Kysyimme viideltä suomalaiselta bloggaajalta, kuka on vastuussa heidän asukuvistaan.

 

Annika Ollila

Kuka kuvaa? Bloggaajakollega ja ystävä Sara Vanninen

”Nykyään minulla ei ole varsinaista luottokuvaaja. Kun seurustelin, poikaystäväni otti kuvat. Saran kanssa kuvaamme toisiamme säännöllisesti. Hänen kanssaan on mahtavaa, koska siinä pystyy mukavasti hoitamaan kaksi kärpästä yhdellä iskulla: näkemään kaveria ja ottamaan kuvia."

Parasta kuvaajassa? ”Koska olemme kumpikin bloggaajia, tiedämme mikä näyttää kuvissa hyvältä. Toista ei siis tarvitse ohjeistaa kädestä pitäen. Sara myös tietää mistä tykkään. On aina eri asia työskennellä vieraan tyypin kanssa, jolla ei välttämättä ole sama maku kuin itsellä. Me asumme Saran kanssa lähellä toisiamme, mikä on myös hyvä homma. Kuvaamaan lähtemisestä ei tarvitse tehdä suurta projektia."

Tuleeko ikinä riitaa? ”Ei ole koskaan ikinä tullut mitään riitaa!”

Annika (vas.) ja Sara. Annikan blogiin pääset täältä.

 

Jenni Rotonen

Kuka kuvaa? Bloggaajakollega ja ystävä Vesa Silver

”Olemme olleet Vesan kanssa kavereita jo vuosia, mutta aloimme kuvata yhdessä vasta vuosi sitten. Löysimme heti yhteisen sävelen. Meillä on tosi samantyylinen visuaalinen näkemys. Nykyään näen Vesaa varmaan eniten kaikista ystävistäni, koska kuvaamme yhdessä useita kertoja viikossa. Olemme lähentyneet blogihommien myötä tosi paljon.”

Parasta kuvaajassa? ”Koska Vesa on itsekin bloggaaja, hän osaa katsoa kuvaa eri tavalla kuin amatööri. Hän kiinnittää huomiota sommitteluun ja pitää huolta, että asento toimii myös vaatteen kannalta hyvin. Joskus joidenkin ex-poikakavereiden kanssa olen kuvannut blogia varten. Silloin hermo on saattanut kummallakin kiristyä. Vesan kanssa ei tule mitään sellaista ongelmaa.”

Tuleeko ikinä riitaa? ”Ei oikeastaan! Olemme tosi hyvä tiimi. Koska minä kuvaan Vesaa ja hän minua, meillä on tässä eräänlainen YYA-diili. Kumpikin saa hommasta jotain, eikä tämä ole toiselle mikään velvollisuus.”

Jenni (vas.) ja Vesa. Jennin blogiin pääset täältä.

 

Julia Toivola

Kuka kuvaa? Ystävä Mona Salminen

”Olemme tunteneet Monan kanssa jo useamman vuoden, mutta pari vuotta sitten hän alkoi kuvata minua. Hän oli kerran katsomassa vierestä, kun minä ja bloggaaja Kira Kosonen kuvasimme toisiamme ja hän sanoi, että haluaisi kokeilla. Muistan, miten me kaikki hämmästelimme, kuinka hyviä kuvia hän otti ensikertalaiseksi. Siitä se sitten lähti.”

Parasta kuvaajassa? ”Ehdottomasti kärsivällisyys. Sitä tarvitaan tosi paljon, koska joskus olosuhteet ovat huonot ja aikataulu tiukka. Mona on myös innokas ja tarkka hommassaan. Hän tykkää usein kuvata enemmän kuin minä tykkään olla kuvattavana.”

Tuleeko ikinä riitaa? ”Ei tule, koska Mona on niin kärsivällinen!"

Julia (vas.) ja Mona. Julian blogiin pääset täältä.

 

Minna Somero

Kuka kuvaa? Ystävä ja valokuvaajaopiskelija Julia Namrood

”Olen pitänyt blogiani nyt puolitoista vuotta. Vuosi sitten kysyin yhdeltä ystävältäni, tunteeko hän ketään, joka pystyisi kuvaamaan minua säännöllisesti, mutta antaisi minun kuitenkin hoitaa kuvien editoinnin. Hän suositteli 17-vuotiasta Juliaa. Julia oli hommasta heti tosi innoissaan – ja niin olin minäkin! Meillä on mainio yhteistyö ja yhteisymmärrys. Nykyään olemme hyviä ystäviä.”

Parasta kuvaajassa? ”Julia ottaa todella hyviä tilannekuvia ja on muutenkin skarppi kameran kanssa. Häntä ei tarvitse ohjeistaa lainkaan, vaan hän hoitaa homman kotiin ilman, että koko ajan pitää olla tarkistamassa laatua.”

Tuleeko ikinä riitaa? ”Meille ei tule ikinä mitään kärhämää, vaikka eihän se ole aina kivaa lähteä talvella lumisateeseen kuvaamaan. Julia on kuitenkin asennoitunut yhdessä kanssani siihen, että projektit hoidetaan. Yleensä meillä on tosi hauskaa ja nauramme hassuille tilannekuville.”

Minna (vas.) ja Julia. Minnan blogiin pääset täältä.

 

Ida Hanhiniemi

Kuka kuvaa? Ystävä ja bloggaajakollega Maj

"Maj on rakas ystäväni, jonka kanssa olemme ottaneet yhdessä kuvia jo viimeiset pari vuotta. Teemme muutenkin asioita yhdessä, joten on helppo sopia asukuvatreffit esimerkiksi ennen joogatunnille menoa."

Parasta kuvaajassa? "Hän tietää millaisista kuvista pidän, ja minun on luontevaa olla hänen kuvattavanaan. Voin aina luotan lopputulokseen. Välillä on sellaisia päiviä, ettei ole yhtään luonteva fiilis olla kuvattavana, mutta ystävän kuvatessa oma fiilis helpottuu. Luottokuvaaja tietää, miten saa otettua onnistuneet kuvat huononakin kuvauspäivänä."

Tuleeko ikinä riitaa? Ei meille koskaan ole tullut riitaa kuvaamisesta, koska otamme kuvat kummallekin ja teemme sen mielellämme. On luontevaa pyytää toista bloggaajaa ottamaan kuvat. Perheenjäseniä ja ystäviä kuvaushommiin pyytäessä tulee joskus vaivaantunut olo."

Ida (vas.) ja Maj. Idan blogiin pääset täältä.

 

Niina Tapojärvi

Kuka kuvaa? Kännykkäkamera, kamerajalka ja kaukolaukaisin

”Otan 90 prosenttia kuvistani kaukolaukaisimella – siinä on minun hovikuvaajani. Mieheni ottaa joskus minusta kuvia, mutta hän ei ole oikeastaan pätkääkään kiinnostunut kuvaamisesta. Yleensä armahdan häntä enkä pyydä kuvaamaan kuin esimerkiksi ulkomailla.”

Parasta kuvaajassa? "Hovikuvaajani ei valita, vaikka ulkona olisi kylmää ja märkää tai kameran säätöjen asettelu veisi vähän kauemmin. "

Tuleeko ikinä riitaa? ”Meidän yhteistyö ei todellakaan ole auvoa. Jos wifi pätkii ja joudun värjöttelemään ulkona minuuttia kauemmin, silloin kännykkä saa kyllä kuulla kunniansa.”

Niina ja vakiokuvaaja. Niinan blogiin pääset täältä.

Juttua muokattu 28.12.2015 kello 18.46.

Antti Tuisku ja Erin nähdään yhdessä myös Idols-ohjelman tuomareina. Kuva: Sanoma-arkisto

Aamukuuteen-kumppani Erin on nyt selvittänyt hämmentävän ilmaisun merkitystä.

”Hei beibi, täs on menny liikaa päivii.
Et ei oo päästy lonimaan, mitä me soditaan.”

Ensimmäisellä kerralla Antti Tuiskun Aamukuuteen-sinkun sanat eivät avaudu. Tai ainakaan yksi niistä. Se ei avaudu vielä toisella eikä kolmannellakaan kuuntelukerralla.

Mitä ihmettä ”lonimaan” tarkoittaa?

”Beibi, kun sä katsot mua ja pyydät mua punkkaas lonimaan.”

”Korvamatomateriaalia.” ”Niin loistava.” Antti Tuiskun fanit ovat hehkuttaneet uutta biisiä paljon eri somekanavilla. Mutta tietävätkö hekään, mitä oikeastaan tarkoittaa lonimaan-ilmaisu, joka toistuu kappaleessa?

Biisin feat-osuuden esittää Erin, joka kertoi maanantaina ”lonia”-ilmaisun merkityksen:

– Lonia-sanaa käytetään ku halutaan ns. muffailla, eli lonia, eli vähän kiehnätä ja pussailla, Erin kirjoitti sosiaalisen median tilillään.

Erinin Instagram-päivitykseen on ehtinyt jo tulla kommentteja, mitä muuta lonia-verbi tarkoittaa eri puolella Suomea.

”Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä.”

– Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä. Esim. shoppailemassa lonitaan kaikki hyllyt tai rekit, kuvailee Instagram-käyttäjä Kreettalu.

– Mulle tulee mieleen se, kun joku lonii konvehtirasiasta parhaat, sanoo Izmo58.

”Sitä ihteensä”

Antti Tuisku julkaisi uuden sinkkunsa viime viikolla. Se on mukana uudella albumilla Anatude, joka julkaistaan 15. syyskuuta.

Sunnuntaina Antti Tuisku iloitsi Aamukuuteen-kappaleen Spotify-menestyksestä ja julkaisi Instagram-tilillään kuvan, jossa oli selittävä hashtag #lonimaanonlappiajatarkoittaasitäihteensä.

 

Mitä sanoo sanakirja?

Urbaanissa sanakirjassa lonia tarkoittaa ”valita, lajitella, etsiä jotain asiaa jonkin joukosta”.

Esimerkit:

1. älä loni kaikkia lihapaloja siitä kastikkeesta
2. trafi kielsi rekisterikilpien lonimisen, pitää ottaa järjestyksessä eikä välistä

Kunniaväkivalta saa Suomessakin monia muotoja. Yksi niistä on se, että nuorille pojille sallitaan paljon enemmän vapauksia kuin samanikäisille tytöille, kertoo Helsingin Sanomien haastattelema kurdinainen.

Kolmekymppinen kurdinainen kertoo Helsingin Sanomissa lapsuuden rajusta silpomiskokemuksestaan ja siitä, miten lähipiiri pyrkii rajoittamaan varttuvan tytön ihmisoikeuksia perheen kunnian nimissä.

”Mun oli pakko lähteä pois kotoa.”

– Ensin sinut leikataan, sitten kielletään uiminen, sen jälkeen et saa tavata poikia. Kun olin 17-vuotias, mun oli pakko lähteä pois kotoa. Mun oli pakko tehdä raju askel mun vanhemmille ja perheelle, nimettömäksi jäävä nainen kertoo.

THL määrittelee kunniaväkivallan viittaavan psyykkiseen painostukseen tai suoraan väkivaltaan. Se liittyy ajattelutapaan, jossa kunnia on koko perheen ja suvun yhteinen asia. Koska yksilöiden teot vaikuttavat koko yhteisön kunniaan, käyttäytymisen tulee olla siveellistä ja tietyn seksuaalimoraalin mukaista.

Tytöillä ja pojilla eri säännöt

Kurdinainen kokee, että hänen elämäänsä ja oikeuksiaan rajoitettiin voimakkaasti erityisesti nuoruudessa. Nainen ympärileikattiin nelivuotiaana pakolaisleirillä, ja hän oli vähällä kuolla operaatioon. Taustalla oli perheen pyrkimys saada tytär hyviin naimisiin.  

”Pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin.”

– Kun olin joku 7–8-vuotias, niin muistan, että oli aika, jolloin joka ilta, kun menin nukkumaan, rukoilin vaan, että tulen pojaksi. Halusin ne poikien oikeudet. Koska jo silloin näin, että pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin, kurdinainen kertoo HS:n haastattelussa.

– Mitä vanhemmaksi tulin niin sitä enemmän minulta alettiin kieltämään kaikenlaisia asioita. Multa riistettiin ihmisoikeuksia, mitä enemmän tytöstä naiseksi kasvoin.

Vaara joutua uhriksi

Ympärileikkausten ja kunniaväkivallan uhka on todellinen myös Suomessa.

– Ympärileikkausperinne elää Suomessakin, sanoi Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome Me Naisten haastattelussa. 

Suomessa ei ole tullut esiin yhtään tapausta, että maahanmuuttajataustaisia tyttöjä olisi ympärileikattu täällä. Monilla tytöillä on kuitenkin vaara joutua silpomisen uhriksi matkalla vanhempiensa kotimaassa.

– Epäilyt voivat herätä esimerkiksi, jos tyttö on lähdössä yhdessä vanhempiensa tai toisen vanhemman kanssa kotimaahansa. Vaikka niin, että vain perheen tyttö on lähdössä, muut sisarukset eivät.

Solomie kertoi saavansa konsultointipuheluita terveydenhoitajilta tällaisista aiheista etenkin keväisin lomien kynnyksellä. Tyttöjen iät vaihtelevat taaperoista teini-ikäisiin.

– Kun tyttö on jo lähdössä matkalle ja herää epäilys, että hän joutuu silvotuksi, ollaan jo myöhässä, Solomie kertoi.

MillaR

Kolmekymppinen kurdinainen puhuu HS:ssä tyttöjen ja poikien erilaisesta kohtelusta: ”Ensin leikataan, sitten kielletään uiminen”

Naisten ympärileikkaus on törkeä rikos ja yhteiskunnnan pitäisi ottaa aktiivisempi ote tällaisen silpomisen estämisessä. Sama koskee myös poikien ilman lääketieteellistä perustetta olevia ympärileikkauksia, jota ei tietysti voi verrata naisten leikkaukseen, mutta on ihan yhtä perusteetonta. Suomi ei ole sivistysvaltio ennenkuin tällaiseen lapseen kohdistuvaan väkivaltaan puututaan todenteolla.
Lue kommentti

Maria Veitola kertoo Instagramissa uuvuttavasta työviikostaan, joka vaati lopulta veronsa ja ajoi lepäämään.

Maria Veitola, 44, kertoo Instagramissaan haastavasta työviikostaan esimiehenä. Veitolan mukaan voimat hupenivat oman kunnianhimon ja muiden ihmisten takia. Veitola työskentelee tällä hetkellä muun muassa Radio Helsingin sisältöjohtajana.

– Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että ”en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin”. Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni – tavallaan – selvittää sotkut ja tilanteet, Veitola kirjoittaa.

 

Esimiestyössä -tai siis mit vit- esiNAIStyössä parasta ja pahinta: ihmiset. Oon ite tehnyt himmeen duunin siinä että tunnistan omat rajani esim. jaksamisen suhteen ja huolehdin niistä. Tää asia on muuten suoraan yhteydessä luotettavuuteen. Mutta: Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että "en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin". Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni -tavallaan- selvittää sotkut ja tilanteet. No, viime viikko olikin sitten ihan hirveä edellämainituista syistä. Sata palloa ilmassa ja yritin jongleerata parhaani mukaan ja tehdä viisaita päätöksiä. Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että "älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan". Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. Sit tähän liittyy vielä oma kunnianhimo: en tyydy keskinkertaisuuteen. Pääsisin itse helpommalla jos tyytyisin. Mutta kun en halua. Haluan tehdä työni mahd hyvin. Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä. Onneks oli mökkiviikonlippu buukattu veljen perheen kanssa. Tarinan opetus: menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua. Ja Radio Helsingin sisältöjohtajana ilmoitan, että meidän syysohjelmisto starttaa viikon päästä maanantaina. Mukana mm. uusi, ihana aamushow. #bosslady #radiohelsinki 📻❤️

Henkilön Maria Veitola (@mariaveitola) jakama julkaisu

Instagram-päivityksen mukaan Veitola sai viime viikon lopulla jopa fyysisiä oireita.

”Kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa.”

– Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että ”älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan”.  Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. 

– Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä, Veitola kirjoittaa.

Instagram-kuvassa Veitola todella näyttää makaavan keskellä metsää. Hän myös neuvoo muita työstään ahdistuneita tekemään samoin.

– Menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua.

Veitola on aikaisemmin kertonut, että viime vuosi oli hänelle yksi rankimmista. Hänen isänsä kuoli, ja kodista paljastui paha sisäilmaongelma. Nämä asiat vaikuttivat myös hänen parisuhteeseensa.

Sosiaalisen median mukaan Ohtosesta tuli avioitumisen jälkeen Ohtonheimo.

Luontokuvaaja ja toimittaja Kimmo Ohtonen avioitui Laura-vaimonsa kanssa viime lauantaina. Pariskunta vaihtoi ilmeisesti samalla sukunimensä Ohtonheimoksi. Molemmat löytyvät nyt nimittäin Facebookista sillä nimellä. Toimittaja kertoi avioliitostaan myös Instagramissa.

– Kannan sydäntäsi. Kannan sitä sydämessäni. Eilen sanoimme "tahdon" kauniin perheemme ja ystäviemme edessä. Kiitos teille kaikille, rakastamme teitä paljon, Ohtonheimo hempeilee sunnuntaina Facebookissa julkaisemansa kuvan yhteydessä.

Kimmo Ohtoheimo on suomalainen luontokuvaaja ja -toimittaja. Hän tuli tunnetuksi uituaan Saimaalla 140 kilometrin matkan saimaannorpan hyväksi. Tempauksestaan Ohtonen palkittiin Kultaisella Venlalla vuoden TV-tekona 2013.

 

They said Yes! 😍#ohtonheimot

Henkilön Riikka Kantinkoski (@weekdaycarnival) jakama julkaisu