Arkistojutussa vuonna 2008 Saimi Hoyer odotti toista lastaan ja puhui äitiydestä.

Saimi Hoyerin, 33, aamu ei ole mennyt aivan nappiin. Tietokone on tehnyt tepposet, aikataulu seonnut ja itku tullut pelkästä voimattomuuden tunteesta. Siitä huolimatta Suomen huippumalli haussa -ohjelman tuomarin suu kääntyy tuon tuostakin leveään hymyyn. Onnellisen olemuksen syy selviää, kun katsoo Saimin mustaan hartiahuiviin ja tunikamalliseen mekkoon kiedottua vartaloa hieman tarkemmin: vatsan seudulla näkyy selvä kumpu. Saimi on neljännellä kuulla raskaana.

– Olo on koko ajan väsynyt, mutta onnensekainen. Aktiivisen mallinuran lopettaminen muutama vuosi sitten oli kova paikka, mutta nyt tuntuu, että olen saanut sen jälkeen elämältä ison kauhallisen. Olen onnellisempi kuin koskaan.

Maailman catwalkeilla vuosia työskennellyt Saimi palasi Suomeen 2001. Kotimaassa Saimi teki satunnaisia malli- ja juontokeikkoja, työskenteli Nelosen säätyttönä, teki MTV3:lle Unisex-muotiohjelmaa yhdessä Arman Alizadin kanssa
ja kirjoitti kolumneja lehtiin. Elämä oli vauhdikasta ja Saimi tuttu näky pääkaupungin riennoissa.

Kunnes vajaat kolme vuotta sitten vastaan käveli suomenruotsalainen Thomas Hoyer, 33. Karismaattinen ilmestys, joka vei itsevarmalta mallilta jalat alta.

– Tiesin heti, että haluan perheen hänen kanssaan – siitä ei ollut epäilystäkään. Hänessä oli sellaista charmia, jota oli mahdoton peittää. Tuntui kuin olisin löytänyt puuttuvan palan itsestäni, niin hauskaa meillä on ollut alusta alkaen. Itsekeskeinen sinkkunaisen elämäni sai väistyä.

Ironista kyllä, Thomaksen työ suomalaisyrityksen talousjohtajana vei Saimin takaisin hänen mallivuosiensa tukikohtaan Pariisiin.

Puolitoista vuotta myöhemmin syntyi esikoispoika Kaspar Thor Evert ja Saimista tuli entisen Nousiaisen sijaan Hoyer. Varsinaiset hääjuhlat vietettiin ystävien ja sukulaisten kanssa viime kesänä. Kuopuksen laskettu aika on syksyllä.

– Kaikki on tapahtunut nopeasti, mutta olen aina halunnut ison perheen. Lapset tulevat silloin, kun ovat tullakseen. Ei heitä saa noin vain sormiaan napsauttamalla. Olen itse ainoa lapsi, ja halusin alusta lähtien Kasparille sisaruksen. Ehkä Kasparista tulee nyt juuri sellainen suojeleva isoveli, jollaisen minä olisin pienenä halunnut itselleni.

Maailmantuska karisi

Parikymppisenä Saimi oli ahdistunut kirjallisuuden opiskelija. Hän pukeutui mustaan ja muotoili harvat lauseensa tarkasti. Synkeä runotyttö ei ollut kaikkein todennäköisin löydettävä kansainvälisille mallimarkkinoille, mutta niin vain kävi, että Firenzessä opiskelijavaihdossa ollut kalpea siilitukka bongattiin konsertista valokuvaajan linssin eteen.

Italian Ellestä alkaneet mallintyöt veivät Saimin vuosikausiksi näytöslavoille Pariisiin, New Yorkiin, Lontooseen ja Tokioon. Kokemus oli hieno, mutta seitsemän työntäyteisen vuoden jälkeen hän tunsi nähneensä tarpeeksi kansainvälistä mallimaailmaa ja päätti palata kotiin.

– Mallintyössä kaikki mielenkiinto kohdistuu ulkoiseen olemukseen. Koko ajan on joku vieressä mittaamassa ja punnitsemassa. Siinä jos missä itsetunto kasvaa, jos vain kestää kaiken sen kritiikin. Silti mallimaailman yksinäisyys ja jatkuva epävarmuus on pidemmän päälle raastavaa.

Mallivuodet avasivat Saimille monia ovia, mutta veivät aikaa läheisiltä. Saimi arvelee, että ulkomailla vietetyt vuodet olivat raskaita varsinkin hänen vanhemmilleen, näyttelijöille Jyrki Nousiaiselle ja Soila Komille.

Toisaalta myös paluu arkeen on monelle ex-mallille vaikeaa. Varsinkin kun muu työyhteisö jatkaa entiseen malliin, ja vain kasvot kameran edessä vaihtuvat. Olo on helposti kuin eläkkeelle jäävällä – kolmikymppisenä.

– Kenenkään alalle aikovan ei kannata tuudittautua siihen, että
mallin ura olisi lopullinen ratkaisu. Eläkesuunnitelma pitää aina olla, ettei putoa kolmikymppisenä tyhjän päälle.

Moni entinen malli haluaisi uransa jälkeen jopa unohtaa kameran edessä vietetyt vuotensa, mutta Saimi ei kuulu heihin.

– Päinvastoin, olen hyvin kiitollinen kaikesta, mitä olen saanut mallina kokea. Totta kai jokainen tekee myös virheitä, mutta jos ei koskaan tekisi mitään, ei myöskään oppisi mitään. Muotialalle ajautuminen oli elämäni suurin yllätys. Olen ylpeä siitä, että uskalsin tarttua tilaisuuteen ja hypätä tuntemattomaan.

Mallina olo opetti Saimille kärsivällisyyttä: kuvauksissa ylikireän
ja ylikriittisen "tänne nyt kaikki heti" -elämään tottuneen nuoren naisen oli pakko oppia odottamaan.

Myös ylimääräinen elämäntuska jäi vähitellen matkasta.

– Opin ottamaan elämän vähän kevyemmin. Olen paljon mieluummin tämä rento ja levollinen nyky-Saimi kuin se kaikkitietävä opiskelija-Saimi.

Saimi uskoo, että hän selvisi hektisimmistä mallivuosistaan
ilman suuria kolhuja ennen kaikkea ikänsä, huumorintajunsa ja
maalaisjärkensä ansiosta.

– Olin parikymppisenä jo vanha niihin piireihin. En tiennyt poseeraamisesta mitään, mutta olin innokas oppimaan. Tämän päivän nuoret tietävät mallina olemisesta paljon enemmän, mutta asenteesta löytyy korjaamista. Ylimielisellä ja itseriittoisella minä-minäsuhtautumisella ei kuvauksissa pärjää.

Pariisi on nyt nähty

Saimi ja Thomas viihtyivät hyvin Ranskassa, mutta viime syksynä
molemmista alkoi tuntua, että Pariisin aika on ohi. Kumpikin oli
siinä vaiheessa ehtinyt viettää ulkomailla yli kymmenen vuotta
elämästään. Joulun alla he palasivat Suomeen ainakin näillä näkymin pysyvästi.

Saimi tunnustaa, että Suomea ja varsinkin kavereiden kanssa maalla vietettyjä hetkiä oli ehtinyt jo tulla ikävä.

– On ihanaa nähdä taas enemmän vanhempia ja lähimpiä ystäviä. Muutto on ollut hyväksi myös työkuvioille ja Kasparille. Isovanhemmat, Suomen kaunis luonto ja rakkaat kesäpaikat ovat nyt paljon lähempänä.

Hoyerit ovat kotiutuneet Helsingin Kruununhakaan, mutta mielessä itää ajatus maalle muuttamisesta.

– Haaveilemme, että asumme muutaman vuoden päästä jossain
Helsingin ulkopuolella ja että saamme viettää mahdollisimman paljon aikaa myös lapsuuteni mökkimaisemissa Itä-Suomessa.

Tällä hetkellä Saimia viedään silti vielä lujaa. Päivät täyttyvät
Suomen huippumalli haussa -ohjelman kuvauksista, ja myös kolumnien kirjoittaminen eri lehtiin jatkuu. Kirjoittaminen on kotityötä, mutta kuvauspäivinä Saimi on joutunut olemaan erossa pojastaan Kasparista.

– Epäilin etukäteen, etten viihtyisi kotiäitinä. Nautin kuitenkin äitiyslomani jokaisesta päivästä, vaikka loppuvaiheessa olinkin jo valmis palaamaan töihin. Töiden tekeminen on hirveän tärkeää hyvinvoinnilleni. Uskon, että Kasparkin saa minusta enemmän nyt, kun en enää vain pyöri kotona villasukat jalassa. Äitikin tarvitsee virikkeitä.

Siitä huolimatta Saimi viettää edelleen kaiken mahdollisen ajan kotona. Aamuisin tuntuu, ettei millään raaskisi lähteä pois pojan luota.

– Nautin perhe-elämästä aivan älyttömän paljon. Äidiksi tultuani päätin, etten enää lähde mukaan mihin tahansa. Innostun vain niistä projekteista, joihin uskon ja joiden takana voin täydellä sydämelläni seistä.

Läsnäolo tärkeintä lapselle

Saimin näkemykset äitiydestä herättivät huomiota ennen Kasparin syntymää. Nyt pikkumies on jo reilun vuoden ikäinen, mutta Saimi on samaa mieltä kuin ennenkin: lapsi ei saa olla elämän koko sisältö.

– Minusta vanhempien hyvä suhde on paras tae lapsen hyvinvoinnille. Kun äidin ja isän välit ovat kunnossa, koko perhe voi hyvin. Lapsi on vanhemmillaan vain lainassa, ei hän saa olla ainoa vanhempia yhdistävä tekijä. Muuten hän stressaantuu. Totta kai lapsi sitoo vanhempiaan entistä tiukemmin yhteen, mutta kyllä kotona pitää riittää puhuttavaa vielä senkin jälkeen, kun lapsi on muuttanut omilleen.

Saimi toivoo voivansa olla lapsilleen ennen kaikkea mielikuvitusrikas ja hauska äiti, mutta myös äiti, joka vetää rajat ja on paljon läsnä. Eli aika samanlainen kuin oma äitinsä.

– Vietin lapsena paljon aikaa vanhempieni kanssa, vaikka heidän työnsä olikin hyvin epäsäännöllistä. Meillä on äidin kanssa tosi läheiset, joskin helposti räjähtelevät välit. Isän kanssa taas olen pienestä pitäen touhunnut kaikenlaista, kalareissuista sirkustemppuihin. Hän on suurin esikuvani. Uskon, että molempien vanhempien läsnäolo on lapselle tärkeää.

Saimin mukaan Thomas on vanhemmuudessa hänen kanssaan samoilla linjoilla. Kaspar on kulkenut tiiviisti paikasta toiseen pariskunnan mukana, mutta ylenmääräisiin harrastuksiin pikkumiestä ei ainakaan vähään aikaan aiota tunkea.

– Haluamme kasvattaa Kasparista sosiaalisen ja ulospäin suuntautuneen kaverin. Siitä huolimatta en halua puskea häntä enkä hänen tulevaa pikkusisarustaan kaiken maailman kerhoihin. Minusta lasta ei pidä rasittaa liialla tekemisellä. Hänen pitää välillä saada olla myös rauhassa. Elämässä tapahtuu muutenkin niin paljon, ainakin meidän elämässämme, Saimi nauraa.

Saimi toivoisi, että lapsista tulisi myös sopeutuvaisia ja eteenpäinpyrkiviä. Vanha suomalainen sananlasku kuuseen kurkottavasta mutta katajaan kapsahtavasta turhan haihattelijasta joutaisi hänestä romukoppaan.

– Sen mukaan en ainakaan aio lapsiani kasvattaa. Sehän tarkoittaisi, ettei koskaan kannattaisi yrittää mitään. Se on minusta aivan väärä lähtökohta elämälle. Jos ei pyri mihinkään, ei mitään saakaan. Olen itse heittäytynyt aina virran vietäväksi ja nauttinut joka päivästä. Asiat kyllä ratkeavat parhain päin, kun vain on vastaanottavainen ja avoin ympäristölleen.

Toinen raskaus on rankempi

Saimi ei esikoistaan odottaessaan juuri nauttinut pyöristyvästä olemuksestaan. Olo oli kankea ja kömpelö. Toinen raskaus on koetellut jaksamista vielä enemmän. Raskaus on edennyt hyvin, mutta pahoinvointia on ollut useammin ja olo on ollut edelliskertaa väsyneempi. Uni on saattanut yllättää jopa kesken puhelun.

– Silti tuntuu, että elämässäni on nyt hirvittävän paljon onnea. On ihana mies ja ihana lapsi, vaikka Kasparin uhmaikä alkaakin jo selvästi pilkottaa. Myös Suomessa asuminen, ajatus muutaman kuukauden kuluttua syntyvästä toisesta lapsesta ja kiinnostavat työtehtävät tuntuvat hyvältä. Ikävä kyllä ystäväpiirissäni on juuri nyt vakavaa sairautta. Ilmeisesti aina,
kun tulee paljon hyvää, tulee myös jotain ikävää. Se luo varjon hyvienkin hetkien päälle ja pysäyttää miettimään, miten pienestä kaikki on kiinni.

Saimi onkin alkanut pelätä ennen kaikkea läheistensä terveyden
puolesta. Sen sijaan vanheneminen ei häntä huoleta.

– Ikä ei ole koskaan ollut minulle merkittävä asia. Ystäväpiiriini
kuuluu ihmisiä lapsista vanhuksiin. En ole oikein koskaan viihtynyt vain oman ikäisteni parissa. Täytin iloisin mielin 30, enkä usko, että alan jatkossakaan kärsiä suurista ikäkriiseistä. Ellen sitten yhtäkkiä rupsahda, mutta sehän voi toisaalta tapahtua milloin vain!

Työrintamalle Saimi toivoo ennen kaikkea tv-töitä ja kirjoittamista. Myös äänen kanssa työskentely, kuten radiotyö, kiinnostaa.

– Minun on vaikea kuvitella itseäni tekemään töitä kahdeksasta
neljään. Sekin aika koittaa kuitenkin varmasti vielä. Virka-aikoja
aion silti vältellä niin pitkään kuin mahdollista.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.