Kuva Teemu Kuusimurto

Roba-poliisisarjasta tuttu Leena Pöysti rakastaa työtään ja perhettään, mutta hän on joutunut tekemään myös kipeitä valintoja. – Se, etten ole ollut nukuttamassa lastani yöunille, on ollut minulle todella paha paikka.

Helsingin Hietalahden torilla on pysäköitynä poliisi­auto, ja siinä istuu kaksi poliisia. Miehellä on ruskea tukka ja tuimahko ilme, naisella punertava poninhäntä ja hieman surumielinen mutta valpas katse. Vanhahko rouva marssii heidän luokseen ja alkaa kertoa näkemästään kolarista. Poliisit hämmentyvät, sitten huvittuvat. Rouvan vuodatusta ei tunnu lainkaan hidastavan ympärillä häärivä kuvausryhmä tai edes se, että naispoliisi keskeyttää hänet sanomalla, etteivät he ole oikeita poliiseja.

Näin kävi viime syksynä näyttelijä Leena Pöystille, 36, kun hän kuvasi Aku Hirviniemen kanssa Roba-poliisisarjaa Helsingin keskustassa.

– Minut tunnistetaan harvoin, sillä olen aina pitänyt hieman matalaa profiilia. Käenpesä-sarja oli kyllä teinityttöjen suosikki, he huutelivat kaupungilla ­perääni kannustavasti, Leena kertoo.

Leena itse ei ole tosielämässä joutunut kovinkaan usein vastakkain poliisin kanssa, hänet puhallutettiinkin ensimmäistä kertaa vasta viime keväänä.

– Silloin kikattelin vain hölmösti ja mietin, että jäiköhän kahvista promilleja!

Poikatyttö

Roba-sarjassa pääroolia eli konstaapeli-Maikkia esittävä Leena on tehnyt näyttelijän töitä jo 20 vuoden ajan. Ensimmäisen roo­linsa hän sai 16-vuotiaana televisiosarjasta, vuotta myöhemmin Helsingin Kansallis­teatterista.
Useimmat muistavat ­hänet kuitenkin juuri Käenpesän boheemina Pirjona tai Benner & Benner -sarjan kovana uraohjuksena.

Roolien takaa löytyy nainen, joka on määrätietoinen, rauhallinen, eläinrakas, luonnonläheinen ja perhekeskeinen.

– Olen aina ollut tällainen eläkeläissielu! Leena hymyilee.

Hän ei sukunimestään huolimatta kuulu Pöystien taiteilijasukuun, vaikka monet asiasta utelevat ja joskus automaattisesti olettavatkin niin.

– En tiedä, onko sukunimestäni ollut koskaan hyötyä, mutta toisaalta, voiko rautaisiin ammattilaisiin liittäminen ­olla haitaksikaan!

Vaikka Leena on tähdännyt näyttelijäksi ala-asteelta lähtien, hänen vanhempansa olivat aluksi kauhuissaan tyttärensä uravalinnasta. Etenkin silloin, kun hän lähti ylioppilaskirjoitusten välipäivinä äänittämään mainosspiikkejä Kööpenhaminaan ja ysin oppilaana julisti, ettei tulisi koskaan tarvitsemaan yo-todistustaan.

– Vanhemmillani ei ollut omaa kokemusta alasta, mutta he aavistivat silti, ettei edes vakaa ja valtava tahto kanna näyttelijän työssä minnekään ilman onnellisten tähtien avustusta. He laittoivat kädet kyynärpäitä myöten ristiin ja vieläkin muistavat tasaisin välein toivoa, että kaikki menisi hyvin. Samalla he ovat kuitenkin tukeneet minua aina valtavan paljon, Leena kiittelee.

Helsingin Pukinmäessä varttunut Leena oli nuorena poikatyttö, joka isoveljensä ansiosta oppi jo ala-asteella ajamaan ­mopolla ja säätämään sytytystulpan kärkiväliä. Pahimmat teinivuodet jäivät harrastusten jalkoihin, sillä touhua riitti viikon ­jokaiselle päivälle. Leena soitti koskettimia ja poikkihuilua sekä harrasti maastojuoksua ja näytelmäkerhoa.

– En ehtinyt pysähtyä missään välissä – eli ei siinä pahemmin fritsut kaulassa hengailtu. Tiesin mitä halusin ja mihin olin menossa, joten en koskaan ajelehtinut.

Leena pääsi Teatterikorkeakouluun kolmannella yrittämällä ja valmistut­tuaan työskenteli Kansallisteatterissa vuosia vierailijana. Vuonna 2006 hän sai sinne kiinnityksen.

– Halusin jo nuorena Kansallisteatteriin, mutta sitten kun olin siellä kuukausipalkkaisena näyttelijänä, halusin tulla äidiksi. Aluksi nuo eivät istuneet kovin ­hyvin samaan kuvaan, Leena myöntää.

Juttelua ventovieraille

Kun tytär oli vasta pariviikkoinen, Leena teki ensimmäisen työkeikkansa. Lapsen ollessa puolivuotias Leena juonsi jo Hurtta ja Stara -ohjelman suoria lähetyksiä. 

Teatterin lavalta hän oli poissa puolitoista vuotta, mutta äänitöistä hän ei pitänyt taukoa. Oli kuitenkin suuri muutos, ettei Leenan tarvinnut juosta enää yötä myöten näytöksissä.

– Se, etten ole ollut nukuttamassa lastani yöunille, on ollut minulle todella paha paikka. Laskin kerran, että lasta ­pitää nukuttaa viikon aikana 14 kertaa ja minä olin ollut joinain viikkoina paikalla vain kaksi kertaa, Leena huokaa.

– Hyvin nopeasti äiti-minä ohitti kuitenkin näyttelijä-minäni. Olen kiitollinen siitä, että olen tehnyt töitä ja vetänyt matalaliitoa ikävuodet 20–30, koska jos en olisi, saattaisin tällä hetkellä kaivata sellaista elämää. Lapsen myötä koko maailma pyörähtää ympäri, eikä mikään ole sen jälkeen enää ennallaan. Olisi kau­heaa, jos tulisi olo, että olen hävinnyt tai menettänyt jotain.

Nyt tytär on viisivuotias ja hän on perinyt äidiltään tavan jutella ventovieraille ihmisille esimerkiksi bussipysäkillä. ­Leena itse oppi omalta äidiltään, että kaikkien ihmisten kanssa voi jutella.

– Se helpottaa oloa ja on parempi vaihtoehto kuin vain kävellä kiukkuisesti ohi. Tyttäreni on tottunut jutteluuni ja nykyään hän selittää jokaiselle vastaantulijalle lähes jokaisen asian. Ratikkapysäkillä hymyilleelle rouvalle tyttäreni raportoi tulevasta nielurisaleikkauksestaan ja kaupan kassalle irronneesta hampaastaan. Talvirenkaisiin siirtyminenkin on jo tullut naapureille selväksi!

Sydämet lyövät samaan tahtiin

Jos tytär kurottelisi äitinsä jalanjäljissä teatterin lavalle, Leena olisi valmis tukemaan ja kannustamaan tätä eteenpäin. Ainakin hän osaisi kertoa realistisesti ammatin arjesta ja vaatimuksista.

– Paljon vaikeampaa olisi tukea täydellä sydämellä, jos hän aikoisi ryhtyä strippariksi, talousrikolliseksi tai turkistarhaajaksi. En voisi kieltää lapseltani mahdollisuutta sellaisiin onnen hetkiin, joita olen itse saanut kokea näyttämöllä.

Ne onnen hetket ovat niitä pienen pieniä ohikiitäviä sekunteja, jolloin kaikki elävät samassa hetkessä. Kun katsojien ja näyttelijöiden sydämet lyövät samaan tahtiin, eikä seuraavasta hetkestä voi ­olla varma. Se saa Leenan kipuamaan lavalle kerta toisensa jälkeen.

– Aina kun saan teatterityön, pulssini lähtee nousuun. On aivan hui­keaa, kun iso joukko elää samaa satua! ­Televisiossa taas parasta on se, että tarinat ovat lähem­pänä arkimaailmaa ja ­ihmisten on helpompi samastua niihin.

Näyttämöllä Leena on näytellyt melkein aina lapsettoman nuoren naisen rooleja. Yhtenä merkittävimmistä töistään hän pitää Kansallisteatterin Puhdistuksen prostituoitua, Zaraa. Sitä näytellessään hän odotti esikoistaan.

– Sain näytellä Zaraa niin kauan, kunnes minut liian lihavana tyrkättiin pois näyttämöltä, Leena nauraa.

Tarot-kortteja ja noitarummutusta

Näyttelijän työssä Leena nauttii myös siitä, että hän pääsee sen ansiosta tutustumaan erilaisiin ammatteihin ja taitoihin. Maan mitta -televisiosarjaa varten hän perehtyi maanmittauslaitoksen ihmisten työpäivään ja huristeli heidän kanssaan pitkin Mäntsälän kyläraittia. Käenpesässä hän oppi takomaan noitarumpua, kehräämään lankaa ja ennustamaan tarot-korteista.

– Opin Käenpesän roolissani ihan järjettömiä taitoja. Selvitin kuumerkit koko perheelle, mutta siihen se sitten jäikin.

Vuonna 2005 taitojen opettelu kuitenkin kostautui, sillä Leena teloi koipensa treenatessaan jalkapalloa FC Venus -elokuvaa varten. Rooli peruuntui – vain viikko ennen kuvausten alkamista.

– Muistan ikuisesti, kuinka soitin sairaalasta jalka kipsissä tuottajalle ja pohdimme yhdessä kaikkia vaihtoehtoja. Mutta se oli siinä se keikka. En ollut koskaan treenannut tosissani jalkapalloa, joten ainakin tuli todistettua oletukseni, että jalkapallo on onnettomuusaltis laji.

Vaikka Leena on tehnyt viime vuodet kiireisesti töitä, työ ei ole silti koskaan stressannut häntä. Hän ei edes tiedä millaista olisi olla kyllästynyt ammattiinsa.

– Kun tulen töistä kotiin, sydämeni on aina täydempi, koska olen saanut tehdä työtä, jota rakastan ja joka innostaa ja antaa voimia. Olen onnekas, ettei minun tarvitse mennä töihin ainoastaan rahan takia, vaan sillä on muutakin arvoa!

Menestymiseen Leena suhtautuu silti pienellä varauksella.

– Elämä helpottuu kauheasti, kun ­menestyminen ei ole tähtäin. Se tulee, jos on tullakseen, aivan sama onko silloin 25- vai 72-vuotias! Minulle kultaakin kalliimpaa on se, jos kollega tai ohjaaja sanoo, että kanssani on kiva tehdä töitä tai olen hyvä siinä mitä teen. Ja se, että äitini on minusta ylpeä, Leena hymyilee.

Unelmissaan purjehtija

Vapaa-ajallaan Leena viihtyy luonnossa, meren läheisyydessä. Lenkkipolut suuntautuvat aina meren rantaan, eikä hän ole koskaan asunut paikassa, jossa ei olisi vettä näköpiirissä – nykyäänkin meri pilkistää taloyhtiön saunan lauteilta.

– Jos jotain saisin toivoa, haluaisin vielä joskus olla oikea purjehtija. Tein sitä monta vuotta kaverini kanssa, ja siinä yhdistyivät täydelliset asiat: hyvä seura ja luonnon ehdoilla liikkuminen.

Peruspositiivisena ihmisenä Leena luottaa aamuisin siihen, että alkava päivä on aina hyvä päivä.

– Vuodet ovat opettaneet elämään myös niin, että pitää pystyä myöntämään kaikki tekemisensä kenelle tahansa, milloin tahansa. Jos on kauheasti hävettävää ja salattavaa, se vie voimia.

Voima, joka puskee Leenaa eteenpäin, on rakkaus työhön ja rakkaus perheeseen. Se, ettei hän ole yksin tai yksinäinen.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 45/2012.

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.