"Kaksisuuntainen mielialahäiriö ei ole mulle enää vaikea asia. Kerroin siitä ensin vanhemmilleni ja sisaruksilleni sekä keikkaryhmälleni. Ja sitten kavereilleni. He ovat tienneet jo pari vuotta, koska tiesin, että asia tulee myös elämäkertaan", Jare Tiihonen sanoo. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonas Lundqvist
"Kaksisuuntainen mielialahäiriö ei ole mulle enää vaikea asia. Kerroin siitä ensin vanhemmilleni ja sisaruksilleni sekä keikkaryhmälleni. Ja sitten kavereilleni. He ovat tienneet jo pari vuotta, koska tiesin, että asia tulee myös elämäkertaan", Jare Tiihonen sanoo. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonas Lundqvist

Jare Tiihonen ei ole hävennyt kaksisuuntaista mielialahäiriötä enää vuosiin. – Kenenkään ei pitäisi, hän sanoo.

Kun Cheek, eli Jare Tiihonen, 34, raahautui vuonna 2006 ensimmäisiä kertoja terapeutille, hän näytti kuin olisi ollut pornokauppaan menossa. Hän hiipi sinne aina kaulukset pystyssä, korvat luimussa. Ei Jare vielä tuolloin ollut koko kansan tuntema Cheek, mutta hän pelkäsikin törmäävänsä ystäväänsä, joka asui vastapäätä terapeutin vastaanottoa. Enää Jarea ei hävetä. Vaikka mielenterveysongelmat saattavat olla muille kuin hänen läheisilleen yllätys, hän itse on elänyt niiden kanssa jo vuosia.

– Tämä asia on kypsynyt mielesssäni pitkään. Pikku hiljaa olen oppinut ymmärtämään itseäni ja olen tajunnut, että kukin meistä on sellainen kuin on. Kaikilla on omat heikkoutensa ja vahvuutensa. Ei mielenterveysongelmia – eikä mitään itsessään – tarvitse hävetä. Ei kenenkään. It is what it is, Jare sanoo.

"Aika monta tyyppiä on laittanut mulle viestiä, että hei mullakin on kaksisuuntainen."

Jare puhuii kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstään ensimmäistä kertaa viikko sitten Helsinkgin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Myös JHT – Musta lammas -kirjassa hän puhuu siitä suoraan.

Keskustelupalstoilla suurin osa pitänyt tekoa rohkeana, mutta on niitäkin, jotka ovat ilkeilleet, että onko kyse vain Cheekin mediatempusta. Varsinkin nyt, kun Mikael Gabrielista povataan Vain elämää -ohjelman ansiosta uutta tähteä. Jare itse on saanut vain hyvää palautetta.

– Aika monta tyyppiä on laittanut mulle viestiä, että hei mullakin on kaksisuuntainen. Ja olen saanut myös palautetta siitä, miten hienoa on, että annan sairaudelle kasvot, Jare sanoo.

"Maniavaiheet eivät ole mulla niin diippejä kuin monilla"

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on ehkä henkilökohtaisinta, mitä Jare on koskaan julkisesti kertonut. Miksi yksityisyyttään vuosia tarkasti varjellut räppäri haluaa kertoa tästä nyt?

– Enhän mä halunnutkaan. Mutta ei mulla ollut mitään vaihtoehtoa kuin kertoa. Olin päättänyt, että kirjassa kerrotaan kaikki. Haluan olla rehellinen ja halusin tehdä rehellisen kirjan. Rehellisessä kirjassa pitää kertoa kaikki, ja tämä asia on siellä yksi asia muiden joukossa.

"Maniasta ei ole ollut mulle hirveästi haittaa."

Elämäkerrassaan Jare kuvailee yksityiskohtaisesti paniikkihäiriökohtauksiaan, itseinhoaan, epävarmuuttaan ja pahimpia masennusvaiheitaan. Mutta maniavaiheista Jare ei kirjassa juurikaan puhu. Jotkun kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivät pitävät maniavaiheita pahimpina, mutta myös parhaimpia. Voi tuntea, että pystyy mihin tahansa. Jaksaa, vaikkei nukkuisi lainkaan. Kaikki sujuu lähes yliluonnollisella tavalla – tai siltä itsestä tuntuu. Tästä Jarella ei ole kokemusta.

– Masennusvaiheet ovat mulla äärimmäisiä, maniavaiheet ei. Maniasta ei ole ollut mulle hirveästi haittaa, koska se ei ole mennyt tollaiseksi hulluudeksi. Se ei ole niin diippiä kuin monilla muilla. Mania on mulla läsnä enemmänkin jatkuvana ylivireytenä ja tarpeena tehdä koko ajan hulluna jotain. Jos vaikka istun liian kauan auton takapenkillä, huutelen sieltä koko ajan jotain ja höpöttelen. Mun on vaikea olla paikallaan, Jare kertoo.

Koska Jaren maniavaiheet eivät ole äärimmäisiä, yksi lääkäri epäili jossain vaiheessa, kärsiikö Jare ainoastaan masennuksesta.

– Ensimmäinen lääkärini diagnosoi mulle kaksisuuntaisen, mutta sitten kun lääkärini vaihtui, hän halusi tehdä lisää testejä. Hän mietti aluksi,  jos kärsinkin vain masennuksesta. Mutta testien jälkeen tulos oli selvä: kyllä se on kaksisuuntainen.

Omatoiminen annostuksen pienentäminen ei kannattanut

Kaikki paha valuu päälleni, musta huppu kaappaa mieleni sisäänsä. Vajoan lattialle sikiöasentoon. Miten näin kelvoton jätkä voi tehdä yhtään mitään?

En osaa mitään muuta kuin räpätä. Jos en enää pysty siihenkään, mitä teen loppuelämälläni? Itsesyytökset ja itsehalveksunta astuvat päälleni kuin likainen saastuttava tahma. En ole ansainnut paikkaani. Miten näin lahjaton jätkä on ikinä päässyt tällaiseen asemaan? Viekää Cheek teuraaksi saman tien, voivat ainakin vihaajat onanoida onnesta.

Tällaisia ajatuksia Jarella oli vuonna 2014, kun hän oli Los Angelesissa tekemässä Alpha Omega -levyään. Jare itse arvelee, että itseinho ja romahdus olivat seurausta siitä, että hän oli omatoimisesti vähentänyt annostustaan, ilman lääkärin lupaa.

"Ei oo kivaa herätä joka aamu väsyneenä. Se on se syy, miksi vähensin annostusta."

– Ei oo kivaa herätä joka aamu väsyneenä. Se on se syy, miksi vähensin annostusta. Olin pikku hiljaa vähentänyt annostusta, ja sitten leikkasi pahasti kiinni vähän pidemmäksi aikaa. Tajusin, että hetkinen, mähän syön enää neljäsosan siitä, mitä mun pitäisi syödä.

– Kai se oli sellaista kaipuuta, että voi kun ei tarvis syödä lääkkeitä. Mutta tällaiset asiat ovat muistutuksia siitä, että tarvitsen niitä.

Jarea harmittaa yhä, että lääkkeiden takia aamut ovat sumuisia. Ei hän silti sitä päivittäin ajattele.

– Siksi mä en buukkaa palavereja ikinä aamuksi. Mutta mä oon hyväksynyt sen, että aamulla kestää käynnistyä. Se on ollut jo niin kauan sellaista. 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, Jare laskeskelee.

Miksi mikään ei riitä?

Yhdeksän albumia, joista kolme on ylittänyt kultalevy-, kaksi platina- ja kaksi multiplatinarajan. Yhteensä yli 450 000 myytyä levyä. Kaksi loppuunmyytyä Olympiastadion-keikkaa ainoana suomalaisena artistina. Loppuunmyyty jäähallikiertue eli 75 000 myytyä konserttilippua. Yli 100 miljoonaa Youtube-katselua. Historiallinen Spotify-ennätys. Yksitoista Emma-patsasta. Jare vs. Cheek -dokumentti. Ja nyt elämäkerta. Cheek on saavuttanut lähes kaiken, mitä artisti voi Suomessa saavuttaa.

Se ei silti tunnu riittävän hänelle. Hän vaatii muilta, mutta varsinkin itseltään täydellisyyttä. Se selviää paitsi dokumentista, myös elämäkerrasta. Miksi hän on niin ankara ja ehdoton?

– Ajattelen, että aina voi olla parempi. Hyväksyn, että kaikessa ei voi olla paras tai kaikkea ei voi tietää. Mutta jos "ihan hyvä" riittää itselle siinä, mikä on oma intohimo, niin ei sillä eteenpäin pääse. Jos kaikki on aina saatanan hyvää, niin mikä on sitten se seuraava askel?

– Mutta kyllä mä oon usein myös tyytyväinen. Olen tosi tyytyväinen tosi useinkin.

"Kun se on valmis, mä sanon, että siinä oli teille – ja tää oli muuten tässä."

Jare on vihjaillut monesti, ettei tiedä, miten pitkään hänellä on enää annettavaa Cheekinä. Hän on puhunut mystisestä, kolmiosaisesta saagasta. Se tarkoittaa aikakautta hänen stadionkeikkojensa jälkeen. Ensimmäinen osa oli Alpha Omega -albumi ja siihen liittyvä jäähallikonserttikiertue. Toinen on tuore elämäkerta. Kolmatta osaa on Jarelta turha edes kysyä. Mutta haaveensa hän suostuu silti paljastamaan.

– Haaveilen siitä, että saan tämän saagan finaaliin. Kun se on valmis, mä sanon, että siinä oli teille – ja tää oli muuten tässä. Ja sitten joskus... Ehkä joskus tämän jälkeen voi rauha syntyä sisälläni. Ehkä.

JHT  Musta lammas (Otava, kirj. Mikko Aaltonen) ilmestyi tänään 6.10.

Antti Tuisku ja Erin nähdään yhdessä myös Idols-ohjelman tuomareina. Kuva: Sanoma-arkisto

Aamukuuteen-kumppani Erin on nyt selvittänyt hämmentävän ilmaisun merkitystä.

”Hei beibi, täs on menny liikaa päivii.
Et ei oo päästy lonimaan, mitä me soditaan.”

Ensimmäisellä kerralla Antti Tuiskun Aamukuuteen-sinkun sanat eivät avaudu. Tai ainakaan yksi niistä. Se ei avaudu vielä toisella eikä kolmannellakaan kuuntelukerralla.

Mitä ihmettä ”lonimaan” tarkoittaa?

”Beibi, kun sä katsot mua ja pyydät mua punkkaas lonimaan.”

”Korvamatomateriaalia.” ”Niin loistava.” Antti Tuiskun fanit ovat hehkuttaneet uutta biisiä paljon eri somekanavilla. Mutta tietävätkö hekään, mitä oikeastaan tarkoittaa lonimaan-ilmaisu, joka toistuu kappaleessa?

Biisin feat-osuuden esittää Erin, joka kertoi maanantaina ”lonia”-ilmaisun merkityksen:

– Lonia-sanaa käytetään ku halutaan ns. muffailla, eli lonia, eli vähän kiehnätä ja pussailla, Erin kirjoitti sosiaalisen median tilillään.

Erinin Instagram-päivitykseen on ehtinyt jo tulla kommentteja, mitä muuta lonia-verbi tarkoittaa eri puolella Suomea.

”Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä.”

– Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä. Esim. shoppailemassa lonitaan kaikki hyllyt tai rekit, kuvailee Instagram-käyttäjä Kreettalu.

– Mulle tulee mieleen se, kun joku lonii konvehtirasiasta parhaat, sanoo Izmo58.

”Sitä ihteensä”

Antti Tuisku julkaisi uuden sinkkunsa viime viikolla. Se on mukana uudella albumilla Anatude, joka julkaistaan 15. syyskuuta.

Sunnuntaina Antti Tuisku iloitsi Aamukuuteen-kappaleen Spotify-menestyksestä ja julkaisi Instagram-tilillään kuvan, jossa oli selittävä hashtag #lonimaanonlappiajatarkoittaasitäihteensä.

 

Mitä sanoo sanakirja?

Urbaanissa sanakirjassa lonia tarkoittaa ”valita, lajitella, etsiä jotain asiaa jonkin joukosta”.

Esimerkit:

1. älä loni kaikkia lihapaloja siitä kastikkeesta
2. trafi kielsi rekisterikilpien lonimisen, pitää ottaa järjestyksessä eikä välistä

Kunniaväkivalta saa Suomessakin monia muotoja. Yksi niistä on se, että nuorille pojille sallitaan paljon enemmän vapauksia kuin samanikäisille tytöille, kertoo Helsingin Sanomien haastattelema kurdinainen.

Kolmekymppinen kurdinainen kertoo Helsingin Sanomissa lapsuuden rajusta silpomiskokemuksestaan ja siitä, miten lähipiiri pyrkii rajoittamaan varttuvan tytön ihmisoikeuksia perheen kunnian nimissä.

”Mun oli pakko lähteä pois kotoa.”

– Ensin sinut leikataan, sitten kielletään uiminen, sen jälkeen et saa tavata poikia. Kun olin 17-vuotias, mun oli pakko lähteä pois kotoa. Mun oli pakko tehdä raju askel mun vanhemmille ja perheelle, nimettömäksi jäävä nainen kertoo.

THL määrittelee kunniaväkivallan viittaavan psyykkiseen painostukseen tai suoraan väkivaltaan. Se liittyy ajattelutapaan, jossa kunnia on koko perheen ja suvun yhteinen asia. Koska yksilöiden teot vaikuttavat koko yhteisön kunniaan, käyttäytymisen tulee olla siveellistä ja tietyn seksuaalimoraalin mukaista.

Tytöillä ja pojilla eri säännöt

Kurdinainen kokee, että hänen elämäänsä ja oikeuksiaan rajoitettiin voimakkaasti erityisesti nuoruudessa. Nainen ympärileikattiin nelivuotiaana pakolaisleirillä, ja hän oli vähällä kuolla operaatioon. Taustalla oli perheen pyrkimys saada tytär hyviin naimisiin.  

”Pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin.”

– Kun olin joku 7–8-vuotias, niin muistan, että oli aika, jolloin joka ilta, kun menin nukkumaan, rukoilin vaan, että tulen pojaksi. Halusin ne poikien oikeudet. Koska jo silloin näin, että pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin, kurdinainen kertoo HS:n haastattelussa.

– Mitä vanhemmaksi tulin niin sitä enemmän minulta alettiin kieltämään kaikenlaisia asioita. Multa riistettiin ihmisoikeuksia, mitä enemmän tytöstä naiseksi kasvoin.

Vaara joutua uhriksi

Ympärileikkausten ja kunniaväkivallan uhka on todellinen myös Suomessa.

– Ympärileikkausperinne elää Suomessakin, sanoi Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome Me Naisten haastattelussa. 

Suomessa ei ole tullut esiin yhtään tapausta, että maahanmuuttajataustaisia tyttöjä olisi ympärileikattu täällä. Monilla tytöillä on kuitenkin vaara joutua silpomisen uhriksi matkalla vanhempiensa kotimaassa.

– Epäilyt voivat herätä esimerkiksi, jos tyttö on lähdössä yhdessä vanhempiensa tai toisen vanhemman kanssa kotimaahansa. Vaikka niin, että vain perheen tyttö on lähdössä, muut sisarukset eivät.

Solomie kertoi saavansa konsultointipuheluita terveydenhoitajilta tällaisista aiheista etenkin keväisin lomien kynnyksellä. Tyttöjen iät vaihtelevat taaperoista teini-ikäisiin.

– Kun tyttö on jo lähdössä matkalle ja herää epäilys, että hän joutuu silvotuksi, ollaan jo myöhässä, Solomie kertoi.

MillaR

Kolmekymppinen kurdinainen puhuu HS:ssä tyttöjen ja poikien erilaisesta kohtelusta: ”Ensin leikataan, sitten kielletään uiminen”

Naisten ympärileikkaus on törkeä rikos ja yhteiskunnnan pitäisi ottaa aktiivisempi ote tällaisen silpomisen estämisessä. Sama koskee myös poikien ilman lääketieteellistä perustetta olevia ympärileikkauksia, jota ei tietysti voi verrata naisten leikkaukseen, mutta on ihan yhtä perusteetonta. Suomi ei ole sivistysvaltio ennenkuin tällaiseen lapseen kohdistuvaan väkivaltaan puututaan todenteolla.
Lue kommentti

Maria Veitola kertoo Instagramissa uuvuttavasta työviikostaan, joka vaati lopulta veronsa ja ajoi lepäämään.

Maria Veitola, 44, kertoo Instagramissaan haastavasta työviikostaan esimiehenä. Veitolan mukaan voimat hupenivat oman kunnianhimon ja muiden ihmisten takia. Veitola työskentelee tällä hetkellä muun muassa Radio Helsingin sisältöjohtajana.

– Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että ”en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin”. Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni – tavallaan – selvittää sotkut ja tilanteet, Veitola kirjoittaa.

 

Esimiestyössä -tai siis mit vit- esiNAIStyössä parasta ja pahinta: ihmiset. Oon ite tehnyt himmeen duunin siinä että tunnistan omat rajani esim. jaksamisen suhteen ja huolehdin niistä. Tää asia on muuten suoraan yhteydessä luotettavuuteen. Mutta: Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että "en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin". Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni -tavallaan- selvittää sotkut ja tilanteet. No, viime viikko olikin sitten ihan hirveä edellämainituista syistä. Sata palloa ilmassa ja yritin jongleerata parhaani mukaan ja tehdä viisaita päätöksiä. Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että "älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan". Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. Sit tähän liittyy vielä oma kunnianhimo: en tyydy keskinkertaisuuteen. Pääsisin itse helpommalla jos tyytyisin. Mutta kun en halua. Haluan tehdä työni mahd hyvin. Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä. Onneks oli mökkiviikonlippu buukattu veljen perheen kanssa. Tarinan opetus: menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua. Ja Radio Helsingin sisältöjohtajana ilmoitan, että meidän syysohjelmisto starttaa viikon päästä maanantaina. Mukana mm. uusi, ihana aamushow. #bosslady #radiohelsinki 📻❤️

Henkilön Maria Veitola (@mariaveitola) jakama julkaisu

Instagram-päivityksen mukaan Veitola sai viime viikon lopulla jopa fyysisiä oireita.

”Kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa.”

– Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että ”älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan”.  Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. 

– Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä, Veitola kirjoittaa.

Instagram-kuvassa Veitola todella näyttää makaavan keskellä metsää. Hän myös neuvoo muita työstään ahdistuneita tekemään samoin.

– Menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua.

Veitola on aikaisemmin kertonut, että viime vuosi oli hänelle yksi rankimmista. Hänen isänsä kuoli, ja kodista paljastui paha sisäilmaongelma. Nämä asiat vaikuttivat myös hänen parisuhteeseensa.

Sosiaalisen median mukaan Ohtosesta tuli avioitumisen jälkeen Ohtonheimo.

Luontokuvaaja ja toimittaja Kimmo Ohtonen avioitui Laura-vaimonsa kanssa viime lauantaina. Pariskunta vaihtoi ilmeisesti samalla sukunimensä Ohtonheimoksi. Molemmat löytyvät nyt nimittäin Facebookista sillä nimellä. Toimittaja kertoi avioliitostaan myös Instagramissa.

– Kannan sydäntäsi. Kannan sitä sydämessäni. Eilen sanoimme "tahdon" kauniin perheemme ja ystäviemme edessä. Kiitos teille kaikille, rakastamme teitä paljon, Ohtonheimo hempeilee sunnuntaina Facebookissa julkaisemansa kuvan yhteydessä.

Kimmo Ohtoheimo on suomalainen luontokuvaaja ja -toimittaja. Hän tuli tunnetuksi uituaan Saimaalla 140 kilometrin matkan saimaannorpan hyväksi. Tempauksestaan Ohtonen palkittiin Kultaisella Venlalla vuoden TV-tekona 2013.

 

They said Yes! 😍#ohtonheimot

Henkilön Riikka Kantinkoski (@weekdaycarnival) jakama julkaisu