"Kriisitilanteissa on pidettävä pää kylmänä", Mira Luoti sanoo. Kuva Seppo Solmela.
"Kriisitilanteissa on pidettävä pää kylmänä", Mira Luoti sanoo. Kuva Seppo Solmela.

Muusikko Mira Luodin perheessä on sopeuduttu elämään Urho-pojan sydänvian kanssa. Mira ei arkaile ottaa pikkuväkeä mukaan keikoilleenkaan. – Pelko vain nujertaisi minut suppuun ja kuluttaisi loppuun, soolouraa käynnistelevä Mira sanoo.

Laulaja Mira Luodilla, 37, on ristiriitainen fiilis. Musiikkialan konkari tuntee samanlaista jännitystä kuin aloittelijana. Ensimmäisen soololevyn kappaleet ovat valmiina ja sinkkubiisi ulkona, mutta koko albumin julkaisu ja keikat odottavat vielä viimeisiä silauksia.

– En malta odottaa päästä esittämään uutta musiikkia enkä haluaisi salata kappaleita enää päivääkään. Samalla tiedän, että käytännön järjestelyt ottavat oman aikansa: enää en voi vain heittää paljettimekkoa kassiin ja lähteä keikkamatkalle. Kiertämisen rutiinit pitää opetella uudelleen, miettiä mihin kaikki nämä lapsetkin laitetaan, Mira nauraa kotonaan Helsingissä.

Miran ja muusikko Mika Haapasalon uusperheeseen kuuluu viisi lasta.

Kriiseissä pää kylmänä

Miran ja Paula Vesalan yhtye PMMP lopetti uransa lokakuussa 2013. Sen jälkeen Mira on tehnyt teatteritöitä, esiintynyt taustalaulajana, kisannut Tähdet tähdet -ohjelmassa ja saanut kuopuksensa, puolitoistavuotiaan Urhon. Poika oli vasta muutaman kuukauden, kun hänellä todettiin rakennevika sydämessä. Mira on aiemmin kertonut, miten Urhon sydän pysähtyi sairaalassa kolmesti.

– Nykyään Urholla menee hyvin, hän on hauska kaveri. Ihan samanlaista huolta sitä kantaa terveistäkin lapsista, Mira kertoo.

– Tietysti se pysäyttää eri tavalla, kun toisen menettää. Kaikki muuttuu yhdessä pienessä hetkessä. Nykyään olen vain äärettömän kiitollinen, että selvisimme.

”Olen vain äärettömän kiitollinen, että selvisimme.”

Tuoreeltaan Urhon sairaus sai perheen muuttamaan laitakaupungilta Helsingin keskustaan lähemmäs palveluita. Nyt Mira on sopeutunut elämään pojan ominaisuuden kanssa eikä esimerkiksi arastele ottaa pesuetta mukaansa keikkamatkoille.

– Pyrimme mahdollisimman normaaliin arkeen. Elämä ei pelkäämällä parane – päinvastoin. Pelko vain nujertaisi minut suppuun ja kuluttaisi loppuun, Mira sanoo.

Perhe tunnistaa nyt mahdollisten vaaranpaikkojen tuntomerkit. Niihin hetkiin on tiedossa selkeät toimintaohjeet.

– Jos kriisitilanteita tulee, niissä on pidettävä pää kylmänä. Niiden pelossa emme voi jäädä kotiin värjöttelemään.

Minähän pystynkin!

Mira on innoissaan paluusta työelämään.

– Levyn promoaminenkin on tuntunut taas kivalta: törmään vanhoihin tuttuihin, saan paljon kahvia ja hyvää ruokaa, Mira virnistää.

Soolouran kynnyksellä laulaja mietti muita vaihtoehtoja jatkaa työtä musiikkimaailmassa: jatkaisiko kuorossa, kirjoittaisiko kappaleita muille, pysyttelisikö taustalaulajana.

”Kaipaan haasteita enkä päästä itseäni helpolla.”

– Tiesin, että musiikki olisi aina jollain tapaa osa elämääni. Olen kuitenkin luonteeltani sellainen, että kaipaan haasteita enkä päästä itseäni helpolla. Pohdiskelut päätyivät aina oman levyn tekemiseen, vaikka mietinkin, miten pystyisin siihen, olisiko minusta, Mira kuvailee.

– Kun sitten huomasin, että pystynkin, se oli hieno fiilis.

Mira toivoo jatkossakin voivansa tehdä monipuolista uraa ilman lajirajoja.

– Vaikka nyt olenkin sooloartisti en todellakaan estele itseäni palaamasta vaikkapa teatteriin tai taustalaulajaksi. Odotan jännityksellä, millaisia ovia minulle vielä aukeaa.

Kotiäiti puuhastelee

Uusi levy syntyi yhdessä Pariisin keväästä tutun Arto Tuunelan kanssa. Tyyli löytyi tutustumisleikin kautta, kun kumpikin soitti lempiyhtyeitään, lempisoittimiaan ja listasi inhokkejaan.

– Minulta taidettiin odottaa punkkia, ja kuvittelin kai itsekin tekeväni jotain sellaista. Ehkä lopputuloksemme on kuitenkin lähempänä nykyistä minää, Mira miettii.

”Olen tällainen kotiäiti, joka vähän puuhastelee.”

Se Mira ei enää kolua yökerhoja ja klubeja entiseen tahtiin.

– Minähän olen tällainen kotiäiti, joka vähän puuhastelee, Mira heittää.

Miran soololevyn kuvissa on dramaattinen tunnelma.
Miran soololevyn kuvissa on dramaattinen tunnelma.

Mira Luoti

  • 37-vuotias muusikko syntyi Porissa. Asuu Helsingissä puolisonsa, Happoradio-muusikko Mika Haapasalon kanssa. Uusperheeseen kuuluu viisi lasta.
  • Julkaisi tammikuussa ensimmäisen soolosinkkunsa Pinnan alla. Tulevan albumin musiikki on luotu yhdessä Pariisin keväästä tutun Arto Tuunelan kanssa.
  • Aloittaa keikat 8.4. Turun Gong-klubilla.
  • Miran ja Paula Vesalan yhtye PMMP esiintyi viimeisen kerran 27.10.2013.
Jannika B. Kuva: Jonna Öhrnberg / Sanoma-arkisto

Laulaja kertoo Instagramissa hävenneensä reisiään ja korviaan. Nyt hän kannustaa kaikkia hyväksymään itsensä sellaisena kuin on.

Laulaja Jannika B, 32, on viime aikoina puhunut suorasanaisesti omista epävarmuuksistaan ja kamppailustaan mielenterveytensä kanssa. Hänen avoin suhtautuminensa vaikeina pidettyihin aiheisiin jatkuu.

Tänään hän julkaisi Instagramissaan näyttävän kuvan, jossa kertoo suhtautumisesta kehoonsa.

– Nuorempana – ja välillä edelleenkin – huomaan häpeäväni ja piilottelevani ”tynnyrireisiäni” ja ”dumbokorviani”. Tästä syystä annoin eilisissä kuvauksissa juuri näiden kahden (tai itse asiassa neljän) asian näkyä, Jannika kirjoittaa.

 

Eilen oli ihanat kesäpäiväkuvaukset. 🌸🌞 Nuorempana -ja välillä edelleenkin- huomaan häpeäväni ja piilottelevani "tynnyrireisiäni" ja "dumbokorviani". Tästä syystä annoin eilisissä kuvauksissa juuri näiden kahden (tai itseasiassa neljän) asian näkyä. 💪 Kaikilla meillä on epävarmuuksia kehojemme kanssa. Kaikilla. Harvemmin nämä epävarmuudet kuitenkaan näkyvät ulospäin. Vielä harvemmin niiden poistamiseksi voi tehdä mitään näkyviä kikkoja. Minä uskon, että ainoa tie kauniseen kehoon on korvien välinen jumppa ja negatiivisten ajatusten leikkaaminen. Huomenna 23.8.2017 järjestetään kaikenlaisten kehojen riemukulkue ja puistojuhla Helsingin Esplanadin puistossa klo 16.30 alkaen. Suomen ensimmäinen kehopositiivisuuden juhla, Body Pride on Vaakakapinan #lupanäkyä -teeman huipentuma. Kaikki ovat tervetulleita mukaan juuri sellaisena, kuin haluaa tulla nähdyksi! ❤️ #lupanäkyä @yleisradio @vaakakapina

A post shared by Jannika B 💎 (@jannikabofficial) on

Jannikan mukaan kukaan meistä ei säästy ulkonäköön kohdistuvilta epävarmuuksilta. Hänen mielestään kauneutta kannattaisi tavoitella erityisesti sisältä päin.

– Kaikilla meillä on epävarmuuksia kehojemme kanssa. Harvemmin nämä epävarmuudet kuitenkaan näkyvät ulospäin. Vielä harvemmin niiden poistamiseksi voi tehdä mitään näkyviä kikkoja. Minä uskon, että ainoa tie kauniiseen kehoon on korvien välinen jumppa ja negatiivisten ajatusten leikkaaminen.

Kuva on julkaistu huomenna järjestettävän Body Pride -tapahtuman kunniaksi. 

”Maailman söpöimmät korvat”

Jannika on aiemminkin puhunut ulkonäköönsä liittyvistä epävarmuuksista. Helmikuussa hän kertoi, että häntä kiusattiin koulussa korviensa ja ihonsa pigmenttihäiriön takia. Sen takia hänet on aiemmin nähty julkisuudessa vain harvoin hiukset kiinni.

– Syy tähän on korvani ja kaulassa oleva vitiligo. Koulussa minua kiusattiin näistä kahdesta asiasta, Jannika kertoi.

Emma Gaalan aikaan Jannika kuitenkin huomasi, että hänen tyttärensä Martta on perinyt monet asiat äidiltään.

”Muistakaa rakastaa joka ikistä kohtaa itsessänne ja, että sanoilla ja esimerkillä voi vaikuttaa ihmiseen läpi elämän.”

– Eilen tajusin, että kaunis tyttäreni on perinyt minun korvani ja ne ovat maailman söpöimmät korvat ja toivon, ettei hän koskaan halua piilotella niitä, Jannika totesi.

Samalla hän kertoi, että aikoo tulevaisuudessa pitää ylpeästi hiuksiaan enemmän kiinni.

– Muistakaa rakastaa joka ikistä kohtaa itsessänne ja, että sanoilla ja esimerkillä voi vaikuttaa ihmiseen läpi elämän – niin hyvässä kuin pahassa. Olkaa armollisia toisillenne ja etenkin itsellenne, hän kertoi.

Näyttelijä teki yhden elämänsä fyysisesti raskaimmista rooleista uutuuselokuvassa.

Pamela Tola pääsi uudessa Napapiirin Sankarit 3 -elokuvassa kokeilemaan elämänsä ensimmäistä kertaa suofutista. Filmiryhmä kuvasi suolle sijoittuvia kohtauksia monen päivän ajan.

– Se oli kivaa, mutta hirveän raskasta fyysisesti. Otti pari askelta ja tuntui, kuin olisi juossut 10 kilsan lenkin. Sillä ei ole mitään tekemistä tavallisen futiksen kanssa. Kamppeet olivat märkänä aamusta iltaan, hyväntuulinen Pamela kuvaili saapuessaan maanantaina elokuvan ensi-iltaan.

Pamela kuvaa parhaillaan Elisa Viihteelle Kolmistaan-tv-sarjaa yhdessä näyttelijämiehensä Lauri Tilkasen kanssa. Hän oli ottanut pinkin sävyn tukkaansa roolia varten.

– Viikko sitten alkoivat kuvaukset, ja lopputulos nähdään joulukuussa.

”Suhtaudumme toisiimme kuin kehen tahansa kollegaan.”

Työskentely oman miehen kanssa on kuulemma sujunut mallikkaasti.

– Se auttaa, kun tuntee toisen. Kuvauksissa olemme toki eri roolissa kuin kotona ja suhtaudumme toisiimme kuin kehen tahansa kollegaan, hän kuvaili.

Työasiat seuraavat usein yhteisten projektien myötä kotiin saakka.

– Puramme kohtauksia ja roolihenkilöitä kotona hyvässä hengessä. Lomalla ja viikonloppuisin yritämme välttää sitä, mutta ei meillä sellaista sääntöä ole, ettei työjutuista saisi kotona puhua, hän kertoi.

Sarjan kuvausten jälkeen pariskunta jatkaa Turun kaupunginteatteriin tekemään Kybersielut-näytelmää.

– Jatkamme yhteistä duuniputkea siellä. Ainakin näemme jossain, kahden freelancerin ja kolmen lapsen uusperhettä pyörittävä näyttelijä hymähti.

Jutun otsikkoa muutettu 22.8. klo 11.53. Lauri Tilkasen sukunimi on Tilkanen. Ei Tola, kuten otsikossa aiemmin kirjoitettiin.

Antti Tuisku ja Erin nähdään yhdessä myös Idols-ohjelman tuomareina. Kuva: Sanoma-arkisto

Aamukuuteen-kumppani Erin on nyt selvittänyt hämmentävän ilmaisun merkitystä.

”Hei beibi, täs on menny liikaa päivii.
Et ei oo päästy lonimaan, mitä me soditaan.”

Ensimmäisellä kerralla Antti Tuiskun Aamukuuteen-sinkun sanat eivät avaudu. Tai ainakaan yksi niistä. Se ei avaudu vielä toisella eikä kolmannellakaan kuuntelukerralla.

Mitä ihmettä ”lonimaan” tarkoittaa?

”Beibi, kun sä katsot mua ja pyydät mua punkkaas lonimaan.”

”Korvamatomateriaalia.” ”Niin loistava.” Antti Tuiskun fanit ovat hehkuttaneet uutta biisiä paljon eri somekanavilla. Mutta tietävätkö hekään, mitä oikeastaan tarkoittaa lonimaan-ilmaisu, joka toistuu kappaleessa?

Biisin feat-osuuden esittää Erin, joka kertoi maanantaina ”lonia”-ilmaisun merkityksen:

– Lonia-sanaa käytetään ku halutaan ns. muffailla, eli lonia, eli vähän kiehnätä ja pussailla, Erin kirjoitti sosiaalisen median tilillään.

Erinin Instagram-päivitykseen on ehtinyt jo tulla kommentteja, mitä muuta lonia-verbi tarkoittaa eri puolella Suomea.

”Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä.”

– Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä. Esim. shoppailemassa lonitaan kaikki hyllyt tai rekit, kuvailee Instagram-käyttäjä Kreettalu.

– Mulle tulee mieleen se, kun joku lonii konvehtirasiasta parhaat, sanoo Izmo58.

”Sitä ihteensä”

Antti Tuisku julkaisi uuden sinkkunsa viime viikolla. Se on mukana uudella albumilla Anatude, joka julkaistaan 15. syyskuuta.

Sunnuntaina Antti Tuisku iloitsi Aamukuuteen-kappaleen Spotify-menestyksestä ja julkaisi Instagram-tilillään kuvan, jossa oli selittävä hashtag #lonimaanonlappiajatarkoittaasitäihteensä.

 

Urbaanissa sanakirjassa lonia tarkoittaa ”valita, lajitella, etsiä jotain asiaa jonkin joukosta”.

Esimerkit:

1. älä loni kaikkia lihapaloja siitä kastikkeesta
2. trafi kielsi rekisterikilpien lonimisen, pitää ottaa järjestyksessä eikä välistä

Kunniaväkivalta saa Suomessakin monia muotoja. Yksi niistä on se, että nuorille pojille sallitaan paljon enemmän vapauksia kuin samanikäisille tytöille, kertoo Helsingin Sanomien haastattelema kurdinainen.

Kolmekymppinen kurdinainen kertoo Helsingin Sanomissa lapsuuden rajusta silpomiskokemuksestaan ja siitä, miten lähipiiri pyrkii rajoittamaan varttuvan tytön ihmisoikeuksia perheen kunnian nimissä.

”Mun oli pakko lähteä pois kotoa.”

– Ensin sinut leikataan, sitten kielletään uiminen, sen jälkeen et saa tavata poikia. Kun olin 17-vuotias, mun oli pakko lähteä pois kotoa. Mun oli pakko tehdä raju askel mun vanhemmille ja perheelle, nimettömäksi jäävä nainen kertoo.

THL määrittelee kunniaväkivallan viittaavan psyykkiseen painostukseen tai suoraan väkivaltaan. Se liittyy ajattelutapaan, jossa kunnia on koko perheen ja suvun yhteinen asia. Koska yksilöiden teot vaikuttavat koko yhteisön kunniaan, käyttäytymisen tulee olla siveellistä ja tietyn seksuaalimoraalin mukaista.

Tytöillä ja pojilla eri säännöt

Kurdinainen kokee, että hänen elämäänsä ja oikeuksiaan rajoitettiin voimakkaasti erityisesti nuoruudessa. Nainen ympärileikattiin nelivuotiaana pakolaisleirillä, ja hän oli vähällä kuolla operaatioon. Taustalla oli perheen pyrkimys saada tytär hyviin naimisiin.  

”Pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin.”

– Kun olin joku 7–8-vuotias, niin muistan, että oli aika, jolloin joka ilta, kun menin nukkumaan, rukoilin vaan, että tulen pojaksi. Halusin ne poikien oikeudet. Koska jo silloin näin, että pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin, kurdinainen kertoo HS:n haastattelussa.

– Mitä vanhemmaksi tulin niin sitä enemmän minulta alettiin kieltämään kaikenlaisia asioita. Multa riistettiin ihmisoikeuksia, mitä enemmän tytöstä naiseksi kasvoin.

Vaara joutua uhriksi

Ympärileikkausten ja kunniaväkivallan uhka on todellinen myös Suomessa.

– Ympärileikkausperinne elää Suomessakin, sanoi Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome Me Naisten haastattelussa. 

Suomessa ei ole tullut esiin yhtään tapausta, että maahanmuuttajataustaisia tyttöjä olisi ympärileikattu täällä. Monilla tytöillä on kuitenkin vaara joutua silpomisen uhriksi matkalla vanhempiensa kotimaassa.

– Epäilyt voivat herätä esimerkiksi, jos tyttö on lähdössä yhdessä vanhempiensa tai toisen vanhemman kanssa kotimaahansa. Vaikka niin, että vain perheen tyttö on lähdössä, muut sisarukset eivät.

Solomie kertoi saavansa konsultointipuheluita terveydenhoitajilta tällaisista aiheista etenkin keväisin lomien kynnyksellä. Tyttöjen iät vaihtelevat taaperoista teini-ikäisiin.

– Kun tyttö on jo lähdössä matkalle ja herää epäilys, että hän joutuu silvotuksi, ollaan jo myöhässä, Solomie kertoi.

MillaR

Kolmekymppinen kurdinainen puhuu HS:ssä tyttöjen ja poikien erilaisesta kohtelusta: ”Ensin leikataan, sitten kielletään uiminen”

Naisten ympärileikkaus on törkeä rikos ja yhteiskunnnan pitäisi ottaa aktiivisempi ote tällaisen silpomisen estämisessä. Sama koskee myös poikien ilman lääketieteellistä perustetta olevia ympärileikkauksia, jota ei tietysti voi verrata naisten leikkaukseen, mutta on ihan yhtä perusteetonta. Suomi ei ole sivistysvaltio ennenkuin tällaiseen lapseen kohdistuvaan väkivaltaan puututaan todenteolla.
Lue kommentti