Kirjailija Laura Gustafsson tietää omakohtaisesti, millaista seksuaalista ahdistelua naiset joutuvat kohtaamaan. – Yksityinen tila on aina vaarallisempi kuin julkinen, Laura sanoo. 

Jos maailma olisi sellainen, kuin Laura Gustafsson, 28, haluaisi, kaikki elävät olennot kunnioittaisivat toisiaan. Miehet eivät huohottelisi julkisilla paikoilla tai nipistelisi vieraita naisia pepusta, eivätkä naisetkaan lyttäisi miehiä. Naiset pitäisivät toistensa puolia, eikä kukaan söisi lihaa, sillä myös eläinten elämällä nähtäisiin arvo. 

Tällaisessa maailmassa Laurasta ei ehkä kuitenkaan olisi tullut kirjailijaa. Tai ainakaan hän ei kirjoittaisi asioista, joista nyt kirjoittaa: Viime vuonna ilmestyneessä kehutussa esikoisteoksessaan Huorasatu Laura kuvasi miehen ja naisen välisiä valtasuhteita omalla poskettomalla tyylillään. Sama meno jatkuu myös novellissa, jolla Laura osallistuu tuoreeseen Pimppini on valloillaan -antologiaan. Sen teemana on naisiin kohdistuva seksuaalinen vallankäyttö.

Lauran novellissa mustasukkainen Ahti fantasioi tyttöystävänsä Kyllikin raiskaamisesta, muttei ehdi toteuttaa tekoaan ennen kuin Kyllikki muuttaa Amerikkaan. Seuraavina kesinä Ahti alkaa kolautella airolla tajuttomaksi järvessä uivia alastomia neitokaisia ja väkisinmakaa heidät.

Pelon maantiede

Paitsi hervottomia, Lauran tarinat ovat myös kauheita. Onneksi hän kertoo ne niin, että lukijaa naurattaa silloinkin, kun itkettäisi.

Valitettavasti monella tapahtumalla on kuitenkin vastineensa todellisuudessa ja Lauran elämässä. Monien muiden naisten tapaan Lauraa on usein nimitelty ja vähätelty vain sen takia, että hän sattuu olemaan nainen, haluaa kulkea korkeakorkoisissa saappaissa ja näyttää muutenkin hyvältä.  

– Kun asuin nuorempana Kalliossa, kuulin tosi usein huutelua, ja minulta yritettiin ostaa seksiä. Kaikenlaista omituista on tapahtunut.

Itsensäpaljastelijoista ja huorittelijoista huolimatta Laura ei kuitenkaan pelkää kulkea julkisilla paikoilla. Hän uskoo, että tosi hädässä joku ulkopuolinen tulisi apuun tai hän pystyisi puolustamaan itseään. Pelottavimpia paikkoja Lauralle ovat kuitenkin yksityiset tilat. Sen hän tietää omasta kokemuksestaan.

– Koti on naiselle kaikkein vaarallisin paikka. Eivät ne pahimmat rikokset, seksuaalinen hyväksikäyttö, puistossa tapahdu, vaan kotona. Yksityinen tila on aina vaarallisempi kuin julkinen. Siellä voidaan päätyä tilanteeseen, jossa ei ole normeja, ja yhtäkkiä ollaankin lain ulkopuolella. 

– Negatiiviset kokemukset ovat muokanneet minua, mutteivät lannistaneet. Ne ovat tehneet minut vihaiseksi. Kun omat rajat on kyseenlaistettu, olen joutunut kasvamaan ihmisenä. Laura sanoo.

Ja onhan kirjailijan työssä aina se hyvä puoli, että koetun voi käyttää romaaninsa aineksina. Laura myöntää, että
pimeimmät tapaukset ovat päätyneet Huorasadun materiaaliksi, vaikkei hän itseään kirjoittamalla terapoikaan. Lauran groteski huumorintaju auttaa myös pitkälle: hänen mukaansa melkein kaikelle voi lopulta nauraa.

Tyttövuosia

Laura kasvoi perheensä ainokaisena Mäntsälässä. Toisin kuin monet Laura ei lapsena leikkinyt prinsessaleikkejä, vaan "isoa naista". Leikeissä hän sai kokeilla pieniä huulipunatestereitä, joita äiti oli saanut näytteiksi.

– Tykkäsin pukeutua naiseksi. Ja välillä minusta tuntuu, että teen sitä vieläkin. Ihailin äitiäni tosi paljon, ja minusta oli hienoa katsoa, kun hän laittautui lähtiessään ulos. Äiti oli tosi kaunis ja näyttävä, Laura muistelee.

Naiseksi kasvamisen ikävät puolet tulivat pian tutuiksi. Laura oli ehkä 11-vuotias, kun hänen ulkonäköään alettiin ensimmäistä kertaa arvioida. Asialla oli hyvää tarkoittava kouluterveydenhoitaja, joka kuitenkin kommentillaan käynnisti vuosia kestäneen syömishäiriön.

– Terveydenhoitaja sanoi, että minun pitää laihduttaa. Hän oli varmasti ihan oikeassa, mutta sitä ennen en ollut ajatellut omaa ruumistani. Ja siitä päivästä lähtien olin siitä jatkuvasti tietoinen. 

Laura yritti syödä vähemmän ja liikkua enemmän. Kasvissyöjäksi hän oli ryhtynyt jo ala-asteella nähtyään televisiosta dokumentin, jossa tapettiin sika.

– En ollut ikinä nähnyt, kun joku kuolee. Olin jo aiemmin kyseenalaistanut lihan syömisen, mutta se oli viimeinen piste.

Kouluruokalassa ei siis ollut aikaisemminkaan tarjottu Lauralle kelpaavaa ruokaa, koska "jokaiseen ruokalajiin oli onnistuttu sotkemaan lihaa". Ja kun yläasteella ruokailu ei ollut pakollista, Laura jätti syömisen kokonaan väliin.

Kaiken kaikkiaan hän laihtui noin 20 kiloa, muttei tajunnut, että oma painon tarkkailu oli sairaalloista.

– Kaikki mitä tiesin ravitsemuksesta tai kaloreista oli peräisin lehdistä. Sieltä tietoa oli helppoa saada. Opettelin kaloritaulukoita ulkoa ja jatkuvan kaloreiden laskemisen takia minusta tuli aika hyvä päässälaskija.

Vasta lähempänä pariakymppiä Laura tajusi, että hänen suhtautumisensa ruokaan oli outoa.

– Opettelin ihan tietoisesti ajattelemaan vähemmän ruokaa ja syömistä. Vieläkin joskus joudun muistuttamaan itselleni, että ruokaan pitää suhtautua kuin normaaliin asiaan, eikä ruveta ongelmoimaan sen kanssa.

Paraneminen vei pitkään, mutta tänään Laura sanoo olevansa sujut itsensä kanssa.

Rooli: glamourblondi

Lauraa ärsyttää moni asia yhteiskunnassamme. Miksi nainen on aina vähempiarvoinen kuin mies? Miksi suuressa lehdessäkin vähätellään sairaanhoitajan ammattia niin, ettei myönnetä sen olevan fyysistä tai vaativan koulutusta? Miksi naiset pistetään edelleen syömään e-pillereitä, joilla manipuloidaan hormonitoimintaa? Tai miksi me automaattisesti oletamme, että suomalainen, ruotsalainen ja norjalainen -vitsien kansalaiset ovat miehiä? 

– Valtasuhteiden kuvaaminen on maailman tärkein asia. Se liittyy kaikkeen ja näkyy kaikessa. Valitettavasti siihen liittyy aina  väärinkäyttö, Laura sanoo.

– Jotta mikään muuttuisi, asiat pitää ensin nähdä ja tunnustaa niiden olemassaolo. Jokainen voi aloittaa itsestään. Naiset ovat usein kauheita toisilleen. Naisten välinen solidaarisuuden puute on pahinta. Aina ajatellaan, että jos joku nainen saa jotain, se on toiselta pois.

Lauran esikuvia ovat taiteilijat Rakel Liekki ja Katariina Souri.

– He ovat tosi upeita, helvetin hyvännäköisiä ja rohkeita naisia. Molemmat ovat tehneet eläinsuojelutyötä ja pidän myös heidän taiteestaan. Mutta molemmat ovat saaneet paskaa niskaansa, koska naisen seksuaalisuutta ei kestetä. Jos joku nainen on avoimen seksuaalinen, se otetaan henkilökohtaisena vittuiluna. Juuri naiset käyttävät tätä kontrollikeinona toisiaan vastaan.

– Vieläkin tunnutaan uskovan, että äly ja kauneus eivät voi asua samassa päässä. Minä ainakin tavoittelen molempia.
Senpä takia Laura kutsuu itseään glamourblondiksi. Glamourblondina voi pukeutua juuri niin kuin itse haluaa
välittämättä muiden mielipiteistä.

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.

Räppäri Mikael Gabriel on nimennyt kiertueensa Vain elämää -ohjelmassakin tiuhaan kuullun tokaisunsa mukaan.

Räppäri ja Vain elämää -tähti Mikael Gabriel kertoi tänään lähtevänsä alkuvuodesta ensimmäiselle omalle kiertueelleen. HIMMEE-nimellä kulkeva kiertue alkaa Joensuusta 14. tammikuuta ja päättyy maaliskuussa. Yhteensä keikkoja kertyy 20 eri puolilla Suomea.

– Toivon, että paikalle tulee ihmisiä laidasta laitaan ja lapsesta mummoon. Show on tehty kaikille, räppäri kuvailee.

Mikaelin mukaan Vain elämää -ohjelma on tuonut mukanaan huikean vastaanoton. Ohjelmassa tähän mennessä nähtyjä kappaleita on kuunneltu Spotifyssä jo kuusi miljoonaa kertaa.

Mikael kertoo, että vuoden aikana hänestä on myös kuvattu dokumenttia, joka nähdään televisiossa marraskuussa. Se täydentää Vain elämää- ohjelmassakin kuultua Mikaelin tarinaa entisestään.

– Dokumentti syventää noita tarinoita ja ehkä mun ja äidin suhdetta ja kaikkea, mitä on aikoinaan käynyt, räppäri kertoo.

Ennen kiertueen alkua Mikael Gabriel aikoo rauhoittua musiikin ja musiikin tekemisen parissa.

Juttua muokattu 21.10.2016 klo 10.03: Korjattu keikkojen määrä.

Mikko Kuustonen elää uusperheen arkea uuden puolisonsa Hanna Brotheruksen kanssa. – Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen, hän sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan eronnut Mikko Kuustonen, 56, elää nykyisin uusperheessä, sillä hän on muuttanut yhteiseen kotiin puolisonsa tanssitaiteilija Hanna Brotheruksen, 48, ja tämän kahden nuorimman lapsen kanssa.  

– Meillä kaikilla on omat tarinamme ja kulttuurimme. Tärkeintä on yhteinen keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun, Mikko sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan ja lastensa, Iina ja Minka Kuustosen äidistä eronnut muusikko toteaa, että kyseessä on aivan uusi elämäntilanne. 

– Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen.

Uusi rooli myös ukkina

Isänä Mikko on kasvattanut kaksi hyvin erilaista tytärtä. 

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin, hän sanoo.

”Kun katson lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä.”

Myös tuore isoisyys on mullistanut Mikon elämän. Hänestä tuli ukki, kun Iina Kuustonen ja Sebastian Rejman saivat poikavauvan syyskuussa. Kuustonen sai nähdä ensimmäisen lapsenlapsensa vain muutaman tunnin ikäisenä. 

– Kun katson sitä lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä, hän sanoo.

Isovanhemman rooli on vielä niin uusi, ettei Mikko osaa sanoa, miten ukkina ollaan. Hän ei itse ehtinyt tavata yhtään isovanhemmistaan. 

– Siksi koen etuoikeutettuna, että saan nyt elää tällaisen roolin. 

Mikko Kuustonen on yksi kauden Vain elämää -tähdistä. Sarja on päättänyt artistin kymmenen vuoden pitkän musiikillisen hiljaiselon. Parhaillaan hän säveltää uusia kappaleita ja lähtee konserttikiertueelle maaliskuussa.

Lue Mikon koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!