”Sijoitukseni hinnalla ei saisi 30 neliön asuntoa Helsingistä”, Kirsi kertoo maakaupoistaan Kolumbiassa. Kuva: Liisa Valonen
”Sijoitukseni hinnalla ei saisi 30 neliön asuntoa Helsingistä”, Kirsi kertoo maakaupoistaan Kolumbiassa. Kuva: Liisa Valonen

Aiemmin Kirsi Salo opasti ihmisiä vaurastumaan, nykyään hän haluaa elää rahasysteemin ulkopuolella. Seuraavaksi Kirsi rakentaa oman yhteisön Kolumbiaan.

No nyt sitä miestä tarvittaisiin.

Hyvinvointivalmentaja Kirsi Salon, 50, luona Helsingin Laajasalossa kissat ovat rikkoneet ­kotipihan portin ja livahtaneet omille teilleen. Toinen kissoista istuu nyt talteen napattuna naapurin saunassa odottamassa kotiinpääsyä. Toisen haavoja hoidetaan eläinlääkärissä sen saatua köniinsä tappelussa.

Kissat pitäisi ehtiä hakea kotiin ja porttikin korjata ennen kuin ne keksivät taas karata omille teilleen.

Kirsin kanssa olisi syytä olla muutakin kuin käsistään kätevä remonttimies. Pitäisi olla mielellään myös henkistynyt, herkkä ja hyvässä kunnossa; kovaa kuntoa tarvitaan Kirsin uudessa kotimaastossa kolumbialaisten vuorten rinteillä.

Nuo vuoret ovat tällä hetkellä Kirsin suurin intohimo ja innostuksen kohde.

– Ehkä elämässäni ei olekaan nyt miestä, koska rakastan niitä vuoria niin paljon, Kirsi nauraa.

Tantran pehmentämä

”Sen jälkeen kun erosin poikieni isästä kuutisen vuotta sitten, olen viettänyt enimmäkseen aikaa itsekseni lasten kanssa. Minulla on ollut vain kaksi ihmissuhdetta, melko lyhyitä molemmat. Viihdyn hyvin yksin, mutta aika ajoin kaipaan läheisyyttä ja yhdessä nauramista. Ovathan miehet parhaimmillaan aivan ihania.

Olen opiskellut tantraa, mutta nyt intensiivisimmät tantravuoteni ovat ohi. Vain sen ydinajatus jäi elämääni: emotionaalinen herkkyys ja autenttisuus, se, että tunnen syvästi enkä pelkää sitä.

Tantra tarkoittaa paljon muutakin kuin makuuhuonetta. Ihmissuhteessa se on sitä, ettei takerruta toiseen ja että itsestä näytetään kaikki värit heti tutustuessa. Voin mennä treffeille meikittä ja tukka pystyssä ja listata miehelle syyt, miksi hän todennäköisesti jättäisi minut: olen vaatelias, vähän päällepäsmäri ja uskon tekeväni monta asiaa paremmin kuin hän.

”En esitä sellaista, josta uskon miehen tykkäävän, vaan tuon itseni suhteeseen sellaisena kuin olen.”

En esitä sellaista, josta uskon miehen tykkäävän, vaan tuon itseni suhteeseen sellaisena kuin olen. Ihminen, joka tiedostaa ja tuntee itsensä, on pehmeämpi ja kiinnostavampi kumppani.

Tantra vaikutti voimakkaasti myös seksuaalisuuteeni, siihen millainen olen ja mihin enää tyydyn intiimissä suhteessa. Minulle intiimiys on henkinen kokemus. Miehen ei tarvitse osata tantraa, mutta hänen pitää uskaltaa olla emotionaalisesti auki ja läsnä. En kestä ympäristöä, jossa keskitytään vain fyysisyyteen ja johon tuodaan vanhat pelot ja epävarmuudet.

Tantralla on vähän kaksipiippuinen kaiku. Jos mainitsen opiskelleeni sitä, osa miehistä kiinnostuu kovasti, osa lähtee juosten karkuun. Työssäni hyvinvointivalmentajana yhdistän joitakin tantrisen filosofian metodeja muihin työkaluihin.”

Itkisitkö onnesta?

”Olen tehnyt urallani jyrkkiä käännöksiä. Olen seikkailijaluonne ja minulla on herkät sensorit sille, miten hyvin voin tai viihdyn. Kun työssä tulee piste, etten enää tunne kukoistavani tai valoni sammuu, sanon rohkeasti kiitos ja siirryn eteenpäin. Usein olen lähtenyt tietämättä mihin ja vain luottaen, että jotain minulle tarkoitettua tulee eteen. Aina on tullut.

En valinnut hyvinvointialaa, se valitsi minut. Olin jo muutaman kerran kieltäytynyt Valmentamon hyvinvointivalmentajakoulutuksesta, kunnes lopulta innostuin. Koulutus olikin tärkeintä, mitä olen elämässäni saanut. Se muutti minut ja ajatteluni täysin.

Opetuksessa käytiin läpi omaa sisäistä maailmaa, uskomuksia, rajoittavia ajatuksia ja pelkoja. Sain työkaluja, joilla ne purettiin pois. Pikkuhiljaa sisäinen olotila olikin puhdas ja vapaa. Minua ei rajoita juuri mikään.

Aloin kiinnostua siitä, kuinka ihminen toimii. Pian muut alkoivat hakeutua luokseni ongelmineen. Toisten huolia ratkoessani päätin, että tästähän tulee seuraava työni. Mielenkiintoni tätä työtä kohtaan on kantanut pisimpään elämässäni.

”Minulta kysyttiin, enkö pelkää leimautuvani hörhöksi. En pelkää sitä yhtään.”

Myöhemmin kiinnostuin syvemmin henkisyyteen liittyvistä asioista. Silloin minulta kysyttiin, enkö pelkää leimautuvani hörhöksi. En pelkää sitä yhtään. Minulla on pirun hyvä olla omassa uskomusmaailmassani. Niiden, jotka eivät vähintään kerran päivässä itke onnesta, kannattaa miettiä, pitäisikö hörhöä sittenkin kuunnella.

Opetukseni tärkein sanoma on herkkyyden löytäminen itsessä. Meidät opetetaan lapsesta lähtien torjumaan tunteitamme. Lasta rangaistaan kiukuttelusta tai itku yritetään heti tyynnytellä. Koulumaailma vaatii kovuutta, vaikka teini-ikäiset ovat oikeasti sikaherkkiä. Ihmiset vaientavat suuret tunteensa, koska eivät osaa tunnistaa ja käsitellä niitä.

Olen täysin tympääntynyt yhteiskuntaan, jossa elämme. Kaikki pyörii rahan, vallan ja ahneuden ympärillä. Miksi olemme lakanneet pitämästä huolta toisistamme ja planeetastamme? Päättäjät tukevat mieluummin jotain Talvivaaraa kuin vanhuksia ja lapsia. Tunnen ihmisten tuskan niin vahvasti, että kun mietin näitä, alan taas itkeä. Nykyinen meno on niin sairasta, etten voi elää täällä enää.”

Vapaasti virtaava raha

”Nyt näytän omalla esimerkilläni, ettei elämän muuttaminen niin vaikeaa ole. Luon oman yhteisöni Kolumbiaan, josta olen ostanut 63 hehtaaria maata. Kauppaan kuului myös talo, vesiputouksia, kahvipensaita, avokadoviljelmä sekä yksi muuli. Niiden ympärille rakennutan uuden kylän: koteja, viljelmiä ja hyvinvointikeskuksen. Suunnitelmat ovat jo hyvässä vauhdissa.

Kirsin yhteisön osakkaat jakavat kiinnostuksen terveelliseen ravintoon. ”Isoa ystäväpiiriäni yhdistää visio siitä, miltä onnellinen elämä näyttää.” Kuva: Kirsin kotialbumi
Kirsin yhteisön osakkaat jakavat kiinnostuksen terveelliseen ravintoon. ”Isoa ystäväpiiriäni yhdistää visio siitä, miltä onnellinen elämä näyttää.” Kuva: Kirsin kotialbumi

Päädyin Kolumbiaan, kun aloin etsiä helpompaa elämää. Se ei tarkoita lojumista ja työn välttelyä vaan oman ruuan kasvattamista, maasta elämistä ja omavaraista elämää rahasysteemin ulkopuolella. Että voisin tehdä pelkästään asioita, joista nautin. Kolumbiassa on trooppinen ilmasto ja maa on hedelmällistä.

Yhteisööni muuttaa samanhenkisiä eri alojen osaajia ympäri maailmaa. Kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen: jokainen vastaa hommasta, johon tuntee kiinnostusta. Luotan, että porukkamme toimii, sillä kukaan meistä ei ole sisältä niin rikki, että tarvitsisi vallan tunnetta eikä niin tyhjä, että himoitsisi ulkoista vaurautta. Kaikki, mitä tulee, sijoitetaan takaisin kylään ja maahan.

Yhteisömme ei tarvitse puoluesysteemiä tai vallanpitäjiä toimiakseen, eihän niitä ollut vanhoilla alkuperäiskansoillakaan. Kylän vanhimmat naiset saattoivat olla päättävä elin, koska he osasivat ajatella monen sukupolven yli. Siksi minä olen vitsaillut olevani kylän pormestari. Toisena mukaan tullut kutsuu itseään kuninkaaksi.

Kun innostun jostain, tutkin asian perinpohjaisesti. En ole lähtenyt Kolumbiaan harhakuvitelmien perässä. Olen perehtynyt alueen myrkkykäärmeisiin, skorpioneihin, keltakuumeeseen, rikollisuuteen ja turvallisuusriskeihin.

Lähimmässä kylässä Santa Martassa pätee sama sääntö kuin Helsingissäkin: öisin ei kannata kekkuloida kännissä kalleimmat korut kaulallaan. Olkihatussani, risoissa shortseissa ja multaa pohkeissani en näytä naiselta, jolla olisi rahaa pankkitilillään.

Vaikka kaikki menisi pieleen, pahimmillaan menettäisin ehkä puolet säästöistäni. Mitä siitä?

Minulla ei ole minkäänlaista suhdetta rahaan. Sitä on, koska annan sen virrata vapaasti. Olen asunut kahdeksan neliön yksiössä, jossa suihku oli vessan päällä. Olin yhtä onnellinen kuin nyt sadan neliön talossani uima-altaalla.

” Olen onnellinen kodissa, joka rapistuu samaan tahtiin kuin minä.”

Eilen katselin vessassa, miten kulahtanut ovi siellä on ja mietin, pitäisikö se päivittää. Mutta miksi ihmeessä vaihtaisin oven, joka vielä kääntyy saranoillaan? Vieraat tuumivat kyläillessään, että kymppitonnilla talosta saisi tosi hienon, mutta olen onnellinen kodissa, joka rapistuu samaan tahtiin kuin minä.”

Äideistä ja lapsista

”Olen opetellut eroon entisestä minästä, jolla piti olla kaikki narut käsissään. Se oli hirveä, supistava tila elää. Tiuskin ihmissuhteessani ja stressasin jutuista, joihin en voinut vaikuttaa. Tapa oli seurausta lapsuudestani, joka ei ollut se kaikkein vakain.

Olin eroperheen lapsi, ja myös äiti eli samaan aikaan omia kasvunvuosiaan. Hänellä oli työ ja omat juttunsa, minulla leikit, koulu ja kaverini. Emme harrastaneet yhdessä, eikä äiti puuttunut koulunkäyntiini.

Minua ei kasvatettu mitenkään – en oikeastaan tiedä, mitä se on. Kasvoin omanlaisekseni, kun kotoa ei siirretty minuun asenteita, odotuksia, arvoja tai ennakkoluuloja.

Onneksi niin. Äiti totesi jo kauan sitten, etten tarvitse hänen neuvojaan. Hän tyytyy kauhistelemaan ratkaisujani ja hokee herran jestas. Meillä on äidin kanssa kiva suhde. Hän on hersyvä, iloinen ja herkkä nainen. Roolimme eivät ole kääntyneet, vaikka hän on jo iäkäs: äiti ei tarvitse minun huolenpitoani. Aktiivinen elämä taitaa olla hänen pitkän ikänsä salaisuus. Hän löysi vastikään miesystävänkin.

Omat poikani ovat nyt 10- ja 12-vuotiaita. He ovat saaneet erilaisen lapsuuden kuin minä. Olen tykännyt antaa pojilleni kaikkea, mitä he ovat halunneet. Nyt perästä käsin on pitänyt opetella, mistä tulee impulssi haluta asioita ja mitä oikeasti tarvitaan. Puhumme paljon planeetasta ja luonnonvaroista. Hiljattain toinen pojista nimesi kolme suurinta toivettaan. Ensimmäinen niistä oli, etteivät napajäätiköt sulaisi ja jääkarhut hukkuisi.

Pojat ovat käyneet Kolumbiassa katsomassa tiluksia. He saavat päättää, kuinka pitkiä jaksoja haluavat siellä viettää. Koulu kyllä hoituu etänäkin. Yhteisömme tohtorit ja filosofit ovat yli­opisto, jonka rinnalla suomalainen koulujärjestelmä kalpenee.”

Ikääntymisen ihanat merkit

”En ole koskaan ollut himokuntoilija, mutta viime aikoina olen lenkkeillyt. Poikien kanssa kiskomme kahvakuulaa. Haluan olla voimissani, kun alamme rakentaa Kolumbiassa. Olen ollut plösömpi ja timmimpi aina sen mukaan, mitä olen tehnyt arjessani. Kroppani reagoi yhä treeniin nopeasti.

Täytin helmikuussa 50 vuotta. Vielä kymmenen vuotta sitten tuntui tärkeältä näyttää nuorekkaalta, ja halusin peittää iän tuomia merkkejä. Nyt se kaikki on menettänyt merkityksensä. Elämän ja naurun jäljet tekevät ihmisestä kiinnostavamman. Ikääntyneet puhuvat ihanasta armollisuudesta – olenkohan nyt matkalla sitä kohti? Tantra on muuttanut käsitystäni kauneudesta. Se opetti tuntemaan ihmisen sisäisen kauneuden ja sivuuttamaan ulkoiset tekijät. Se, mitä silmistä näkyy, on tärkeintä.

” Minua ei haittaa, jos miehellä on harmaa tukka, kunhan mieli ja kestävyys ovat kuin nuorella.”

Jostain syystä nuoremmat miehet lähestyvät ­minua, vaikka toivoisin löytäväni jonkun lähempänä omaa ikääni. Minua ei haittaa, jos miehellä on harmaa tukka, kunhan mieli ja kestävyys ovat kuin nuorella. Usein vain on niin, että ikäiseni miehet ovat sisältä pysähtyneitä ja henkisesti luovuttaneita.

En ole nähnyt vaivaa löytääkseni ketään. Minulla on tunne, että projektini Kolumbiassa voi tuoda eteeni jonkun erityisen. Unelmoin, että meitä yhdistäisi yhteinen visio ja rakkaus maahan. Mies jaksaisi juosta vuorta ylös ja alas – ja vielä laulaisi mennessään.”

Kirsi Salo

Hyvinvointivalmentaja ja yrittäjä on syntynyt 7.2.1967 Helsingissä.

Asuu 10- ja 12-vuotiaiden poikiensa kanssa. Lasten isä on muusikko Sammy Aaltonen.

Tunnetaan juontajana ja uutistenlukijana. Kauppatieteiden maisteri työskenteli aiemmin rahoitusalalla ja talousvalmentajana.

Perustaa ekoyhteisöä Kolumbiaan. Kylään nousee muun muassa hyvinvointikeskus, joka toimii kurssikausien ulkopuolella hostellina.

Linda Liukkaan tärkein kohderyhmä on pienten lasten isät.

Linda Liukas on palkittu lastenkirjailija ja koodauslähettiläs. Liukkaan tietotekniikka-aiheiset Hello Ruby -lastenkirjat ovat olleet jättimenestys maailmalla: ensin hän keräsi kirjoilleen 380 000 euron arvoisen joukkorahoituspotin ja voitti sitten kiinalaisen 130 000 euron arvoisen muotoilupalkinnon.

Liukkaan uusin, keskiviikkona julkaistu kirja vie lapset tutkimusmatkalle internetiin. Kirjasarjan oikeudet on myyty 22 kielialueelle.

Vaikka Liukkaan teokset ovat lastenkirjoja, kirjailija on kertonut tärkeimmäksi kohderyhmäkseen pienten lasten isät. Hänen mukaansa isien roolimallilla on tärkeä vaikutus pienten tyttöjen päätöksiin.

– Ollessani pieni muut isät sanoivat tietokoiden olevan kalliita aikuisten juttuja. Oma isäni sen sijaan opetti, ettei ole asiaa, mitä ei voisi tietokoneella korjata. Opettelimme yhdessä juttuja ja välillä mokailtiin, Liukas muistelee.

”Sanonkin pienille tytöille, että he voivat olla vaikka ballerina-koodaajia.”

Liukkaan mukaan koululla on paljon vaikutusta lapsen asenteisiin, mutta vanhemmilla vielä suurempi. Liukas haaveileekin omistavansa kymmenen vuoden päästä koulun, jossa teknologiaa kehitetään yhdessä lasten kanssa.

– Lapsia pitää kannustaa löytämään oma juttunsa, ja heitä pitää altistaa uusille asioille. Ei suljeta liian aikaisin mahdollisuuksia lapselta. Sanonkin pienille tytöille, että he voivat olla vaikka ballerina-koodaajia.

Ruby pienten poikien esikuvana

Teknologia-alalla vallitsee vieläkin merkittävä naispula. Liukas kannustaa naisia innostumaan alasta, sillä teknologiaan tarvitaan naisten näkökulmia.

– Ohjelmoija on se henkilö, joka käyttää tietokonetta ratkaistakseen maailman ongelmia, ja tarvitsemme naisten näkemystä. Tietokoneella voi ilmaista itseään ja muuttaa maailmaa paremmin kuin millään muulla, Liukas sanoo.

Kun Liukkaan ohjelmointityöpaja Rails Girls alkoi menestä, hän kohtasi vanhempia miehiä, jotka yrittivät neuvoa joka käänteessä.

– Kun sulkee korvansa setämiesten kritiikiltä, ei törmäile lasikattoihin.

Liukas kertoo ylpeimmäksi hetkekseen sen, kun pienet pojat ovat tulleet kertomaan hänelle, että kirjojen naiskoodaaja Ruby on heidän esikuvansa.

– Se on feminismiä parhaimmillaan, kun nainenkin voi olla teknologia-alan esikuva.

 

Madonna juhli viikolla syntymäpäiviään ja julkaisi sen kunniaksi kuvan koko perheestään.

Popin kuningatar Madonna, 59, jakoi perjantaina ensimmäistä kertaa koskaan yhteiskuvan kaikkien lastensa kanssa. Kuvassa Madonnan kanssa poseeraavat pojat Rocco, 17, ja David, 11, sekä tyttäret Lourdes, 20, Mercy James, 11, ja 4-vuotiaat kaksoset Estere ja Stella.

Kuva on julkaistu Madonnan syntymäpäivän kunniaksi. Hän täytti 59 vuotta 16. elokuuta. Syntymäpäiviään hän juhli Italiassa.

 

Birthday 🎉🎂🎈🇮🇹♥️

A post shared by Madonna (@madonna) on

Lourdes ja Rocco ovat Madonnan biologisia lapsia. Lourdesin isä on Madonnan entinen henkilökohtainen valmentaja Carlos Leon. Roccon isä on elokuvaohjaaja Guy Ritchie, jonka kanssa Madonna erosi vuonna 2008. David, Mercy James, Estere ja Stella ovat adoptoitu Malawista.

Madonna adoptoi Esteren ja Stellan Malawista viime helmikuussa. Alkuvuodesta prosessi tuotti ongelmia. Tyttöjen isä väitti, ettei adoptio mennyt hänelle kerrottujen suunnitelmien mukaan.

– Minulle kerrottiin alussa, että Esther ja Stella menevät asumaan rikkaan naisen luo ulkomaille, ja että hän antaa heille kunnon koulutuksen ja palauttaa heidät sitten minulle, asumaan kanssani ja auttamaan perhettäni, tyttöjen biologinen isä Adam Mwalen kertoi.

Lue lisää täältä: Madonna julkaisi iloisen videon adoptiokaksosistaan – tyttöjen isä väittää, että häntä on huijattu

Myös Madonnan aiemmat adoptiot kuohuttivat. Vuonna 2006 laulaja adoptoi Malawista Davidin ja vuonna 2009 Mercy Jamesin. Erityisesti Mercyn adoptio synnytti kritiikkiä.

Tytön äiti kuoli synnytyksessä, ja sukulaiset sijoittivat lapsen orpokotiin. Jälkikäteen isovanhemmat kuitenkin kertoivat suunnitelleensa, että olisivat ottaneet lapsen hoitaakseen, kun tämä on 6-vuotias. He syyttivät Madonnaa lapsen varastamisesta ja repimisestä juuriltaan. Alun perin he olivat hyväksyneet adoption.

Juttua muokattu 20.8. 12.35: Lourdesin isä on Madonnan entinen henkilökohtainen valmentaja Carlos Leon. Ei Guy Ritchie, kuten aiemmin jutussa kerrottiin.

”Kohta lavalle tulee jäbä, joka ei ole koskaan esiintynyt näin isolle porukalle”, Cheek sanoi kutsuessaan Antin lavalle. 

Vuoden 2018 helmikuussa ensi-iltansa saava Veljeni vartija -elokuva on herättänyt runsaasti huomiota jo viime keväästä saakka. Tuolloin saatiin ensimmäisen kerran tietää, että leffassa Jare Tiihosta eli Cheekiä näyttelee Antti Holma.

Moni on pohtinut, miltä näyttelemisestä tunnettu Antti kuulostaa ja näyttää räppärinä.

No, nyt siitä on saatu esimakua. Eilen Tampereella järjestetyillä Blockfest-festivaaleilla saatiin kuulla ja nähdä ensimmäinen maistiainen Antista Cheekinä. Profeettojen festarikeikan aikana räppäri kutsui Antti lavalle esittämään kappaleensa Äärirajoille.

– Mua on jännittänyt tänään tää keikka paljon enemmän, kuin mikään keikka pitkään aikaan. Mulla on parikin syytä siihen, Cheek aloittaa Antin esittelyn.

– Osa teistä tietää, että me ollaan kuvattu tällaista Veljeni vartija -elokuvaa. Meillä on tänään tarkoitus kuvata viimeisiä kohtauksia. Sen takia mä tarviin kohta sitä Blockfest-rakkautta enemmän kuin koskaan, koska kohta lavalle tulee jäbä, joka ei ole koskaan esiintynyt näin isolle porukalle eikä nähny tällaista mitä täällä on tai kokenut tällaista.

Cheek pyytää porukkaa laulamaan ja bailaamaan mukana.

Katso osa Antin esiintymisestä tästä:

Eilen illalla Antti kommentoi esiintymistään Twitter-tilillään: 

Antti nähdään valkokankaalla myös Jaren veljenä Jerenä.

– Ajattelen, että tässä leffassa on kolme roolia Jare, Jere ja Cheek. Tarkkailin Jaren tapaa olla maailmassa. Jeressä minua kiehtoo se, että rauhallinen tyyppi voi kiihtyä nollasta sataan, Antti kommentoi viime kesänä Me Naisille.

Antti julkaisi pari viikkoa sitten kuvan Mersusta, jolla ajelee elokuvan kuvausten ajan. Auton rekisteriotteessa lukee A-HOLE. ” Nuo kilvet tosin haaveena vasta”, Antti kirjoitti kuvan yhteydessä.

Juttua muokattu 20.8. klo 9.18: Muokattu kirjoitusvirhe.

Kauppias Sampo Kaulasen isä teki itsemurhan vuosi sitten. Vierellä Minttu-vaimo seurasi, miten lupsakka Sampo muuttui synkäksi. – Jos surua alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä.

Sampo Kaulasen, 38, ja Michele Murphy-Kaulasen, 37, Tampereen-kodin lattialla makaa levällään puolitäysi matkalaukku. Se kertoo tarinaa nopeista lähdöistä, ahkerasta reissaamisesta ja siitä, että jotakuta saa aina ikävöidä.

Alkukesästä Sampo vietti kuusi viikkoa Filippiinien viidakossa Selviytyjät Suomi -ohjelman kuvauksissa. Siitä muistuttavat pukeva rusketus ja kymmenen kiloa kaventunut olemus.

Juuri nyt Sampo, Mintuksi kutsuttu Michele ja perheen nuorimmainen Rianna, 3, ovat kaikki samassa maassa ja samassa kodissa.

Tampereen lisäksi Sampolla ja Mintulla on toinen koti Äkäslompolossa Ylläksellä. Siellä sijaitsee myös perheyritys, kuulu Jounin kauppa, jota ennen Sampoa isännöivät hänen vanhempansa Anne ja Esa Kaulanen.

– Kulunut vuosi on ollut meille hirveän raskas, Sampo Kaulanen aloittaa.

”Isän kuolema jätti elämäämme tyhjiön.”

Keväällä 2016 koko perheen elämä muuttui peruuttamattomasti. Mielenterveysongelmista pitkään kärsinyt Esa Kaulanen teki itsemurhan psykiatrisessa sairaalassa. Hän oli kuollessaan 62-vuotias. Eläkepäivät jäivät viettämättä, lastenlasten varttuminen näkemättä. Puoliso Anne jäi leskeksi 36 yhteisen vuoden jälkeen.

– Isän kuolema jätti elämäämme tyhjiön. Valtavan surun, jossa on mukana myös kiukkua ja katkeruutta, Sampo Kaulanen sanoo.

Hän on vanhempiensa ainoa lapsi.

Koko perheen suru

Uutinen tuli yllättäen, tavallisena toukokuisena tiistaina, kuten sellaiset uutiset niin usein tulevat. Minttu oli saanut tiedon ensin ja soitti Tampereelta Sampolle, joka oli auton ratissa matkalla Ylläkseltä Ouluun.

Suru-uutinen muutti kaiken hetkessä. Piti hankkiutua pohjoiseen niin pian kuin mahdollista. Minttu lensi Riannan kanssa Rovaniemelle, ja Sampo poimi heidät kyytiinsä lentoasemalta.

– Kun kohtasimme, Sampo oli täysin ilmeetön, surun jähmettämä. Vei viikkoja, ennen kuin hän pystyi millään lailla käsittelemään menetystään, Minttu muistaa.

”Alussa olin eniten huolissani äidistäni.”

Lapsille he kertoivat tapahtuneesta heti, kaunistelematta tapaa, jolla vaari oli menehtynyt. Suoruus ja rehellisyys ovat tällaisissa asioissa parasta, Sampo ja Minttu uskovat. On tärkeää, että lapsi kuulee ikävänkin totuuden vanhemmaltaan, ei ilkeänä juoruna muualta.

– Alussa olin eniten huolissani äidistäni. Mietin, miten ihmeessä hän jaksaa yksinäisyyden pitkän avioliiton jälkeen. Äiti on ihana ihminen, jolle olisin suonut onnelliset eläkepäivät yrittäjän ankaran arjen jälkeen, Sampo sanoo.

Isän kuolemasta käynnistyi perheessä uusi ajanlasku.

–  Kaikki jakautuu tästedes aikaan sitä ennen ja sen jälkeen.

Avoimuus voi auttaa

Esa Kaulanen oli sairastanut vuosikymmeniä kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Sairaudessa vuorottelivat mania ja masennus. Maniavaiheessa kauppias tilaili ylenpalttisesti tarpeetonta tavaraa ja painoi töitä lähes yötä päivää.

Syvissä, mustissa masennusjaksoissa hän tuskin pääsi ylös sängystä ja puhui jatkuvasti itsemurhasta. Jutut muuttuivat iän karttuessa yhä levottomammiksi. Esa myös häpesi sairauttaan, mielensä särkymistä, vaikka perheenjäsenet yrittivät selittää hänelle, ettei mitään hävettävää ole. Viimeisinä vuosina kalastus ja mökillä puuhailu – asiat, jotka ennen olivat tuottaneet Esalle iloa – muuttuivat merkityksettömiksi. Ilo katosi.

– Esa puuskahti kerran, että aikoo päättää päivänsä, Minttu muistaa.

– Muille perheenjäsenille se oli jo siinä vaiheessa arkista puhetta, mutta minulle uutta. Sanoin Esalle, että älä mieti tuollaisia, olet tärkeä meille ja lapsenlapsille. Pian lapset unohtavat minut, hän totesi. En saanut häntä uskomaan muuta.

– Isän kohtalo vahvisti uskoani siihen, että vaikeistakin asioista täytyy puhua. Mielen sairauksiin ja itsemurhiin liittyvä häpeä pitäisi jo jättää menneisyyteen, Sampo painottaa.

Kaikki ihmiset hänen ympärillään eivät ole katsoneet avoimuutta hyvällä silmällä. Olisi syytä pitää suu soukemmalla, Sampo on saanut kuulla. Olla jakamatta asioita, jotka tekevät kipeää ja joihin liittyy häpeän stigma.

– Jos pystyn puhumalla auttamaan edes yhtä ihmistä, olen toiminut oikein, Sampo uskoo.

Vaikeat kysymykset

Perheenjäsenen kuolemasta käynnistyi loputon vyöry käytännön asioita. Hautajaisten suunnittelu, perunkirjoitus, perheyrityksen lopullinen sukupolvenvaihdos pikakelauksella. Eikä puhettakaan, että Sampolla ja Mintulla olisi viime keväänä ollut mahdollisuus keskittyä vain niihin.

Lapset piti hoitaa, etukäteen lukkoon lyöty kesäkiertue ympäri Suomen Jounin kaupan myymäläautolla täytyi toteuttaa. Sopimukset kesätapahtumiin olivat sitovia. Elämän piti jatkua, oli mikä oli. Tien päälle Sampo lähti vain kolme päivää suru-uutisen jälkeen.

Lähes jokaisella kauppa-auton asiakkaalla läpi Suomen oli Sampolle sanottavanaan myötätunnon sana. Sosiaalisen median tempauksista ja televisiosta tuttu, leppoisa pohjoisen mies on helposti lähestyttävä hahmo. Julkkis, joka kerää ihmisiä ympärilleen missä tahansa liikkuukin ja jolle on helppo puhua myös vaikeista asioista. Moni halusi jakaa hänelle oman tarinansa läheisen menettämisestä.

Yleensä ihmisten kohtaaminen on Sampon mielestä ihan mukavaa. Surun keskellä oli toisin. Asiasta puhuminen uudelleen ja uudelleen vieraiden ihmisten kanssa oli raskasta.

– Kaikki tarkoittivat hyvää, mutta ikävä kyllä siinä tilanteessa ylenpalttinen myötätunto ei juuri auttanut. Suru on niin yksityinen asia. Parhaaksi myötäelämisen tavaksi koin kädenpuristuksen ja yksinkertaisen lauseen: otan osaa, Sampo muistaa.

Ensisokin jälkeen suruun alkoi sekoittua myös toisenlaisia tunteita. Esimerkiksi katkeruutta viranomaisia kohtaan. Kuinka itsemurha on ylipäätään mahdollinen sairaalaoloissa? Laitoksessa, jossa omainen luulee tuskaisen läheisensä olevan turvassa. Miksi mielenterveysongelmista kärsivää on niin vaikea saada hoitoon?

Kysymyksistä raskain ja suurin riippui ilmassa aina, kun perheenjäsenet kohtasivat. Miksi Esa – aviomies, isä, appiukko ja vaari – oli päätynyt ratkaisuun, joka tuotti muille niin mittaamatonta surua.

”Missä vaari on?” Rianna kyseli isoisänsä perään yhä uudelleen.

Sampo puri hammasta. Kiukku ja viha kuplivat pinnan alla.

Miten isä oli saattanut tehdä niin?

Kun kumppani suree

Minttu seurasi aviomiehensä vointia huolestuneena. Sampo sulkeutui suruunsa ja painoi töitä. Joskus hän ­alkoi yllättäen puhua isästään, mutta hiljeni nopeasti, vaikka Minttu yritti jatkaa aiheesta.

Mintulla oli jonkinlainen käsitys siitä, mitä toinen kävi läpi. Hän menetti isänsä jo vuonna 2005 ollessaan vain 25-vuotias.

– Suruja ei voi verrata, tietenkään. Minun isäni asui Yhdysvalloissa, ja vaikka rakastin häntä, hän jäi tavallaan etäiseksi. Elimme yhteistä arkea niin vähän. Sampon isä taas oli hänelle erittäin läheinen, he asuivat vuosia Ylläksellä samassa pihapiirissä ja tekivät kaupalla yhdessä töitä. Menetys oli Sampolle valtava.

Minttu sai huomata, että puoliso, joka oli aina ollut leppoisa veikko kuppia otettuaan, muuttui nyt alkoholia nautittuaan synkäksi ja äreäksi.

– En pistä pahakseni sitä, että Sampo silloin tällöin lähtee parin kolmen päivän rännille kavereittensa kanssa. Menköön, jos saa siitä iloa. Mutta jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu miettii.

”Sampolla alkoi selvästi mennä liian lujaa viinan kanssa.”

Katkeruus ja kiukku, vastausta vaille jääneet kysymykset, hiipivät pintaan humalassa.

– Välillä olin Sampon juomisesta huolissani. En siitä, että hänelle kehittyisi alkoholiongelma, vaan niistä raskaista tunteista, jotka alkoholi nosti esiin, Minttu sanoo.

– Sampolla alkoi selvästi mennä liian lujaa viinan ja paikanvaihdosten kanssa. Hän saattoi alkaa yhtäkkiä ­haluta reissuun, vaikka oli vasta samana päivänä ajanut Lappiin. Vitsit alkoivat olla minulta vähissä.

Ensimmäinen muutos parempaan pilkahti perheen ­aurinkolomalla Turkissa vuoden 2016 heinäkuussa. ­Uima-altaan vesi kimalteli, lapset nauroivat, aurinko paistoi. Esasta ei puhuttu kahteen viikkoon sanaakaan.

Myöhemmin syyskuussa, Sampon ja Mintun kahdenkeskisellä lomalla Espanjassa, Sampo pystyi vihdoin rentoutumaan.

– Yhtäkkiä Sampo alkoi puhua tunteistaan ja peloistaan. Siitä, mitä hänen päässään liikkuu silloin, kun paha olo valtaa. Sen reissun jälkeen hänellä ei enää hitsannut niin pahasti, Minttu kertoo.

– Matkan jälkeen tuli jotenkin parempi olo. On totta mitä sanotaan – ajan kuluminen auttaa suruun, Sampo sanoo.

Hassut ja mukavat muistot

On vaikea määritellä, missä vaiheessa se tapahtuu. Kiukku ja katkeruus pehmenevät ja muuttavat muotoaan. ­Tilalle tulevat vähitellen lämpimät muistot ja huumori. Rakas omainen on rakas omainen, vaikka hänen tekemäänsä ratkaisua olisikin vaikea hyväksyä.

Vasta Esan kuoleman jälkeen Sampo ja Minttu ovat huomanneet, miten paljon työtä tämä teki kaupalla. ­Kätevä mies huomasi kaiken ja eleettömästi korjasi repsottavat listat ja muut pikkuviat.

Riannalle vaari jaksoi lukea loputtomasti, esimerkiksi pitkiä otteita kansalliseepos Kalevalasta.

Lasten ohella erityisen lähellä Esan sydäntä olivat Jounin kaupan yhteydessä olevan Konijänkän kotieläinpihan eläimet. Niitä hän hoiti väsymättä saksanpaimenkoiransa Urpo vierellään. Sampoa ja Minttua naurattaa vieläkin muisto kolmesataakiloisesta urossiasta, valtavasta karjusta, jonka lämpöiseen kylkeen Esa pötkähti mielellään päiväunille.

– Isän silmässä oli kyynel aina, kun joku eläimistä jouduttiin lopettamaan, Sampo muistaa.

– Esalla oli uskomaton muisti ja mahtava, sysimusta huumorintaju. Hän oli herkkä ja empaattinen ihminen, Minttu ­sanoo.

– Surullista on se, ettei Esa koskaan todella ymmärtänyt, miten paljon merkitsi lapsille. Hän elää heidän puheissaan vahvasti edelleen.

Sampokin osaa jo ajatella isänsä ratkaisua armollisemmin.

– Hän teki päätöksensä, sen mukaan meidän muiden on elettävä. Luulen, että isä näki edessään lääkkeiden ja laitosten täyttämän, toivottoman loppuelämän ja halusi muuta. Ymmärrän ja en ymmärrä sitä ajatusta.

– Tiedän, että isä rakasti meitä kaikkia. Tiedän myös, että hän oli minusta ylpeä, Sampo sanoo.

Sampo ja Minttu ovat oppineet, että kaikesta, jopa musertavasta surusta, voi mennä eteenpäin.

– Olemme yhdessä selviytyneet jo monesta liemestä. Perheenä selviydymme tästäkin.

 

Sampo Kaulanen

- 38-vuotias Jounin kaupan omistaja.

- Ensimmäisestä liitosta tytär Jenriina, 12.

- Nähdään syksyllä Nelosella yhtenä Selviytyjät Suomi -ohjelman kilpailijoista.