Noin kahdeksan viikkoa vielä, sitten vauva on valmis. Kuningatar on nyt kukkeimmillaan. Hän hoitelee päivittäisiä tehtäviään linnassa ja lähipiirissä, kaikki työläimmät velvollisuudet on siirretty syksyyn. Silvian raskausajan raportti on kuitenkin jo kirjoitettavissa.

Silvian raskauden ensimmäinen kolmannes oli takanapäin, kun odotettavissa olevasta onnellisesta perhetapahtumasta virallisesti tiedotettiin. Se tapahtui viime heilmikuun 17. päivänä.

Raskauden julkistamisessa seurattiin korrektia tapaa sekä naapurimaiden mallia. Mikä tärkeintä, haluttiin olla tuottamasta kansalle ennenaikaista iloa. Tuoreessa muistissa oli Norjan hätäily: kruunuprinsessa Sonjan ensimmäisestä raskaudesta tiedotettiin vasta toisella kuukaudella – kolmannella Sonja sai keskenmenon.

Myös Tanskan kuningashuoneesta on otettu oppia. Kruunuprinsessa Margarethe oli synnyttämässä ensimmäistään arvokkaasti Amalienborgin linnassa, mutta synnytyksestä tulikin tavattoman vaikea ja komplikaatiovaara oli olemassa. Henrikin hälyttämässä ambulanssissa Mergarethe kiidätettiin tavalliseen synnytyslaitokseen. Kotisynnytyksen riskejä Ruotsissa ei missään tapauksessa tulla ottamaan. Silvia synnyttää Tukholman Karoliinisessa sairaalassa kahden spesialistin, professori Ulf Borellin ja professorin Iohn Ryott-Iohnsonin läsnä ollessa – jälkimmäinen on prinsessa Sybyllan entinen gynekologinen.

Kuningatar Silvia ei myöskään seuraa kälynsä, prinsessa Christinan, esimerkkiä: esikoistaan odottaessaan tämä osallistui yleiseen synnytysvalmennukseen Danderydin sairaalassa muiden mammojen mukana. Silvia valmentautuu linnassa jonkun tuhdin kätilön ja todennäköisesti myös miehensä läsnä ollessa. ”Odotus on yhteinen asia”, sanoi kuningas Kaarle Kustaa Belgian valtiovierailun yhteydessä pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Prinsessa Christina odottaa myös lasta. Hänen odotetaan synnyttävän kuningattaren kanssa suunnilleen samaan aikaan – tällä kertaa kuitenkin keisarinleikkauksella.

Professori Borell on ensimmäinen ruotsalainen gynekologi, joka päästi isät synnytyshuoneeseen. Meneekö sinne myös Kaarle Kustaa? Vielä ei tiedetä, mutta Silvia sinne joka tapauksessa menee, tiettävästi heinäkuun 11. – 17. päivien välisellä viikolla. Raskauden mahdollinen yliaikaisuus on laskuissa otettu huomioon, jotta kansa ei malttamattomuudellaan pääse hermostuttamaan kuningatarta turhanpäiten.

Odottavan aika ei olekaan pitkä

Silvia osallistuu odotuksensa tässä vaiheessa ainoastaan pienmuotoisiin virallisiin tilaisuuksiin. Viimeksi tukholmalaiset näkivät hänet kuninkaan 31. syntymäpäivänä, vapunaattona kuninkaanlinnan parvekkeella, jossa hän yhdessä Kaarle Kustaan kanssa otti vastaan kaupunkilaisten eläköön-huutojen sävyttämät onnittelut. Sitä ennen hän oli mukana Mosambikin presidentin Samora Machelin kunniaksi järjestetyillä lounaalla.

Ilman virallisluonteisia käyntejä ja vierailuja kuningattaren päivä on suunnilleen tällainen: Aamiainen yhdessä kuninkaan kanssa noin 8-9 tienoilla, jonka jälkeen molemmat astelivat linnan käytäviä pitkin omaan kansliaansa. Kuningattaren sihteeri, rouva Dagmar Nyblaeus esittelee Silvialle päivän työt. Työlounaan sekä Silvia että Kaarle Kustaa nauttivat yhdessä työpaikallaan muutaman hovin ihmisen seurassa. Lounaan jälkeen Silvia tavallisesti lähtee sihteerinsä seurassa haukkaamaan raitista ilmaa. he menevät ulos linnan puistoon tai usein hurauttavat autolla jonkin kaupungin laitimmaisista viheralueista tai peräti Drottningholmin linnan puistoon. Ulkoiltuaan he saattavat käväistä ostoksilla tavaratasolla tai jossakin pienessä putiikissa. Silvia toimittelee pikkuasioita, ostelee jotakin pientä kivaa vauvalle tai kotiin. Viimeksi hän on uurastanut kuninkaan uusimman ulkoilumajan sisustuspuuhissa.

Myöhemmin iltapäivällä on sitten vuorossa ruotsinkielen tunti, jonka pitää kuningattarelle lehtori Birgit Westerlund; oppikirjana on peruskoulun historiankirja.

Pienet välimatkat Silvia ja hänen sihteerinsä tekevät usein kermanvärisellä Saab 99:llä, jonka ohjaus kuningattaren on määrä testata; auto on ollut Silvialla koekäytössä viime syksystä saakka.

Yhteistä koti-iltaa Silvia ja kuningas sanovat pääsevänsä viettämään ihan liian harvoin. Mutta kun sellainen osuu kohdalle, he syövät jotakin hyvää ja höpöttävät. Yhden kokonaisen illan he paljastivat viettäneensä pohtien nimeä tulevalle pienokaiselle: ”Kaikenlaisia hulluja ehdotuksia” oli mukana niin kuin jokaisella raskaana olevilla tuollaisena iltana.

Pian päivällisen jälkeen Silvia sanoo käyvänsä levolle.

Mikä lapselle nimeksi?

Useita nimiehdotuksia leijuu ilmassa. Jos lapsi on poika, hänestä tulee ehkä Gustaf, Carl, Bertil tai Walther. Jos hän on tyttö, on todennäköistä että nimirimpsuun kuuluu yksi tai useampi näistä: Sibylla, Alice, Louise, Margaretha. Vanhojen perintönä kulkevien nimien joukkoon veikataan ainakin yhtä modernia nimeä. Joka tapauksessa nimi valitaan vanhimpien ja arvovaltaisimpien sukulaisten mukaan; hyvä on, jos se kattaa mahdollisimman monta henkilöä. Esimerkiksi Alice on paitsi Silvian äiti myös brittiläinen 94-vuotias prinsessa Alice, edesmenneen prinsessa Sibyllan täti ja vanhan kuningatar Viktorian ainoa elossaoleva lapsenlapsi. Margaretha taas on paitsi kuninkaan sisar myös kuninkaan isänäiti. Walther on Silvian isä ja veli.

Tiettävästi pisin jalosukuinen nimi on prinsessa Birgitan miehellä Hansilla. ”Hansi” on oikeastaan Johann Georg Carol Leopold Eitel-Friedrich Maria Meinrad Hubertus Michaels, Horenzollerin prinssi.

…Ja keitä kummeiksi

Kummeja tulee olemaan useita sekä miespuolisia että naispuolisia. Joukossa saa kernaasti olla jokunen hallitseva monarkki tai lähivuosina sellaiseksi nouseva. Esimerkiksi Norjan kruununprinssi Harald, ehkä Englannin Charles, Hollannin kruununprinsessa Beatrix, joka muuten on erittäin läheisissä väleissä Silvian kanssa. Silvian tiedetään kyläilleen Hollannin hovissa valtiovierailun lisäksi kaksi kertaa yksityisesti. Kummiksi tulee varmasti myös joku Silvian sukulainen, mahdollisesti pappa Sommerlath itse. Kuningatar Fabiolaa veikataan myös, mutta koska hän on katolinen, tulee protestanttisen lapsen kummiuteen pyytää paavin lupa.

Kuningas Kaarle Kustaa on itse kolmen lapsen kummi, sisariensa Christinan ja Margarethan poikien sekä Norjan pikku Haakonin. Jos kaikki sujuu ennakko-odotusten mukaan, kastetilaisuus tullaan järjestämään syyskuun aikana linnan kappelissa. Kasteen suorittaa tietenkin arkkipiispa Olof Sundby yhdessä hovisaarnaaja Hans Åkerhjielmin kanssa – sama pari, joka vihki Silvian ja Kaarle Kustaan. Veikataan jo, että kuningatar tulee itse pitelemään lastaan kasteen aikana. Näin teki myös prinsessa Sibylla, kun pikku Carl Gustaf vuonna 1946 kastettiin.

On epävarmaa, televisioidaanko tilaisuus. Rojalistisimmat pitävät Ruotsin TV:tä kuningashuonetta kohtaan melko viileänä.

Vauvanvarusteita virtaa linnaan

Silvia ei ole halunnut tärvellä kuvaa neulovasta odottavasta äidistä. Kun häneltä on kysytty, valmistaako hän itse lapselle vaatteita, hän on hienovaraisesti vastannut, että katsotaan nyt.. teen jos tarvitsee, osaan kyllä. Tietenkään hänen ei ”tarvitse”. Vauvanvaatteita, unileluja ja muuta suloista ja pehmeää suorastaan virtaa linnaan. Kuningattaren kanslian kahden työntekijän, rouva Elisabeth Tarras-Wahlbergin ja vapaaherratar Kerstin Flemingin työajasta kuluu melkoinen osa kääröjen ja lähetysten avaamiseen ja niiden edelleen toimittamiseen. Silti Silvian tiedetään hankkineen varusteita vauvalleen aivan itse.

Tavaratalo NK:n vauvanvaatekokoelma esiteltiin kuningattarelle linnassa ja Silvian kerrotaan valinneen klassisia ja neutraaleja värisävyjä.

Silvian oma äitiyspukuvalikoima täydentyy tarpeen mukaan siten, että vakio-ompelija Olga Persson tulee linnaan ottamaan ajankohtaiset mitat. Sovitus tapahtuu kamarineiti Anna Bjrörkmannin huoneessa. Nykyään linnan auto noutaa rouva Perssonin. Aiemmin Silvia kävi itse hänen liikkeessään Grevgatanilla.

Hoitajaa ei ole vielä valittu

On luultavaa, että lapsi tulee saamaan yhden ruotsalaisen ja yhden saksalaisen hoitajan. Hänet valitsevat yhdessä Silvia ja Nenne Björnberg, kuninkaan ja hänen sisariensa vanha uskollinen kaitsija. Rouva Björnberg on nykyiseltä toimenkuvaltaan ”oldfru” eräänlainen emännöitsijä. hän huolehtii siitä, että ”paikat ovat kunnossa” Tullgarnin linnassa sekä kaikissa erityisen tärkeissä tai juhlavissa tilaisuuksissa. Pöydät katettu asianmukaisesti, kukat paikallaan, vieraiden huoneet kunnostettu jne.

Silvia on sanonut imettävänsä itse lastaan niin kauan kuin mahdollista, kovin monta kuukautta hän tuskin tähän pysty, sillä jo syksyllä hallitsijaparin on tarkoitus palata normaaliin työjärjestykseen. Puhutaan, että ensimmäinen valtiovierailu lapsen synnyttyä suuntautuisia Silvian kotimaahan Länsi-Saksaan.

Miten lapsi saa raitista ilmaa!

Silvian sihteeri Dagmar Nyblaeus on rupatellut Svensk Damtidningin toimittajan kanssa aiheesta, miten vauva saa raitista ilmaa siinä tapauksessa, etää Silvia ja Kaarle Kustaa eivät muuta Tukholman kuninkaanlinnasta muualle asumaan. (Lehden joka numerossa sivut 8 ja 9 ovat aina varatut Silvialle)

No niin, rouva Nyblaeus katsoo, että lapsen ulkoiluttaminen tapahtuu yksinkertaisesti siten, että lapsi pannaan vaununkoppaan ja koppa autoon. Autolla sitten ajetaan rauhallisiin ja puhtaisiin maisemiin.

Toistaiseksi Silvia ja Kaarle Kustaa eivät ole sanallakaan viitanneet asunnonvaihtoon. Drottningholm ei kuulemma ainakaan tule kysymykseen. ”On kuin asuisi vanhassa teatterissa”, on kuningas sanonut. Tullgarn on ehkä mahdollinen. Sitä on pikku hiljaa ajanmukaistettu, sen sijainti on kodikas ja riittävän syrjäinen: se sijaitsee veden partaalla, joten kuninkaan purjevene kotisatamassa. Keittiö vain on vanhanaikainen kuin mikä – toistaiseksi.

Tullgarnia asuttivat aikoinaan kuningatar Viktoria ja kuningas Kustaa V. Sen nykyiset taloudenhoitajat Märta Hamlin ja Inga Britt Larson sanovat suorastaan kaipaavansa kuningatarta, jota he omasta mielestään näkevät aivan liian harvoin.

Meeri ja Sami kokkaavat toisilleen aina, kun heillä on yhteistä aikaa.

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi, 28, ja muusikko Sami Yaffa, 52, viettivät torstaina iltaa näyttelijä Ville Haapasalon uuden Purpur-ravintolan avajaisissa.

Meeri ja Sami istuivat Michael Monroen ja tämän Johanna-vaimon kanssa samassa seurueessa ja vaihtoivat ruokalajien välissä helliä suudelmia. Maaliskuussa yhteisen työprojektin kautta tavannut pariskunta ei tuntenut ravintolan isäntää etukäteen.

– Venla-gaalassa ollaan sanottu moi kerran, siinä se. Monroen kanssa Ville on parempi kaveri, ja hänen kauttaan tänne tulimmekin, Sami selitti.

– Georgialainen keittiö on minulle tuttu juttu. Olen reissannut siellä päin pari kertaa opettamassa ja kuvaamassa ja rakastuin heti maan ruokakulttuuriin, Meeri kertoi.

Muistatko vielä? Sami Yaffa: Näin suhde Meeri Koutaniemen kanssa alkoi

Yhteisessä kodissa asuvan parin elämä on tällä hetkellä täyttä. Molemmilla on kiireinen työsyksy: Sami julkaisi hiljattain elämäkerran ja Meeri pitää lokakuussa Kiasmassa valokuvanäyttelyn yhdessä Arman Alizadin kanssa. Kun heillä on yhteistä aikaa, kokkailevat he toisilleen.

– Meeri on tehnyt minulle georgialaista ruokaa, Sami kertoi.

”Eilen kun tulin töistä kotiin, oli Sami kokannut minulle ahventacoja.”

– Ja eilen, kun tulin töistä kotiin, oli Sami kokannut minulle ahventacoja, Meeri jatkoi.

– Improvisointi on kaiken a ja o!

Näyttelijä Krista Kosonen palaa onnellisena töihin oltuaan vuoden äitiysvapaalla esikoistyttärensä kanssa. Edessä odottaa naispääosa Miami-elokuvassa.

Näyttelijä Krista Kosonen on ollut viimeisen vuoden äitiysvapaalla esikoistyttärensä kanssa. Ensi viikolla on edessä paluu töiden pariin.

– Kulunut vuosi on ollut todella erilainen, mutta ihan paras. Nyt kun olen viettänyt 24 tuntia vuorokaudessa tytön kanssa, tuntuu myös aika ihanalta päästä takaisin töihin. Lapsi jää isänsä Antin hoiviin, Kosonen kertoi saapuessaan yhdessä miehensä Antti J. Jokisen kanssa tämän ohjaaman Pahan kukat -elokuvan kutsuvierasnäytökseen.

Kristan ensimmäinen rooli äitiysvapaan jälkeen on naispääosa Zaida Bergrothin ohjaamassa ja käsikirjoittamassa elokuvassa Miami. Leffa kertoo sisarusten yllättävästä tapaamisesta ja sen vaarallisista seurauksista. Krista on mielissään päästessään mukaan juuri tähän projektiin.

– Tämä työ ei olisi voinut parempaan saumaan osua! Loistavan ohjaajan rooli odottaa minua juuri, kun olen ollut vuoden äitiyslomalla. Kuvaukset kestävät viidestä kuuteen viikkoa, ja sitten voin taas palata kotiin. Minun ei siis myöskään tarvitse ajatella, että olenpa huono äiti, kun lähden töihin, vaikka lapseni tarvitsee minua, Krista muotoili.

Yhteisiä pariskuntatöitä

Kristalla on sivurooli myös puolisonsa tuoreessa Pahan kukat -leffassa. Pariskunta on tehnyt yhdessä töitä myös Antin aiemmissa elokuvissa Puhdistus ja Kätilö. Kristan mukaan siihen on luonnollinen selityksensä.

– Antti on mielestäni hyvä ohjaaja – jopa paras henkilöohjaaja, jonka olen tavannut. Miksi en siis näyttelisi hänen elokuvissaan?

– Jostakin haastattelusta tosin luin, että Antti ei voi sanoa minulle ei, Krista nauroi.

Heidi Sohlbergille piti tehdä rintarauhasten poistoleikkaus syövän ehkäisemiseksi. Nyt se tehtiinkin syöpäkasvainten poistamiseksi. –Olen kiitollinen, miten hyvin minua hoidettiin, hoitoja läpikäyvä Heidi sanoo.

Kun Heidi Sohlberg, 35, keväällä kuuli kantavansa rintasyövälle altistavaa BRCA2-geenimutaatiota, hän vannoi tekevänsä kaikkensa, etteivät omat tyttäret joutuisi kokemaan samaa, minkä Heidi oli käynyt läpi lapsuudessaan. Hän oli menettänyt äitinsä rintasyövälle 25 vuotta aiemmin. Äiti oli sairastunut Heidin ikäisenä, 35-vuotiaana, ja menehtyi sairastettuaan kaksi vuotta.

”Viskasin lippikseni siihen lääkärin pöydälle, repesin itkuun ja taisin päästää muutaman ärräpään.”

Kesällä Heidillä aloitettiin valmistelevat tutkimukset rintarauhasten poistoleikkausta varten. Leikkaus piti tehdä syksyllä rintasyövän ennaltaehkäisemiseksi.

Heidille oli sokki kuulla, että olikin jo sairastunut syöpään. Saatuaan diagnoosin hän romahti täysin lääkärin vastaanotolla.

– Viskasin lippikseni siihen lääkärin pöydälle, repesin itkuun ja taisin päästää muutaman ärräpään. Sen hetken tunsin kuolemanpelkoa ja mietin, käykö minulle nyt samoin kuin äidilleni.

Lue myös! Mies ja lapset parturoivat Heidi Sohlbergille kaljun: ”Ei siinä kenelläkään pitänyt pokka”

Kolme yötä, neljä dreeniputkea

Heidi leikattiin Helsingin Töölön sairaalan plastiikkakirurgisella osastolla. Geenivirheen ja uusiutumisriskin vuoksi molemmat rintarauhaset poistettiin ja rinnat rakennettiin uusiksi. 

Äidin sairausvuosilta jäänyt sairaalakammo nosti esiin voimakkaan ahdistuksen.

– Sairaalahuoneen ovella iski kauhu. Käännyin ympäri ja sanoin Nikelle, että haluan ulos täältä.

Heidi vietti sairaalassa kolme yötä ja passitettiin kotiin neljä dreeniputkea kainaloissaan. Perhe oli auttamassa kotona.

– Hyvä kokemus varmasti loiventaa sairaalapelkoani. Olen kiitollinen siitä, miten hyvin minua hoidettiin.

Miten Heidi kertoi syövästä lapsilleen? Miten arki pyörii toipilaan perheessä? Lue Heidin koko haastattelu Me Naisten numerosta 39/2016!

Dysi

Mahtava juttu Heidi Sohlbergistä! On hienoa,että uskaltaa puhua heti asiasta,vaikka helppoa se ei ole! Ja asenteella on kyllä suuri vaikutus sairastuessa! Positiivinen ja periksiantamaton asenne kantaa todella pitkälle. Itse harvinaiseen sairauteen sairatuneena reilu 3-kymppisenä tiedän sen.Vertaistuki on myös äärimmäisen tärkeää ja ilman muuta läheisten. Tsempit Heidille :) Kiitos myös hienosta jutusta,joka varmaan antaa  monille sairastuneille asennetta :)

Riina-Maija Palander vastaa blogissaan nyt heille, joita hänen ulkonäkönsä ei miellytä.

”Olen tullut telkkarin kautta suomalaisiin olohuoneisiin nyt muutaman viikon ajan, ja se, jos mikä, on pelottavaa.”

Näin Riina-Maija Palander kirjoittaa tämänhetkisistä tunnelmistaan Me Naisten sivuilla pitämässään blogissa.

Syyskuusta lähtien entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja hänen vaimonsa Riina-Maija ovat esitelleet elämäänsä tosi-tv-ohjelmassa. Riemuloma Palandereilla -sarjassa pariskunta suomalaisten julkkisvieraidensa kanssa.

Sattuu ja tapahtuu -nimisessä blogissaan Riina-Maija kertoo, että itsensä katsominen televisiosta toisten ihmisten silmin on ”hupaisaa, mutta myös jäätävää”.

– Hassuinta tässä telkkariroolissa on, että nyt kaikki ns. tuntee mut ja monilla on voimakkaita mielipiteitä musta. Se tuntuu oudolta, koska jengi laukoo mielipiteitä musta, mutta mä en voi laukoa mielipiteitä taasen heistä, koska en tunne heitä alkuunkaan, kirjoittaa Riina-Maija uusimmassa postauksessaan.

”Jengi laukoo mielipiteitä musta, mutta mä en voi laukoa mielipiteitä heistä, koska en tunne heitä alkuunkaan.”

Katsojien kommentit ovat Riina-Maijan mukaan olleet jopa ”hyytävän negatiivisia”. Hän sietää luonteeseensa kohdistuvat mielipiteet, mutta ulkonäkönsä kommentointia hän pitää ikävänä. Varsinkin silloin, kun haukutaan liian laihaksi, Riina-Maija sanoo.

– Olen koittanut sanoa, että yritän syödä, mutta kun on neljä lasta, kuusi hevosta, neljä koiraa, kolme kissaa ja kaksi kania, on joskus se aika syömiseen kortilla. Varsinkin, jos samaan aikaan on majatalo täynnä janoisia ja nälkäisiä asiakkaita.

Lue lisää Riina-Maijasta täältä: Tällainen on Me Naisten uusi bloggaaja Riina-Maija Palander

Palanderien perhe reissaa paljon Espanjan, Suomen ja Viron välillä. Riina-Maija mainitsee postauksessaan, että hänen on helpompaa asua nyt Espanjassa, kun hänestä on tullut televisiosta tuttu tyyppi.

Samantyyppisen kommentin hän kirjoitti myös viikko sitten blogissaan, kun Kalle – Suoraa puhetta -uutuuskirja ilmestyi. Kirjassaan Kalle muistelee muun muassa hetkeä, jolloin hän sai tietää tulevansa isäksi.

– Rehellisyyden nimissä täytyy kuitenkin myöntää, että nyt kun Kallen kirja on juuri julkaistu ja hänestä revitään kaikenlaisia otsikoita joka lehteen, niin on huomattavasti helpompaa olla maapallon toisella laidalla. Ei mulla ole aavistukaan, mitä kirja sisältää saatikka mitä siellä on minusta, mutta varmaan parempi kun en tiedä, Riina-Maija kertoi tuolloin.

Suosittelemme! Kalle Palander kertoo kuntokuuristaan: ”Vaimo huomautti, kun takapuoli lähti”