Dianan väitetään sanoneen, että kuningattarella oli aina outo ilme silmissään tämän katsoessa häneen. Kuva: Reuters
Dianan väitetään sanoneen, että kuningattarella oli aina outo ilme silmissään tämän katsoessa häneen. Kuva: Reuters

Yksi kuningatar Elisabetin kommentti paljastaa kaiken.

Englannin kuningatar Elisabetin nuiva suhtautuminen entiseen miniäänsä, prinsessa Dianaan ei ole ollut salaisuus. Kuvailihan hän tätä aikoinaan jopa sanoin "melko hullu".

Vaikka Dianaa oli kuolemaansa asti brittihovin suosituin jäsen, kuningatar näki hänet liian vapaamielisenä ja monarkian tapoihin sopeutumattomana ongelmien aiheuttajana. Elisabetin mielestä Dianan välit linnan henkilökuntaan olivat välittömyydessään epäsopivia. Diana koetteli ja rikkoi vanhoillisen kuningashuoneen muodollisia tapoja muutenkin. Olihan hänellä tapana polvistua halailemaan lapsia ja pitää kädestä aids-potilaita.

Diana rikkoi hovin tapoja lähestymällä kansalaisia varsin avoimesti. Kuva: Reuters
Diana rikkoi hovin tapoja lähestymällä kansalaisia varsin avoimesti. Kuva: Reuters

Kuningattaren sanotaan kokeneen, ettei Prinssi Charlesin kanssa naimisissa ollut Diana tehnyt tarpeeksi kuningashuoneen eteen.

Mutta nyt kuningattaren mieli on muuttunut, kirjoittaa Daily Mail.

Kuningattaren kerrotaan teekutsujen lomassa puhuneen ystävänsä kanssa lapsenlapsistaan ja näiden menestyksestä. Puheen käännyttyä prinssi Williamiin ja Harryyn, kuningattaren kerrotaan sulaneen hymyyn.

– Ehkä sittenkin, kaiken jälkeen, meidän on kiitettävä paljosta Dianaa, hänen kerrotaan sanoneen.

Pian 90 vuotta täyttävän kuningattaren lausahdusta pidetään käänteentekevänä.

– Hän näkee nyt, kuinka paljon Diana on vaikuttanut Williamiin ja Harryyn ja millainen vaikutus pojilla puolestaan on tavallisiin ihmisiin. Kansa näkee pojissa Dianan ja hänen huumorintajunsa sekä välittömän suhtautumisensa ihmisiin, kuningattaren ystävä sanoo Daily Mailissa.

Kuningatar Elisabet on myöntänyt, että Dianan tapa olla äiti pojilleen, on muovannut näitä vahvasti. Tässä perhe lomailee Mallorcalla vuonna 1987. Prinssi Willian on 6-vuotias ja Harry 3-vuotias. Kuva: Reuters
Kuningatar Elisabet on myöntänyt, että Dianan tapa olla äiti pojilleen, on muovannut näitä vahvasti. Tässä perhe lomailee Mallorcalla vuonna 1987. Prinssi Willian on 6-vuotias ja Harry 3-vuotias. Kuva: Reuters

Näyttelijä Eija Vilpas on huomannut, että nauraminen on terapeuttista.

Näyttelijä Eija Vilpas täytti vastikään 60 vuotta. Tämän olen oppinut -haastattelussaan hän kokee, että vielä on paljon tehtävää.

–Haluaisin opetella suunnistamaan. Viihdyn metsässä, mutta en uskalla mennä vieraaseen metsään edes kompassin ja kartan kanssa, koska minulla on niin onneton suuntavaisto. Ruotsin-laivallakin hytin löytäminen on aivan mahdotonta, kansansuosikki nauraa.

Ikääntyessään Eija kokee palanneensa nuoruuteensa: hän asuu taas yksin, ja perhearjen pyörittäminen on ohi. Kolme lasta ovat jo aikuisia. Seurana asuu kaksi koiraa ja kissa.

–Ystävien kanssa nauraminen on minulle tärkeää. Pitää jutella vakaviakin, mutta nauraminen on hirveän terapeuttista. Ajattelen, että kerran päivässä pitäisi nauraa oikein kunnolla, Eija sanoo.

–Ihmissuhteeni ovat aika pysyviä. Entisen miehenikin, Ville Virtasen, kanssa olemme hyviä kavereita. Ihmissuhteet voivat säilyä, vaikka elämäntilanteet muuttuvat.

Mitä Eija kertoo uskostaan? Entä 30 vuoden urastaan ”samalla raksalla”? Miten äitiys muuttuu ikääntyessä? Lue Eijan haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Kun kyläkauppias Sampo Kaulanen menetti isänsä, hän sulkeutui suruunsa. –Jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu-vaimo miettii nyt.

Jounin kaupastaan tunnetulla Sampo Kaulasella, 38, ja vaimo Michele ”Minttu” Murphy-Kaulasella, 37, on takanaan poikkeuksellisen raskas vuosi.

Koko perheen elämä muuttui peruuttamattomasti keväällä 2016, kun Sampon isä teki itsemurhan kärsittyään pitkään mielenterveysongelmista. Eläkepäivät jäivät viettämättä, lastenlasten varttuminen näkemättä.

Sampo sulkeutui suruunsa. Vierellä Minttu sai huomata, että puoliso, joka oli aina ollut leppoisa veikko kuppia otettuaan, muuttui nyt synkäksi ja äreäksi.

–En pistä pahakseni sitä, että Sampo silloin tällöin lähtee parin kolmen päivän rännille kavereittensa kanssa. Mutta jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu miettii.

–Välillä olin Sampon juomisesta huolissani. En siitä, että hänelle kehittyisi alkoholiongelma, vaan niistä raskaista tunteista, jotka alkoholi nosti esiin, Minttu sanoo.

Muutos parempaan tapahtui vasta kuukausien jälkeen ensin perheen aurinkolomalla ja myöhemmin Sampon ja Mintun kahdenkeskisellä lomalla.

–Yhtäkkiä Sampo alkoi puhua tunteistaan ja peloistaan. Sen reissun jälkeen hänellä ei enää hitsannut niin pahasti, Minttu kertoo.

–On totta mitä sanotaan – ajan kuluminen auttaa suruun, Sampo sanoo.

Mitä Sampo ja Minttu ajattelevat läheisen itsemurhasta? Miten aviopari selviytyi rajusta vuodestaan? Lue Sampon ja Mintun tarina Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.