Bile-Dani on tuttu näky Helsingin yössä. Hän viihtyy siellä missä naisetkin, tanssilattialla.

Tinder-maratoneja, kevytsuhteita ja sen oikean etsimistä pikakelauksella. Valtakunnan tv-sinkun bile-Danin tavoin monet ottavat pitkästä sinkkuudesta kaiken irti. Miksi enää edes vakiintua suhteeseen?

Helsinkiläisklubilla on perjantai-iltana yhdentoista aikaan hiljaista. Ison tanssilattian keskellä veivaavat lanteitaan vain tv:stä tuttu bile-Dani ja hänen kaverinsa. Dani ei pelkää esitellä treenattua vartaloaan: illan asuksi hän on valinnut tiukat housut ja kireän t-paidan.

Nyt sinkkumiehet, katse tarkkana! Baaritiskillä notkuu lauma nuoria tyttöjä tennareissaan. Mutta Dani ei tee elettäkään tiskin suuntaan vaan yllyttää kavereitaan vaihtamaan baaria. Siellä kun on kuulemma paremmat bileet.

– Olen pitämässä kavereiden kanssa hauskaa. Jos joku misu illan päätteeksi tarttuu matkaan, se on vain plussaa. Naiselta edellytän kuitenkin täydellisyyttä, mikään läskiperse ei kelpaa, Dani lohkaisee iso hymy huulillaan.

Tuttua puhetta. Bile-Dani alias Daniel Lehtonen on tullut syksyn aikana tunnetuksi räväkkänä naistenmiehenä. Hän osallistui viime keväänä Temptation Island Suomi -ohjelmaan ja on nyt uuden Hottikset-sarjan vetonaula. Sarjassa joukko nirsoja sinkkuja etsii unelmiensa kumppania.

Daniel, porvoolainen 24-vuotias restonomiopiskelija, ei arkaile arvostella naisten ulkonäköä tai nostaa omaa häntäänsä rakastajana. Naisia hän kertoo kaataneensa neljäsataa. Äskettäin hän sekoili skumppa kädessä Bulgariassa bilelomalla, Suomessa kun oli kaikki naiset kuulemma käyty jo läpi.

– Koska olen itse kympin äijä, odotan samaa naiselta. Ulkonäön suhteen en ole valmis tekemään myönnytyksiä. Kympin naisella on suuret, siniset silmät, isot rinnat ja vaaleat hiukset. Lisäksi hän jaksaa bilettää yhtä ankarasti kuin minä, Daniel kuvailee.

Monet pitävät bile-Dania vain julkisuushakuisena roolihahmona, mutta yhtä hyvin hän käy räikeäksi esimerkiksi nykysinkusta: Vaatimuslista kumppanille on pitkä ja täynnä yksityiskohtia kenkätyylistä hiusten väriin, kukaan ei tunnu kelpaavan, uusia tuttavuuksia tulee ja menee. Haluaako kukaan enää sitoutua muuhun kuin yhden illan ilotulitukseen? Deittailukulttuurin sanotaan muuttuneen pinnallisemmaksi ja vain oman mielihyvän metsästämiseksi.

Millaista on sinkkumarkkinoilla nykypäivänä? Ilta bile-Danin kanssa Helsingin yössä on yksi yritys ottaa siitä selvää.

Kauneus ennen kaikkea

Danin seurue siirtyy puolenyön aikaan Helsingin kattojen ylle nuorison suosimalle klubille. Täällä kauluspaitoihin pukeutuneet nuoret miehet jamittavat purkkapopin tahdissa kädet ilmassa ja tytöt heiluttavat peppua omissa ympyröissään. Ilma tuoksuu muotidrinkeille.

Myös Daniel nostaa kädet ilmaan ja nytkyttää itsensä tanssilattialle. Menee vain hetki, kun häntä lähestyy napapaitaan ja piukkoihin farkkuihin pukeutunut nuori nainen. Nainen hieroo takapuoltaan vasten Danielia, joka tarttuu naista lantiosta. Pari keinuu hetken samaan tahtiin.

Huomiolta Daniel ei välty myöskään ulkoterassilla, kun teinitytöt änkeävät kikatellen samaan selfieen hänen kanssaan. Daniel kaappaa tytöt syleilyynsä ja poseeraa kolmikon keskellä voittajahymy huulilla.

– Oletko sä tosiaan niin mulkku kuin annat ymmärtää? tytöt tivaavat.

– Ottakaa siitä itse selvää, Daniel iskee silmää ja häipyy takaisin pöytään kavereidensa luo tyhjentämään ginipulloa.

Danielin jätkäporukassa puhutaan naisista. 27-vuotias Jarkko kaipaisi emäntää itselleen, kun taas Antton, 26, ei missään nimessä halua vielä sitoutua. Daniel kertoo, että hänellä oli viime vuonna pari isoa ihastumista.

– Se on ollut hetkellistä, koska olen tosi kriittinen. Löydän epäkohdat nopeasti, esimerkiksi hiustyylin.

Kuulostaa valitettavasti tutulta. Olen itsekin viettänyt useita vuosia sinkkuna ja tajunnut, että minullakin, vielä yli kolmekymppisenä, on Danin tavoin epärealistisia odotuksia kumppania kohtaan. Vaatimuslistani on kuin tiivistelmä kahdesta eksästäni: miehen pitää olla pitkä, tumma, komea, fiksu ja sporttinen. Vaikka kummankaan kanssa suhteesta ei tullut mitään, olen jatkanut haaveilua samankaltaisesta miestyypistä.

Haaveilen päivittäin suuresta rakkaudesta, mutta toisaalta haluan pitkittää elämänkumppanin löytämistä niin pitkälle kuin mahdollista. Olen elämys­hakuinen ja haluan kokea ennen vakiintumista mahdollisimman monta ihanaa seikkailua ja lopulta, sitten joskus, käpertyä turvallisen kultani kainaloon. Jostakin syystä kumppanin löytyminen tuntuu kaikesta ihanuudestaan huolimatta hieman ahdistavalta. Se olisi paikalleen jäämistä, riitoja tiskivuoresta.

Helpommalta tuntuu ottaa uusi, tämänpäiväisiä fiiliksiä kuvaava selfie ja ladata se Tinderiin. Kuvassa olen hymyilevä sporttimimmi.

Pitkä, ihana sinkkuus

Kun kuuntelen sinkkuja, huomaan, etten ole tuntoineni yksin. Moni mies ja nainen haluaa nimenomaan elää yksin, nautiskella ja deittailla vuosikausia ennen sitoutumista. Ei ole halua eikä tarvetta sitoutua, sillä seuraava deitti voi olla juuri se, joka täyttää vaatimuslistan jokaisen kohdan.

Sinkkuelämän pitkittyminen on iso ilmiö. Yksinasuvat ovat jo enemmistönä isoissa kaupungeissa niin Helsingissä, Tukholmassa kuin New Yorkissa. Sinkkuus ei ole enää häpeä ja merkki epäonnistumisesta, vaan moni suorastaan ihannoi yksin elämistä. Enää ei tarvitse tyytyä ihan kivaan tyyppiin, väljähtäneeseen suhteeseen tai tehdä kompromisseja. Moni pohtii, mikä on minulle hyvä elämä, mikä on minun onneni. Minun.

Ensitreffit alttarilla -sarjan psykologin Mikael Saarisen mukaan juuri liialliset odotukset kumppania kohtaan ovat pariutumisen pääasiallinen este. Toinen syy on sukupuoliroolien hälventyminen.

– Perinteiset pariskunnat ovat kylähullun asemassa, koska yhteiskunta ei enää tue perheen perustamista. Naisetkin rakentavat uraa pitkälti nelikymppisiksi, kunnes tajuavat, että he haluavatkin lapsia.

Monille sinkun elämä näyttäytyy seikkailuna, vapautena, uusina ihmisinä. Minäkin olen alkanut luoda itsestäni vahvaa ja menestyvää naista, joka ei tarvitse ketään. Heikot hetket ja epätoivo on helpompi piilottaa.

Kotisohvalta seksiseuraa

Monien asiantuntijoiden mielestä deittikulttuurin on mullistanut netti ja uuden ajan treffipalvelut, kuten älypuhelimeen ladattava Tinder. Baariin ei enää välttämättä tarvitse lähteä, koska lihatiski löytyy omasta taskusta. Mainostoimisto Miltton Creativen mukaan Tinderillä on Suomessa 102000 aktiivista käyttäjää, ja luku kasvaa koko ajan. Heistä miehiä on 58 prosenttia, naisia 42.

Myös Danilla ja hänen kavereillaan on Tinder ladattuna. Dani esittelee luuristaan matchinsa. Niitä on satoja. Yhdenkään naisen kanssa hän ei kuitenkaan juttele, oli viesti millainen tahansa. Matcheista Dani saa vain hetkellisen egobuustauksen.

– Tinderiä jaksan selailla lähinnä, kun käyn paskalla. Kyllä naisia saa helpomminkin kuin puhelimen kautta.

Itse olen monen tuttuni tavoin koukuttunut Tinderiin. Sen avulla voi paeta tylsiä hetkiä sinkkuyksiössä, keskustella joko syvällisiä tai pervoja. Useimmiten heitetään tyhjänpäiväistä läppää. Kun oikeassa maailmassa ei ole tapahtunut mitään kuukausiin, olen aina palannut Tinderiin pyyhkimään miesten kuvia.

Viime kesänä löysin Tinderistä yhden elämäni sykähdyttävimmistä rakkaus­tarinoista. Jo kuvia plärätessäni kuvittelin, että meidät on luotu yhteen. Näin meidät seikkailemassa yhdessä ympäri maailman, koska mies täytti kaikki ulkoiset toiveeni ja hänellä oli luonteenpiirteitä, joita miehessä arvostan: kosmopoliitti eräjorma. Suhde eteni ensitreffeistä puolen vuoden erottamattomaan yhdessäoloon.

 

Tilannetiedustelu! Olisko lähibaarissa olisi paremmat bileet?

 

Uudet deittipalvelut ovat muuttaneet suomalaista deittikulttuuria kepeämmäksi.

– Tinderissä pääsemme hauskojen kuvien avulla harjoittelemaan deittailukulttuuria, joka meiltä on Suomesta aiemmin puuttunut, Oulussa asuva 31-vuotias miestuttavani sanoo.

Varsinkin ujot miehet peukuttavat palvelua, koska sen avulla on uskallettu tehdä pelinavauksia. Moni osaa ottaa kepeästä deittailusta ilon irti. Eräällä viime vuonna eronneella 37-vuotiaalla espoolaismiehellä on takanaan Tinder-maratoni. Hän kävi kolmessa viikossa 21 eri naisen kanssa tunnin mittaisilla treffeillä. Jatkoon hän valikoi ryhmän naisia, jotka kutsui yökylään.

– Avioliittoni oli niin rankka, etten halua sitoutua. Syön nyt suklaata hyvällä omallatunnolla, Juuso sanoo.

Vain kertakäyttökamaa?

Kriitikot sanovat, että Tinder ja muut uudet deittipalvelut vahvistavat kulttuuria, jossa ihmissuhde on kertakäyttöinen ja vain omia tarpeita tyydyttävä. Deitin voi pyyhkäistä pois elämästään yhtä nopeasti kuin hänet pyyhkäisi sisään. Tapaamisia voi perua selittämättä, deittikumppanin voi hylätä helposti ja itse vain kadota bittiviidakkoon.

Nykysinkku sohii ihmissuhdemarkkinoilla sinne ja tänne, eikä suurin osa uskalla tai halua pysähtyä yhden kohdalle. Monta kertaa on käynyt niin, että olen nähnyt miehen deiteillä toisen naisen kanssa vain muutamia tunteja sen jälkeen, kun olemme viestitelleet.

Sinkun uusi käytöskoodi leviää, ja minustakin on kuoriutunut sarjadeittailija. Olen pitänyt useaan mieheen yhteyttä yhtä aikaa, vaikka olenkin tuntenut siitä huonoa omaatuntoa. Ihmisen kohtaamisen pitäisi olla iso juttu!

Deittailusta on tullut viihdettä. Se addiktoi samaan tapaan kuin Facebookin jatkuva kyttääminen. Olen saanut kevyestäkin keskustelusta hyvän mielen ja tunteen, että jossain voi olla joku täydellinen minua varten.

Erosta edelleen sekaisin

Yöllä puoli neljään mennessä Daniel on ehtinyt juoda itsensä tukevaan humalaan ja jutustella kymmenen eri naisen kanssa. Jokainen nainen on tunnistanut hänet tv:stä, lehti- ja nettijutuista.

Nyt on kuitenkin valomerkin aika, ja Daniel aikoo jatkoille kavereidensa kämpille – ilman seuralaista.

– Naamat tuli vedettyä. Illan aikana piti hätyytellä pois muutama seiskan tyttö.

On aika kaivaa esiin bile-Danin pehmeä puoli. Lopulta Dani avautuukin tyttöystävästään, jonka kanssa hän seurusteli muutama vuosi sitten. Tyttö joutui sairaalaan, eikä Dani osannut auttaa.

– Se oli henkilökohtainen helvetti, mikä jätti tietysti jäljen. En halua puhua siitä enempää. Liian henkilökohtaista, Dani vakavoituu ja sytyttää tupakan.

Samaan roolin vetämiseen törmää sinkkumarkkinoilla koko ajan. Omassa profiilissa voidaan esittää coolia, vahvaa ja riippumatonta, mutta todellisuudessa ehkä nuollaan edellisen suhteen haavoja eikä vielä uskalla edetä seuraavaan. Helppo seksi voi tällöin toimia toipumisen välivaiheena. Ensitreffeillä puhutaan sitten eksästä ja siitä, kuinka ei uskalla ihastua, ettei enää ikinä sattuisi.

Mikael Saarisen mukaan deittipalvelut ovat monelle alibi olla aloittamatta suhdetta, koska sisintä kalvaa pelko hylätyksi tulemisesta.

– Palvelussa oleminen kertoo, että haluat simuloida suhteen alkuja ja olet näennäisesti valmis, mutta et kuitenkaan.

Samalla aikakäsitys on alkanut hämärtyä. Parisuhteiden rakentamiseen ei malteta keskittyä, koska uskomme, että nurkan takana on aina odottamassa parempi vaihtoehto. Suhde käydään läpi pikakelauksella.

– Kaiken halutaan tapahtuvan heti. Ennen vanhaan oltiin kirjeenvaihdossa ja ensitreffit saatiin sovittua kuukausien päähän.

Turhiin deitteihin ei haluta hukata aikaa. Naiset saattavat tentata jo ensitreffeillä, haluaako mies lapsia lähivuosina. Itse olen tuskastunut, jos kiinnostava tyyppi ei ole kolmen illan chättäämisen jälkeen ehdottanut tapaamista.

 

Daniel osaa small talkin naisten kanssa.

 

Sielujen harmoniaa

Dani sanoo ääneen sen, mitä pidetään pinnallisena: ulkonäkö tulee ensin, ja sitten vasta luonne. Evoluutiopsykologien mukaan parinvalinta on aina perustunut ulkonäköön. Onhan ihmisen sielun syvyyksiin vaikea nähdä heti alussa. Deitti­palveluiden kuvissa näkyy asioita, kuten puvun takki ja purjevene, joista saa edes pientä vihiä elämäntyylistä ja mielenkiinnon kohteista.

Moni tuntuu ahdistuvan uusista ulkonäköpaineista. Jos ensimmäinen kuva ei miellytä, koko jutusta ei tule mitään! Ensitreffit alttarilla -sarjasta tutun terapeutin Maaret Kallion mukaan ulkonäkökeskeiset palvelut sopivat huonosti vakavaa suhdetta etsivälle, koska selfien korostaminen vie suhdetta väärään suuntaan jo alussa.

Moni lukee ihmistä pitkälle pelkän ulkonäön perusteella. Itsekin ajattelin, että pystyn valitsemaan Tinderin kaltaisesta katalogista kumppanin itselleni. Mutta sekin mies, jota luulin elämäni rakkaudeksi, pystyi luomaan minulle vain aluksi perhosvatsan, ei sen jälkeen kaipaamaani turvaa ja vakautta.

– Ulkoinen olemus ei kerro, miten ihminen toimii arjessa. Pitää muistaa, että kävelemisen opettelu kestää ihmisellä edelleen vuoden verran. Suhdekaan ei synny tätä nopeammin, Saarinen sanoo.

 

Bile-illan kohokohta: kainaloon löytyy hetkeksi kaksi vaaleahiuksista kympin naista.

 

Sinkkuseikkailujensa jälkeen Danikin haluaa rakkautta, jossa on kyse sielujen harmoniasta, kolahtamisesta.

– Rakkautta ei kannata etsiä. Se voi löytyä mistä vaan. Se tulee, kun on tullakseen. Tänään tai kymmenen vuoden päästä.

Lopulta myös hän haluaa perustaa perheen ja olla saman ihmisen kanssa vielä pappana. Mutta sitä ennen hänellä on kuitenkin tärkeää tehtävää: olisi dj-keikkoja ja pitäisi rikastua. Sitä varten hän tuntuu luoneen myös julkkisroolinsa rääväsuisena naistenmiehenä.

Sarjadeittaillessaan sinkku voisi miettiä, mitä hyvä suhde tarkoittaa itselle.

– Kannattaa purkaa kuvaksi, millaista arjessa olisi. Pussataanko, kun lähdetään töihin ja istutaanko sohvalla lähekkäin? psykologi Saarinen opastaa.

Saarinen kehottaa puhumaan aidoista asioita – ei lempiruuasta tai shoppailuista. Parisuhteen perustamisen kynnyksellä olennaisinta ovat sama arvomaailma ja päämäärä: haluaako jakaa arkea ja uskaltaako kokea läheisyyttä sekä riippuvuuttakin toisesta. Parhaiten kumppanin saattaa löytää omasta lähipiiristä.

– Vain saduissa saa prinssin tai prinsessan ja puoli valtakuntaa. Tosielämässä saa urpon, jonka kanssa opetellaan elämään ja rakastamaan toisia virheistä huolimatta, Saarinen naurahtaa.

Lue lisää:

Ex-työkaveri paljastaa Bile-Danin todellisen puolen

Temptation Island -sarjasta tuttu Bile-Dani: Tämän takia suomalaisnaiset ovat juntteja!

Neljänkympin nainen

Kostea yö bile-Danin kanssa – kelpaako kukaan supersinkulle?

Mutta kelpaako bile-Dani kenellekään? Kympin mies on hänestä kaukana. Sana "mies" ei yksinäänkään päde. Poikahan tuo on. Bilehile, niin kuin nimikin jo kertoo. Kympin mies on nimittäin se kaveri, joka vie jo ensikatseellaan jalat alta, suutelee sitten tajunnan pihalle, osaa keskustella kaikesta - sielunvaelluksesta halonhakkuuseen - ; ennen kaikkea kympin mies on se kundi, joka on vieressä vielä aamulla. Se on se kaveri, joka tekee rakkauden tekoja sen sijaan, että latelisi klisheitä. Se on se...
Lue kommentti

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.

Saara Aalto kertoo olleensa jopa hieman mustasukkainen Meri-kihlattunsa fanituksesta.

Saara Aallon kilpailusta Britannian X Factorissa on iloa myös laulajan kihlatulle Meri Sopaselle, joka pääsi viikonloppuna tapaamaan yhtä eniten ihailemaansa naista – ohjelman tuomaria Nicole Scherzingeriä.

Meri jakoi Nicolen kanssa ottamansa yhteiskuvan Instagramissa.

– Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen koko ajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle, Meri aloittaa kuvan yhteyteen kirjoittamansa tekstin.

– Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana, ja kaikki mun tyypit tietää, miten iso juttu tämä mulle on, Meri hehkuttaa.

”Tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut.”

Merin mukaan Nicolen tapaaminen kruunasi huikean sunnuntai-illan, jonka tuloslähetyksessä Saara pääsi suoraan jatkoon laulukilpailussa.

 

Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen kokoajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle. Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi 😉), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana ja kaikki mun tyypit tietää miten iso juttu tämä mulle on 🙈😅❤️ Kohtaaminen oli upea myös siksi, että Nicole muisti mut! (Saara kun on kertonut tästä hänelle 😁) Hän oli super mukava mulle, halasi ja antoi poskisuudelmat, nappas mun puhelimen ja siinä sit napattiin pari selfietä ja kiitin sitä erityisesti siitä että antaa tukea Saaralle😍 Tämä kruunas kyllä eilisen muuten HUIKEAN illan, kun meidän Saara meni kirkkaasti jatkoon!❤️ Kaikki on mahdollista. HUHU! Tämä viikonloppu jää ikuisesti mun mieleen. @saaraaalto 💖 @nicolescherzy 💖 #nicolescherzinger #nicolescherzy #dreamcometrue

Kuva, jonka Meri (@merisopanen) julkaisi

Saara puolestaan kirjoittaa Instagram-kuvansa yhteydessä, että yksi sunnuntain parhaista hetkistä oli, kun Meri-kihlattu tapasi ”elämänsä rakkauden”.

– Tavatessamme hänellä oli Nicolen kuva lukitusnäytöllään. (Niin paljon hän rakastaa naista, ja minä olin hieman mustasukkainen), Saara kirjoittaa ja kertoo, että nyt kihlatun näytölle on vaihtunut yhteiskuva kolmikosta.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.