Johanna (vas.) sai melanoomadiagnoosin viime heinäkuussa. ”Olen seurannut pitkiä syöpätaisteluja, mutta Johannan sairaudella tuntui olevan alku ja loppu”, ystäväänsä tukenut Susan sanoo.

Uupuminen, talousvaikeudet, astma ja syöpä. Kuunkuiskaajista tuttujen Johanna Hytin ja Susan Ahon ystävyys on testattu
pahoissa paikoissa. – Olemme kokeneet niin pelottavia ja vaikeita asioita, että niiden jälkeen on pakko olla toiselle auki koko ajan.

Mehän olemme kuin kaksi mummoa, kun tapaamme ja alamme käydä läpi vaivojamme. Sussulla on astma, minulla on allergia, Kuunkuiskaajat-duosta tuttu Johanna Hytti, 39, nauraa.

On varhainen arkiaamu, ja Munkkiniemen rantakahvilan vitriinit on vasta täytetty tuoreilla sämpylöillä ja leivonnaisilla, mutta Johanna ja duon toinen jäsen Susan Aho, 42, eivät meinaa löytää sopivaa syötävää. Terveellisiin elämäntapoihin hurahtaneet ystävykset noudattavat gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota sekä välttävät sokeria ja punaista lihaa.

– Meillä on varmaan liiankin tiivis symbioosi. Jos viettää liikaa aikaa yhdessä, kuukautiskiertokin synkronoituu, ja meillä on kaikki samat vaivat, Susan jatkaa.

Kaksikon iloisesta pulputuksesta tajuaa, että mummojutuista ei taida olla totta edes toinen puoli.

Toisaalta kukaan ei heti uskoisi, mitä kaikkea parhaat ystävät ovat muutaman viime vuoden aikana joutuneet käymään läpi.

Kuin paha etiäinen

Olen itkenyt onnesta/ Nauttinut rakkauden tuskasta/ Huutanut hiljaisuuden pois/ Kuin tämä viimeinen laulu ois/ Olen pelännyt kuolemaa/ Elänyt rakkauden tulella/ sielun paljaan polttanut/ ihoni alle sut haudannut.

Johanna kirjoitti ensi kuussa ilmestyvälle Kuunkuiskaajien levylle jo viisi vuotta sitten kappaleen, joka tuntui ennustavan tulevaa.

”Syöpä tarkoitti minulle samaa kuin kuolema.”

Lokakuussa 2014 Johannan mies huomasi ensimmäisen kerran, että pieni luomi Johannan korvan takana oli muuttunut tummaksi ja suurentunut. Myöhemmin tutkimuksissa selvisi, että luomessa oli melanooma eli ihosyöpä.

Diagnoosi viime heinäkuussa oli järkytys. Tuntui kuin aika olisi pysähtynyt.

– Kun kuulin, että kyseessä on syöpä, se tarkoitti minulle samaa kuin kuolema. Mietin, ketkä laulavat hautajaisissani ja mitä minulla on arkussa päälläni. Meidät on opetettu siihen, että syöpä merkitsee varmaa kuolemaa, vaikka syöpiä on monenlaisia, Johanna kertoo.

Lääkärit kehottivat Johannaa varautumaan siihen, että koko korva joudutaan poistamaan. Pahimmassa tapauksessa syöpä olisi levinnyt aivoihin.

Parin seuraavan kuukauden aikana tapahtui paljon: melanooma leikattiin ja pian sen jälkeen Johannan kaulasta poistettiin imusolmukkeita. Niihin syöpä oli levinnyt, mutta ei onneksi muualle.

Susan yritti tukea ystäväänsä kuuntelemalla.

– Säikähdin varsinkin, kun kuulin, että Johannan syöpä oli levinnyt imusolmukkeisiin. Onneksi kaikki tapahtui nopeasti. Lopulta jouduimme perumaan vain pari Euroopan-keikkaa, ja Johanna oli taas jaloillaan. Suvussani olen seurannut pitkiä syöpätaisteluja, mutta Johannan sairaudella tuntui olevan alku ja loppu, Susan kertoo.

– Totta kai voi tulla uusia syöpiä, mutta niin voi kenelle tahansa. Ja kuka tahansa voi jäädä auton alle seuraavan kulman takana, hän jatkaa.

Johannaa auttoi hänen peruselämänasenteensa. Kun hän oli kohdannut pahimmat palkonsa ja tajunnut elämän rajallisuuden, hän ei halunnut paisutella sairastumistaan enää enempää.

– Ratkaisevaa oli tajuta, että tämä ei eroa mitenkään siitä, jos jään auton alle. Nyt vain olisin ehtinyt hyvästellä läheiset. Jos jään auton alle, lähden läheisteni elämästä hetkessä.

– Ajattelin, että fakta on nyt se, että tällä hetkellä voin hyvin.

 

 

Aikuiset ystävät

Kuunkuiskaajat tulivat tutuksi koko kansalle, kun he edustivat Suomea euroviisuissa vuonna 2010.

Toisiinsa Susan ja Johanna tutustuivat vuosituhannen alussa, kun Susan otti juuri Värttinään liittyneen Johannan siipiensä suojaan.

– Muistin, miten pelottavaa minusta oli aikoinaan tulla bändiin. Oli vaikea löytää paikkansa 12 hengen porukasta, jossa roolit olivat jo valmiina. Värttinän kanssa kierrettiin paljon, ja minulle, ujolle ja epävarmalle parikymppiselle, oli tosi kova juttu asua yksin hotellissa jossain päin Eurooppaa. Johannan kautta koin ne tunteet uudestaan, Susan kertoo.

”Huomasimme pitävämme erilaisista miehistä ja puhuvamme samaa kieltä.”

Ystävyyden naiset sinetöivät työmatkan viimeisenä yönä torontolaisen hotellin aulabaarissa kymmenen vuotta sitten.

– Istuimme koko yön ja kävimme läpi historiamme. Huomasimme pitävämme vanhasta iskelmämusiikista, erilaisista miehistä ja puhuvamme samaa kieltä. Hanat aukesivat silloin, Susan muistelee.

– Minä olisin jatkanut tarinaa vielä seuraavana päivänä lentokoneessa, mutta Susan halusi nukkua, Johanna sanoo.

Susan onkin kantapään kautta oppinut, että hotellihuoneessa ei koskaan pidä avata silmiä ennen kuin on todella hereillä. Johannan loputon puhetulva alkaa sillä sekunnilla, kun hän havaitsee huonetoverissa elonmerkkejä.

– Tämä on meidän konkreettinen eromme: olen laskenut, että Sussu tarvitsee unta vuorokaudessa kaksi tuntia enemmän kuin minä, ja minun taas on pakko saada ruokaa säännöllisesti, Johanna kertoo.

– Se on totta. Sinulla ei puhe kulje silloin, ja siksi yritän välillä pitää sinua nälässä, Susan jatkaa.

– Mutta olemme siksi älyttömän hyvä kombinaatio keikkareissuilla. Harvoin käy niin, ettemme ole saaneet ruokaa emmekä unta, joten toinen on toimintakykyinen ja jaksaa, kun toinen on halvaantunut, Johanna päättää.

Ystävä aikuisena

Molemmat tietävät, että on harvinaista saada aikuisena oikea ystävä. Sellainen, jonka kanssa ei tarvitse tapahtua mitään ihmeellistä ja jonka luo voi milloin tahansa mennä.

– Johannaa pystyn näkemään silloinkin, kun olen väsynyt, räjähtänyt tai rikki. Rojahdan raatona hänen sohvalleen, ja koirat tulevat siihen päälleni. Yhtäkkiä keskustelumme ovat taas syvällä elämän kiemuroissa, Susan kuvailee.

”En halua kuulostaa hörhöltä, mutta uskon, että tapaamisemme on kirjoitettu tähtiin.”

– Kun menen Susanin luo, sieltä tulee kupponen lämmintä ja vähän lakritsinjuurta. Ystävä tietää täysin, mistä toinen tykkää, Johanna sanoo.

– Ei ole tarkoitus kuulostaa hörhöltä, mutta uskon, että tapaamisemme on kirjoitettu tähtiin. Uskon myös, että meidän välinen energiamme tulee tuomaan jotain enemmän ja antamaan myös toisille ihmisille, Johanna jatkaa.

Susan sanoo, että heidän suhteensa on pysynyt tiiviinä, koska he ovat paitsi ystäviä myös työkavereita.

– Samalla se on myös haaste, hän huomauttaa.

– Joissain vaiheessa meillä oli ihannekuva siitä, miten ihanaa on tehdä töitä ystävän kanssa. Sitten jouduimme huomaamaan, että ei hitto, toisessa onkin puolia, joista en pidä, Johanna jatkaa.

Välillä Johanna menettää hermonsa Susanin hitaaseen tempoon: kun ystävä viimein tajuaa, mistä Johanna on vauhkonnut jo pitkään, on tämä siirtynyt jo seuraavaan asiaan eikä enää muista, mistä Susan puhuu.

– Kyse on kunnioittamista: pitää hyväksyä toinen sellaisena kuin hän on, Susan sanoo.

Elovenatytöistä naisiksi

Euroviisuissa kaksi vaaleisiin mekkoihin pukeutunutta naista veivasi paljain jaloin Työlki ellää -rallia. Kuunkuiskaajien viisuveto kuusi vuotta sitten jäi niin vahvasti monien mieleen, että roolista on ollut vaikea päästä eroon.

– Kaikki euroviisujen ympärillä oli niin valtavaa, että meni kaksi vuotta siitä toipumiseen, Johanna kertoo.

– Olimme ensimmäinen euroviisu­edustaja, jolla oli oikeat sponsorit. Kun lensimme Osloon, meillä kaikilla oli samanlaiset valkoiset takit päällämme. Puuttui vain sukset, niin olisimme menneet Suomen hiihtomaajoukkueesta, Susan muistelee.

”Oli hirveää lukea kommentteja, joissa meistä puhuttiin kauheina akkoina.”

Vaikka molemmat muusikot kuuluivat myös menestysyhtye Värttinään, euroviisujulkisuus yllätti heidät. Siihen liittyi ristiriitaisia tuntoja, sillä samaan aikaan menestys myös hiveli, ja molemmat halusivat takoa niin kauan kuin rauta oli kuumaa.

– Some oli silloin vielä lapsenkengissä, mutta oli hirveää lukea kommentteja, joissa meistä puhuttiin kauheina akkoina, Johanna kertoo.

Viisuhuuman jälkeen duo painoi hommia täysillä. Molemmat kuuluivat Kuunkuiskaajien lisäksi useampaan bändiin, Susan esiintyi myös Nukketeatteri Sammossa ja kaiken huipuksi kaksikko työskenteli Himos Folkin taiteellisina johtajina euroviisuvuonna.

– Ei ihme, että jossain vaiheessa tajusimme, että nyt emme ole enää pitkään aikaan olleet toisillemme ystäviä, Susan muistelee.

Raskainta oli huomata, että levytys­sopimusta ei syntynyt, vaikka Susan ja Johanna neuvottelivat siitä parin vuoden ajan viiden eri levy-yhtiön kanssa. Välillä duolle näytettiin vihreää valoa, mutta homma peruttiin, kun ei oikein tiedetty mihin lokeroon nämä naiset pitäisi laittaa.

– Meitä pidettiin kahtena keijuna, paljasjalkaisina elovenatyttöinä, ja me mietimme, että tällaisiako me sitten ollaan, Susan muistelee.

Alan julmuus tuli monessa kohtaa ilmi.

– Vanhemmat miehet tuntuivat ajattelevan, että kaksi blondia ei ymmärrä mistään mitään, Johanna jatkaa.

Kroppa pettää

Pari vuotta sitten ystävät olivat uuvuksissa. Yhteisen firman käynnistäminen takkuili, taloudelliset vaikeudet painoivat ja lisäksi Johannan parisuhde oli päättynyt.

Tahti hiljeni vasta, kun Susanin kroppa alkoi oireilla rajusti.

Kun Susan joutui sairaalaan ja hengityskoneeseen astman takia, hän tajusi, ettei voi jatkaa samalla tavalla.

– Istuin sairaalan penkillä, katsoin ikkunasta ulos ja mietin vaihtoehtojani: haluanko istua täällä useammin vai muutanko jotakin elämässäni? Susan muistelee.

– Olin lähdössä Berliiniin, mutta lääkäri sanoi, että jollen halua koneen tekevän pakkolaskua hengitysvaikeuksieni takia, minun pitää jäädä sairaalaan.

Muusikolle oli kova paikka miettiä, miten astma vaikuttaa hänen hengitykseensä ja sitä kautta laulamiseen.

– Se oli terveellinen itsetutkiskelun paikka: mikä olen, jos en ole enää laulaja? Oli pakko miettiä, onko työ sitten kuitenkaan kaikki kaikessa, kuten oli nuoresta saakka ajatellut. Silloin olin esimerkiksi varma, ettei kukaan mies ikinä menisi työn edelle.

Susan oli tiedostanut tekevänsä liikaa asioita. Rauhoittumaan hän pystyi vasta, kun oli pakko.

– Olin huomannut, etten ollut enää pitkään aikaan ollut oma itseni. Olin koko ajan äkäinen. Jos kuka tahansa pyysi minulta jotakin, koin sen vaatimuksena – jopa kutsun kahville ystävän kanssa, Susan kuvailee.

”Oli vaatinut uskoa ja luottamista, että jumalauta, me selviämme.”

Johannan syöpädiagnoosi kaiken tämän jälkeen tuntuikin olevan liikaa.

– Se oli meille kova pala, koska kannattelemista oli ollut niin paljon jo entuudestaan. Koko ajanjakso oli vaatinut hirveästi uskoa ja luottamista, että jumalauta, me selviydytään sekä henkilökohtaisessa elämässä että Kuunkuiskaajina, Johanna kertoo.

– Mutta onneksi kriisimme ovat menneet limittäin. Vaikka raskasta sekin on ollut, koska juuri, kun toinen on päässyt ylös, on ollut toisen vuoro pudota.

Syövän ja uupumisen jälkeen myös Johanna on oppinut kuuntelemaan paremmin itseään. Molemmat tietävät, että jos hän lähettää viestejä jatkuvalla syötöllä hektisen päivän jälkeen, ollaan pettävällä jäällä.

– Nykyään huomaan, milloin käyn ylikierroksilla. Silloin pysähdyn tekemään hengitysharjoituksia tai lähden kävelylle. Aiemmin luulin, että se on luonteenpiirteeni enkä ole tajunnut, että se on kehoni hälytysmerkki. Olenkin ollut vuosia stressaantunut, Johanna sanoo.

Villasukkapäiviä

Tänä keväänä elämä tuntuukin hymyilevän.

Käsissä on tuleva levy Revitty rakkaus, joka saatiin lopulta tehtyä joukkorahoituksen avulla. Kaikki levyn biisit Johanna ja Susan ovat tehneet itse.

– Myimme levyä etukäteen joukkorahoituskampanjan avulla 18 000 eurolla. Oli hienoa huomata, että olimme olleet mielessä. Vaikka euroviisuhässäkästä oli jo muutama vuosi, fanit halusivat tukea meitä. Suuri kiitos heille kaikille, sillä ilman heitä levyä ei olisi.

Johannan sairaudesta muistuttaa enää arpi, ”taistelun jälki”, kaulassa sekä korvanlehti, jossa kasvaa hentoa karvaa.

– Johanna on meidän hobittikorva. Kallon ihoa venytettiin, jotta siitä saatiin rakennettua uusi korva, ja siksi siinä kasvaa hiuksia.

Arvomaailma on muuttunut paljon: terveyttään ystävät eivät enää halua uhrata yrittäjyyden tai kunnianhimon takia.

– Olen aina ollut ylisosiaalinen, mutta nykyään osaan myös olla yksin. Herään ennen muuta perhettä, jotta saan joka päivä omaa aikaa: juon rauhassa teen, hengittelen ja teen omanlaisiani venytys- ja joogaliikkeitä, Johanna kertoo.

”Olemme kokeneet niin pelottavia ja vaikeita asioita, että toiselle on pakko olla auki koko ajan.”

Susan puolestaan vannoo villasukkapäivien nimiin. Silloin ollaan aamusta iltaan asti pyjamassa kotona, makoillaan, tehdään ehkä kotihommia ja saatetaan käydä koiran kanssa metsässä. Joka vuosi Susan myös matkustaa Thaimaahan, jossa hän viettää kuukauden ilman velvoitteita tai aikatauluja.

Varmaa on, että tämä ystävyys säilyy.

– Olemme kokeneet yhdessä niin paljon jänniä, ihania, pelottavia, vaikeita ja surullisia asioita, että niiden jälkeen toiselle on pakko olla auki koko ajan. Se tekee suhteestamme erityisen.

 

Susan Aho

Syntyi 5.3.1974 Espoossa.

Opiskellut kansanmusiikkia Sibelius-Akatemiassa.

Värttinä-yhtyeen jäsen vuodesta 1997. Jäsenenä suomalais-balttialaisessa Vaeltajat-musiikkiryhmässä vuodesta 1998.

Työskennellyt myös nukketeatteri Sammossa Helsingissä.

 

Johanna Hytti

Syntyi 16.6.1976 Kuusamossa.

Opiskellut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiassa.

Laulunopettaja, opiskellut myös synnytyslauluvalmentajaksi.

Värttinä-yhtyeen jäsen vuosina 2001–2012.

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.

Saara Aalto kertoo olleensa jopa hieman mustasukkainen Meri-kihlattunsa fanituksesta.

Saara Aallon kilpailusta Britannian X Factorissa on iloa myös laulajan kihlatulle Meri Sopaselle, joka pääsi viikonloppuna tapaamaan yhtä eniten ihailemaansa naista – ohjelman tuomaria Nicole Scherzingeriä.

Meri jakoi Nicolen kanssa ottamansa yhteiskuvan Instagramissa.

– Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen koko ajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle, Meri aloittaa kuvan yhteyteen kirjoittamansa tekstin.

– Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana, ja kaikki mun tyypit tietää, miten iso juttu tämä mulle on, Meri hehkuttaa.

”Tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut.”

Merin mukaan Nicolen tapaaminen kruunasi huikean sunnuntai-illan, jonka tuloslähetyksessä Saara pääsi suoraan jatkoon laulukilpailussa.

 

Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen kokoajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle. Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi 😉), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana ja kaikki mun tyypit tietää miten iso juttu tämä mulle on 🙈😅❤️ Kohtaaminen oli upea myös siksi, että Nicole muisti mut! (Saara kun on kertonut tästä hänelle 😁) Hän oli super mukava mulle, halasi ja antoi poskisuudelmat, nappas mun puhelimen ja siinä sit napattiin pari selfietä ja kiitin sitä erityisesti siitä että antaa tukea Saaralle😍 Tämä kruunas kyllä eilisen muuten HUIKEAN illan, kun meidän Saara meni kirkkaasti jatkoon!❤️ Kaikki on mahdollista. HUHU! Tämä viikonloppu jää ikuisesti mun mieleen. @saaraaalto 💖 @nicolescherzy 💖 #nicolescherzinger #nicolescherzy #dreamcometrue

Kuva, jonka Meri (@merisopanen) julkaisi

Saara puolestaan kirjoittaa Instagram-kuvansa yhteydessä, että yksi sunnuntain parhaista hetkistä oli, kun Meri-kihlattu tapasi ”elämänsä rakkauden”.

– Tavatessamme hänellä oli Nicolen kuva lukitusnäytöllään. (Niin paljon hän rakastaa naista, ja minä olin hieman mustasukkainen), Saara kirjoittaa ja kertoo, että nyt kihlatun näytölle on vaihtunut yhteiskuva kolmikosta.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.