Muusikko Lauri Ylönen, 31, eli pitkään venytettyä nuoruutta, mutta isäksi tulo pani aikuistumaan. Samalla meni korkki kiinni.

Kuva Susanna Kekkonen

Lauri Ylösen hahmon bongaa jo kaukaa, sillä miehen takkukampauksesta törröttää kolme isoa mustaa sulkaa. Poskilla on pieni parransänki, silmiä reunustavat tutut kajalrajaukset. Rokkari on piristänyt muutoin mustanpuhuvaa olemustaan vaaleanpunaraitaisilla lapasilla. Takin alta paljastuu Laurin oma luomus: puolikkaasta hupparista ja nippusiteistä värkätty pusero.

The Rasmus perustettiin jo seitsemäntoista vuotta sitten, mutta yhtyeen keulakuva Lauri ei näytä vanhentuneen päivääkään. Nyt Rasmus on pitänyt pari vuotta taukoa, sillä yhtyeen jäsenet ovat kukin tahoillaan muun muassa perustaneet perheet.

Tauon aikana Laurista alkoi tuntua, että hän tarvitsi jotain muutosta myös muualla kuin yksityiselämässään. Maaliskuun lopussa hän julkaisikin ensimmäisen soololevynsä. Kun Rasmuksen musiikkia voisi kuvailla melankoliseksi rockiksi, New World -soololevyn biisit ovat syntikkavoittoista poppia.
Mutta ei The Rasmustakaan ole kuopattu. Yhtye menee kesällä studioon ja syksyllä on luvassa jo keikkojakin.

Pitkä nuoruuteni

"Joskus tuntuu surulliselta, että lapsuus on ohi, vaikka minulla se kestikin harvinaisen pitkään, melkein kolmikymppiseksi. Bändi oli jämähdyttänyt elämäntyyliä, koska minun ei ollut tarvinnut elää normaalia aikuisuutta: valmistua opinnoista tai metsästää työpaikkaa.

Kun minusta pari vuotta sitten tuli isä, elämääni tuli uutta ryhtiä. Ennen saatoin valvoa aamuseitsemään, mutta nyt herään samaan aikaan leikkimään lapseni kanssa. Lopetin myös alkoholinkäytön. Tajusin, että on minun vastuullani hoitaa pojalleni yhtä hieno lapsuus kuin itsellänikin oli.

Kun synnyin, asuimme jäähallin vieressä Urheilukadulla. Olin muutaman vuoden, kun muutimme Suutarilaan Koillis-Helsinkiin. Suutarila oli turvallinen peruslähiö, jossa sai mennä ilman rajoituksia. Naapurustossa oli paljon samanikäisiä kavereita.
Äiti oli perhepäivähoitaja, isä valtion virkamies. Minä halusin pienenä kokiksi. Kun himaan tuli vieraita, leikin, että minulla on voileipäbaari. Tein menun ja valmistin leivät tilauksesta. Isällä oli kyllä skitta, ja hän oli nuorena haaveillut omasta yhtyeestä. Kun minä sitten perustin bändin, faija oli innoissaan aivan kuin se olisi ollut hänen juttunsa.

Minut pantiin viisivuotiaana kyselemättä pianotunneille. Hakkasin pianoa melkein kymmenen vuotta ennen kuin ymmärsin vaihtaa kitaraan. Musiikkiharrastus alkoi elää vasta, kun sain soittaa itselleni mieluisia kappaleita jonkun Chopinin sijasta. Ensimmäiseen sähkö­kitaraani jouduin kuitenkin itse säästämään rahat. Leikkasin sen takia kesän nurmikkoa. Vahvistimeen ei ollut enää varaa. Mutta sitten kun viimein sain jotakin, osasin myös arvostaa sitä.

Ensikosketukseni punkiin sain Oranssi ry:ssä. Muistan, miten minua jännitti mennä sinne, arastelin talonvaltaajien maineen saanutta porukkaa. Oranssiin kertyi kuitenkin Helsingin lähiöistä se samanhenkinen aines. Tuntui hyvältä kuulua jengiin, jolla oli samanlainen maailmankatsomus. Olin vuosia mukana järjestön toiminnassa, työskentelin kahvilassa ja siivosin reppumatkalaisten yömajaa. Oranssin klubilla Rasmuskin aikoinaan soitti ekat viisi keikkaansa.

Suvun musta lammas

Olen vähän huono pitämään yllä ihmissuhteita. Pieneen elämääni mahtuu kerrallaan vain muutama tärkeä ihminen, joille haluan antaa sataprosenttisesti kaikkeni. Siksi minusta voi helposti saada tylyn vaikutelman. Kapasiteettini ei vain riitä enempään.

The Rasmus on ollut kasassa 17 vuotta. Olen tuntenut basistimme Eero Heinosen peruskoulun kolmannelta. Hänen kanssaan minulla oli ensimmäiset bändikokeilunikin. Treenasimme koulun pommisuojassa ja vedimme opettajan ehdotuksesta Dingoa ja Alice Cooperia. Kitaristi Pauli Rantasalmi tuli mukaan yläasteella.

Vuosien varrella ystävyys bändin jätkien kanssa on vain tiivistynyt. Nyt olemme kuitenkin uuden tilanteen edessä, sillä Eero asuu nykyään Italiassa ja Pauli Singaporessa. Toivon, että jätkien kanssa olemme jo niin hyviä frendejä, ettei ystävyyttä tarvitse hoitaa, vaan että nähdessämme juttu vain jatkuu siitä, mihin se viimeksi jäi.

Lopetin koulun lukion ensimmäisen luokan jälkeen. Minulla oli aina ollut lähes ysin keskiarvo, mutta halusin keskittyä täysillä musiikin tekemiseen. Vanhempani ovat aina tukeneet minua, mutta kyllä he silloin kysyivät, olenko nyt ihan varma. Isosiskoni on korkeasti koulutettu, ja tunsin pitkään joulupöydässä olevani suvun musta lammas.

Minulla oli kuitenkin – ja on vieläkin – sellainen kutina, että jotain hyvää tapahtuu vielä, jotain isoja juttuja on tulossa. Olen luottanut siihen sokeasti, vaikka on ollut aikoja, jolloin bändi on ollut hajoamispisteessä ja sossun luukullakin on pitänyt käydä.

Kolmannen levymme jälkeen, juuri ison breikkauksen kynnyksellä, kukaan Suomessa ei uskonut meihin. Levy-yhtiössä käskettiin vaihtaa kieli suomeksi. Sanoimme 'öö, fuck you, tää juttu on enkuksi', ja vaihdoimme ruotsalaiselle levy-yhtiölle. Ruotsalaiset ovat niin paljon pidemmällä musiikin viennissä: heillä on enemmän röyhkeyttä ja villejä ideoita. Kerrankin vain otimme skitat ja ryntäsimme yllätyskeikalle amerikkalaisen levy-yhtiöpomon hotellihuoneeseen.

Rasmus on nyt kiertänyt 53 maassa. Vanhempani voivat valkata kiertueen varrelta jonkin kivan kaupungin, jossa he eivät ole ennen käyneet, ja tulla sinne katsomaan keikkaa. Enää ei mummokaan kysele, milloin kirjahyllyn päälle tulee minunkin ylioppilaskuvani.

Vähän suhteita

Kerran kun palasin keikkareissulta, kotiovellani odotti nuori puolalaistyttö isänsä kanssa. Isä kuvasi videokameralla, kun tyttö pyysi nimmarin ja halusi halata. Myös lattareissa ihmiset tulevat usein tosi lähelle ja haluavat kosketella. Aina on joku räpeltämässä tukkaani.

Nuo eivät ole ehkä niitä mukavimpia fanikohtaamisia, mutta pakkohan se on myöntää, että bändi perustetaan myös siksi, että saataisiin huomiota ja hyväksyntää. Tyttöjen ihailu teki hyvää nuoren miehen itsetunnolle, varsinkin kun en koskaan ollut se koulun futistähti.

Minulla on silti ollut vähän suhteita. Saatan vaikuttaa sosiaaliselta, mutta oikeasti olen ujo ja päästän lähelleni hitaasti. En tiedä, onko minulla yhtään ihmistä, joka tietäisi kaikki asiani. Jotain on aina hyvä pitää itselläänkin.

Viihdyn seurassa, jos saan pysytellä tarkkailijana. Kun kiertueella saavumme uuteen esiintymispaikkaan, etsin aina korkeimman kohdan ja vetäydyn sinne soittelemaan ja katsomaan, kun crew kasaa kamoja.

Meillä on aika kiltin bändin maine, mutta tiedä nyt siitä sitten. Jos me joskus olemme pitäneet tipattoman kiertueen, se on saanut vähän liian suuret mittasuhteet. Kaikenlaista on ollut maailmalla tarjolla, mutta perusviinassa on pysytty. Minulla on ollut aina kammo huumeita kohtaan. Olen niin herkkä, etten tarvitse mitään huumaavia aineita erottelemaan tai korostamaan tunteitani. Vieläkin tuntuu, että jokin kahden vuoden takainen juopottelukerta painaa.

Leikkisä isä

En olisi ollut valmis isäksi yhtään aiemmin. Vietin vielä joku vuosi sitten aika itsekästä elämää ja halusin kokeilla kaikenlaista. Nyt ei ole jäänyt katkeruutta, että jotain olisi jäänyt kokematta. Pari viime vuotta ovat olleet minulle henkistä ja fyysistä puhdistautumista. Olen elänyt hyvää elämää ja nautiskellut tästä uudelleensyntymästä.

Lapsen saatuani olin pari vuotta tekemättä oikeastaan mitään. Se oli tietoinen valinta. Vasta nyt tuntuu, että työ ja perhe mahtuvat jälleen samaan kuvioon.

Minusta on tullut minimalisti; tykkään perusjutuista ihan sellaisenaan. Minusta on hienoa mennä jäälle kävelemään tai ihmetellä poikani kanssa käpyä: miten siitä onkin voinut tulla tuollainen? Kun laitan ruokaa, on ihanaa syödä vaikkapa vain kukkakaalia eikä pilata sitä kastikkeilla.

Harrastin nuorena taekwondoa ja muistan, miten olin niin hyvässä kunnossa, että tunsin hallitsevani jokaisen ihokarvankin. Sen tunteen haluaisin kokea vielä uudestaan. Kai nämä fiilikset liittyvät jonkinlaiseen kolmenkympin kriisin.

Olen leikkisä isä, ja itsekin vielä aika lapsellinen. Hiljattain näin vanhan koulufrendini rautakaupassa. Hän oli hakemassa työkaluja duuniinsa, mutta minä etsin tarvikkeita musavideoni avaruuspukuun… Hiuksissani olevat sulat olen ostanut askartelukaupasta. Sinooperista voi löytää kaikenlaista muutakin mahtavaa, kuten nukenpäitä. Aika usein saan kuulla frendeiltä: 'Lauri, miten sä jaksat?'

Tyyliesikuvani on Björk. Yritin kerran muuttaa tyyliäni aikuisemmaksi, ostin ylikalliita miespaitoja ja valkoiset kengät kuten Kentin laulajalla. Näytin hölmöltä ja tajusin, että olen varmaan noin 30 senttiä lyhyempikin kuin se Kentin jätkä.

Soololevykin syntyi halusta leikkiä. Rasmuksesta on kasvanut niin iso bändi, instituutio, ettei sen kanssa voinut enää tehdä kokeiluja. Levyntekoprosessikin oli muuttunut hirvittävän hitaaksi, on oma studio, helvetin kallis leikkikenttä täynnä arvokkaita leluja. Soololevyn biisit syntyivät syntikalla ja kotitietokoneella. Tarjosin demoja ensin Rasmukselle. 'Pitääkö tässä nyt lähteä tanssitunneille?' oli jätkien kommentti.

Rasmus on edelleen maailman mahtavin työpaikka eikä sitä konseptia kannata lähteä muuttamaan. Haluan kuitenkin tehdä musiikkia myös taiteilijameiningillä. Sooloprojektissa kaikki on ollut jotenkin mahtavan kotikutoista, ihan niin kuin joskus bändin alkutaipaleella. Heavy-musavideonkin rakensimme ohjaajan kanssa kahdestaan aina lavasteista lähtien.

Kaikessa ei tarvitse olla paras. Kaikenlaista uutta voi rohkeasti kokeilla ilman, että on aina pakko menestyä. Sen haluaisin opettaa pojallenikin.


Lauri Ylönen

  • Syntynyt 23.4.1979 Helsingissä.
  • The Rasmus -yhtyeen solisti ja keulakuva.
  • Julkaisi sooloalbumin New World maaliskuun lopussa.
  • Laurin avopuoliso on PMMP-yhtyeen Paula Vesala. Parilla onvuonna 2008 syntynyt Julius-poika.
  • Harrasti nuorempana skeittausta.
  • Nykyään Lauri on innokas kotikokki, joka katsoo televisiosta vain kokkiohjelmia.
  • The Rasmus on yksi menestyneimmistä suomalaisyhtyeistä maailmalla ja Lauri parhaiten tienaavia suomalaismuusikoita.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.