Ensin isä sairastui vakavasti, sitten radiotyöstä tuli kenkää. 44-vuotiaana Annika Metsäketo on keskellä vaikeaa elämänmuutosta. –En suostu antamaan periksi paniikille, rakkaudesta voimaa saava Annika sanoo.

Kolme isoa mukillista kahvia. Suunnilleen sen verran tarvitaan juontaja Annika Metsäkedon, 44, käynnistämiseen tänä aamupäivänä. Saatuaan lähtöpassit Radio Novasta helmikuussa Annika päätti antaa itselleen vähän lomaa ja nukkua aamuisin niin pitkään kuin huvittaa.

Suru-uutisten täyttämän alkuvuoden jälkeen hän vaikuttaa taas levänneeltä ja hyvinvoivalta. Takana on kolme viikkoa Istanbulissa, jossa hän sai olla aviomiehensä Baris Kirkgözin, 40, seurassa ja nauttia anoppinsa kokkailuista.

– Kolmessa viikossa tuli neljä lomakiloa, Annika taputtaa kupeitaan nauraen.

Turkin-viikkojen jälkeen Annika ja Baris tulivat yhdessä Suomeen ja viettivät toiset kolme viikkoa täällä. Kuuden viikon putki on pisin yhtäjaksoinen aika, jonka aviopari on koskaan viettänyt yhdessä.

– On ollut ihanaa, kun ei ole tarvinnut koko ajan laskea, paljonko päiviä on vielä jäljellä. Yhteinen arki on tuntunut seesteiseltä ja helpolta.

Annika ja Baris ovat olleet naimisissa puolitoista vuotta. Ensimmäistä hääpäiväänsä pari juhli Lounais-Turkin Özderessä, pienessä merenrantakylässä, jonne Baris oli järjestänyt yllätysloman.

– Meillä on sopimus, että vähintään kerran vuodessa vietämme yhden rakkausviikon. Sinä aikana olemme täysin kahdestaan ilman perhettä, sukua tai ystäviä – vain me kaksi. Nyt sellainen viikko järjestyi hääpäivämme ympärille.

Annikan ja Barisin suhde on sopeutunut kohtuullisen hyvin elämään kahdessa eri maassa ja kodissa.

– Välimatkaa ja ikävää on vain pitänyt oppia sietämään. Nyt alkuvuoden ikävien tapahtumien aikaan ensimmäistä kertaa konkretisoitui, miten hanurista on asua eri maissa, Annika täräyttää.

Yllätys puun takaa

Pariskunta oli kiihkeästi odottanut vuoden 2014 loppumista, sillä siihen oli mahtunut kaikkea ikävää: taloudellisia vaikeuksia, läheisten sairastumisia, epä­onnea. He olivat vakuuttuneita, että uudesta vuodesta tulisi parempi.

Mutta sitten koitti 17. joulukuuta, joka on Annikan isän, muusikko Martti Metsäkedon, 74, syntymäpäivä. Juhlan keskelle tuli pahin mahdollinen yllätys. Martilla epäilty silmätulehdus paljastuikin lymfoomaksi, syöväksi, joka oli levinnyt silmän taakse, ylävartaloon ja selkäytimeen.

– Sairaus tuli aivan puun takaa. Isi oli aina elänyt terveellisesti ja voi hyvin. Diagnoosi oli sokki meille kaikille, mutta erityisesti se musersi äidin. Vanhempani ovat olleet yhdessä yli 50 vuotta, Annika sanoo.

Hoidot aggressiivisten kasvainten pysäyttämiseksi aloitettiin heti. Sytostaattihoidot ovat iskeneet paitsi syöpään, alussa myös miehen kuntoon. Rankimpien hoitojen aikaan ryhti kävi kumarammaksi ja askel lyhyemmäksi, mutta nyt miehen voinnissa on huomattavaa parannusta. Toissaviikolla Martti nähtiin smokissaan jo keikkalavallakin.

– Isi oli välillä hoidoista väsynyt ja kipeä, mutta mies kun on, hänhän ei valita. Vaikka hän on tunteellinen tyyppi, en ole koskaan nähnyt hänen itkevän. Kun isi oli pikkupoikana itkenyt, mummini oli kuulemma tokaissut, että ”pissisit nuokin vedet”. Ehkä hän pitää siitä neuvosta vieläkin kiinni, Annika hymyilee pidätellessään omia kyyneleitään.

Konflikteja veljen kanssa

Martin sairastuttua Annika on pysytellyt tiiviisti vanhempiensa luona Helsingin Siltamäessä. Hän on auttanut arjen pyörittämisessä, ollut tukena, kuuntelijana ja piristäjänä.

– Koin, että vanhempani ovat tarvinneet kannattelijaa. Minun on pitänyt olla vahva, jotta he ovat jaksaneet. Isä sentään suunnittelee tulevaa, mutta äiti panikoi ja pelkää pahinta. Tomin mielestä höösään liikaa, mutta tämä on minun tapani reagoida, Annika sanoo veljestään, laulaja Tomi Metsäkedosta.

Sisarusten välille on syntynyt konflikteja ja erimielisyyttä siitä, miten perheenjäsenten kuuluisi hoitaa roolinsa kriisin keskellä. Tiukassa paikassa erilaiset luonteenpiirteet korostuvat.

– Minä haluan olla konkreettisesti läsnä, veljeni taas antaisi vanhempien olla rauhassa. Välillä ajattelen, että miehillä saisi olla enemmän empatiaprosentteja. Meillä on erilaiset tavat käsitellä asiaa, mutta tähtäämme kuitenkin samaan, isän tervehtymiseen.

Syöpäuutisen aikaan Annika oli Suomessa ilman miestään, sillä Baris oli töissä Turkissa. Mies otti tiedon raskaasti ja tunsi huonoa omaatuntoa, kun ei voinut olla vaimonsa tukena.

– Baris on myötäeläjä, joka konkreettisesti voi huonosti, jos jollain hänen läheisellään on paha olla. Hän tunsi olevansa huono aviomies, kun ei pystynyt olemaan läsnä, Annika kuvailee.

– Minä taas olin salaa iloinen, ettei hän ollut täällä näkemässä, miten rikki itse olin. Kun tulin vanhempieni luota kotiin, olin kuin sumussa, hermostuin pienimmistäkin jutuista ja itkin ahdistustani.

Potkut vai ei?

Samaan aikaan kun kotona opeteltiin arkea syöpähoitojen keskellä, Annika sai työpaikallaan Radio Novassa kutsun yllättävään palaveriin. Kanava uudistaisi ohjelmakarttaansa, eikä uudessa suunnitelmassa ollut enää ohjelma-aikaa Annikan ja Sari Seppälän juontamalle Konttori-ohjelmalle. Se oli ollut kanavan suosituimpia ja myydyimpiä ohjelmia ja Annika Novan tunnetuimpia juontajia.

– Ohjelmauudistuksesta oli kyllä puhuttu pitkään, mutta aina oli painotettu, ettei kukaan saa potkuja. Emme mekään niitä kuulemma nyt saaneet, vaan meille ei vain enää ollut ohjelma-aikaa tarjolla. Mitä muutakaan töiden loppuminen tarkoittaa kuin potkuja? Annika kysyy.

Viimeinen Konttori kuultiin kolme viikkoa palaverin jälkeen.

– Lopetuspäätöstä seurasi hämmentynyt, epätodellinen olo. Ymmärrän uudistukset mutten sitä, että minun ei edes ajateltu pystyvän tekemään ohjelmaa, jota uudistus vaati. Puolestani päätettiin, etten osaisi muuta. Kokemukseni ja ammattitaitoni eivät painaneet mitään. Se tuntui loukkaavalta.

Tökeröltä kuulosti sekin perustelu, että kun putiikki uusii liikeideansa, se uusii myös näyteikkunansa. Radiolle juontajat olivat sen näyteikkuna.

– Meistä kuulemma tulisi liikaa mieleen vanha Nova.

Vanhasta kaartista Sari Seppälä sekä Ile Jokinen jatkavat Novalla ja juontavat sen iltapäiväohjelmaa tutulla nuotilla.

– Takaraivooni on hiipinyt ajatus, ettei lähdössäni ollutkaan kyse pelkästään ohjelmauudistuksesta. Vielä en tarkalleen tiedä, miksi sain lähteä, mutta ehkä se jonain päivänä selviää. Sen ainakin opin, ettei tällaisessa tilanteessa kannata luottaa keneenkään, Annika sanoo.

Omaa suoruuttaankin hän on pohtinut: oliko se liikaa tai koettiinko se ärsyttävänä.

– En silti tahdo muuttaa sitä ominaisuutta itsessäni. Selän takana puhuvia jeesjees-tyyppejä on jo ihan liikaa.

Annika kuvailee itseään hyvällä tavalla kyseenalaistavaksi. Sellaiseksi, joka nyökyttelyn sijaan kysyy mieluummin perusteluja.

– Ikä on saanut minut sentään kyseenalaistamaan nätillä tavalla. Parikymppisenä olin siinä paljon veemäisempi.

Kouluaikoinaan Annikan käytösnumero oli parhaimmillaan kahdeksan, monesti seiskakin. Jos jotain toista kohdeltiin epäreilusti, Annika oli ensimmäisenä äänessä puolustamassa tätä. Epäoikeudenmukaisuus on aina saanut hänet kuohuksiin.

– Joskus olisi ollut viisaampaa sulkea silmäni siltä, mutta en osannut.

Uusia visioita

Radiovuosia Annikalla on takanaan jo kaksikymmentä. Ensin radio NRJ:llä, sitten Stadissa, Novalla ja välillä Kissillä. Nyt päivätöiden päättyessä Novalla hän on 44-vuotias ja elämänmuutoksen edessä.

– Nykymaailmassa tämä on kai tyypillinen ja tilastojen mukaan pahin ikä jäädä työttömäksi, sillä ikäisilleni on tarjolla vain vähän töitä. En kuitenkaan suostu antamaan paniikille periksi. Uskon, että töitä kyllä löytyy, jos niitä on valmis tekemään.

Eikä Annika täysin työtön ole. Erilaiset juontokeikat yleisötapahtumista lanseerauksiin jatkuvat edelleen. Sitä paitsi Annikalla on visioita. Niitä hän on jo aikatauluttanut ja viilannut mielessään.

– Olen peruspositiivinen ihminen. Vaikka elämä on nyt todella koetellut, yritän pitää kiinni ajatuksesta, että hyville ihmisille tapahtuu hyviä asioita. Kaikella on tarkoituksensa, Annika sanoo.

– Ehkä kaikkea seuraakin jotain mahtavaa uutta. On omissa käsissäni, mitä uskallan ja mihin rohkenen.

Annikan uraunelmissa hän onnistuisi yhdistämään kaksi rakkauttaan: matkailun ja työn ihmisten parissa. Turkin-tuntemuksellaan hän voisi vetää pieniä matkailijaryhmiä ja esitellä toisen kotimaansa kävijöille muutakin kuin sen perinteiset turistirysät.

– Olen kehitellyt ideaa erään ystäväni kanssa. Seuraavaksi meidän tarvitsee enää löytää sopiva matkatoimisto kumppaniksemme.

Työntekoa Annika ei pelkää, vaan hän on tehnyt kaikkea laidasta laitaan. Teini-ikäisenä hän aloitti Helsingin Seurakuntayhtymän hautaosastolla, jatkoi sitten sukuselvityksessä ja edelleen puhelinvaihteessa.

Annika on ollut kaupan kassana, vaatemyyjänä, mikroautoradan emäntänä sekä kuntosalin respassa, missä hän veteli lounaaksi hampurilaisia ja pitsoja samalla kun sporttaajat kulkivat salille proteiinipatukoineen. Speden Speleissä Annika viihtyi yli seitsemän vuotta ja mallina reilut kolme.

– En tykännyt olla pelkkä vaatehenkari. Olisin halunnut puhuakin!

Vastoin äitinsä odotuksia Annika työskenteli myös siivoajana sekä risteilyemäntänä.

– Äitiä huvitti, sillä kotini on aina hyrskynmyrskyn ja tulen helposti merisairaaksi.

Kahdessa maassa

Seuraavat työhön liittyvät siirtonsa Annika aikoo tehdä kaikessa rauhassa. Viimeinen palkka tuli maaliskuun lopussa, ja joksikin aikaa tukea tulee ammattiliitosta.

– Välillä olen turhautunut ja meinannut vaipua epätoivoon. Miettinyt, mitä pahaa olen tehnyt ansaitakseni kaikki vastoinkäymiset. Että paljonko tätä paskaa vielä riittää.

Silloin Baris on muistuttanut, että onhan meillä paljon hyvääkin.

– Olemme terveitä, ja vaikka rahaa ei ole törsättäväksi, meillä on katto pään päällä – sekä toisemme.

Aviopari suunnittelee jatkavansa elämistä kahdessa maassa. Toistaiseksi Annika haluaa pysyä mahdollisimman paljon lähellä vanhempiaan.

Annikan mielestä erilaiset arjet Suomessa ja Turkissa ovat hyvää vastapainoa toisilleen.

– Istanbulissa asumme metelin keskellä saman katon alla Barisin perheen kanssa. Täällä taas nautimme hiljaisuudesta ja omasta rauhasta, hän kuvailee.

– Vielä en tiedä, miksi meidän kuuluu elää läpi nämä vastoinkäymiset, mutta niiden tarkoitus varmasti selviää myöhemmin. Hassua, mutta jollain tavalla minulla on helpottunut olo. Uskon, että tässä käy lopulta hyvin.

Lue myös:

Kihlautunut Annika Metsäketo: "Lähipiirin kommentit turkkilaisesta miehestäni satuttivat"

Annika Metsäketo avioliitostaan turkkilaisen Bariksen kanssa: ”Etäsuhde toimii hyvin”

Milloin Annika on viimeksi pussaillut? Katso video menaiset.fi

Annika Metsäketo

Juontaja syntyi Helsingissä 19.2.1971. Naimisissa turkkilaisen Baris Kirkgözin kanssa. Pari meni naimisiin syksyllä 2013 ja asuu Helsingissä sekä Istanbulissa.

Opiskelee turkin kieltä. Harrastaa elokuvia, matkustamista sekä lukemista.

Lopetti työt Radio Novalla helmikuussa.

Laulaja Tomi Metsäketo on Annikan veli ja muusikko Martti Metsäketo isä.

Arttu Wiskarikin pääsi jatkoon Bad Romance -esityksellään. Mitä siitä voi oppia?

Lokakuu on selvästi suomalaisten Bad Romance -kuukausi.

Muistatko vielä Arttu Wiskarin Lady Gaga -esityksen? Wiskari esitti jättihitin Bad Romance alkukuusta MTV-kanavan Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Lauantaina tositoimiin joutuu Saara Aalto, joka valitsi saman kappaleen Britannian X Factor -kilpailun kauhuteemaan.

Jakso jaksolta Saara on osoittanut vahvuutensa sekä laulajana että show-naisena. Viime viikon diivateemassa Saara veti äärimmäisen spektaakkelin, kun hän esitti Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press
Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press

Ei ole epäilystäkään, etteikö Saara esittäisi täydellistä Lady Gaga -show’ta. Mutta kun katsoo Arttu Wiskarin Bad Romance -vedon, voi siitä ottaa avuksi kaksi täsmäoppia – kelle tahansa ja mihin tahansa tiukkaan paikkaan.

1. Välillä kannattaa heittää täysin överiksi

Tämän kauden Tähdet, tähdet -ohjelma käynnistyi todellisella kimalleshow’lla. Moni televisionkatselija yllättyi, kun Artti Wiskari kertoi esittävänsä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romancen.

Ilta-Sanomille Wiskari kertoi, että hän ei pystynyt edes etukäteen treenaamaan kappaletta keuhkoputkentulehduksensa vuoksi. Mies teki kappaleesta omankuuloisensa ja pääsi jatkoon.

– Tämä on täysin vastakohta sille, mitä mä itse teen. On hyvä aloittaa siitä, että heittää niin överiksi kuin pystyy, Arttu Wiskari sanoi esityksensä jälkeen.

Lue myös! Saara Aalto voittoon! Avuksi 5 oppia edellisiltä X Factor -voittajilta

Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen
Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen

2. Mikään ei ole noloa!

Kesken suoran Tähdet, tähdet -lähetyksen Arttu Wiskarille tapahtui lavalla jotain äärimmäisen kiusallista: hänen housunsa ratkesivat. Mutta Arttu ei häkeltynyt. Hän jatkoi Bad Romance -esitystään, vaikka punaiset kalsarit näkyivät.

Onkohan Saara Aallon esiintymisasussa yhtä paljon kimalletta kuin Arttu Wiskarin hopeapuvussa?

Saara Aalto esittää Bad Romance -kappaleen lauantaina 29. lokakuuta Britannian X Factor -livelähetyksessä, joka alkaa kello 22 Suomen aikaa itv-kanavalla.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.