”Vaadin ystäviltäni valtavasti, mutta annan heille vaikka paidan päältäni”, Anneli Saaristo sanoo.

Laulaja Anneli Saaristo on selättänyt monta surua, syvän masennuksen ja lääkeriippuvuuden, ja nyt hän toivoo, että saisi vielä esiintyä. – Miksei minua keksitä uudestaan? Minulla olisi vielä niin paljon annettavaa ihmisille.

Oppi 1: Kuljen vaikeimman kautta

”Vietin lapsuuteni etelähämäläisessä Jokioisissa. Isäni oli töissä naulatehtaalla. Jokioisilla oli vahva luokkajako. Koin kauhean voimakkaasti olevani huonompi ja surkeampi kuin ne rikkaat.

Minut kutsuttiin aina tehtaanjohtajien lasten syntymäpäiville, koska osasin laulaa. Olin pellen, viihdyttäjän asemassa jo silloin. Minulle naurettiin, kun vein liian halvan syntymäpäivälahjan.

Isältä opin kuitenkin ylpeyden siitä, että olin työläiskodista. Se oli kaksitahoinen tunne: toisaalta tunsin huonommuutta heitä kohtaan, jotka olivat rikkaampia, toisaalta ylpeyttä siitä, että minulla oli sivistynyt työläiskoti.

Äitini opetti meidät lapset laulamaan ja esiintymään. Hän oli itse loistava laulaja, tanssija ja näyttelijä. Hän sai tyydytystä siitä, että me lapset toteutimme asioita, joita hän itse olisi halunnut.

Lapsuudenkodistani sain tietynlaisen uhman. Uhma on ollut elämässäni kantava voima. Että minähän näytän!

Olen käynyt paljon terapiassa. Yksi terapeutti sanoi minulle, että kyllä sinä aika lammasmaisesti käyttäydyt, mutta on sinussa myös suuri määrä tervettä uhmaa. Toinen terapeutti sanoi, että ’sinun tiesi on kärsimystie’. Että minun täytyy aina mennä vaikeimman kautta.”

Oppi 2: Yksinolo on välttämätöntä

”Olin kuusivuotias, kun isäni rakensi minulle leikkimökin. Muistan vieläkin tuoreen laudan tuoksun. Isä ymmärsi kauneudenkaipuuni: hän tapetoi mökin ruusutapeteilla.

Hän oli hyvin viisas ja huomasi jo varhain, että olen lapsi, joka haluaa leikkiä yksin. Minussa on hyvin privaatti puoli, rakastan olla yksin. Isäni näki tämän ja rakensi leikkimökkiin lukon.

Joka aamu otin avaimen naulasta, avasin mökin ja leikin siellä yksin nukkejeni ja paperinukkejeni kanssa. Illalla lukitsin leikkimökin ja vein avaimen takaisin naulaan. Jos kylän tytöt tulivat leikkimään, toivoin, että voi kun he kohta jo lähtisivät.

En ole erakko, mutta minun on saatava välillä olla yksin. Se on välttämätöntä. Sitten jaksan taas olla ihmisten kanssa, antaa itsestäni.”

Oppi 3: Kaikesta pitää olla valmis luopumaan

”Olin 21-vuotias, kun isäni kuoli liikenneonnettomuudessa. Auto ajoi isän päälle. Äitinikin meinasi kuolla samassa onnettomuudessa, mutta loukkaantuikin lievästi.

Sitä on edelleen vaikea ajatella. Asia on jotenkin niin karmea, epätodellinen.

Isä oli perheemme selkäranka. Meidän perheemme käytännössä hajosi isän kuolemaan. Se vei pikkuveljeni hunningolle. Hän oli diabeetikko ja lakkasi hoitamasta itseään. Äidille se oli valtavan raju isku – hän oli tottunut siihen, että isä hoitaa kaikki asiat.

Minä menetin silloin turvan elämästäni. Olimme olleet hyvin tiivis, kiinteä perhe. Isän kuolema opetti, että mikään tässä maailmassa ei ole varmaa. Että kaikesta pitää olla jatkuvasti valmis luopumaan.

Isän kuoleman jälkeen tein ihan omituisia ratkaisuja, hölmöilin paljon. Lähdin sitten omia hölmöilyjäni pakoon kibbutsille Israeliin. Minun piti päästä pois täältä. En kestänyt sitä muutosta ja surua.”

Oppi 4: Voin tehdä omalla tavalla

”Aloitin urani tanssibändin laulajana. Keikkailin yhtyeen kanssa vuodesta 1969 1980-luvun alkuun asti. Se oli hurja kokemus ja koulu. Minua ei todellakaan pidetty kuin kukkaa kämmenellä. Minua pidettiin tohvelin alla. Olin orjana siellä.

Jouduin tekemään hirveästi töitä ja saatoin laulaa kuusi tuntia illassa. Lauloin ääneni käheäksi. Seuraavana päivänä bändin johtaja heitti keikkaliksan maahan eteeni, jouduin lattialta keräämään rahat.

Kun 1979 pidin ensimmäisen oman konserttini Turussa, tunsin, että ylitin itseni. Minulla oli niin mieletön nälkä omiin kuuntelijoihin. Että ihmiset tulisivat kuuntelemaan mitä minä laulan.

Oma konsertti sai minut tajuamaan, että voin tehdä toisella, omalla tavalla.

Olin ensimmäisiä kevyen musiikin ihmisiä, jotka esiintyivät konserttilavoilla. Minä, Kansan Tapani ja Anneli Sari, me kolme konsertoimme siihen aikaan.

Sain ympärilleni oikeat ihmiset, jotka alkoivat tehdä minulle musiikkia. Olen yhä kiitollinen Pedro Hietaselle, joka sai levy-yhtiön suostumaan levyni tekoon. Ne ajattelivat, että tämä on liian taiteellista, mutta Pedro sanoi, että kyllä Annelin pitää levy tehdä.”

Oppi 5: Kun esiinnyn, suru jää taakse

”1989 edustin Suomea Euroviisuissa kappaleella La dolce vita. Vain joitain viikkoja ennen Euroviisujen finaalia veljeni kuoli.

Pitkään luultiin, että kyseessä oli itsemurha, koska hän oli yrittänyt sitä jo aikaisemmin. Ruumiinavauspöytäkirjat kuitenkin kertoivat, että se oli alkoholiepileptinen kohtaus. Veljeni ajautui syöksykierteeseen isän kuoleman jälkeen, eikä koskaan tullut sinuiksi tautinsa kanssa.

Veljeni ehti kirjoittaa minulle kannustusviestin, kun lähdin Euroviisuihin. Hän oli allekirjoittanut lapun: ’toivoo Esa-kummajainen’. Me olimme jotenkin hengenheimolaiset, ihan samannäköisetkin. Meillä oli samanlainen iso suu.

Samoina viikkoina kuoli tärkeä ystäväni, säveltäjä ja sovittaja Upi Sorvali. Meni kaksi tärkeää ihmistä siinä tuiskeessa.

En tiedä, miten kykenin kokoamaan itseni Euroviisuihin. Me taiteilijat olemme ihmerotua: pystymme jotenkin splittaamaan asiat. Kun olen näyttämöllä, pystyn sulkemaan kaiken muun pois. Siinä on imu, joka jättää kaiken taaksensa.”

Oppi 6: Kaikkea ei voi saada

”Kun olin lapsentekoiässä, tein tietoisen päätöksen, että valitsen uran. Ura oli minulle niin tärkeä, ja tajusin, että en pysty molempiin, lapsiin ja uraan. Olisin ollut huono äiti.

Olen sitä joskus katunutkin, vaikka tiedän, ettei mikään ole niin hedelmätöntä kuin katuminen. Nyt, kun ystävättärilläni on lapsenlapsia, kaikki vain juttelevat heistä, ja minä olen yhtäkkiä ulkona siitä kuviosta. Mutta kaikkea ei voi saada. On osattava luopua.”

Oppi 7: Menestyksen jälkeen putoaa korkealta

”1980- ja 90-luku olivat hienoa aikaa. Sain vihdoin tehdä sitä mitä aina olin halunnut. Oli paljon hienoja töitä ja jatkuvasti televisiokeikkoja. Lauloin isojen orkesterien solistina.

Tein silloin niin paljon töitä, että oli aina kaksi laukkua pakattuna. Tulin kotiin, vaihdoin laukkua ja jatkoin matkaa seuraavalle keikalle.

Sieltä putosi sitten korkealta.

Kun työt 90-luvun laman myötä vähenivät, masennuin. Kun masennus ja siihen liittyvä lääkkeidenkäyttö tulivat julkisuuteen, työt loppuivat aika tarkkaan kokonaan. Se tuntuu epäoikeudenmukaiselta. Nyt, kun olen masennuksen ja lääkkeet selättänyt, minulla on ammattitaitoni tallella. Olen tehnyt valtavan duunin, että pääsin niistä eroon, ja sitten joudun istumaan kotona.

Mietin, miksei minua keksitä uudestaan niin kuin Pepe Willberg keksittiin. Milloin minun vuoroni tulee? Minulla olisi vielä niin paljon annettavaa ihmisille.”

Oppi 8: Elämä on paljon rajumpaa ilman lääkkeitä

”Pahimman masennuksen aikaan saatoin nukkua viikon putkeen. Aina otin lisää unilääkkeitä ja jatkoin unta.

Lopulta myin asuntoni Helsingissä ja muutin Tampereelle. Nyt jälkikäteen ajattelen, että tein päätöksen, koska entinen ystäväni manipuloi minut siihen.

Olin huonossa kunnossa ja ahdistunut, tunsin olevani niin yksinäinen Helsingissä. Halusin muutosta. Ajattelin, että Tampereella minulla on enemmän ihmisiä. Totuus oli toinen. Nyt haikailen takaisin Helsinkiin. Tuntuu, että nuupahdan täällä.

Muuttamisella oli kuitenkin tarkoituksensa. Täällä löysin A-klinikalta huumorintajuisen, skarpin ja erittäin tiukan Sanna Pyhälän, joka auttoi minut irti lääkeriippuvuudesta.

Unilääkkeiden käyttö on sellaista, että niiden avulla voi paeta todellisuutta uneen. Nyt elämä on paljon rajumpaa, kun joudun kohtaamaan asiat ilman lääkkeitä.

Ystävyyssuhteissani olen äärimmäinen. Vaadin ystäviltäni valtavasti, mutta myös annan heille vaikka paidan päältäni. Olen oppinut luopumaan vahingoittavista ystävyyssuhteista. Olen menettänyt naiiviuteni ja hyväuskoisuuteni. Olen huomannut, että loppujen lopuksi ihmiset välittävät vain itsestään. Se on surullista, mutta niin se on.”

Oppi 9: Toista ei saa päästää liian iholle

”Olen ollut pitkässä suhteessa kahdesti. Toisen miehen kanssa asuin Turussa, toisen kanssa seurustelimme asuessani Helsingissä. Tein suhteen lopulta mahdottomaksi. Olin niin läheisriippuvainen. Kaikki energia valui siihen suhteeseen.

Eihän kukaan halua semmoista ihmistä, joka riippuu kiinni. On vaistomainen juttu, että sellaisesta täytyy pyristellä irti.

Kyllä ihmisellä pitää olla oma juttunsa, parisuhteessakin. Ei saa antaa toisen ihmisen tulla liian iholle. Itsestään täytyy pitää kiinni.”

Oppi 10: On hetkiä, jolloin kaikki on hyvin

”Otan maailman tapahtumat hirveän raskaasti. En kestä ollenkaan vääryyttä. Monta kertaa olen ajatellut, että miksi en osaa olla huoleton.

Mitä oikeasti haluan elämässä? Haluaisin olla huoleton. Haluaisin joskus osata olla murehtimatta.

On niin paljon asioita, jotka ovat hyvin. Minulla on koti ja muutama hyvä ystävä. Ja vaikka olen ahdistuva ja surullisuuteen taipuvainen, olen myös aika huumorintajuinen tyyppi. Aika nopeasti osaan kääntää asiat nauruksi.

Elämässä on välähdyksenomaisia hetkiä, joina kaikki on kohdillaan. Maailmankaikkeus on tasapainossa, kaikki on hyvin. Se on harvinainen, mutta hieno tunne.”

Anneli Saaristo
  • Syntynyt 15. helmikuuta 1949 Jokioisissa.
  • Asuu Tampereella.
  • Julkaissut 11 sooloalbumia. Lisäksi kokoelmia ja yhteislevyjä.
  • Sijoittui Eurovision laulukilpailun finaalissa 1989 seitsemänneksi kappaleella La dolce vita. Osallistunut myös moniin muihin kansainvälisiin laulukilpailuihin ja Syksyn säveleen.
Rauma-salissa joskus vuosia si...

Laulaja Anneli Saaristo: "Miksei minua keksitä uudelleen, niin kuin Pepe Willbergiä?"

Kiitos ammattitaitoisesta esiintymisestäsi. Vain kerran olen konsertissasi ollut, mutta muistan sen edelleen, vaikka aikaa on toistakymmentä vuotta pitkälti. Oletko Anneli yrittänyt Katri-Helenan kalakaveria manageriksi? Hänellähän on ollut näitä varttuneempia taiteilijoita esiintyjinä, kuten Pirkko Mannola, Vieno Kekkonen ja Marjatta Leppänen. Mielelläni ainakin itse katselisin telkkarista varttuneempia esiintyjiä musiikkiohjelmissa, mutta eihän siellä ole, kuin Robin, Chisu ja korkeintaan...
Lue kommentti

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.