Komiikan moniottelija Jaakko Saariluoma on aina sanonut ensin kyllä ja miettinyt vasta sitten, miten tästä selvitään.

Näyttelijä Jaakko Saariluomasta, 47, on viimeistään viime vuosina tullut koko kansan virallinen viihdyttäjä. Putous ja Kingi ovat liimanneet yli miljoona suomalaista ruutujen ääreen parhaaseen katseluaikaan. Tänä keväänä Saariluoma kulkee stand up -kiertueellaan tiristämässä 33 paikkakunnalla nauruhermoja.

Komiikan moniottelijaa on aina ajanut eteenpäin uteliaisuus. Kun Saariluoman puhelin soi, hän vastaa aina kyllä. Vasta sitten hän miettii, miten tästä oikein selvitään.

– Olen aina ollut valmis menemään epämukavuusalueelle. Aina pitää sanoa, että kyllä, uskallan. Muuten on vaarana, että minusta tulee se kaveri, joka kiroaa vanhana kiikkustuolissa.

Töitä menestyksen eteen on pitänyt aina tehdä, ja niitä Saariluoma tekee lujaa parhaillaankin. Onnelin ja Annelin talvi -elokuvan kuvaukset ovat loppusuoralla, ja Kingistä kuvataan vielä viimeiset jaksot. Maaliskuussa alkavan stand up -kiertueen lisäksi luvassa on pari ohjaustyötä.

– Vaikka näyttelijän työ on tällaista ilmaan piirtelyä, työtä pitää tehdä tosissaan.

Ensin tuli taikuus

Seitsemännellä luokalla aloimme harjoitella taikatemppuja kaverini kanssa. Välillä esiintymisjännitys oli niin kova, ettei tempuista meinannut tulla mitään. Olin lapsena ujo ja arka. Jännitin jopa vastata opettajan kysymykseen. Halu esiintyä kuitenkin voitti. Jo 15-vuotiaana esiinnyin taikurina aikuisten juhlissa.

Vartuin Itä-Helsingin Myllypurossa, ja lähiöissä oli 1970–80-luvuilla välillä aika raffi meno. Se oli jännittävä kasvuympäristö. Rankimmat eri lähiöiden nuorten väliset tappelut olivat jo laantuneet siihen mennessä, kun minä tulin siihen ikään. Opin silti, missä kannattaa kulkea ja missä ei. Onneksi valitsin oikeat kaveriporukat, ja ehkä osaksi myös nössöyttäni vältyin hankaluuksilta.

Kaverini oli Linnanmäen sirkuskoulussa, ja hän houkutteli minutkin mukaan. Olin ehtinyt kokeilla monia urheilulajeja, ja akrobatia ja jongleeraus tuntuivat heti omilta.

1980-luvun puolivälissä vaihto-oppilaaksi lähdettiin yleensä Jenkkeihin, ja niin lähdin minäkin. Vietin vuoden Keskilännessä Indianapolisissa maissipeltojen keskellä. Näin ensimmäistä kertaa stand upia televisiossa, esiinnyin koulun näytelmissä ja uin kilpaa koulun joukkueessa. Osallistuin paikalliseen kykykilpailuun taikatemppuja ja vitsejä sisältävällä ohjelmanumerolla. Yllätyksekseni voitin koko kisan. Raahasin jättiläismäiset palkintopokaalit Suomeen asti ja säilytinkin niitä pitkään, kunnes yhden muuton yhteydessä heitin ne pois.

Vaihto-oppilasvuoden jälkeen palasin Suomeen eri tyyppinä. Teatteri oli kasvanut pinnan alla koko ajan, ja palattuani tiesin, että tahdon näyttelijäksi. Pääsin Teatterikorkeakouluun kolmannella yrityksellä. En olisi varmaan jaksanut hakea seitsemää kertaa. Olen onnellinen, että saan tehdä työkseni asioita, joita olen harrastanut.

Parhaan ystävän Kafkan kanssa vuonna 2011.

Perhe juurruttaa

Tällaisissa tivolihommissa voi usein huoletta maalata taivaanrantaa, mutta perhe juurruttaa. Olin äärettömän onnellinen, kun vaimoni odotti ensimmäistä poikaamme. Mutta muistan samalla ajatelleeni, että hitto, nyt en voi muuttaa Peruun. En ollut koskaan edes halunnut muuttaa Peruun. Luopuminen näennäisestä vapaudesta aiheuttaa ristiriitaisia tunteita uskoakseni etenkin miehillä.

Ehkä en olisi ajatellut samalla tavalla, jos olisin työssä, jossa ollaan yhdeksästä viiteen ja jossa on normaali urakehitys. Kun elää nuoruutensa haave-elämää, niin aikuistuminen koitti toden teolla vasta, kun piti pitää huolta jälkikasvusta.

Olen hyvin perhekeskeinen ihminen. Jätin teatterin vähemmälle, kun poikamme olivat pieniä, koska se tuntui vievän kaikki illat. Sitten tilalle tuli stand up -keikkoja. Näin lapsia päivisin, mutta vaimo hoiti heitä illat. Se oli välillä varmaan hänelle rankkaa. Kun nuoremmat kollegani ovat saaneet lapsia, olen sanonut heille: lapset ovat pieniä vain hetken, eikä se aika palaa.

Olen ollut vaimoni kanssa yhdessä 17 vuotta. Hän on savolainen, hauska ja maanläheinen. Hän sanoo aina suoraan, mitä ajattelee, ja on usein myös oikeassa. Kerran seurusteluaikoinamme hän oli katsomassa näytelmää, jossa esiinnyin. Jälkeenpäin kysyin innoissani, pitikö hän esityksestä. 'En tiedä, kun nukuin melkein koko ajan', kuului vastaus. Siinä oli jotain aseistariisuvan suorapuheista. Emme silloin edes tunteneet kovin hyvin.

Vaimoni on täysin eri alalla kuin minä, mikä auttaa pitämään jalat maassa ja luo yhteyden normaaliin elämään. Huomaamme usein asioiden koomisen puolen. Mitään ei pidä ottaa liian vakavasti. Ei varsinkaan itseään, koska ei kukaan muukaan ota sinua vakavasti.

Huumoria ja itseironiaa olen pyrkinyt opettamaan myös kahdelle pojalleni. Jos joku heittää sarkastisen kommentin, on tärkeää ymmärtää, että ne ovat vain sanoja. Olen itsekin viljellyt lapsilleni paljon ironiaa ja sarkasmia. Nyt kun he ovat teinejä, saan korjata omaa satoani.

Olen yrittänyt opettaa, että asioita pitää tehdä tosissaan ja täysillä, mutta pieni pilke silmäkulmassa. Poikani eivät ole jaksaneet katsoa tv-ohjelmiani. Jos he lukevat mieluummin, niin hyvä niin.

Paparazzit-tv-sarjan Jaakko teki ystävänsä Aku Hirviniemen kanssa vuonna 2012.

Työporukasta toiseen

Uraani on vaikuttanut paljon se, että uskalsin jäädä freelanceriksi vuonna 1996. Se oli alkuun tyhjän päällä olemista, mutta on mahdollistanut monenlaiset työt.

Yksi tärkeimmistä yhteisöistä oli Q-teatteri. Siellä oli Tommi Korpela, Elina Knihtilä ja Mari Perankoski, ja olimme kaikki erittäin kunnianhimoisia. Ohjaajat Antti Raivio ja Heikki Kujanpää tekivät hienoja näytelmiä, ja kesäisin meillä oli Suomenlinnassa kesäteatteriesityksiä.

Freelancerin työporukka vaihtuu koko ajan. Minulla on käynyt hyvä säkä, että olen saanut tehdä töitä nastojen tyyppien kanssa. En usko, että jaksaisin mennä samaan paikkaan töihin joka aamu samaan aikaan.

Minulla ei ole koskaan ollut urasuunnitelmaa, vaan olen tehnyt asioita, jotka ovat mielestäni hauskoja. Sitten on myös niitä juttuja, jotka ovat minusta hauskoja, mutta joita kukaan ei katso. Sellainen oli mediamaailmaan sijoittuva Paparazzit-tv-sarja, jonka teimme Aku Hirviniemen kanssa. Mielestäni se oli paras tekemäni ohjelma, mutta se ei löytänyt katsojia. Samaan aikaan Putousta katsoi 1,5 miljoonaa suomalaista. Kontrastit ovat suuria.

Jaakko muistetaan Putouksen suosittuna juontajana.

Lopetin Putouksessa, kun se tuli minun osaltani tiensä päähän. Olin tehnyt ohjelmaa viisi vuotta, ja se oli kasvanut jo niin isoksi kuin mikään voi olla. Työ oli lopetettava ennen kuin se alkoi maistua puulta.

Minusta puuttuu sellainen narsismi, että jaksaisin katsoa omia töitäni. En ole koskaan katsonut Putousta tai Kingiä, ei niitä ole minulle tehty. Ne ovat lopulta viihdeohjelmia ja kertakäyttötavaraa. Katson kaikista tv-ohjelmista aina yhden jakson, jotta tiedän, mikä toimii ja mitä pitää vielä parantaa.

Kingissä Jaakko revitteli letkeälanteisena Arto ”Mosse” Moilasena.

Välillä yksin reissuun

Minun on tärkeää saada olla aika ajoin yksin, sillä työni on hyvin sosiaalista. Nuorempana matkustin mielelläni itsekseni. Kun pääsee yksinäisyyden yli, on ihanaa, että on tilaa omille ajatuksille. Teen vieläkin parin päivän reissuja itsekseni.

Toisinaan vaimoni sanoo, että sulle tekisi nyt hyvää mennä käymään jossakin. Olen aina ottanut sen positiivisena asiana. Niin kauan kuin saa itse pakata laukut, se on hyvä juttu. Viime kesänä olin viikonloppureissulla Lontoossa katsomassa Monthy Pythonin jäähyväiskeikkaa.

Parisuhteessa on tärkeää, että kumpikin voi mennä ja tehdä asioita myös yksin, ja jopa kannustaa toista siihen. Vaimoni on aina ollut ymmärtäväinen ja antanut tilaa sille, että välillä pitää saada mennä. Pyrin samaan myös itse.

Alta kolmikymppisenä reissasin paljon Espanjassa ja Meksikossa. Kyllästyin anglosaksisuuteen ja siihen, että joka puolella puhutaan englantia. Päätin opetella espanjan kielen ja matkoillani espanjankielisiin maihin väitin kaikille, etten puhu englantia. Ensimmäisellä Meksikon-matkallani osasin jo ilmaista itseäni kahdessa eri aikamuodossa.

Jaakko Saariluoma näytteli Putouksessa viisi vuotta. ”Työ oli lopetettava ennen kuin se alkoi maistua puulta.”

Hötkyily on jäänyt

Kun työ on leikkimistä, ei aina oikein muista, minkä ikäinen on numeroissa. Ei tajua vanhentuneensa ennen kuin menee pelaamaan nuorten kanssa ja huomaa olevansa hitaampi. Iän myötä asiat ovat selkiytyneet. Kaikki ei ole enää samanlaisena kaaoksena mielessä. Ei tarvitse olla jokaisessa paikassa ja pääsee vähemmällä hötkyilyllä.

Ajankäytössä minulla on vielä opettelemista. Olen siinä aivan huithapeli. Saatan unohtua ajatuksiini jonnekin ja arvioin
ajat välillä epärealistisesti. Kuvittelen esimerkiksi, että ehdin ruuhka-aikana tunnissa Helsingin keskustaan asioille ja takaisin kotiin. Itselleni selitän piirteen niin, että olen ikuinen optimisti.

Minulla on aina monta projektia päällekkäin, ja työn ja vapaa-ajan raja on häilyvä. Välillä tuntuu, että hommia voisi tehdä vähän vähemmänkin. Tällä hetkellä downshiftaaminen ei kuitenkaan ole mahdollista. Se on mielestäni ookoo niin kauan kuin tykkää työstään.

Viime vuodet ovat menneet tietyllä tavalla oravanpyörässä. En tiedä, olenko aina pysynyt itse perässä. Jossain välissä olisi varmaan hyvä pysähtyä ja miettiä, mitä seuraavaksi haluaa. Olisi hauska löytää vielä jokin uusi juttu, josta innostuisi todella paljon.”

Lue lisää:

Odotettu Kingi alkaa tänään – 8 vastausta mieltä askarruttaviin kysymyksiin

Hiljainen mies rintamalla.

Jaakko
Saariluoma

Näyttelijä, ohjaaja ja stand up -koomikko syntyi Helsingissä 25.7.1967.

Esiintynyt useissa televisio-ohjelmissa, esimerkiksi supersuositussa Putouksessa. Näytellyt ja ohjannut myös teatterissa ja elokuvissa.

Stand up -komiikan pioneereja Suomessa. Maamme nauru -kiertueella maalis-toukokuussa.

Asuu Helsingissä vaimonsa sekä 15- ja 13-vuotiaiden poikiensa kanssa.

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.