Kun muusikko Lauri Tähkästä tuli kahden tyttärensä yksinhuoltaja viisi vuotta sitten, hän päätti, että hän pärjäisi. Onneksi hän on käytännön miehiä. – Jos tyttöjen juhlamekko pitää parsia, osaan sen.

Muusikko Lauri Tähkä on pyörittänyt eroperheen arkea siitä lähtien, kun erosi lastensa äidistä vuonna 2011. Samoihin aikoihin perheen kaksi tytärtä muuttivat isänsä luokse asumaan. Nyt tytöt ovat 16- ja 18-vuotiaita.

Yhtälö ei ole aina ollut yksinkertainen, Tähkä sanoo. Kokonaisissakin perheissä arki on haastavaa.

– Kun tytöt muuttivat mun luo, päätin, että selviän tästä ja hoidan tämän niin, että kenelläkään ei ole nokan koputtamista. En tiedä, paljonko yksinhuoltajaisiä on, mutta ainakin yksinhuoltajaäitejä ymmärrän nykyään hyvin.

”Välillä olen ollut aika kovilla, täytyy myöntää.”

Lauri Tähkä on reilusti ylpeä siitä, että saa arjen pysymään kasassa. Käytännön taidoilla on puskettu vaikeidenkin vaiheiden läpi.

– Kyllä, osaan tän homman. Luin nuorena itseni kokiksi ja tykkään laittaa ruokaa. Äidiltäni opin käsityötaidon. Jos tyttöjen juhlamekko pitää parsia, osaan sen. Pistän ompelukoneen laulamaan.

Ilman tukiverkkoa

Tähkä sanoo, että hänellä ei ole koskaan ollut laajaa tukiverkostoa apunaan. Lasten äiti on mukana heidän elämässään, mutta enempää Tähkä ei kerro ex-puolisostaan. Lasten koti on pääasiassa ollut isän luona.

– Varmasti kymmenen vuoden päästä ajattelen, että miten helvetissä selvisin. Välillä olen ollut aika kovilla, täytyy myöntää. Nämä vuodet on muuttaneet minua tosi paljon.

Surutyötä perheen hajoamisen vuoksi on täytynyt tehdä pitkään.

– Totta kai olisin toivonut, että ydinperhe olisi kestänyt. Omatkin vanhempani ovat olleet 45 vuotta yhdessä. Mutta jossain tapauksissa ero on pelastava ja vapauttava päätös kaikille.

Mitä Lauri Tähkä ajattelee nyt avioliitosta ja avioerostaan? Mikä on hänelle isänä tärkeää ja miten hän on saanut arjen pyörimään tyttäriensä kanssa? Mitkä tunnelmat hänelle jäivät Vain elämää -ohjelman kuvauksista? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 25-26/2016 tai MN+-palvelusta.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Vierailija

Lauri Tähkä tyttäriensä yksinhuoltajuudesta: ”Välillä olen ollut aika kovilla”

Mitä vielä, tekee miehekkäämmän näköiseksi. Nelikymppisenä naisena ainakin haluan miehekkään miehen enkä mitään siloposkista poikaa. Myös rinnassa ja säärissä saa olla karvoja. Mies on haluttavampi kun on särmikäs ja vähän eläimellinen. Siis sängyssä. Sen ulkopuolella on osattava myös ajatella ja puhua asioista. Joku sellainen älykäs viikinki on aika kova pakkaus :).
Lue kommentti

Lääkkeiden lopettamisen lisäksi entinen Idols-tähti on muuttanut elämäntapojaan. – Painopiste on paleodieetissä, mutta en noudata sitä liian tiukasti, hän kertoo Ilta-Sanomille.

Muusikko Jani Wickholm, 39, kertoo Ilta-Sanomille laihtuneensa 30 kiloa viime vuoden lopusta. Painon putoamiseen on muusikon mukaan vaikuttanut lääkkeiden lopettaminen sekä elämäntapojen muutos. Janilla on kilpirauhasen vajaatoiminta, ja hän on aikaisemmin kertonut painon nousseen osittain lääkkeiden takia.

”En enää tiennyt, mitä voisin tehdä.”

– Lopetin kaikkien lääkkeiden ottamisen, ja nyt vointi on parempi kuin lääkkeiden aikana.

– Lopetin tyroksiinihormonin ja verenpainelääkkeiden ottamisen kuin seinään. Lopetin kaikki lääkkeet, koska en enää tiennyt, mitä voisin tehdä. Keinot alkoivat olla vähissä, Jani kertoo IS:lle.

Jani keikalla syyskuussa 2017.

Jani kuvailee lehdelle olevansa nyt ”ihan eri mies” kuin vuosi sitten. Lääkkeiden lopettamisen lisäksi vointiin on vaikuttanut uni, ruokavalio ja alkoholin vähentäminen. Jani yrittää nukkua vähintään 7–8 tuntia vuorokaudessa riippumatta siitä, onko hänellä keikkoja.

Lisäksi hän noudattaa paleoruokavaliota. Paleodieetissä suositaankin samoja ruoka-aineita, joita metsästäjä-keräilijä-kulttuurissa eläneet esi-isämme ovat oletettavasti syöneet eli lihaa (mieluiten luomulihaa), kalaa, mereneläviä, munia, vihanneksia, juureksia, marjoja, hedelmiä, pähkinöitä ja siemeniä.

– Painopiste on paleodieetissä, mutta en noudata sitä liian tiukasti, Jani sanoo IS:lle.

Jani tuli alun perin tunnetuksi vuoden 2004 Idols-kilpailusta. Hän tuli toiseksi Hanna Pakarisen jälkeen.

”Hääpäivä meni nopeasti, mutta kaikki oli ihanaa. Sain juuri valokuvat ja häävideon, joita fiilistelen nyt jälkeenpäin”, viikko sitten avioitunut mentalisti Noora Karma sanoi. Kuva: Jonna Öhrnberg

Yhteisiä biologisia lapsia Noora ei aio tuoreen aviopuolisonsa kanssa hankkia.

Mentalisti Noora Karma, 42, avioitui viikko sitten avopuolisonsa Jani Strömsholmin kanssa. Pari tapasi reilu vuosi sen jälkeen, kun Noora erosi taikuripuolisosta Alfonso Riosista syksyllä 2013.

– Naimisiin meneminen ei ollut meille itsestäänselvyys. Mutta tuntui kuitenkin oikealta, kun on yhteinen koti ja lapset. Häät olivat sinetti tälle kaikelle.

Nooralla on edellisestä liitosta 6- ja 8 –vuotiaat lapset. He ovat elävät arkea parin kanssa Sipoon kodissa.

”Häät olivat sinetti tälle kaikelle.”

– He näkevät isäänsä silloin tällöin. Viimeksi he olivat kesällä hänen luonaan Espanjassa. Hän ei ole kokonaan poissa kuvioista, mutta kutsuvat myös Jania isäksi. Hän elää heidän kanssa kuitenkin sitä arkea. Lola oli myös niin pieni, kun tapasimme, että hän ei oikein edes muista muuta aikaa.

Ei kiinnostusta titteleihin

Sinkkuaikana Nooralle tuli paljon treffipyyntöjä sosiaalisen mediankin kautta. Janissa hän arvosti sitä, että julkisuus tai Nooran titteli ei kiehtonut häntä.

– Alkuun hän ei tykännyt yhtään julkisuudesta, mutta on oppinut olemaan sinut sen kanssa. Näin, että hän oli minusta aidosti kiinnostunut. Oli vaikea luottaa miesten tarkoitusperiin, mutta hänen kiinnostuksen vilpittömyyttä en epäillyt missään vaiheessa.

Syksyn ajan Noora tekee yrityskeikkoja ja siirtää Kauhukartanon pyörittämisen Vantaalle Håkansbölen kartanoon. Lasten kasvettua arki on helpottunut. Yhteisiä biologisia lapsia Noora ja Jani eivät aio hankkia.

– On saatu nuo kaksi jo sen verran isoksi, että emme jaksa aloittaa enää alusta. Ja onhan meillä ikääkin jo jonkin verran, Noora totesi eilen Specsaversin tilaisuudessa, jossa kerättiin silmä- tai aurinkolaseja niitä tarvitseville Tansaniaan.