juoksua.”

Aamulypsyn lisäksi Anni jatkoi tällä viikolla kesän jälkeen Idolsin kuvauksia. Kuuden viikon kesäloma tuli tarpeeseen.

– Olin todella tiukka lomasta. Loppukevät oli ihan hullua juoksua ja odotin jo lomaa. Huomaan, että käyn silloin kärsimättömäksi; en jaksaisi yhtään mitään korjauksia tai muutoksia, vaan olin, että kuvataan nyt vaan.