Esikoistaan odottava laulaja Jannika B eli Jannika Wirtanen, 30, iloitsee tulevasta perheenlisäyksestä miehensä, Apulanta-muusikko Toni Wirtasen kanssa. – Raskaus onnistui heti, kun sille annettiin mahdollisuus.

Kyllä aika tavalla saa venyttää mielikuvitustaan nähdäkseen Jannika Wirtasen, 30, kehossa ensimmäiset merkit esikoisen odotuksesta. Jannika B:n nimellä tunnetun laulajan raskaus on edennyt puoliväliin, mutta lisäkiloja on tullut vasta kaksi. Jannika on siro, tutusti timmissä kunnossa, ja vaaleanpunainen tukka heiluu iloisesti pääosassa.

– Katto ny, tämä näyttää siltä kuin olisin syönyt muutaman pullan, odottaja pullistaa vatsanseutuaan.

Vaikka kumpu ei ole huomattava, yhden kriisin se on ehtinyt jo aiheuttaa. Jannika oli hankkinut helmikuisille syntymäpäivilleen uuden mekon, joka juhlapäivänä ei enää istunutkaan yhtä hyvin kuin ostohetkellä. Seurasi hetken tunnekuohu, joka lopulta kääntyi nauruksi.

– Onneksi osaan jo järkeillä, mitkä ryöpyt johtuvat mammahormoneistani. Ei silloin voi muuta kuin nauraa itselleen.

Kehon pienetkin muutokset ovat kuitenkin vaatineet totuttelua tyylistään tarkalta esiintyjältä. Neuvolassa on myös laskeskeltu, että raskauden loppupuoliskolla painoa voi tulla lisää jopa 15 kiloa. Sääntö kuuluu, että mitä pienempi nainen, sitä suurempi painonnousu.

– Enää vatsan pömpötys ei aiheuta paniikkia. Nyt suhtaudun siihen jopa vähän mielissäni. Jos tulee syötyä enemmän ja maha pullottaa, totean vain olevani raskaana. Nyt saa pullottaa hyvällä syyllä.

Sopivaan saumaan

Huhut Jannikan raskaudesta alkoivat jo viime vuoden lokakuussa, kun laulaja ilmoitti jäävänsä määrittelemättömän mittaiselle keikkatauolle. Muusikko oli suunnitellut keskittyvänsä uusien kappaleiden kirjoittamiseen, mutta mietti sitten, että keikkatauolla voisi luoda muutakin.

– Olin kyllä aina tiennyt haluavani äidiksi, mutten ollut koskaan potenut vauvakuumetta. Ei se iskenyt minuun nytkään, enkä ajatellut jäädä sitä odottelemaan. Ennemminkin koin ahaa-elämyksen: nyt voisi olla hyvä sauma myös perheenperustamiselle, jos meitä vain onnistaisi.

Jannika ja Apulanta-yhtyeen muusikko Toni Wirtanen olivat seurustelleet vuodesta 2011 ja viettäneet häitään 31. joulukuuta 2013. Kun pari juhlisti ensimmäistä hääpäiväänsä, Jannikalla oli jo uusi elämänalku vatsassaan.

– Raskaus onnistui heti, kun sille annettiin mahdollisuus. Tieto vauvasta on antanut enemmän merkitystä kaikelle.

Suhteensa alkuvaiheessa Jannika ja Toni olivat keskustelleet siitäkin vaihtoehdosta, ettei oman lapsen saaminen onnistuisikaan.

– Kun rakastuimme, päätimme valita ensisijaisesti toisemme. Jos porukkaamme tulisi lisäystä, se olisi ihanaa plussaa. Mutta jos emme voisi saada yhteistä lasta, miettisimme muita ratkaisuja, Jannika kertoo.

– Se oli tärkeä keskustelu. Koen, että se vei painetta parisuhteesta.

Jannika on seurannut läheltä, millaista tuskaa lapsettomuus voi aiheuttaa. Kun oma odotus sitten varmistui, kovin jännityksen paikka oli kertoa ilouutisesta tälle läheiselle.

– Oman riemun keskellä on samalla pahoillaan toisen puolesta. Hän on kuitenkin maailman ihanin ystävä ja vilpittömästi onnellinen puolestamme, Jannika kertoo.

– Ymmärrän olla kiitollinen siitä, miten helposti ja hyvin kaikki on sujunut minun ja Tonin kohdalla.

Muusikkoperheessä ajatellaan, että joustava työ sopeutuu hyvin perheen kasvuun. ”Moni artisti ottaa perheen mukaan keikoille, ei siinä ole mitään ihmeellistä. Olen itsekin viihdyttänyt Erinin poikaa takahuoneessa.”

Korkkarit jäävät kaappiin

Jannika suhtautuu odotukseensa rennosti. Alkumetrien ylivarovaisuus on helpottanut. Silloin kuolemanpelko nosti päätään yllättävissä tilanteissa.

– Pelkäsin ensimmäistä kertaa olla auton kyydissä. Näin tutut tilanteet uusin silmin, kun en enää ollut vastuussa vain itsestäni.

Sittemmin pelot ovat vaihtuneet ”hyväksi varmisteluksi”. Sellaiseksi Jannika kutsuu vaikkapa luopumistaan korkeista esiintymiskengistä, joilla on muutaman kerran tuiskahtanut nurin lavalla.

Tuleva äiti on voinut odotusaikansa loistavasti. Olo on ollut niin hyvä, että välillä muiden hyysäys ja rajoittelu ovat tuntuneet turhauttavilta.

– Enhän minä sairas ole, raskaana vain. Anopillekin ihmettelin juuri, että miten niin en voi mennä lumikenkäilemään, Jannika nauraa.

– Vaikka ihanaahan se on, kun välitetään.

Vauva on Jannikan vanhemmille jo kuudes lapsenlapsi. Vanhin isoveli perusti perheensä kymmenen vuotta sitten. Toni taas kasvoi perheensä ainokaisena, ja hänen äidistään tulee nyt mummu ensimmäistä kertaa.

– Kyllä tämä on ollut suuri ilon aihe koko perheelle. Vauva on toivottu ja odotettu, ja meillä puhutaan siitä jatkuvasti. Joskus mietimme, että puhummeko siitä liikaa – vauva vain tuntuu jo niin luontevalta osalta perhettämme, vaikkei se ole vielä syntynytkään.

Jannikan lauseista paistaa, että elämänmuutos on parin yhteinen päätös.

– Olemme kumpikin yhtä innoissamme ja kannamme yhteisen vastuun. On tuntunut hienolta nähdä, miten nopeasti Toni on omaksunut uuden roolinsa, Jannika sanoo.

– Toni on aina kohdellut minua ihanasti, mutta nyt hän pitää aivan erityisen hyvää huolta. Olen joka päivä kiitollinen siitä, että olen saanut rinnalleni maailman parhaan miehen. Minulla on hänen kanssaan superturvallinen olo.

Siitä Wirtasilla vielä väännetään, annetaanko lääkärin paljastaa vauvan sukupuoli ennen tämän syntymää. Jannika haluaisi tietää, Toni ei. Jannika kokee, että vatsassa liikahteleva vauva olisi helpompi mieltää oikeaksi ihmiseksi, jos sitä voisi ajatella tyttönä tai poikana.

– Tässä vaiheessa tuntuu vain, että sisälläni on outo alien, Jannika virnistää.

– Ihme kyllä, mieheni ei usko, että osaisin pitää asian häneltä salassa, jos vain minulle kerrottaisiin!

Eipä sillä, on pikku-Wirtanen sitten poika tai tyttö, häntä odottaa jo laatikollinen Jannikan vauva-aikaisia nuttuja ja neulemekkoja. Jannikan äidin ja mummin käsin tekemät vaatteet ovat säilyneet priimakunnossa.

– Ne ovat ihan toista kuin nykyajan kertakäyttövaatteet. Eikös poikakin voi kulkea mintunvihreässä mekossa? Jannika heittää.

Odottaja itse veikkaa, että vatsassa kasvaa tyttö; ultrassa näet näkyi niin pitkäsäärinen tanssahtelija.

– Kätilön mukaan vauvalla on myös iso pylly. Totesin, että lapsihan on selvästi Wirtanen, vanhempiinsa tullut.

Paniikin sijaan mielenrauhaa

Moni on jo toivotellut Jannikalle hyvää lomaa. Vaikka laulajaa ei nyt lavoilla nähdä, töitä hän painaa edelleen. Esiintymisten sijaan on luovan työn vuoro. Viime viikolla hän työsti uuden kappaleen tekstiä Helsingin-studiolla yhdessä Kuningasidea-yhtyeestä tutun Väinöväinön kanssa.

Jannika aikoo rakennella tulevaa kolmatta levyään kaikessa rauhassa. Unelma-aikataulussa seuraava sinkku ilmestyisi syksyllä ja albumi ensi vuoden alussa.

– Tällä kertaa aion kuitenkin nauttia levyn tekemisestä ilman paineita. Kakkoslevyni tein nopeasti ensimmäisen perään, sillä pelkäsin kadottavani yleisöni. Koin saaneeni mielettömän tilaisuuden, jota en halunnut hukata hidasteluun.

Nyt Jannika luottaa siihen, että suosio kyllä kantaa.

– Minulla ei ole yhtä paljon faneja kuin Cheekillä, mutta tunnen olevani vahvalla pohjalla. Homma ei romahda siihen, että olen vähän aikaa poissa.

Jannika kokee, että vauvan odotus on jopa vienyt painetta työstä.

– Asiat ovat loksahtaneet uuteen tärkeysjärjestykseensä. Nyt ykkösprioriteettini on oma jaksaminen. Samoin se, että saan lapsen turvallisesti maailmaan. Kaikki muu tulee perässä ja ajallaan.

Uudenlaisen tyyneyden aistii helposti Jannikan olemuksessa. Elämänmuutos olisi voinut näkyä hänessä toisinkin. Jannika on ollut helposti turhasta murehtija ja mietti etukäteen, miten mahtaisi reagoida raskauteensa.

– Yhtä lailla olisin voinut alkaa panikoida: pelätä synnytystä, väsymystä, sitä pilaako tämä urani. Paniikin sijaan tunnen löytäneeni jonkin sortin mielenrauhan. Osaan antaa itselleni enemmän siimaa tekemisissäni. Puolisonikin sanoo, että odotus on rauhoittanut minua, Jannika fiilistelee.

– Pohja, jolle nyt perustamme perhettämme ja rakennamme yhteistä tulevaisuutta, on niin vahva, että minun olisi turha olla koko ajan huolissani.

Jannika on jo testaillut, miten vauva reagoi musiikkiin ja vitsailee totuttavansa lapsen Apulannan musiikkiin. ”Kun lapsi sitten saa hepulit, isä voisi laulaa sen rauhalliseksi”, Jannika suunnittelee.

Oma äiti esikuvana

Jannika suunnittelee palaavansa keikoille, kunhan jaksaa ja kun vauvan rytmi sallii.

– Jos jotain olen painanut mieleeni muiden vanhempien neuvoista, se on olla suunnittelematta mitään liian tarkkaan tai liian pitkälle. Arki muuttuu sellaiseksi, mikä on lapsellemme parasta.

Hän on vältellyt miettimästä tarkkaan edes omaa rooliaan vanhempana. Jannika ei ole lukenut äitiysoppaita tai kasvatuskirjoja eikä aio edes tarttua niihin.

– Eiköhän jokainen itse löydä parhaan tapansa olla isä ja äiti. En ole koskaan tuominnut kenenkään tapaa olla vanhempi ja toivon, että meihin suhtaudutaan samoin, Jannika aloittaa.

– Jokainen lapsi vaatii omanlaisensa kasvatuksen. Vanhin veljeni tarvitsi jämptiä kuria, toiselle ei saanut juuri ääntä korottaa, ja minun annettiin muuttaa lukion takia toiseen kaupunkiin jo 15-vuotiaana.

Omasta äidistään Jannika sanoo saaneensa maailman parhaan esikuvan.

– Jos olen edes puoliksi yhtä hyvä äiti, lapseni käy loistavasti! Haluaisin tarjota hänelle samanlaisia muistoja kuin itse sain. Niin kuin ne lauantait, kun teimme hampurilaiset paahtoleivästä ja lauantaimakkarasta, söimme jälkkäriksi kiisselit ja katsoimme televisiosta Vanhaa kettua.

Sai Jannika toisenlaisiakin muistoja, esimerkiksi kerran tukkapöllyä valehtelemisesta. Kuritus ei sattunut, mutta häpeäntunne painui mieleen ikuisesti. Sen jälkeen tyttö ei koskaan valehdellut vanhemmilleen.

– Vanhempieni napakkuus teki minusta paremman ihmisen. En usko, että on lapsen parhaaksi, jos häntä kohdellaan vain silkkihansikkain.

Jannikaa huvittaa oma tapansa antaa ajatuksen karkailla tulevaisuuteen. Wirtasilla suunnitellaan jo, miten vauva kulkee mukana keikoilla ja miten Jannika opettaa lapselle ruotsia, Toni suomea. Tai että pikkuinen yritetään innostaa kirjoihin eikä vain surffaamaan iPadillaan. Sitten jo pohditaan esikoisen kouluvuosia vähän kaihoa äänessä.

– Vaikka tulemme erilaisista perheistä, kasvatuksessamme on ollut hyvin samanlaiset arvot. Meidät opetettiin kunnioittamaan muita mutta myös itseämme. Oli rajat mutta myös luottamus. Päämäärien saavuttamiseksi piti olla valmis tekemään töitä, Jannika luettelee.

– Siksikin tuntuu niin helpolta rakentaa nyt yhteistä perhettä.

Lue lisää:

Jannika B miehestään Toni Wirtasesta: "Tällainen hän on oikeasti"

Jannika B jää pitkälle tauolle – näin hän vastaa raskaushuhuihin

Jannika B: "Ihmissuhde ei ole kertakäyttötavaraa"

Jannika Wirtanen

Laulaja, lauluntekijä syntyi Bergrothien perheeseen Tammisaaressa 28.2.1985 ja vietti nuoruutensa Pohjanmaalla. Muutti omilleen jo 15-vuotiaana lukion perässä.

Naimisissa Apulanta-muusikko Toni Wirtasen kanssa. Pari odottaa esikoistaan ja asuu Hollolassa kahden koiransa kanssa.

Kirjoittaa musiikkia kolmannelle sooloalbumilleen.

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.