Vuonna 2007 Kjell Westö oli juuri voittanut Finlandia-palkinnon. Lue, mitä kirjailija tuumi elämästään, kun takana oli ehkä hänen uransa paras noste.

Vuoden 1987 jouluaatto oli ratkaiseva päivä kirjailija Kjell Westön, 45, elämässä. Silloin Kjell tuli ensimmäistä kertaa isäksi.

Etukäteen lapsen tulo taisi pelottaa 26-vuotiasta Kjelliä: useampi kuukausi vaimon raskausuutisen jälkeen kului Helsingin kapakoissa baarikärpäsenä heiluessa.

– Kun poika syntyi, olin neljä päivää ihan tikkana, vietin lähes kaiken ajan sairaalassa ja olin onnellinen. Mutta sinä yönä, kun seuraavana päivänä piti hakea vaimo ja lapsi sairaalasta kotiin, oli jostain syystä pakko lähteä taas baariin. Hain heidät myöhässä, parta ajamatta ja pahalle haisten. Vaimo oli pettynyt, ja syystä.

Kun lapsi lopulta oli kotona, Kjell huomasi pärjäävänsä ja pelko hälveni.

– Minulla on taipumusta synkkyyteen, ja ilman Benjaminin syntymää se olisi voinut viedä mukanaan. Lapset ovat olleet siunaus: minulle ne ovat antaneet taistelutahdon, halun yrittää edes jotain tässä elämässä.

Maaginen Munkkivuori

"Olen elänyt aina Helsingissä. Asuin yksivuotiaaksi Etelä-Haagassa, sen jälkeen muutaman vuoden Puotilassa.

Voimakkaimmat lapsuusmuistot liittyvät kuitenkin Munkkivuoreen, jossa asuin 10-vuotiaaksi. Muistan edelleen maagiset myöhäissyksyn illat, jolloin liikuimme kaveriporukalla ympäri Munkkivuorta ja katselimme, kuinka yhä useampaan ikkunaan syttyi valo vanhempien tullessa töistä kotiin. Joistakin ikkunoista hohti sinertävä mustavalko-tv:n kajo, jota ei enää näe.

Molemmat vanhempani olivat käyneet ruotsinkielisen kauppakorkeakoulun, ja isä teki uraa liike-elämässä. Äiti oli pitkään kotiäitinä. Minulla on myös kuusi vuotta nuorempi veli Mårten, joka on nykyään kirjailija.

Vanhemmat erosivat, kun olin vähän päälle parikymppinen. Olin asunut jo vuosia poissa kotoa, mutta silti se sattui. Sittemmin isä meni uusiin naimisiin, ja nyt minulla on kaksi sisarpuolta.

Isän puolelta juureni ovat Kruunupyyssä ja Pietarsaaren maalaiskunnassa, ja äidin puolelta enimmäkseen Alavetelissä. Yksi haara äidin suvusta muutti heti kansalaissodan jälkeen Tampereelle, jonne äitini isoisä perusti tehtaan ja vaurastui.

Porvarillinen taustani tuleekin äidin puolelta, isän sukulaiset olivat enimmäkseen köyhiä, mutta kovia tekemään työtä. Sukulaisvierailuilla eron huomasi: toiset asuivat hienoissa kaupunkiasunnoissa, toiset pienessä mökissä. Ehkä siksi pyrin kirjoissani kattamaan mahdollisimman suuren osan yhteiskunnasta.

Lapsena tunsin, kuinka Pohjanmaalta Helsinkiin muuttaneet vanhempani olivat vähän kuin muukalaisia tässä kaupungissa. Se on ollut yksi syy kirjoissani näkyvään Helsinki-uteliaisuuteeni: kaupunki ei ole ollut minulle itsestäänselvyys.

Suomenruotsalaisia pidetään usein sukukeskeisinä. Mekin pidimme yhteyttä, mutta ehkä pitkät välimatkat aiheuttivat sen, ettemme olleet kovin tiiviisti tekemisissä.

Minussa on muutenkin aina ollut omiin oloihini hakeutujan vikaa. Pienenä olin hirvittävän ujo, vaikka yritin peitellä sitä. Urheilu oli minulle lukemisen ohella kaikki kaikessa. Treenaamisesta huolimatta olin hintelä, ja mikä pahinta, huono tappelemaan. Jos joku kävi kimppuuni, minä vain väistelin.

Perusarvot kunniassa

Lapsena tärkein ihminen elämässäni oli vanhempieni lisäksi äidinäiti, mummo. Aikuisena ymmärsin, että hänessäkin oli mutkikkaita puolia, mutta lapsuudessani mummo edusti minulle ehdotonta turvaa. Hänen perujaan on usko ihmisten samanarvoisuuteen.

Varakkuudestaan huolimatta äidinäidin opetukset olivat nöyryyteen ja melkeinpä askeettisuuteen tähtääviä: pröystäillä ei saa, vaikka elämässä menisi kuinka hyvin.

Mummolta ja äidiltä olen perinyt hyvän muistin ja kielipään. Minun muistiani kehittivät myös lapsuuden muistiharjoitukset: opettelin ulkoa levylistat ja jääkiekon SM-liigan pistepörssin tulokset. Kun todellisuus ahdisti, ulkoa opetteleminen oli kuin mantra, jonka avulla pääsi pakoon. Se oli hyvää harjoitusta kirjailijan työtä ja tietokilpailuja varten.

Vanhan ajan elämänarvot olivat kotonani kunniassa, etenkin rehellisyys ja vaatimattomuus. En tosin tiedä, miten hyvin ne menivät perille, koska nuorena minua sanottiin leuhkaksikin. Se ei kuitenkaan ollut vanhempieni tai isoäitieni vika. Isoisäni kaatuivat sodassa paljon ennen syntymääni.

Lapsilleni Benjaminille, 19, ja Carolukselle, 14, yritän opettaa samoja arvoja: ei saa lusmuilla, valehdella eikä hankkia itselleen etuisuuksia panettelemalla muita.

Keski-iän huvittava puoli on, kun huomaa toistavansa samoja lauseita, joita itse inhosi teininä. Nuorena noudattamatta jääneistä neuvoista on tullut tärkeitä elämänohjeita.

Minua ja Mårtenia ei kuritettu fyysisesti, se ei olisi tullut kuuloonkaan. Muuten kasvatukseni oli kohtuullisen tiukkaa: oli aikaiset kotiintuloajat ja kotiarestiakin tuli välillä.

Itse taidan olla poikien kanssa joskus liiankin lepsu. Uskon, että ihmiselle pitää antaa vapautta ja vastuuta. Toki lapset tarvitsevat myös rajoja.

Haluaisin poikieni muistavan minut reiluna isänä. Kaikkia päätöksiäni ei tarvitse hyväksyä edes aikuisena, mutta silti toivoisin osanneeni olla riittävän oikeudenmukainen. Jos kanssani on vielä voinut puhua avoimesti, sen parempi.

Irtiotto perheestä

Lapsuuteni suurin käännekohta oli muutto Munkkivuoresta Munkkiniemeen 10-vuotiaana. Maantieteellisesti matka oli lyhyt, mutta sosiaalisesti ja henkisesti suuri.

Munkkivuoressa suomen- ja ruotsinkieliset perheet asuivat yhtä ahtaissa kerrostaloasunnoissa. Munkkiniemessä osa perheistä oli ruotsinkielistä porvaristoa, joka osoitti nopeasti, mistä suomenkielisten bättre folk -puheet ovat saaneet alkunsa.

Minä en koskaan sopeutunut siihen maailmaan. Muutto teki minusta henkisesti juurettoman, mikä tietysti on kirjailijalle hyväkin olotila. Vanhempani olivat hyvin koulutettuja ja perheemme suhteellisen varakas. Lukion jälkeen minun olisi ollut helppo seurata luokkatovereitani kauppakorkeakouluun tai oikeustieteelliseen. Ehkä silloin olisin oppinut hyväksymään klassisen suomenruotsalaisuuden arvot.

Valitsin kuitenkin toisin. Jo 17–18-vuotiaana vietin paljon aikaa silloisen tyttöystäväni luona Myllypurossa, ja ylioppilaskirjoitusten jälkeen menin pariksi vuodeksi töihin varastolle ja levyliikkeeseen.

Jonkinlainen yksinäisen ratsastajan perusasenne tuli jälleen esiin, ja pyörin lähinnä suomenkielisten työkavereideni kanssa. Munkkiniemeläiset kaverit saivat jäädä, munkkivuorelaiset olivat jääneet jo aiemmin. Myös lapsuuden perheeseen pidin etäisyyttä monen vuoden ajan.

Jälkeenpäin on harmittanut, etten koskaan nähnyt yhtään jalkapalloa pelanneen veljeni peliä. Leikimme lapsena paljon yhdessä ja olimme toistemme tukena, mutta teini-iässä erkaannuimme, ja lukion jälkeen kuilu kasvoi entisestään.

Irtiotto Munkkiniemestä oli henkisesti tärkeä, sillä se teki minusta sellaisen kuin olen. Työkavereideni kautta pääsin myös lähelle suomenkielistä Suomea, mikä sinetöi kaksikielisyyteni. Viimeistään silloin ymmärsin, kuinka vihoviimeisiä ovat ihmiset, jotka kuvittelevat olevansa muita parempia luokkataustansa, kielensä tai tulotasonsa perusteella. Joka ryhmään mahtuu sekä hyvyyttä että kavaluutta, älykkyyttä ja tyhmyyttä. Myös onni ja sattuma määräävät paikkaamme maailmassa.

Nuori kapinallinen

Keskikoulun neljänteen, eli nykyiseen kasiluokkaan asti olin oikea hikipinko. Sitten huomasin tyttöjen pyörivän vain niiden kavereiden ympärillä, joilla oli isot hauikset ja huono todistus.

Vuodessa keskiarvoni laski päälle yhdeksästä alle seitsemään. Aloin polttaa tupakkaa ja soittaa kitaraa kellarissa kaiket yöt. Notkuin kahviloissa ja join viinaa viikonloppuisin. Vanhempien ja opettajien kanssa tuli kitkaa. Koin olevani kuin James Dean: herkkä, mutta väärinymmärretty.

Myöhemmin puhuin asiat selviksi vanhempien ja entisten opettajien kanssa, mutta lukio ehti siinä sumussa valitettavasti mennä ohi.

Pojilleni yritän sanoa, ettei samanlainen käytös maksa vaivaa. Toki nuoruuteen kuuluu kapinointi, mutta minua huono maine seurasi vuosia. Jouduin pitkään hoitamaan asiani viimeisen päälle hyvin, ennen kuin ihmiset unohtivat vanhan ylimielisen rettelöitsijän.

Eikä huono koulumenestys edes tuonut tyttöjä! Kadehdin kavereitani, jotka suorastaan puhuivat tytöt kumoon. Itse vain änkytin, eivätkä pottakampaus, finnit ja huono itsetunto varsinaisesti parantaneet mahdollisuuksiani.

Pikkupoikana haaveilin jalkapalloilijan urasta, mutta teini-iässä huomasin olevani ammattiurheilijaksi liian hintelä ja hidas.

Jalkapallon tilalle tuli kitaransoitto. Ruotsin kielessä on sanonta ”hellre än bra” eli tehdä jotain mielellään, mutta ei kovin hyvin. Sellainen olin myös kitaristina, mutta se ei estänyt minua näkemästä itseäni uutena Jimi Hendrixinä tai Jim Morrisonina.

Musiikki on edelleen suuri rakkauteni, ja jos olisin ollut lahjakkaampi, olisin todennäköisesti yrittänyt mukaan musiikkibisnekseen. Ehkä parempi näin, sillä keikkamuusikkona olisin varmasti alkoholisoitunut. Olen liian heikko vastustamaan kiusauksia.

Bailukausi kapakoissa

Aikuistumiseni on edennyt portaittain, viimeisin harppaus tapahtui kymmenen vuotta sitten 35-vuotiaana. Lopetin silloin terävien juomisen ja tupakan polttamisen ja ryhdyin taas
urheilemaan.

Sitä edeltävät 15 vuotta menivät enimmäkseen kapakoissa istuessa.

Varsinaista bailukautta kesti ensimmäisen pojan syntymään asti, mutta vielä senkin jälkeen Kultainen Härkä, Elite ja muut klassiset helsinkiläiskapakat vetivät puoleensa.

1990-luvun alkuun mennessä olin julkaissut kolme runokirjaa ja kaksi novellikokoelmaa ja menestynyt kohtuullisesti. Yritin aloittaa ensimmäistä pitkää romaaniani, mutta epäonnistuin täysin. Putosin kuoppaan. Yhtäkkiä olin tilanteessa, jossa olin heittäytynyt toimittajan työstä vapaaksi kirjailijaksi, kotona oli kaksi pientä lasta eikä kirjoittamisesta tahtonut tulla mitään. Samaan saumaan sattui lama, ja olin liemessä. Elimme pitkälti vaimoni palkalla.

Join ja poltin. Tuijottelin ulos työhuoneen ikkunasta; pelotti eikä ollut voimia nousta pelon yläpuolelle. Onneksi sain kohtuullisen pitkän taiteilija-apurahan, jonka tiesin olevan tilaisuuteni: jos en saisi mitään aikaan, muita apurahoja ei tippuisi. Kirjoitin epätoivon vimmassa, ja kun esikoisromaanini Leijat Helsingin yllä menestyi ja pääsin ylös kuopasta, olin valmis muutokseen.

Jälkeenpäin ajatellen boheemielämä ei sopinut minulle, olen aina ollut enemmän urheilijatyyppiä. Viskiäkin join vain ollakseni uskottavampi kirjailija, vaikken edes pitänyt sen mausta.

Osasyynä elämänmuutokseen oli kuolemanpelko. Tajusin olevani lähempänä neljää- kuin kolmeakymmentä, ja tupakkaakin olin polttanut päivittäin yli kaksikymmentä vuotta. Vatsataudissa ja keuhkoputkentulehduksessakin oli pitänyt istua liesituulettimen alla vetämässä poskareita.

Yllättävä uravalinta

Elämä on tähän asti mennyt paremmin kuin kuvittelin. En ollut kovin positiivinen nuorena, ja naissuhteenikin olivat niin poukkoilevia, etten olisi parikymppisenä uskonut olevani kymmenen vuoden päästä kahden lapsen isä.

Suurin yllätys on silti ollut kirjailijan ammatti. Meidän suvussamme ei taidealojen ihmisiä juuri ole, ja minäkin ajauduin toimittajan opintoihin lähes sattumalta. Vasta toimittajan työssä tajusin, että kirjoittaminen on minun juttuni.

Myös vanhempani yllättyivät valinnastani, mutta moitteen sanaa ei ole kuulunut. Vaikeampi asia heille taisi olla siviilipalvelukseen menoni.

Omille pojilleni olen sanonut, että kunnioitan ratkaisuanne, on se mikä tahansa.On hauska nähdä pojissa itseään, mutta onneksi heissä on myös vaimoani ja omaa erityislaatuisuutta. Olisi kauheaa nähdä lapsissa vain omat luonnevikansa.

Benjamin on pelannut jalkapalloa tosissaan 10-vuotiaasta ja oppinut siinä luontevaan kanssakäymiseen muiden kanssa. Viime syksyn hän oli töissä päiväkodissa. Minusta ei olisi ollut samaan 18-vuotiaana. Carolus taas osaa ottaa asiat rennosti, toisin kuin minä, joka olin aina armoton jännittäjä. Temperamentti molemmilla on ikävä kyllä yhtä kiivas kuin minulla.

Luulen, että jyrkkyys johtuu pohjalaisuudestamme. Kun olen surullinen tai vihainen, kaikki mustenee silmissä. Toisaalta tunnen myös ilon vahvana. Siksi suomenruotsalaista kaupunkikulttuuria usein leimaava hillittyys on aina ahdistanut minua.

Ennen vanhaan mieskunnia oli tärkeä: isä ei koskaan saanut joutua naurunalaiseksi jälkikasvunsa silmissä. Minusta on vain hyvä, että pojat irvailevat minulle hyväntahtoisesti. Olen mielelläni perheen ”man without a fashion sense”, mies ilman tyylitajua, ja otan vastaan jalkapalloilijan kykyihini liittyvät epäilyt. Ne ovat minulle merkki siitä, että välit poikiin ovat kunnossa.

Myös suhteeni eläkkeellä oleviin vanhempiini ja neljääkymmentä lähestyvään veljeeni on nykyään läheinen. Asiat, jotka ehkä joskus olivat vaikeita, on selvitetty aikaa sitten.

Liian nopea elämä

Luin jostain, että työntekoon satsaavien ihmisten elämä kuluu nopeimmin. He eivät koskaan ehdi pysähtyä vain istumaan puutarhassa, olemaan olemassa ja kuuntelemaan linnunlaulua. Ajatus pelottaa, koska siten olen elänyt viimeiset vuodet.

Olin aikoinani kova urheilukalastaja, mutta nyt kun menen vesille, huomaan herkkyyden kadonneen. En osaa enää lukea vettä, enkä tiedä, missä kalat ovat tietyllä tuulella.

Moni ystävä on sanonut, että elän liian nopeasti, en pysy missään eikä läsnäolooni ja tukeeni voi luottaa. Huomaan, kuinka työnteon intensiivisyys on kirja kirjalta kasvanut: yhä useammin ymmärrän itsekin laiminlyöväni läheisiäni.

Ihminen on kuitenkin siitä kaistapäinen eläin, ettei se tajua omaa tilaansa ennen kuin muut ovat jo jättäneet. Nyt yritän vetää tempoa alas ja pitää hieman lomaa ensi kesänä. Tiedän, että minulla on käynyt uskomaton säkä: takana on työurani ehkä paras noste.

Nyt on tärkeintä pitää jalat maassa. Menestys ja julkisuus tulevat ja menevät, vain perheellä ja ystävillä on lopulta merkitystä.

Kuusi vuotta sitten tunsin olevani elämäni kunnossa. Pelasin jostain syystä yhden kaikkien aikojen parhaista jalkapallokausistani, ja sanoinkin, että jos vanheneminen on tätä, niin tänne vaan.

Seuraavana vuonna täytin neljäkymmentä, takareisi paukahti ja selkä kipeytyi: sain maksaa leuhkimisestani."

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.

Viime kesänä Hanna-Riikka Siitosen keuhkot ja ­sydän pettivät. Se laittoi kaiken uusiksi. – Kuolemanpelko hiipi minuun vasta jälkikäteen, 16 vuotta syöpää ­sairastanut näyttelijä sanoo.

On kesäinen perjantai­aamu, kun näyttelijä Hanna-Riikka Siitonen, 45, herää mökiltään. Hän kävelee jääkaapille ja ottaa lasin mehua.

Yhtäkkiä Hanna-Riikan henki salpautuu. Hän ei pysty hengittämään.

Hanna-Riikka hoipertelee ulko-ovea kohti, saa sen auki ja kaatuu alastomana kuistille piikikkään kynnysmaton päälle. Siinä hengitys kulkee juuri ja juuri, kunhan ei liikauta sormeakaan.

Hanna-Riikan aamuvirkku isä, muusikko Matti ”Fredi” Siitonen on lähistöllä ulkoilemassa ja näkee, että jokin on vialla. Hänelle tytär saa sanottua vain yhden sanan: ambulanssi.

Pian isä ja Hanna-Riikan aviomies, näyttelijä Janne Virtanen kuskaavat häntä kohti sairaalaa. Auton ikkuna on auki, koska virtaava ilma auttaa hengittämään. Äiti, ylipormestari Eva-Riitta Siitonen on jäänyt mökille Hanna-Riikan ja Jannen 10-vuotiaan Vieno-tyttären kanssa. Tyttö vielä nukkuu.

Siitosten mökki sijaitsee saaressa, mutta sieltä kulkee pieni tie mantereelle. Viereisestä kylästä on hälytetty apuun vapaaehtoinen pelastusryhmä. He ajavat autokyytiä vastaan ja antavat Hanna-Riikalle ensiapua happimaskin avulla ambulanssin saapumiseen asti.

”Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä.”

Ambulanssissa Hanna-Riikka haluaisi vain nukkua. Häntä ihmetyttää, että sairaanhoitajat kyselevät häneltä niitä näitä Uusi päivä -ohjelmasta, jossa Hanna-Riikka näyttelee. Vasta jälkikäteen hän tajuaa, että he haluavat pitää hänet hereillä.

– Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä. Kuolemanpelko hiipi minuun kuitenkin vasta jälkikäteen. Mieleni pyrki kai suojelemaan minua pahimmalta kaikkein akuuteimpien tapahtumien keskellä, Hanna-Riikka sanoo.

Sairaalassa selviää hengitysvaikeuksien syy: Hanna-Riikalla on molemmissa keuhkoissaan veritulppa. Ne johtuvat todennäköisesti kilpirauhassyövästä, jota hän on sairastanut 16 vuotta. Syöpä hoitoineen lisää veritulppariskiä.

Myös Hanna-Riikan sydän on vaurioitunut, sillä se on saanut liian vähän happea. Virallinen diagnoosi on keuhkoembolia ja akuutti sydänsairaus. Hanna-Riikka joutuu täydelliseen vuodelepoon, jotta veritulpat saadaan hoidettua ja sydäntä pystytään tarkkailemaan koko ajan.

Hanna-Riikka viettää eri sairaaloissa yhteensä kuukauden. Hänet ehditään jo kotiuttaa, mutta hengenahdistuskohtaus toistuu. Kun kohtaus tapahtuu kolmannen kerran, Hanna-Riikka romahtaa.

– Olen aina luullut olevani vahva, mutta olenkin pelkuri. En ole koskaan pelännyt yhtä paljon kuin nyt. Syöpädiagnoosin ohella tämä on elämäni pahin trauma.

Turvaa hoitajilta

Jälkikäteen ajatellen oireita kyllä oli.

Hanna-Riikka juonsi Tangomarkkinat, muttei jaksanut juhlia muun porukan mukana samalla tavalla kuin aiemmin. Ystävä, laulaja Nina Tapio ihmetteli puhelimessa Hanna-Riikan hengästymistä. Hänhän makasi aurinkotuolissa.

Sairaala-aikana Hanna-Riikka piti itsensä rauhallisena ajattelemalla uutta, tulevaa keittiötään, jota putkiremonttimiehet parhaillaan rakensivat. Oli tilanteita, joissa hengittäminen onnistui vain, jos Hanna-Riikka keskittyi samaan aikaan puristelemaan mandariinia. Vaikeina hetkinä turvaa toi myös sairaanhoitaja, joka piti kädestä.

Miestään ja tytärtään Hanna-Riikka ei halunnut sairaalasänkynsä viereen päivystämään. Koko perheen oli ollut tarkoitus lähteä ystäväporukalla viikon mittaiselle veneretkelle, ja Vieno oli odottanut matkaa kovasti. Janne olisi halunnut jäädä, mutta Hanna-Riikka kehotti häntä ja Vienoa lähtemään.

– Joskus on jopa helpompi hakea turvaa tuntemattomista kuin omista läheisistään. Perhe kantaa mukanaan kaikenlaista jo valmiiksi. Eivät he muutenkaan voi käydä tätä tilannetta läpi puolestani, vaan minun pitää löytää siihen keinot itse.

Akuuteimpina pelon hetkinä Hanna-Riikka kertoo aistineensa vierellään kuolleet isovanhempansa.

– Mielessäni kysyin isovanhemmiltani: kuolenko minä nyt? He vastasivat, että et. Se toi lohtua. En tiedä kuvittelinko kaiken vai en, mutta tuo kokemus auttoi minua selviämään. Siksi totuudella ei lopulta ole väliä.

10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala
10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala

Uusia pelkoja

Puhuessa hengitys käy välillä raskaaksi. Jo muutaman portaan kävely väsyttää, mutta se on kuulemma hyvä. Sydäntä pitääkin treenata taas pikku hiljaa vahvemmaksi.

Hanna-Riikan keuhkoveritulpat on nyt hoidettu pois liuottamalla ja uusien syntymistä ehkäistään verenohennuslääkkeillä. Vaikka sydän otti osumaa, se jaksoi. Nyt Hanna-Riikka yrittää hoitaa sydäntään ja yleiskuntoaan rauhallisella liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla, vaikkei se häntä aina huvittaisi. Henkinen käsittely on vielä kesken.

Hanna-Riikalla todettiin kilpirauhassyöpä 29-vuotiaana. Hän käy syöpäkontrolleissa kolmen kuukauden välein ja joutuu syömään lääkkeitä loppuelämänsä. Leikkauksia on takana viisi.

Siihen kaikkeen Hanna-Riikka oli jo tottunut.

– Kesän jälkeen kaikki elämässäni meni uusiksi. Välillä tuntuu ihan mahdottomalta ajatukselta, että tässä pitäisi pikku hiljaa alkaa taas elää normaalielämää. Elämä pakottaa minut kovalla kädellä kohtaamaan pelkoni.

Yksi peloista oli yksinolo. Aiemmin itsenäiseen elämäntyyliin tottunut Hanna-Riikka onkin yhtäkkiä normaalia riippuvaisempi toisista. Kun Hanna-Riikka pääsi pois sairaalahoidosta, hän ajatteli muuttavansa telttaan Meilahden sairaalan pihalle, että apu olisi aina lähellä.

– Alkuun en uskaltanut olla hetkeäkään yksin. Jannenkin kanssa olemme tottuneet viipottamaan eri kaupungeissa, mutta aloin varmistella häneltä joka päivä, että tulethan yöksi kotiin. Jos Janne ei päässyt, tuli joku muu. Tarvitsin turvakseni tiedon siitä, että lähelläni oli koko ajan aikuinen ja auto.

Jopa aiemmin tuttu ja turvallinen teatteriympäristö alkoi pelottaa. Kun Hanna-Riikka meni tyttärensä kanssa teatteriin, väkijoukko ja melu tuntuivat yhtäkkiä uhkaavilta. Hän selvisi reissusta puristamalla tiukasti Vienon kättä.

”Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.”

Pelko näkyi myös pinnan lyhentymisenä ja avuttomuutena. Hanna-Riikka saattoi täysin varoittamatta mennä tolaltaan jo siitä, ettei saanut hillopurkkia auki.

– Traumaattinen tilanne voi kuulemma saada taantumaan takaisin lapsen tasolle. Trauma on ikään kuin uudelleensyntymä, jonka jälkeen kaikki pitää opetella alusta. Minulle on käynyt juuri niin. Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.

Kesän tapahtumat ovat saaneet Hanna-Riikan kyseenalaistamaan suhteensa jopa kannustukseen, jota hän muilta saa.

– Olen tottunut saamaan kehuja siitä, että syövästäni huolimatta hoidan hienosti raskaan työn ja perheen. Nyt mietin, olenko sittenkin tullut riippuvaiseksi noista kehuista. Ajattelenko niiden takia, että olen muka muita vähän vahvempi?

Reippaustauti

Hanna-Riikka on sairastellut pienestä asti. Ennen 12-vuotissyntymäpäiväänsä hänet oli nukutettu 11 kertaa. Se, kasvatuksen ohella, muokkasi Hanna-Riikasta kaiken jaksavaa selviytyjää.

– Kun minulle lapsena tuli flunssa, äitini antoi minulle luvan levätä, kunhan ensin pakkasin koulurepun, söin aamiaisen ja puin päälleni. Varmaan hän ajatteli, ettei pikkujuttujen takia voi jättää koulupäiviä väliin, koska jouduin tekemään niin jo pidempien sairaalajaksojen takia. Siksi ehkä ajattelen, ettei pienestä pidä valittaa, hän pohtii.

– Peittelen viimeiseen asti sitä, etten pärjääkään. Avuttomuus tuntuu minusta nololta ja saa minut tolaltani. Siksi tämänhetkinen tilanteeni tuntuu entistäkin raskaammalta.

Hanna-Riikka kutsuu tsemppitaipumustaan reippaustaudiksi. Hän ei välttämättä itsekään ymmärrä, milloin pitää jaksaa ja milloin voisi jo hiljentää tahtia.

– Jatkuvan sairastelun takia minulta on vähitellen hävinnyt kyky hahmottaa omat rajani. En aina tajua, mikä on normaalia ja mikä ei. Joskus tunnistan vasta toisten ihmisten kummastelusta, että toimin oudosti.

– Ystävänikin ovat kysyneet minulta, olenko oikeasti näin reipas. Niin, olenko, vai esitänkö vain? En tiedä.

Syyskuussa Hanna-Riikka palasi töihin Uusi päivä -ohjelman kuvauksiin. Koko ensimmäinen viikko kuvattiin haastavia ulkokohtauksia, mutta Hanna-Riikka tsemppasi. Vasta viikon jälkeen hän tajusi, ettei tämä ollutkaan tässä.

– Hetkellinen tsemppaus ei riittänytkään, vaan tätähän tämä arki nyt on. Mutta minun on vain pakko jaksaa. Muita vaihtoehtoja ei ole.

Puolisokin väsyy

Hanna-Riikan syöpähoidot ja tuore trauma ovat tuoneet oman taakkansa myös hänen ja Jannen suhteeseen.

– Tilanteeni vaatii paljon parisuhteelta ja tekee siihen koloja. Puhun sairaudestani enemmän ystävien ja jopa ventovieraiden kanssa kuin oman mieheni. Hän kun on se minun arkeni. Hänen kanssaan tulee juteltua helpommin kauppalistasta kuin päivitettyä niitä isompia juttuja.

Hanna-Riikan mukaan Janne on vanhan sukupolven mies, joka näyttää rakkautensa ennemmin konkreettisilla teoilla kuin puhumalla. Se aiheuttaa toisinaan kitkaa parin välille.

– Ei Jannekaan aina jaksa. Hän kiukuttelee ja ärsyyntyy minun kiukutteluuni. Mutta sairauteni vuoksi hän on se, joka joutuu nielemään ärtymyksensä ja pyytämään anteeksi. Se ei ole ihan reilua. Juuri nyt en silti voi ottaa kantaakseni Jannen tunteita, niiden vuoro tulee myöhemmin.

Hanna-Riikkaa saattaa ärsyttää jo se, että Janne varmistelee moneen kertaan, onko energiapatukat pakattu matkaan.

– Voisihan hän itsekin napata ne patukat laukkuun eikä tehdä asiasta numeroa. Mutta ymmärrän, etteivät läheiseni toimi hassusti pahuuttaan. Se kaikki lähtee järjettömän isosta yhteisestä huolesta, minun hyvinvoinnistani.

Parisuhdetta Jannen kanssa on lujittanut Hanna-Riikan mukaan se, että he tapasivat kypsinä aikuisina, 30- ja 35-vuotiaina. Kahden aikuisen välille syntyikin alusta asti tasavertainen ja turvallinen kumppanuus.

Hanna-Riikka huomauttaa, että pitkäaikainen sairaus voi vääristää myös sitä, miten muut kohtelevat sairastavan puolisoa.

– Sairauteni takia minä olen se, jolta aina kysytään vointia. Kukaan ei kysy Jannelta, miten hän jaksaa. Muiden olisi todella tärkeää huomioida paitsi sairastuneen, myös hänen puolisonsa vointi.

Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."
Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."

Tyttären tukijoukot

Äitiys on aina ollut Hanna-Riikan suurin unelma. Vienon syntymää edelsi kolme vaikeaa vuotta, kun lasta ei kuulunut. Hanna-Riikka sairasti syöpää jo ennen Vienoa, mikä muokkasi äitiyttä alusta asti.

Läheisten apu ja ottaminen osaksi lastenhoitoarkea on ollut perheelle itsestään selvää. Vieno asui koko tämänkin kevään ja kesän isovanhempiensa kanssa Helsingissä, koska Hanna-Riikka ja Janne muuttivat töiden perässä Tampereelle. Syynä järjestelyyn oli myös Töölön-kodissa tehty putkiremontti. Perhe muutti tammikuussa ja pääsi palaamaan kotiin syyskuussa.

– Vienolla on ympärillään vahva lähipiiri, joka on valmis tukemaan häntä aina. Olen kasvattanut hänet turvautumaan minun lisäkseni muihinkin läheisiin.

Vienolle äidin sairaus on tuttu ja arkinen asia. Hän ei Hanna-Riikan mukaan pelkää sairaaloita, vaan luottaa siihen, että äiti hoidetaan siellä kuntoon. Äidin pakollisista lepohetkistäkin on tehty yhteinen juttu. Vieno saa katsella telkkaria ja syödä eväitä samalla, kun Hanna-Riikka lepää.

– En voi silti koskaan täysin tietää, miltä tilanteeni tyttärestäni oikeasti tuntuu. Ehkä se ei lopulta edes ole pelkästään minun asiani. Olenkin rohkaissut Vienoa puhumaan sairauteeni liittyvistä tunteista muiden läheisten kanssa.

Vieno on myös se suurin syy, miksi Hanna-Riikka ylipäätään jaksaa. Tyttärelle ei vatvota vaikeuksista, vaan hänen kanssaan on pakkokin keskittyä ihan tavallisiin juttuihin.

”Vieno on se normaali asia arjessani.”

– Vieno on se normaali asia arjessani. Hän pitää minut elämässä kiinni. Vaikka muuten hapuilen, hän saa minut jaksamaan. Olen hänestä kiitollinen joka ikinen päivä.

Myös omat vanhemmat ovat olleet Hanna-Riikalle korvaamaton tuki. Hän kutsuu itseään, Jannea ja vanhempiaan neljän koplaksi.

– Isäni saa minut rauhoitettua jo pelkällä olemuksellaan. Äitini puolestaan hoitaa kaikki käytännön asiat kaupassakäynnistä kokkaamiseen niin, ettei minun tarvitse huolehtia niistä yksin.

Positiivisuuspakko

Syövästään Hanna-Riikka on vuosien aikana tottunut puhumaan julkisuudessa. Hän tietää, että joitakin avoimuus saattaa ärsyttää.

– Minulle on helpompaa, että kaikki tietävät tilanteeni. Olisi raskaampaa olla puhumatta tästä kaikesta.

Osin Hanna-Riikka myös ymmärtää syöpäkeskusteluun liittyvän kritiikin. Jotkut ovat kyseenalaistaneet, miksi sairastuneet keskittyvät vain positiivisuuteen eivätkä kerro esimerkiksi peloistaan, kivuistaan ja univaikeuksistaan.

– Positiivisuuden buustaus on meille syöpäpotilaille hyvin tyypillistä. Vaikeuksissa vellominen ei nimittäin auta, vaan se kaataisi veneen. Myönteisiin asioihin keskittyminen on usein se ainut keino jaksaa.

Elämä parantumattoman sairauden kanssa on toisaalta myös opettanut Hanna-Riikkaa ottamaan asioita rennosti. Jos tilille ilmaantuu vaikkapa ylimääräistä rahaa, Hanna-Riikka panee tuulemaan.

– En kanna huolta huomisesta, vaan ajattelen, että tänään on bileet, kaikki sileeks. Ostan heti haluamani laukun ja mieluummin samppanjaa kuin kuohuviiniä. Rento rahankäyttö on hauskaa, vaikka myönnän, että perheelle se voi joskus tuntua turvattomalta.

Myös töissä Hanna-Riikka on se, joka sanoo ne asiat, mitä muut eivät uskalla.

– Ei silti ole realistista elää koko ajan hetkessä. Kukaan ei pysty keskittymään sataprosenttisesti vain läsnäoloon. Mutta kokemuksen siitä voi silloin tällöin saada. Voi vaikka keittää ex-tempore kahvit tai varata haaveilemansa matkan.

Absurdeja tilanteita

Näyttelijäntyön ja syöpähoitojen yhdistäminen vie Hanna-Riikan välillä keskelle absurdeja tilanteita. Hänen Uusi päivä -roolihahmonsa Lisbeth ”Lissu” Kanerva pukeutuu näyttävästi, ja toisinaan Hanna-Riikka onkin mennyt syöpäklinikalle hoitoihin suoraan kuvauksista täydessä tällingissä.

– Muut, tuntemattomat potilaat katsovat silloin perääni pitkään. Hoitojen jälkeen saatan palata takaisin kuvauksiin heilumaan jossain ihme avaruusasussa. Tajuan itsekin, miten absurdia tämä elämä joskus on. Mutta näillä mennään.

Samaan aikaan Hanna-Riikka tuntee suurta kiitollisuutta, että saa tehdä intohimotyötään.

”Työ pitää elämässä kiinni.”

– Näytteleminen vie mukanaan ja antaa voimaa jaksaa. Toki se myös kuluttaa. Veikkaan, että villeimmät bileillat ovat osaltani ohi, sillä työn jälkeen pystyn vain lepäämään. Silti työ pitää elämässä kiinni.

Hanna-Riikka tietää olevansa muutenkin monin tavoin onnekas. Tällä hetkellä asiat ovat kohdillaan: työn lisäksi on lapsi, mies ja koti.

– Minulla monet asiat ovat ihan järjettömän hyvin. Ehkä elämäni on jing ja sairauteni jang, jotta tasapaino pysyy yllä, hän pohtii.

– Tiedän, etten tästä nuorene tai parane. Niille en voi mitään, mutta asenteelleni voin. On minusta itsestäni kiinni, miten elän.

Myös musta huumori oikeilla hetkillä auttaa jaksamaan.

– Käyn rauhallisessa yin-joogassa. Tunnin lopuksi ohjaaja aina sanoo, että otetaan vielä viisi viimeistä hengitystä. Silloin mietin, että jos nyt ei kuitenkaan.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 41/2016.

Hanna-­Riikka Siitonen
  • Helsingissä 13.11.1970 syntynyt laulaja ja näyttelijä.
  • Asuu Helsingin Töölössä puolisonsa, ohjaaja-näyttelijä Janne Virtasen ja Vieno-tyttären, 10, kanssa.
  • Tuttu 1990-luvun Taikapeili-duosta. Esiintynyt lukuisissa teatterimusikaaleissa.
  • ­Musiikkituottaja ja näyttelijä Yle TV2:n Uusi päivä -sarjassa.