"Taitelijaliitto on vaativa", sanoivat Aku ja Laura vuonna 2006.

Laura Malmivaaran aamu käynnistyy kömmähdyksellä.Hän on kuljettamassa tyttäriään Almaa, 2, ja Ainoa, 3 kk, Järvenpäähän äitinsä luokse hoitoon, mutta matkalla käy ilmi, että äiti on samaan aikaan ajamassa Helsinkiin lapsenlapsiaan kaitsemaan. Aikatauluhässäkkä on valmis, mutta siihen Laura on aikoja sitten tottunut.

Lauran aviomies, ohjaaja Aku Louhimies puolestaan kiirehtii tuoreen elokuvansa ensi-iltaviimeistelyjä koskevaan tapaamiseen.

Hänellä on tunti aikaa, sitten kutsuu seuraava projekti. Kiireestä huolimatta suomalaisten elokuvantekijöiden ykköskaartiin kuuluvasta pariskunnasta huokuu rauhallisuus ja rentous.

Aku, joka kuvien perusteella näyttää torjuvalta ja etäiseltä, onkin luonnossa avoin ja ystävällinen. Pienen vauvan äidiksi Laura on puolestaan kuin elokuvista: tyyni, hoikka ja kaunis.

Louhimies-Malmivaara-perheessä eletään nyt elämänmakuisia ruuhkavuosia. Uusperheeseen, johon kuuluvat myös Akun 8- ja 10-vuotiaat lapset edellisestä liitosta, näyttää syntyvän vuoron perään lapsia ja elokuvia.

Sekaan mahtuu levyjä, teatteritöitä, luentoja, tv-sarjoja, käsikirjoittamista, elokuvien markkinointia, uusien kuvauspaikkojen tutkimista ulkomaita myöten ja valokuvanäyttelykin.

Kaiken keskellä Aku käy pokkaamassa tunnustuspalkintoja edellisen elokuvansa, ennätykselliset kahdeksan Jussia voittaneen Pahan maan tiimoilta. Samaan aikaan hänellä on useita uusia elokuvaprojekteja päällekkäin.

Laura puolestaan laajentaa areenaansa kansainvälisille markkinoille. Syntymässä on jo toinen italialainen elokuva, jonka kuvauksia hän on ehtinyt tehdä Roomassa Aino kainalossaan.

– Siinä oli italialaisilla päivittelemistä, kun imetin tyttöä tauolla, Laura nauraa. Ulkopuolinen ihmetteleekin, miten kaikki tapahtumat mahtuvat samaan aikaan samaan perheeseen, mutta Aku ja Laura todistavat, että ne mahtuvat, kun mahdutetaan.

– Arjen aikataulujen järjestämisessä on kyllä puuhaa, kun koko ajan täytyy miettiä, kuka menee minnekin. Emme selviäisikään ilman äitiäni ja muita ihmisiä, jotka välittävät meistä. Ehkä tärkeintä on kuitenkin oma asenne. Olen yrittänyt ottaa rennosti ja nauttia elämäntilanteestani.

Vaikka se välillä tuntuu pelkältä sekamelskalta, nautin elämänmakuisesta meiningistä. Kaiken ei aina tarvitse olla niin nokonuukaa, Laura sanoo.

Akun mukaan vielä ruuhkaisempaa olisi, jos olisi vaikkapa jalkapalloilija, jonka on tehtävä uransa muutamassa vuodessa.

– Elokuvia voi tehdä hautaan asti ja niin aionkin. Olen tehnyt niitä vasta viisi, Aku sanoo.

Toisinaan hänestä tuntuu, että lapsille on liian vähän aikaa.

– Mutta luulen, että kysyypä keneltä isältä tahansa, vastaus on aina sama, Aku sanoo.

– Pääasia, että tytöt näyttävät olevan iloisia ja tyytyväisiä, Laura jatkaa.

– Kahden taiteilijan ja neljän lapsen uusperhe opettaa epäitsekkyyttä, sanovat Laura Malmivaara ja Aku Louhimies.

Suvaitsevaisuus ja armo ovat tärkeitä teemoja myös pariskunnan kolmannessa yhteisessä elokuvassa.

Äiti on myös nainen

Laura on aina halunnut välttää uran ja perheen vastakkainasettelua.

– Vaikka pienokaisten syntymän myötä kaikki muuttuu, olemme asennoituneet siihen niin, että lapsi tulee keskelle elämää, kylläkin sen tärkeimmäksi keskipisteeksi. Olen hyvin onnellinen äitiydestäni, mutta samalla olen aina pitänyt kiinni siitä, että äiti on myös nainen ja ihminen.

Mielekkäistä töistä saan voimaa perhe-elämäänkin.

Myös Akulle lasten syntymät ovat olleet elämän suurimpia käännekohtia: ”elämän ihme, joka koskettaa”.

Laura sanoo muuttuneensa vuosien ja lasten myötä armollisemmaksi itseään kohtaan.

– Itsensä hyväksyminen on tärkeää, vaikkei se helppoa olekaan. Vanha viisaus on, että pitää erottaa ne asiat, joille voi tehdä jotakin ja hyväksyä ne, joihin ei voi vaikuttaa. Jonkinlaista seestymistä on tapahtunut, kun olo on näin rauhallinen ja tasapainoinen.

Huomioni kiinnittyy enemmän muihin kuin itseeni, ja samalla miellyttämisen tarve vähenee.

– Kun viime syksynä kuvasimme Riisuttu mies -elokuvaa, tuntui virkistävältä värjätä tukka pinkiksi. En edes pessyt sitä juuri ollenkaan. Ystävät eivät tunnistaneet kadulla ja näytteleminen tuntui vapauttavalta. Roolihahmoni Vilma oli erilainen ja innostava, sillä hän ei mielistele eikä pokkuroi ketään.

Voimme olla kuin yö ja päivä

Syyskuun 15. päivä ensi-iltansa saava Riisuttu mies on Akun ja Lauran kolmas yhteinen elokuvaprojekti. Yhteistyö alkoi Levottomat-elokuvasta ja rakkaus syttyi elokuvan ensi-illan aikoihin.

– Koekuvauksissa Laura teki vaikutuksen, koska hän oli vilpitön, innostunut ja asiaan paneutunut.

Laura on hyvä näyttelemään viisaita naisia. Lauraa viehätti Akun suoruus ja mutkattomuus.

– Joidenkin kanssa vain ystävystyy helpommin. Se ei todellakaan tarkoita sitä, että silittäisimme toisiamme jatkuvasti myötäkarvaan. Voimme olla kuin yö ja päivä, mutta saamme toisistamme paljon irti, Laura sanoo.

Laura sanoo odottaneensa sitä, että pääsi taas miehensä ohjaukseen.

– Elokuvan tarina sai minut nauramaan. Se on aina hyvä merkki. Luotan Akun tyyliin.

Ohjaajana hän on tinkimätön, mutta antaa näyttelijälle paljon vastuuta. Minua hän kohtelee kuten ketä tahansa työryhmän jäsentä, vaikka aistimmekin ehkä toistemme tunnetiloja muita herkemmin. Yhdessä työskentely on käynyt sitä helpommaksi, mitä enemmän olemme töitä tehneet.

Tosin Akulle on muutenkin tärkeää työskennellä hyvän joukon kanssa. Silloin perusluottamuson jo olemassa.

Ohjaajana Aku onkin saanut kehuja juuri herkkyydestään näyttelijänohjauksessa.

– Kun ympärillä on tuttuja näyttelijöitä, on helpompi keskittyä olennaiseen. Näyttelijät saavat improvisoida – se on yksi keino saada tilanteet eläviksi ja tosiksi. Pakottamalla ei synny mitään. Täytyy luottaa hetkeen ja olosuhteisiin ja uskaltaa tehdä myös virheitä. Tärkeintä on yhteistyö tiimin kanssa ja epäoleellista se, kenen nimiin joku idea menee, Aku sanoo.

Laivassa on kuitenkin vain yksi kapteeni.

– Tärkeintä ohjaajana on kai tietää, mitä elokuvalta haluaa ja kestää rooliin liittyvä yksinäisyys ja epävarmuuskin, Aku kuvailee.

Merkityksellisen kaipuu Riisuttu mies on Akun viides pitkä elokuva ja se poikkeaa tyylilajiltaan edellisistä.

– Elokuvan tunnelma on kevyt ja iloinen. Halusin nyt kokeilla jotakin erilaista, Aku sanoo.

Elokuvasta tuli puheenaihe jo ennen kuin yhtään otosta oli kuvattu, kun käsikirjoittaja Veli-Pekka Hänninen väitti, että tuotantoyhtiö oli rikkonut sopimuksen ja muuttanut käsikirjoitusta liikaa. Juttu meni oikeuteen ja on yhä kesken hovioikeudessa Hännisen valitettua päätöksestä.

Riisuttua miestä on kuvattu lämminhenkiseksi ihmissuhdekomediaksi, joka sijoittuu kirkolliseen maailmaan. Se kertoo radikaalina rokkipappina itseään pitävästä Antti Pitkäsestä (Samuli Edelmann), jota kunnianhimoinen vaimo (Matleena Kuusniemi) ajaa työyhteisön huipulle, piispaksi. Hintana olisi kuitenkin ystävien luottamuksen pettäminen. Laura esittää elokuvassa seurakunnan voimakasta ja itsenäistä vahtimestaria.

– Samulin esittämä kaveri on Suomen miespuolinen Bridget Jones. Moraalinen vätys, jolla on ympärillään vahvoja naisia ja erittäin paljon ongelmia. Tässä tarinassa papit ovat inhimillisiä ihmisiä vikoineen, valtataisteluineen ja ihmissuhdesotkuineen, Aku sanoo.

– Papitkin ovat oman aikansa lapsia. Omassa suvussani on paljon hyviä körttipappeja, oman tiensä kulkijoita, jotka ovat saaneet ihmiset kääntämään elämänsä suuntaa. Myös kirkollisissa piireissä valinnat ovat yksilöiden valintoja – ei ole selvää standardia, miten työtä tehdään, Laura sanoo.

Hän opiskeli hetken itsekin teologiaa, mutta tiesi jo yliopistoon mennessään, että se oli vain välivaihe.

– Eri uskontoihin tutustuminen oli yleissivistävää ja avartavaa sekä ajankohtaista, kun ajattelee maailman tilannetta tällä hetkellä. Tuntuu siltä, että ihmisillä on kova tarve etsiä omaan elämäänsä sisältöä, totuutta ja voimaa. Kaikille on tuttua kaipaus jonkin pyhän ja merkityksellisen kokemiseen. Se ei vain ole kaikille sama. Maailmassa on monta totuutta, ja siksi suvaitsevaisuutta tarvitaan. Rasismia ja vähemmistöjen syrjimistä pitää vastustaa. Myös kirkossa. Usein unohtuu että Jeesuskin oli toisinajattelija, Laura miettii.

Aku ei kuulu kirkkoon – ei ole koskaan kuulunut – mutta ei myöskään allekirjoita ateistista maailmankuvaa.

– Uskon ja totuuden etsiminen ovat niin henkilökohtaisia asioita, että ääneen sanominen helposti arkipäiväistää ne. Mutta ei kirkko ole koskaan minulta oviaan sulkenut.

Taiteilijaliiton haasteet

Elokuva sisältää suvaitsevaisuuden sanoman, ja sen loppukohtaus on Akulle henkilökohtaisesti yksi tärkeimpiä syitä tehdä elokuva.

– Loppukuvaan liittyy armoa, iloa, toivoa ja hyväksyntää siitä huolimatta, että elämä harvoin kulkee juuri niin kuin suunnittelemme.

Teemat ovat Akulle ja Lauralle tuttuja myös omassa arjessa. Uusperhe ja taiteilijaliiton haasteet pakottavat joustoon, sopeutumiseen ja kasvamiseen.

– Suvaitsevaisuus ei ole arkielämässä aina helppoa, sillä itsekkyys ja oma pienuus tulevat usein vastaan. Uusperheen perustaminen on luku sinänsä, ja siinä kasvaminen vie vuosia. Se on kuin hyppy pimeään. Se jos mikä opettaa epäitsekkyyttä. Toiset täytyy ottaa huomioon ihan uudella tavalla.

Tärkeintä on kai uskaltaa olla sitä mitä on, rehellinen itselleen ja ympäristölleen. Lapset aistivat heti kaiken teennäisen. Sen vuoksi ei kannata yrittää vetää mitään roolia, Laura pohtii.

Hän on miettinyt paljon taiteilija-avioliittojen haasteita.

– Olen pohtinut, mitä vaatii elää sellaisessa suhteessa, onko se mahdollista ja millaisia kysymyksiä se sisältää. Olen keskustellut muun muassa Märta Tikkasen kanssa, joka on kirjoittanut vaikeasta taiteilijaliitostaan.

Lauran mielestä tärkeintä on kyetä säilyttämään oma äänensä ja yksilöllisyytensä.

– Vaikka teemme molemmat Akun kanssa luovaa työtä, emme ole suoranaisesti toistemme kilpailijoita tai kadehtijoita.

Aku ei näe eroa taiteilijaliiton tai minkä tahansa liiton välillä.

– Mikä tahansa liitto on aina haastava. Tärkeintä on yhteinen arvopohja. Jos Laura ryhtyisi yllättäen kannattamaan vaikkapa avohakkuita, siitä saattaisi syntyä konflikti, sanoo Aku, jolle Lauran tapaan ympäristöasiat ovat tärkeitä.

Laura myöntää, että arki on pitkälle hänen vastuullaan silloin, kun Akulla on ohjaustyö päällä.

– Ei meillä käydä valtataisteluja siitä, kuka tekee kotityöt. Annan mielelläni Akulle kaiken tukeni. Näyttelijän vastuu päättyy kotiin tullessa, mutta ohjaajalla on vastuullaan koko tuotanto, ja siitä on vaikea irrottautua.

Itselleen pitää olla rehellinen

Aku Louhimies on monen mielestä yksi tämän hetken merkittävimmistä suomalaisohjaajista. Menestys ja arvostus ovat seuranneet uralla myös Lauraa.

– Minulle menestys merkitsee sitä, että työlläni on jatkuvuutta. Elokuvarooleja tarjotaan ja minun on jopa mahdollista valita itselleni mieluisia töitä. Ja mielestäni menestystä on sekin, että työn lisäksi minulla on kaksi lasta, Laura sanoo.

Akun työt ovat saavuttaneet paitsi yleisön, myös kriitikoiden hyväksynnän. Hänet on palkittu valtion elokuvataiteen palkinnolla ja valittu vuoden ohjaajaksi 2004. Ensimmäinen pitkä elokuva Levottomat oli yleisön suosikki, samoin tv-sarja Irtiottoja.

Menestyselokuva Paha maa on palkittu Jussien lisäksi useilla kansainvälisillä areenoilla. Se voitti muun muassa Göteborgin  elokuvafestivaalien Nordic Competition -sarjan viidestä palkinnosta neljä ja on sen lisäksi kerännyt palkintoja muun muassa Moskovassa, Ateenassa, Bergenissä Lyypekissä ja Leedsissä.

Aku uskoo oman menestyksensä salaisuuden olevan se, että hän pyrkii tekemään itseään kiinnostavia asioita ja olemaan rehellinen itselleen.
– Vaikka menestystä on tullutkin, on jokaisen työn kanssa aina uuden alussa, puhtaalla pöydällä ja aika tavalla veitsen terällä. Täytyy myös muistaa, että tunnustukset ovat aina tunnustuksia koko työryhmälle, vaikka ohjaajana olenkin enemmän esillä, Aku sanoo.

Ja sekin on syytä pitää mielessä,  että Suomessa tehdään vain kymmenisen elokuvaa vuodessa.

– Tämä maa ansaitsisi niitä enemmänkin.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.