Syövästä puhutaan usein taisteluna. ”Sitä se onkin, mutta menehtynyt ei ole häviäjä, eikä selviytyjä sankari”, Kati sanoo.

Syöpä sai pienen pojan yksinhuoltajan Katin tuntemaan pohjatonta yksinäisyyttä ja lopulta löytämään uuden tavan elää.

Joskus elämä on yhtä aikaa traagista ja koomista. Kuusi vuotta sitten keväällä Kati oli työharjoittelussa päiväkodissa, kun hän sai kesken päivän lääkäriltään huonoja uutisia.

Kun Kati lopetti puhelun, hän huomasi saaneensa tekstiviestin ystävältään. Siinä luki: Mulla on syöpä. Kati tekstasi vastaukseksi: Niin mullakin.

Silloin ei vielä kauheasti naurattanut. Kati oli 28-vuotias, pienen pojan yksinhuoltaja.

Ottakaa se äkkiä pois

Tieto kohdunkaulan syövästä oli järkytys, vaikka Kati olikin jo jonkin aikaa tiennyt, että jotakin oli vialla. Ei ollut normaalia, että vatsaan sattui jatkuvasti. Krampit olivat välillä niin kivuliaita, että Katin piti mennä kaksin kerroin ja ottaa seinästä tukea.

– En ollut silti osannut pelätä syöpää. Ensimmäisenä iski hätä lapsesta. Mitä, jos en saakaan nähdä hänen kasvavan?

Ennuste oli kuitenkin hyvä, mutta Katilta piti poistaa kohtu. Lääkärin mukaan iso leikkaus riittäisi.

– En surrut kohdun menetystä yhtään. Halusin syövän vain äkkiä pois minusta.

”Ajattelin, että hoidetaan tämä nopeasti pois päiväjärjestyksestä.”

Esikoisensa Kati oli saanut 21-vuotiaana. Raskaus ei ollut suunniteltu, mutta nyt tuntui, että nuorena äidiksi tulolla oli ollut tarkoituksensa. Leikkauksen jälkeen Kati ei tietenkään enää voisi saada lapsia.

– En miettinyt, että miksi juuri minä tai mitä olisin voinut tehdä toisin, etten olisi sairastunut. Jos olisin käynyt papa-kokeessa useammin, sairaus olisi ehkä huomattu aiemmin, mutta maanläheisenä ihmisenä en jäänyt jossittelemaan. Ajattelin, että hoidetaan tämä nyt vain nopeasti pois päiväjärjestyksestä ja sitten jatkan elämääni sellaisena, kuin olin siihen tottunut.

Kaikki ei kuitenkaan mennyt niin.

Totta kai selviän

– Vakava sairaus laittaa koko elämän ja identiteetin uusiksi, Kati sanoo nyt.

Terveen paperit Katilla on ollut jo kahden vuoden ajan, mutta viime aikoina hän on käynyt läpi uudelleen kuuden vuoden takaisia tapahtumia. Hän on mukana valtakunnallisessa Fuck Cancer -kampanjassa, joka nostaa esiin syöpään sairastuneita nuoria aikuisia.

”Kerroin vain lähimmille ystävilleni ja perheelleni. Pelkäsin, että ihmiset alkavat sääliä minua.”

Kun Kati muutama viikko sitten jakoi Facebookissa linkin kampanjan sivuille, osa kavereista hämmästyi. Joukossa oli paljon sellaisia, jotka eivät tienneet koko sairaudesta. Osa jopa loukkaantui, osa halusi pyytää anteeksi, ettei ollut Katin tukena sairauden aikana.

– En osannut odottaa sellaista reaktiota. Kenenkään ei tarvitse pyytää minulta anteeksi. Kerroin sairastumisestani ihan vain lähimmille ystävilleni ja perheelleni. Pelkäsin, että ihmiset muuttavat suhtautumistaan minuun ja alkavat sääliä.

Diagnoosin jälkeen sairaala tarjosi keskusteluapua, mutta Kati ei halunnut sitäkään. Sen sijaan hän varasi itselleen Kreikan-matkan, koska halusi käsitellä asiaa – yksin.

– Yltiöpositiivinen asenteeni tuli luonnostaan: totta kai selviän tästä. Kuolema ei ollut vaihtoehto. Pelkäsin, että jos alan edes ajatella sitä, se voi toteutuakin.

Kun Kati palasi Suomeen, hän nakkasi laukun kotiin ja lähti suoraan leikkaukseen.

Leikkauksessa kuitenkin selvisi, että syöpä oli levinnyt. Kohdun lisäksi Katilta jouduttiin poistamaan myös munasarjat, ja munanjohtimet siirrettiin eri paikkaan. Etäpesäkkeiden takia pelkkä leikkaus ei enää riittänytkään.

Äiti on väsynyt

– Miksi muiden vanhemmat menevät töihin, mutta sinä sairaalaan, poika kysyi eräänä aamuna Katilta päiväkodin pihalla.

Kati selitti: äiti on sairas ja äiti tarvitsee hoitoa. Mutta äiti paranee.

Oli hän sen selittänyt pojalle moneen kertaan, mutta nyt poika kysyi asiaa itse ensimmäistä kertaa. Muutoin lapsi ei sairautta tuntunut noteeraavan, vaan oli koko ajan oma iloinen itsensä.

Matkan päiväkodilta sairaalaan Kati itki. Ei tämän näin ollut pitänyt mennä. Hänenhän piti olla tosi reipas, ja nyt väsymys oli liikaa. Etäpesäkkeiden takia Kati oli joutunut aloittamaan sekä sytostaatti- että sädehoidon. Hän olisi voinut nukkua vuorokauden ympäri.

Muistikuvat hoitojen ajalta ovat hataria. Arki pyöri jotenkin näin: aamulla Kati vei pojan päiväkotiin ja jatkoi itse sairaalaan hoitoihin. Sitten hän tuli kotiin nukkumaan, laittoi kellon soimaan, jotta heräisi hakemaan pojan päiväkodista. Kati haki hänet kotiin, laittoi ruokaa, sinnitteli hereillä lapsen nukkumaanmenoon asti. Aamulla kuvio alkoi alusta.

Ennen sairastumistaan Kati opiskeli lähihoitajaksi, mutta opinnot oli nyt pantava tauolle. Sinä syksynä Katin poika oppi katselemaan televisiota.

– Olin ollut aiemmin tosi tiukka television katsomisesta, mutta nyt ostin pelikonsolinkin. Sovin, että lapsi saisi olla päiväkodissa niin pitkään, että pääsisi kunnolla ulkoilemaan, koska minusta ei ollut siihen seuraksi.

”Lausahdukset laihtumisesta saavat yhä ihokarvani pystyyn.”

Hoidot tekivät Katin huonovointiseksi, ja hän pystyi syömään vain kylmiä ruokia. Pieni ja hoikka nainen laihtui entisestään. Hiustenlähtöä hän oli jännittänyt eniten, mutta ne pysyivät.

– Kommentit laihtumisesta loukkasivat minua syvästi, vaikka nyt ymmärränkin, etteivät ihmiset ehkä tarkoittaneet pahaa, koska eivät voineet tietää syytä. Mutta se on jättänyt arvet. Lausahdukset laihtumisesta saavat yhä ihokarvani pystyyn.

Lapsen takia ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin jaksaa. Katin vanhemmat asuivat kaukana, mutta isosisko auttoi parhaansa mukaan.

Vaikka hoidot olivat rankkoja, ne tehosivat. Kati parani.

 

 

Romahdus tulikin

Että tähänkin aamuun sain vielä herätä!

Ajatus selviytymisestä iskee Katiin usein juuri aamuisin, kun kupissa höyryää tuore kahvi.

– Joinakin aamuina, kun kello herättää seitsemältä ja ulkona sataa räntää, ajatus voi mennä pikemminkin, että no hohhoi, tämäkin aamu piti nähdä, hän naurahtaa.

– Koen kyllä nykyään melkein pakonomaista tarvetta olla kiitollinen pienistäkin asioista.

Vasta kun hoidot olivat jo ohi ja kontrollikäynnitkin harventuneet, Kati alkoi todella tajuta, mitä hänelle oli tapahtunut.

– Siinä vaiheessa tuli eräänlainen romahdus. Se ei varmasti näkynyt ulospäin mitenkään, mutta sisälläni myllersi. Se oli ison henkisen kasvun paikka. Ihan ensiksi arvomaailmani meni uusiksi. Olin pitänyt terveyttä itsestäänselvyytenä. Mutta jos ihmisellä ei ole terveyttä, ei hänellä ole mitään.

Niin kuin monelle vakavasti sairastuneelle käy, myös Katista tuntui, että hän oli saanut uuden mahdollisuuden. Se piti käyttää hyvin.

– Minulle tuli kova tarve miettiä, mitkä asiat oikeasti tuottavat minulle iloa ja onnea ja alkaa myös tehdä niitä.

Musertava yksinäisyys

– Ei vittu, ei vittu, en jaksa tätä enää uudestaan, Kati hoki mielessään.

Keväällä 2012 Kati joutui kuitenkin sairaalaan kovan kuumeen takia. Päivystävä lääkäri ei voinut uskoa, että Kati oli kävellyt sairaalaan omin jaloin. Tulehdusarvot olivat 280, kun ne normaalisti ovat terveellä ihmisellä alle 10.

Katista otettiin kokeita. Vaikutti siltä, että syöpä oli uusiutunut. Kun Katin itkusta ei meinannut tulla loppua, hoitaja veti vain verhon vuoteen eteen ja totesi:

– Kai sinulla on joku, jolle soittaa.

Kyllä Katilla oli, mutta miksi hän olisi soittanut?

– Oli minulla montakin, mutta kukaan heistä ei olisi voinut auttaa. En ole koskaan tuntenut niin musertavaa yksinäisyyttä. Olin yhdessä Suomen parhaista sairaaloista, eikä sielläkään kukaan voinut auttaa minua. Sairaus oli minun ongelmani, ei kenenkään muun. Se oli pelottava mutta herättävä kokemus: yksin tänne tullaan ja yksin täältä lähdetään.

Sairaalan pihalta Kati katseli ohiajavia busseja ja ajatteli, että antaisi mitä tahansa, jos saisi istua niistä jonkin kyytiin. Hän matkustaisi päiväkotiin, töihin, jumppaan, ystävää tapaamaan, mihin vain.

Lopullisia tuloksia Kati odotti sairaalassa. Sillä välin hänelle annettiin antibiootteja suoraan suoneen. Samassa huoneessa oli vanhempi rouva, jonka syöpä oli uusinut useamman kerran.

– Katselimme yhdessä tv-sarjoja ja juttelimme. Hänellä oli hirveän valoisa asenne, ja omakin mieli alkoi kääntyä taas positiiviseksi. Aloin uskoa, että kyllä minäkin jaksan ja selviän vielä tästäkin.

Kun Kati meni kuulemaan kokeiden tuloksia, hän oli niin peloissaan, että ymmärsi lääkärin puheesta aluksi vain sanan ”löydös”.

– Ihmettelin, miksi hän puhui siitä hymyillen ja mietin, eikä hänellä ole ollenkaan tilannetajua.

”En ole ikinä kokenut niin suurta onnen ja vapauden tunnetta.”

Mutta sanat ”voit lähteä kotiin” Kati ymmärsi.

Selvisi, että ultrassa näkynyt löydös olikin munanjohtimet, jotka oli siirretty leikkauksessa eri paikkaan, eikä päivystävä lääkäri ollut sitä tiennyt. Kovan kuumeen olikin nostanut tulehdus, joka talttui antibiooteilla.

– Olin luullut monta päivää, että olin jälleen sairas, mutta nyt saatoinkin vain nousta bussiin. En ole ikinä kokenut niin suurta onnen ja vapauden tunnetta.

Isot asiat, korkea kynnys

Nykyään Kati uskaltaa jo ajatella kuolemaakin.

– Itse asiassa ajattelen sitä varmaan viikoittain. En pelkää sitä, mutta tunnen suurta surua siitä, etten saisi olla enää lapseni kanssa. Mutta kai minullekin vielä jokin juttu on, kun olen saanut jäädä tänne kakkoskierrokselle.

Vaikka Kati ei ole koskaan ollut uskonnollinen, sairastuminen toi luottamuksen johonkin korkeampaan voimaan; siihen, että asiat menevät niin kuin niiden on tarkoitettu menevän.

Välillä Kati miettii, onko lapselle jäänyt huoli hänestä. Jos Kati on eri huoneessa, poika saattaa yhä huutaa äitiä ja varmistella, että hän on lähellä.

Kohdunpoiston takia Kati joutuu syömään hormoneja.

– Ilman niitä olisin kuin seitsenkymppinen mummo. En silti tunne olevani yhtään vähemmän nainen kuin ennenkään. Jos kohdalleni vielä joku päivä tulee rakkaus, uskon, että se ihminen on valmis rakastamaan minua sellaisena kuin olen.

”Elämässä on hyvä pitää mukana myös vaikeampia ihmisiä. He näyttävät minulle, millainen en halua olla.”

Kati myöntää, että kynnys heittäytyä uusiin suhteisiin on korkeampi kuin ennen sairastumista.

– Olen kokenut niin isoja asioita, että minun pitää pystyä luottamaan ihmiseen täysin ennen kuin voin päästää hänet lähelleni. Valitsen nykyään tarkkaan ihmiset elämääni, mutta uskon, että elämässä on hyvä pitää mukana myös vaikeampia ihmisiä. He näyttävät minulle, millainen en halua olla.

Loppu seilaamiselle

Lähihoitajan opintoihinsa Kati ei enää palannut: se ei enää sairastumisen jälkeen tuntunut omalta alalta. Nyt hän pyörittää ystäviensä kanssa bändi- ja fanituotteita myyvää verkkokauppaa Katin Tavaraa.

– Ennen sairastumista elämäni oli ollut vähän sellaista seilaamista. Uskon vahvasti, että minun piti kokea sairastuminen, jotta ymmärtäisin alkaa elää sellaista elämää kuin haluan.

Kati naurahtaa, ettei hänen elämänsä varmaan ulkopuolisten silmiin nyt niin ihmeellisesti eroa entisestä, mitä nyt ehkä tulee matkusteltua hiukan enemmän. Suurin muutos on tapahtunut korvien välissä.

”Yritän pitää elämäni vapaana enkä suunnittele hirveästi asioita eteenpäin.”

Onni syntyy arkisista asioista, jotka ennen olivat itsestäänselvyyksiä.

– Olen terve, minulla on lapseni, koti, kiva työ, ystäviä. Minulla on kaikki, Kati sanoo.

– Olin aiemmin hirveän vaativa itseäni kohtaan, mutta nyt osaan olla lempeämpi. Jos minua huvittaa mennä terassille juomaan viiniä, teen sen. Jos minua ei huvita mennä lenkille, minun ei tarvitse tehdä sitä. Yritän pitää elämäni vapaana enkä suunnittele hirveästi asioita eteenpäin, sillä tiedän, että kaikki voi muuttua hetkessä.

Ystävälle, joka myös sairastui kuusi vuotta sitten, Kati voi edelleen laittaa viestejä. Kumpikin kertoo jo tekstariepisodia hyvänä juttuna.

He molemmat selvisivät. 

Kesäheinä

Kohdunkaulan syöpä iski 28-vuotiaana: ”Olin pitänyt terveyttä itsestäänselvyytenä”

Kiitos kauniista selviytymistarinasta. Mainitsit siinä pohjattomasta yksinäisyydestä. Olen itsekin kokenut tuon tunteen astuessani nuorena 2 lapsen äitinä sairaalan ovesta sisään tietäen, että jos tulen siitä vielä ulos, mikään ei tule olemaan ennallaan. Sellaista yksinäisyyttä ei varmaan voi kokea tuon lisäksi kuin kuoleman hetkellä. Tiedän, että tämä taakka on kannettavana vain minulla eikä kukaan ympärilläsi oleva voi sitä puolestani kantaa. Oli tunne, kuin olisin lasikuvussa täysin...
Lue kommentti

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.