Li Andersson aikoo pukeutua Linnan juhliin sairalaakankaasta tehtyyn kierrätysasuun. Kuva: Katri Lehtola
Li Andersson aikoo pukeutua Linnan juhliin sairalaakankaasta tehtyyn kierrätysasuun. Kuva: Katri Lehtola

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson jätti viime vuonna Linnan juhlat väliin. ”Tänä vuonna menen, koska olen nyt puolueen puheenjohtaja”, hän kertoo.

Li Andersson, 29, jätti viime vuonna Linnan juhlat väliin. Hän perusteli päätöstään juhlien ulkonäkökeskeisyydellä.

– Koen ahdistavana sen, että siellä on ollut niin vahva fokus ulkonäöllisiin asioihin. Tuntuu, että valokeilassa oleminen ei ole se oma paikka, Andersson sanoi viime vuonna.

Tänä vuonna Andersson on menossa juhliin. Hän kertoi Me Naisille, että on nyt vasemmistoliiton puheenjohtajana erilaisessa asemassa kuin viime vuonna, jolloin hän oli kansanedustaja.

– Menen juhliin, koska olen nyt puolueen puheenjohtaja. Jos en menisi, se tulkittaisiin luultavasti kannanottona. Rivikansanedustajalla on enemmän vapauksia kuin puolueen puheenjohtajalla, Andersson perustelee.

”Toivoisin, että keskityttäisiin enemmän muuhun kuin ulkoisiin asioihin.”

Hänen ajatuksensa juhlien ulkonäkökeskeisyydestä eivät silti ole muuttuneet.

– Ymmärrän, että jotkut nauttivat siitä, että tälläydytään. Mutta minusta se on kyseenalaista, että etenkin nuorille naisille soitellaan, että mitä he pukevat päällensä – minullekin on soiteltu. Toivoisin, että keskityttäisiin enemmän muuhun kuin ulkoisiin asioihin. Tuntuu myös oudolta, että samaan aikaan, kun pienituloisilta leikataan, vain pieni osa kansasta pääsee juhlimaan.

”Aion käyttää asua myös jatkossa, eli se ei ole kertakäyttöasu.”

Jotain Linnan juhliin on silti puettava päälle. Omalla asullaan Andersson haluaa ottaa kantaa ekologisuuden puolesta.

– Minulle on tehty juhlapuku vanhasta sairaalastakankaasta. Lisäksi laitan suomalaisen suunnittelijan korun. Olen halunnut ajatella tässä ekologisuutta, sillä puku on tehty kierrätysmateriaalista. Lisäksi aion käyttää sitä myös jatkossa, eli se ei ole kertakäyttöasu.

Jatkossa Anderssonista olisi hyvä miettiä, miten Suomen itsenäisyyspäivästä saisi enemmän koko kansan juhlan.

– Voisi pohtia, voitaisiinko Linnan juhlien lisäksi järjestää kansanjuhlia eri puolella Suomea – niin, että sinne voisivat tulla kaikki halukkaat.

Li Anderssonin osallistumisesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.fi.

 

Näyttelijä Antti Luusuaniemi ja mainosalalla työskentelevä vaimo Lili Zoe Ermezei ovat perhekeskeisiä työnarkomaaneja.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi, 37, ja Lili Zoe Ermezei, 29, tapasivat kuusi vuotta sitten Budapestissa mainoskuvauksissa. Ensimmäiseksi Lili ihastui suomalaisnäyttelijän nahkalaukkuun, sitten mieheen.

– Paitsi, että Antilla oli hyvä maku, hän oli myös sympaattinen, komea, antelias ja mukava. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä, Lili kertoo.

Jo seuraavana kesänä Lili jätti uransa ja rakastamansa työn ja muutti Suomeen Antin luo.

– Olin niin nuori ja rakastunut, etten epäröinyt hetkeäkään, Lili sanoo.

Antin ammatti tosin herätti hänessä epäilyksiä.

– Pelkäsin, että Antti olisi itseään täynnä. Mutta luultavasti hän saa tarpeeksi huomiota näyttämöllä, sillä kun hän tulee kotiin, hänessä ei ole tippaakaan egoismia tai narsismia.

"Pelkäsin, että Antti olisi itseään täynnä."

Kumpikin heistä on sitä mieltä, että mustasukkaisuus vie ihan turhaa energiaa.

– Valehtelisin, jos väittäisin, ettei tunnu missään, kun Antti suutelee muita näyttelijän työssään. En silti tee siitä ongelmaa, sillä Antti osaa erottaa työn ja yksityiselämän. Olemme tiimi emmekä tunne itseämme uhatuksi, Lili sanoo.

Perhekeskeiset työnarkomaanit

Perheen ja uran välillä tasapainottelu onkin Lilin ja Antin elämässä jokapäiväinen haaste. Molemmat suhtautuvat työhönsä intohimoisesti, mutta arvostavat myös perheen yhteistä aikaa.

– Haluan tehdä työni mahdollisimman hyvin, mutta ei se ole sen tärkeämpää kuin muu elämä. Ei elämää ja perhettä voi siirtää syrjään, Antti sanoo.

"Voisin elää työlleni 24 tuntia vuorokaudessa."

– Olen aina ollut työnarkomaani ja voisin elää työlleni 24 tuntia vuorokaudessa, mutta olen oppinut Antilta, ettei se voi olla ihmisen ainoa arvo. Hän muistuttaa minua siitä, että lopussa meillä ei ole kuin perhe, mainostoimistossa strategisena johtajana työskentelevä Lili jatkaa.

Jännittikö Liliä äitipuolen rooli?  Miten Antti ja Lili jakavat  kotityöt? Mikä on ollut  heidän suhteessa vaikeinta aikaa?  Lue lisää Me Naisten numerosta 34/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Antin ideoima Red Carpet –leffafestivaali Hyvinkäällä 31.8. – 3.9.

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja ja ministeri Suvi-Anne Siimes erosi puolueesta jäätyään pois eduskunnasta. Kuva: Heli Blåfield

Suvi-Anne Siimes on ollut 9 vuotta vanhemman puolisonsa kanssa yhdessä 30 vuotta. – Olisi surkeaa, jos avioliitto kariutuisi siihen, että elämänpiirit erkanevat toisistaan.

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja, Työeläkevakuuttajat TELA:n toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes miettii omia eläkevuosiaan vain harvoin.

– Enemmän pohdinta liittyy siihen, että puolisoni on minua yhdeksän vuotta vanhempi. Elämänsuunnitelmaamme kuuluu, että hän jatkaisi töissä mahdollisimman pitkään, jotta elämänpiirimme eivät erkanisi liikaa, Siimes sanoo Me Naisten Tämän olen oppinut haastattelussa.

Siimes on ollut puolisonsa kanssa yhdessä kolmisenkymmentä vuotta.

– Olisihan sen surkeaa, jos avioliitto kariutuisi siihen, että elämänpiirit erkanevat toisistaan.

Politiikka on sotaa

Ministerinä ja kansanedustajan toiminut Suvi-Anne Siimes sanoo, että hänellä oli politiikassa toimiessaan väärä kuva pelin säännöistä.

– Ymmärsin vasta politiikasta poistuttuani, että osa epäonnistumisistani ja vaikeuksistani johtui siitä, että minulla oli täysin väärä kuva politiikasta kun menin sinne, Siimes pohtii.

–Olin lukenut filosofiaa ja kuvittelin, että politiikka toimii keskustelun ja avoimuuden periaatteilla. Sitten ihmettelin ja paheksuin sitä pelaamista, johon törmäsin. Kärsin siitä.

Siimes kuvaa politiikkaa sodaksi, jossa on vain välirauhoja.

– Siellä ei ole mitään onnellista loppua. Tämä oli tärkeää ymmärtää edes jälkikäteen.

Politiikka opetti Siimeskelle, mitä valta on, ja miten sitä käytetään. Ja mitä sen saavuttamiseksi ollaan valmiita tekemään.

Siimes erosi vasemmistoliitosta 2007.

– Olin nuorena puoluetta vailla ollut vasemmistolainen, ja sellainen minusta on tullut vanhempanakin. Minulle on luonnollinen tila olla tällainen hang-around. On kauhean tärkeää, että ihminen voi identifioitua johonkin poliittiseen suuntaan olematta puolueen jäsen. Puolustan oikeutta tällaiseen maailmankuvaan.

Suvi-Anne Siimes kertoo Me Naisten haastattelussa myös, miten oppi jo lapsena, että hänen perheessään on salaisuus, mitä hän ajattelee työstä ja johtajuudesta ja mitä tajusi aikuisen poikansa häissä? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 34/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.