"Bändin pojat kutsuvat minua jo bluesmamaksi"

Laulaja-kitaristi Erja Lyytinen raskaana – odottaa kaksosia

"Haastavinta on ollut löytää keikoille sellaiset vaatteet, jotka näyttävät hyvältä ja mahtuvat päälle", Erja Lyytinen sanoo. Kuva Andreas Janett

Erja Lyytinen, 37, on joutunut opettelemaan uudenlaista työergonomiaa, sillä kaksosvauvoja odottavan blues-muusikon vatsa on jo kitaran tiellä.

Moni ruotsalainen blues-fani hieraisi viime viikonloppuna silmiään nähdessään Erja Lyytisen keikalla Eksjössä ja Kristianstadissa. Siron suomalaiskitaristin vatsa kasvanut niin vauhdilla, että sitä on mahdotonta peittää. Erja on viidennellä kuulla raskaana.

– Ensin kitaran hihnat alkoivat kiristää. Nyt maha on niin valtava, että joudun pitämään soitinta osaksi tuossa sivulla, kylkeäni vasten. Muuten olen voinut todella hyvin, Erja nauraa.

Kaksosvauvojen laskettu aika on tammikuun puolessa välissä, mutta Erja jää keikkatauolle jo syyskuun lopussa. Paussia uusi elämäntilanne tietää myös vauvojen tulevalle isälle, samassa bändissä soittavalle kitaristi Davide Florenolle.

– Onhan tämä ihan mielettömän hieno, uusi vaihe meille molemmille. Minäkin olen keskittynyt viimeiset 20 vuotta pelkästään musiikkiin ja keikkailuun. Olen varma, että lapset tuovat ihan uuden ulottuvuuden ja sisällön elämään. Jännä nähdä, miten arki lähtee sitten lutviintumaan synnytyksen jälkeen, Erja sanoo.

Uusia biisejä äitiyslomalla

Alunperin Erjan piti lähteä vielä lokakuussa kiertueelle Englantiin ja Ruotsiin, mutta hän on siirtänyt keikat suosiolla ensi vuoteen. Suomessa Erjaa voi nähdä ennen äitiyslomaa vielä kolmella keikalla Helsingissä, Lappeenrannassa ja Hämeenlinnassa.

– Olen tehnyt vuodesta 2005 asti töitä tauotta koko ajan. Vielä pari vuotta sitten ajattelin, että Saksan autobaanat ja keikkailu ovat siisteintä, mitä tiedän. Nyt tuntuu oikeastaan ihan virkistävältä ottaa etäisyyttä kiertuetouhuun. Bändin pojatkin kutsuvat minua jo bluesmamaksi, laulaja vitsailee.

Kokonaan Erja ei aio irrottautua musiikista äitiyslomallakaan. Uusia biisejä on jo tehty ja seuraava albumi ilmestyy näiltä näkymin helmikuussa.

– Aion palata musiikillisesti taas juurevampaan suuntaan. Uudelle levylle tulee biisejä, joita minulta on pyydetty jo kauan. Niitä olen tehnyt erään amerikkalaisen tuottajan kanssa.

Takaisin keikoille Erja aikookin palata jo ensi vuoden maaliskuussa.

– Yksityisyrittäjänä en voi jäädä kotiin pitkäksi aikaa. Uskon kyllä, että saamme lastenhoidon järjestymään.

Erja Lyytinen

Laulaja-kitaristi syntyi 7.7.1976 Kuopiossa. Asuu Helsingissä avopuolisonsa, kitaristi Davide Florenon kanssa.

Julkaissut seitsemän blues-albumia, joista Forbidden Fruit viimeisin.

Osallistui vuonna 2012 MTV3:n Tansii tähtien kanssa -kilpailuun.

Tulevat keikat: www.erjalyytinen.com

 

 

Matkaoppaat-sarjan hiv-positiivinen Janne Antin: "Jäin aivan yksin kerrottuani sairaudestani"

Janne Antin tietää, miten rankkoja ennakkoluuloja ihmisillä on hiv-positiivista kohtaan. Tartunnan vuoksi hän on jäänyt ilman töitä ja suuri osa vanhasta ystäväpiiristä on kaikonnut. –Olin niin masentunut ja katkera, etten tiennyt, selviänkö, Janne sanoo.

Milloin minä kuolen?

Se ajatus pyörii Janne Antinin mielessä, kun hän seisoo amsterdamilaisella hiv-klinikalla juhannusaattona 2006. Hollannissa on ollut tarkoitus viettää lomaa, mutta myös käydä testissä. Kotikaupungissaan Rovaniemellä Janne ei ole halunnut sitä tehdä, sillä siellä asia olisi levinnyt heti jokaisen korviin.

Kun lääkäri kertoo tuloksen, Janne ei hätkähdä. Hän on osannut odottaa sitä. Lääkärin tapaamisen jälkeen Janne soittaa ystävälleen.

– Istu alas, nyt on vakavaa asiaa. Sain juuri tietää, että olen hiv-positiivinen, hän sanoo.

Ystävä purskahtaa itkuun.

Hivistä tulee useimmille mieleen menneiden vuosikymmenten kauhukuvat, jolloin kunnollisia lääkkeitä ei ollut. Silloin hi-virus eteni nopeasti aids-vaiheeseen, romutti immuniteettisuojan ja johti kuolemaan.

Vaikka sairautta ei vieläkään pystytä parantamaan, pitää nykyinen lääkitys viruksen kurissa. Janne ei edes pystyisi tartuttamaan ketään, sillä lääkkeiden ansiosta hänen viruskantansa on nollissa. Janne tuntee olonsa terveeksi, eikä hän ole joutunut kärsimään lääkkeiden sivuvaikutuksista. Suomessa ja suurimmassa osassa Eurooppaa hiv-potilas saa joka kuukausi 400 euron arvoiset lääkkeet ilmaiseksi.

Nykyteknologian avulla voidaan selvittää, milloin ihminen on saanut hiv-tartunnan. Jannen tartunta tapahtui vuoden 2005 syyskuussa Ghanassa.

 

Sana sanaa vastaan

Janne oli tutustunut netissä ghanalaiseen mieheen, jonka kanssa kemiat kohtasivat välittömästi. He pitivät tiiviisti yhteyttä viikoittain. Puolen vuoden tutustumisen jälkeen Jannesta tuntui, että hän on valmis tapaamiseen. Hän varasi kuukauden matkan Afrikkaan.

Paikan päällä nettisuhteesta tuli romanssi. Janne tapasi miehen perheenkin, ja kaikki tuntui olevan paremmin kuin hyvin. Matkan loppupuolella, erään baari-illan jälkeen Janne heräsi aamulla outoon oloon ja kipuihin. Mies myönsi myöhemmin, että oli hyväksikäyttänyt Jannea sinä yönä. Ehkäisy oli miehen mukaan pettänyt.

– En usko, että hän käytti ehkäisyä. Raiskaus se oli, Janne kuvailee.

Ihastunut Janne ei tuolloin osannut ajatella hiv-tartunnan riskiä ja kyseenalaistaa miehen motiiveja. Siksi hän matkan päätteeksi lähti miehen kanssa Suomeen. Pariskunta muutti yhdessä Rovaniemelle.

Siellä mies alkoi kärsiä oudoista oireista: hikoilusta ja kuumeilusta. Janne vaati miestä lääkäriin ja hiv-testeihin, jotka hän perui aina viime tipassa. Oleskeluluvan saatuaan mies alkoi olla jatkuvasti poissa kotoa ja valehdella räikeästi tekemisistään.

Lopulta Janne sai tarpeekseen epärehellisyydestä ja heitti miehen ulos asunnostaan. Myöhemmin hän sai tietää, että Jannen ollessa töissä mies oli myynyt seksiä toisille miehille hänen kotonaan. Lisäksi mies oli tiennyt hiv-positiivisuudestaan. Se varmistettiin, kun poliisi löysi miehen ja hänet pakkotestattiin.

– Tajusin, että olin vain ollut miehen lentolippu Eurooppaan ja saanut kaupan päälle hiv-tartunnan häneltä sinä yönä Ghanassa. Olin niin katkera ja vihainen. Olin päättänyt, että mies saa maksaa siitä, mitä teki minulle.

Jannella ei kuitenkaan ollut riittävästi näyttöä tapahtumista. Oli vain Jannen sana miehen sanaa vastaan. Asiaa ei viety oikeuteen, eikä Janne ole nähnyt miestä yli kymmeneen vuoteen.

 

Tuhat kadonnutta tuttavaa

Hiv-tartunnastaan Janne kertoi vain äidilleen ja läheisimmille ystävilleen. Muuten sosiaalisen miehen elämä jatkui normaalisti: hän teki töitä kampaamoalan yksityisyrittäjänä ja matkaoppaana.

Vuonna 2011 Jannea pyydettiin suosittuun Matkaoppaat-sarjaan, joka teki hänestä nopeasti tunnetun kasvon. Juonto- ja pr-töitäkin oli niin paljon, että niistä joutui kieltäytymään kiireen takia.

– Elin vauhdikasta ja pinnallista elämää. Ramppasin kissanristiäisissä kyllästymiseen asti, Janne kertoo.

Kaikki muuttui, kun Janne ja hänen pitkäaikainen ystävänsä riitaantuivat. Ystävä uhkasi kertoa Jannen hiv-positiivisuudesta julkisuuteen.

– On ollut kaikista pahin pettymykseni, että läheinen ystävä uhkasi tehdä niin julmasti.

Janne kertoi sairaudestaan lopulta itse. Kesällä 2013 Janne makasi Rodoksen rantahiekalla lämpimässä auringossa ja päätti, että Suomeen palatessaan hän kertoo hiv-positiivisuudestaan julkisuuteen.

Vastaanotto olikin ensin kannustava. Moni kehui Jannea rohkeaksi ja taputteli selkään. Parin viikon päästä puhelin kuitenkin lakkasi soimasta. Kutsuja tapahtumiin ja juhliin ei enää tullutkaan.

– Aloin miettiä, kannattiko näin arasta aiheesta kertoa julkisesti Suomen kaltaisessa pienessä maassa. Olin sama Janne kuin ennenkin, mutta silti kaikki tuntui muuttuneen, Janne kertoo.

Lopulta yksinäisyydentunne kärjistyi niin, että Janne poisti Facebookistaan tuhat yhteystietoa. Heistä vain viisi on ottanut yhteyttä jälkeenpäin.

– Siinä karsiutuivat jyvät akanoista. Pystyin heittämään 995 ihmistä elämästäni pois, eivätkä he jääneet kaipaamaan. Se oli sokki. Huomasin, ketkä ovat oikeita ystäviäni.

 

Väkisin leimautunut

Yksinäisyys on avoimuuden suurin taakka. Välit isän kanssa katkesivat jo aiemmin: Janne ei ole ollut hänen kanssaan tekemisissä 20 vuoteen. Sisko suhtautui kylmästi Jannen sairastumiseen. Osa ystävistä lopetti yhteydenpidon ja tuttavapiiri katosi kokonaan. Jäljelle jäivät vain äiti ja muutama läheinen ystävä. Janne masentui ja puhui tunteistaan terapiassa.

– Terapiastakin oli apua, mutta äiti on todellinen tukipilarini, voin puhua hänelle mistä vain. Meillä ei ole salaisuuksia.

Jannen mukaan hivistä kertominen vei häneltä yrityksen edustustehtävät. Hän sanoo, että yhtiön mielestä Janne olisi aiheuttanut heille huonoa julkisuutta ja hämmentänyt asiakkaita.

Janne oli raivoissaan, mutta päätti kääntyä hiv-yhdistysten puoleen. Hän tarjoutui vapaaehtoistöihin ja haki yhdistyksen työpaikkoja. Hänet kutsuttiin työhaastatteluun vain kuulemaan, että hän ei sovi työhön, koska heidän jäsenensä leimautuisivat, jos heidät nähtäisiin Jannen kanssa julkisesti.

– Tajusin, etten kelpaa enää samalla lailla kuin ennen. En olisi koskaan uskonut, millaista syrjintää joutuisin kokemaan, Janne sanoo.

– En halunnut leimautua hiv-Janneksi, mutta se leima tuli. Olin niin masentunut, että mietin, selviänkö tästä ollenkaan.

Kaiken kokemansa vuoksi Janne toivoo, että ihmiset ottaisivat asioista enemmän selvää. Hän haluaisikin lähteä kouluihin kampanjoimaan ja kertomaan nuorille hivistä. Moni luulee vielä nykyäänkin, että hiv tarttuu suutelemalla tai vessanpöntön reunasta. Todellisuudessa viruksen voi saada vain suojaamattomassa sukupuoliyhdynnässä, neulojen ja ruiskujen välityksellä tai suorassa verikontaktissa.

– Ihmisten ennakkoluulot turhauttavat, ja sosiaalisen elämän katoaminen vaivaa minua enemmän kuin mikään muu. Toisaalta ymmärrän, että ihmiset toimivat sen tiedon varassa, joka heillä on.

Pettymys Suomen hiv-yhdistysten toimintaan ja työnantajiin on herättänyt ajatuksen oman yhdistyksen perustamisesta.

– Olen taistellut hiv-tartunnan kanssa yksin pitkään. Se on tehnyt minusta vahvemman ihmisen.

 

 

Muuttunut mies

Yle Kioskin videolla mies seisoo silmät kiinni keskellä vilkasta Esplanadin puistoa. Kyltti vieressä kertoo ”Olen hiv-positiivinen. Uskallatko koskea?”. Ohikulkijat katsovat varovasti. Useat koskettavat, osa tulee halaamaan. Janne ei voi enää pidätellä kyyneleitään.

– Se oli liikuttavaa ja palautti uskoni ihmisiin, Janne sanoo.

Video oli Jannen idea, ja osa hänen toimintaansa hiv-tietoisuuden edistämisessä. Kuluneen vuoden aikana Janne on pystynyt päästämään irti katkeruudesta, joka söi hänen voimiaan pitkään. Aktiivisuus oman asian puolesta saa myös tulevaisuuden näyttämään valoisammalta.

Uudelle kumppaniehdokkaalle Janne on kertonut tartunnastaan heti. Sitä vaatii lakikin: hiv-tartunnasta on kerrottava toiselle osapuolelle ennen seksin harrastamista. Vakavia parisuhteita Jannella on ollut yksi tartunnan jälkeen. Hiv on muuttanut hänen kriteerejään: Janne katsoo nyt kumppanissaan ennen kaikkea henkisiä arvoja.

Janne ei ole varma, onko hän antanut anteeksi miehelle, joka hänet tartutti.

– Kyllä minä pelkään kuolemaa. Se on enemmän läsnä kuin aikaisemmin. En ole niin vahva ihminen miltä näytän.

Sairaus on muuttanut Jannen elämän myös pienissä, tärkeissä asioissa. Enää Janne ei ota äkkilähtöä ulkomaille muutaman tunnin varoitusajalla. Lääkkeet olisi aina otettava samaan aikaan päivästä. Eikä hän voisi minne tahansa matkustaakaan, sillä hiv-lääkityksen kanssa ei ole asiaa esimerkiksi islaminuskoisiin arabimaihin, kuten Jannen rakastamaan Dubaihin. Sairaus rajoittaa myös työskentelemistä matkaoppaana.

Ahdasmielisestä Suomesta hän haluaisi muuttaa pois – ellei löydy syytä jäädä.

– Elämästäni puuttuu kaksi isoa asiaa. Ne ovat parisuhde ja vakituinen työ. Tiedän, että hiv on vaikuttanut siihen, ettei minulla nyt ole kumpaakaan, Janne sanoo.

– Haluan samoja asioita kuin kaikki muutkin: olla onnellinen. Haluan vain ihmisen, jota rakastaa ja joka rakastaisi minua takaisin.

Anita Högström, äiti ”Tuntuu pahalta, että omaa poikaa syrjitään”

Jannen ja minun suhde on erityinen, ja pidämme yhteyttä päivittäin. Janne kertoi hiv-positiivisuudestaan minulle pian sen jälkeen, kun hän sai itsekin tietää. Totta kai olin surullinen. Otin asioista selvää netistä ja televisiosta. Ymmärsin, ettei se ole niin vaarallinen asia, kun on lääkitys kunnossa. Hiv ei tartu tavallisessa kanssakäymisessä.

Jannen ei olisi kannattanut kertoa sairaudestaan julkisesti. Varoitin häntä siitä. Toivoisin, että koko perheemme voisi olla tekemisissä keskenään. Nyt tilanne on hankala, sillä Jannen ja muiden perheenjäsenten välit ovat katkenneet, ja olen heidän välissään.

Tuntuu pahalta, että Jannea syrjitään niin paljon. Hänellä on ollut elämässään huono tuuri. Toivoisin, että Janne löytäisi kivan kumppanin ja paikan, jossa hän viihtyy. Kun Jannella on vaikeaa, kannustan häntä eteenpäin. Sanon, että kyllä sinä pärjäät.

Ayda Akineri-Meskanen, ystävä ”Janne on aina ollut avulias ja hyväsydäminen”

 

Olen tuntenut Jannen yli 20 vuotta. Hän on mahtava persoona ja upea heittäytyjä. Pidämme hauskaa ja puhumme vakavia tippa linssissä.

Kun Janne kertoi minulle hiv-tartunnastaan, olin surullinen hänen puolestaan. Samalla olin otettu, että hän luotti minuun tarpeeksi kertoakseen. Janne on ollut paljon tekemisissä koko perheeni kanssa, ja suhtaudumme häneen samalla lailla kuin ennenkin.

Janne on aina ollut avulias ja hyväsydäminen. Olen järkyttynyt siitä, miten ihmiset ovat häneen suhtautuneet. En tajua, että vieläkin on olemassa niin ennakkoluuloisia työnantajia ja ihmisiä. Toivoisin, että ihmiset päivittäisivät tietonsa hivistä ja voisivat sanahelinän sijaan näyttää hyväksyntänsä teoilla.

11-vuotias tyttäreni sanoi, että me ei kyllä hylätä Jannea sairauden takia. Jos lapsikin sen ymmärtää, mikseivät aikuiset?

Lue lisää:

Matkaopas-Janne: nämä ovat suomalaisten pahimmat lomamokat

Mies, joka sai koko Ruotsin itkemään

 

Janne Antin

Syntynyt vuonna 1970 Pietarsaaressa.Asuu yksin Helsingissä.

Toiminut kampaamoalan yksityisyrittäjänä Rovaniemellä, Helsingissä ja Turkin Alanyassa sekä matkaoppaana lukuisissa maissa.

Muistetaan tv-sarjoista Matkaoppaat, Koti maailmalla Turkki ja Sinkkulaiva.

Tämä kuninkaallinen fanittaa Isac Elliotia: ”Otti kesällä selfieitä”

Poplaulaja Isac Elliot on supersuosittu Norjassa, jossa kruununprinssikin fanittaa nuorukaista.

Poplaulaja Isac Elliot, 14, sai kesällä arvovaltaista huomiota keikallaan Norjassa. Nuorukainen on maassa supersuosittu, ja teinityttöjen pitkät jonot keikoille ovat ylittäneet monta kertaa uutiskynnyksen.

Laulajan faneihin kuuluu myös kruununprinssi Haakon, joka saapui lastensa, prinsessa Ingrid Alexandran, 11, ja prinssi Sverre Magnusin, 9, kanssa Isacin Oslon-keikalle. Mukana menossa oli myös kruununprinsessa Mette-Marit.

– Hienoa, että he tykkäävät musiikistani. Haakon toi lapsensa keikan jälkeen bäkkärille. Hän näytti ihan tavalliselta turistilta kameralaukkuineen ja oli mukava perusiskä. Ei mitään sellaista, että tässä prinssi saapuu paikalle valkoisella hevosella, Isac virnistää.

Popparin mukaan kruununprinssillä oli hyvin aikaa vaihtaa kuulumisia – ja totta kai tapaamisessa otetiin myös selfieitä.

– Haakon otti fanikuvia minusta itsensä ja lastensa kanssa. Se oli oikein hauskaa.

Isac muisteli tapaamista menestysmusikaali Billy Elliotin kutsuvierasensi-illassa Linnanmäen Peacock-teatterissa. Elton Johnin säveltämä teatteritapaus on Helsingin Kaupunginteatterin tuotantoa.

Isac odotti musikaalia innoissaan, sillä se on yksi hänen suosikeistaan.

– Olen nähnyt Billy Elliotin Lontoossa kaksi kertaa. Toivoin silloin niin paljon, että musikaali tulisi Suomeen ja saisin olla pääosassa, hän paljastaa.

Nuorukainen ei ehdi miettiä nyt muita töitä, sillä teini-idolin kalenteri on täyteen buukattu.

– Syksyllä tapahtuu paljon hauskaa. Jenkeissä on ollut hyvä meininki: julkaisen siellä kohta ensimmäisen sinkkuni. Levy-yhtiössä on ollut kiinnostusta korkealla tasolla. Olin kaksi viikkoa sitten Los Angelesissa ja lähden sinne ensi viikolla takaisin.

Isac tekee parhaillaan uutta albumia.

– Paljon biisejä on jo äänitetty. Levyn on tarkoitus tulla ulos ennen joulumarkkinoita.

Lue myös:

Teinipoppari Isac Elliotin kova tavoite: näkyvyyttä Grammy-gaalassa parissa vuodessa

Mira Luoti vei tytärpuolensa katsomaan Isac Elliotia

Muistatko vielä, miltä Cheek näytti ennen megasuosiotaan?

Jare Tiihosen karisma oli kohdillaan jo vuosia sitten, kertoo tähden kanssa työskennellyt valokuvaaja Minna Annola.

Löysät housut ja totinen katse. Siltä näyttää Cheek vuonna 2008 otetussa valokuvassa, jonka on ottanut helsinkiläinen freelancer-kuvaaja Minna Annola. Jo ennen jättimenestystään Jare Tiihosessa oli tähdelle sopivaa vetovoimaa.  

– Mieleeni on jäänyt tilanne, kun istuin Cheekin autossa ja olin ihan, että vau mikä tyyppi. Cheekistä huokui jo tuolloin suurta karismaa, Minna kertoo.

Seitsemän vuotta vanha otos on esillä Minnan Finnish Pop & Rock Stars -valokuvanäyttelyssä, joka on avoinna Helsingissä vielä tämän viikonlopun. Noihin aikoihin Minna kuvasi Cheekiä kahteen otteeseen.

– Ensimmäisen kuvauksen toteutimme silloisen Kallion-kotini vintillä. Kuvausta varten taiteilin kuivausvintin lattialle vanhoja vinyylilevyjä kuvaustaustaksi, Minna muistelee.

Näyttelyyn päätyneen kuvan Minna otti alun perin Mix-lehden juttua varten. Sen kuvauspaikalle, Helsingin Suvilahteen, kuvaaja pääsi Cheekin kyydissä.

– Cheek haki mut autolla kodistani. Löysimme sattumalta autiotalon ja hypimme aitojen yli sisälle taloon. Talo oli aavemainen: se näytti siltä, että siellä olivat laitapuolenkulkijat asustelleet. Mentiin talon kellariin, pieni jännitys päällä, että onko talossa joku, Minna kertoo.

– Yhtäkkiä kellarin pimeydestä lensi päällemme kovalla vauhdilla pulu. Säikähdimme niin, että kyllä siinä taisi kummatkin pari juoksuaskelta ottaa.